Ізраїль відновив контроль над територією, яка зазнала нападу бойовиків ХАМАЗ.

Ізраїльська армія готується до наземної операції в Секторі Гази.

 

 

Армія Ізраїлю повідомила про повне відновлення свого контролю в населених пунктах, які зазнали раніше нападу з боку бойовиків палестинського радикального руху ХАМАЗ. «Ми повністю контролюємо ці населені пункти», – заявив у понеділок, дев’ятого жовтня, представник ізраїльської армії Даніель Хаґарі, коментуючи ситуацію на кордоні Ізраїлю зі Сектором Гази. Водночас Хаґарі визнав, що «терористи все ще можуть переховуватися в окремих будинках у тих місцях». Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Ізраїльські військовики уточнили, що серед бойовиків на території Ізраїлю є ті, хто брав участь у нападі вранці сьомого жовтня, та ті, хто перетнув кордон у наступні дні. Загалом, за оцінками ізраїльської армії, з початку бойових дій убито вже сотні бойовиків, зокрема близько 500 – у Секторі Гази.

 

Вночі та вранці Ізраїль продовжував завдавати ударів по Сектору Гази – було атаковано понад 500 об'єктів ХАМАЗ та «Ісламського джихаду», у тому числі вісім командних центрів.

 

У той же час бойовики ХАМАЗ повідомили про масовану ракетну атаку на Ашкелон – по місту було випущено близько сотні ракет. Внаслідок обстрілу постраждало кілька осіб, зокрема восьмирічна дитина.

 

Армія Ізраїлю повідомила про набір сотень тисяч резервістів. Імовірно, вже в найближчі дві доби Ізраїль розпочне наземну операцію в Секторі Гази.

 

Станом на ранок дев’ятого жовтня відомо про понад 700 загиблих осіб в Ізраїлі. При цьому напередодні в районі кібуци Реїм біля кордону зі сектором Гази було знайдено тіла щонайменше 260 людей, які загинули внаслідок нападу бойовиків на музичний фестиваль. Наразі незрозуміло, чи враховували загиблих у Реїмі в загальній статистиці. У той же час палестинське МОЗ повідомило, що в Секторі Гази з початку бойових дій загинули 436 осіб, ще близько 2300 палестинців було поранено.

 

Нагадаємо, що зранку сьомого жовтня бойовики ХАМАЗ несподівано почали обстрілювати Ізраїль ракетами з території Сектора Гази. Одночасно озброєні загони бойовиків вторглися на територію Ізраїлю суходолом, повітрям і морем й атакували жителів цілої низки прикордонних населених пунктів. Нападники не тільки вбили сотні ізраїльтян, а й викрали та вивезли до Сектора Гази понад сто заручників, серед яких жінки, діти та літні люди. У відповідь авіація Ізраїлю завдала ударів по об'єктах ХАМАЗ у Газі.

09.10.2023