621-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:45 Унаслідок вибуху у себе вдома загинув помічник Головнокомандувача ЗСУ Геннадій Частяков. Як повідомив Валерій Залужний, трагедія трапилася у день народження Частякова у родинному колі. "В одному із подарунків спрацював невідомий вибуховий пристрій... Причини та обставини будуть встановлені в ході досудового розслідування", - поінформував Залужний. Зі слів міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, Частяков повернувся з роботи із подарунками від колег і почав показувати їх рідним. Він дістав подарунковий ящик із гранатами та почав демонструвати один із боєприпасів синові. "Спершу до рук боєприпас взяв син та почав крутити кільце. Далі військовослужбовець забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух", - переказав Клименко.

 

 

21:39 Президент України Володимир Зеленський публічно виступив проти проведення виборів під час війни. "Нарешті мають припинитися хвилі з будь-якими речами, які розколюють політично. Ми повинні визначитись, що зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави й людей, а не час вкидів, яких від України очікує лише Росія. Я вважаю, що зараз вибори не на часі. І якщо потрібно поставити крапку в тій чи іншій політичній суперечці й далі працювати лише в єдності, то в державі є структури, які здатні ставити крапки й давати суспільству всі необхідні відповіді. Щоб не залишилося простору для конфліктів і чужої гри проти України", - сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

19:43 У соцмережах поширюють фото російського ракетного корабля "Аскольд" після ураження крилатою ракетою SCALP.

 

 

 

19:14 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 57 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 10 авіаційних ударів, здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Блешня, Карповичі Чернігівської області; Середина Буда, Стара Гута, Фотовиж, Волфине Сумської області; Окіп, Бударки, Гатище, Охримівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де наші воїни відбили 15 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Кам’янка, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Богданівки та Хромового Донецької області, де наші захисники відбили 3 атаки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема, Міньківка, Оріхово-Василівка, Кліщіївка, Андріївка, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Степове, Авдіївка, Тоненьке Донецької області. Тут Сили оборони відбили 9 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах Красногорівки та Мар’їнки Донецької області, де Силами оборони відбито 18 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема, Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники відбили 6 атак ворога біля Червоного, Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Берислав Херсонської області. Також ворожих артилерійських обстрілів зазнала Зеленівка Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 артилерійські засоби, пункт управління та район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

18:55 Росіяни обстріляли місто Середина-Буда на Сумщині. Внаслідок російського удару важкі поранення отримала 63-річна жінка – вона померла в кареті швидкої допомоги.

 

 

18:38 Видання Kyiv Post оприлюднило два відео, на котрих, як стверджується, зафіксовано бойову роботу українських спецсил у Судані проти найманців російської ПВК "Ваґнер". Зі слів джерела, у Судані триває операція із зачистки "ваґнерівців", їхніх місцевих поплічників-терористів і спецслужб РФ.

 

 

 

18:16 На війні з Росією загинув Максим Петренко, автор роману-щоденника "Спокійної ночі". Понад рік Максима вважали зниклим безвісти. "Ми сподівались і вірили, що те, що він зник безвісти, означає, що він у полоні. Дива не сталось... Експертиза ДНК підтвердила, що це Макс", – поінформувала книжкова оглядачка Ганна Скоріна. Максим Петренко пішов на війну у 2014-му відразу після Революції гідності. "Майдан завершив мою трансформацію з диванного патріота у дієвого патріота. Я відчував особисту відповідальність за країну... Не піти було дуже просто. Варто було б лише менше зусиль докладати до пошуку можливостей. Та не так страшно ризикувати втратити життя, як змиритися з тим, що втратиш себе. Такого, якого поважаєш", – розповідав Максим. У 2016-му Петренко демобілізувався і згодом написав книгу "Спокійної ночі". Презентацію проводив у Слов’янську на місці колишнього блокпоста №1. Після початку повномасштабного вторгнення знову взяв до рук зброю. 

 

 

 

17:43 Посол України у Польщі Василь Зварич назвав "болючим ударом у спину Україні" блокування польськими перевізниками доріг до прикордонних переходів у Гребенному, Дорогуську, Корчовій. Зварич закликав польських протестувальників припинити блокаду й обрати інші форми відстоювання своїх прав, які б не перешкоджали руху через кордон. "Під загрозою – коридори солідарності між Україною та ЄС, що проходять через територію Польщі. В умовах війни такі методи лише грають на руку нашому спільному ворогові – російським терористам, і шкодять інтересам не лише України, а й Польщі та всієї Європи", – зазначив Зварич.

 

 

17:27 Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що новий уряд країни не перешкоджатиме приватним компаніям постачати зброю Україні. Переможець недавніх виборів уточнив, що його заяви щодо збройних постачань стосуються зброї та боєприпасів зі складів армії Словаччини. "Якщо компанія хоче виробляти зброю і поставляти її кудись – звичайно ж, ніхто не буде цьому перешкоджати", – сказав Фіцо. Словацький прем'єр каже, що Україні можна було б допомогти у гуманітарному вимірі, зокрема з розмінуванням, медициною, ремонтом цивільних об'єктів. Видання Pravda.sk також пише, що Фіцо доручив міністру оборони Робертові Калиняку провести інвентаризацію військової техніки у зв'язку з постачаннями в Україну.

 

 

16:52 Печерський суд Києва обрав народному депутату Олександру Дубінському запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту у справі про схему незаконного перетину кордону. Згідно з даними слідства, Дубінському вдалося переправити через кордон до європейської країни рідного брата своєї цивільної дружини – він використав підконтрольну громадську організацію, щоб через неї вносити потрібних людей до системи "Шлях" як волонтерів. Дубінський заявив на суді, що проти нього влаштували провокацію, й сама організація була переконана, що допомагає волонтерові.

 

 

16:25 Через страйк польських перевізників ускладнено рух вантажного транспорту у напрямку трьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні – "Ягодин–Дорогуськ", "Краковець–Корчова", "Рава-Руська–Гребенне", повідомила Державна прикордонна служба України. Організатори протесту планують пропускати по одному вантажному автомобілю на годину, а також вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, швидкопсувні продукти тощо.

 

 

16:06 Народний депутат від "Батьківщини" Андрій Ніколаєнко, який на смерть збив на Житомирщині дівчину, отримав підозру  йому інкримінують порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть. Слідство встановило, що депутат рухався із перевищенням дозволеної швидкості. До суду скеровано клопотання про обрання запобіжного заходу.

 

 

15:39 Україна готується до найжахливішої зими й очікує на допомогу партнерів із засобами ППО для захисту енергетичної інфраструктури, заявив в інтерв'ю Die Welt міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Заява голови МЗС пролунала у контексті переговорів про постачання далекобійних Taurus. "Ми готуємося до найжахливішої зими в історії. Тому ми заплющимо очі, якщо не отримаємо Taurus, але отримаємо системи ППО", – сказав Кулеба.

 

 

15:13 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн переконує, що Україна досягла значних успіхів у війні з Росією, але метою має бути безумовна перемога. "Росія хотіла стерти українську національну ідентичність. Натомість війна загартувала українську ідентичність, зробила її сильнішою, ніж раніше. Росія хотіла ослабити НАТО. Натомість НАТО отримало нове життя із двома новими союзниками, а оборонні витрати зростають по всьому Європейському Союзу. Російська армія втратила половину свого конвенційного обладнання та перетворила на жертви більш як 100 000 власних молодих чоловіків. Російські найманці повстали проти власних господарів. Або ще – подумайте про російський Чорноморський флот, якого багато хто боявся. Сьогодні, завдяки хоробрим діям українців, він відступив від блокади Одеси... Путін провалився у всіх своїх стратегічних завданнях. Його головною метою була зміна режиму – він хотів скинути владу в Києві. Але його наступ проти столиці зазнав повного провалу, а українська влада стоїть твердо, спираючись на внутрішню та міжнародну підтримку", – наголосила президентка Європейської комісії під час виступу перед послами Євросоюзу в Брюсселі. При тім Урсула фон дер Ляєн наголосила: "Ми також знаємо, що провал Путіна не може автоматично трактуватися як українська перемога. Мірою того, як війна триває, ми продовжуємо забезпечувати повсякденні потреби українців. Ми також маємо сконцентруватися на пошуку шляхів вперед. Це означає підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним".

 

 

14:20 Вчора, 5 листопада, середньодобова температура була на 1,1°C вищою, ніж у вівторок, 31 жовтня (12,6°C проти 11,5°C), але вечірній максимум споживання електроенергії вчора був вищим на 2,3% у порівнянні з неділею, 29 жовтня, повідомили в Укренерго.

Сьогодні ж у системі зафіксовано профіцит – надлишок виробленої електроенергії. Причина – активна робота електростанцій на ВДЕ (в деяких регіонах погода не тільки вітряна, але й сонячна). Щоби зберегти баланс між споживанням та виробництвом й уникнути обмеження роботи електростанцій на ВДЕ, НЕК «Укренерго» 6 листопада звернувся до польського оператора енергосистеми PSE із запитом на надання аварійної допомоги у вигляді термінової закупки надлишків української електроенергії протягом 3 денних годин загальним обсягом 900 МВт·год. Цей захід допомагає уникнути витрат на компенсацію обмеження роботи об’єктів ВДЕ.

 

 

14:06 Аґенція Reuters поспілкувалася з шістьма джерелами, щоб підтвердити: Владімір Путін здецидувався взяти участь у президентських виборах 2024 року

 

 

13:44 Колишньому заступникові міністра оборони оголосили підозру через розтрату майже 1 млрд грн під час закупівлі зимової військової форми. Згідно з повідомленням СБУ, у 2022 році посадовець вступив у змову з підлеглими й закупив неякісну форму у приватної компанії. "Слідство встановило, що військові ЗСУ не можуть використовувати зазначену форму, оскільки вона непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій", – йдеться у повідомленні. Заступникові міністра та екскерівникові департаменту інкримінують привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем і перешкоджання законній діяльності ЗСУ. У повідомленні спецслужби не зазначено імені підозрюваного, та, за даними аґенції "Інтерфакс-Україна", йдеться про В'ячеслава Шаповалова (утримується під вартою).

 

 

13:38 Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження через трагедію з обстрілом воїнів 128-ї бригади у Запорізькій області на День ракетних військ і артилерії – справу розслідуватимуть за статтею про недбале ставлення військової службової особи до служби. Згідно з інформацією ДБР, унаслідок удару загинули та були поранені військовослужбовці, а також мирні мешканці. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено 30 будинків та господарських споруд, розташованих поруч.

 

 

13:14 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 діб із 16 листопада.

 

 

12:51 "Укроборонпром" запустив у серійне виробництво аналог дрона-камікадзе Shahed із дальністю польоту до тисячі кілометрів, повідомив генеральний директор концерну Герман Сметанін. "Виробляється. Зокрема у кооперації з іноземними партнерами. Де саме, я розповідати не буду з міркувань безпеки. Головне, що вони літають і вибухають, а сили оборони їх замовляють. Це ж чудово!" – розповів Сметанін в інтерв'ю "Економічній правді". Він додав, що "у нас є аналог шахеда, а є і більш потужні моделі, бо шахеди так далеко не літають". Максимальна дальність, котру вдалося досягнути безпілотникам, – "приблизно тисяча кілометрів".

 

 

12:39 Унаслідок російського удару по зібранню бійців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади у Запорізькій області загинуло 19 воїнів, ідеться у повідомленні 128-ї огшб на сторінці у Facebook – першій офіційній реакції бригади, оприлюдненій після трагедії. У з'єднанні констатували, що внаслідок удару "загинули кращі наші бійці". Бригада поінформувала, що наразі триває ретельна перевірка всіх обставин трагедії, й попросила до закінчення розслідування "не поширювати неперевірену, часто фейкову інформацію". Побратими пообіцяли помститися стократно.

 

 

12:25 На Львівщині вимикалася повітряна лінія 330 кВ НЕК «Укренерго», внаслідок чого без світла залишалися близько 76 тисяч споживачів, повідомили в Міненерго.  Наразі усіх заживлено.

Енергогенеруючі потужності системи працюють у штатному режимі. Запасів вугілля та мазуту на складах достатньо для безперебійної роботи станцій. Обсяг виробленої електроенергії достатній для повного забезпечення потреб споживачів та промисловості.

 

 

12:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 119 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 54 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:21 "Сплеск антисемітських інцидентів у Європі досяг надзвичайного рівня у попередні дні й нагадує деякі з найтемніших часів в історії", – йдеться у заяві Єврокомісії. "Сьогодні євреї в Європі знову живуть у страху. Ми спостерігаємо відродження антисемітських інцидентів і риторики в Європейському Союзі та в усьому світі", – констатує ЄК, згадуючи шерег подій минулого тижня: кидання коктейлів Молотова у синагогу в Німеччині, поява зірок Давида на житлових будинках у Франції, осквернення єврейського кладовища в Австрії та напади на єврейські магазини й синагоги в Іспанії.

 

 

11:06 В Одесі внаслідок російського обстрілу зазнала ушкоджень будівля Одеського національного художнього музею.

 

 

 

10:55 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У вересні 2023 року інфляція в Росії зросла до 6% порівняно з 5,3% у серпні 2023 року. Це було зумовлено зростанням споживчих цін, зокрема на продукти харчування та паливо. Вища інфляція майже напевно призведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні.

• Центральний банк Росії (ЦБ РФ) відреагував на це підвищенням базової процентної ставки на 2 відсоткові пункти, до нової базової ставки 15%. Це найвищі ставки з травня 2022 року. Дуже ймовірно, що ЦБ РФ збереже високі процентні ставки до 2024 року. Це з високою ймовірністю збільшить вартість запозичень для російських споживачів і, ймовірно, також вплине на витрати російського уряду на обслуговування боргу.

• Через зростання попиту, частково через значне збільшення витрат на оборону, а також постійний тиск звужуваного ринку праці російська економіка, ймовірно, ризикує перегрітися. Це з високою ймовірністю забезпечить збереження інфляції в Росії у 2024 році вище цільового показника 4%. Збереження високої інфляції, ймовірно, призведе до скорочення реальних державних витрат, особливо в таких сферах, як соціальна допомога, де витрати зростають нижче за рівень інфляції. Це ще раз ілюструє переорієнтацію російської економіки на фінансування війни понад усе.

 

 

10:35 За даними української розвідки, зараз у Росії є в запасах приблизно 870 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня, які можуть вражати об'єкти на відстань понад 350 кілометрів – це кількість на рівні минулого року, повідомив представник Головного управління розвідки генерала-майор Вадим Скібіцький:

• "Калібрів" – 165,

• Х-101, Х-555 і Х-55 з бойовою частиною – приблизно 160,

• "Іскандер-М" і "Іскандер-К" – близько 290,

• "Кинджалів" – орієнтовно 80,

• Х-22/Х-32 (ефективна відстань удару ракетою Х-22 – 350 кілометрів) – 50.

В минулому році показники були майже такі ж, і це свідчить про те, що Росії вдалося налагодити виробництво і підтримувати його на достатньому рівні для накопичення запасу ракет.

У жовтні росіянам вдалося випустити близько 115 високоточних ракет з дальністю у понад 350 кілометрів:

• "Калібрів" – 20,

• Х-101 – близько 40,

• "Іскандер-М" (балістичні ракети) – близько 30,

• "Іскандер-К" (крилаті ракети) – 12,

• Х-32 (модернізовані з Х-22) – приблизно 9,

• "Кинжали" – 4 ракети.

Крім того, росіяни почали вдосконалювати протикорабельні ракети "Онікс" з метою використання їх по наземним об'єктам.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

154,9% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

 57,4% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

162,4% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

239,8% артилерійських систем (з них 5,3% за минулий тиждень),

 77,8% РСЗВ (з них 2,1% за минулий тиждень),

 40,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 25,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – тривають бойові зіткнення біля Лиману Першого, Першотравневого та в Серебрянському лісництві. Суттєвих змін не зафіксовано.

• Бахмутський напрямок – ворог продовжує тиск на Кліщіївку, але несподіваним і доволі неприємним є удар по Силах оборони в районі Берхівки. Росіяни, на жаль, мають певні успіхи.

• Авдіївський відтинок – ворог продовжує тиснути в районі Степового. В ніч з суботи на неділю росіяни значним числом перейшли залізницю, частина особового складу, яка пережила обстріли, намагається закріпитися в лісосмузі західніше залізничного полотна. Найближчим часом ситуація в даному районі проясниться, але, враховуючи тиск, перехід залізниці був лише питанням часу. В районі Водяного-Опитного ситуація значно тяжча, ніж біля Степового, ворог не зупиняється, проводячи щоденні штурми, які періодично дають результат. Зараз мета противника – підійти максимально близько до Сєверного та Тоненького, щоб розпочати штурмові дії за самі села вже з підтримкою резервів.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – тривають важкі зустрічні бої на Роботинському виступі.

• Таврійський відтинок – тривають бої в Кринках. Ситуація змін не зазнає.

• Ворог продовжує перехоплювати ініціативу на багатьох ділянках. Вони до цього готувалися всю весну-літо, відповідно завдання Сил оборони – стримати натиск ворога, який планував стратегічну довготривалу наступальну операцію на практично всій ділянці фронту. 

 

 

09:40 Внаслідок атаки на Одещину пошкоджено 20 багатоквартирних будинків, художній музей, понад два десятки автомобілів, інфраструктура, в селі Усатове пошкоджено приватний будинок, 8 людей отримали поранення, повідомили в ДСНС.

 

 

09:35 Пошкодження російського ракетоносія, який перебував на суднобудівному заводі "Залив" у Керчі, не дозволять йому нести бойове чергування, пояснила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону:

"Що стосується удару по Керченському суднобудівному заводу, тут наслідки повністю ще не дорозвідані. Удар був потужний, вдалий, абсолютно законний, оскільки це потужності, які забезпечують боєздатність ворога. Наскільки пошкоджений сучасний ракетоносій, ми поки що не маємо повноцінної інформації. Але попередньо по тих знімках, які ми бачили, пошкодження досить суттєві. Це означає, що найближчим часом цей ракетоносій однозначно не долучатиметься до несення служби".

 

 

09:25 Вчора з 20-ї години вечора до опівночі року росіяни атакували Україну кількома типами ракет та ударними дронами. Із повітряного простору окупованої Херсонщини було випущено по одній керованій авіаційній ракеті Х-31 та Х59, з території окупованого Криму зафіксовано пуск протикорабельної ракети П-800 «Онікс» та балістичної ракети «Іскандер-М», з району мису Чауда (Крим) зафіксовано пуски 22 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

У результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України знищено 15 ударних БпЛА “Shahed-136/131” (68%) та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 4 листопада українські війська завдали успішного удару по російській верфі у Керчі в окупованому Криму, ймовірно, пошкодивши військово-морське судно. Центр стратегічних комунікацій ЗСУ заявив, що ввечері 4 листопада українські сили завдали успішних ударів по російській морській та портовій інфраструктурі на суднобудівному заводі "Залів" у Керчі. Супутникові знімки від 4 листопада показують, що удар пошкодив корвет-ракетоносець "Калібрів" проєкту 22800 класу "Каракурт" на верфі, хоча ступінь пошкодження корабля наразі невідомий. Міністерство оборони Росії заявило, що російські сили перехопили 13 з 15 українських ракет, націлених на суднобудівний завод, і визнало, що дві ракети пошкодили невстановлений корабель. Українські офіційні особи заявили, що українські крилаті ракети пошкодили ракетоносець "Аскольд" – корвет класу "Каракурт", який російський Чорноморський флот спустив на воду у 2021 р. За повідомленнями, цей суднобудівний завод планував побудувати 14 військових кораблів, призначених для ЧФ, у період з 2016 по 2021 рік, у тому числі вісім корветів класу "Каракурт" проєкту 22800. Однак станом на 2023 рік було спущено на воду три корвети проєкту 228000 класу "Каракурт". Суднобудівний завод "Залів" є найбільшим суднобудівним заводом у Східній Європі і, ймовірно, після успішного удару України по російському державному судноремонтному підприємству "Севморзавод" у Севастополі 13 вересня 2023 року – основним ремонтним підприємством для ЧФ РФ в Криму. Масштаби пошкоджень ремонтних потужностей на судноремонтному заводі "Залів" невідомі, хоча наявні супутникові знімки свідчать про те, що український удар, ймовірно, не завдав шкоди, яка порушить його роботу в середньостроковій і довгостроковій перспективі, на відміну від попереднього удару по об'єкту "Севморзаводу".  

• Повідомляється, що 5 листопада українські війська посилили удари по тилових районах Росії на півдні України та в окупованому Криму. Російські джерела стверджують, що в ніч з 4 на 5 листопада українські війська завдали удару по Скадовську в окупованій Херсонській області. Російські джерела стверджували, що вчора російські війська також вивели з ладу українські безпілотники, що націлилися на залізницю на нафтопереробному заводі в Джанкої. Російський мілблогер стверджував, що вчора українські війська завдали ракетного удару Storm Shadow по Бердянську Запорізької області. Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем ЗСУ бригадний генерал Сергій Баранов в інтерв'ю Independent, опублікованому 4 листопада, зокрема, заявив, що українські війська мають намір "капіталізувати" набутий досвід і здійснити широкомасштабні удари з безпілотників по російських об'єктах, коли бойові дії сповільняться взимку. Independent повідомила, що Баранов заявив, що Україна має намір розвинути "значні успіхи", досягнуті під час нещодавніх ударів з безпілотників, які були націлені на важливі російські військові та військово-морські об'єкти.

• Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю NBC і повторив, що війна не зайшла в глухий кут. Зеленський підкреслив, що ситуація на полі бою залишається дуже складною, але зазначив, що не вірить у те, що війна зайшла в "патову ситуацію". Натомість він назвав це "стримуванням з боку російської армії", припускаючи, що Україна може відновити значні успіхи, коли вирішить військовий паритет із російськими силами, описаний українським головнокомандувачем генералом Валерієм Залужним. Зеленський зазначив, що Україна продовжує знищувати засоби Чорноморського флоту РФ, і продовжив наголошувати на гострій потребі України отримати системи ППО від західних партнерів. Крім того, Зеленський зазначив, що Україна не буде вести переговори з Москвою, доки Росія повністю не піде з українських територій, зробивши висновок, що Україна не готова поступитися своєю свободою "йо###ному терористу Путіну". ISW продовжує оцінювати, що зовнішній тиск з метою примусити Україну до переговорів з Росією є шкідливим і контрпродуктивним, доки Путін дотримується своїх максималістських цілей і вірить, що він може їх досягти на полі бою.

• Українські війська вчора продовжили наступальні дії під Бахмутом і мали підтверджені успіхи на заході Запорізької області та на східному (лівому) березі Херсонської області. Геолокаційні кадри вказують на те, що українські війська здійснили обмежене просування на захід від Вербового (10 км на схід від Роботиного на заході Запорізької області), а також на східному березі Херсонської області поблизу Підстепного (12 км на схід від міста Херсона та 3 км від Дніпра). Річка) та в Кринках (30 км на схід від м. Херсона та 2 км від р. Дніпро).

• Чеченські офіційні особи оголосили, що глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров призначив свого 15-річного сина Адама на провідну посаду в службі безпеки Чечні, хоча існує плутанина щодо точної посади Адама Кадирова.

• Як повідомлялося, суди в Республіці Дагестан звинуватили учасників антисемітських заворушень 29 жовтня в злочинах невеликої тяжкості та винесли обмежені покарання. Дагестанські суди засудили учасників заворушень до адміністративного арешту на строк від шести до 10 діб або до примусових робіт.

• Один російський мілблогер закликав російських "пропагандистів" посилити використання російської пропаганди проти українських військовополонених (полонених), які утримуються в Росії, щоб збільшити кількість "добровольців" у російській армії.

• Призначена Кремлем уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова продовжила пропагувати незаконну депортацію українських дітей до Росії під виглядом канікул.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 53 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 70 авіаційних ударів, здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також російська федерація вчергове атакувала Україну, застосувавши 2 керовані авіаційні ракети Х-59, балістичну ракету «Іскандер-М», протикорабельну ракету “Онікс”, 2 керовані ракети Х-31 та 22 ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Удари були завдані по припортовій інфраструктурі Одеської області та об’єктах цивільної інфраструктури міста Херсон. Протиповітряною обороною знищено дві ракети Х-59 та 15 ударних БпЛА. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерховий будинок, портова інфраструктура, автомобільний транспорт та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Іванівка Харківської області; Надія, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Кліщіївка, Ласточкине, Новокалинове, Спірне, Веселе, Олександропіль, Авдіївка, Очеретине, Мар’їнка, Новомихайлівка, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Республіканець, Львове, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 90 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області, де наші захисники відбили близько 10 атак противника.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку окупанти намагалися відновити втрачене положення в районах Кліщіївки та Андріївки, де наші захисники відбили 5 атак противника. Також противник вів безуспішні штурмові дії поблизу Богданівки, Хромового та Південного Донецької області, де українські воїни відбили ще 5 атак противника. В свою чергу, Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу значних втрат. Так, Сили оборони відбили близько 10 атак загарбників в районах населених пунктів Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут українські воїни відбили понад 20 атак ворога.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках окупанти вели штурмові дії північно-західніше Вербового, Роботиного, північніше Нестерянки та П’ятихаток Запорізької області. Успіху не мали.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 4 розвідувальні БпЛА ворога.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 артилерійські засоби та 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

06.11.2023