586-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:46 СБУ та НАБУ затримали міського голову Сум та директора департаменту інфраструктури міськради на отриманні хабаря. Правоохоронці встановили, що посадовці вимагали неправомірну вигоду у місцевої компанії, котра займалася вивезенням сміття, загальним розміром 2 млн 130 тис. грн. Міського голову й директора департаменту затримали в момент отримання траншу розміром у 1,4 млн грн. СБУ і НАБУ не називають прізвищ затриманих через презумпцію невинуватості; головою Сум є Олександр Лисенко.

 

 

20:16 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до котрого ввійшли зокрема 14 всюдиходів Bandvagn 206. Також у новому пакеті: мостоукладач Biber, радіостанції для танків Leopard, 2 інженерні машини WiSENT 1 MC; 7 тягачів HX81 і 8 причепів до них; 21 автомобіль для охорони кордону; 99 терміналів супутникового зв'язку; комплект запчастин для БПЛА Vector; 20 тис. захисних окулярів і 239 криптофонів; 32 823 боєприпаси калібру 40 мм для гранатометів.

 

 

19:47 Росіяни атакували склад ДТЕК у Дніпропетровській області й пошкодили кабелі, трансформатори, роз’єднувачі та інше обладнання, котре накопичувалося для підготовки до опалювального сезону.

 

 

19:24 Національний банк України переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Як повідомила пресова служба регулятора, такому крокові сприяють стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП. Голова НБУ Андрій Пишний заявив на брифінґу: "НБУ не відпустив курс. Ми не повернулися до режиму плаваючого курсоутворення, який існував до повномасштабного вторгнення. Ми наразі цей варіант навіть не розглядали з огляду на структурний дефіцит валюти на ринку". Пишний пояснив, що режим, який нині запроваджується регулятором, стосується насамперед бізнесу. Водночас правила встановлення курсу в тих сегментах ринку, де купує та продає валюту населення, не зміняться. Пишний нагадав, що з початку року курс зміцнився майже на 7%. "Наразі режим, який змінює Національний банк, в першу чергу вплине на встановлення офіційного курсу і буде визначатись за результатами торгових сесій на міжбанківському ринку", – сказав очільник НБУ.

 

 

19:02 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 22 бойові зіткнення. Також російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши 7 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного напрямку. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 4 ворожі “шахеди”. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи зс білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Степок Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Карповичі, Грем'ячка Чернігівської області; Голишівське, Тур'я, Михайлівське, Покровка, Попівка, Пономаренки Сумської області; Красне Перше Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Іванівки та Чернещини Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Куп'янськ, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаки ворога в районі Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Зарічне, Спірне, Лиман Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів поблизу Кліщіївки та Олександро-Шультиного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема, Міньківка, Григорівка, Костянтинівка, Біла Гора, Диліївка та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі східніше Степового Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Степове, Тоненьке, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби сили оборони успішно відбили 6 атак в районі Мар’їнки Донецької області. Також наші захисники відбили атаки ворога в районі Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів неподалік населених пунктів Мар'їнка, Новомихайлівка, Парасковіївка Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема, Олександропіль, Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка, Богоявленка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаки ворога біля Старомайорського та Рівнополя Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Урожайне, Старомайорське, Новодарівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Урожайне, Старомайорське, Рівнопіль, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі західніше Вербового Запорізької області. Окупанти завдали авіаційного удару біля Малої Токмачки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Миколаївка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Золота Балка, Республіканець, Веселе, Тягинка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління та 2 артилерійські засоби противника.

 

 

18:36 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що в Європейському Союзі є консенсус стосовно майбутнього членства України. "Питання лише часу. Всі налаштовані рухатися уперед – і Україна, і європейська сторона – з максимальною швидкістю, з урахуванням усіх реформ, які проводила, проводить і буде проводити Україна", – заявив Кулеба на спільній пресконференції з віцепрезидентом Європейської комісії Жозепом Боррелем. Голова МЗС запевнив, що Україна виконає всі сім рекомендацій, які були озвучені Європейською комісією для відкриття переговорів про членство. Також Кулеба наголосив, що Україна є першосортною державою, тож її не цікавить "другосортне членство", про яке спекулювали медії. "Можу зафіксувати, що Україна є першосортною державою, тому нічого, окрім першосортного членства, нас не влаштовує", – сказав Кулеба.

 

 

18:15 Польща передала Україні перші відремонтовані танки Leopard. Машини лагодили на заводі "Бумар-Лабенди". Polska Grupa Zbrojeniowa заявила, що ремонт танків є свідченням сталої підтримки поляками українців. "В той час, як інші виголошують декларації, які стосуються майбутнього, ми в порозумінні з українською стороною працюємо", – ідеться в коментарі PGZ у соцмережі X.

 

 

17:48 У Чкаловому на Миколаївщині у полі на російській міні підірвався водій – він намагався розмінувати землю на тракторі, переоснащеному начебто для розмінування. Як повідомили в обласній адміністрації, трактор належав фермерові, а підрядниками робіт зголосилися місцеві мешканці, які не мали ліценції на проведення таких небезпечних робіт.

 

 

17:34 У виступі на засіданні Ради ЄС із закордонних справ закликав Президент України Володимир Зеленський посилити санкції проти Росії. "Будь-які санкційні паузи збільшують час російської агресії, а пауза після одинадцятого санкційного пакета вже надто затягнулася. Очевидно, потрібні санкції проти російської атомної галузі – і за те, що Росія робить на Запорізькій атомній станції, і як безпековий крок проти використання сумнівних російських атомних технологій", – звернувся голова держави.

 

 

17:10 Європейський Союз переживає "критичний момент" після політичних пертурбацій у США та Словаччині, визнав міністр закордонних справ Литви Габріеліус Лансбергіс. Він констатував, що новини у ці вихідні "посіяли сумніви" щодо майбутньої підтримки України з боку Заходу. Лансбергіс сподівається, що українці отримають чітке повідомлення "про те, що Європа з Україною до її перемоги".

 

 

16:49 Херсонський поліціянт, який отримав важке поранення під час евакуації цивільного, помер у лікарні. Під час обстрілу було поранено четверо людей.

 

 

16:25 Посол України в Польщі Василь Зварич розповів, що Польща проігнорувала запрошення на форум оборонних індустрій в Києві. "Ми запросили усіх із наших дружніх країн, в тому числі компанії оборонної промисловості. Польща була однією з перших, хто отримав це запрошення. Тому ми чекали участі польської сторони", – розповів Зварич в інтерв'ю TVN24, коментуючи закиди польського міністра Яцека Сасіна. Сам Сасін в інтерв'ю Radio ZET ствердив, що Polska Grupa Zbrojeniowa – найбільший польський концерн – "не отримав запрошення як компанія". "Ми останнім часом бачили багато недружніх кроків з боку України", – додав Сасін.

 

 

15:52 Український суд уперше ухвалив рішення про виплату винагороди викривачеві корупції – як повідомила пресслужба Вищого антикорупційного суду, правдоборець одержить 13 млн 299 тис. 950 грн. Винагороду присудили через справу про спробу передати хабар керівникові Антикорупційної прокуратури Назарові Холодницькому, в якого хотіли "купити" зняття підозри з ексміністра Миколи Злочевського у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту Реал-Банку – винагорода мала становити 6 млн дол. Фіґуранти цієї справи пішли на угоду зі слідством й отримали умовні терміни. Зокрема, Злочевський і Ко сплатили 680 млн грн на дрони для військових, а Злочевський додатково надав благодійну допомогу на 160 млн грн. Сам хабар розміром у 6 млн доларів передали Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Натомість винагороду дістав Євген Шевченко, який працював для НАБУ аґентом.

 

 

15:36 Мета виїзного засідання Ради ЄС – "дати Росії зрозуміти, що вона не повинна розраховувати на нашу втому", заявила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна. "Міністри закордонних справ 27 європейських країн проводять зустріч сьогодні разом тут уперше... Це також показує, звісно, що Україна для нас є частиною європейської сім'ї і що ми супроводжуватимемо її на цьому шляху, який веде її до Європи. Це важливий день, і також означає прояв нашої рішучої та постійної підтримки доти, доки вона зможе перемогти", – запевнила Колонна.

 

 

15:11 Кілька російських муніципалітетів, зокрема Москва та Санкт-Петербург, виклали у відкритий доступ адреси стратегічних установ. Журналісти російського центру "Досьє" зауважили ці адреси в документах із переліком споживачів електричної енергії, "обмеження режиму споживання електричної енергії яких може призвести до економічних, екологічних, соціальних наслідків". За тими координатами, зокрема, є військові частини та підрозділи оборонних відомств, а також оселі співробітників стратегічних відомств – Служби зовнішньої розвідки, Федеральної служби охорони, Головного розвідувального управління тощо. Наприклад, найбільша концентрація об'єктів, пов'язаних зі спецслужбами, розташована у районі Срібний Бір на заході Москви. Там, зокрема, розташовані дачі, пов'язані з працівниками зовнішньої розвідки.

 

 

14:58 Італія й Україна підписали угоду про відновлення Спасо-Преображенського катедрального собору в Одесі, заявив міністр закордонних справ Антоніо Таяні на марґінесі виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві. Таяні запевнив, що відновленням собору займатимуться найкращі італійські архітектори. "І це – чіткий культурний та політичний меседж для України", – додав міністр.

 

 

14:25 "Майбутнє України – в ЄС, у нашій спільноті свободи, яка незабаром розшириться від Лісабона до Луганська", – заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у Києві на полях виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ. Вона зазначила, що процес наближення до ЄС, проведення реформ триває навіть попри жорстоку війну, яку продовжує Росія, і Берлін підтримує Київ на цьому шляху. Особливо актуальною є активізація допомоги Україні до чергової зими у війні. "Україна потребує зимової захисної парасольки, яка складається з ППО, а також із генераторів і посилення енергозабезпечення", – сказала Бербок.

 

 

14:08 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував перемогу партії Роберта Фіцо на виборах у Словаччині: "Ми поважаємо вибір словацького народу, але зараз занадто рано стверджувати, як саме результат виборів впливатиме на позицію Словаччини. Треба дочекатися формування коаліції, і після цього, вже дивлячись на склад цієї коаліції, можна буде робити перші висновки”, – сказав Кулеба .

 

 

13:44 Підрозділи, що забезпечуються в межах "Армії дронів", за тиждень підбили рекордну кількість російської артилерії – росіяни втратили 69 гармат і 17 самохідних артилерійських установок, повідомив віцепрем'єр Михайло Федоров. Загалом оператори безпілотників уразили 220 одиниць ворожої техніки, серед якої 33 танки, 41 вантажівка й купа іншого обладнання.
 

 

13:21 Болгарія припиняє допуск автомобілів із російськими номерами реєстрації на територію країни, заявив директор Прикордонної поліції Болгарії Антон Златанов. Він поінформував, що офіційна Софія пішла на такий крок після того, як Єврокомісія опублікувала роз’яснення щодо раніше застосованих обмежень на ввезення та вивіз товарів до або з Росії. Златанов нагадав, що для російських вантажівок така заборона діє вже кілька місяців.

 

 

13:10 Російська влада практично перестала вживати звороти "червоні лінії" й "удари по центрах ухвалення рішень" у контексті загроз Заходу та Україні, свідчить аналіз сайтів ТАСС і Кремля, а також телеграм-каналу Мєдвєдєва. Торік такі погрози були досить частими: про "червоні лінії" говорили 24 рази, а про "удари по центрах ухвалення рішень" – 13 разів, в 2023 році російські офіційні особи зробили 15 резонансних заяв про "червоні лінії" для Заходу й України та дві заяви про "удари по центрах ухвалення рішень". У вересні же частота згадок цих оборотів Кремлем, російськими МЗС і міноборони впала до нуля.

 

 

 

12:47 У Києві почалося засідання Ради ЄС із закордонних справ. До зустрічі долучилися міністри і заступники міністрів закордонних справ усіх 27 країн – членів ЄС, повідомляє "Суспільне". Зі слів міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, зустріч у Києві – це історична подія, тому що вперше в історії Рада міністрів закордонних справ збирається за межами нинішніх кордонів ЄС. “Але в межах майбутніх кордонів Європейського Союзу. І це вже саме по собі послання, послання підтримки", – додав Кулеба. Високий представник ЄС Жозеп Боррель уточнив, що такі зустрічі є неформальними, і вони вважаються політичними дебатами на високому рівні, "які не мають на меті прийняття рішень, але є своєрідним мозковим штурмом, який нам потрібен для того, щоб працювати разом з вами, щоб подивитися на ситуацію з війною, як ми можемо підтримати Україну і як ми можемо продовжувати це робити”.

 

 

12:21 Внаслідок обстрілу Херсона поранення отримали четверо людей, двоє постраждалих – у тяжкому стані, повідомив голова Херсонської ОВА. Як поінформував міністр внутрішніх справ, під російський обстріл потрапили екіпажі поліції: "Під час ранкового обстрілу спецпризначенцям КОРДу вдалося під вибухами врятувати цивільного, якому відірвало ногу. Постраждалого передали лікарям. Його стан критичний. Крім того, під вогонь потрапило авто патрульної поліції. Удар був такої сили, що пробило броню. Постраждали двоє поліцейських. Вони госпіталізовані, один із патрульних у вкрай тяжкому стані".

 

 

12:05 Вчора, у неділю, 1 жовтня, вечірній максимум споживання, попри зниження середньодобової температури на 3 °C,  був на 1,8% меншим, ніж у попередню неділю, 24 вересня, повідомили в Укренерго.

 

 

11:35 Президент США Джо Байден запевнив, що США продовжать надавати допомогу Україні, і закликав республіканців у Конґресі дотриматися свого слова про допомогу на тлі російської агресії:

"Я сподіваюся, що мої друзі по той бік (республіканці) дотримуються свого слова про допомогу Україні. Вони сказали, що будуть підтримувати Україну окремим голосуванням. Ми не можемо, за жодних обставин, зробити так, щоб підтримка України з боку США була перервана. Я очікую, що спікер (Палати представників) дотримуватиметься свого зобов'язання щодо схвалення (закону) і необхідної допомоги Україні в той час, коли вона захищається від агресії".

 

 

11:15 Повітряні сили Збройних Сил України готуються до того, що найближчим часом ударні дрони будуть переважати над ракетами в російських атаках по території України, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемаратону.

За вересень росіяни випустили по Україні 503 ударні БПЛА Shahed-136, 396 із них (79%) збили.

 

 

Кількість випущених "шахедів" значно зросла порівняно з літніми місяцями: якщо в травні росіяни випустили по Україні 413 ударних БПЛА Shahed-136, то в червні – 197, у липні – 265 (78% збито), у серпні – 167 (66% збито).

 

 

 

11:07 Під час удару по Смоленську українські дрони атакували будівлю Смоленського авіаційного заводу, що виробляє ракети Х-59, повідомило Головне управління розвідки Міноборони. "Згідно з підтвердженими даними, три з чотирьох дронів влучили в ціль, завдавши значних пошкоджень виробничим потужностям військового підприємства держави-агресора", – прокоментували у ГУР. 

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 132 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 111 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:36 Після серії постів з критикою військової допомоги українцям і ремарок про безсенсовість продовжувати спротив росіянам американський мільярдер Ілон Маск опублікував у соцмережі X знущальний колаж про Володимира Зеленського на основі популярного мему про підлітка, підписавши: "Коли минуло п'ять хвилин, а ти ще не попросив мільярд доларів".

 

  

 

 

10:20 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Останніми тижнями компонент військово-морської авіації Чорноморського флоту Росії відіграв особливо важливу роль в операціях флоту, який намагається протистояти різним загрозам на південному фланзі війни в Україні.

• Морська авіація робить акцент на морському повітряному патрулюванні, основним завданням якого, найімовірніше, є раннє виявлення надводних безпілотників. Ключовим російським активом у цих операціях є літак-амфібія Бе-12 «Чайка», розроблений у 1950-х роках, який вилітає з баз в окупованому Криму.

• Бойові літаки Су-24 і Су-27 проводять морські ударні операції, зокрема був щонайменше один нещодавній авіаудар по стратегічно розташованому острову Зміїний. З огляду на ймовірне переміщення більшої кількості сил флоту до Новоросійська через загрозу Севастополю, Росія намагається використати військово-повітряні сили флоту для демонстрації сили над північно-західною частиною Чорного моря.

 

 

09:40 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

138,0% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  51,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

148,5% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

211,8% артилерійських систем (з них 7,3% за минулий тиждень),

  71,9% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  38,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:2Вночі російські війська атакували Україну ударними БпЛА типу «Shahed» з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ – РФ). Усього зафіксовано пуски семи ударних БпЛА, 4 з них (57%) знищено силами та засобами Повітряних сил, три – біля Кривого Рогу, один – на Херсонщині.

Є влучання в промислові, зокрема сільськогосподарське, підприємства.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська проводять тактичні контратаки в районі Роботиного в рамках еластичної оборони від наступальних дій українських військ на заході Запорізької області. Ситуація на південь від Роботиного нестабільна, оскільки деякі тактично важливі польові укріплення кілька разів переходили з рук в руки. На відео з геолокацією, опублікованому 30 вересня, видно, як українські війська завдають удару по російських військах, намагаючись увійти в систему траншей приблизно за 1 км на південний захід від Роботиного біля дороги Т-0408 Роботине–Токмак. На відео, опублікованому 13 вересня, видно, що українські війська раніше займали сегменти цієї траншеї і, схоже, втратили її під час російських контратак між 13 і 30 вересня. Український військовослужбовець проаналізував відеозаписи цієї місцевості й зазначив, що ця контрольована росіянами траншея є опорним пунктом у взаємопов'язаній системі окопів, вогневих систем і бліндажів між Роботиним і Новопрокопівкою. Він зазначив, що окопи з'єднані підземними тунелеподібними спорудами і що російські війська надають першочергової ваги обороні цих позицій, які мають тактичне значення на ділянці між Роботиним і Новопрокопівкою. На геолокаційних знимках, опублікованих вчора, видно, як російські сили підбили український автомобіль трохи південніше середини трьох траншей і приблизно за 1 км на захід від найсхіднішої траншеї в системі – це свідчить про те, що українські сили контролюють цю найсхіднішу траншею і намагаються просунутися на захід, щоб захопити інші дві траншеї і пов'язані з ними бліндажі та вогневі позиції. Наявні у вільному доступі супутникові знімки вказують на те, що російські війська знищили цю машину в період з 25 по 28 вересня – це свідчить про те, що наприкінці вересня російські війська відбили українську атаку і відновили свої позиції біля траншейних систем. Повідомлення про постійну присутність російських військ у західних і центральних окопах свідчать про те, що вони проводять успішні обмежені тактичні контратаки на південь від Роботиного та що тактична ситуація в цьому районі є складною й динамічною.

• Російський інформаційний простір продовжує неправдиво зображати допомогу Заходу Україні як ескалаційну, щоб перешкодити подальшій підтримці України Заходом. Новопризначений міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс заявив в інтерв'ю газеті "Телеграф", опублікованому 30 вересня, що він провів переговори з невизначеними (ймовірно, британськими) "лідерами армії" про переміщення "більшої кількості тренувань і виробництва" військової техніки в Україну. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак вчора спростував заяву Шаппса і заявив, що Велика Британія не має найближчих планів щодо направлення військових інструкторів в Україну. Сунак уточнив, що для Великої Британії може бути можливим проведення певних тренувань в Україні в майбутньому, але заявив, що Велика Британія не буде відправляти британських солдатів воювати в "поточному конфлікті".  Заступник голови Ради безпеки Росії Мєдвєдєв назвав уточнену заяву Шаппса "поштовхом до третьої світової війни". Мєдвєдєв регулярно виступає з алармістською риторикою і продовжує зображати будь-яку західну допомогу Україні як ескалацію, намагаючись підірвати військову допомогу Заходу Україні. Його коментарі є частиною довготривалої російської інформаційної операції в цьому напрямку і не мають жодних ознак зміни риторики. Кілька російських мілблогерів також висловили безпідставну параною у відповідь на заяви офіційних осіб Великої Британії, бездоказово стверджуючи, що Велика Британія має намір допомогти у підготовці українських військ до майбутніх операцій у Криму. Заяви мілблогерів, ймовірно, також є частиною російської інформаційної операції, спрямованої на те, щоб представити західну військову допомогу і подальшу підтримку України як ескалацію конфлікту. Російські мілблогери відзначають, що низка показників, таких як українські удари по військових об'єктах у Криму та по об'єктах Чорноморського флоту Росії свідчать про те, що західні сили наразі допомагають українським військам у підготовці до воєнних операцій у Криму. Українські удари по Криму та об'єктах ЧФ, найімовірніше, є частиною кампанії з перекриття повітряного простору, спрямованої допомогти українським контрнаступальним операціям у західній частині Запорізької області.

• На тлі повідомлень про переговори щодо майбутньої співпраці "групи Ваґнера" з урядом Росії статус "групи Ваґнера" залишається неясним. ISW перегляне свою оцінку щодо її перспектив знову стати ефективною військовою організацією, якщо "групу Ваґнера" успішно відновлять як велику унітарну організацію під керівництвом росгвардії, міноборони Росії чи подібної організації.

• Російські війська завдали чергової серії ударів безпілотниками по Україні в ніч з 30 вересня на 1 жовтня.

• Російські війська продовжували наступальні дії на лінії Куп’янськ–Лиман, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької області, на заході Запорізької області та незначно просунулися на заході Запорізької області.

• Міністерство оборони Росії вчора офіційно оголосило про початок чергового осіннього призову 2023 року.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 38 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 10 ракетних та 89 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Також російська федерація в ніч на 1 жовтня завдала чергового удару по Україні, застосувавши близько 30 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південного, південно-східного та північного напрямків. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 16 ворожих “шахедів”. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, сьогодні вночі російські окупанти знову атакували Україну дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали Іванівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Нове, Терни, Спірне, Виїмка, Веселе, Кліщіївка, Андріївка, Костянтинівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області; Берислав, Козоцьке, Ольгівка та Високе Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районі населеного пункту Макіївка Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі Авдіївки Донецької області, але успіху не мав. Крім того, наші захисники успішно відбили атаки ворога в районах Кераміка, Степового, Авдіївки та Первомайського Донецької області. Ворог здійснив 11 невдалих атак в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку загарбники безуспішно атакували в районі Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районах Новодарівки та Вербового Запорізької області, успіху не мав.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, продовжують закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та завдають успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили зенітно-ракетний комплекс, пункт управління, склад боєприпасів та 16 артилерійських засобів противника.

02.10.2023