616-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний констатує, що війна з Росією переходить до нового етапу - позиційної війни, при тому, що затягування конфлікту вигідне саме Росії. Про це Залужний написав у статті для The Economist. "Це те, що ми, військовики, називаємо "позиційною" війною статичних і виснажливих боїв, як у Першій світовій війні, на противагу "маневровій" війні руху і швидкості. Це буде вигідно Росії, бо дозволятиме їй відновити свою військову міць, що в кінцевому підсумку загрожуватиме українським Збройним силам і самій державі", - зазначив головнокомандувач.

 

Зі слів Залужного, на цьому етапі Україні конче потрібні базові види озброєнь - такі, як ракети і снаряди. Але ЗСУ потребують також потужних військових можливостей і технологій, щоб вийти із такої війни. Найважливішим чинником Залужний назвав силу у повітрі. Контроль над небом потрібен для проведення широкомасштабних наземних операцій. Головнокомандувач також наголосив на важливості БПЛА. Україна має завдавати масованих ударів із використанням ударних безпілотників, щоб перевантажити російські системи ППО.

 

Головнокомандувач також підкреслив особливу роль радіоелектронної боротьби. "РЕБ є ключем до перемоги у війні безпілотників. Росія модернізувала свої сили РЕБ. Вона перевершує нас у цій сфері: 65% наших платформ глушіння станом на початок війни були виготовлені ще за радянських часів. Ми створили багато власних електронних систем захисту. Нам потрібно розбудовувати наші локальні GPS-поля, а не лише супутники, щоб зробити наші високоточні снаряди більш точними в умовах російського глушіння", - підкреслив головнокомандувач. Крім того, Україна потребує більшого доступу до радіоелектронної розвідки союзників.

 

Зі слів Залужного, пріоритетом також є контрбатарейна боротьба, спрямована на знищення ворожої артилерії. "У цій війні, як і в більшості минулих воєн, артилерійський, ракетний і реактивний вогонь становить 60-80% усіх військових завдань. Нам потрібно, щоб наші партнери надіслали нам краще артилерійське розвідувальне обладнання, яке може визначити місцеперебування російських гармат", - зазначив Головнокомандувач.

 

Серед інших пріоритетів - мінно-вибухові технології. "Коли ми прориваємося через мінні поля, Росія швидко відновлює їх, випускаючи нові міни на відстані. Нам потрібні радарні датчики, які використовують невидимі імпульси світла для виявлення мін у землі, і системи димової завіси для приховування діяльності наших підрозділів з розмінування", - зазначив генерал.

 

Іще одним пріоритетом Залужний назвав нарощування резервів. "Наші можливості тренувати резерви на власній території також є обмеженими. Ми не можемо легко робити ротацію солдатів на фронті. Росія може завдати удару по навчальних центрах. І в нашому законодавстві є прогалини, які дозволяють громадянам ухилятися від виконання своїх обов'язків", - констатував Залужний. Зі слів Головнокомандувача, військове командування намагається виправити ці проблеми, зокрема впроваджується єдиний реєстр призовників.

 

 

19:51 Державна прикордонна служба нагадує, що паспорти в "Дії" не є документами, що дають право громадянину на виїзд за кордон і в’їзд в Україну. "Для перетинання кордону в особи закордонний паспорт має бути наявним фізично. Е-паспорти можуть допомогти прикордонникам здійснити додаткову ідентифікацію особи. Також прикордонники можуть прийняти документи в «Дії», які, наприклад, підтверджують, що особа має інвалідність, або інші, необхідні для пропуску через кордон певних категорій громадян", – ідеться в коментарі.

 

 

19:28 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Протягом доби відбулось 43 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 59 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Крім того, російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 3 керовані авіаційні ракети Х-59 та 20 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 3 ракети та 18 ударних БпЛА. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Прогрес, Чуйківка, Голишівське, Павлівка, Степок, Високе Сумської області; Борисівка, Вовчанськ, Охрімівка, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Синьківки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де наші воїни відбили 8 атак. Противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки, Куп'янська, Курилівки, Степової Новоселівки та Чернещини Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Масютівка, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва, Виїмки, Спірного та Веселого Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти 10 разів безуспішно намагалися відновити втрачене положення неподалік Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Також противник вів безуспішні штурмові дії в районі Південного Донецької області. Завдав авіаційного удару неподалік Іванівського Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Маркове, Кліщіївка, Предтечине, Біла Гора, Щербинівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Сєверного та Первомайського Донецької області. Тут Сили оборони відбили 5 атак. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Калинового, Новоолександрівки, Семенівки, Орлівки, Ласточкіного та Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки Донецької області, де Силами оборони відбито 16 атак. Також противник завдав авіаційного удару в районі Мар'їнки та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Богоявленка, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів поблизу Новоселівки, Новоданилівки, Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Малі Щербаки, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав, Козацьке, Львове Херсонської області. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Томарине, Зміївка, Берислав, Милове Херсонської області; Очаків Миколаївської області та Грушівка Дніпропетровської.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 5 радіолокаційних станцій, 2 пункти управління, 3 зенітно-ракетні комплекси та 11 артилерійських засобів противника.

 

 

18:49 На Нікопольщині за день зафіксували п'ять обстрілів. Під удар потрапили сам Нікополь і Марганецька громада. Загинула одна людина, семеро осіб постраждало. Пошкоджено 16 приватних будинків, п’ятиповерхівку, інфраструктурний об’єкт, аптеку, магазини, гараж. Одну господарську споруду знищено, шість будівель понівечено.

 

 

18:37 Колишній радник керівника ОП Олексій Арестович підтвердив бажання балотуватися на наступних президентських виборах. "Так, буду висуватися", – сказав Арестович у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна". Він також підтвердив, що пропозиції щодо політичних, економічних, соціальних, військових та інших реформ в Україні, опубліковані ним у соціальних мережах у середу, є його політичною програмою.

 

 

18:03 Заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Чеської Республіки в Україні Радека Пеха.

 

 

17:45 Прем'єр-міністрові часів Януковича Миколі Азарову склали нову підозру через інформаційну діяльність на користь Росії. Азаров регулярно бере участь в ефірах пропагандистських телеканалів та просуває російські наративи, виправдовуючи збройну агресію РФ і закликаючи до насильницької зміни влади.

 

 

17:01 Міністерство оборони України для закупівлі продуктів військовослужбовцям створило державне агентство "Державний оператор тилу", повідомив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков. "Мета цих змін у тому, щоб не було перебоїв у постачанні їжі і, найголовніше, унеможливити корупцію... Це наш новий інструмент у закупівлях, який повністю візьме на себе весь функціонал", – розповів Кліменков на брифінгу. Новий механізм почне діяти із 1 грудня.

 

 

16:48 Служба безпеки України та Національна поліція провели слідчі дії в Ужгородській міськраді. "Правоохоронці перевіряли обставини виїзду за кордон місцевих депутатів", – ідеться в повідомленні СБУ. За даними слідства, для виїзду за межі України чиновники міськради вносили недостовірні відомості в офіційні документи про службові відрядження, використовуючи фіктивні запрошення від афілійованих іноземних організацій. Згідно з отриманими даними, під час таких "відряджень" чиновники насправді виїжджали на закордонний відпочинок під час війни.

 

 

16:17 Росія вивела свої гелікоптери з аеродрому окупованого Бердянська на авіабазу в російському Таганрозі. Супутниковий знімок, датований 31 жовтня, показав, що окупанти зосередили в Таганрозі 21 гелікоптер типів Ка-52 та Мі-8. Це ті вертольоти, які росіяни тримали в Бердянську до удару ЗСУ з ATACMS 17 жовтня, повідомив у соцмережі X (колишній Twitter) військовий аналітик Брейді Афрік.

 

 

15:39 ДБР і СБУ викрили масштабну схему ухиляння від мобілізації, до котрої було залучено посадовців дев'яти військкоматів з Києва та області, керівницю військово-лікарської комісії Макарівського району та спільників з інших областей України. Організував оборудку колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який уже вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки. Під його контролем інші учасники схеми вносили завідомо недостовірні дані до військово-облікових документів навіть без проходження військовозобов'язаними встановленої процедури. Учасники угруповання надавали "клієнтам" поради щодо способу перетину державного кордону. За попередніми даними, для виїзду за кордон схемою скористалося щонайменше 100 ухилянтів. Вартість "послуги" – від 6 до 10 тисяч доларів США, повідомляє ДБР.

 

 

15:14 Північна Корея передала Росії понад мільйон артилерійських снарядів. Про це пише Bloomberg, покликаючись на джерела у парламенті Південної Кореї. Національна розвідка Республіки Корея організувала брифінг для законодавців і повідомила, що від серпня Пхеньян надіслав Москві близько десяти партій боєприпасів.

 

 

14:52 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський запевняє, що росіяни не мають стратегічних успіхів на куп'янському напрямку. "Мета росіян зрозуміла – вони хочуть знову окупувати місто. Сили оборони дають гідну відсіч російським окупантам, зривають їх спроби просуватися вперед", – прокоментував Сирський. 

 

 

14:38 Поза війною українців найбільше турбує проблема корупції (63%), низьких зарплат і пенсій (46%), високі комунальні тарифи (24%) і виклик для демографії (22%), свідчить соціологічне опитування КМІСу.

 

 

14:19 Президент Франції Емманюель Макрон прибув із візитом до Казахстану. На зустрічі з президентом Касимом-Жомартом Токаєвим Макрон похвалив колегу за те, що Казахстан відмовився стати на бік Росії в її війні проти України. "Я аж ніяк не недооцінюю геополітичних труднощів, тиску... який дехто може чинити на вас", – сказав Макрон Токаєву, підтвердивши, що Франція цінує шлях, "яким ви йдете для своєї країни, відмовляючись бути васалом будь-якої влади та прагнучи будувати численні та збалансовані відносини з різними країнами".

 

 

13:50 Статус внутрішньо переміщеної особи буде лімітованим у часі; наразі точаться дискусії про те, скільки років громадянин може вважатися ВПО. Про це повідомила віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук. "Якраз стоїть питання, яке на сьогодні ще не знайшло свого кінцевого результату, – скільки років особа-громадянин України може вважатися внутрішньо переміщеною особою. Це дуже важливе в усіх вимірах питання", – сказала Верещук. Вона зазначила, що в Україні є переселенці з 2014 року, є переселенці після 24 лютого 2022 року, а також ті, хто став внутрішньо переміщеною особою вже двічі. З її слів, наразі однозначної пропозиції немає, проте дискутується ідея з п’ятьма роками.

 

 

13:11 Державне бюро розслідувань підтвердило інформацію про обшуки у народного депутата, причетного до незаконного переправлення громадянина за кордон. ДБР не називає прізвища, хоча очевидно, що йдеться про Олександра Дубінського, який раніше скаржився на прихід слідчих. "За інформацією, наявною у слідства, нардеп у змові з іншими особами організував незаконний виїзд за кордон брата своєї цивільної дружини. Родич співмешканки народного обранця намагався виїхати з території України до Республіки Молдова на автомобілі через один з пропускних пунктів", – повідомляє ДБР.

 

 

12:49 У Херсоні під обстрілом загинула співробітниця міської військової адміністрації. Двоє працівників із департаменту містобудування поранено.

 

 

12:33 Центральна виборча комісія Молдови відмовила в акредитації російським спостерігачам при ОБСЄ для місцевих виборів. Таке рішення ухвалено за запитом центральних органів влади. Росіяни як поціновувачі вільних і демократичних виборів обурюються і вимагають у Молдови "повернутися до сумлінного виконання обов'язків".

 

 

12:13 Уранці росіяни вдарили безпілотником по Нікополю. Загинула 59-річна жінка. Шестеро людей постраждали – четверо жінок і двоє чоловіків. Пошкоджено приватне підприємство.

 

 

12:00 Вчора з 11:00 до 14:00 Україна надавала аварійну допомогу обсягом 690 МВт·год операторові системи передачі Польщі, повідомили в Міненерго. Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, цілком достатньо для забезпечення потреб споживачів, хоч у короткотерміновий ремонт (у межах однієї доби) вийшло два енергоблоки.

 

 

11:54 Росіяни вдалися до штучного задимлення у Севастопольській бухті та вздовж Кримського мосту. Окупаційна адміністрація закликала потурбуватися про здоров'я й уникати тривалого вдихання диму. Тамтешні пабліки пишуть про очікуваний удар ракетами.

 

 

11:50 Нині під рано у Львівській області сирени двічі сповіщали про повітряну тривогу: о 02:59–03:29 та 03:40–04:36 у зв'язку із загрозою ударних безпілотників. Небезпека не підтвердилася, повідомив голова ЛОВА Максим Козицький.

 

 

11:40 Нині зранку зенітна ракетна Одеська бригада повітряного командування ''Південь'' над морем знищила 2 керовані авіаційні ракети Х-59, які були випущені з російських літаків тактичної авіації та спрямовані в напрямку Одеського району.

 

 

11:30 Запаси природного газу в підземних сховищах сягнули вже 16,02 млрд кубометрів, повідомили в Міненерго. Це на 1,3 млрд більше, ніж планувалося згідно з прогнозним балансом Кабінету Міністрів України на 1 листопада 2023 року. Запасів достатньо для проходження опалювального сезону.

 

 

11:18 До народного депутата Олександра Дубінського прийшли з обшуками. За даними hromadske, слідчі перевіряють можливу причетність Дубінського до організації незаконного переправлення людей через державний кордон України.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 169 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 101 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:05 Хоча контрнаступ наразі не приніс Україні бажаних результатів, однак завдяки йому вона відчутно покращила свої тактичні позиції, каже низка опитаних "Німецькою хвилею" військових експертів:

Маркус Кепп, експерт з питань оборони збройних сил Швейцарії, коментуючи наступ росіян на Авдіївку, каже: "Схоже, що Росія йде ва-банк і намагається просунутися вперед до того, як на східних ділянках фронту почнеться сезон багнюки".

Крістіан Меллінґ, експерт з питань безпеки з Німецької ради з міжнародних відносин, підтверджує: "Україна використовує цю можливість, щоб виснажити ресурси росіян".

Ніко Ланґе, експерт з питань України та Росії на Мюнхенській конференції з безпеки: "Російське командування веде наступ на Авдіївку в радянському стилі, не зважаючи на власні матеріальні засоби та війська. Цілі колони російських бойових машин піхоти, бронетранспортерів і бойових танків вже були знищені вогнем української артилерії або на мінних полях. Нова фаза війни "в Україні тільки починається. Виводячи з ладу радари й системи протиповітряної оборони, а також пошкоджуючи російські кораблі на західній стороні Криму, Україна вже розширила свої оперативні можливості та забезпечила відновлення постачання зерна з Одеси. Українські військові демонструють гнучкість і призупинили контрнаступ на південному фронті біля Роботиного під час битви за Авдіївку. Україна бере оперативну паузу на цій ділянці фронту і передислоковує війська і ресурси, частково з обережності у світлі нинішнього глухого кута в бюджеті США щодо подальшої допомоги Україні".

Свен Вайценеґґер, керівник Центру кіберінновацій збройних сил Німеччини, каже, що штучний інтелект допомагає Україні приймати кращі рішення, що дозволяє їм скоротити використання "боєприпасів на 80–90%", українські війська більш маневрові на фронті, ніж російські. За 20 місяців, що минули з початку російського вторгнення, Україна навчилася перетворювати свою чисельну меншість на перевагу.

Сабіна Фішер, експертка з питань Східної Європи Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки, вважає, що Росії залишилося лиш тягнути час: "Політичне керівництво Росії продовжує вірити, що може виснажити Україну у військовому плані й підірвати міжнародну підтримку Києва".

 

 

11:00 Співробітники Служби безпеки України та Національної поліції здійснюють у середу масові обшуки у всій Україні у послідовників руху "АллатРа", повідомили джерела в правоохоронних органах. За даними правоохоронців, ця псевдорелігійна організація працювала в інтересах РФ і систематично просувала кремлівські наративи в українському суспільстві.

 

 

10:50 Президент США Джо Байден під час виступу в Сенаті застеріг, що накладе вето на запропонований республіканською більшістю в Палаті представників законопроєкт про термінову військову допомогу одному лише Ізраїлю без урахування інтересів України, якщо ця пропозиція пройде обидві палати Конґресу. У Бюро управління та бюджету Білого дому зазначили, що допомога Ізраїлю й Україні має бути виділена в рамках одного пакета, поділ може «призвести до глобальних наслідків» для національної безпеки.

 

 

10:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські малі безпілотні авіаційні комплекси одностороннього удару (БПЛА-камікадзе) "Ланцет", ймовірно, були одними з найефективніших нових засобів, які Росія застосувала в Україні за останні 12 місяців. Вони призначені для пілотування над територією противника, очікування на виявлення цілі, пікірування до неї і детонації.

"Ланцети" виготовляє ZALA Aero Group. ZALA також виготовляє невеликий неозброєний БПЛА "Орлан-10", який Росія часто розгортає разом із "Ланцетом" для виявлення цілей. Україна також досягла успіху з малими БПЛА-камікадзе.

Росія розгортає "Ланцети" для атаки на пріоритетні цілі, і вони стають дедалі помітнішими в ключовій контрбатарейній боротьбі, вражаючи ворожу артилерію. Традиційно Росія використовувала малі БПЛА переважно для розвідки. Завдяки своїм ударним можливостям "Ланцет" став значною зміною в тому, як Росія використовує цю категорію озброєнь.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

152,9% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

 56,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

160,4% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

235,3% артилерійських систем (з них 3,1% за минулий тиждень),

 75,9% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 40,0% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 25,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Під час нічної атаки по території України російські війська робили акцент на Полтавській області, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону:

"Специфічного нічного не було, лише збільшилась кількість засобів ураження – це безпілотники ударного типу Shahed-136/131. У більшості регіонів України дійсно була оголошена тривога, великий акцент атаки був саме на Полтавську область, атакували в кілька хвиль. Дрони виходили групами, потім розділялись поштучно і фактично пролітали аж до західних регіонів, кілька дронів було навіть на заході України".

 

 

09:30 Вночі росіяни влучили "шахедом" по нафтопереробному заводу в Кременчуку, спалахнула пожежа, її ліквідували, повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

 

 

 

09:25 Вночі російські війська завдали удару по об’єктах критичної інфраструктури та військових об’єктах, застосувавши ударні безпілотники типу “Shahed-136/131” та керовану авіаційну ракету Х-59. Район пуску Х-59 та частини “шахедів” – Курська область РФ, решта ворожих ударних БпЛА атакували з південно-східного напрямку – Приморсько-Ахтарська РФ. Ударні БпЛА знищувались за маршрутами слідування тактичною авіацією, зенітними ракетними підрозділами, а також мобільними вогневими групами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України.

Загалом збито 18 із 20 ударних дронів “Shahed-136/131” (90%). Знищено і керовану авіаційну ракету Х-59.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Відповідь глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова на антисемітські заворушення в Республіці Дагестан 29 жовтня свідчить про те, що російські чиновники можуть бути все більше стурбовані ослабленням авторитарного контролю в регіонах на периферії Російської Федерації. Кадиров закликав чеченських силовиків негайно затримувати ініціаторів будь-яких можливих заворушень у Чечні або «зробити три попереджувальні постріли в повітря, а потім зробити четвертий постріл у голову». Реакція Кадирова на заворушення в Дагестані свідчить про те, що він насамперед стурбований збереженням сприйняття своєї непохитної підтримки Путіна, а по-друге, демонстрацією сили свого авторитарного правління в Чечні, погрожуючи насильницькою відповіддю на потенційні майбутні заворушення.

• Українські війська 31 жовтня продовжували наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжили наступальні дії на Мелітопольському та Бахмутському напрямках. Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним, щоб обговорити ситуацію на фронті на Куп'янському, Авдіївському та Херсонському напрямках.

• 31 жовтня російські війська завдали серії ракетних і безпілотних ударів по Україні.

• Російська влада затримала двох підозрюваних у вбивстві української родини в окупованій Донецькій області.

• Російські джерела стверджують, що українські війська 30 жовтня завдали комбінованих ракетних ударів по Севастополю та інших районах окупованого Криму.

• Російські війська продовжували наступальні дії на рубежі Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки, на захід і південний захід від Донецька, в районі межі Донецької та Запорізької області, на заході Запорізької області та просунулися в районі Авдіївки.

• Колишні бійці ПВК «Ваґнера» продовжують передислоковуватися в Україну у складі інших російських формувань.

• Російська окупаційна влада продовжує намагатися викорінити українську мову та культуру в окупованій Україні.

• Повідомляється, що суд в Узбекистані засудив першого громадянина Узбекистану до тюремного ув'язнення за службу в якості найманця російських військ в Україні. Цей вирок може посилити напругу між урядами Росії та країн Центральної Азії, оскільки російська влада посилила зусилля з примусу мігрантів із Центральної Азії до російської військової служби.

 

 

08:50 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 68 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 8 ракетних та 97 авіаційних ударів, здійснив 84 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Крім того, вночі, російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши керовану авіаційну ракету Х-59 та 20 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 1 ракету та 18 ударних БпЛА. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали: Піщане, Новосергіївка, Чернещина, Синьківка, Петропавлівка, Подоли Харківської області; Серебрянське лісництво, Макіївка Луганської області; Верхньокам’янське, Олександропіль, Орлівка, Спірне, Новобахмутівка, Очеретине, Авдіївка, Ласточкіне, Костянтинівка, Веселий Гай, Ганнівка, Новомихайлівка Донецької області; Малинівка, Новоданилівка Запорізької області; Урожайне, Микільське, Іванівка, Берислав, Козацьке, Садове, Тягинка, Львове Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області та Надія Луганської області, де наші захисники відбили понад 10 атак противника.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення біля Кліщіївки та Андріївки, де наші захисники відбили 5 атак окупантів. Також ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Південного Донецької області. В той же час Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник не полишає спроб оточити Авдіївку. Для підтримки своїх військ застосовує авіацію. Наші воїни стійко тримають оборону та завдають ворогу значних втрат. Так, безуспішними були наступальні дії загарбників в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Сєверне, Первомайське, Степове Донецької області, де наші захисники відбили близько 20 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут українські воїни відбили понад 20 атак окупантів.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії біля Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області, успіху не мав.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 – по пункту управління та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 радіолокаційні станції, 2 склади боєприпасів, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 8 артилерійських засобів противника.

01.11.2023