628-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:07 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Авдіївський, Купʼянський та Марʼїнський напрямки залишаються найгарячішими на фронті. Ситуація є складною, але контрольованою. Збройні Сили продовжують вести наступальні дії на визначених напрямках та завдають противнику значних втрат у живій силі та техніці, сказав Залужний у телефонній розмові з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. У ході переговорів ішлося про плани на зимовий період. Сторони окремо зупинилися на нагальних потребах українського війська - передусім йдеться про снаряди, засоби протиповітряної оборони та БПлА.

 

 

 

20:15 Міністерство оборони України розпочало проєкт з рекрутингу до Збройних Сил України і підписало договір із організацією Lobby X. "Проєкт дозволить людині обрати конкретний підрозділ на визначеній посаді, де його/її цивільний досвід буде найбільш корисним. В найближчий час в рамках проєкту ми плануємо підписати наступні угоди з рекрутинговими компаніями", - прокоментувала заступниця міністра оборони Наталія Калмикова. Засновник Lobby X Владислав Грезєв заявив, що організація має великий досвід у пошуку кадрів для ЗСУ: "Армії потрібні люди різних професій, від гранатометників і мінометників, до програмістів і кухарів. Співпраця із Міністерством оборони дозволить масштабувати ту роботу, яку ми проводили".

 

 

19:46 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 50 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетних та 32 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Тимоновичі, Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Бунякине, Могриця, Грабовське, Попівка Сумської області; Козача Лопань, Стариця, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області, де наші воїни відбили 6 атак. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Першотравневе та Копанки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Спірного, Виїмки Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де нашими захисниками відбито 11 атак. Противник завдав авіаційного удару поблизу Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії південніше Новокалинового, Авдіївки, Северного та східніше Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 8 атак. Завдав авіаційних ударів в районах Новобахмутівки та Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Бердичі, Авдіївка, Опитне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 15 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Олександропіль, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії південніше Золотої Ниви Донецької області. Крім того, противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар та Урожайне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі населеного пункту Роботине Запорізької області, де наші захисники відбили 4 атаки противника. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Полтавка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоданилівка, Щербаки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав, Іванівка Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали Берислав, Антонівка, Зеленівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 удар по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 пунктах управління, 4 артилерійських засобах, 1 засобу протиповітряної оборони та 1 іншій важливі цілі противника.

 

 

19:21 Робота над дванадцятим пакетом санкцій проти Росії завершується, заявив високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. Він повідомив, що Унія запровадить більше санкцій проти фізичних осіб, введе нові заборони на російський експорт, і зокрема - заборону на російські алмази, посилить обмеження в ціні на нафту для зменшення прибутків Росії. Також ЄС працює над тим, щоб вжити додаткових заходів, котрі перешкоджатимуть оминати раніше запроваджені санкції.

 

 

18:50 Німеччина передасть Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця року, заявив посол ФРН Мартін Єґер. "Наша підтримка в основному спрямовується на галузь ППО - це Gepard, IRIS-T, Patriot... Ми робимо свій значний внесок у напрямку зміцнення українських енергосистем, зокрема, йдеться про підтримку енергетичних спроможностей. Ми вважаємо дуже важливим, щоб ця зима пройшла без відключень”, – сказав Єґер.

 

 

18:16 Міська влада Одеси вирішила не зносити пам'ятник російському поету Алєксандру Пушкіну. Історико-топонімічна комісія зважила, що монумент розташований на Приморському бульварі, на території об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, й зазначила, що Закон "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії" не поширюється на об’єкти всесвітньої спадщини. У виконкомі пам'ятник 1888 року вважають "однією з найвидатніших на території Одещини пам’яток монументального мистецтва", що "становить виняткову мистецьку цінність". Тож Пушкіна рекомендували залишити на місці – як і пам'ятник Міхаілу Воронцову на Соборній площі в історичному центрі. Окрім того, комісія рекомендувала залишити на місці монумент, встановлений на ознаменування повстання матросів на броненосці "Потьомкін", запропонувавши змінити лише написи. Експерти стверджують, що повсталі матроси не були більшовиками, а показали приклад боротьби проти царату та національного гноблення; повстання на броненосці сприяло поглибленню кризи влади в Російській імперії й мало для неї негативні зовнішньополітичні наслідки.

 

 

17:48 Польський Сейм на першому засіданні нового скликання обрав маршалком Шимона Головню, лідера партії “Польща 2050”, представника блоку "Третя дорога", що зайняв на парламентських виборах третє місце. Кандидатуру Головні підтримало 265 парламентарів (склад Сейму – 460 депутатів). Натомість за кандидатку від "Права і справедливості" Ельжбєту Вітек проголосували 193 парламентарі. Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, як вимагає конституція Польщі, оголосив про свою відставку перед новообраним складом Сейму.

 

 

17:29 Міністри оборони Румунії й Нідерландів Анджел Тилвар і Кайса Оллонгрен узяли участь у відкритті навчального центру F-16 на румунській базі Фетешті. "Ця подія посилює двосторонню співпрацю, зміцнює безпеку союзників, готує румунських пілотів для майбутнього флоту F16 і надає підтримку Україні", – прокоментував Тилвар.

 

 

17:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У вересні 2023 року незалежне російське ЗМІ «Верстка» повідомило, що до 15% російських військових в Україні вживають наркотики, включно з амфетамінами та канабісом, і що їх легко отримати навіть на передовій.

• Ці повідомлення заслуговують на довіру і відповідають численним повідомленням про високий рівень дисциплінарних порушень, злочинів і смертей, пов'язаних зі зловживанням алкоголем серед російських військовослужбовців, що надходять з моменту вторгнення.

• Російські командири, ймовірно, часто карають осіб, які зловживають наркотиками та алкоголем, відправляючи їх до штурмових загонів "Штурм-Z", які фактично перетворилися на каральні підрозділи. Однією з основних причин низької дисципліни і зловживання психоактивними речовинами в Росії, ймовірно, залишається постійна відсутність можливості для ротації бойових підрозділів з лінії фронту.

 

 

16:34 Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання "Герой України" лідерові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, якому 13 листопада виповнилося 80 років. Під час зустрічі Зеленський подякував Джемілєву за відстоювання інтересів нашої держави та боротьбу за права кримських татар і побажав багато здоров’я, "щоб побачити нашу справедливу перемогу, відновлення територіальної цілісності й суверенітету України". Джемілєв заявив, що для нього честь отримати найвищу відзнаку держави, адже за два роки повномасштабної війни її одержують воїни, які ціною свого життя відстоюють свободу, територіальну цілісність і незалежність України. "У таких обставинах це нагородження має для мене величезний сенс... Мені сьогодні вже 80 років, і в мене на цій землі ще одна мрія: повернутися на свою батьківщину й бути похованим на своїй землі", – сказав Джемілєв.

 

 

16:08 Російська армія обстріляла одну з лікарень у Херсоні. Внаслідок удару знищено кілька автомобілів, зокрема одну карету швидкої допомоги. Херсонська обласна адміністрація також поінформувала, що внаслідок обстрілу центральної частини Херсона загинуло двоє людей – 62-річна жінка та 45-річний чоловік. Чотирьох осіб шпиталізували.

 

 

15:49 Народному депутатові України оголосили підозру в державній зраді й участі у злочинній організації. "За матеріалами слідства, він мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління генштабу збройних сил росії (відоме як гру). Основне завдання цієї організації – розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені... Один із прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році... За даними слідства, крім народного депутата, до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення рф втік за кордон... Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник гру часів срср Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду", – повідомила СБУ. Правоохоронці не розголошують прізвища депутата, хоча з контексту повідомлення й оприлюднених фото очевидно, що йдеться про Олександра Дубінського. 

 

 

15:21 Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України з закликом дати оцінку діям Ірини Фаріон, котра оприлюднила копію листа від юнака з окупованого Криму, наразивши його на загрозу. "Персональні дані в умовах війни – не абстракція, а захист життя і свободи!.. Це може мати й вже має наслідки. Це не тільки втручання у приватне життя особи, а й спричинена загроза особистої безпеки та життя студента", – заявив Лубінець.

Представниця Президента України у АР Крим Таміла Ташева назвала вчинок Ірини Фаріон "ницістю і злочином". "Дякую всім нашим громадянам за сильну українську позицію – впевнена, ви зустрічатимете наші сили безпеки й оборони у Криму першими. Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку", – прокоментувала Ташева.

 

 

14:41 У передмісті Херсона росіяни обстріляли автомобіль, у котрому матір поверталася з двомісячною донькою із медогляду. Жінку шпиталізували у важкому стані. Чоловік, який був за кермом (вірогідно, дідусь немовляти), загинув. У дитини діагностували мінно-вибухове поранення голови; стан середньої тяжкості.

 

 

14:18 Личаківський суд Львова засудив до 14 років в'язниці колишнього народного депутата Іллю Ківу з конфіскацією майна. Суд визнав Ківу винним у державній зраді, закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, пропаганді комуністичного тоталітарного режиму, закликах до до агресивної війни. Соратник Віктора Медведчука переховується у Росії; суд відбувався у режимі in absentia.

 

 

13:54 У Криму затримали студента з патріотичними поглядами після того, як його ім'я та прізвище оприлюднила Ірина Фаріон. Кілька днів тому, продовжуючи дискутувати про своє інтерв'ю з критикою російськомовних воїнів, Фарін опублікувала листа від студента з Криму, який висловив їй підтримку за позицію і виступив проти "мови окупанта". При тому Фаріон виклала скриншот повідомлення, не приховавши особи автора – Максима Глєбова. "Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі я вийду на Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. Або в Сімферополі (де я зараз навчаюся на 1 курсі української філології) не уявляю собі, як на Київській буду чути від наших воїнів язик окупації", – написав автор листа. Згодом російський канал “Кримський СМЕРШ”, який співпрацює із ефесбістами, опублікував відео зі студентом Максимом Глєбовим, який просить вибачення за лист на підтримку Фаріон і відрікається від висловлених поглядів.

 

 

13:27 Центр національного спротиву не підтверджує інформації про відхід росіян від берега Дніпра на Лівобережжі. "Російські пропагандисти почали операцію з метою відволікання Сил оборони України й оголосили про вихід своїх військ із тимчасово окупованих територій Херсонщини. Наразі, за інформацією місцевих, жодних відповідних рухів військ ворога не зафіксовано. Відтак можемо констатувати, що наразі відбувається інформаційна операція проти України", – йдеться у повідомленні ЦНС (засновником центру є Сили спеціальних операцій). Водночас представники спротиву зазначають, що "відхід російських військ з Херсонщини – справа часу".

 

 

13:15 Вчора, 12 листопада, середньодобова температура була на 4,4°C нижчою, ніж 5 листопада (7,8°C проти 12,2°C). Вечірній максимум споживання електроенергії вчора був на 5,3% вищим, ніж у попередню неділю, 5 листопада, повідомили в Укренерго.

 

 

12:51 Київський суд Харкова засудив до довічного ув'язнення харків'янина, який наводив ракети на будівлю Харківської ОДА. "За даними слідства, чоловік з лютого по квітень 2022 року збирав інформацію про ЗСУ та інфраструктуру у Харкові шляхом особистого спостереження, опитування місцевих жителів та фіксації даних. Харків'янин передавав розвіддані через заборонену в Україні соцмережу двом жінкам, які працюють на російські спецслужби... 28 лютого 2022 року чоловік надіслав кураторці у Москві координати Харківської обласної державної адміністрації. Окрім того, він надав дані для завдання ударів по головному офісу фірми ХАДО, а також ще низку адрес у місті, які в подальшому були обстріляні російською армією", – повідомила прокуратура. Суд визнав чоловіка винним у державній зраді, у поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ, і незаконному володінні зброєю.

 

 

12:39 Портфель міністра закордонних справ Великої Британії отримав колишній прем'єр Девід Кемерон (у 2010–2016 роках). Натомість дотеперішній голова зовнішньополітичного відомства Джеймс Клеверлі очолив міністерство внутрішніх справ замість Суелли Браверман.

 

 

12:03 У Чехії відкрили 384 кримінальні провадження через схвалення російського вторгнення в Україну та пропаганду терористичних організацій, а обвинувачення конкретним особам висунули по 99 провадженнях. повідомив речник поліції Ондржей Моравчик.

 

 

11:50 Європейський Союз вже надав Україні військову допомогу на 27 мільярдів євро та продовжуватиме свою підтримку, оскільки війна в Україні триває та набуває подальшого загострення, заявив перед початком засідання Ради ЄС із зовнішніх відносин високий представник ЄС Жозеп Боррель.

 

 

11:35 Сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів України, вперше від 5 листопада 2019 року, відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Оцінювання мають пройти 1884 судді місцевих і апеляційних судів: 109 – складання іспиту, 1775 – дослідження досьє та проведення співбесіди. До етапу співбесід долучається Громадська рада доброчесності, яка має сприяти комісії у встановленні відповідності судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики й доброчесності. Комісія напередодні відновлення кваліфікаційного оцінювання спільно з Громадською радою доброчесності погодила перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики, а також принципи їх застосування.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 107 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 48 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:41 Американський штат Вайомінг визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Це вже 32-й штат, який ухвалив таке рішення, повідомила посол України Оксана Маркарова.

 

 

10:20 Російські державні інформаційні аґенції РИА Новости і ТАСС спочатку повідомили про відступ російських військ угруповання "Дніпро" "на більш вигідні позиції на схід від Дніпра", щоб "вивільнену частину сил задіяти для наступу на інших напрямках", а потім анулювали цю новину як випущену помилково.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

156,9% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

 58,1% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

165,7% автомобільної техніки (з них 2,9% за минулий тиждень),

245,7% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

 79,1% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 41,3% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 25,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Пауза в застосуванні росіянами крилатих ракет "Калібр" для завдання ударів по об'єктах в Україні пояснюється тим, що в них виникли проблеми з логістикою після переведення кораблів до Новоросійська, бо потенціал для логістичного забезпечення залишився в окупованому Севастополі, пояснив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемаратону: "Вони не можуть завантажувати "Калібри" у Новоросійську. Відповідно, зараз, поки вони цю проблему не вирішать, в принципі застосовувати їх вони фактично не можуть".

 

 

09:35 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – тривають зіткнення біля Лиману Першого, Синьківки та Орлянки. Росіяни вводять нові резерви, особливо посилюючи тиск вздовж залізниці на Куп'янськ.

• Бахмутський напрямок – росіяни тиснуть на Кліщіївку і доволі завзято взялися за район Ягідного, на жаль, є втрати позицій. Ціль ворога – наступати по хребту до Часового Яру. Останній є панівною висотою і ключем до Костянтинівки, Краматорська та Слов'янська.

• Авдіївський відтинок – росіяни продовжують постійно лізти з Красногорівки: то в бік Новокалинового, то до Степового, то до АКХЗ, то до Очеретного. Ця тактика можлива, коли піхоту в наступі не шкода і дасть плоди, коли просто знайде слабке місце в обороні. Так робили бойовики ПВК "Ваґнер" у Бахмуті. Біля Водяного росіяни намагаються покращити тактичне положення вище кар'єру. Оборонці в Первомайському потерпають від росіянських fpv-дронів. На ділянку прибуло посилення у вигляді ворожих дронщиків. Тривають бої на руїнах Мар'їнки, росіяни вже 21-й місяць не можуть захопити місто.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – останні дні тривають зустрічні бої біля Роботиного та Новопрокопівки.

• Таврійський відтинок – тривають бої в Кринках. Ворог намагається видавити наші передові підрозділи з лісового масиву.

На початку вересня ГУР давав оцінку окупаційної армії ворога у 420 тисяч військовослужбовців. Станом на 31 жовтня аналітики "Інформаційного спротиву" оновили оцінку контингенту в 442 тисячі військовослужбовців: ворог мовчки нарощує живу силу, незважаючи на втрати.

 

 

09:20 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна, схоже, посилює атаки на російські військові, логістичні й інші важливі об'єкти в тилових районах окупованої України та Росії. Головне управління військової розвідки України вчора повідомило, що позавчора українські партизани атакували російський військовий штаб в окупованому Мелітополі Запорізької області, у результаті чого загинули щонайменше троє російських співробітників ФСБ та росгвардії. Перед цим були: напад українських партизанів на колишнього керівника народної міліції "ЛНР" 8 листопада; удари по російській військовій базі в окупованому Скадовську, Херсонській області та засобах Чорноморського флоту в Криму 9 листопада; три удари з тилу та партизанські атаки в Росії 11 листопада. З літа 2023 року українські війська проводять кампанію спрямованих на окупований Крим ударів.

• Російська влада намагається применшити масштаби своїх зусиль щодо посилення контролю над російським інформаційним простором.

• Росія продовжує позиціонувати себе як провідний гарант безпеки авторитарних країн Африки.

• Російські війська 12 листопада завдали обмежену серію ракетних ударів по півдню України.

• Українські війська вчора досягли незначного успіху на східному (лівому) березі Херсонської області на тлі продовження наземних операцій.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 69 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 34 авіаційні удари, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Також російські окупанти завдали чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах у місті Харків.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Чернещина Харківської області; Новоєгорівка, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Сіверськ, Авдіївка, Сєверне, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новоданилівка, Мала Токмачка Запорізької області; Херсон, Новоберислав, Тягинка, Іванівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка та Кислівка Харківської області, де наші захисники відбили 11 атак.

На Лиманському напрямку, за підтримки авіації, противник вів безуспішні штурмові дії біля Новоєгорівки Луганської області, де наші воїни відбили 4 атаки.

На Бахмутському напрямку, за підтримки авіації, противник вів штурмові дії в районах Дубово-Василівки, східніше Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де українські захисники відбили близько 10 атак. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, за підтримки авіації, окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника південно-східніше Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Авдіївки, Сєверного Донецької області. Тут Силами оборони відбито 17 атак.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 24 атаки загарбників в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії поблизу Старомайорського Донецької області, де українські воїни відбили 2 атаки.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші захисники ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також протиповітряною обороною знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ уразили 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 склади боєприпасів противника.

 

 

13.11.2023