564-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень. Також російська федерація завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131” по Київщині. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО інших складових Сил оборони було знищено 26 із 33 ворожих “шахедів”. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 81 авіаційного удару, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 100 приватних житлових будинків та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Костянтинівки Сумської області та Веселого, Огірцевого Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема Грем’яч Чернігівської області; Шалигине, Бояро-Лежачі, Іскрисківщина Сумської області та Караїчне, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Синьківки, Кислівки, Котлярівки Харківської області, Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Синьківка, Кучерівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка та Крохмальне Харківської області.

На Лиманському напрямку авіаційних ударів зазнали Новоєгорівка, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед яких Білогорівка Луганської області та Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно стримують противника в районах Оріхово-Василівки, Кліщіївки, Курдюмівки Донецької області. У той же час авіаційних ударів зазнали Хромове, Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 25 населених пунктів, серед яких Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районах Кераміка та Авдіївки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Керамік, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Карлівка, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші воїни відбили 11 атак ворога в районі Мар’їнки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Іллінка, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське, Новомайорське, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники відбили атаку ворога в районі Роботиного Запорізької області. У той же час авіаційних ударів зазнали Мала Токмачка та Роботине Запорізької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 30 населених пунктів, серед яких Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Бургунки Херсонської області, островів Первомайський та Зміїний. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Берислав, Томарине, Антонівка, Херсон, Велетенське Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території. В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївки Донецької області та Роботиного Запорізької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 8 артилерійських засобах противника.

 

 

18:25 Росія почала вкладатися в облаштування військових баз біля фінського кордону. На супутникових знімках видно, що в РФ на території гарнізону Алакуртті та військового складу в Петрозаводську збудовано великі ангари для обслуговування та зберігання техніки, пише Yle.

 

 

 

17:31 Росія активізувала тактичну авіацію в напрямку острова Зміїний, "час від часу скидаючи там керовані авіабомби", заявила керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. "Це продовження тиску на цивільне судноплавство, запропонований Україною гуманітарний коридор – усе ж таки 4 судна ним скористалися. Ворог намагається тероризувати, переконуючи судновласників, що є загроза з повітря", – сказала Гуменюк в етері телемаратону.

 

 

16:53 За уточненою інформацією Київської ОВА, унаслідок нічної атаки росіян в області травмовано 4 людини. Одну людину шпиталізували з черепно-мозковою травмою та травмами кінцівок. Інші отримали незначні травми. В одному з районів Київщини від вибухової хвилі постраждало понад 100 приватних будинків та 30 квартир у семи багатоповерхівках. Також пошкоджено приміщення школи, дитячого садочка, селищної ради, лікарні, навчально-реабілітаційного центру, автостанції, двох магазинів, складське приміщення тощо.

 

 

16:02 Катування цивільних українців і військовополонених є організованою частиною державної політики Росії, заявила спецдоповідачка ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Еліс Джил Едвардс. “На мою думку, ці жахливі дії не можуть бути оцінені як випадкові, а радше як організована частина державної політики... з метою залякування, покарання або отримання інформації та зізнань. Я будую цей аналіз на масштабах звинувачень, а також на методах, цілях тортур різних форм”, – сказала Едвардс на пресконференції в Києві. Є свідчення про катування струмом, побиття, імітацію страт і утоплення, змушення до перебування у певних позах протягом тривалого часу, погрози зґвалтуванням чи смертю та різні так звані "церемонії", які насправді є спробами принизити затриманих. Цивільні українці свідчили про утримування в тісних підвалах. Кілька постраждалих розповіли, що непритомніли від побоїв та ударів струмом, а також про втрату пам'яті внаслідок катувань.

 

 

15:36 Силам оборони України під час несподіваної атаки вдалося визволити частину селища Опитне в Авдіївській громаді під Донецьком, повідомив начальник місцевої військової адміністрації Віталій Барабаш. "Ворог тисне з півночі від міста. З півдня в районі Опитного ми маємо успіх, і він, на мою думку, дуже суттєвий... Два дні тому вони вели дуже потужні активності на півночі міста, і в цей час українські військові провели блискучу штурмову операцію та зайняли частину Опитного. Закріпились, і тривають бої в самому населеному пункті", – розповів Барабаш в етері телемаратону.

 

 

 

14:51 Росіяни обстріляли автомобіль з іноземними волонтерами біля Часового Яру. Загинуло двоє іноземців – іспанка Емма Ігуаль і канадієць Ентоні Ігнат. Інформацію про трагедію підтвердив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес. Організація Road2Relief повідомляє, що команда з чотирьох волонтерів у суботу прямувала зі Слов’янська в село Іванівське, що в напрямку Бахмута. У дорозі їхню машину підбили. Внаслідок прямого влучання автомобіль перекинувся та зайнявся. Двох членів команди шпиталізовано.

 

 

14:17 Україна вперше завантажила ядерне паливо Westinghouse у реактор ВВЕР-440 одного зі своїх блоків АЕС. Звантаження палива відбулося за участю міністра енергетики України Германа Глущенка, президента "Енергоатому" Петра Котіна, президента Westinghouse Патріка Фрагмана і посла Швеції Мартіна Оберга. "Енергоатом" став першою у світі енергогенерувальною компанією, що експлуатує реактори радянського дизайну й реалізував проєкт із диверсифікації ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440. Зі слів Котіна, американське паливо працюватиме в активній зоні реактора з російським, із подальшим його повним заміщенням.

 

 

13:40 Південна Корея з 2025 року виділить Україні фінансову допомогу на суму $2 млрд, оголосив президент країни Юн Сок Йоль під час саміту лідерів G-20 в Індії. Перед цим влада Південної Кореї заявила, що до кінця 2024 року виділить Україні допомогу в розмірі $300 млн, а в 2022 році Сеул надав Києву допомоги на загальну суму в $100 млн, включаючи партії бронежилетів і касок для ЗСУ.

 

 

13:19 МЗС Румунії викликало тимчасового повіреного у справах Росії через знахідку уламків дронів на своїй території. Росіянину висловили протест "у зв'язку з порушенням повітряного простору Румунії".

 

 

13:00 У районі Роботиного Збройні Сили України звільнили ще близько півтора квадратного кілометра, повідомив речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемаратону. В районі Мар’їнки українські військові відбили близько 15 атак ворога.

 

 

12:35 Погодні умови дозволять ЗСУ вести наступ ще протягом 30–45 днів, вважає голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі:

"Важкі бої все ще тривають. Українці б'ються і послідовно просуваються. Залишилася ще деяка кількість часу, ймовірно близько 30–45 днів придатної для боїв погоди, тож українці поки не закінчили. Битви ще не закінчилися. ЗСУ поки не закінчили бойову фазу того, що вони запланували. Я від самого початку говорив, що ця війна буде довгою, повільною, важкою і пов'язаною з великою кількістю жертв. Власне так і відбувається".

 

 

12:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 127 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 35 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

12:06 Росіяни почали напинати над своїми літаками на військових аеродромах сітки для захисту від безпілотників.

 

 

 

11:40 Виступаючи на "Ялтинській європейській стратегії" (YES), начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов спрогнозував, що війна РФ проти України не триватиме довше 6–12 місяців:

"Я не поділяю думку, що це буде тривала війна. Це моя особиста думка, яка базується на аналізі тих даних, які ми маємо, передусім щодо противника: росіяни фізично не можуть вести довготривалі дії.

Але, знову ж таки, якщо ви говорите про півріччя, про сім місяців, про рік, і думаєте, що це тривалий термін, то цілком зрозуміло, що ви матимете рацію".

 

 

11:25 Нині вночі в Тернополі спалахнула масштабна, площею 9 тис. кв. м, пожежа на одному з підприємств у заповненій пінопластом будівлі. Для її ліквідації було направлено рятувальників і тактичного пожежного робота з Рівного, до ранку пожежу локалізували. Постраждалих не виявлено, причини виникнення вогню встановлюють.

 

 

 

11:10 Артилерія в росіян "грає вже не першу роль". Головні проблеми, з якими зіткнулися українські Збройні Сили під час наступу – це суцільне мінування та величезна кількість малих дронів-камікадзе, – розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов на  зустрічі “Ялтинської європейської стратегії” (YES), додавши: "У росіян добре побудовано лінію оборони, а також є величезна кількість переносних протитанкових комплексів. Професійна армія у загальному розумінні закінчилася ще минулої осені, вони воюють мобілізованими. Це також цілком очевидний факт. Виробництво нових типів озброєння та техніки на недостатньому рівні. Росіяни не встигають адаптуватися до різких змін, і хоча російський режим не такий потужний, але це все ще не подоланий ворог. Не можна просто говорити, що у них все погано, що вони дурні тощо. Ні, це зовсім не так. Вони адаптуються, намагаються змінити тактику використання своїх збройних сил. Зі стратегією у росіян нічого не виходить, проте з тактикою позитивні зрушення для них, на жаль, є. Зараз вони копіюють багато в чому наші дії. РФ почала масово використовувати дрони – це те, чого до війни проти України вони не мали".

 

 

10:50 Внаслідок нічної російської атаки на Київщині пошкоджено інфраструктурний об’єкт та 8 приватних будинків, приміщення школи, дитячого садочку та селищної ради, навчально-реабілітаційний центр, повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко. Жертв і постраждалих немає. Повітряна тривога в області тривала понад три години.

 

 

10:15 Росія зосередила на тимчасово окупованих українських територіях, зокрема у Криму, понад 420 тисяч своїх військовослужбовців, повідомив заступник начальника ГУР Міноборони Вадим Скібіцький на зустрічі "Ялтинської європейської стратегії" (YES). І це якщо не брати до уваги Росгвардію, інші структури, спеціальні підрозділи, силові структури РФ, які забезпечують окупаційну владу на наших територіях. Але, зазначив Скібіцький, попри таку кількість окупантів, за більш ніж півтора року від початку повномасштабної агресії РФ так і не змогла досягти своєї стратегічної мети − повної окупації України, і почала змінювати цілі. Тепер росіяни намагаються повністю захопити Луганську та Донецьку області, найактивніші бойові дії вони ведуть на двох напрямках: Куп'янськ–Лиман і Мар'їнка–Донецьк, щоби виконати хоч якесь завдання і повністю вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

 

 

10:00 Станом на 09:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• У Псковській області Росії, неподалік від кордону з Естонією, губернатор організував волонтерські патрулі безпеки, щоб запобігти подальшим атакам безпілотних літальних апаратів (БПЛА) на авіабазу "Крести". За повідомленнями, до 800 громадян зареєструвалися, щоб приєднатися до патрулювання. Ця ініціатива з'явилася після повідомлення про пошкодження двох транспортних літаків Іл-76 29 серпня 2023 року.

• Через обмежений радіус дії квадрокоптерів атаки на базу майже напевно були здійснені з території Російської Федерації. Патрулі складатимуться з груп по 50 осіб, розподілених між кількома муніципалітетами, які патрулюватимуть прикордонні райони й об'єкти критичної інфраструктури, зокрема аеропорти та військово-повітряні бази.

• Створення цих добровільних патрулів безпеки, ймовірно, діятиме як стримувальний фактор і забезпечить певний рівень захисту від квадрокоптерів, якими керують із безпосередньої близькості до авіабази. Досвід показав, що знищити БПЛА зі стрілецької зброї складно, тому російським силам все одно будуть потрібні системи протиповітряної оборони з можливістю спостереження та як кінетичними, так і електронними засобами перехоплення для знищення атакувальних БПЛА. Використання добровольців вказує на брак підготовленого персоналу служб безпеки в Росії.

 

 

09:35 Починаючи з травня, росіяни завдають ударів по Україні ракетним озброєнням, випущеним у поточному кварталі, розповів заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький під час зустрічі "Ялтинської європейської стратегії" (YES).

 

 

09:25 Вночі росіяни з північного напрямку (Курськ – РФ) атакували ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”: у напрямку Київщини зафіксовано пуски 33 “шахедів”, 26 із них (79%) знищено в результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України.  

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили вчора здійснили підтверджене просування в районі межі Донецької та Запорізької областей і на заході Запорізької області та здійснили просування на південь від Бахмута. Вчора опубліковані геолокаційні кадри показують, що українські війська просунулися на північний захід від Новомайорського вздовж межі Донецької та Запорізької областей, де, як стверджують російські джерела, останніми днями активізувалися бої. Інші геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські сили також просунулися на північний схід і схід від Новопрокопівки та на захід від Вербового на заході Запорізької області. Генштаб України повідомив, що українські сили досягли неконкретизованих успіхів на південь від Роботиного. Пов’язаний із Кремлем російський мілблогер стверджував, що українські війська змусили російські сили відійти з Андріївки.

• Речник Головного управління військової розвідки України Вадим Скібіцький ще раз наголосив на праві України здійснювати удари по критично важливих російських стратегічних і військових об’єктах у тилових районах. Скібіцький наголосив, що українські війська атакують військові об'єкти й об'єкти військово-промислового комплексу, які задіяні у виробництві ракет і матеріально-технічному забезпеченні. Скібіцький заявив, що Україна цілеспрямовано націлюється на ці об’єкти, щоб знизити наступальний потенціал Росії та досягти "ефекту доміно", коли знищення одного об’єкта змушує інші залежні підприємства зупиняти виробництво.

• Війна Росії в Україні дедалі більше обмежує російську місцеву та регіональну політику, навіть мінімальна довоєнна конкуренція придушена, а регіональні уряди все більше зосереджуються на своїй здатності генерувати ресурси для війни.

• Кремль продовжує відмовлятися знову приєднатися до Чорноморської зернової ініціативи, намагаючись отримати від Заходу максимальні поступки, і, можливо, вважає, що очевидна підтримка чи прийняття його вимог з боку деяких міжнародних гравців дає йому більше важелів впливу на перегляд угоди.

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та  Запорізької областей, на заході Запорізької області та на окремих ділянках просунулися вперед.

• Російська окупаційна влада продовжує намагатися створювати маску легітимності та законності навколо поточних місцевих виборів у окупованих регіонах України.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. На жаль, внаслідок таких терористичних дій є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновані житлові будинки, пошкоджена цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують ведення оборонних дій на сході та наступальної операції на півдні України, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося понад 30 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснив понад 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ так і по цивільних об’єктах нашої держави.

Сьогодні вночі окупанти атакували Україну 32 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", з яких 25 було знищено засобами протиповітряної оборони України. Більшість ударних БпЛА російські окупанти спрямували на Київщину.

Авіаційних ударів ворога зазнали населені пункти Бударки, Амбарне, Синьківка, Кислівка, Чернещина Харківської області, Новоселівське, Білогорівка Луганської області, Сіверськ, Андріївка, Красногорівка, Старомайорське, Спірне, Веселе, Пречистівка, Золота Нива Донецької області, Роботине, Кам’янка Запорізької області, Архангельське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем противника опинилися понад 45 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

В районі відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону Збройних Сил України в районах Берестового, Оріхово-Василівки, Богданівки. Тривають жорсткі бої в районі Кліщіївки.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони продовжують утримувати ініціативу: стримують ворога, проводять штурмові дії і метр за метром відвойовують нашу землю. Зокрема, українські воїни відбили близько 15 атак ворога в районі Мар’їнки.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони ведуть наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій.

На Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади противника та наносити успішне ураження по його тилам.

10 вересня 2023 року, на тимчасово окупованих територіях України окупаційною владою сплановано проведення незаконних “виборів голів та депутатів місцевих рад”. Слід зазначити, що переважна більшість кандидатів навіть не мають вищої освіти та працюють двірниками, охоронцями й прибиральницями. Окупанти просто використовують їх особистості для приховування реальних “керманичів” захоплених територій.

Зазначені псевдовибори та їх результати не визнає увесь цивілізований світ, а сам факт їх проведення й участь місцевого населення буде використано окупаційною владою з метою обліку людських мобілізаційних ресурсів та їх подальшого призову до лав загарбницької армії країни-агресора.

Командування Сил оборони України закликає ігнорувати участь у таких псевдодемократичних заходах та уникати призову до окупаційного війська.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки противника. Крім того, протиповітряною обороною знищено три розвідувальні БпЛА.

Підрозділами ракетних військ уражено 6 артилерійських засобів, 1 зенітно-ракетний комплекс, 1 район зосередження особового складу та 1 склад паливно-мастильних матеріалів противника.

 

 

 

10.09.2023