614-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Станом на жовтень 2023 року понад половина веб-версій ЗМІ на національному рівні і дві третини на регіональному не мають російськомовних версій сайту. Про це повідомив керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов. Згідно з результатами дослідження, 309 загальнонаціональних медій (55%) і 927 регіональних (68%) мають україномовну версію сайту, проте не мають російськомовної. Версії сайту обома мовами підтримують 205 загальнонаціональних ЗМІ (36%) і 258 (19%) регіональних ЗМІ. Двомовні версії сайту притаманні переважно сайтам класичних великих медіа. Водночас Стуканов акцентував, що 11% ресурсів не мають повноцінної україномовної версії або не мають її взагалі – це 33 загальнонаціональні та 61 регіональне медіа. 81% медій на національному рівні і 85% на регіональному дотримуються закону, котрий вимагає, щоб стартова сторінка відкривалася українською мовою. Натомість 15% медій "стартують" російською, або містять передопитування щодо бажаної мови, або мають змішані сторінки обома мовами.

 

 

19:44 Міністерство оборони України виявило зловживань на 123 млн грн із "бойовими" виплатами військовослужбовцям. "Служба внутрішнього аудиту Міноборони вибірково перевірила приблизно 40 військових частин та встановила, що більш як 123 млн грн додаткової винагороди виплатили людям, які не брали участі у бойових діях та не виконували жодних бойових завдань", – ідеться у повідомленні Міноборони. Перевірка виявила, що командири деяких військових частин надто вільно тлумачили такі терміни, як "бойові дії" та "бойове завдання", і виплачували додаткову винагороду на власний розсуд.

 

 

19:17 Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно одеського медійника за фактом колабораційної діяльності та незаконного обігу психотропів. Слідством встановлено, що псевдожурналіст спільно зі своїм приятелем на замовлення російського пропагандистського телеканалу "РЕН-ТВ" створили аудіовізуальний твір з фейковою інформацією щодо обставин мобілізації в Одесі. Вони записали постановочне інтерв'ю з нібито співробітником Одеського обласного ТЦК та СП, де "воєнком" розповідав, як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації. Під час обшуку у фіґуранта вилучили амфетамін.

 

 

18:54 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 30 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Крім того, російські окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 12 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”, 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 4 балістичні ракети Іскандер-М. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено всі ударні БпЛА та 2 керовані авіаційні ракети противника.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Діброва Чернігівської області; Атинське, Степок, Грабовське Сумської області; Стрілеча, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Кам’янка, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва, Спірного, Виїмки Донецької області. Також обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення біля Кліщіївки та завдав авіаційних ударів в районах Андріївки, Курдюмівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Авдіївка, Тоненьке, Первомайське Донецької області, де Силами оборони відбито 5 атак. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Архангельського, Новокалинового, Новобахмутівки, Семенівки, Степового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного, Орлівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Степове, Авдіївка, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник за підтримки авіації вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші захисники відбили понад 10 атак. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Олександрополя, Катеринівки, Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Вугледару Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. У той же час завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Новодарівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Малинівка, Полтавка, Гуляйпільське, Оріхів, Малі Щербаки, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоберислав, Зміївка, Козацьке, Берислав, Миколаївка, Тягинка Херсонської області. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Херсон, Кізомис, Білозерка Херсонської області та Солончаки, Очаків Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили засіб протиповітряної оборони, 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів та ще 6 інших важливих цілей противника.

 

 

18:34 За два тижні до навчального центру в Румунії прибудуть літаки F-16 від Нідерландів для України, повідомив прем'єр-міністр Марк Рютте за підсумками переговорів із Володимиром Зеленським. Відтак уже найближчим часом мають розпочатися курси підготовки українських пілотів. Президент України подякував Рютте за непохитну підтримку України та вчасне виконання досягнутих раніше домовленостей, зокрема щодо надання додаткових ракет до систем ППО Patriot, підготовку до передання Україні літаків F-16, патрульних катерів, а також довготривалої фінансової підтримки. Сторони обговорили підготовку до зими і роботу "зернового коридору". "Дуже важливо зберегти нашу інфраструктуру, "зерновий коридор". І ми вдячні за вашу підтримку – ваших людей, вашої команди, і, звичайно, за військову підтримку. Це дуже важливо. Також дякую за рішення щодо літаків. Вони допоможуть нам контролювати небо", – прокоментував Зеленський.

 

 

18:12 У Європейській комісії вважають за передчасне коментувати ситуацію із завершенням терміну угоди на транзит російського газу територією України наприкінці 2024 року, заявив офіційний представник ЄК Тім Макфі. "Дія угоди щодо транзиту газу територією України завершиться 31 грудня 2024 року. Перше, що можна сказати, – ми ще досить далекі від цієї дати і не в змозі зараз говорити про те, що станеться більш ніж за рік", – сказав Тім Макфі у понеділок на брифінґу у Брюсселі. Він нагадав, що в ЄС діє план із посилення енергетичної незалежності Євросоюзу REPowerEU, і після лютого 2022 року в європейському енергетичному секторі, з його слів, відбулися значні зміни. "Ми змогли диверсифікувати наше постачання, здійснити інвестиції у відновлювані види енергії. Також ми вживаємо внутрішніх заходів щодо скорочення попиту і поліпшення енергетичної ефективності", – додав Макфі.

 

 

17:59 Речник МЗС України Олег Ніколенко назвав "перекладанням з хворої голови на здорову" коментарі росіян про причетність України до погромів у Дагестані. "Події в Махачкалі відзеркалюють глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт та суспільства. Погрози розправитися із євреями – наслідок роботи російської державної пропаганди, яка десятиліттями культивувала серед росіян почуття ненависті до інших народів", – заявив Ніколенко. Речник зовнішньополітичного відомства наголосив, що міжнародна спільнота має рішуче реагувати на прояви расової ненависті в Росії.

 

 

17:35 61 український військовослужбовець розпочав навчання у Німеччині на зенітно-ракетних комплексах Patriot. Вишкіл триватиме кілька тижнів, повідомляють повітряні сили ФРН.

 

 

17:07 Росіяни обстріляли кладовище селища Кіндійка у Херсонській області. Одна людина загинула, ще одну поранено.

 

 

16:41 Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування за фактом вбивства в окупованій Волновасі родини з дев'яти цивільних. Справу відкрито за статтею про порушення законів та звичаїв війни. "У жовтні 2023 року до приватного домоволодіння прийшли особи кавказької зовнішності, одягнуті у військову форму. Озброєні люди вимагали, щоб родина звільнила будинок для проживання одного з підрозділів російської армії. Отримавши від 53-річного господаря відмову, нападники пригрозили членам його сім’ї фізичною розправою та пішли. 27 жовтня представники ЗС РФ повернулись до помешкання та, застосувавши вогнепальну зброю, розстріляли усіх дев'ятьох членів родини, які спали. Серед вбитих – 3 жінок та 2 малолітніх дітей 2014, 2018 р. н.", – ідеться у повідомленні прокуратури.

 

 

16:12 МЗС Росії звинуватило Україну в інспірації антисемітських заворушень в аеропорту Махачкали. Як заявила речниця Сєрґєя Лаврова Марія Захарова, ключова роль належала "злочинному київському режиму, який, у свою чергу, діяв руками осілих там запеклих русофобів". Такі висновки вона зробила через оперативну заяву Президента Володимира Зеленського – це, на думку Захарової, свідчило про "скоординований характер".

 

 

15:51 Міністерство цифрової трансформації працює над пілотним проєктом "смарт-мобілізації", заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Зі слів урядовця, громадяни самостійно обиратимуть спеціальність, на яку хотіли би мобілізуватися. "Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів або взагалі служити в роті ударних дронів... Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися. І найголовніше: що якщо ти залишиш заявку і пройдеш рекрутерів і тести, ти проходиш навчання – ти точно потрапляєш в роту ударних дронів і ти точно потрапляєш на ту посаду, на яку ти мобілізував себе", – сказав Федоров в інтерв'ю "РБК-Україна". Віцепрем'єр стверджує, що при запуску цієї програми людині не доведеться йти у військкомат, вона контактуватиме з рекрутером. Федоров очікує, що зміна підходів вплине на мотивацію військовиків. "Але це гіпотеза. Нам потрібно її протестувати", – планує міністр.

 

 

15:28 Росіяни під час обстрілу Херсона вразили маршрутне таксі. Поранено семеро людей.

 

 

15:14 Становище на сході залишається складним, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. "Особливу активність росіяни проявляють в районі Куп'янська, де намагається просунутися вперед одразу на кількох напрямках. У районі Бахмута противник суттєво посилив своє угруповання та перейшов від оборони до активних дій. Такими діями росіяни намагаються зупинити рух сил оборони. Ворог зазнає великих втрат і не може досягти поставлених цілей", – поінформував Сирський.

 

 

14:56 Росіяни завдали ракетного удару по Запорізькому району, попередньо, балістикою. Внаслідок влучання зруйновано об'єкт соціальної інфраструктури. Інформація щодо постраждалих не надходила.

 

 

14:39 Прикордонна служба офіційно підтвердила збиття російського штурмовика Су-25 біля Авдіївки. Це сталося вчора – в літак поцілив розрахунок ПЗРК.

 

 

14:25 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав змінити ставлення у суспільстві до війни та можливих воєнних конфліктів: «Потрібна зміна менталітету; в армії це вже відбувається, … але ми потребуємо цього також в усьому суспільстві, в політиці… Ми знову повинні звикнути до думки, що Європі може загрожувати війна. Тридцять років дивідендів від миру, 30 років без Варшавського пакту як загрози з іншого боку призвели до того, що збройні сили… є не в тому стані, в якому мають бути... Це все неможливо надолужити за 19 місяців».

 

 

13:45 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 142 населені пункти на території 14 областей України, підтверджено ураження 46 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:41 Російські артилеристи влучили у багатоповерхівку в Херсоні. У квартирі на верхньому поверсі загинула жінка. Ще троє людей поранено.

 

 

12:16 Офіс прем'єр-міністра Ізраїлю та міністерство закордонних справ відреагували спільною заявою на антиєврейські акції в Росії. Ізраїль зі "щонайбільшою серйозністю" сприймає спроби скривдити ізраїльських громадян і євреїв. Уряд Нетаньягу очікує, що російські правоохоронні органи забезпечать безпеку всіх ізраїльських громадян, де б вони не перебували, і вдадуться до рішучих заходів проти бунтівників "і проти дикого підбурювання, спрямованого проти євреїв та ізраїльтян".

 

 

12:00 У ніч на понеділок Збройні Сили України успішно вразили стратегічний об'єкт ППО росіян на західному узбережжі тимчасово окупованого Криму, а в середу 25 жовтня знищили системи стратегічної ППО С-400 поблизу Луганська, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

 

11:45 Вчора, в неділю 29 жовтня, середньодобова температура була на 3°C нижчою, ніж у попередню неділю 22 жовтня (11,5°C проти 14,5°C). Попри похолодання, вечірній максимум споживання електроенергії був на 0,2% нижчим, ніж цей показник був у попередню неділю 22 жовтня, повідомили в Укренерго.

 

 

11:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російська підтримувана державою приватна військова компанія вперше цілеспрямовано намагається вербувати жінок до бойових дій в Україні. Нещодавні оголошення в соціальних мережах закликали жінок приєднатися до батальйону "Борз", що входить до складу російської ПВК "Редут", для роботи снайперами та операторами безпілотних літальних апаратів. "Редут", ймовірно, безпосередньо спонсорується головним управлінням розвідки Росії.

У березні 2023 року міністр оборони Росії Шойґу заявив, що в Україні дислоковано 1100 жінок, що становить лише близько 0,3 відсотка особового складу збройних сил Росії. Як зазначено в рекламі "Редута", наразі вони виконують переважно функції медичного забезпечення та продовольчої служби.

Залишається незрозумілим, чи намагатимуться офіційні російські збройні сили наслідувати цей приклад і надавати жінкам більше бойових ролей. Під час поточного конфлікту жінки рідко брали участь у боях на передовій у проросійських силах; проте під час Другої світової війни в радянських військах існувала сильна традиція жінок-снайперів та інших бойових підрозділів.

 

 

11:25 Через несприятливі погодні умови залишаються знеструмленими 100 населених пунктів у Київській (найбільше – 52), Донецькій, Житомирській, Харківській, Сумській, Чернігівській областях, повідомили в Міненерго. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

11:10 81% українців вважає, що національні вибори в Україні треба проводити тільки після війни, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 30 вересня по 13 жовтня. 16% опитаних вважають, що вибори необхідно проводити, незважаючи на війну (на сході України –21%, на заході – 13%). 65% негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет у зв'язку з ризиками фальсифікацій, підтримують ідею дистанційного голосування 29% опитаних.

 

 

10:56 За час минулорічних атак на енергосистему України росіяни пошкодили 270 об’єктів енергетики, заявив гендиректор Yasno Сергій Коваленко в інтерв'ю LIGA.net. "Це 50% всієї енергосистеми. І це великі об’єкти, це не трансформатор біля дому. Це або генерація, або щось серйозне розподільче", – сказав гендиректор Yasno. Коментуючи інформацію про частку відновлених об'єктів, Коваленко сказав: "Коли ми застосовуємо відсотки до енергосистеми (яка складається з дуже різних об’єктів, які по-різному функціонують) і десь щось, наприклад, на 50% відновили – ніби добре. Але для роботи треба чітко 100%. Отже, мало. Тому я не люблю відсотки. Якщо повертатись до питання, я можу впевнено сказати, що є об’єкти, які розвалили під нуль, і вони не підлягають відновленню, лише будувати заново. І це не місяці, а роки".

 

 

10:45 Новий спікер Палати представників Майк Джонсон знову заявив, що законопроєкти про допомогу Ізраїлю й Україні будуть окремо винесені на розгляд, і пообіцяв, що окремий законопроєкт про допомогу Ізраїлю буде винесено на розгляд Палати представників цього тижня: "Ми вважаємо, що це нагальна і термінова потреба. У світі відбувається багато речей, які ми маємо вирішити. І ми це зробимо. Але зараз те, що відбувається в Ізраїлі, потребує уваги. І я думаю, що ми повинні розділити допомогу і пройти через це".

 

 

10:31 Посол Ізраїлю в Україні Михаель Бродський назвав Україну найбільш проізраїльською країною в Європі. Бродський заявив, що Ізраїль отримав багато слів підтримки від українців і на рівні офіційних осіб, і на рівні пересічних громадян після нападу ХАМАСу. Посол сподівається, що Верховна Рада визнає ХАМАС терористичною організацією.

 

 

10:20 Нині вранці російські війська вдарили ракетами в судноремонтний завод в Одеському районі, внаслідок чого пошкоджено адміністративну будівлю й техніку, постраждали двоє людей, повідомив керівник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

151,9% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

 56,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

159,3% автомобільної техніки (з них 1,8% за минулий тиждень),

233,8% артилерійських систем (з них 3,9% за минулий тиждень),

 74,9% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 39,8% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 25,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Вночі росіяни атакували Україну 12 ударними БпЛА типу “Shahed” та двома керованими авіаційними ракетами Х-59. Пуски КАР Х-59 здійснено з ворожих літаків із повітряного простору тимчасово окупованих територій Запорізької області, «шахеди» летіли з південно-східного напрямку – Приморсько-Ахтарськ (РФ). Усі 14 повітряних цілей противника було знищено Протиповітряною обороною, зокрема у межах Миколаївської, Херсонської Кіровоградської, Черкаської, Житомирської, Хмельницької та Дніпропетровської областей. До відбиття повітряного нападу залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська та підрозділи мобільних вогневих груп Повітряних сил та Сил оборони України.

 

 

 

 

 

09:45 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:35 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – відбувалися зіткнення біля Лиману Першого, Райгородки та в Серебрянському лісництві. Суттєвих змін немає. Як пише один із бійців на даному відтинку: "Інтенсивність бойових дій попередні тижні була досить високою та загалом вищою за літню кампанію. Це ми можемо побачити і по кількості штурмових дій, які проводить противник на день, і по застосуванню техніки... Противник має певні успіхи в лісі, продиктовані в першу чергу певною проблемою в управлінні на даній ділянці. Висновки зроблені, робота ведеться... Противник загалом, окрім певних випадків застосування розвідувальних підрозділів, діє лінійно: артпідготовка з мінометів, штурм, рухається траншеями".

• Бахмутський напрямок – тривають зіткнення біля Кліщіївки й Андріївки.

• Авдіївський відтинок – росіяни атакують Авдіївку в лоб біля Спартака, Кам'янки, тримаючи в тонусі сили, які зав'язані на безпосередню оборону самого міста. На жаль, росіянам вдалося видавити наших хлопців з кар'єру біля Водяного. Тактичної цінності він не мав, бо з нього спостерігається лише південні вже окуповані ділянки. Ворог продовжує тиск в бік Сєверного та Тоненького, атаки відбиваються. Росіяни зосереджують сили для нового удару, обираючи між північним та південним фасом. Ворог атакував лісосмуги між Мар'їнкою та Красногорівкою (М) – бої тривають.

• Бердянський відтинок – без змін, зіткнення тривають.

• Запорізький відтинок – зіткнення тривають біля Нестерянки, Копанів, на захід від Роботиного, на околицях Новопрокопівки та на південний захід Вербового.

• Таврійський відтинок – вже третій тиждень триває важка кровопролитна операція на лівому березі. Частина Кринків під нашим контролем, інформація про звільнення села не є правдою. Важливою новиною є і зняття російського командувача ГВ "Дніпро" генерал-полковника Макаревича, на його місце призначено командувача ПДВ генерал-полковника Тєплінского.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Антисемітські демонстрації в Республіці Дагестан та в інших регіонах Північного Кавказу підкреслюють загострення міжетнічної та міжрелігійної напруженості в Росії. Вчора після поширення чуток про те, що російська влада планує переселити "ізраїльських біженців" у Дагестан та інші регіони Північного Кавказу, сотні демонстрантів у Дагестані ввірвалися в аеропорт Махачкали, заблокували злітно-посадкову смугу та спробували увійти в літак, що прибув з Ізраїлю. Позавчора ввечері сотні демонстрантів зібралися і біля готелю в Хасав'юрті в Дагестані, щоб шукати підозрюваних "ізраїльських біженців" за подібними чутками. В ніч з 28 на 29 жовтня в Нальчику Кабардино-Балкарської Республіки невідомі підпалили споруджуваний єврейський культурний центр. Демонстранти скандували «смерть євреям» й іноді стикалися з працівниками служби безпеки в аеропорту. Підрозділи нацгвардії Росії (росгвардії) відігнали демонстрантів з території аеропорту. Telegram-канал, який поширював чутки, наразі не працює – це може бути першим показником того, що російська влада активно намагається придушити продовження антисемітських виступів.

• Кремль ще не відповів і, схоже, залишив за регіональною владою офіційну реакцію на демонстрації.

• Кремлю, ймовірно, буде важко запевнити виборців, що ситуація під контролем, і переконати єврейську аудиторію, що єврейські меншини в країні в безпеці, незважаючи на свої зусилля представити Росію як релігійно толерантну країну. Прессекретар головного рабинату Росії в Дагестані Овадя Ісаков вчора заявив, що сотні єврейських сімей у Дагестані повинні взагалі покинути Дагестан і Росію, тому що "Росія – не порятунок", оскільки "в Росії теж були погроми". Президент Росії Путін 25 жовтня на зустрічі з лідерами кількох російських релігійних організацій, у тому числі лідерами іудейської та ісламської конфесій, відзначив Росію як світоч релігійної гармонії. Кремль, ймовірно, має на меті представити Росію як захисника своїх релігійних меншин, щоб здобути прихильність мусульманської та єврейської аудиторії на тлі війни Ізраїлю та ХАМАСу і применшити напруженість, спричинену все більш ультранаціоналістичною російською православною Церквою.

• Російські ультранаціоналісти висловили стурбованість тим, що антисемітські демонстрації поширяться з Дагестану та Північного Кавказу на інші території Росії.

• Голова ФСБ Росії Бортніков і голова слідчого комітету Росії Бастрикін, можливо, намагаються скористатися загостренням етнорелігійної напруги в Росії, щоб повернути прихильність президента Путіна. Один мілблогер прямо назвав Бортнікова і Бастрикіна "довіреними людьми", які повинні "вийти на орбіту Путіна і особисто переконати його в необхідності змінити міграційну політику". Ця згадка про Бортнікова і Бастрикіна означає, що вони випали із прихильності Путіна. Кремль зазвичай повільно реагує на події, що висвітлюють етнорелігійну напруженість, включно з недавніми скаргами на те, що мігранти нападають на російських дітей, часто ненавмисно розпалюючи цикл, що включає гнів російських ультранаціоналістів на російський уряд за бездіяльність і це ще більше посилює етнорелігійну напругу. Бортніков і Бастрикін можуть прагнути представити себе в російському інформаційному просторі як здатних розірвати це коло.

• 29 жовтня російські мілблогери заявили, що командувач повітряно-десантних військ генерал-полковник Тєплінский змінив генерал-полковника Макаревича на посаді командувача російським угрупованням військ "Дніпро", яке діяло на Херсонському напрямку. Повідомлення про звільнення Макаревича вказує на те, що Кремль або російське військове командування можуть бути достатньо стурбовані та скептично налаштовані щодо його здатності відбити нещодавню більш масштабну, ніж зазвичай, наземну операцію України на лівому березі Херсонської області. Прокремлівський мілблогер стверджував, що причиною усунення Макаревича став, ймовірно, невеликий український "плацдарм" у Кринках (селище на східному березі Херсонської області).

• Українські війська вчора в умовах продовження наступальних дій поблизу Бахмута та на заході Запорізької області просунулися в районі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські сили просунулися через залізничну колію на південь від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута). У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжували штурмові дії на південь від Бахмута та продовжували наступ на Мелітопольському напрямку. Популярний російський мілблогер заявив, що минулого тижня українські сили встановили контроль над невизначеними позиціями на Запорізькому напрямку.

• The New York Times повідомила, що восени 2023 року США надішлють Україні гібридні системи ППО, цитуючи офіційних осіб США, які говорять про так звані системи FrankenSAM, які поєднують передові західні ракети ППО з модифікованими радянськими пусковими установками або іншими пускові установки ракет, які Україна вже має. Комбінації FrankenSAM включають модифіковані радянські пускові установки «Бук» і американські ракети Sea Sparrow, радари радянських часів і американські ракети Sidewinder, а також системи «Hawk» часів холодної війни; США випробовують комбінацію ракет Patriot і радіолокаційної системи українського виробництва. Заступник помічника міністра оборони США з питань політики Росії, України та Євразії Лора Купер заявила, що ЗРК FrankenSAM сприяють заповненню критичних прогалин в українській ППО.

• У російському інформаційному просторі тривають дискусії про майбутнє решти кадрів "групи Ваґнера". 28 жовтня пов’язані з «Вагнером» російські міліблогери заявили, що "група Ваґнера" офіційно є підрозділом Росгвардії і збереже свої структури та командування. Вони стверджують, що Росгвардія заохочує діючі і резервні кадри "Ваґнера" підписувати контракти з Росгвардією, в тому числі шестимісячні контракти на службу в Україні або дев'ятимісячні контракти на службу в Білорусі, на Близькому Сході, в Африці чи Латинській Америці. Менша група пов’язаних із «Вагнером» російських мілблогерів спростувала нещодавні повідомлення про те, що великі групи колишніх співробітників "Ваґнера" приєднуються до підрозділів чеченського спецназу "Ахмат" у Росії або експедиційного корпусу російського міністерства оборони у Сирії.

• Російські війська продовжували наступальні операції на рубежі Куп’янськ-Сватове, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки, на захід і південний захід від Донецька, в районі межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області та дещо просунулися на захід від Донецька.

• Російські мілблогери заявили, що російські війська почали розгортати в Україні нову систему радіоелектронної боротьби.

• Російські військовослужбовці продовжують вчиняти жорстокі злочини в окупованій Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося близько 60 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 88 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також, у ніч на 30 жовтня, противник завдав чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши 12 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено усі 12 ворожих “шахедів”.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка, Новоосинове, Піщане Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Новоселівка, Верхньокам’янське, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка Запорізької області; Веселе, Одрадокам'янка, Тягинка, Іванівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області, де наші захисники відбили 7 атак противника.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили атаку ворога південно-східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення біля Андріївки. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Опитне, Первомайське Донецької області. Тут наші захисники відбили понад 10 атак ворога.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де українськими воїнами відбито 20 атак ворога.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаку противника південніше Вугледара Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог 5 разів намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області, успіху не мав.

Водночас сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, 3 зенітно-ракетні комплекси та 6 артилерійських засобів противника.

30.10.2023