Віктор Орбан назвав Євроунію пародією на колишній СРСР.

Ці слова прем'єра Угорщини пролунали на урочистостях з нагоди річниці антимосковського постання 1956 року.

 

 

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову виступив з різкою критикою на адресу Європейської Унії. Порівнюючи сучасність з часами існування соціалістичного блоку, він назвав ЄУ «невдалою сучасною пародією» на СРСР. Про це повідомило видання Der Spiegel.

 

«Іноді історія повторюється. Москва була трагедією. Брюссель – лише погана сучасна пародія. Ми мали танцювати під дудку Москви. Брюссель теж грає на дудці, але ми танцюємо, як хочемо і коли побажаємо», – заявив Орбан, виступаючи у місті Веспремі з промовою з нагоди річниці початку антимосковського повстання в Угорщині 1956 року.

 

Водночас Орбан зазначив, що у випадку з Євроунією надія ще є. «Москву було вже не виправити, але Брюссель та ЄУ можна виправити», – сказав він, маючи на увазі вибори до Європарламенту, заплановані на наступний рік. Прем'єр-міністр Угорщини сподівається, що на цих виборах успіху досягнуть ті партії-однодумці, які змусять Брюссель змінити погляд на такі теми, як міґрація та права сексуальних меншин.

 

Таким чином Орбан відреагував на те, що Брюссель на тривалий час призупинив виплату мільярдів євро фінансування Угорщині. Європейська комісія та країни-члени звинуватили національно-консервативний уряд у Будапешті в масових порушеннях верховенства права. 

 

Віктор Орбан, який очолює уряд Угорщини з 2010-го, вже протягом багатьох років перебуває у конфлікті з Єврокомісією з таких тем, як верховенство права, контроль за ЗМІ й неурядовими організаціями та права сексуальних меншин. Орбан критикує санкції, запроваджені проти Росії, і продовжує робити ставку на взаєморозуміння з Москвою.

 

23 жовтня угорці відзначають початок народного повстання 1956 року проти однопартійної диктатури в Угорщині та впливу Радянського Союзу. Радянська армія жорстоко придушила це повстання. Після падіння комуністичного режиму в Угорщині 1989 року день 23 жовтня було оголошено національним святом.

24.10.2023