610-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:39 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся з Крістофером Каволі та Тоні Радакіним - командувачем ЗС США в Європі та начальником Штабу оборони Великої Британії. "Під час перемовин детально розповів про обстановку на полі бою. Обговорили наші наступальні та оборонні операції, ситуацію на найбільш складних напрямках, а також дії та ймовірні плани противника. Зупинилися на актуальних потребах Збройних Сил України в снарядах, дронах та військовій техніці. Окремо обговорили ключові питання посилення нашої протиповітряної оборони та прикриття в осінньо-зимовий період обʼєктів критичної інфраструктури", - прокоментував Залужний.

 

 

21:04 Румунія встановила біля українського кордону систему знешкодження безпілотників, повідомив президент Клаус Йоганніс.

 

 

20:15 Тернопільська обласна рада проголосувала за звільнення свого голови Михайла Головка. У засіданні взяв участь 51 депутат (номінальний склад облради – 64 депутати). Голосування відбувалося у таємному режимі. "Депутати сьогодні були одноголосними, вони вже втомилися від тієї невизначеності, від того корупційного скандалу, який триває від червня", – прокоментував Володимир Болєщук, який головував на засіданні. Головка підозрюють в отриманні неправомірної вигоди.

 

 

19:50 Міністерство оборони США оголосило про додаткову допомогу для критичних потреб України у сфері безпеки й оборони на 150 млн дол. До пакета ввійшли: додаткові боєприпаси для NASAMS; ракети ППО AIM-9M; зенітні ракети Stinger; додаткові боєприпаси для HIMARS; артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм; ракети TOW; системи Javelin; понад 2 мільйони патронів до стрілецької зброї; прилади нічного бачення; підривні боєприпаси для прибирання перешкод тощо. “Безпекова допомога Україні – це розумна інвестиція у нашу національну безпеку. Вона допомагає запобігти більшому конфлікту в регіоні та стримати потенційну агресію деінде, одночасно зміцнюючи базу нашої оборонної промисловості та створюючи висококваліфіковані робочі місця для американців”, – йдеться у коментарі Пентагону.

 

 

19:38 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 45 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 14 авіаційних ударів та здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує проводити диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Нова Гута, Волфине та Пожня Сумської області.

На Куп’янському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку загарбники наступальних (штурмових) дій не вели, продовжують перегрупування військ. У той же час від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Сіверськ, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 4 атаки противника в районах Богданівки та Хромового Донецької області. Також ворог намагався відновити втрачене положення біля Кліщіївки та Андріївки, де наші захисники відбили 7 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Новомаркове, Богданівка, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Степового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного Донецької області, де Силами оборони відбито 14 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Тоненьке, Опитне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші воїни відбили 13 атак ворога. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема Олександропіль, Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку противник зберігає військову присутність, здійснює перегрупування сил. Також завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів, продовжує перегрупування військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Новоселівка, Оріхів, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Одрадокам'янка, Миколаївка, Ольгівка, Тягинка, Іванівка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Львове, Тягинка, Микільське Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удар по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, та ще один – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та артилерійський засіб противника.

 

 

19:11 Група з 29 народних депутатів подала заяву в Національну поліцію на Олексія Арестовича за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. Нардепи вважають, що Арестович оббрехав народну депутатку Наталію Піпу ("Голос") і своїми діями підтримує наративи російської пропаганди про "утиски російськомовних" в Україні, котрі РФ використовує як аргумент для виправдання свого вторгнення та здійснення окупації. У вересні Арестович через суд зобов'язав ДБР відкрити кримінальне провадження щодо Піпи через інцидент із підлітком, який публічно виконував у Львові російські пісні. Колишній радник Офісу президента вважає, що народна депутатка вчинила дії, "що мають ознаки розпалювання міжнаціональної ворожнечі". Група з 29 депутатів у своїй заяві, зокрема, покликається на закон, що встановлює обмеження на публічне використання музичних творів держави-агресора, а також мораторій на російськомовний культурний продукт, оголошений Львівською обласною радою. "Я вважаю (а моя сім’я, колеги та співгромадяни гаряче підтримують), що Развєдчік-Аматор є справжнім злочинцем. І я це детально пояснила правоохоронним органам", – коментує Піпа. 

 

 

18:54 Користувачі соціальних мереж із Одещини, Харківщини та Донеччини почали отримувати сповіщення з пропозиціями "обміняти інформацію про ЗСУ на долари", інформує Центр стратегічних комунікацій при Міністерстві інформаційної політики. "Закликаємо українців у жодному разі не реагувати на ворожі пропозиції, ігноруйте окупанта! Нагадуємо, за передачу інформації про ЗСУ, критичну інфраструктуру та будь-яку іншу співпрацю з ворогом настане кримінальна відповідальність. Окрім того, це може дуже нашкодити захисникам України", – застерігає Стратком.

 

 

18:21 Уряд Данії оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на суму понад 522 млн доларів. До пакета ввійшли танки БМП-2 і Т-72, броньовані інженерно-евакуаційні машини, боєприпаси та дрони.

 

 

18:06 Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо політично значущих осіб (PEP) – "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

 

 

17:45 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан хоче переговорів з Україною для розблокування 500 млн євро допомоги на закупівлю зброї для ЗСУ в межах Європейського фонду миру. "Ми відкриті і готові укласти угоду", – сказав Орбан журналістам перед початком засідання Європейського ради на рівні голів держав і урядів країн-членів ЄС у Брюсселі. Відповідаючи на питання про зустріч із президентом РФ Владіміром Путіним у Пекіні, Орбан заявив: "У нас є мирна стратегія. Тож, ми хотіли б зберігати відкритим канал комунікації". 

 

 

17:12 Росіяни зібрали на Лимансько-Куп’янському напрямку 100 тисяч солдатів, заявив начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо. "Ворог не полишає спроб повторно захопити Куп’янськ – важливий вузловий центр для постачання своїх підрозділів. Але до цих активних бойових дій, які почались у жовтні, ми готувались, зводили відповідні оборонні споруди", – поінформував Фітьо. Поблизу Бахмута ситуація залишається напруженою, але контрольованою. Українські вояки перебувають в активній обороні і за будь-якої гарної нагоди переходять в наступ та  покращують своє тактичне положення. 

 

 

16:39 Унаслідок обстрілу села Пожня на Сумщині загинув 16-річний хлопець. Як повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, артилерійський снаряд влучив прямо по ґанку будинку, де перебував підліток. Унаслідок удару знищено приватні будинки місцевих мешканців.

 

 

16:19 Президент України Володимир Зеленський зібрав засідання військового комітету із очною присутністю командувачів – із Сирським, Тарнавським, Гнатовим, Москальовим і Содолем. Командири доповіли про становище на своїх напрямках, оборонні та наступальні дії і спеціальні завдання. "Відверта розмова на найважливіші теми", – оцінив Зеленський. Комітет також заслухав Головнокомандувача ЗСУ Залужного, міністра оборони Умєрова, начальника ГУР Буданова та голову СБУ Малюка. "План подальших дій із конкретними термінами й розрахунками, підкріплений постачанням від наших партнерів і власним виробництвом. Нарощування спроможностей нашого ОПК. Узгодили позиції. Рухаємося далі", – резюмував Зеленський.

 

 

15:53 Саміт ЄС, який сьогодні починається у Брюсселі, підтвердить незмінну підтримку України, попри нові виклики, зокрема війну між Ізраїлем і ХАМАСом, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель. Зокрема лідери обговорюватимуть надання Україні "ще більшої підтримки". "Наприклад, ми також обговорюватимемо тему заморожених активів, щоб переконатися, що мобілізуємо багатьох для підтримки та відновлення України. Ми також ухвалимо рішення про перегляд багаторічного фінансування", – розповів Мішель.

 

 

15:21 Національний банк України вирішив знизити облікову ставку відразу на 4% до 16% річних, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. "Утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті", – йдеться в інформації центробанку. НБУ зазначив, що додатковим фактором необхідності подальшої підтримки високої привабливості гривневих активів є етап адаптації учасників валютного ринку до керованої гнучкості курсу. Центробанк вбачає потенціал для подальшого зниження ставки з урахуванням збереження привабливості гривневих активів на наступному засіданні за умови відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму.

 

 

14:49 Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсберґіс присоромив ЄС за відставання в постачанні Україні обіцяних боєприпасів. "ЄС пообіцяв Україні 1 мільйон артилерійських снарядів. Нині ми доставили лише 300 000. Водночас Північна Корея доставила в Росію 350 000 одиниць. У нас безумовно є ресурси, щоб перевершити Північну Корею", – написав Ландсберґіс у соцмережі X.

 

 

14:16 Ігор Коломойський, кінцевий бенефіціар групи компаній "1+1 media", вирішив передати свої корпоративні права в управління трудовому колективу в особі генерального директора компанії Ярослава Пахольчука, йдеться в заяві медіахолдингу.

 

 

13:54 Державне бюро розслідувань повідомило про ще одну підозру військкому Рівненської області, якому інкримінують побиття підлеглого, – недекларування нерухомості на 46,6 млн грн. Слідство встановило, що в керівника ТЦК є будинок площею 280 кв. м у селі Поляниця в курортній зоні "Буковелю". На сусідній ділянці чиновник займався будівництвом готелю у форматі котеджного містечка площею майже 500 кв. м. Встановлено також, що в Івано-Франківську в посадовця є три квартири загальною площею майже 200 кв. м і два гаражні приміщення. "На одній з адрес виявлено та вилучено квадрокоптер, що використовується бійцями на передовій. Його походження також буде вивчене у межах досудового розслідування", – уточнено в повідомленні.

 

 

13:36 Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили схему незаконного виробництва та продажу пального, до якої причетний місцевий депутат із Закарпаття – кум колишнього народного депутата Віктора Медведчука, колишній очільник обласного осередку "ОПЗЖ". Встановлено, що директор компанії налагодив нелегальний продаж дизпального з виробничих потужностей підконтрольного йому нафтопереробного заводу в Мукачеві. Учасники схеми закуповували нафту в українських постачальників сировини та переробляли її на заводі. Потім готову продукцію реалізовували мережам АЗС у Київській, Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях без дозвільних документів та сплати податків. "Для реалізації угоди її організатори вносили недостовірні відомості до фінансово-господарської та звітної документації. Під час обшуків на підпільному НПЗ виявлено понад 600 тонн пального та обладнання для його виробництва на загальну суму приблизно 150 млн грн", – ідеться в повідомленні.

 

 

13:02 В окупованому росіянами Бердянську підірвали автомобіль із чотирма представниками російської ФСБ. Атентат відбувся на вулиці Мічуріна поблизу готелю Jasmin Guest-House, який ефесбісти перетворили на свою схованку, інформує ГУР Міноборони. Серед ліквідованих окупантів – воєнний злочинець, який вчиняв звірячі катування місцевих громадян України.

 

 

12:45 77% опитаних українців вважають, що для них важливо, щоб Україна стала членом Європейського Союзу, з них 51% стверджує, що це дуже важливо для них, повідомив КМІС за результатами опитування, проведеного 4–20 вересня. Цей відсоток прогнозовано знижується із заходу на схід – відповідно з 86% до 62% і з 61% до 24%.

За результатами опитування довіряють ЄС 65% респондентів, не довіряють – 25%, а НАТО довіряють 59%, не довіряють – 28%. 60% висловили готовність до того, що вступ України до ЄС може відкластися на деякий час, щоб відстояти свої інтереси, а 27% вважають, що необхідно виконати всі вимоги, щоб якомога швидше вступити до ЄС. Водночас лише 22% респондентів вважають Україну повністю готовою, 43% вважають, що необхідні реформи, 25% вважають Україну взагалі не готовою.

І лише 19% опитаних вважають зусилля влади щодо проведення реформ достатніми, 71% вважає зусилля недостатніми. 90% опитаних віднесли до трійки реформ і завдань антикорупційну діяльність, 77% – завдання, пов'язані з війною, 43% – реформу судової системи, 26% – забезпечення прав людини, 21% – реформу правоохоронних органів.

 

 

12:25 Виступаючи на парламентському комітеті з європейських справ перед самітом лідерів у Брюсселі, новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підтвердив, що не буде підтримувати військову допомогу Україні і заявив, що не збирається підтримувати європейські санкції проти Росії без оцінки їхнього впливу на країни Євросоюзу. Водночас він каже, що готовий допомогти, коли мова йде про гуманітарну допомогу Україні.

 

 

12:10 Україна найближчим часом збільшить виробництво боєприпасів за рахунок державних і приватних підприємств, обладнання вже монтується, анонсував секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі телемаратону.

 

 

11:35 Пів тисячі бойовиків ХАМАСу та союзного з ним угруповання "Палестинський ісламський джихад" у вересні, за кілька тижнів до атаки угруповання на Ізраїль 7 жовтня, пройшли в Ірані спеціальну військову підготовку, якою керували офіцери "Кудс", підрозділу закордонних операцій Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, пише The Wall Street Journal. У підготовці також брало участь вище іранське керівництво, однак незрозуміло, чи були навчання частиною підготовки до атаки 7 жовтня, оскільки Іран регулярно тренує бойовиків у своїй країні й інших державах.

 

 

11:15 У рамках підготовки енергосистеми до зими в умовах російських атак у короткотерміновий ремонт (у межах однієї доби) виведено 5 енергоблоків та 1 турбіну теплової генерації, які перебували  у резерві. Це не вплине на генерацію електроенергії, потреби споживачів будуть повністю покриті: електроенергії, яку виробляють українські електростанції, цілком достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через несприятливі погодні умови знеструмлено 98 населених пунктів у Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Чернігівській областях. Внаслідок технологічних порушень минулої доби тимчасово знеструмлювали у Дніпропетровській області 13,2 тис. споживачів, у Кіровоградській області – майже 3 тис. споживачів. Через обстріли без світла залишається 411 населених пунктів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

11:05 Вчора, 25 жовтня, середньодобова температура була майже на рівні 24 жовтня (11,1°C проти 11,6°C). Проте дощ та вітер все ж вплинули на рівень споживання електроенергії: добовий максимум був зафіксований вдень, між 11:00 та 12:00, його показник був на 5,6% вищим, ніж максимум 24 жовтня, повідомили в Укренерго.

 

 

10:57 Президент США Джо Байден привітав республіканця Майка Джонсона з обранням на посаду спікера Палати представників і закликав його сприяти схваленню додаткового фінансування, зокрема й для України, повідомляє пресслужба Білого дому. Байден підтвердив готовність працювати з будь-яким спікером нижньої палати Конґресу, незалежно від партійності. Президент нагадав, що за час обрання спікера підготував "історичний пакет додаткового фінансування, який зміцнює наші двопартійні інтереси національної безпеки в Ізраїлі та Україні, захищає наші кордони". "Ці пріоритети були схвалені лідерами обох партій. Ми повинні діяти швидко", – наголосив Байден.

 

 

10:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Незважаючи на те, що Москва офіційно заперечує нещодавні повідомлення, майже напевно північнокорейські боєприпаси вже потрапили на склади боєприпасів на заході Росії. Ці склади забезпечують воєнні операції Росії в Україні.

• Якщо Північна Корея збереже нещодавні масштаби та темпи військових поставок (понад 1000 контейнерів за минулі кілька тижнів), вона стане одним із найважливіших іноземних постачальників зброї для Росії поряд з Іраном та Білоруссю.

• Наразі незрозуміло, що натомість Росія погодилася надати Північній Кореї. Малоймовірно, що повний пакет вже остаточно сформований; цілком ймовірно, що це було однією з головних тем для обговорення під час нещодавніх візитів російських високопосадовців до Північної Кореї. Ймовірно, він включатиме фінансову компенсацію, іншу економічну підтримку, надання військових технологій та співпрацю в інших високотехнологічних галузях, таких як космос.

 

 

10:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 64 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

150,5% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  56,0% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

158,5% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

232,2% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

  74,9% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

  39,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

  25,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Армія оборони Ізраїлю провела коротку операцію на півночі Сектора Гази, в якій були задіяні танки і піхота, після чого покинули Сектор Гази, повідомили в ЦАГАЛ. Рейд пройшов "у рамках підготовки району до наступних етапів бойових дій", військові "виявили й атакували багатьох терористів, знищили терористичну інфраструктуру і протитанкові позиції".

 

 

09:45 Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш заявив, що він "шокований" неправильною інтерпретацією його виступу на Раді безпеки, оскільки в промові на засіданні Радбезу ООН він "беззастережно засудив жахливі та безпрецедентні терористичні акти ХАМАС 7 жовтня в Ізраїлі", додавши, що дійсно говорив про образи палестинського народу, але при цьому також ясно заявив, що "невдоволення палестинського народу не може виправдати жахливі атаки ХАМАС". Він пояснив, що це було необхідно для того, щоб прояснити ситуацію, особливо з поваги до жертв та їхніх сімей. При цьому Ґутерріш знову наголосив, що "ніщо не може виправдати навмисні вбивства, поранення і викрадення цивільних осіб або запуск ракет по цивільних об'єктах".

 

 

09:40 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ. Натомість керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону повідомила про 5 російських військових кораблів у Чорному морі, серед яких є один ракетоносій – підводний човен, який може нести на собі 4 ракети типу "Калібр".

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська вчора незначно просунулися на заході Запорізької області та продовжили наступальні дії під Бахмутом. Геолокаційні кадри, опубліковані 24 жовтня, свідчать про подальше незначне просування українських військ на захід від Роботиного. Генштаб України повідомив, що українські сили також досягли неконкретизованого часткового успіху на захід від Вербового. 24 жовтня речник Сухопутних військ ЗСУ підполковник Володимир Фітьо заявив, що українські війська ведуть наступальні дії поблизу Кліщіївки й Андріївки.

• Російські війська вчора проводили наступальні операції під Авдіївкою і мали підтверджене просування.

• Вчора російські джерела повідомили, що українські сили відновили масштабніші, ніж зазвичай, наземні операції на східному (лівому) березі Херсонської області й утримують позиції в кількох районах на східному березі. Однак це наразі стверджують лише кілька російських джерел.

• Президент України Володимир Зеленський після чергової серії ударів російських безпілотників у ніч з 24 на 25 жовтня зазначив, що українські війська готуються до осінньо-зимової ударної кампанії Росії по Україні.

• Міністр оборони Росії Шойґу 25 жовтня відвідав командний пункт східного угруповання військ на південно-донецькому напрямку (межа Донецької та Запорізької області).

• Вчора міністерство оборони Росії підтвердило, що генерал-лейтенант Кузьменко є командувачем східного угруповання військ РФ і, імовірно, командувачем Східного військового округу.

• Підтримка Кремлем ультранаціоналістичної російської православної релігії та ідеології, схоже, ускладнює здатність глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова балансувати між апеляцією до своїх чеченських мусульманських прихильників і збереженням прихильності Кремля.

• Російські війська вели наступальні операції вздовж лінії Куп’янськ–Сватове, поблизу Бахмута, на південний захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області, але не мали підтвердженого просування.

• Заступник голови ради нацбезпеки РФ Мєдвєдєв заявив, що з 1 січня по 25 жовтня 2023 року на службу в збройні сили Росії поступило майже 385 тисяч осіб.

• Російська окупаційна влада продовжує використовувати медичну інфраструктуру для виправдання депортації українських дітей до Росії та подальшої консолідації контролю над окупованими територіями України.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:55 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 78 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 50 авіаційних ударів та здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також учора російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено всі ворожі «шахеди». Внаслідок падіння уламків БпЛА, на жаль, є поранені серед цивільного населення. У містах Славута та Нетішин Хмельницької області пошкоджено 11 багатоквартирних та 9 приватних будинків, 2 навчальні заклади, 2 пожежно-рятувальні частини, будівля відділу поліції. Також внаслідок авіаудару керованими авіаційними бомбами по житловому кварталу міста Берислав та селах Бериславського району Херсонської області, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки й інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Новоселівське, Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Григорівка, Верхньокам’янське, Хромове, Кліщіївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Новобахмутівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Старомайорське, Володине Донецької області; Новодарівка, Новоданилівка Запорізької області; Зміївка, Берислав, Новоберислав, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили 13 атак ворога в районі населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили всі атаки ворога біля Надії та Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 10 атак противника в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, активно застосовує авіацію, але наші воїни стійко тримають оборону та завдають ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Степового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного Донецької області, де Силами оборони відбито 15 атак ворога.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут українськими воїнами відбито 20 атак ворога.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках наші захисники відбили всі атаки ворога в районах Водяного, Новоукраїнки, Старомайорського Донецької області та Вербового Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 склади боєприпасів, 6 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію ППО противника.

26.10.2023