572-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:39 Німеччина сформувала новий пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 400 мільйонів євро перед засіданням Контактної групи з оборони Україні у форматі "Рамштайн", повідомив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. З його слів, до нової партії допомоги увійдуть, зокрема, боєприпаси для різних типів озброєнь, "бо боєприпаси – це те, що найбільше потрібно Україні для захисту від жорстокої загарбницької війни", а також транспортні засоби, системи розмінування, теплий одяг і генератори. Дискусії щодо Taurus ще тривають. "Ще не вирішено, чи надішле федеральний уряд крилаті ракети Taurus", – зауважив він.

 

 

19:46 МЗС України спростовує інформацію грузинських спецслужб про залучення української сторони до підготовки заколоту в Грузії. Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко наголосив, що нинішня грузинська влада "вчергове намагається демонізувати Україну, аби вирішити свої внутрішньополітичні питання". "Українська держава не втручалася, не втручається і не планує втручатися у внутрішні справи Грузії", – заявив представник МЗС.

 

 

19:02 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень. Також сьогодні вночі російська федерація завдала чергового удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування та ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони було знищено всі 17 крилатих ракет та 18 із 24 “шахедів”. Загалом впродовж доби ворог завдав 17 ракетних та 33 авіаційні удари, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Блешня Чернігівської області; Нововасилівка, Стара Гута, Гірки, Павлівка, Високе, Попівка Сумської області та Одноробівка, Стрілеча, Вовчанськ, Озерне, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Берестового, Копанки, Шийківка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Білогорівки Луганської області та Новосадового Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Миколаївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили низку атак противника в районі Кліщіївки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіхів не мав. Завдав авіаційного удару в районі Бахмута Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, серед яких Маркове, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Калинове, Олександропіль, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили майже 10 атак ворога в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали такі населені пункти як Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів неподалік Вугледара та Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Малої Токмачки та Роботиного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Новоандріївка, П'ятихатки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Веселе, Одрадокам'янка та Миколаївка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Республіканець, Козацьке, Микільське та Томина Балка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 1 зенітно-ракетний комплекс, 6 артилерійських засобів, 1 пункт управління противника.

 

18:45 Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія відкинули запропонований Україною план із регулювання українського агроекспорту, пише польське PAP. Їх, зокрема, обурило, що офіційний Київ пропонував самостійно видавати дозволи на експорт зерна до ЄС (дарма що після консультацій з Європейською комісією). До того ж, Польща, Угорщина та Словаччина заявили, що більше не братимуть участі у таких переговорах за посередництва Єврокомісії, оскільки Україна намагається оскаржити заборону зернового експорту у структурах Світової організації торгівлі. 

 

 

18:19 Від вівторка у Кривому Розі знімуть всі обмеження на користування водою вперше після підриву росіянами дамби на Каховській ГЕС. Зі слів начальника військової адміністрації Олександра Вілкула, приблизно 65% – це вода з Кресівського і Макортівського водосховищ, а 35% – вода з Інгульця. Вілкул наголосив, що нові водогони з КРЕСу – "це те, що реально врятувало місто в останні два місяці, інакше ні води, ні каналізації не було б взагалі", проте тамтешньої води вистачить лише на декілька місяців. Тому завдання державних служб до кінця року – повністю перейти на воду з Інгульця. "Графіків більше немає. Проблеми можливі локальні у разі ремонтних робіт", – поінформував начальник МВА.

 

 

17:58 Очільниці лікарської консультативної комісії одного з медичних закладів Одеси повідомили про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди та службового підроблення. За даними слідства, підозрювана організувала корупційну схему з одержання хабарів за виготовлення виписок із медичної карти амбулаторного хворого зі зазначенням фіктивного діагнозу, що дозволить уникнути призову на військову службу під час мобілізації – за 1500 доларів клієнти отримували виписку з діагнозом "туберкульоз". Також повідомлено про підозру двом спільникам голови комісії.

 

 

17:27 Суд засудив до 15 років ув'язнення колаборанта з Донеччини, який розкидав "саморізи" на дорогах, котрими рухались автоколони українських захисників. Чоловіка затримали під час стабілізаційних заходів у Лимані на початку червня. Встановлено, що зловмисник збирав розвіддані про дислокацію блокпостів Сил оборони та об’єкти Укрзалізниці. Отриману інформацію він передавав навідникові танкової роти російської тактичної групи "Купол", з яким раніше навчався у школі.

 

 

17:09 Український оскарівський комітет висунув на "Оскар" фільм "20 днів у Маріуполі" українського журналіста і фотографа Мстислава Чернова. Стрічка, створена разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василиною Степаненко, змагатиметься у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм".

 

 

16:38 У боях на бахмутському напрямку були розбиті та повністю втратили боєздатність одні з найбільш підготовлених і найкращих частин ворога – 72-га окрема мотострілецька бригада, 31-ша та 83-я окремі десантно-штурмові бригади, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. "Після втрати на минулому тижні населених пунктів Андріївки та Кліщіївки ворог проводить численні контратаки з різних напрямків, безуспішно намагаючись повернути втрачені позиції. Адже ці невеликі, на перший погляд, населені пункти були важливими елементами оборонного рубежу ворога, який простягнувся від Бахмута до Горлівки. У результаті успішних дій наших військ була пробита лінія оборони ворога, яку він намагався закрити, кидаючи в бій всі наявні резерви", – прокоментував Сирський.

 

 

16:11 У понеділок болгарські аграрії вийшли на акції протесту через можливе розблокування українського імпорту. Учасники акцій вивезли техніку на дороги у прикордонні та великі транспортні розв'язки. Вони протестують проти рішення парламенту не продовжувати надзвичайні заходи, що забороняють імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника з України після 15 вересня.

 

 

15:52 На засіданні Міжнародного суду в ООН росіяни відмовляються визнавати заяви президента Путіна про те, що велике вторгнення в Україну почалося для недопущення "геноциду на Донбасі". Україна доводить, що РФ зловжила положеннями Конвенції про заборону геноциду, намагаючись виправдати війну. Українська сторона процитувала заяви російських посадовців, зокрема Путіна, Мєдвєдєва, Лаврова, послів Росії. Аґент Росії у суді посол Геннадій Кузьмін заперечив ці наміри і запевнив, що Росія розпочала війну "за статтею 51 Статуту ООН щодо самозахисту", пише "Європейська правда".

 

 

15:27 Новий міністр оборони Рустем Умєров назвав "перезавантаженням" кадрові зміни зі звільненням своїх заступників. "Перезавантаження. Почали. Робимо. Працюємо в штатному режимі. Решта новин – згодом. Зараз фокус – Рамштайн", – прокоментував Умєров.

 

 

15:13 Офіс ватажка екстремістського руху "ДНР" у центрі Донецька зазнав ракетного удару.

 

 

 

14:41 Заочні вироки отримали чотири судді з тимчасово окупованого Криму, які своїми діями та рішеннями надавали допомогу окупантам у проведенні підривної діяльності проти України. Їх визнали винними у вчиненні державної зради й покарали в'язничними термінами від 12 до 14 років.

 

 

14:09 Телеграм-канал Monitor опублікував фото пошкоджень на підводному човні "Ростов-на-Дону", отриманих унаслідок ракетного удару ЗСУ по Севастополю.

 

 

 

13:55 Біля болгарського прибережного села Тюлєнєво знайшли дрон із активною міною калібром 82 мм. Згідно з версією урядовців, безпілотник міг упасти на території Болгарії з повітря або його прибило морем. "Але можна стверджувати, що він пов'язаний із війною, котру Росія розпочала проти України", – заявив міністр оборони Тодор Тагарєв.

 

 

 

13:39 Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом смерті колишнього голови Херсонської обласної адміністрації Геннадія Лагути. Подію кваліфікують як "умисне вбивство" з додатковою кваліфікацією – "самогубство".

 

 

13:10 Україна подасть позов до Світової організації торгівлі (СОТ) на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію, повідомив заступник міністра економіки і торгівлі – торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Politico.

 

 

12:45 У Львівській області тричі відключалася одна з повітряних ліній електропередачі 330 кВ, що призвело до знеструмлення більш ніж 8 тисяч споживачів у Львові, повідомили в Міненерго. Відключення тривало близько 1,5 години, причини з’ясовують.

Через обстріли залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Сумській та Чернігівській областях.

 

 

12:32 Президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ продовжать контрнаступ, попри повільні темпи і всі складнощі, бо Путіну "не можна давати перепочинку". "У нас є ініціатива. Це плюс. Ми зупинили російський наступ і перейшли в контрнаступ. І незважаючи на це, він не дуже швидкий. Важливо, що ми щодня просуваємося вперед і звільняємо території", – сказав Президент в інтерв'ю CBS. "Так, усі хочуть, щоби прорвали ми лінії оборони. Ми цього дуже хочемо. Прорвати лінії оборони – нелегкий шлях. Це буде. Я в цьому впевнений. Я не можу сказати, де це буде швидше. Я не можу про це говорити... Вибачте, бо знаю, де ми збираємось прорвати – і потужно прорвати", – додав Зеленський.

 

 

12:11 Кабінет Міністрів звільнив усіх заступників міністра оборони України – Ганну Маляр, Андрія Шевченка, Віталія Дейнегу, Володимира Гаврилова, Ростислава Замлинського, Дениса Шарапова, Костянтина Ващенка.

 

 

11:57 Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Сили оборони здатні розірвати сухопутний коридор Росії з окупованим Кримом до зими. В інтерв’ю The Economist він сказав, що Україна все ще тримає ініціативу, а Росія задіяла резерви, які вона не планувала розгортати.

 

 

11:40 Євросоюз має намір реорганізувати Раду Безпеки ООН, щоб відобразити зміни, які відбулися у світі, зокрема надати голос Африці, заявив Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель:

"Цей тиждень припадає на критичний момент для світової та багатосторонньої системи. Своєю агресивною війною проти України Росія, яка є ядерною державою та постійним членом Ради Безпеки ООН, топче Статут ООН. Незважаючи на неодноразові заклики Генеральної Асамблеї до відповідальності, Росія не дозволяє Раді Безпеки виконувати свою роль не лише в Україні, але також будь-де, що є загрозою для надійності всієї системи Об’єднаних Націй".

 

 

11:25 Президент США Джо Байден на сесії Генеральної Асамблеї ООН запропонує внести зміни до структури Ради Безпеки організації, заявив координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі. Байден наполягатиме на включенні п'яти або шести нових постійних членів до Ради Безпеки ООН, зокрема Індії, Бразилії, Німеччини та Японії.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 65 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Біля Бахмута українські війська минулого тижня звільнили 2 кв. км, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Всього з початку українського наступу в цьому районі звільнено 51 кв. км.

На південному фронті минулого тижня ЗСУ мали успіхи південніше і східніше від Роботиного, за тиждень тут було звільнено 5,2 кв. км, а загалом за час наступальних дій на півдні звільнено вже більш ніж 260 кв. км.

 

 

10:25 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких чотири носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 34 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Протягом останніх двох тижнів Росія на Оріхівському напрямку в Запорізькій області, ймовірно, додатково посилила сильно виснажену 58-му загальновійськову армію повітряно-десантними підрозділами.

• Всього біля лінії фронту в селі Роботине нині, ймовірно, зосереджено не менше п’яти повітряно-десантних полків зі складу 7-ї та 76-ї дивізій. У повному складі це угруповання має налічувати близько 10 тисяч елітних десантників. Однак майже всі підрозділи, ймовірно, значно недоукомплектовані.

• Керівництво повітряно-десантних військ, ймовірно, розглядає поточну ситуацію як вкрай незадовільну. Протягом усієї війни російське командування намагалося відновити повітряно-десантні війська як високомобільну ударну силу для наступальних операцій. І знову їх використовують як лінійну піхоту для посилення надто розтягнутих перенапружених сухопутних військ.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

135,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  50,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

142,9% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

195,6% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

  69,7% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

  37,6% засобів ППО (з них 1,0% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Вночі внаслідок кількох хвиль російських атак ударними дронами було зафіксовано влучання в рекреаційну інфраструктуру Вилківської громади на Подунав'ї, а уламки збитого БПЛА спричинили займання двоповерхової будівлі, що не експлуатується, в Снігурівській громаді на Миколаївщині. Жертв немає.

 

 

09:20 Вночі росіяни атакували Україну ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” та крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

«Шахеди» запускали у напрямку Миколаївської та Одеської областей з Приморсько-Ахтарська (РФ) та мису Чауда (ТОТ Крим),  всього було зафіксовано 24 ударні БпЛА, 18 із них (75%) знищено протиповітряною обороною на маршруті слідування: 11 – над Одещиною, 5 – над Миколаївщиною, 2 – над Кіровоградщиною.

Пуски крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС росіяни здійснили з Волгоградської області, з восьми бортів зафіксовано пуски 17 крилатих ракет типу Х-101/Х-555/Х-55, всі 17 знищено силами та засобами Повітряних сил у межах Дніпропетровської, Полтавської та Хмельницької областей.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 17 вересня українські війська звільнили Кліщіївку, що на південь від Бахмута, і продовжили успішні наступальні дії на інших ділянках Бахмутського напрямку. На вчора опублікованих геолокаційних кадрах видно, що українські військові вивішують прапори в Кліщіївці. Пізніше речник Східної групи українських військ капітан Ілля Євлаш підтвердив, що Україна звільнила Кліщіївку, а Президент України Зеленський привітав 80-ту десантно-штурмову бригаду, 5-ту десантно-штурмову бригаду, 95-ту десантно-штурмову бригаду та штурмову бригаду Нацполіції "Лють", відзначивши їхню роль у визволенні цього населеного пункту. Пізніше геолокаційні кадри показали, що українські сили захопили позиції на схід від Оріхово-Василівки (10 км на північний захід від Бахмута). Звільнення Кліщіївки, а також подальші тактичні успіхи українських військ на північний захід від Бахмута є тактичними перемогами, які мають стратегічне значення, оскільки дозволяють українським силам стягнути значну частину російських повітряно-десантних військ у район Бахмута.

• Російські війська в ніч з 16 на 17 вересня завдали чергової серії ударів крилатими ракетами та безпілотниками "Шахед-131/136" по півдню України.

• Диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин 17 вересня завершив поїздку до Росії й отримав від губернатора Приморського краю кілька одиниць військової амуніції, комплект бронезахисту бійця штурмового загону, дрон-камікадзе і розвідувальний безпілотник дальнього радіусу дії. Санкції ООН визначають, що "всі держави-члени зобов'язані запобігати прямому чи опосередкованому постачанню, продажу або передачі КНДР через їхню територію або їхнім громадянам, або з використанням морських чи повітряних суден під їхнім прапором, незалежно від того, походять вони з їхньої території чи ні, всіх видів озброєнь і пов'язаних з ними матеріальних засобів, включаючи стрілецьку зброю і легке озброєння".

• Президент Південної Кореї Юн Сук-Йоль заявив, що російські та північнокорейські військово-технічні угоди можуть порушувати санкції, прийняті Радою Безпеки ООН, і якщо інформація про ці угоди підтвердиться, то це буде порушенням санкцій і незаконним. Повідомляється, що війна в Україні спричинила стрімке зростання південнокорейського експорту зброї, оскільки Південна Корея поповнює запаси боєприпасів і систем, які Захід направив в Україну. Південна Корея поки що не надавала безпосередньо летальну допомогу в Україну.

• Зусилля російського міністерства оборони поглинути "групу Ваґнера" спонукають російських чиновників більш відкрито підтримувати військові хунти в Західній Африці.

• Тривале занепокоєння щодо здоров’я глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова в російському інформаційному просторі підкреслює залежність президента Росії Путіна від Кадирова щодо подальшої стабільності в Чечні.

• Російські війська 17 вересня вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, у межі Донецької та Запорізької областей.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії на заході Запорізької області.

• Нещодавні російські заяви про те, що невеликі контингенти колишнього персоналу "групи Ваґнера" повертаються воювати в Україну, не вказують на те, що повністю відновлені бойові сили "Ваґнера" повернуться в Україну найближчим часом, якщо взагалі повернуться.

• Російська окупаційна адміністрація продовжує примусово депортувати українських дітей до Росії та стирати українську культурну ідентичність.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Так, минулої доби ворог завдав чергового удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування та ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи підрозділами протиповітряної оборони знищено 6 крилатих ракет та 6 “шахедів”. На жаль, внаслідок таких терористичних дій кремля є поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки та пошкоджена цивільна інфраструктура.

Крім того, з початку поточної доби російські окупанти завдали масованого ракетно-авіаційного удару із застосуванням крилатих ракет та ударних БпЛА по цивільній інфраструктурі Одещини. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося понад 35 бойових зіткнень. Ворог завдав 15 ракетних та понад 70 авіаційних ударів, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Авіаційних ударів зазнали Гірки, Павлівка, Попівка Сумської області; Надія Луганської області; Терни, Торське, Сіверськ, Веселе, Андріївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Новомихайлівка, Старомайорське Донецької області; Вербове, Роботине, Новоданилівка Запорізької області; Одрадокам'янка та Миколаївка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 80 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону. Проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі Білої Гори Донецької області. Противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ в районі Андріївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії в районі Кліщіївки Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області. Тут впродовж минулої доби ворог здійснив 10 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Водночас, на Авдіївському та Шахтарському напрямках Сили оборони утримують ініціативу, тиснуть на ворога, проводять штурмові дії та відвойовують нашу землю.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 2 зенітно-ракетні комплекси, 11 артилерійських засобів, 3 склади боєприпасів та станцію РЕБ противника.

 

18.09.2023