605-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:51 Росіяни завдали удару по терміналу «Нової пошти» у Харківському районі. Загинуло шестеро людей, 14 осіб госпіталізували із пораненнями. Серед постраждалих є люди у тяжкому стані.

 

 

21:39 У зустрічі щодо "формули миру" на Мальті очікується присутність 50 учасників, повідомив Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні. Зеленський запевнив, що на форумі будуть представлені "вагомі держави світу". Офіційний Київ також готує новий саміт Кримської платформи – він відбудеться у Чехії.

 

 

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Протягом доби відбулось 68 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 33 авіаційних ударів, здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Старикове та Білопілля Сумської області; Гатище, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 10 атак ворога в районах Синьківки, Іванівки Харківської області та Надії Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили близько 10 атак ворога в районах Білогорівки Луганської області, Серебрянського лісу та Спірного Донецької області. У той же час, від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Макіївка, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили всі атаки противника в районах Васюківки та Андріївки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів біля Кліщіївки та Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Степове, Тоненьке, Первомайське Донецької області. Тут наші захисники відбили близько 15 атак ворога. Також противник завдав авіаційних ударів неподалік Новобахмутівки та Новокалинового Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Степове, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки, Красногорівки та Побєди Донецької області. Тут Сили оборони відбили понад 20 атак ворога. Також противник завдав авіаційного удару в біля Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили всі атаки ворога в районах Пречистівки, Золотої Ниви, Старомайорського Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару неподалік Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили атаку противника північніше Приютного Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів біля Малої Токмачки та Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, зокрема, Полтавка, Малинівка, Червоне, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Бургунка, Миколаївка, Тягинка та Іванівка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Садове, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 5 артилерійських засобів, радіолокаційну станцію, склад боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс та 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

18:55 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом. Лідери обговорили становище на Близькому Сході і погодилися з необхідністю забезпечити захист цивільного населення та повагу гуманітарного права. Під час переговорів ішлося про наступний раунд переговорів щодо "формули миру" на Мальті і про Чорноморську зернову ініціативу. "Україна, як і раніше, прихильна до своєї життєво важливої ролі гаранта глобальної продовольчої безпеки та забезпечує функціонування Чорноморського зернового коридору", – прокоментував Зеленський.

 

 

17:26 Українська армія отримала партію новітньої бронетехніки канадського виробництва Senator MRAP. Панцеромобіль має покращений захист від підриву на мінах. Машину вдосконалювали з урахуванням досвіду використання Senator у військах Сил оборони України під час повномасштабної війни.

 

 

16:12 До нацпарку "Тузлівські лимани" прилетіло 1114 рожевих фламінго. Адміністрація зазначає, що це найбільша кількість пернатих цього виду, зафіксована на території парку. Майже всі фламінго дорослі, але є і трохи пташенят.

 

 

15:09 У Донецьку пролунали вибухи в районі так званого "Мотелю". Там розташована військова частина росіян, зазначає Денис Казанський.

 

 

13:38 Державні служби повернули з окупації чотирьох дітей – 17-річну дівчину та трьох хлопчиків віком 3, 6 і 9 років, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Один із хлопчиків мешкав у Херсонській області, його примусово вивезли в окупований Крим. Мати хлопчика служила у війську і потрапила у полон. Дитина залишалася з дідусем і бабусею, поки її не вивезли. Матір хлопчика обміняли, і тепер вона знову зустрілася з сином. Іншого хлопчика вивезли у Брянську область Росії в дитячий будинок; його розшукала бабуся.

 

 

13:16 UEFA оштрафувала Федерацію футболу Литви за те, що вболівальники скандували "Путін – х*йло" на матчі проти Сербії. Литовці готують апеляцію, а захисник національної команди Юстас Ласіцкас каже: "Продовжуйте гукати. Ми заплатимо з наших премій".

 

 

12:31 На Запоріжжі росіяни втратили 92 гармати з початку українського контрнаступу в червні, натомість сили оборони вп'ятеро менше – 19, свідчать дані WarSpotting із відстежування фото- та відеопідтвердження втрат техніки.

 

 

12:05 Протягом доби (з 07:00 до 07:00) росіяни здійснили пуски крилатих ракет тактичною авіацією з акваторії Чорного моря, повідомили Сили оборони півдня України. Три ракети невизначеного типу, спрямовані ввечері на Миколаївщину, Херсонщину й Одещину, не досягли цілей, здетонувавши в повітрі.
Пізніше крилатою ракетою Х-59 ворог завдав удар по передмістю Кривого Рогу. Внаслідок влучання по території дачного кооперативу загинула людина, поранено ще одну цивільну особу, пошкоджено 3 будинки. Одночасно із пуском КАБів по прифронтових територіях літаки тактичної авіації випустили ракети Х-59 по Миколаївщині та Херсонщині. Удари припали на відкриті території, люди не постраждали.
Вночі ворог також завдав комбінований удар крилатими ракетами “Іскандер-К” та БпЛА типу “Shahed-131/136” по Кривому Рогу. На промисловому підприємстві є руйнування будівель. Сталася пожежа, яку оперативно ліквідовано. Минулося без загиблих і постраждалих.

 

 

11:45 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, цілком достатньо для забезпечення потреб споживачів, констатують в Міненерго. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. У Львівській області внаслідок несприятливих погодних умов знеструмлена лінія 110 кВ, споживачі цього не відчули.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 93 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 39 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 18 жовтня 2023 року президент Росії Путін оголосив, що Росія розпочне патрулювання винищувачів у східній частині Чорного моря з використанням літака-перехоплювача МіГ-311, озброєного балістичними ракетами повітряного базування Х-47М2 «Кинджал».

• В обґрунтуванні він посилався на нещодавнє збільшення морської присутності США в східному Середземномор'ї з наміром тримати ці кораблі під загрозою за допомогою системи озброєнь з оголошеною дальністю дії до 2000 кілометрів. Ця заява відповідає типовій російській риториці, спрямованій на внутрішню аудиторію, яка називає Захід агресором, а дії Росії представляє як необхідні для захисту держави.

• Окрема згадка Путіним ракети "Кинжал" та її можливостей майже напевно була зроблена зі стратегічною метою, щоб продемонструвати, що Росія залишається здатною виробляти й експлуатувати нову зброю, незважаючи на конфлікт в Україні.

• Ракета "Кинджал" фактично залишається на стадії експлуатаційних випробувань, а її ефективність в Україні на сьогоднішній день є низькою. На папері вона залишається дуже потужною, здатною літати на гіперзвукових швидкостях і уникати сучасних систем протиповітряної оборони, хоча майже напевно потребує значного вдосконалення в тому, як Росія використовує її для реалізації цього потенціалу.

 

 

10:15 Внаслідок російської атаки по Кривому Рогу вчора ввечері та нині вночі пошкоджено об'єкт промислової інфраструктури, повідомив голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

148,2% танків (з них 3,4% за минулий тиждень),

  55,4% бойових броньованих машин (з них 1,4% за минулий тиждень),

156,5% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

227,8% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

  73,8% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  39,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  36,4% гелікоптерів (з них 0,9% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — тривають бойові дії біля Лиману Першого, Райгородки та Новоселівського. Ворог відновив наступальні дії у Серебрянському лісництві. Як заявив у одному із інтерв'ю пресофіцер 68-ї ОЄБр: "Вони тепер діють не стільки технікою, скільки малими групами, як це було на Бахмуті, застосовуючи тактику ПВК «Ваґнер». Вони лізуть, але ми про їхні плани знали заздалегідь, тому наша бригада, не чекаючи, поки вони накопичать сили, провела контрнаступальні штурмові дії, відбила пару позицій, взяла купу трофеїв – купу техніки і полонених, тобто досить успішно".

• Бахмутський напрямок — тривають бої біля Кліщіївки за залізницею, Сили оборони мають частковий успіх.

• Авдіївський відтинок — всі атаки з Водяного на Сєверне відбито, атаки ворога на Первомайське відбиті також. Росіяни продовжують тиснути з Красногорівки (А), бої тривають і за терикон, і на підходах до посадок біля залізниці. Ворог має частковий успіх біля села.

• Бердянський відтинок — росіяни продовжують атакувати район північніше Приютного.

• Запорізький відтинок — тривають зіткнення біля Новопрокопівки та Вербового.

• Таврійський відтинок — без змін, варто чекати на офіційні  коментарі.

 

 

09:50 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

09:45 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора російські війська відновили наступ у районі Авдіївки та незначно просунулися вперед. Це свідчить про те, що російське військове командування залишається схильним до наступальних операцій у цьому районі, незважаючи на значні втрати техніки й особового складу. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що російські сили мали незначне просування на захід від Красногорівки (5 км на північ від Авдіївки). Російські мілблогери й український військовий спостерігач стверджують, що російські сили захопили український опорний пункт біля терикону на північний схід від Авдіївки, просунулися до залізничної станції на північ від Авдіївки, а також просунулися біля ресторану "Царська охота" на південь від Авдіївки. Один з популярних російських мілблогерів стверджує, що російські війська безуспішно атакували поблизу Сєверного (6 км на захід від Авдіївки), на півдні від Авдіївки, поблизу Степового (8 км на північний захід від Авдіївки) та поблизу Новокалинового (11 км на північний захід від Авдіївки), однак не змогли досягти успіху. Інші мілблогери стверджують, що позавчора російські війська просунулися до одного кілометра на лінії Степове–Бердичі (8–10 км на північний захід від Авдіївки), а вчора тривали бої під Бердичами. Генеральний штаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки в районі Авдіївки, Новокалинового, Степового, Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки) та Сєверного. Вчора він повідомив, що за минулу добу боїв під Авдіївкою українські війська підбили та знищили майже 50 російських танків та понад 100 бронемашин. Українські військовослужбовці, які діють у районі Авдіївки, повідомили вчора, що за останні чотири дні українські війська знищили 200 одиниць російської броньованої техніки. Голова Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Віталій Барабаш заявив, що російські війська намагаються в польових умовах відремонтувати пошкоджену техніку. На відео, опублікованому вчора, видно, як українські військові завдали удару по російській термобаричній артилерійській системі ТОС-1 поблизу Авдіївки. Російський мілблогер поскаржився, що російський контрбатарейний вогонь під Авдіївкою стає все менш ефективним через поганий зв'язок і нездатність створити запаси боєприпасів перед наступом, що, ймовірно, збільшує матеріальні втрати в цьому районі. Попередні російські наступальні операції в районі Авдіївки 10 жовтня також призвели до великих підтверджених втрат російської техніки, а той факт, що російські війська перегрупувалися і знову розпочали штурм після перших атак, свідчить про те, що або російські війська вважають, ніби вони можуть реально взяти Авдіївку, або російське військове командування погано розставляє пріоритети наступальних операцій, незважаючи на їхню ціну.

• Вчора українські війська продовжили більш масштабні, ніж зазвичай, наземні операції на східному (лівому) березі Херсонської області та встановили підтверджену присутність у населеному пункті на східному березі. Геолокаційні кадри, опубліковані позавчора, вказують на те, що українські сили просунулися в північно-східну частину Кринок (27 км на схід від Херсона і 2 км від річки Дніпро). Російські мілблогери стверджують, що українські сили закріпилися в районі Кринок і продовжують утримувати свою присутність біля Антонівського автодорожнього і залізничного мостів. Один із відомих російських мілблогерів стверджує, що українські сили тимчасово просунулися вглиб Кринок до дороги Козачі Лагері–Кринки–Корсунка, перш ніж російські авіаудари відкинули їх на північні околиці селища. Інший російський мілблогер стверджував, що бої тривають біля Піщанівки (14 км на схід від Херсона і 4 км від Дніпра), а на південній околиці села діє українська диверсійно-розвідувальна група. Популярний російський мілблогер припустив, що станом на другу половину дня 18 жовтня російські війська утримували позиції лише на південній околиці Піщанівки, а 19 жовтня український Генеральний штаб повідомив, що російська авіація завдала удару по Піщанівці – це означає, що українські війська все ще діють у цьому населеному пункті. Проте ISW не спостерігав жодних візуальних підтверджень того, що українські війська утримують позиції в інших населених пунктах на східному березі Дніпра, окрім Кринки.

• Російські й українські джерела продовжують вказувати, що російські підрозділи, які обороняють східний берег Херсонської області, відносно менш боєздатні, ніж інші російські сили в інших місцях фронту. Український військовий спостерігач заявив, що російське придніпровське угруповання військ переважно складається з частин 49-ї загальновійськової армії (Південний військовий округ) та, ймовірно, частин новоствореної 18-ї загальновійськової армії. Більшість частин 49-ї армії була перекинута на східний берег Херсонської області після того, як російські війська відійшли із західного (правого) берега, а частини 205-го мотострілецького полку 49-ї ЗВА вілтоді зазнали значних втрат. Міністерство оборони Великої Британії 21 серпня повідомляло, що російські військові, ймовірно, формують нову 18-ту армію з інших частин, які зараз діють у Херсонській області, і малоймовірно, що нові підрозділи її повністю складаються зі свіжих сил або укомплектовані до штатної кінцевої чисельності. Розгортання 18-ї армії в Херсонській області нагадує поспішне розгортання новоствореного 25-ї армії на Куп'янському та Лиманському напрямках на початку вересня 2023 року, і 18-та армія, ймовірно, стикається зі схожими проблемами з нестачею особового складу, техніки та належної підготовки.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області, але не досягли підтверджених успіхів.

• Президент Росії Путін 19 жовтня відвідав штаб Південного військового округу у Ростові-на-Дону Ростовської області, щоб обговорити з начальником генштабу Гєрасімовим бойову обстановку в Україні.

• Російські війська вели наступальні операції вздовж лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, навколо Авдіївки, на захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької області й на заході Запорізької області та здійснили обмежене просування на окремих ділянках.

• Голова слідчого комітету Росії Бастрикін заявив учора, що російська влада повинна позбавляти мігрантів отриманого російського громадянства, якщо вони не бажають воювати в Україні.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши керовані авіаційні ракети Х-59, крилаті ракети "Іскандер-К" та ударні БпЛА типу "Shahed-136/131". Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулося понад 100 бойових зіткнень. Ворог цинічно завдав ракетного удару по школі в Костянтинівці Донецької області, будівля навчального закладу майже повністю зруйнована. Загалом ворог завдав 9 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали школа, багатоквартирні та приватні житлові будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Білогорівка Луганської області; Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк, Авдіївка, Керамік, Ласточкине, Новомихайлівка, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Зміївка, Берислав, Козацьке, Новоберислав, Тягинка та Придніпровське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

У зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

У зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 20 атак ворога в районах Синьківки та Іванівки Харківської області, а також близько 5 атак біля Надії Луганської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони не допустили втрат позицій в районі Невельського Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили всі атаки противника в районах Богданівки та Хромового. Також ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

У зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник не полишає спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу численних втрат. Безуспішними були наступальні дії окупантів в районах Новокалинового, Степового та Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші захисники відбили близько 20 атак ворога.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки загарбників в районах Золотої Ниви, Старомайорського та Рівнополя Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі населеного пункту Полтавка Запорізької області. Також противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області.

У зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, станцію РЕБ противника.

 

 

 

21.10.2023