Армія Ізраїлю розпочала наземні військові дії в Секторі Гази.

Цивільному населенню Сектору Гази рекомендовано протягом 24 годин покинути північ регіону.

 

 

У п'ятницю ввечері, 13 жовтня, армія оборони Ізраїлю (ЦАГАЛ) розпочала наземні дії зі знищення інфраструктури ХАМАС у Секторі Гази. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. Командування ЦАГАЛ запевнило, що наразі не йдеться про початок масштабної наземної операції: здійснюються точкові рейди, в ході яких військовики проводять зачистку території від терористів, а також ведуть розвідку, де можуть перебувати викрадені ХАМАСом ізраїльські заручники.

 

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виступив на телебаченні з коротким зверненням до нації. Це рідкісний випадок, коли влада звертається до народу в шабат, нехтуючи забороною релігійним євреям вмикати телевізор у цей час. Нетаньягу ще раз оголосив, що нинішні дії армії – «тільки початок» операції з повного знищення ХАМАСу, що ізраїльтяни захищають свій дім і «боротимуться як леви». «Ми вражаємо наших ворогів із безпрецедентною могутністю», – запевнив прем’єр у короткій заяві.

 

Виступ Нетаньягу різко розкритикував голова ізраїльської парламентської опозиції Яїр Лапід. На його думку, прем'єр-міністр своїм екстреним зверненням лише нагнітає паніку. «При цьому він не сказав нічого нового ні про долю заручників, ні про стан справ на фронті, ні про можливу евакуацію», – нарікав Лапід.

 

Тим часом цивільному населенню Сектора Гази рекомендовано протягом 24 годин покинути північ регіону та евакуюватись на південь, ближче до кордону з Єгиптом. Багато мешканців Гази вже вирушили на південь. Проте місцеві адміністрації ХАМАС переконують палестинців не піддаватися «ізраїльській пропаганді» та залишатися вдома. «Ми говоримо мешканцям північної частини Сектору Гази та міста Газа: залишайтеся вдома та на своїх місцях», – сказав на пресконференції речник міністерства внутрішніх справ ХАМАСу Еяд Аль-Бозом.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш звернувся до Ізраїлю з вимогою не допустити гуманітарної катастрофи у регіоні. «Люди мають бути у безпеці у себе вдома», – заявив він. Також ООН закликала припинити блокаду Сектору Гази хоча б тимчасово, щоб доставити до регіону воду, продовольство та паливо. «Петля навколо цивільного населення в Газі затягується. Як 1,1 мільйона людей мають переміститися через густонаселену зону бойових дій менш ніж за 24 години?» – написав у соцмережах заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Ґріффітс (Martin Griffiths).

13.10.2023