560-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:49 Міністерство оборони США оголосило про додаткову допомогу Україні - у пакеті будуть постріли зі збідненим ураном для раніше обіцяних танків "Абрамс". До пакета ввійшло додаткове обладнання для протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкова зброя. Зокрема, ЗСУ отримають боєприпаси для HIMARS, снаряди калібрів 155 мм і 105 мм, міномети калібром 81 мм і міни до них, керовані ракети TOW, протитанкові системи Javellin й AT-4, понад 3 млн куль для вогнепальної зброї, тактичні системи повітряної навігації й захищеного зв’язку.

 

 

20:01 Пошуково-рятувальну операцію у Костянтинівці завершили. Згідно з офіційними даними, внаслідок російського обстрілу загинуло 17 людей, 32 особи отримали поранення.

 

 

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 10 ракетних, 54 авіаційні удари, здійснив 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Гранівого Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Грем'яч Чернігівської області, Велика Писарівка, Покровка, Пономаренки, Чернацьке Сумської області та Ветеринарне, Гатище, Варварівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Синьківки, Котлярівки, Крохмального Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Колодязне, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаки противника неподалік Новоєгорівки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Веселого Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили атаки противника біля Оріхово-Василівки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Хромового та Північного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Оріхово-Василівка, Біла Гора, Богданівка, Кліщіївка Донецької області. У свою чергу, в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмута, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

На Авдіївському напрямку сили оборони відбили атаки противника в районі Авдіївки. Противник завдав авіаційного удару неподалік Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких Олександропіль, Керамік, Невельське, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Красногорівка, Парасковіївка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Урожайного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Шахтарське, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Левадне, Гуляйполе, Червоне Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Ольгівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Херсон та Антонівка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по позиціям зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 3 артилерійські засоби, 2 пункти управління, 1 зенітно-ракетний комплекс та 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

18:58 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступає за відновлення "зернової ініціативи", але "не за рахунок шантажу, виконання забаганок РФ". "Якщо наразі йти їм на поступки, вони повернуться, через місяць вони знову вийдуть і висунуть нові вимоги.... Паралельно, з огляду на те, що Росії вірити не можна, потрібно розвивати альтернативні морські коридори до Чорноморської зернової ініціативи. Україна це успішно робить – і ви знаєте про кораблі, які вже вийшли", – сказав Кулеба. Міністр анонсував переговори між президентами України та Туреччини.

 

 

18:24 Посольство України в Ізраїлі закликало світ рішуче засудити антисемітські заяви російського президента. "Путін пов'язав єврейське походження Президента України з прославлянням нацизму. Хронічна фіксація Путіна на етнічному походженні українського Президента – це черговий прояв глибоко вкоріненого антисемітизму російських еліт", – ідеться у заяві амбасади. У посольстві закликають консолідувати зусилля для підтримки України. "Ізраїльський уряд повинен розуміти, що Путін своїми жорсткими словами проти Президента Зеленського лише ще раз доводить, чому Ізраїль повинен підтримувати Україну та Президента Зеленського у цей важкий час", – зазначили у диппредставництві.

 

 

18:05 Президент України Володимир Зеленський назвав умисним терактом російський ракетний удар по Костянтинівці. "Це цивільне місце, там немає жодних військових частин і близько. Удар навмисний. Ми розуміємо, що вони роблять те саме, що й раніше, коли відбуваються ті чи інші позитивні наступальні кроки українських сил оборони", – сказав Зеленський на пресконференції після переговорів із прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.

     

 

17:39 Президент Румунії Клаус Йоханніс гостро відреагував на інформацію про знахідку уламків російського дрона на території країни. "Якщо підтвердиться, що компоненти належать російському безпілотнику, така ситуація буде неприпустимою і серйозним порушенням суверенітету і територіальної цілісності Румунії", – сказав Йоханніс. Водночас він підкреслив, що Румунія дуже добре захищена з боку НАТО і може почуватися у безпеці. "Румунія користується надзвичайно сильними гарантіями безпеки, найсильнішими за всю нашу історію", – наголосив президент.

 

 

17:11 Верховна Рада ухвалила закон про посилення соціального захисту військовослужбовців, який, зокрема, передбачає передачу зарплат полонених сім’ям. "Законопроєктом пропонується зберігати грошове забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон, а також зникли безвісти за особливих обставин та можливість виплати їхнім сім’ям. Окрім тих, хто здався в полон добровільно", – прокоментувала голова комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

 

 

16:52 Через підрив росіянами Каховської ГЕС Україна втрачає запас питної води, якого вистачило б на рік, заявив керівник "Укргідроенерго" Ігор Сирота. "Ми втратили від 35 до 40% питної води. До підриву у нас було приблизно 18,6 млн кубокілометрів води, а залишилось в річищі річки 3–3,5 млн кубокілометрів", – сказав Сирота в етері телемаратону. З його слів, втрачений обсяг води Україна могла б споживати протягом року.

 

 

16:27 Число поранених унаслідок російського удару по Костянтинівці зросло до 31; 16 людей загинуло. За даними Офісу генпрокурора, пошкоджено 20 магазинів, лінії електропередач, адмінбудівлю та 5-й поверх житлового будинку. Вщент згоріли легкові автомобілі та 8 торговельних об’єктів.

 

 

 

15:59 Росіяни завдали удару по ринку в Костянтинівці. Загинуло 16 людей, серед них одна дитина. Поранено щонайменше 20 осіб.

 

 

 

15:32 Міністр оборони Румунії Ангел Тилвар підтвердив знахідку уламків дрона у районі села Плауру. Навпроти цього поселення розташоване українське місто Ізмаїл.

 

 

15:10 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що його візит до Києва демонструє постійну і рішучу підтримку України, а також зазначив, що США хочуть пересвідчитися, що в України є все необхідне для успіху в контрнаступі. "Ми бачимо хороший прогрес у контрнаступі. Це дуже складно. Ми хочемо пересвідчитися, що в України є все, що їй потрібно не тільки для успіху в контрнаступі, а й те, що їй потрібно в довгостроковій перспективі, щоб переконатися, що є сильний стримувальний фактор, сильна обороноздатність", – заявив держсекретар США.

 

 

14:54 Верховна Рада призначила новим головою Антимонопольного комітету Павла Кириленка. До цього він очолював Донецьку обласну державну адміністрацію. "За" проголосувало 250 депутатів.

 

 

14:29 На 70 році життя помер Ігор Козловський, український релігієзнавець та науковець. Про смерть батька повідомив Олександр Козловський, син пана Ігоря. Зі слів релігієзнавиці Людмили Филипович, причиною смерті став серцевий напад.

 

Фото з FB Сергія Кошмана

 

 

14:02 Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс підтвердив знищення першого танка Challenger 2 на війні України з Росією. Шеппс заявив телеканалові Sky News, що машина зазнала удару артилерією; екіпаж уцілів. Напередодні на мілітарних пабліках поширювали кадри розбитого "Челленджера" у районі села Роботине. Машина належала 82-й десантно-штурмовій бригаді. Це перший випадок знищення Challenger 2 в умовах бою в історії. Україна отримала від британців 14 таких танків.

 

 

13:30 Верховна Рада підтримала подання Президента України Володимира Зеленського про призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України, за ухвалення відповідного проєкту постанови №10004 проголосували 338 народних депутатів.

 

 

13:26 Державний секретар США Ентоні Блінкен розпочав свою офіційну програму в Україні з ушанування пам'яті загиблих воїнів на Берковецькому кладовищі. Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Блінкен став першим колегою, який відвідав мілітарний цвинтар на Берковці. "Це знак поваги до всіх українських воїнів, які віддали своє життя за нашу свободу та право на життя", – прокоментував Кулеба.

 

 

 

13:20 Українська розвідка не впевнена на 100% в загибелі лідера ПВК "Ваґнер" Пріґожина в авіакатастрофі в Тверській області РФ 23 серпня, але підтверджує інформацію щодо загибелі його пособника Дмітрія Уткіна, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. 

 

 

12:50 Росіяни встановили новий проліт на Керченському мосту після того, як переправу було атаковано 17 липня, свідчать знімки сервісу Planet.com.

 

 

 

12:34 До Києва прибула премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен. Вранці вона виступила у парламенті.

 

 

 

12:30 Державний секретар США Ентоні Блінкен, який сьогодні прибув до Києва для зустрічей з Президентом Володимиром Зеленським і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, має оголосити про виділення понад 1 мільярда доларів на допомогу Україні, повідомляє CNN з посиланням на високопосадовця з Держдепартаменту США. Блінкен прибув до Києва нічним потягом із Польщі, фактично під час російської ракетної атаки.

 

 

 

12:15 В Одеській області через нічний обстріл дронами-камікадзе пошкоджено лінії електропередачі, частина споживачів у місті Кілія – без світла, повідомили в Міненерго. Вчора у Миколаївській області з технологічних причин одночасно відключалися дві повітряні лінії електропередачі 150 кВ. На Донеччині через ворожі обстріли вимикалася повітряна лінія електропередачі та підстанція 35 кВ, що призвело до знеструмлення 4 тисяч абонентів у 9 населених пунктах. Залишається знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

 

 

12:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 137 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 85 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:55 На Хмельниччині затримали інформатора ФСБ РФ зі Славути, який вже упродовж кількох місяців виконував завдання російської спецслужби та збирав дані про рух техніки і ремонтні бази Збройних Сил України, розташування військових частин та об’єктів критичної інфраструктури в регіоні, зокрема оборонпрому, встановлював GPS-трекер на опору мосту під залізничною колією як цілі для ураження, повідомили в Офісі генерального прокурора України.

 

 

11:41 Велика Британія готується визнати ПВК "Ваґнер" терористичною організацією. Це дозволить заарештувати майно, що має стосунок до "ваґнерівців".

 

 

11:30 Внаслідок вранішньої, о 10:24, ракетної атаки на Запоріжжі зруйновано об'єкт цивільної інфраструктури та поранено двох працівників, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

 

 

11:10 Лише 12% українців користувалися бібліотеками за минулі 12 місяців, свідчать результати серпневого дослідження Info Sapiens. На запитання, коли респонденти востаннє брали в бібліотеці книжки для читання,

69,6% відповіли, що не користуються бібліотекою або не пам'ятають,

18,4% – більш ніж 12 місяців тому,

6,5% – протягом 2–12 місяців,

3,3% – протягом 2–4 тижнів,

2,2% – протягом останнього тижня.

У розрізі вікових груп і реґіонів сильної відмінності не спостерігається, водночас жінки користуються бібліотеками дещо активніше за чоловіків.

 

10:35 З усіх осіб, які повернулися в Україну з полону, чверть становлять люди, яких вважали зниклими безвісти за особливих обставин, заявив під час зустрічі в Офісі омбудсмена з рідними полонених представник із прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко.

 

 

10:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Новий навчальний рік у Росії розпочали з нової навчальної програми, яка включає як військові навички, так і кремлівський погляд на історію України. Президент Росії Путін у перший день особисто провів відкритий урок із 30 школярами. Теми оновленого іспиту з історії країни включають "возз'єднання" Криму з Росією і "спеціальну військову операцію" в Україні.

• Навчальну програму парламент Росії затвердив минулого року. Один з її елементів, "основи безпеки життєдіяльності", орієнтований на учнів старших класів і включає базовий модуль військової підготовки. Сюди входить поводження з автоматами Калашникова, використання ручних гранат, керування безпілотними літальними апаратами (БПЛА) та надання першої медичної допомоги на полі бою. Учнів також можуть відвідати ветерани української війни.

• Нова навчальна програма переслідує три цілі: ознайомити учнів із кремлівським виправданням "спеціальної військової операції", прищепити їм військове мислення та скоротити терміни підготовки при подальшій мобілізації та розгортанні.

• Впровадження операцій з БПЛА свідчить про зростання їх значення на полі бою та уроки, отримані щодо цих систем безпосередньо під час конфлікту в Україні.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

131,6% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  50,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

136,5% автомобільної техніки (з них 3,6% за минулий тиждень),

184,5% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

  67,1% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  35,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:35 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив Генштаб ЗСУ.

У напрямку Роботине–Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів і військ, застосовує резерви.

У той же час Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Авдіївському та Марїнському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області.

Також на Лиманському та Бахмутському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки та північніше Кліщіївки. Важкі бої тривають.

 

 

09:30 Оперативна обстановка на східних напрямках залишається складною, росіяни не полишають своїх планів вийти на кордони Донецької та Луганської областей, наполегливо готуються взяти реванш і перехопити оперативну ініціативу, інформував командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський:

На Куп'янському напрямку ворог завершує підготовку штурмових загонів, щодня обстрілює наші позиції з артилерії та мінометів.

На лиманському напрямку триває заміна військ на частини 25-ї армії, які сформовані та перекинуті з території РФ.

На Бахмутському напрямку тривають запеклі бої, ворог намагається утримати займані позиції, але наші підрозділи героїчно крок за кроком вибивають загарбників.

 

 

09:25 З офіційним візитом до Києва прибув державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен.

 

 

09:20 Протягом майже трьох годин росіяни атакували Ізмаїльський район Одеської області ударними безпілотниками, внаслідок чого загинула людина, є руйнування припортової інфраструктури, інформував голова військової обладміністрації Олег Кіпер. Пошкоджено об'єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктури: елеватори, адміністративні будівлі, агропідприємства.

 

 

09:15 Вночі росіяни завдали удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Усього було зафіксовано:

7 ракет повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55, випущені з 9 літаків стратегічної авіації Ту-95мс із району Енгельса;

1 балістичну ракету “Іскандер-М”;

25 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південно-східного та південного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Чауда).

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил, у взаємодії із ППО Сил оборони України, знищено:

7 (100%) крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;

1 (100%) балістичну ракету “Іскандер-М”;

15 (60%) ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

 

 

09:10 Вночі росіяни здійснили комбіновану ракетну атаку на Київ: з району Саратовської обл. з літаків стратегічної авіації Ту-95МС вони випустили крилаті ракети типу Х-101/555/55, одночасно було запущено ракети іншого типу, ймовірно балістичного. Силами ППО ліквідовано всі ворожі цілі, інформував голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Жертв і руйнувань немає, на Київщині в результаті падіння уламків ракет були зафіксовані пожежі у Фастівському та Бучанському районах, зокрема на території торговельного підприємства. 

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військовим, так і по цивільним об’єктам.

Протягом доби ворог завдав 40 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 28 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Сидорівки Сумської області та Ветеринарного – Харківської. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, зокрема це Карповичі, Грем'яч Чернігівської області, Зноб-Новгородське, Старикове, Покровка, Олександрівка Сумської області та Шевченка, Стариця, Гатище, Плетенівка, Нестерне, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили атаки противника в районі Новоселівського Луганської області. Противник завдав авіаційного удару в районах Петропавлівки та Крохмального на Харківщині. Ворог продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Масютівка, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Табаївка та Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку сили оборони відбили атаки противника в районі Новоєгорівки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Білогорівка Луганської області, Торське, Сіверськ, Спірне Донецької області. Ворог продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Дронівка, Сіверськ, Верхньокам'янське, Спірне, Григорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку сили оборони відбили атаки противника в районах Залізнянське, Кліщіївка, Біла Гора Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Кліщіївка Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Васюківка, Новомаркове, Бахмут, Ступочки, Біла Гора, Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки Донецької області. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Старомайорського. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Вугледар, Пречистівка, Шахтарське, Золота Нива, Велика Новосілка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили атаки противника в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Мала Токмачка, Роботине, Оріхів, Запорізької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Червона Криниця, Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка, Оріхів Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Михайлівки Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Михайлівка, Гаврилівка, Іванівка, Херсон Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки,

14 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 склад боєприпасів та 1 зенітно-ракетний комплекс противника.

 

 

08:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська продовжують наступ на заході Запорізької області. Опубліковані вчора геолокаційні кадри показують, як російські війська завдають ударів по українських позиціях на північний захід і захід від Роботиного, вказуючи на те, що українські війська просунулися в район поблизу населеного пункту, який, як раніше заявляли, контролюють російські війська. Інші геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські сили також просунулися на південь від Роботиного та на північний захід від Вербового. Ці останні дані свідчать про те, що українські сили просуваються вздовж лінії російських укріплень, яка там проходить. Українські військові також підтвердили, що українські сили досягли успіху на напрямках Роботине–Новопрокопівка, а також повідомили, що українські сили проводять успішні наступальні операції на південь від Бахмута.

 

 

• Російські джерела продовжують скаржитися на те, що російським військам не вистачає контрбатарейних засобів і артилерійських боєприпасів в умовах українського контрнаступу, з чим Кремль і міністерство оборони Росії, як повідомляється, намагаються боротися. Російські мілблогери вчора і позавчора стверджували, що російські контрбатарейні системи погано працюють на лінії фронту в Україні, стверджуючи, що російські війська значною мірою покладаються лиш на безпілотники "Ланцет" і 220-мм і 300-мм снаряди для реактивних систем залпового вогню, запаси яких є обмеженими. Один російський мілблогер зазначив, що плани російського міністерства оборони сформувати п'ять нових артилерійських бригад у кожному з п'яти військових округів Росії частково спрямовані на покращення загальних контрбатарейних можливостей, стверджуючи, що вони будуть оснащені 203-мм артилерійськими системами 2С7 "Піон" і 2С7М "Малка" з російських складів. Позавчора The New York Times повідомила, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин і президент Росії Путін зустрінуться на Східному економічному форумі у Владивостоці з 10 по 13 вересня і, як повідомляється, обговорять питання постачання Північною Кореєю артилерійських снарядів до Росії.

• Українські контрнаступальні операції на межі Донецької та Запорізької областей, найімовірніше, мають на меті скувати частини 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії і не дати їм можливості передислокуватися на критичні ділянки фронту в західній частині Запорізької області. Російський мілблогер вчора опублікував аудіозапис нібито від солдата російського 247-го полку ПДВ, що йому доводиться забирати тіла російських військовослужбовців під Старомайорським, оскільки російське командування не контролює процес забирання тіл, і стверджує, що його підрозділ втратив 49 загиблих за один день боїв. Заяви російського солдата свідчать про те, що підрозділи 247-го полку продовжують оборонятися на межі Донецької та Запорізької областей, незважаючи на заяви відомих російських джерел наприкінці серпня про те, що деякі ці підрозділи воюють у районі Роботиного. Раніше ISW вже спостерігала, що підрозділи 108-го полку ПДВ та 56-го полку ПДВ – двох інших полків, що входять до складу 7-ї дивізії ПДВ – передислокувалися в район Роботиного.

• Міністр оборони Росії Шойґу вчора під час зустрічі з російським військовим керівництвом повторив шаблонну риторику, спрямовану на те, щоб відкинути нещодавні досягнення України та підкреслити початок нового навчального року для російських військових закладів.

• Президент Росії Путін провів історичні паралелі між радянською участю у Другій світовій війні та нинішньою війною в Україні, щоб сформувати ідеологічні очікування тривалої війни. Путін розкритикував "ставлення" міжнародної спільноти до підготовки до Другої світової війни – дуже ймовірно, критикуючи європейські країни за нездатність виступити проти нацистської Німеччини до початку війни (та ігноруючи пакт Молотова–Ріббентропа, який на короткий час об'єднав Радянський Союз з нацистською Німеччиною, дозволив радянське вторгнення в країни Балтії та розділ Польщі) – як таке, що створило умови для нинішнього конфлікту в Україні, і провів паралелі між зусиллями з реконструкції та заходами з надання допомоги ветеранам під час і після Другої світової війни та поточною війною в Україні. Путін також посилив кремлівську інформаційну операцію, яка неправдиво зображує український уряд як "нацистський режим". Ці прямі паралелі між "спеціальною військовою операцією" і Другою світовою війною, ймовірно, є найбільш близькими до того, щоб Путін або будь-який інший російський високопосадовець визнав війну в Україні справжньою війною. Ці паралелі також дають зрозуміти внутрішній російській аудиторії, що нинішні війна дійсно є війною, незважаючи на наполегливе використання евфемістичного терміну "спеціальна військова операція".

• Уряд Вірменії, схоже, серйозно ставить під сумнів свої десятирічні відносини безпеки з Росією на тлі повідомлень про гуманітарну допомогу Вірменії Україні та зростання громадського невдоволення гарантіями безпеки Росії. Вірменська служба "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" "Радіо Азатутюн" повідомила вчора, що уряд Вірменії вперше з початку війни в Україні надіслав неконкретизовану гуманітарну допомогу Україні. Джерела "Радіо Азатутян" стверджували, що дружина прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна Анна Акопян особисто доставить допомогу до Києва та візьме участь у "Третьому саміті перших леді та джентльменів", який розпочнеться 6 вересня. Уряд Вірменії офіційно не підтвердив цю інформацію, але в інтерв’ю італійській газеті La Repubblicа, опублікованому 4 вересня, Пашинян заявив, що Росія не може задовольнити потреби безпеки Вірменії і назвав залежність Вірменії від Росії в питаннях безпеки "стратегічною помилкою", зазначивши, що Росія не може задовольнити потреби безпеки Вірменії навіть при її бажанні, враховуючи поточну потребу російських військових у зброї та боєприпасах, маючи, ймовірно, на увазі їхнє використання в Україні. 5 вересня прокремлівський російський мілблогер підтвердив, що генерал-майор Кулаков змінив генерал-полковника Ленцова на посаді командувача російським миротворчим контингентом у Нагірному Карабасі.

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області і на окремих ділянках просунулися вперед.

• Українські війська вчора вели наступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту та просунулися в районі Бахмута, на межі Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області.

• Російські джерела продовжують повідомляти про спроби Росії вербувати добровольців на тлі постійних чуток про загальну мобілізацію.

• Як повідомлялося, вчора в окупованій Луганській області СБУ вчинила атентат на російського окупаційного чиновника.

 

06.09.2023