603-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:29 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з президентом США Джозефом Байденом. Під час розмови лідери обговорили постачання Україні далекобійних ракет. "Українців дуже надихнуло отримання ракет ATACMS, а наші воїни успішно застосовують їх на полі бою. Обговорили подальше посилення наших далекобійних спроможностей", - прокоментував Зеленський. Президент подякував Байдену за плідний візит спецпредставниці США Пенні Пріцкер, під час котрого відбулися продуктивні переговори щодо шляхів використання заморожених російських активів. Зеленський відзначив візит президента США до Ізраїлю з метою пошуку миру та захисту життів цивільних людей. Сторони також обговорили наступні спільні кроки у просуванні "формули миру". "Україна вдячна за життєво важливу та стійку підтримку з боку США в нашій боротьбі за свободу та проти російської агресії", - резюмував Зеленський.

 

 

20:55 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відвідав Авдіївку. "Противник не полишає спроб прорвати нашу оборону та оточити місто. Ворог активно застосовує штурмові підрозділи, кидає велику кількість бронетехніки, використовуючи авіацію та артилерію. Попри все, наші воїни продовжують героїчно відбивати атаки, знищуючи живу силу та техніку противника. Із командувачами і командирами бригад, які виконують завдання на Авдіївському напрямку, визначили послідовність наших кроків з урахуванням постійної зміни оперативної обстановки та обговорили першочергові потреби підрозділів", - прокоментував Залужний.

 

 

20:12 Управління преси та інформації Міністерства оборони України очолив продюсер, журналіст, офіцер ЗСУ Ілларіон Павлюк. "Нові задачі, новий амбітний напрямок, величезна відповідальність", – прокоментував Павлюк. "Детектор медіа" пише, що Павлюк кілька місяців тому зайнявся реформуванням Військового телебачення України. У березні цього року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення видала на десять років супутникову ліцензію під логотипом "Армія ТБ" Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України; під час засідання канал представляв саме Павлюк. Дотепер він служив у розвідці.

 

 

19:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

З початком доби кремлівські терористичні війська цинічно завдали чергового ракетного удару балістичною ракетою “Іскандер-М” по цивільному об’єкту в місті Миколаїв. Крім того, окупанти застосували ударні БпЛА типу “Shahed-136/131” по півдню України, більшість з яких була знищена протиповітряною обороною.

Протягом доби відбулось понад 70 бойових зіткнень. 
Загалом ворог завдав 8 ракетних та 48 авіаційних ударів, здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та по населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них: Соснівка, Костобобрів, Грем’яч Чернігівської області; Волфине, Кияниця, Степок, Новодмитрівка, Рясне Сумської області; Одрадне, Колодязне, Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили більше 10 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області та ще близько 10 атак противника в районі Надії Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Петропавлівка, Подоли та Піщане Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема: Синьківка, Іванівка, Кислівка, Крохмальне, Піщане, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаки ворога в районі Макіївки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Спірне, Виїмка та Веселе Донецької області. У той же час від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 20 населених пунктів, серед них: Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Званівка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили атаки противника в районі населеного пункту Кліщіївка Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кліщіївка та Курдюмівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 25 населених пунктів, зокрема: Васюківка, Міньківка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка Донецької області. 

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах населених пунктів: Авдіївка, Новокалинове, Степове, Сєверне Донецької області, де Силами оборони відбито понад 10 атак ворога. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Бердичі Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них: Новокалинове, Очеретине, Авдіївка, Опитне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі Мар’їнки Донецької області, де Силами оборони відбито 11 атак ворога. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Олександрополя та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема: Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили  атаки ворога в районі Золотої Ниви Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів: Вугледар та Павлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема: Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Роботине та Новоданилівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, зокрема: Мала Токмачка, Оріхів, Роботине, Кам’янське, Плавні, Приморське Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав та Веселе Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали: Інженерне, Антонівка, Комишани Херсонської області та місто Херсон.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. 

Протягом доби авіація сил оборони завдала удару по 1 пункту управління, 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 4 удари по зенітно-ракетних комплексах противника. Також нашими захисниками було знищено 4 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 пункту управління, 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 важких вогнеметних системах залпового вогню ТОС-1А “Солнцепек” та 13 артилерійських засобах противника.

 

 

19:02 Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про посилення захисту об'єктів критичної інфраструктури й енергетики в умовах війни. У рішенні, зокрема, зазначено, що уряд має вжити заходів для посилення захисту інфраструктури, зокрема збільшити кількість вогневих груп зі складу ЗСУ та Нацгвардії для забезпечення повітряної оборони. Частину пунктів засекречено.

 

 

18:39 Європейський футбольний союз погодився перенести матч Ліги конференцій між луганською "Зорею" та "Маккабі" з Тель-Авіва на прохання ізраїльської сторони. Поєдинок третього туру групового раунду, запланований на 26 жовтня, відбудеться 25 листопада, повідомляє UEFA, а гра іспанського "Вільярреала" проти "Маккабі" з Хайфи пройде 6 грудня. "Зоря" виступала проти перенесення матчу. Клуб заявив, що в Україні війна йде вже десять років, і незважаючи на це "Зоря" жодного разу не просила про перенесення єврокубкових ігор. У луганському клубі поскаржилися на важкий календар для команди в листопаді. 

 

 

18:10 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Голова держави відзначив активну участь ООН в імплементації "формули миру" та згоду надіслати представника ООН на наступну зустріч дипломатичних і безпекових радників. "Важливо, щоб наступний захід був не менш успішним і дав конкретні результати. Для цього потрібно зберігати підтримку країн Глобального Півдня. У цьому Україна дуже розраховує на ООН", – прокоментував Президент. Зеленський поділився з Гутеррішем особливостями функціонування "зернового коридору" через Чорне море. Співрозмовники обговорили становище на Близькому Сході та зусилля для допомоги цивільному населенню.

 

 

17:49 Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки незаконного збагачення начальника Малиновського районного ТЦК Одеси В'ячеслава Кушнерова. Встановлено, що спосіб життя і покупки родини військкома не відповідають офіційним доходам на суму майже 47 млн грн. НАЗК передало матеріали до поліції для можливого відкриття кримінального провадження.

 

 

17:21 Кінорежисер Олег Сенцов зазнав поранення на війні з Росією – вже четвертого за час військової служби. Сенцов повідомив у Facebook, що ушкодження не важке – "спіймав уламок у бік”. Олег Сенцов служить у 47-й механізованій бригаді “Магура”.

 

 

17:05 76% мешканців Індії, 71% – Південної Кореї, 70% – США, 67% – ПАР і навіть 61% – Аргентини, батьківщини Папи Франціска, вважають, що їхні уряди повинні підтримувати Україну, яка захищається від російської агресії, свідчать дані опитування GlobeScan, проведеного в липні та серпні 2023 року у 29 країнах і Гонконгу; в кожній країні вибірка була по тисячі респондентів, крім: США – 1,5 тис. та Гонконг, Кенія, Нігерія, Сінгапур – по 0,5 тис.
У список країн, щоправда, не потрапили країни з традиційно низькою підтримкою (Словаччина, Греція, Угорщина, Китай тощо), але в цілому рівень підтримки населенням майже у всіх досліджуваних країнах – більше половини.

 

 

16:28 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна домовилася зі США про постійні постачання ракет ATACMS. "Якщо почитати між рядків виступ Президента [Володимира Зеленського] після зустрічі з Байденом, з нього можна було б зрозуміти, що ухвалене дуже важливе рішення. А з важливих рішень можна було зробити тільки це. Тому дякуємо Сполученим Штатам за виконання домовленостей і за зміцнення нашої вогневої міці", – сказав Кулеба. Міністр додав, що він не переймається ані віком боєприпасів, ані тим, що вони наразі мають обмежений радіус дії – 165 кілометрів. "Дальність, деталі, роки – це усе в динаміці буде розвиватися. Головне – що ми розблокували цю позицію. І ми вже маємо усі типи зброї, які хотіли у своєму розпорядженні. Тепер йтиметься про розширення кількості, дальності, модифікації і все інше", – запевнив Кулеба.

 

 

16:09 Командир військової частини на Буковині використав двох підлеглих для ремонту у власному будинку. Йому оголосили про підозру у перевищенні влади, вчиненому в умовах воєнного стану, а сержантові та солдату – в ухиленні від військової служби. Слідство встановило, що батальйон наразі виконує бойові завдання на сході. Натомість фіґуранти домовилися між собою про взаємовигідну угоду: двоє підлеглих воліли ремонтувати хату командирові, при тому отримуючи військові виплати включно із доплатами за участь у бойових діях.

 

 

15:47 Казахстан увів заборону на експорт в Росію 106 видів товарів, включно з технологічними – дронами, мікроелектронікою та іншою номенклатурою, що може використовуватися росіянами у військових цілях. Як повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, це товари, яких не виробляли у Казахстані. Натомість росіяни намагалися отримати західні компоненти через реекспорт. 

 

 

15:31 Командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив про частковий успіх українського війська південно-західніше від Вербового, що на Запоріжжі.

 

 

15:18 Правоохоронці повідомили про підозру ексведучому телеканалів Медведчука та лідерові забороненої в Україні політпартії "Союз лівих сил" Максиму Гольдарбу. "На початку повномасштабного вторгнення Росії він втік з Києва і публічно підтримав збройну агресію проти України... Гольдарб поширював фейкову інформацію про діяльність вищого військово-політичного керівництва України та дезінформував щодо внутрішньої обстановки в нашій державі. Крім того, він розповсюджував вигадані ним «інсайди» про нібито «плани» декількох європейських країн «анексувати» територію на заході України. Також він неодноразово брав участь у «телемостах» з російськими пропагандистами, які готували постановочні сюжети для телеканалів тимчасово окупованого Криму і ток-шоу країни-агресора", – йдеться у повідомленні СБУ. Гольдарбу інкримінують колаборантство і виправдовування російської агресії.

 

 

14:59 Оптимістичний сценарій для отримання винищувачів F-16 від партнерів – перша половина 2024 року, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Наразі наші пілоти проходять навчання. Щойно вони завершать навчання, а паралельно в Україні готується інфраструктура для цього, – літаки будуть в Україні. Тобто єдині перешкоди для того, щоб F-16 з'явилися в українському повітрі, – це завершення тренування пілотів і підготовки інфраструктури", – сказав Кулеба в інтерв'ю "1+1".

 

 

14:36 Українські воїни за десять діб збили п'ять російських штурмовиків Су-25 на таврійському напрямку, повідомив спікер сил оборони таврійського напрямку Олександр Штупун. Минулої доби Су-25 збили під Авдіївкою.

 

 

14:12 Верховна Рада проголосувала за проєкт державного бюджету на 2024 рік у першому читанні. "За" – 285 депутатів.

 

 

13:46 У Запорізькій області ліквідували російського воєнного злочинця Алєксандра Можаєва, який брав участь у захопленні Слов'янська навесні 2014 року – учасника російського казачого руху, відомого за позивним "Бабай".

 

 

 

13:28 Служба безпеки України викрила керівництво Російської православної церкви на створенні власних ПВК і вербуванні найманців для війни проти України. Задокументовано, що одна з таких приватних військових компаній під назвою "Андріївський хрест" діє на базі Кронштадтського морського собору в Санкт-Петербурзі. "У стінах релігійної установи її представники вербують прихожан для подальшого включення до складу окупаційних угруповань РФ, які задіяні на передовій... Після зарахування найманців до лав ПВК московської церкви вони проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки під керівництвом інструкторів з російських спецслужб. Для маскування бойових тренувань їхні організатори проводять підготовку «рекрутів» виключно у стінах собору, а також на спеціальних полігонах РФ", – інформує СБУ. Діяльність ПВК фінансують прокремлівські бізнесмени шляхом "пожертв" і внесків на "будівництво храмів".

 

 

13:10 Верховна Рада 267 голосами при 15 проти схвалила у першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з Росією; очікується, що такою визнають УПЦ МП. 

 

 

12:51 Рятувальники завершили пошуково-рятувальні роботи у будинку в Запоріжжі, атакованого російською ракетою вночі на 18 жовтня. Пошукова операція тривала понад двадцять годин. Роботу ускладнювали постійні повітряні тривоги. Також існувала загроза обвалу конструкцій. Загалом загинуло п’ять людей, ще п’ятеро травмовані.

 

 

 

12:35 США оголосили про скасування санкцій проти нафтогазового і золотодобувного секторів Венесуели після того, як уряд президента Ніколаса Мадуро й опозиція домовилися про проведення вільних виборів. США намагаються збільшити поставки на світовий ринок нафти, на якому Саудівській Аравії та Росії вдалося підвищити ціни за рахунок обмеження видобутку й експорту.

 

 

12:20​​ Пентагон передав Збройним Силам України задавнені далекобійні ракети ATACMS, термін придатності яких уже або майже вже минув, однак перед відправкою військові перевірили працездатність їхніх твердопаливних двигунів, пише Forbes. Ракети модифікації М39 була розроблена в 1990-х роках, армія США має у своєму арсеналі сотні таких задавнених ракет. Кожна з них завдовжки 3,9 метра і вагу близько двох тонн. Ракети оснащені боєголовками, що містять 950 суббоєприпасів М74 розміром із гранату. При запуску з гусеничних або колісних артилерійських пускових установок вони можуть бити на відстань до 160 км.

 

 

12:00 ​ Внаслідок атаки терористичної організації ХАМАС на Ізраїль загинули 18 українців, а не 23, уточнив учорашню інформацію посла Ізраїлю в Україні Міхаеля Бродського посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Це після громадян США найбільша кількість убитих ХАМАСом іноземців. Вночі у Секторі Гази загинула ще одна громадянка України.

 

 

11:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 140 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 127 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

11:18 На супутниковій знимці бердянського аеродрому The Military Watch нарахував дев'ять знищених гелікоптерів унаслідок удару ракетами ATACMS вночі на 17 жовтня: чотири Мі-8 і п'ять Ка-52.

 

 

На аеродромі в Луганську зазнали пошкоджень різного ступеня щонайменше п'ять гвинтокрилів.

 

 

 

11:05 ​​ Вчора, 18 жовтня, середньодобова температура була на 0,8°C нижчою, ніж 17 жовтня (5,4°C проти 6,2°C), добовий максимум споживання (між 19:00 а 20:00) був на 0,7% вищим за добовий максимум споживання вівторка, повідомили в Укренерго.

 

 

11:00 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, цілком достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. Внаслідок технологічних порушень знеструмлені споживачі у Запорізькій та Одеській областях.

 

 

10:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• 14 жовтня 2023 року віцепрем’єр-міністр Росії Марат Хуснуллін заявив, що пошкодження внаслідок удару України в липні 2023 року на Кримському мосту були достроково усунені. Незважаючи на те, що міст повністю функціонує, його використання залишається обмеженим через процедури, введені після першої української атаки в жовтні 2022 року. Вантажівки та паливо продовжують перевозити поромами.

• Кримський міст залишатиметься життєво важливою ланкою для підтримки російської окупації Криму та її сил на півдні України. Однак зараз він майже напевно є значним тягарем для безпеки, що потребує всебічного захисту, включаючи використання систем протиповітряної оборони й екіпажів, які в іншому разі були б розгорнуті в інших місцях. Впевненість російських сил безпеки у своїй здатності захистити цю велику та вразливу структуру й надалі перебуватиме під загрозою через винахідливість українських військових і служб безпеки.

 

 

10:20 Очікується, що завтра адміністрація Байдена подасть до Конґресу запит на додатковий пакет фінансування на $100 млрд, який передбачатиме виділення 60 мільярдів доларів для України до вересня наступного року, інша частина запиту на надання допомоги Ізраїлю, Тайваню та на американо-мексиканський кордон.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

146,1% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  54,4% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

155,6% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

226,6% артилерійських систем (з них 5,7% за минулий тиждень),

  73,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  39,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,7% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  36,4% гелікоптерів (з них 0,9% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 З 20:00 вчора по 05:00 нині росіяни атакували промислові, інфраструктурні, цивільні та військові об’єкти України в Донецькій, Миколаївській, Сумській, Дніпропетровській та Запорізькій областях балістичними ракетами Іскандер-М, ударними БпЛА типу “Shahed”, керованими авіаційними та зенітними ракетами. Всього було зафіксовано 17 засобів повітряного нападу:

- 5 балістичних ракет Іскандер М;

- 1 зенітна керована ракета С-300;

- 1 керована авіаційна ракета Х-59;

- 1 крилата ракета (тип уточнюється);

- 9 ударних БпЛА “Shahed-136/131”.

Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 4 повітряні цілі:

- одну керовану авіаційну ракету Х-59 (100%);

- три ударні БпЛА “Shahed-136/131” (30%).

 

 

 

 

09:35 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 У Вашингтоні затримали понад триста учасників координованої єврейською групою лівих поглядів Jewish Voice for Peace антивоєнної демонстрації, що закликала до припинення війни між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС, під час якої частина людей зайшли у будівлю Капітолію. Поліція Капітолію повідомляє, що демонстрантам усередині будівлі Кеннон буде висунуто звинувачення у незаконному протесті всередині будівлі Палати представників. Кажуть, що вже серед цих арештів трьом протестувальникам висунули звинувачення в "нападі на поліцейського при виконанні ним своїх обов'язків".

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські джерела стверджують, що 17-18 жовтня підрозділи двох українських бригад морської піхоти чисельністю до роти здійснили наступ через Дніпро на східний (лівий) берег Херсонської області. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, вказують на те, що українські сили просунулися на північ від Піщанівки (14 км на схід від Херсона і 3 км від річки Дніпро) і в Пойму (11 км на схід від Херсона і 4 км від річки Дніпро). Популярний російський мілблогер стверджував, що в другій половині дня 17 жовтня дві українські "штурмові групи" висадилися на східному березі Дніпра і прорвали початкову російську оборону, тимчасово зайнявши всю Пойму і позиції на північній околиці Піщанівки, пізніше він стверджував, що російські війська відтіснили українські сили з цих позицій до річки Дніпро, однак, станом на другу половину дня 18 жовтня в Піщанівці все ще діяла українська диверсійна група, а російські війська утримують позиції лише на південній околиці села. Міністерство оборони Росії також визнало українські операції, заявивши, що російські війська зупинили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Підстепного (16 км на схід від Херсона) і Пойми.

• Російські джерела висловили виразну стурбованість триваючою українською активністю на східному березі Херсонської області і розглядають ці дії як частину потенційної більш масштабної української операції. Більшість російських заяв про події на східному березі здебільшого походять з одного джерела, який нещодавно зосередив свою увагу на цій ділянці фронту. Російські джерела характеризували напади, про які повідомлялося, як спробу України розширити «плацдарм» на східному березі та початкові етапи більшої наступальної операції через річку Дніпро. Президент Росії Путін так само назвав українську діяльність у Херсонській області «черговим контрнаступом» і продовжив свою типову риторичну лінію, назвавши всі українські наступальні операції невдалими. Занепокоєння Росії щодо здатності російських військ відбити можливу українську наступальну операцію через Дніпро може бути частково пов’язане зі станом російського угруповання сил на лівому березі. Російське командування протягом останніх місяців стягнуло відносно елітніші підрозділи з херсонського напрямку для підтримки оборонних операцій у західній Запорізькій області, оскільки, ймовірно, розглядає Херсон як спокійний сектор, а поточний склад сил у цьому районі, ймовірно, відносно менш боєздатний. Позавчора прес-секретар Південного оперативного командування ЗСУ капітан першого рангу Наталія Гуменюк заявила, що російські війська продовжують передислокувати підготовлені підрозділи з Херсонського напрямку на Запорізький та східний напрямки. Можливо, російські військові нещодавно передислокували частини 41-ї загальновійськової армії (Центральний військовий округ) та 810-ї окремої морської піхотної бригади (Чорноморський флот) на херсонський напрямок, однак незрозуміло, куди саме. Як раніше повідомлялося, станом на 22 вересня українські контрнаступальні операції зробили 810-ту морську піхотну бригаду небоєздатною.

• ISW не буде спекулювати на масштабах і перспективах поточної української активності на східному березі Херсонської області, але не вважає, що українські сили створили плацдарм на східному березі Херсонської області, придатний для подальшого маневру значними механізованими силами на даний момент. Однак слід зазначити, що відомі й загалом надійні російські джерела обговорюють українські дії на східному березі як більш масштабні, ніж раніше задокументовані тактичні рейди українських сил через річку.

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції на сході та півдні України та, як повідомляється, просунулися поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. Український Генштаб повідомив, що українські війська продовжували наступальні дії на південь від Бахмута і мали частковий успіх на південь від Роботиного. Російські мілблогери стверджували, що українські сили просунулися також у районі Кліщіївки, що за 5 км на південний захід від Бахмута.

• Західні медіа повідомляли, що США наразі надали Україні обмежену кількість ракет ATACMS, а Кремль стримано відреагував на надання цих систем. Позавчора Associated  Press  повідомило, що неназваний американський посадовець заявив, що Сполучені Штати надали Україні "менше десятка" ракет "протягом останніх кількох днів". New York Times вчора написала, що два неуточнені західні посадовці повідомили, що Сполучені Штати направили в Україну "близько 20" ATACMS. Президент Росії Путін на вчорашній пресконференції в Пекіні заявив, що ATACMS "принципово не здатні змінити ситуацію на передовій". Кремль не розглядає надання Україні ATACMS як ескалаційний крок, а Сполучені Штати не перетнули російську "червону лінію", надавши Україні ці ракети. Україні знадобляться додаткові ATACMS, щоб підтримувати оперативні наслідки їх використання щодо розміщення російських авіаційних засобів і логістики.

• Супутникові знимки від 17 жовтня свідчать про те, що український удар ATACMS по аеродрому Бердянська, ймовірно, суттєво пошкодив російські літаки й аеродромну інфраструктуру, але ISW поки не може підтвердити масштаби збитків. Кілька OSINT-аналітиків збільшили супутникові знимки бердянського аеродрому і припустили, що на них видно щонайменше сім вигорілих ділянок, де раніше супутникові знимки показували різні російські вертольоти, а також зазначили, що багато вертольотів з тих пір перемістилися. Український офіцер запасу заявив, що до удару російські війська мали на аеродромі вертольоти Мі-28, Мі-24 і Ка-52, і припустив, що масштаби пошкоджень, ймовірно, є більш значними, ніж це було видно на попередніх супутникових знимках. Українські військові джерела раніше повідомляли, що український удар знищив дев'ять вертольотів, одну зенітну ракетну установку, спеціальну техніку, склади боєприпасів та інфраструктуру злітно-посадкової смуги, але наразі ISW не може повністю підтвердити ці російські втрати за допомогою наявних фотографій.

• Президент Росії Путін вчора на міжнародному форумі «Один пояс, один шлях» у Пекіні заявив про своє бажання поглибити російсько-китайські економічні та політичні зв'язки, але не оголосив про будь-які практичні зміни. Візит Путіна до Китаю і зустріч із Сі, схоже, не призвели до суттєвих змін у стриманості китайської сторони щодо встановлення бажаного для Кремля рівня двосторонніх відносин або до прориву в ступені військової підтримки Росії з боку Китаю.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на Авдіївському напрямку, на південний захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області і просунулися на південь від Авдіївки.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну кремлю тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а в значній кількості по цивільних об’єктах нашої держави.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Минулої доби кремлівські терористичні війська завдали чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах у Харкові, Запоріжжі, Павлограді, Обухівці Дніпропетровської області та Миколаївському районі. Окрім цього, російські окупанти в ніч на 19 жовтня атакували Україну 6 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 3 дрони-камікадзе.

Протягом минулої доби відбулося близько 80 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 15 ракетних та 79 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житловий п’ятиповерховий будинок, 2 церкви, будинок культури, спортивний комплекс, понад 20 приватних будинків та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Піщане Харківської області; Невське, Новолюбівка, Білогорівка Луганської області; Спірне, Кам’янка, Кліщіївка, Курдюмівка, Диліївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Новомихайлівка, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Новоберислав, Козацьке, Ольгівка, Придніпровське, Піщанівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 15 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Кислівка Харківської області, а також понад 10 атак противника біля Надії Луганської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 5 атак ворога в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб за підтримки авіації оточити Авдіївку. Наші воїни відбили 3 атаки ворога. Також безуспішними були наступальні дії противника в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 17 атак ворога в районі Мар’їнки та ще 4 - в районі Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога в районі Новомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники стримують окупантів в районах Новодарівки та східніше Малої Токмачки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилам противника.

Сили оборони України ведуть наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Мають частковий успіх південно-західніше Вербового Запорізької області, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника. Також нашими захисниками знищено російський літак Су-25 та 5 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс “Тор”, радіолокаційну станцію “Зоопарк-1М” та 11 артилерійських засобів противника.

19.10.2023