602-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:24 Міністр оборони Рустем Умєров відрекомендував Президентові Володимиру Зеленському новий керівний склад відомства. "Уже є й перші кроки для вирішення тих питань, про які говорили військові, зокрема зниження рівня бюрократії, спрощення документообігу та процедур, звільнення часу командирів на бойову роботу замість паперової", – поінформував Зеленський у вечірньому зверненні. "Буде більше цифровізації та чіткості в постачанні у військо. Має бути і більше готовності для зворотного зв'язку з військовими та вирішення накопичених проблем", – додав Президент.

 

 

20:19 Україна та Румунія домовились про будівництво автодорожнього мосту через Тису між Білою Церквою (Закарпаття) та Сігету Мармацієй, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками переговорів із головою румунського уряду Марчелом Чолаку. Там планують відкрити новий пункт пропуску.

 

 

19:41 Патріарх Московський Кірілл заявив, що ядерна зброя створювалась російськими науковцями з "невимовного промислу" Бога. "Вони створили зброю під покровом преподобного Серафима Саровського, тому що за невимовним Божим промислом ця зброя створювалася в обителі преподобного Серафима. Завдяки цій силі Росія залишилась незалежною", – сказав Кірілл під час церемонії нагородження у Сарові. РПЦ вважає Серафима Саровського покровителем російських ядерників. У 2019 році Російський федеральний ядерний центр, розташований у Сарові, замовив 76 ікон Серафима зі стразами.

 

 

19:24 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

З початком доби кремлівські терористичні війська, завдали чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах у містах Харків, Запоріжжя та населеного пункту Обухівка Дніпропетровської області. Загалом, впродовж доби відбулось 64 бойових зіткнення. Ворог завдав 11 ракетних та 46 авіаційних ударів, здійснив понад 30 обстрілів  з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житловий п’ятиповерховий будинок, церква, понад 20 приватних будинків та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Попівка Чернігівської області; Волфине, Ободи, Новомиколаївка, Грабовське Сумської області; Плетенівка, Зибіне Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 10 атак ворога в районах Синьківки, Іванівки та Кислівки Харківської області та ще близько 10 атак біля Надії Луганської області. Противник завдав авіаційного удару в районі Піщаного Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Петропавлівка, Кучерівка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Невське, Новолюбівка, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області. Також Сили оборони відбили 3 атаки ворога в районі Макіївки Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Кремінна, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили атаки противника в районі Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Одрадівка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі Авдіївки Донецької області. Також противник завдав авіаційного удару біля Кам’янки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Степове, Авдіївка, Опитне, Сєверне, Тоненьке, Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут Силами оборони відбито близько 15 атак ворога. Також противник завдав авіаційних ударів в неподалік Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Олександропіль, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога в районі Новомайорського Донецької області. Загарбники завдали авіаційних ударів біля Старомайорського та Урожайного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили всі атаки ворога східніше Малої Токмачки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Білогір’я, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Новоберислава, Козацького, Ольгівки, Придніпровського та Піщанівки Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Козацьке, Тягинка, Благовіщенське, Чорнобаївка Херсонської області та місто Херсон, а також Солончаки Миколаївської області.

Водночас, сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Російські окупанти продовжують цинічно порушувати норми міжнародного гуманітарного права, примусово проживають разом з цивільним населенням в їхніх будинках з метою використання мирних мешканців як «живого щита». Так, в населеному пункті Токмак Запорізької області військовослужбовців російських окупаційних військ масово розселяють в багатоповерхових будинках, де проживають місцеві жителі.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника. Також наші захисники знищили російський літак Су-25 та 4 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс “Тор”, радіолокаційну станцію “Зоопарк-1М” та 11 артилерійських засобів противника.

 

 

18:58 Румунський прем’єр-міністр Марчел Чолаку подякував українській стороні за рішення відмовитись від використання поняття "молдовська мова". "З цього моменту на міжнародному рівні існує лише одна офіційна мова - румунська мова. Я вважаю, що цим рішенням українського уряду цей винахід Російської Федерації був викреслений", - сказав Чолаку на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, передає "Європейська правда". У спільній заяві прем'єрів України та Румунії вказано, що український уряд ухвалив рішення "невідкладно вирішити питання штучного розмежування між румунською та "молдовською" мовами шляхом імплементації відповідних практичних заходів з належним урахуванням усіх правових аспектів".

 

 

18:37 Енергохолдинг "ДТЕК" після планового ремонту ввів у роботу передостанній, 18 із 19, енергоблок ТЕС, ремонти яких мають закінчитися до початку осінньо-зимового періоду. Відтак енергосистема отримала до 150 МВт потужності. "На сьогодні реалізовано 95% планової ремонтної кампанії до початку ОЗП", - резюмували в "ДТЕК".

 

 

18:18 Фахівці департаменту кібербезпеки СБУ за допомогою дронів-камікадзе знищили чотири комплекси "Муром" і один "Пергам". "Окупанти використовують їх для цілодобового стеження за нашою територією. Ця техніка дозволяла ворогу виявляти українських захисників і коригувати артилерійські удари", - ідеться у повідомленні СБУ. Кіберфахівці СБУ також знищили комплекс радіоелектронної боротьби "Поле-21", призначений для придушення супутникового зв'язку.

 

 

17:56 Кількість загиблих від нічної атаки росіян по Запоріжжю зросла до п'яти. Як повідомив голова Запорізької обласної адміністрації, рятувальники деблокували з-під завалів тіла трьох людей, які вважалися зниклими безвісти. У медичні заклади доставлено п'ятьох поранених.

 

 

17:23 Внаслідок нападу ХАМАСу на Ізраїль загинули 23 громадяни України, стверджує посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський. Водночас, речник МЗС України Олег Ніколенко уточнив, що офіційний Київ диспонує іншими даними: наразі відомо про 13 загиблих і 6 зниклих безвісти.

 

 

16:46 На північному фасі авдіївського виступу росіяни втратили щонайменше 63 одиниць військового транспорту, пише DeepState. Практично вся техніка була знищена в районі Красногорівки та на під'їзді до населеного пункту. "Знімки показують всю "успішність" дій ворога, яка в основному була присутня в їх інформаційному просторі. На полі бою, незважаючи на перевагу по всіх пунктах, росіяни програли бій... Але є і неприємні новини. Дана атака — це черговий доказ недієздатності тактики броньованих кулаків, коли одна зі сторін концентрує техніку і за рахунок переваги у ній намагається досягнути успіху на полі бою. Наші розбиті колони біля Малої Токмачки, Вербового, Роботиного, Старомайорського, Новодонецького та Рівнополя, а також розбиті колони противника біля Вугледара, Новоєгорівки, Макіївки, Андріївки, Мар'їнки, а тепер ще й і Красногорівки (А) та Водяного-Первомайського, є зайвим доказом даної тези", - висновують OSINT-аналітики.

 

 

 

16:12 Служба безпеки України склала підозру російському майору Сил спеціальних операцій, який готував теракт у київському метро у 2014 році та організував вибух "банки з медом" на блокпості ЗСУ біля Луганська у 2015 році, Костянтину Маслянку з позивним "Мексиканець". За даними слідства, для теракту він завербував жінку, яка залишила на одній із центральних станцій сумку із 3 кілограмами тротилу (теракт не відбувся). Для диверсії ж із банкою він залучив місцевого мешканця, який мав передати на блокпост "три літри меду" – тоді загинув один військовослужбовець, а двоє зазнали поранень.

 

 

15:56 Наступний евакуаційний рейс українських громадян із Ізраїлю планується на 19 жовтня, заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Він нагадав, що наразі з Близького Сходу вдалося виконати три рейси, евакуювавши 450 громадян. Корнійчук констатував, що попит на евакуацію значно знизився, а отже, ті, хто намагався евакуюватися терміново, вже виїхали. Загалом же на виїзд замельдувалося 1800 осіб. Натомість із Сектора Гази висловили бажання евакуюватися 298 громадян. "Серед них двоє поранених, один – важкий. Перебувають вони в школі, неподалік пункту пропуску "Рафах". На жаль, він досі не відкритий. Ми вживаємо всіх можливих заходів разом з іноземними партнерами, щоб пункт пропуску відкрити якомога швидше. Але нашого бажання замало, потрібні і сприяння єгипетської сторони, і згода ХАМАСу. І це найскладніше", – сказав дипломат.

 

 

15:34 На таврійському напрямку знищили російський літак Су-25.

 

 

15:11 Малиновський суд Одеси засудив до довічного ув’язнення представника окупаційної адміністрації на Херсонщині Кирила Стремоусова, визнавши його винним у державній зраді та колабораціонізмі, з конфіскацією всього майна. Суд проходив у спеціальному судовому провадженні in absentia; сам Стрємоусов загинув на окупованій території рік тому.

 

 

14:47 На супутникових знімках Бердянського аеродрому видно сліди п'яти спалених гелікоптерів після атаки ракетами ATACMS.

 

 

 

14:22 Правоохоронці передали до суду обвинувальний акт щодо експрезидента компанії "Мотор-Січ" В'ячеслава Богуслаєва. "За даними слідства, керівництво заводу у Запоріжжі налагодило транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів та запчастин до них до країни-агресора. Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для окупаційних угруповань РФ. Отриману продукцію загарбники використовували для виробництва та ремонту ударних гвинтокрилів, які масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Також встановлено, що у квітні 2022 року ексочільник "Мотор-Січі" навмисно заблокував поставку гелікоптера для потреб Головного управління розвідки", - заявила СБУ. У межах кримінального провадження накладено арешт на все майно фіґурантів справи на загальну суму понад 12 млрд.

 

 

13:56 Абсолютна більшість українців вважає для України більшим пріоритетом членство в НАТО, аніж вступ у Європейський Союз. Про це свідчить соціологічне опитування Київського міжнародного інституту соціології. Відповідаючи на питання соціологів: "Що має бути пріоритетним для України – членство в ЄС чи в НАТО?", 54% вибрали Організацію Північноатлантичного договору, а 24% Євроунію. Анкета також передбачала відповідь "Ні те, ні інше" - 12%.

 

 

13:27 Міністерство оборони прийняло на озброєння ЗСУ танки Leopard 2А6, Leopard 2А5 та Leopard 1А5. Належні накази підписав міністр оборони Рустем Умєров. "Ці танки Україна отримала від західних партнерів, і вони ефективно зарекомендували себе в боях. Тим, що міністерство приймає ці танки на озброєння, ми декларуємо на довгострокову перспективу намір мати сучасну та високотехнологічну зброю", - ідеться у коментарі Міноборони.

 

 

13:14 Президент США Джо Байден прибув до Ізраїлю. На зустрічі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу американський лідер запевнив, що Сполучені Штати подбають про те, щоб Ізраїль мав усе необхідне для самозахисту. "Ізраїль має таку ж систему цінностей, як і Сполучені Штати та інші демократичні країни. І вони дивляться, що ми збираємося робити", - пояснив Байден. Президент США заявив, що вибух у лікарні в Газі викликає в нього "смуток і гнів", і повідомив, що дані, котрими диспонують США, свідчать про те, що Ізраїль не причетний до трагедії.

 

 

12:51 Святошинський суд Києва оголосив вирок п'ятьом "беркутівцям" у справі про розстріли на Інститутській – заступникові командира полку Олегові Янішевському та чотирьом бійцям київської спецроти: Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку, Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку. Винуватими у масових вбивствах беззбройних громадян визнали: Янішевського – суд призначив йому покарання у вигляді довічного позбавлення волі; Аброськіна та Зінченка – суд призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років. Янішевського також визнали винним у вбивстві та тілесних ушкодженнях із необережності. Однак суд звільнив його від покарання за цією статтею через закінчення строків давності. Маринченка визнали винним у перевищенні службових повноважень – суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на п'ять років; цей термін йому вже зараховано завдяки "закону Савченко". Тамтуру суд виправдав, повідомляє Hromadske.

 

 

12:32 Лідер Китаю Сі Цзіньпін відбув переговори з президентом РФ Владіміром Путіном у ході саміту "Один пояс, один шлях" у Пекіні. Сі нагадав, що він за десять років бачився з Путіном 42 рази, і їм вдалося розвинути "добрі робочі відносини" та "глибоку дружбу". Китайський лідер додав, що обопільна політична довіра між двома країнами "постійно поглиблюється".

 

 

12:13 Сполучені Штати Америки офіційно підтвердили надання Україні ракет ATACMS. Про це заявила представниця Ради національної безпеки Білого дому Адрієн Вотсон. "Ми вважаємо, що ATACMS забезпечать значне збільшення бойових можливостей України без шкоди для нашої бойової готовності", – заявила Вотсон.

 

 

12:05 Вчора, 17 жовтня, середньодобова температура була на 1,8 °C нижчою, ніж у понеділок (6,2°C проти 8°C), і добовий максимум споживання (між 19:00 та 20:00) був на 2,9% вищим за добовий максимум понеділка, повідомили в Укренерго.

 

 

12:00 Вночі дрони Служби безпеки України вдарили по російському військовому польовому табору біля села Постоялі Двори неподалік військового аеродрому "Халине" в Курській області, де розміщувалося до 3 тисяч російських військових і близько 80 одиниць військової техніки: зафіксовано щонайменше 18 влучань.

 

 

11:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• За останні два тижні спостерігається значне посилення наступальної активності росіян на напрямку Куп'янськ–Лиман. Російські обстріли посилилися, а підрозділи 6-ї та 25-ї загальновійськових армій Росії та 1-ї гвардійської танкової армії атакували, хоч і з обмеженим успіхом.

• Дуже ймовірно, що ця діяльність є частиною поточного російського наступу, який ведеться на кількох напрямках у східній Україні. Ціллю сухопутних військ РФ на напрямку Куп’янськ–Лиман, ймовірно, є просування на захід до річки Оскіл для створення буферної зони навколо Луганської області.

• За останні місяці сухопутні війська РФ наростили бойовий потенціал на напрямку Куп'янськ–Лиман. Проте українські сили зберігають значну оборонну потужність на цьому напрямку, і дуже малоймовірно, що російські війська досягнуть значного оперативного прориву.

 

 

11:20 США передали Україні близько 20 далекобійних ракет ATACMS дальністю 189 км з касетними боєприпасами, пише The New York Times, посилаючись на західних посадовців.

 

 

11:15 Російські війська завдали ракетного удару по приватній забудові в Дніпрі, є загиблі й постраждалі, повідомив мер Борис Філатов. Пізніше голова Офісу президента Андрій Єрмак уточнив, що в с. Обухівка Дніпровського району загинула одна людина, троє постраждали, шість будинків пошкоджено.

 

 

 

11:00 Станом на 09:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 97 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 31 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:25 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – тут зараз найважче і найактивніше, ворог наступає в районі Лимана Першого та Синьківки. Відновилися бойові дії в районі Сергіївки та Райгородки. Росіяни продовжують наступати біля Макіївки у смузі 66 ОМБр.

• Бахмутський напрямок – тривають бої біля Кліщіївки.

• Авдіївський відтинок – ворог мав частковий успіх за останній тиждень біля Водяного й Опитного, але його запал серйозно перегорів.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – росіяни направили резерви для доволі масованої контратаки, бої тривають.

• Таврійський відтинок – без змін.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

145,8% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  54,3% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

155,1% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

225,4% артилерійських систем (з них 5,9% за минулий тиждень),

  73,1% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  38,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  36,3% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Президент США Джо Байден розглядає можливість подання до Конґресу додаткового запиту на допомогу Ізраїлю та Україні у розмірі приблизно 100 мільярдів доларів, пише Bloomberg. Також ці кошти включатимуть фінансування охорони американського кордону та допомоги країнам Індо-Тихоокеанського регіону, зокрема Тайваню. Зазначається, що комплексний пакет має на меті залучити широку двопартійну підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАС, щоб полегшити надання допомоги Україні.

 

 

09:45 Внаслідок ракетного удару по баптистській лікарні "Аль-Ахлі" в центрі Гази загинули понад 500 людей, заявив ХАМАС, звинувачуючи Ізраїль в авіаударі. Однак в Армії оборони Ізраїлю повідомили, що аналіз оперативних систем ЦАХАЛу показує, що терористи випустили ракетний залп у Секторі Гази, який проходив у безпосередній близькості від лікарні Аль-Ахлі, а тому на основі розвідувальної інформації стверджується, що  відповідальність за невдалий запуск ракети, що вразила лікарню в Секторі Гази, несе "Ісламський джихад". У багатьох мусульманських країнах почалися масові антиізраїльські протести, візит Байдена в Йорданію відмінили.

 

 

09:25 Внаслідок ракетного удару вночі по багатоповерховому будинку в центральній частині Запоріжжя двоє людей загинули, четверо постраждали, доля ще трьох невідома, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв. Частково зруйновано квартири у двох під'їздах будинку.

 

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора Україна вперше вразила російські об’єкти на території окупованої України ракетами великої дальності ATACMS, наданими США. The Wall Street Journal та інші західні ЗМІ підтвердили 17 жовтня, що США "таємно" надали їх Україні. Ймовірно, США передали системи ATACMS таємно, щоб забезпечити українським силам оперативну несподіванку, і загальний шок в російському інформаційному просторі свідчить про те, що Україна досягла бажаного ефекту. Командування Сил спеціальних операцій України не уточнило, що українські сили використовували ATACMS, але заявило, що в результаті ударів було знищено дев'ять російських вертольотів різних моделей, іншу невизначену спеціальну техніку, зенітну ракетну установку, склад боєприпасів і пошкоджено злітно-посадкову інфраструктуру. Кадри з аеродрому в Бердянську демонструють сильні пожежі та вибухи через детонацію боєприпасів на складі боєприпасів. Дані NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) від 17 жовтня також підтверджують теплові сигнатури після вибухів у Бердянську, але ще не підтверджують теплові сигнатури на аеродромі в Луганську.

• Українські ATACMS-удари по оперативно значущих російських аеродромах в Україні, ймовірно, змусять російське командування розосередити авіаційні засоби та відвести частину літаків на аеродроми, розташовані далі від лінії фронту. Російські війська, зокрема, використовували вертольоти з аеродрому в Бердянську в перші місяці українського контрнаступу на заході Запорізької області, що дуже ефективно протистояли великим механізованим атакам українських військ. [Попередні супутникові знімки Бердянського аеродрому показали, що російські війська розосередили літаки по всьому аеродрому, і українські сили, найімовірніше, могли завдавати ударів лише по окремих літаках за допомогою раніше доступних ракет дальнього радіусу дії. Версія ракет дальнього радіусу дії, оснащена касетними боєприпасами, дозволить українським військам завдавати ударів по російських аеродромах і ширше знищувати російські літаки й інші об'єкти. Російські мілблогери одразу ж провели паралелі між українськими ударами по аеродромах Бердянська та Луганська і серією ударів українських HIMARS по аеродрому Чорнобаївка в Херсонській області під час Херсонської контрнаступальної операції 2022 року. Російські мілблогери зазначили, що російські війська адаптували свої аеродроми до українських ударних засобів дальнього радіусу дії, але ATACMS є новою ракетною загрозою, яка так само змусить російське командування знову адаптуватися.

• Російські військові постійно демонструють, що вони можуть адаптуватися до нових українських ударних засобів – але лише після того, як зазнають перших і помітних втрат від цих засобів, до яких російське командування мало б реально підготуватися. Ймовірне розосередження російських літаків на аеродромах по всій окупованій Україні й переміщення авіаційних засобів далі від лінії фронту, ймовірно, порушить російську авіаційну підтримку оборонних зусиль і локальних наступальних операцій. Перебазування літаків на аеродроми, розташовані далі в тилу, ймовірно, вплине на льотний час російської авіації, необхідний для підтримки операцій. Це, ймовірно, буде особливо важливо для російських вертольотів, які тривалий час діяли на відносно невеликих ділянках фронту, щоб послабити наступаючі механізовані сили України на початку контрнаступу в червні і липні 2023 року. Розпорошення авіаційних засобів на більшій кількості аеродромів також, ймовірно, створить для повітряно-космічних сил Росії більші проблеми з координацією і забезпеченням.

• Прибуття ракет великої дальності ATACMS також становить значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і, ймовірно, змусить російське командування вибирати між укріпленням наявних складів або подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні.

• Російський інформаційний простір висловив поширене побоювання щодо використання ATACMS, і занепокоєння щодо можливості майбутніх ударів, ймовірно, вплине на прийняття рішень Росією поза межами нинішньої здатності України підтримувати регулярні удари ATACMS. Однак Україна, ймовірно, отримала лише обмежену кількість ATACMS, і їй знадобиться більше, якщо вона хоче підтримувати та посилювати цей початковий ефект.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії та просувалися в районі Бахмута та на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжували контрнаступальні дії на південь від Бахмута та мали частковий успіх на захід від Вербового.  Геолокаційні кадри, опубліковані 16 жовтня, також показують, що українські війська просувалися на північний захід від Залізнянського на північ від Бахмута.

• Вчора США підтвердили, що всі передані раніше американські основні бойові танки M1 Abrams в кількості 31 одиниці прибули в Україну. Військові США відзначили, що Україні, ймовірно, знадобиться деякий час, щоб розгорнути Abrams на передовій.

• Повідомляється, що 16 жовтня міністерство внутрішніх справ Росії винесло неофіційне попередження популярному російському мілблогеру Романову, який часто критикує ведення війни міністерством оборони, за дискредитацію російських військових.

• Російські війська продовжували наступальні дії на рубежі Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки, на південний захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області.

• Росія продовжує здійснювати кроки, спрямовані на узаконення включення добровольчих формувань до складу росгвардії.

• Російська православна церква продовжує намагатися закріпити контроль над православною єпархією на окупованих територіях України.

• Президент Росії Путін вчора в Пекіні провів двосторонні переговори з президентом Угорщини Орбаном і президентом Монголії Хурелсухом.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Слава Україні! Розпочалася шістсот друга доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

З початком доби російські окупанти завдали ракетного удару по житловій багатоповерхівці в центрі Запоріжжя: є загиблі, поранені та зниклі безвісти. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулося 69 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 35 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши керовану авіаційну ракету Х-59, зенітні керовані ракети С-300 та 6 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59 та 6 «шахедів». Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Миколаївка Сумської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Спірне, Веселе, Нью-Йорк, Авдіївка, Степове, Мар’їнка, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області; Берислав, Веселе Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 15 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка та Кислівка Харківської області та ще 9 атак біля Надії Луганської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення неподалік Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Тут відбито 5 атак ворога.

На Мар’їнському та Шахтарському напрямках наші захисники відбили понад 20 атак окупантів в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, а також 2 атаки південніше Золотої Ниви та південніше Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення південно-західніше Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські захисники ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилам противника.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, мають частковий успіх південніше Роботиного Запорізької області. Наші воїни завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 удари по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 5 пунктів управління, район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та артилерійський засіб противника.

 

 

18.10.2023