Ізраїльська влада звинуватила ХАМАС у порушенні умов укладеного напередодні перемир'я.

 

 

У п’ятницю зранку, першого грудня, ізраїльська армія (ЦАГАЛ) відновила бойові дії проти палестинського терористичного руху ХАМАС у Секторі Гази попри те, що напередодні Ізраїль та ХАМАС домовилися подовжити перемир'я ще на один – восьмий – день. Про це повідомила газета The Jerusalem Post з покликом на інформацію, опубліковану в телеграм-каналі ЦАГАЛ. Ізраїльська влада пояснює відновлення військової операції порушенням бойовиками ХАМАСу умов укладеного напередодні перемир'я.

 

«Армія оборони Ізраїлю відновила бойові дії проти терористичної організації ХАМАС у Секторі Гази, оскільки ХАМАС порушив режим оперативної паузи і відкрив вогонь у бік ізраїльської території. Тож ізраїльські сили оборони відновили бойові дії проти терористичної організації ХАМАС у Секторі Гази», – йдеться у повідомленні, розміщеному у телеграм-каналі армії.

 

Як раніше повідомив ЦАГАЛ, зі Сектора Гази бойовики ХАМАСу здійснили ракетний обстріл територію Ізраїлю, проте всі ракети були перехоплені ізраїльськими засобами ППО. Перед цим на півдні Ізраїлю було оголошено повітряну тривогу. 

 

Пресслужба ЦАГАЛ повідомила, що літаки ВПС Ізраїлю «зараз завдають ударів по цілях» у Секторі Гази. Газета «Гаарец» пише про авіаудари Ізраїлю на півдні анклаву, артилерійський обстріл на схід від Хан-Юніса та в Рафаху.

 

Режим припинення вогню діяв у Секторі Гази з 24 листопада. Напередодні сторони в останній момент, напередодні закінчення терміну угоди, змогли домовитися про її пролонґацію ще на одну добу. Це сталося після того, як ХАМАС передав Ізраїлю новий список заручників, яких він був готовий звільнити.

 

У канцелярії прем'єр-міністра Ізраїлю у п’ятницю  заявили, що ХАМАС не виконав своїх обіцянок зі звільнення всіх жінок-заручниць, ще й запустив ракети по громадянах Ізраїлю. У четвер ХАМАС звільнив вісьмох заручників замість узгоджених десяти. При цьому ЦАГАЛ підтвердив передачу Червоному Хресту лише шістьох осіб.

01.12.2023