591-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук очікує, що до кінця доби урядові сили візьмуть ситуацію у країні під контроль. "Найбільша проблема в тому, що ізраїльська сторона не була до неї готова... Я абсолютно впевнений в тому, що ситуація буде взята під контроль найближчим часом. Безумовно тривають зауваження, що в ситуацію також може втрутитися ХАМАС з території Лівана, тобто з півночі, це не виключається. Я знаю, що ізраїльський уряд робить кроки для того, щоб унеможливити такі дії з боку ХАМАС. Знову ж таки, сьогоднішніх обстрілів ніхто не очікував – тому розуміти, що відбудеться насправді протягом наступних 24 годин, дуже важко", – сказав Корнійчук в етері телемаратону.

 

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли військових та цивільних об’єктів.

Протягом доби відбулось 50 бойових зіткнень. Ворог завдав 8 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Так, вночі кремлівські терористичні війська завдали чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах припортової інфраструктури на Одещині, а також по центральній частині міста Миргород Полтавської області. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали зерносховище, будівлі пансіонату в рекреаційній зоні, багатоквартирні та приватні житлові будинки, професійно-технічне училище, інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Степне Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Волфине, Писарівка, Грабовське, Порозок Сумської області; Уди, Плетенівка, Мілове Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили 10 атак ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп’янськ, Петропавлівка, Курилівка, Піщане Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 5 атак ворога в районі Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів неподалік Новолюбівки, Білогорівки Луганської області та Катеринівки, Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Кліщіївки та Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Дачне, Північне, Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога біля Авдіїївки та Первомайського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Суха Балка, Новобахмутівка, Керамік, Авдіївка, Опитне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили 12 атак ворога в районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Мар’їнки Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку під щільним вогнем артилерії та авіаційними ударами наші захисники відбили 8 атак ворога в районі Водяного Донецької області. Противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в східніше Золотої Ниви Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Володиного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку загарбники завдали авіаційного удару біля Приютного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, зокрема, Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Новоандріївка, Малі Щербаки, Лобкове Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Золота Балка, Нечаєве, Херсон та Широка Балка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Російські окупанти продовжують розміщувати військові шпиталі в будинках з мирними жителями. Так, в місті Лисичанськ Луганської області російські окупаційні війська облаштували військовий шпиталь в багатоквартирному будинку міста, де наразі проживає цивільне населення. Також, в населеному пункті Нижні Сірогози Херсонської області окупанти перемістили хворих цивільних людей з лікарні у приватні будинки, що знаходяться поруч, з метою звільнення палат лікарні для прийому поранених військовослужбовців окупаційних військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 - по зенітно-ракетним комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили артилерійський засіб, район зосередження особового складу та станцію РЕБ противника.

 

 

18:34 Користувач соцмережі X із ніком MT_Anderson опублікував супутникові знимки штабу Чорноморського флоту РФ та великого десантного корабля "Мінськ" після атаки українськими ракетами. Він припускає, що "Мінськ" попросту розбирають.

 

 

 

17:50 Правоохоронці ідентифікували 48 загиблих унаслідок удару по селу Гроза у Куп'янському районі (згідно з офіційною інформацією, загинула 51 людина), повідомив заступник начальника слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. "Фахівці продовжують роботу, вже відібрали та опрацювали зразки ДНК 16 родичів. Ще 79 зразків із невпізнаних тіл і фрагментів останків проганяють через ДНК-комплекс АNDE. Російська ракета розірвала людей так, що у криміналістів і слідчих десятки таких фрагментів – ретельно працюють із кожним, збираючи загиблих буквально по шматочках", – прокоментував Болвінов.

 

 

17:16 Територіальний центр комплектації Тернопільщини проводить службову перевірку за фактом появи відео з заштовхуванням чоловіків у бус військовослужбовцями. ТЦК, зокрема, з'ясовуватиме причини інциденту: "Що спровокувало конфлікт? Словесні образи та зухвалість з боку громадян по відношенню до працівників ТЦК СП? Приниження їх гідності? Нанесення удару військовослужбовцю, як на одному з відео?" Військкомат наголосив, що оповіщеннями громадян займаються військовослужбовці, "які мають досвід бойових дій та переміщені у ТЦК СП для проходження служби, які визнані обмежено придатними після отриманих поранень та контузій". Центр комплектації також нагадує про обов'язок самостійно прибувати до ТЦК для оновлення облікових даних та проходження військово-лікарської комісії.

 

 

16:45 Офіційна представниця МЗС Росії Захарова звинуватила Ізраїль "у різкому загостренні ситуації в зоні палестино-ізраїльського конфлікту", оскільки "цей конфлікт, який тягнеться вже 75 років", може бути врегульований винятково "на відомій міжнародно-правовій основі, яка передбачає створення палестинської незалежної держави у межах 1967 року зі столицею у Східному Єрусалимі".

 

 

16:25 Заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Медведєв відверто вказав, що Росія зацікавлена у війні в Ізраїлі, щоб відвернути увагу США від російської війни в Україні, і натякнув на плани розпалити громадянську війну в Америці: "Початок бойових зіткнень між ХАМАС та Ізраїлем у день 50-річчя початку війни Судного дня – подія, на яку можна було очікувати. Ось чим треба було займатися Вашингтону та його союзничкам. Але замість активної роботи над палестино-ізраїльським врегулюванням ці придурки залізли до нас і допомагають неонацистам, зіштовхуючи два близькі народи.  Що може зупинити маніакальну пристрасть Америки підпалювати конфлікти всюди на планеті? Мабуть, тільки громадянська війна на території США".

 

 

16:12 Секретар осередку партії “Єдіная Россія” в окупованій Новій Каховці Володимир Малов помер у лікарні від поранень, отриманих внаслідок підриву його автомобіля.

 

 

15:40 На Лимано-Куп'янському напрямку росіяни за добу здійснили 774 обстріли позицій Сил оборони, це чи не найбільше за весь час, розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону: "Ситуація там продовжує залишатися динамічною, ворог застосовує різну техніку, і міномети, і танкові підрозділи, і артилерію – як реактивну, так і ствольну, застосовує також і FPV-дрони, і стрілецьке озброєння. Тобто все наявне, що у нього є. Він зараз активізувався, продовжує наступальні дії. Зокрема, за минулу добу відбулося 14 бойових зіткнень, проте всі вони були відбиті. На цьому напрямку Сили оборони провели потужну інженерну підготовку, були зроблені досить ґрунтовні фортифікаційні загородження, мінно-вибухові загородження, які унеможливлюють прорив противника на цьому напрямку. Варто відзначити і роботу української тактичної авіації на цьому напрямку. Наші льотчики роблять неймовірні справи, постійно виявляючи та вражаючи противника. Працюють в інтересах різних наших підрозділів". Ворог намагається прорватися до населеного пункту Синьківка, зокрема, прагне перерізати постачання, оскільки там знаходиться залізниця, яка може використовуватися і для забезпечення їх війська. За минулу добу на цьому напрямку знищили потужну установку 2С4 "Тюльпан", зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10" та завдали удару по станції з відеоспостереження "Муром-М", знищили сім танків, серед яких один Т-90.

 

 

15:26 Президент України Володимир Зеленський засудив напад на Ізраїль. "Жахливі повідомлення з Ізраїлю. Мої співчуття всім, чиї рідні та близькі загинули від терористичної атаки. Віримо, що порядок буде відновлено й терористи будуть знищені. Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, бо терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи його конкретних жертв, а проти людяності як такої та всього нашого світу. Хоч би хто використовував терор, це злочин проти світу. Хоч би хто спонсорував терор, це злочин проти світу. Світ має бути обʼєднаний та солідарний, щоб терор ніколи й ніде не намагався підкорити чи зламати життя. Право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву", – заявив Зеленський.

 

 

14:55 В результаті спецоперації на Закарпатті затримано лідера банди - чинного депутата облради, який у злочинному середовищі має статус кримінального авторитета, повідомили в СБУ. Це давній соратник і кум Віктора Медведчука, який свого часу призначив його керівником обласного осередку забороненої партії ОПЗЖ. У березні 2022 року кримінальник навіть планував стати народним депутатом замість свого однопартійця Іллі Ківи, якого було позбавлено депутатського мандата. За даними слідства, затриманий депутат облради організував банду, яка намагалася тримати в страху жителів прикордонного регіону і "вибивала" з них гроші. Для цього вони створювали штучні конфліктні ситуації або вигадані "комерційні" суперечки, а потім вимагали гроші за їх вирішення. У разі відмови платити "данину" - бандити погрожували постраждалим насильством і "конфіскацією" приватного майна".

Задокументовано, що депутат разом зі своєю "правою рукою" - ще одним кримінальним авторитетом, вимагали з місцевого підприємця $135 тис. Щоб змусити чоловіка віддати гроші, поплічник лідера банди викрав у постраждалого автомобіль і обіцяв повернути в разі виплати всієї суми вигаданого "боргу". Співробітники СБУ затримали депутата і його спільника "на гарячому" під час передання їм першої частини грошей у розмірі $20 тис. від постраждалого підприємця. Під час обшуків за місцями роботи і проживання депутата та інших учасників банди виявлено речові докази злочинної діяльності.

 

 

14:45 На північ від Бахмута росіяни ввели резерви, щоб не дати Силам оборони вийти на оперативний простір, сказав начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш: "Зараз там продовжуються бойові дії інтенсивні. Противник продовжує застосовувати контрнаступальні підрозділи на цьому напрямку, аби не дати нам розвинути наш наступ, не вийти на оперативний простір та не звільнити цей фланг. Він застосовує всі свої наявні сили та резерви, оскільки розуміє, що втрата цього флангу ще може обернутися для нього досить різними наслідками". Він нагадав, що Росія почала повертати на цей напрям колишніх вагнерівців, вони йдуть і на інструкторські посади, оскільки їхній досвід може стати цінним для російських військ, бо вони знайомі з місцевістю, знають спроможності Сил оборони, "але реально, поки ти особисто, на своїй власній шкурі не відчуєш ці бойові дії, не побудеш під обстрілами, то звичайно, що це зовсім не те, чого можна бажати. Тому ми будемо виявляти і наносити ураження. Ми вже, в принципі, підтвердили неодноразово, що ми можемо працювати з будь-яким ворогом, знищувати його."

 

 

13:12 Міністерство закордонних справ України засудило напад на Ізраїль. "Україна рішуче засуджує терористичні атаки на Ізраїль, зокрема ракетні обстріли мирного населення Єрусалима і Тель-Авіва. Ми висловлюємо підтримку Ізраїлю в його праві на захист себе і свого народу", – йдеться у коментарі МЗС у соцмережі X. Зовнішньополітичне відомство створило оперативний штаб для допомоги українцям в Ізраїлі і склало список рекомендацій для громадян. Як повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, наразі громадян України серед постраждалих немає.

 

 

12:51 САП і НАБУ повідомили про підозру колишньому гендиректору підприємства "Укроборонпром" та близькому родичеві ексзаступника секретаря РНБО. Згідно з висновком слідства, їх злочинні дії завдали державному бюджету майже 13 млн грн збитків. Проєкт журналістських розслідувань Bihus.info уточнює: підозри склали колишньому гендиректорові "Укрспецекспорту" Павлові Букіну і синові колишнього першого заступника секретаря Радбезу Ігореві Гладковському.

 

 

12:25 На Таврійському напрямку Сили оборони просунулися північніше Копанів та Новопрокопівки, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Сил оборони України Олександр Тарнавський. Протягом минулої доби ворог завдав 14 авіаційних ударів, провів 22 бойові зіткнення, здійснив 782 артобстріли. Підрозділи ракетних військ й артилерії зі складу ОСУВ «Таврія» протягом доби виконали 1265 вогневих завдань. За добу загальні втрати ворога на Таврійському напрямку становили 338 осіб, знищено 52 одиниці військової техніки противника: 7 танків, 7 ББМ, 14 артилерійських систем, 1 РСЗВ БМ-27 "Ураган", 1 ПТРК, 3 БпЛА, 17 одиниць автомобільної та 2 – спеціальної техніки; знищено склад боєприпасів і ще один важливий об'єкт ворога.

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 93 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 59 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомляють у Міненерго. На одній з ТЕС країни завершено ремонт другого корпусу енергоблока. Разом з першим корпусом, який було відремонтовано тиждень тому, до ОЕС України загалом буде додано 235 МВт потужності.

На Донеччині через обстріли знеструмлювалися 8 населених пунктів. Також без світла залишається частина споживачів у Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. З технологічних причин вчора відключалась повітряна лінія 110 кВ у Вінницькій області.

 

 

11:25 В окупованій Новій Каховці на Херсонщині підірвали "секретаря місцевого партвідділення" "Единая Россия" Малова, що приїхав з Росії. Він у шпиталі в критичному стані.  

 

 

10:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

1 жовтня 2023 року російський чорноморський курорт Сочі вдруге за два тижні зазнав удару безпілотних літальних апаратів. ЗМІ повідомляють, що в аеропорту Сочі було пошкоджено вертолітний майданчик.

Попередня атака 20 вересня 2023 року спричинила велику пожежу на нафтосховищі поблизу аеропорту. Це був перший зафіксований удар по цьому району після вторгнення Росії в Україну.

Сочі є популярним місцем відпочинку, яке тісно пов’язане з президентом Росії Путіним і служить літньою базою для багатьох представників російської еліти. Удари поблизу міста є ще одним прикладом того, що війна безпосередньо впливає на населення Росії далеко від українського кордону.

 

 

 

10:15 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – в останні дні посилилася диверсійна робота кацапських груп на Сумщині.

• Сватівський відтинок – ворог розпочав масований наступ з Лиману Першого та Орлянського, але успіху не досяг. Натомість штурмові дії 25-ї армїі РФ призвели до просувань ворога на північний схід від Макіївки, східніше села бої тривають. Незважаючи на успіхи, ворог втрачає чимало техніки.

• Бахмутський напрямок – важкі бої тривають за залізницею на схід від Андріївки; ворог також спробував відновити втрачені позиції північніше Курдюмівки та північніше Кліщіївки, за попередніми даними, всі спроби були невдалі.

• Авдіївський відтинок – росіяни наступали з Веселого та Красногорівки в бік Авдіївки – безуспішно. Спроби відновити втрачені позиції біля Первомайського так само зазнали краху.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – ворог проводить ротацію та поповнення підрозділів, які зазнають важких втрат через постійні спроби атакувати наші позиції. Ситуація дуже важка і динамічна, на трьох ділянках відтинку Сили оборони мали успіх, на одному успіх мав ворог. Загалом ситуація кардинально не змінюється. В Новопрокопівці ворог зазнав важких втрат у результаті роботи нашої артилерії.

• Таврійський відтинок – без змін.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

140,5% танків (з них 2,9% за минулий тиждень),

  52,5% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

151,2% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

217,1% артилерійських систем (з них 6,8% за минулий тиждень),

  72,5% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  38,5% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували Одеську область надзвуковими протикорабельними ракетами типу "Онікс", випущеними з берегового ракетного комплексу "Бастіон" у тимчасово окупованому Криму, є влучання в будівлю пансіонату і зерносховище, пошкоджено будинки припортової інфраструктури, уламками ракет і вибуховою хвилею спричинено пожежу в гаражному кооперативі, пошкоджено кілька багатоквартирних будинків, повідомили в Оперативному командуванні "Південь". Чотири людини поранені уламками скла.

 

 

 

09:35 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжили контрнаступальні дії під Бахмутом і вчора просунулися на заході Запорізької області. Українські військові джерела відзначили, що українські сили продовжили успішні наступальні дії на південь від Бахмута в районі Андріївки. Геолокаційні кадри, опубліковані позавчора, показують, що українські сили просунулися до лісосмуги між Роботиним і Вербовим, приблизно в 6 км на південний схід від Роботиного. Речник Східної групи українських військ капітан Ілля Євлаш зазначив, що українські війська готуються до наступальних дій впродовж усього осінньо-зимового періоду. Євлаш підкреслив, що хоча потреби у постачанні зростуть, а дощові та туманні умови можуть ускладнити використання безпілотників, тактичної та армійської авіації, українські війська продовжуватимуть воювати всю зиму. Заява Євлаша підтверджує давню оцінку ISW, що погода не завадить жодній зі сторін проводити наступальні операції протягом зими 2023-2024 років, якщо вони будуть добре забезпечені і вирішать це зробити, як це було взимку 2022 року, і що темпи українських наступальних операцій будуть значною мірою залежати від надання Заходом Україні відповідної стрілецької зброї та боєприпасів, а також поставок нелетальної зброї, а не лише від зимових погодних умов або будь-якої конкретної системи озброєнь.

• Схоже, російські сили нещодавно провели ротацію полків у районі Оріхова, продемонструвавши здатність підтримувати свою оборону на цьому критичному ділянці лінії фронту. Український військовий спостерігач повідомив вчора, що підрозділи 291-го мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ), які нещодавно були "частково відновлені", відійшли на позиції на схід від Нестерянки (близько 10 км на північний захід від Роботиного). Він припустив, що підрозділи 71-го мотострілецького полку (також 42-ї мотострілецької дивізії) "наполегливо" контратакують на північній околиці Новопрокопівки (2 км на південь від Роботиного). У середині вересня ISW спостерігала, що основні підрозділи 42-ї мотострілецької дивізії, зокрема її 291-й та 71-й мотострілецькі полки, відійшли за російську лінію оборони між Вербовим та Солодкою Балкою (близько 5 км на південь від Роботиного) через втрати, які могли зробити їх неефективними в бою. Після відведення частин 42-ї мотострілецької дивізії в тилові райони на заході Запорізької області, частини 7-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій  були передислоковані в цей район з Херсонської та Луганської областей, щоб заповнити прогалини, залишені цими частинами. Наприкінці вересня ISW спостерігав, як підрозділи 42-ї мотострілецької дивізії, очевидно, поверталися на фронт біля Новопрокопівки, припускаючи, що вони повернулися на фронт після короткого відпочинку та відновлення сил і ресурсів. Вказані спостереження українського військового джерела про 291-й і 71-й мотострілецькі полки, а також нещодавні російські повідомлення про те, що ці полки обороняються від українських атак в районах на південь і захід від Роботиного, свідчать про те, що російські війська протягом останнього місяця провели ротацію на рівні полків на цій ділянці фронту.

• Повідомляється, що вчора російські війська відновили наступ під Куп’янськом, але більшість російських сил, які, як повідомляється, розгорнуті на цій ділянці фронту, ймовірно, залишаються небоєздатними. Українські військові повідомляли про зниження активності російських військ поблизу Куп'янська протягом останніх тижнів, але вчора речник Східної групи українських військ капітан Ілля Євлаш заявив, що російські війська відновили бойові дії на напрямку Куп'янськ-Лиман. Російські мілблогери стверджують, що російські війська розпочали наступальний наступ біля Синьківки (8 км на північний схід від Куп'янська) і що російські війська ведуть інтенсивний обстріл траси N26 (Шевченкове-Куп'янськ). Один з мілблогерів охарактеризував відновлений наступ російських військ на Куп'янськ як "широкомасштабний", але потім видалив цей допис. Начальник ГУР України генерал-лейтенант Кирило Буданов раніше повідомляв, що російські військові розгорнули підрозділи новоствореної 25-ї загальновійськової армії (за повідомленнями, сформованої у складі Східного військового округу) на Куп'янському напрямку на заміну підрозділам 41-ї армії Центрального військового округу. Відновлення російських наступальних операцій під Куп'янськом, можливо, за участі підрозділів 25-ї армії, ймовірно, має на меті відволікти увагу української сторони від інших ділянок фронту на півдні України. Однак, за попередньою оцінкою ISW, 25-та армія була поспішно розгорнута до запланованої дати розгортання у грудні 2023 року і, ймовірно, сильно недоукомплектована, погано підготовлена. ISW також раніше спостерігав присутність в районі Куп'янська сильно виснажених підрозділів Західного військового округу, зокрема 1-ї гвардійської танкової армії і 6-ї загальновійськової армії, і наразі не вважає, що це угруповання буде здатне вести повноцінні наступальні дії в цьому районі.

• Можливо, російські війська розширюють військову навчальну інфраструктуру на окупованому сході України в рамках поточних зусиль щодо підвищення рівня підготовки та мобілізації російської армії.

• Постійні спроби Кремля відвести від себе провину за катастрофу фінансиста "Ваґнера" Прігожина та його зганьбити призводять до того, що в окремих спільнотах інформаційного простору Пригожина продовжують вихваляти і намагаються захистити його спадщину.

• Колишніх російських військових командирів, які брали участь у початку повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році, як повідомляється, залишають на периферійних посадах, що мають певний вплив у російській військовій або оборонно-промисловій базі, не звільняючи їх повністю з військових або урядових посад у секторі безпеки, залишаючи відкритою можливість повернутися на командну посаду.

• Російські війська в ніч з 5 на 6 жовтня завдали удару з безпілотників "Шахед-131/136" по об'єктах портової, зернової та прикордонної інфраструктури на півдні України. Південне оперативне командування Збройних сил України повідомило, що російський удар пошкодив портову інфраструктуру та зерносховище вздовж річки Дунай в Одеській області, а геолокаційні кадри, опубліковані 6 жовтня, вказують на те, що удар припав на поромну переправу Орлівка-Ісакча, яка з'єднує Одеську область з Румунією.

• Російські війська продовжували наступальні дії на рубежі Куп’янськ-Лиман, поблизу Бахмута, Авдіївка-Донецьк, на межі Донецької та Запорізької обстей, на заході Запорізької області.

• За повідомленнями, Росія завербувала до кількох сотень громадян Сербії для участі у бойових діях в Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Минулої доби кремлівські війська завдали чергового ракетного удару по цивільному об'єкту у центральній частині міста Харків. Внаслідок таких терористичних дій загинули 2 людини, ще 30 осіб отримали поранення. Пошкоджено 61 багатоквартирний, 17 приватних будинків та 10 об’єктів соціально-побутової сфери.

Протягом минулої доби відбулося 34 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 3 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Іванівка, Подоли, Синьківка, Петропавлівка, Піски-Радьківські Харківської області; Білогорівка Луганської області; Спірне, Веселе, Кліщіївка, Андріївка, Авдіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Водяне Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку наші захисники відбили атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області. На Лиманському напрямку сили оборони відбили 5 атак ворога східніше Макіївки Луганської області. Противник безуспішно намагався відновити втрачене положення південніше Андріївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках ворог здійснив понад 10 невдалих атак в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога біля Вугледара, Золотої Ниви, Старомайорського Донецької області та північніше Приютного Запорізької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники стримують ворога в районі північно-східніше Новопрокопівки Запорізької області.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Мають частковий успіх північніше Копані та північніше Новопрокопівки. В ході ведення наступальних (штурмових) дій на Бахмутському напрямку мали частковий успіх східніше Андріївки Донецької області. Наші воїни завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, продовжують закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 - по зенітно-ракетним комплексам противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, засіб протиповітряної оборони, 6 артилерійських засобів, район зосередження особового складу та станцію РЕБ противника.

 

07.10.2023