648-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень.

Ворог завдав 1 ракетного та 31 авіаційний удар, здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Володимирівка, Гасичівка Чернігівської області; Козаче Сумської області; Гранів, Бударки, Чугунівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки Харківської області, де силами оборони відбито 7 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Фиголівка, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районі Серебрянського лісництва Луганської області, де силами оборони відбито 3 атаки. Противник завдав авіаційних удару в районі населеного пункту Спірне Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де силами оборони відбито 16 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Міньківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Озарянівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах східніше Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського Донецької області, де силами оборони відбито 14 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де силами оборони відбито 5 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Парасковіївка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 3 рази безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах південніше Роботиного Запорізької області. Також ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Новопокровки Запорізької області. Завдав авіаційного удару в районі Новодарівки Запорізької області.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Чарівне, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кринки Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали такі населені пункти, як Дудчани, Берислав, Іванівка, Садове, Ромашкове Херсонської області та місто Херсон, а також Очаків Миколаївської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 по зенітно-ракетних комплексах та 2 по складах боєприпасів противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по важкій вогнеметній системі залпового вогню та зенітному ракетно-гарматному комплексу “Панцир” противника.

Також, силами та засобами протиповітряної оборони України в ночі було знищено 10 з 12 БпЛА типу “Shahed-136/131”.

 

 

19:35 Вилучені у обвинувачених у порушенні санкцій кошти передано для використання на користь України, - заявив керівник команди Міністерства юстиції США з розслідування воєнних злочинів Ілай Розенбаум. Він зазначив, що робоча група KleptoCapture у співпраці з міжнародними партнерами наклала арешт на активи російських олігархів на сотні мільйонів доларів. Також створена спеціальна Група з питань воєнних злочинів WarCAT, чиїм завданням є розслідування злочинів, що підпадають під юрисдикцію США – до її роботи залучають ФБР та інші державні інституції.

"Ми висунули обвинувачення десяткам осіб, підозрюваних в ухиленні від санкцій, порушенні експортного контролю, відмиванні грошей та інших злочинах. Доходи були передані нашому Міністерству юстиції для використання на користь України."

 

 

18:00 Окупанти вдарили по житловій забудові Херсона, внаслідок чого загинули двоє і отримали поранення семеро людей, - повідомляє начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко. Усі травмовані наразі ушпиталені – їм надається медична допомога.

 

 

16:55 Україна та Італія домовилися про спільний розвиток відновлюваної енергетики, - інформує пресслужба Міністерства енергетики України. Відповідний документ підписали заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук і віце-міністр міністерства навколишнього середовища Італії Ванніа Ґава у межах Конференції ООН зі зміни клімату COP28 в Дубаї.

"Зелений перехід і розвиток відновлюваної енергетики визначені одними з ключових завдань Енергетичної стратегії України до 2050 року, яку було презентовано міністром енергетики Германом Галущенком. Поглиблення співпраці у цих галузях з нашими італійськими партнерами має важливе значення для України, і ми раді сьогодні укласти відповідний меморандум."

 

 

15:50 Польща вже передала Україні 18 самохідних гаубиць Krab, – повідомило агентство PAP. Агентство нагадує, що минулого року Україна підписала з польською компанією контракт на виробництво і передання 56 таких гаубиць.

 

 

15:30 Пункт пропуску "Угринів–Долгобичув" відкриють для проїзду порожніх вантажівок, – повідомляє Державна прикордонна служба України. Від завтра з України до Польщі почнуть пропускати порожні великовагові транспортні засоби загальною дозволеною масою понад 7,5 тонн – це є першим пунктом з переліку заходів, які реалізовують для розблокування кордону.

 

 

15:05 "У наших власних інтересах, щоб Україна вистояла", – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Він наголосив, що в разі перемоги Путіна на Україну очікує трагедія, а й для НАТО це буде небезпечно. Генсек НАТО також вказав на нагальну потребу збільшення випуску боєприпасів і озброєнь в європейських країнах, розкритикувавши вузьконаціональні інтереси в європейській політиці озброєнь.

 

 

14:35 РФ планує запустити чергову хвилю дезінформації стосовно причин призупинення обмінів військовополоненими, – повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. У штабі зазначають, що з літа цього року уповноважені представники російської сторони систематично ускладнюють обмінний процес і тепер готують звинувачення проти України.

"Найближчим часом на пропагандистських каналах країни-агресорки буде запущена чергова хвиля дезінформації стосовно причин призупинки обмінів військовополоненими. Мета російських спецслужб – дестабілізувати ситуацію всередині українського суспільства та посіяти недовіру до державних органів, які організовують обміни полоненими".

 

 

14:00 В операційній зоні ОСУВ Таврія активність піхоти окупантів знову збільшилась, – інформує командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський. Як повідомляється, відбулось 55 зіткнень, за добу ворог утратив 440 особового складу та 9 одиниць військової техніки, близько десятка окупантів здалися в полон.

 

 

13:30 ЗСУ ліквідували всіх окупантів, які розстріляли двох беззбройних воїнів біля Степового, – українські  воїни штурмом взяли цю позицію і знищили всіх загарбників, які були там, заявив голова Авдіївської міської державної адміністрації Віталій Барабаш в ефірі телемаратону. Двоє воїнів здавались у полон росіянам, оскільки в них закінчився боєкомплект.

 

 

13:15 За минулий тиждень, з 27 листопада по 3 грудня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 589 російських атак (позаминулого тижня – 434), при цьому знищено 7210 одиниць особового складу (позаминулого – 6260): в середньому 12,3 втрат особового складу ворога за атаку (позаминулого – 14,4).

Найбільше атак було на Авдіївському (168), Бахмутському (124) та Мар’їнському (66) напрямках.

 

 

 

 

13:05 В Івано-Франківській області триває ліквідація наслідків негоди, через які без електроенергії залишилися 35 населених пунктів: 18 повністю та 17 частково, повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Оніщук. Наразі без електропостачання населені пункти Галицької, Рогатинської, Калуської територіальних громад та по одному – в Долинській, Богородчанській та Верховинській ТГ.

 

 

12:40 В аварійний ремонт виведено 2 блоки теплової генерації, вчора через технологічні порушення частково розвантажувалась одна з ТЕЦ. Протягом дня роботу було відновлено, повідомили в Міненерго. Загального обсягу генерації достатньо  для покриття потреб споживачів та промисловості. Дефіциту електроенергії не спостерігається, обмеження електроенергії не застосовується в жодній з областей. Усі відключення пов’язані з несприятливими погодними умовами, технологічними порушеннями чи бойовими діями. Через технічні порушення відключалася повітряна лінія 220 кВ від однієї з ТЕС у західній частині країни, знеструмлювали побутових споживачів. Через знеструмлення повітряних ліній 110 кВ на Львівщині та Рівненщині фіксували перебої руху потягів. Причини – рясний сніг, вітер, дощ. Наразі всі лінії з напругою.

 

 

12:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Зусилля і Росії, й України, спрямовані на подолання наземних систем протиповітряної оборони супротивника, залишаються одним із найважливіших напрямків війни. З російського боку зенітно-ракетний комплекс малого радіусу дії "Тор" відіграє критично важливу і значною мірою ефективну роль.

• З максимальною дальністю 15 км "Тор" експлуатують підрозділи ППО російської армії, він  призначений для захисту наземних військ на лінії фронту – натомість "Панцир" експлуатують російські повітряно-космічні сили та зазвичай захищають командні вузли, ЗРК більшого радіусу дії та авіабази.

• Ефективно діючи як передня лінія розгорнутої російської мережі протиповітряної оборони в Україні, SA-15 наразі використовується, зокрема, для протидії українським безпілотним літальним апаратам. Одним із ключових обмежень системи в поточній війні, ймовірно, є витривалість її екіпажу. Зважаючи на те, що на кожну систему призначено лише три людини, підтримання високого рівня бойової готовності протягом тривалого часу, найімовірніше, є екстремальним випробуванням для екіпажу на витривалість.

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 99 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 25 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Через рясний сніг і поривчастий вітер без електроенергії 504 населені пункти (вчора було 497). Найбільше – у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях, повідомили в Міненерго.

Через бойові дії й технологічні порушення без електропостачання 422 населені пункти (вчора було 441).

 

 

10:45 Станом на ранок у Польщі в бік України чекають черги понад 2,5 тисячі вантажних автомобілів, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемаратону. Найбільше вантажівок стоять на пункті пропуску "Рава-Руська" – 850, ще по 600 – на пунктах "Краковець" і "Шегині", а також 450 – на "Ягодин".

 

 

10:20 У Львівській області залишаються знеструмленими 395 населених пунктів: 154 повністю, 241 частково, повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Вчора було знеструмлено 305 населених пунктів: 121 – повністю, 184 – частково. Найбільше знеструмлених населених пунктів на Яворівському, Жовківському та Старосамбірському напрямках, вчора було на Жидачівському, Перемишлянському, Миколаївському та Стрийському напрямках.

 

 

10:10 У Вінницькій області станом на 1 грудня лабораторно підтверджено 323 випадки захворювання на гепатит "А", всього було зафіксовано 385 випадків захворювання, за попередню добу виявлено один новий випадок, повідомив Вінницький обласний центр контролю та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров'я України.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

163,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 59,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

173,7% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

258,0% артилерійських систем (з них 2,4% за минулий тиждень),

 81,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 42,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України підтвердило розстріл двох українських військовополонених, показаний на відео, оприлюдненому вчора. Речник об'єднаного пресцентру Сил оборони таврійського напрямку полковник Олександр Штупун нагадав, що "подібні злочини не мають терміну давності, всі докази буде передано у відповідні міжнародні інституції, які займаються воєнними злочинами".

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували 12 ударними БпЛА типу «Shahed» з району Приморсько-Ахтарськ – РФ та керованою авіаційною ракетою Х-59 – з повітряного простору Бєлгородської народної республіки. Ударні БпЛА атакували у декілька хвиль, заходили через окуповану Херсонщину в Миколаївську область. Саме на Миколаївщині, в зоні відповідальності повітряного командування «Південь», більшість шахедів було знищено протиповітряною обороною. Решта прямували в північно-західному напрямку і були збиті в районі Старокостянтинова на Хмельниччині. У результаті бойової роботи протиповітряною обороною Повітряних сил та Сил оборони України знищено 10 (83%) ударних БпЛА «Shahed-136/131». Керована авіаційна ракета Х-59 не досягла своєї цілі.

За минулі сім днів було збито 82% (74 з 90) ударних БпЛА «Shahed-136/131».

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Погані погодні умови продовжують сповільнювати темпи українських та російських бойових операцій по всій лінії фронту, але не зупиняють їх повністю.

• У ніч з 1 на 2 грудня російські війська завдали чергову серію ударів ракетами та безпілотниками "Шахед 136/131" по південній Україні.

• Представники України та МАГАТЕ повідомили, що Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) була повністю відключена від усіх зовнішніх джерел енергії на п'ять з половиною годин в ніч з 1 на 2 грудня, що стало восьмим блекаутом станції – всі вони відбулися під час російської окупації.

• Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США запровадило санкції проти трьох компаній, які беруть участь у транспортуванні російської нафти за ціною, вищою за встановлену "Великою сімкою".

• Міністерство оборони Росії просигналізувало, що, ймовірно, має намір і надалі покладатися на схеми прихованої мобілізації для будь-якого потенційного збільшення чисельності російської армії.

• Політика Кремля щодо ролі мігрантів у зміцненні промислового потенціалу Росії залишається непослідовною.

• Погроза міністра закордонних справ Росії Лаврова від 30 листопада на адресу Молдови, можливо, підбадьорила деяких проросійських акторів до спроб посіяти політичну нестабільність і розкол у Молдові.

• Російські війська продовжували наступальні операції на лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, під Авдіївкою, на захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області і просунулися вперед під Авдіївкою.

• Проєкти журналістських розслідувань Радіо Свобода "Схеми" і "Система" опублікували 1 грудня спільне розслідування, в якому детально розповідається про те, як ГРУ Генерального штабу ЗС РФ  створило приватну військову компанію "Редут" для вербування тисяч росіян на нерегулярну бойову службу в Україні.

• Як повідомляється, українські партизани здійснили партизанську атаку на російських військових в окупованому Мелітополі Запорізької області 1 грудня.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 88 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 3 ракетні та 20 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши керовану ракету Х-59 та 12 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 10 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали Козача Лопань, Петропавлівка Харківської області; Щербинівка, Авдіївка, Побєда Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, північно-східніше Петропавлівки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де силами оборони відбито 7 атак.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Серебрянського лісництва Луганської області, де силами оборони відбито 4 атаки.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Богданівки, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки Донецької області, де нашими захисниками відбито 21 атаку. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмуту Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного, південніше Тоненького, Первомайського Донецької області, де силами оборони відбито 25 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де силами оборони відбито 11 атак.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах південно-східніше Вугледару, західніше Старомайорського Донецької області, де нашими воїнами відбито 3 атаки.

На Запорізькому напрямку противник 12 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах південніше Роботиного, західніше та північно-західніше Вербового Запорізької області.

Водночас, сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 3 складах боєприпасів та 4 артилерійських засобах противника.

Також минулої доби силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

03.12.2023