590-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:27 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах, внаслідок чого, на жаль, є постраждалі серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 28 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетні та 57 авіаційних ударів, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши 33 ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України, знищено 25 ворожих “шахедів”. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи зс білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Вовківка, Степне, Новодмитрівка, Попівка Сумської області; Вовчанськ, Гатище, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів біля населених пунктів Подоли, Іванівка, Синьківка, Петропавлівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали райони понад 15 населених пунктів, зокрема Кам’янка, Дворічна, Берестове, Кислівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку сили оборони відбили 5 атак ворога в районі східніше Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Піски-Радьківські Харківської області, Білогорівка Луганської області та Спірне, Веселе Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі південніше Андріївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Хромове, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби сили оборони успішно відбили близько 10 атак ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новомихайлівка та Костянтинівка. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Мар'їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаки ворога в районі населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Старомайорське Донецької області та північніше Приютне Запорізької області. Окупанти завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Водяне. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Урожайне, Сторожеве Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі північно-східніше Новопрокопівки. Окупанти завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Мала Токмачка. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Полтавка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Роботине, П’ятихатки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Антонівка та Херсон.

Водночас, сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 1 засобу протиповітряної оборони, 6 артилерійських засобах, 1 району зосередження особового складу та по 1 станції РЕБ противника.

 

 

19:09 Міністерство аграрної політики і продовольства очікує зростання цін на землю після відкриття ринку для юридичних осіб із 1 січня 2024 року. "Вийдуть на ринок ті, хто довго чекає – юридичні особи, які бажають мати землю у власності, щоб мати можливість розвивати тривалі інвестиційні проєкти. Це, звичайно, потягне за собою зростання ціни", – заявив заступник міністра з цифрового розвитку Денис Башлик. Наразі найвищі ціни на земельному ринку фіксують в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях – $2 тис., $1,45 тис. і $1,4 тис. відповідно.

 

 

18:46 Від початку року прикордонники не випустили з країни понад дві тисячі чиновників, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. "За час дії цієї норми (дозволяється лише виїзд із поважних причин – службове відрядження або супровід/опіка за дитиною, – ред.) на державному кордоні не пропустили понад 2 тисячі осіб, які обіймали посади, що були на контролі Держприкордонслужби, які намагалися виїхати не за тими умовами, які визначені правилами перетину кордону", – поінформував Демченко.

 

 

18:23 На окупованій території на Донеччині розбився російський військовий літак – і, як натякають російські мілітарні пабліки, цього разу його знову збила сама ж ППО Росії. Згідно з попередньою інформацією, літак розбився біля Маріуполя, то був Су-35.

 

 

18:12 Генеральний прокурор зареєстрував кримінальне провадження через бійку за участю народного депутата "Слуги народу" Олександра Куницького та колишнього нардепа Артема Дмитрука з чоловіком у центрі Києва. Правова кваліфікація – умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, а також хуліганство.

 

 

17:41 Після російського удару по селу Гроза на Харківщині четверо людей залишаються безвісти зниклими, повідомляє слідче управління обласної поліції. Серед зниклих – двоє дітей.

 

 

17:05 Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід Ігорю Коломойському у вигляді арешту з можливістю внесення застави розміром у 3,9 млрд грн. 

 

 

16:46 На Луганщині росіяни втратили десяток танків на двох квадратних кілометрах за дві доби боїв, повідомляє телеґрам-канал "Гострі картузи", публікуючи знимки підбитої техніки. "Тут зараз йдуть активні бойові дії, яких наша планета не бачила вже декілька десятиліть", – коментують автори пабліку. OSINT-аналітики ідентифікували на кадрах дев'ять танків, зокрема два Т-90 "Прорив" – один знищений і один пошкоджений та покинутий. Росіяни також втратили РСЗВ "Град".

 

 

 

16:23 Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Фрідману, Авену та Косоґову. Судове рішення стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. "Вони входять до оточення Путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії РФ... Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України", – коментує СБУ.

 

 

16:05 Найкривавіші російські теракти:

 

 

 

15:52 Міський голова Сум Олександр Лисенко вийшов з-під варти під заставу, скориставшись опцією альтернативного запобіжного заходу. Розмір застави склав 3 млн грн. Лисенка підозрюють у хабарництві.

 

 

15:32 Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету на 2023 рік, збільшивши видатки на 322,6 млрд грн. Зокрема бюджет Міноборони збільшено на 211 млрд грн, а МВС – на 79 млрд грн. "Такими змінами встановлено два рекорди за історію України: видатки загального бюджету вперше будуть більше 3,39 трлн грн, а дефіцит – більше 2 трлн грн", – прокоментував народний депутат Ярослав Железняк.

 

 

15:11 Українські спецпідрозділи направду проводили операції в Судані проти російської ПВК "Ваґнер" та її місцевих союзників із "Сил швидкого реагування". Цю інформацію "Бабелю" підтвердили джерела в розвідувальних колах, надавши декілька відео. На кадрах можна бачити роботу снайперів, атаки FPV-дронів і перестрілку. Деталей операції поки що не розголошують.

 

 

14:46 На вільну від окупації територію повернули тіла 64 полеглих воїнів. Як повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, росіянам натомість видали тіла їхніх комбатантів.

 

 

14:24 На місці влучання російської ракети у житловий будинок у Харкові рятувальники знайшли тіло 68-річної жінки – бабусі загиблого 10-річного хлопчика та його пораненого 11-місячного брата, повідомив голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

14:20 Вчора, у вівторок 3 жовтня, вечірній максимум споживання збільшився на 0,4% у порівнянні з позавчора, повідомили в Укренерго, додавши, що після планового ремонту на одній з теплоелектростанцій включено в роботу енергоблок потужністю 200 МВт.

 

 

14:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

3 жовтня 2023 року мер українського Мелітополя Іван Федоров заявив, що російські війська будують додаткові укріплення на Оріхівській дузі, де тривають бої. У Новопокровці будують складні підземні двоповерхові бункери з тунелями та траншеями.

У Токмаку будують додаткові оборонні укріплення і заливаються бетоном окопи. Російські офіцери почали евакуювати свої сім'ї з Токмака. Укріплення спостерігалися на південному підході від Роботиного, осьового напрямку українських військ.

Бункери додадуть додатковий захист російським солдатам і органам управління від важкої української артилерії та атак безпілотних літальних апаратів. Бетон, ймовірно, зміцнить системи окопів напередодні потенційно вологих і багнистих умов, які можуть виникнути в найближчі тижні. Ці укріплення та евакуація, ймовірно, відображають занепокоєння Росії щодо подальшого прориву українських військ.

 

 

14:05 За 9 місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», повідомили в Офісі Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня. З Львівської області було 42 звернення

 

 

 

13:59 Митрополиту Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію оголосили ще одну підозру – за розпалювання релігійної ворожнечі. Раніше священнослужителю вже інкримінували аналогічне правпопорушення (релігійну нетерпимість), а також виправдовування збройної агресії РФ проти України. "За даними слідства, перебуваючи під цілодобовим домашнім арештом, він розміщував свої відеозаписи у YouTube. У них підозрюваний негативно характеризував представників і вірян Православної Церкви України та інших конфесій, працівників правоохоронних органів, судової влади, органів місцевого самоврядування та громадських активістів. В його висловлюваннях містяться заклики до розпалювання національної та релігійної ворожнечі, а також ознаки підбурювання населення України до розв’язання міжконфесійних конфліктів", – констатує прокуратура.

 

 

13:0 Маршрути шахедів під час нічної атаки (візуалізація texty.org.ua)

 

 

 

13:25 Завдяки західним ракетно-артилерійським системам Збройним силам України вдалося створити далекобійний "вогневий кулак", через який російська армія не може ефективно вести контрбатарейну боротьбу, розповів начальник Головного управління Ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ бригадний генерал Сергій Баранов. На сьогодні абсолютна більшість, іноді до 90% вогневого ураження сил та засобів противника припадає на Ракетні війська та артилерію: "Ми не чекаємо відкриття вогню артилерії противника, а завчасно виявляємо її і знищуємо ще до того, як ворог буде готовий завдати удару по нашим позиціям. Робиться це ювелірно, щоби не постраждали ані наші війська, ані мирне населення й об’єкти інфраструктури, українці опановують західні артилерійські системи в рази швидше, ніж це передбачено стандартами НАТО:

"Нашу "далекобійку" ворог не дістає, а ми їх — так. Завдяки західним високоточним ракетно-артилерійським системам ми скомбінували і створили далекобійний "вогневий кулак", який б’є настільки потужно, що ворог вже не має змоги вести з нами дієву контрбатарейну боротьбу.

Успіх досягається нами за рахунок навченості особового складу, застосування нових програмних продуктів, запровадження автоматизованої системи управління вогнем. Ми робимо все, аби примусити противника закінчити цю війну на наших умовах і аби він більше не мав бажання воювати проти України".

 

 

12:51 Швеція відправить Україні новий пакет військової допомоги на суму 2,2 млрд крон ($199 млн), який складатиметься в основному з артилерійських боєприпасів. Міністр оборони Пол Джонсон також повідомив, що збройним силам надіслали запит від уряду з питанням, чи може Швеція відправити Україні винищувачі Gripen. Підготовка відповіді займе близько місяця. Джонсон вважає, що Швеції треба стати членом НАТО, щоб передавати авіацію.

 

 

12:35 Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) здійснили обшуки в приватних компаніях, причетних до постачання продукції оборонної промисловості, в межах кримінального провадження щодо можливої розтрати державних коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі державою продукції оборонного призначення, повідомили в НАБУ:

"Одна з цих компаній уклала низку контрактів на постачання Силам оборони тепловізійних приладів на суму майже 1,5 млрд грн з отриманням передоплати в розмірі 80-100%. Попри це, відбулось порушення строків постачання на понад дев’ять місяців, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки необхідної у боротьбі з агресією рф. Крім того, станом на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 млн грн. Це обумовило подання Міністерством оборони України позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій.

Під час обшуку основного офісного приміщення детективами не вилучалася комп’ютерна техніка, а всі необхідні відомості скопійовано на місці за участю спеціаліста. Слідчі дії проведено з урахуванням специфіки діяльності постачальника та забезпечення його безперебійної роботи, насамперед щодо виконання своїх зобов’язань перед Міністерством оборони України. Рішення про вилучення документів приймалися з урахуванням доводів представників постачальника про їх необхідність в поточній діяльності. В іншому офісному приміщенні вилучено два особисті ноутбуки працівників у зв'язку з необхідністю їх експертного дослідження та неможливістю детального огляду безпосередньо на місці обшуку. Окреме копіювання конструкторських креслень і документації, програмних продуктів, які є інтелектуальною власністю товариства, не здійснювалось.

Можливі неправомірні дії детективів НАБУ стануть предметом перевірки управління внутрішнього контролю за участі Ради громадського контролю при НАБУ. Наразі розслідування триває, встановлюються, включно з використанням засобів міжнародного співробітництва та фінансової розвідки, всі обставини укладання контрактів та напрямки використання коштів, одержаних від Міністерства оборони України. З огляду на важливість справи, НАБУ інформуватиме про подальший її перебіг максимально відкрито та прозоро."

Нині зранку керівник Archer Олександр Яременко, повідомив, що НАБУ провело обшуки в офісах та місцях проживання співробітників цього єдиного в Україні виробника охолоджених тепловізійних прицілів і робота компанії наразі призупинилась.

 

 

12:27 Унаслідок російського удару по припортовій та прикордонній інфраструктурі Подунав'я пошкоджено зерносховища, адміністративні будівлі, вигоріло дев'ять вантажівок, повідомила прокуратура.

 

 

12:15 За минулий тиждень ЗСУ знищили 266 одиниць російської артилерії, це найвищі темпи знищення за час повномасштабної війни. 

 

 

 

11:50 Кількість геолокованих OSInt-спільнотою GeoConfirmed ударів FPV-дронами за місяцями (синій колір — українські удари, червоний — російські)

 

 

 

11:30 Внаслідок ранкового ракетного удару по центру Харкова пошкоджено локальні лінії електропередачі, повідомили в Міненерго. На Донеччині через обстріли знеструмлювалися 23 населені пункти, без світла залишається також частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. З технологічних причин вчора відключалась підстанція 110 кВ у Київській області, внаслідок чого було знеструмлено 50 тис. споживачів.

 

 

11:10 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — новоприбула на ділянку 25-та армія намагається відновити ініціативу, прощупуючи нашу оборону. Ворог намагається атакувати східніше Макіївки.

• Бахмутський напрямок — важкі бої йдуть за залізницею на схід від Андріївки, ЗСУ мають успіх.

• Авдіївський відтинок — спроби ворога відбити позиції біля Первомайського успіху не мали. Тривають бої в Мар'їнці та північніше міста.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — росіяни вводять чергові резерви в Новопрокопівці та намагаються утриматися на висотах біля Вербового. Ситуація дуже динамічна, хоч іноді бувають і затишшя, бо обидві сторони вимотуються у важких боях.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

11:00 Невелике вантажне судно Kafkametler під турецьким прапором вчора о 12:20 зіткнулося з міною біля берегів Румунії у Чорному морі неподалік від Сулинського гирла, але залишилось майже неушкодженим. Після вибуху судно стало на якір, щоб з’ясувати наслідки пошкодження, і приблизно через три години продовжило рух. Ніхто з членів команди не постраждав. Дані відстеження руху суден MarineTraffic свідчать, що судно Kafkametler кидало якір на Дунаї поблизу українського терміналу у Вилково.

 

 

10:55 Нобелівський лауреат 2023 року з фізики Ференц Краус, науковець угорського походження, нині директор німецького Інституту квантової оптики товариства Макса Планка, заявив, що пожертвує свою частину премії (біля 332 тис. доларів) заснованій ним міжнародній ініціативі Science4People для відновлення шкіл в Україні.

 

 

10:35 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 138 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 108 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:20 Внаслідок ранішнього ракетного удару по центру Харкова загинув десятирічний хлопчик, кількість поранених зросла до 23 осіб, повідомила обласна прокуратура. Близько сьомої зранку двома ракетами типу "Іскандер" росіяни обстріляли будинки в Київському та Основ'янському районах Харкова.

 

 

10:15 Внаслідок двох ранкових ударів окупантів по Харкову до медиків екстреної медичної допомоги звернулися 9 цивільних, серед постраждалих – дитина 11 місяців,  повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Рятувальники ліквідовують наслідки влучень, загоряння авто, розбирають завали будівель.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

139,8% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  52,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

150,3% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

216,4% артилерійських систем (з них 7,1% за минулий тиждень),

  72,4% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  38,4% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по с. Гроза Куп'янського району Харківської області зросла до 52 осіб, оскільки одна людина померла в медзакладі, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемаратону. Багато постраждалих перебувають у важкому стані.

 

 

09:40 Минулої доби вночі російські війська вчергове атакували із мису Чауда (ТОТ Крим) ударними БпЛА типу «Shahed». Зафіксовано пуски 33 "шахедів", які прямували кількома групами у напрямку південних, східних та центральних областей. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України знищено 25 "Shahed-131/136" (76%), зокрема у межах Одеської (3 БПЛА), Миколаївської (8 БПЛА), Харківської, Дніпропетровської, Черкаської (7 БПЛА) та Житомирської областей.

 

 

 

09:30 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"в Азовському морі – один носій крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін 5 жовтня виступив на 20-му дискусійному клубі «Валдай» і пропагував численні давні російські інформаційні операції. Путін повторив неправдивий наратив про те, що Захід ініціював конфлікт в Україні в 2014 році, і заявив, що розширення НАТО загрожує російській безпеці. Путін стверджував, що війна в Україні не є "територіальним конфліктом", а є встановленням Росією принципів нового багатополярного світового порядку, заявивши, що ООН і сучасне міжнародне право "застаріли і підлягають знищенню". Висловлена Путіним мета встановлення багатополярного світового порядку ще більше підтверджує оцінку ISW, що цілі Путіна в Україні виходять за рамки реагування на якусь передбачувану загрозу з боку НАТО або завоювання обмеженої додаткової території. Путін заявив, що Росія успішно завершила випробування ядерної крилатої ракети "Буревісник" і міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат". Путін говорив про російську доктрину застосування ядерної зброї або у відповідь на удар, або у відповідь на екзистенційну загрозу для Росії, і стверджував, що зараз не існує ситуації, яка б загрожувала існуванню Росії, і що жоден агресор не застосує ядерну зброю проти Росії. ISW вже оцінював, що Кремль використовує ядерну риторику для того, щоб спонукати США та їхніх союзників підштовхнути Україну до переговорів, і що застосування Росією ядерної зброї в Україні залишається малоймовірним. Путін також перебільшив втрати українського особового складу і техніки, як це часто роблять російські офіційні особи в рамках постійних зусиль, спрямованих на те, щоб представити український контрнаступ як невдачу.

• Путін вчора під час пресконференції в дискусійному клубі «Валдай» запропонував, щоб відвести звинувачення від Кремля, дивне пояснення смерті фінансиста «групи Ваґнера» Пріґожина. Путін заявив, що голова Слідчого комітету Росії Бастрикін поінформував його про те, що слідство знайшло в тілах жертв на борту літака Пріґожина осколки гранат – це свідчить про те, що гранати здетонували всередині літака. Путін також підкреслив, що слідство виключило зовнішні фактори, які могли спричинити авіакатастрофу, і припустив, що жертви авіакатастрофи могли вживати алкоголь або наркотики на борту, що могло призвести до необережного поводження з гранатами (які, ймовірно, були на борту з якоїсь незрозумілої причини). Путін додав, що, на його думку, слідству необхідно провести експертизу тіл на наявність наркотичних речовин. Химерне пояснення Путіним авіакатастрофи, найімовірніше, є спробою звинуватити Пріґожина у власній смерті та смерті його товаришів і ще більше зганьбити його серед прихильників, які залишилися в живих.

• Путін продовжував заперечувати існування приватних військових компаній в Росії, що вказує на те, що майбутнє «групи Ваґнера» все ще залишається неясним. Путін повторив абсурдне твердження про те, що в Росії не існує приватних військових компаній, оскільки "тепер є закони про приватні військові компанії [в Росії]", і сказав, що назва "Ваґнер" приватною військовою компанією є "журналістською назвою", ймовірно, маючи на увазі, що ЗМІ помилково назвали "групу Ваґнера" приватною військовою компанією. Путін стверджував, що не заперечував, коли міністерство оборони Росії запропонувало частинам "Ваґнера" взяти участь у війні в Україні, оскільки співробітники "Ваґнера" діяли добровільно і "героїчно воювали", але зазначив, що досвід з "Ваґнером" був "невдалим, бо він не був заснований на законі". Путін також стверджував, що "кілька тисяч" співробітників "Ваґнера" підписали контракти з міноборони Росії.

• Українські війська вчора продовжували наступальні операції поблизу Бахмута і на заході Запорізької області та, як повідомляється, просунулися вперед. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська продовжують проводити наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальні дії на Бахмутському напрямку і що українські сили досягли неконкретизованих успіхів на схід від Андріївки. А речник Таврійського угруповання українських військ полковник Олександр Штупун повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на захід від Роботиного.

• Популярний російський мілблогер виправдовує російські тактичні відступи в ході українського контрнаступу як частину еластичної оборони, чим посилив твердження, отримане від російського військового на передовій, що російське командування вирішило відвести свої сили протягом усього періоду контрнаступу з "прорваних позицій", щоб вести "маневрену й активну оборону", ймовірно, маючи на увазі підхід до еластичної оборони. Інші російські мілблогери нещодавно зазначили, що російським командирам все частіше доводиться вибирати між "витратою" своїх військ у контратаках для утримання тактичних позицій або ж протистоянням російському військовому командуванню, відступаючи на заздалегідь підготовлені позиції всупереч наказам або тиску, ризикуючи тим самим своєю кар'єрою.

• Російські військові, ймовірно, передислокували на Херсонський напрямок підрозділи 41-ї загальновійськової армії і підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади. Раніше ISW оцінював, що російські військові передислокують частини 41-ї армії вздовж фронту для захисту від українських контрнаступальних операцій. Заява блогера, якщо вона відповідає дійсності, спростовує цю оцінку і свідчить про те, що російські війська продовжують бути дуже стурбованими потенційними майбутніми українськими операціями на лівому (східному) березі річки Дніпро.

• Російські війська вчора після чергової серії ударів безпілотниками по всій Україні протягом ночі завдали ракетного удару по селі Гроза Харківської області, в результаті чого загинула 51 людина.

• Міністр оборони Росії Шойґу зазначив, що міністерство оборони Росії може створювати навчальні полки, які можуть служити в екстремальних оперативних або стратегічних резервах, хоча це низька оцінка достовірності.

• Повідомляється, що Росія побудує постійну військово-морську базу в Абхазії, але вона, найімовірніше, залишиться невеликою.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на західній межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області, але вчора успіхів не мали.

• Росія продовжує використовувати особисті дані російських громадян для криптомобілізації.

• Російські окупанти продовжують рекламувати програми примусового вивезення та депортації українських дітей.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Кремлівські терористичні війська 5 жовтня цинічно завдали ракетного удару по цивільному об'єкту у селі Гроза Куп'янського району Харківської області. За попередніми даними, внаслідок прицільного влучання загинуло понад 50 мирних мешканців. Триває розбір завалів та продовжуються пошукові роботи, надається допомога пораненим.

Протягом минулої доби відбулося 37 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Крім того, російська федерація атакувала Україну 29 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку. Протиповітряною обороною знищено 24 ворожі “шахеди”. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Грабовське Сумської області; Іванівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Спірне, Кліщіївка, Іванопілля, Мар'їнка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Роботине Запорізької області; Берислав, Козацьке, Одрадокам'янка, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку окупанти наступальних дій не вели.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі східніше Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші воїни мали успіх східніше Андріївки Донецької області. Противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі східніше Диліївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні штурмові дії в районі Авдіїївки Донецької області. Також, ворог здійснив 14 невдалих атак в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили атаки ворога в районах населених пунктів Золота Нива та Водяне Донецької області.

Наші захисники стримують загарбників в районі південно-східніше Роботиного Запорізької області.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 7 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено вузол зв’язку, зенітно-ракетний комплекс, важку вогнеметну систему, 9 артилерійських засобів, склад паливно-мастильних матеріалів, радіолокаційну станцію та станцію РЕБ противника.

 

06.10.2023