558-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:36 Папа Франциск визнав, що його нещодавні коментарі щодо Росії були невдало сформульовані й він не мав на меті вихваляти імперіалізм. "Можливо, це був не найкращий спосіб висловитися. Але кажучи про «велику Росію», я думав не стільки географічно, скільки культурно", – заявив Папа журналістам на облавку літака, коли летів із Монголії, згідно з повідомленням Reuters. Понтифік додав, що "це був випадковий коментар, який спав мені на думку, тому що я вивчав її (російську історію, – ред.) у школі", пояснивши таким чином причину згадки Петра І та Катерину ІІ. "У Росії були темні політичні роки, але спадщина існує, і вона доступна всім", – додав він.

 

 

20:10 Колишній командувач російських повітряних сил Сєрґєй Суровікін уперше з’явився на публіці після спроби заколоту "ваґнерівців" – у понеділок опублікували фото генерала в товаристві супутниці на вулиці у Москві. Стверджується, що знимку зробили сьогодні.

 

 

19:49 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що "путінська гра з зерновою угодою є цинічною". "Росія спрямовує гармати своїх військових кораблів проти перевізників зерна в Чорному морі та кидає бомби на місця зберігання збіжжя", – сказала Бербок на спільній з румунською колегою Лумініцею Одобеску пресконференції у Берліні. Пошуки альтернативних шляхів довозу українського збіжжя не припиняються, запевнила міністерка, і європейські "коридори солідарності" необхідні для всього світу.

 

 

19:10 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 5 ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулося 22 бойові зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Прогрес Чернігівської області, Нова Гута, Ромашкове, Бугор, Малушине Сумської області та Уди, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Гатище, Огірцеве, Тернова Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Бударків Харківської області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Фиголівка, Дворічна, Кіндрашівка, Синьківка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області, Ямполівки та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Серебрянка, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Біла Гора, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Олександропіль, Новокалинове, Керамік, Авдіївку, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Гостре, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Вугледара. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Вугледар, Водяне, Шахтарське, Новоукраїнка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Оріхова, Роботиного, Степногірська Запорізької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новодарівка, Ольгівське, Залізничне, Мала Токмачка, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Тягинки та Молодіжного. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнала Бургунка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 4 пункти управління противника.

 

 

18:41 Українські служби завершили ліквідацію наслідків після теракту на Каховській ГЕС, нівелювавши ризик спалаху епідемій, заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. "Завдяки злагодженій роботі спеціалістів Центрів контролю та профілактики хвороб та медиків, екстрених служб та оперативному обміну інформацією з органами місцевого самоврядування і тому, що люди дослухались до обмежень та рекомендацій, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб", – сказав Кузін.

 

 

18:08 Минулої п'ятниці в Азовське море впав російський вертоліт Ка-52. Причиною трагедії начебто став густий туман, пише Baza. На облавку перебувало двоє членів екіпажу.

 

 

17:39 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба припускає, що стримана реакція Румунії на вибухи "Шахедів" пов'язана з небажанням ескалації. "Ми стверджуємо авторитетно, з доказами, що це прилетіли "Шахеди". Заперечувати це безглуздо, тому що є фотодокази того, що там щось сталося і впало", – сказав Кулеба. На думку міністра, Будапешт узяв паузу, "щоб повністю дослідити і зробити висновки". Водночас Кулеба констатує, що є "тенденція намагання не ескалювати інтерпретацію тих чи інших подій з боку партнерів для того, щоби просто не бути втягнутими у безпосередній конфлікт". "Для нас абсолютно очевидно, що сталося. У нас є фотодокази, і ми готові ними поділитися. Але остаточні висновки буде робити румунська влада, яка потім має сказати, що з цим буде робити. Висновки зробити простіше, ніж потім з ними щось зробити", – заявив Кулеба.

 

 

17:20 Після переговорів у Сочі з Владіміром Путіним президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара з ООН підготує нові пропозиції щодо відновлення "зернової угоди". "Ми готові провести консультації. Ми підготуємо новий пакет пропозицій у консультації з ООН. Вважаю, що ми зможемо досягти результату. Я вірю, що рішення буде досягнуто найближчим часом", – сказав Ердоган за підсумками переговорів. Він додав, що підхід "треба пом'якшити".

 

 

16:45 Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає скасування відстрочки від мобілізації для студентів, які здобувають другу освіту. Нардепи пропонують залишити право на відстрочку лише тим студентам, які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у визначеній законом послідовності, і яким не виповнилося 30 років. Обґрунтовуючи своє рішення, нардепи наголошують, що після повномасштабної агресії значна кількість військовозобов'язаних чоловіків користується правом на відстрочку для студентів, щоб уникнути призову. Зазначається, що йдеться про тих чоловіків, які вже здобули певний рівень освіти та вступили у 2022 й 2023 роках до закладів освіти знову для здобуття рівня освіти, який є рівним, а в більшості випадків навіть нижчим за раніше отриманий.

 

 

16:18 Посли країн "Групи семи" привітали прогрес України у відновленні декларування активів для державних посадових осіб. "Для забезпечення прозорості та підзвітності, ми відзначаємо важливість уникнення лазівок для орендованих активів та важливість обмежити кількість винятків, пов'язаних з безпекою, зокрема щодо оприлюднення інформації, лише до випадків тих, хто безпосередньо бере участь у захисті", – підкреслили дипломати.

 

 

15:57 Кабінет Міністрів схвалив проєкт угоди з урядом Словаччини про безоплатне передання військової техніки. Українського посла Мирослава Кастрана уповноважено на підписання документа.

 

 

15:29 Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Водночас НАЗК прийняло зауваження Міністерства оборони України щодо "невідображення відомостей стосовно місця роботи, посади на час вчинення особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення".

 

 

15:02 Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування правопорушень в Україні все ще не готова потрактувати злочини росіян на українській території як геноцид. "На цьому етапі ми досі не дійшли висновку про те, що в Україні відбувається геноцид. Дозвольте мені сказати, що ми чудово усвідомлюємо занепокоєння та звинувачення щодо цього злочину. Ми розслідуємо це крок за кроком. Наразі ми не маємо достатніх доказів, які відповідали би правовим вимогам Конвенції про геноцид", – сказав голова комісії Ерік Месе, відповідаючи на запитання журналістів у Києві. Він зазначив, що комісія продовжить розслідування. "Ми, наприклад, відзначали, що в російських ЗМІ пролунали певні заяви, які, можливо, можуть мати стосунок до питання підбурювання до геноциду. Це одна лінія, яку ми розглядатимемо, але висновків поки що немає", – додав голова комісії. Водночас Месе наголосив, що комісія виявила велику кількість російських воєнних злочинів, і "це серйозні злочини".

     

 

14:40 Аналітики The Economist узагальнили динаміку кількості пов'язаних із війною пожеж на підконтрольних Україні (синє) та окупованих (червоне) територіях (7-денне ковзне середнє за дні з менш ніж 50-відсотковим покриттям хмарами).

 

14:16 Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони України. Заяву Резнікова про відставку погодило 16 народних депутатів; 2 утримались.

 

 

13:49 Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко підтверджує інформацію про вибух двох "Шахедів" на території Румунії. "Під час масованої атаки РФ ударними дронами російські "Шахеди" впали та здетонували на території Румунії. Це сталося в районі Ізмаїльського порту. Прикордонні загони, які несли службу на тому напрямку, фіксували детонацію двох ворожих БПЛА на румунській стороні. Українські прикордонники через визначені канали зв'язку поінформували румунських колег про це. Також запропоновано надати можливу інформацію щодо цих випадків", – сказав він у коментарі Інтерфакс-Україна. Наразі відповідь від румунської сторони не надходила.

 

 

13:25 День війни коштує державі 100 мільйонів доларів, заявив міністр оборони Олексій Резніков, зазначивши, що волонтери постачають "3% від усього, що потрапило на війну”. Враховуючи, що Україна отримала від партнерів під 100 мільярдів доларів допомоги (озброєння та військова техніка), загальна сума волонтерської допомоги армії становила біля п'яти мільярдів доларів.

 

 

13:12 Президент Туреччини Реджеп Ердоган прибув до Сочі для зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним. Одна з тем переговорів – "зернова угода".

 

 

12:55 Вчора вечірній максимум споживання був на 6,7 % нижчим за показник минулої неділі та на 2,3% меншим, ніж минулої п’ятниці, повідомили в Укренерго. Це пов’язано як із сезонним зниженням температури, так і з більш розподіленим протягом доби споживанням на вихідних.

 

 

12:35 Через грозовий фронт у Чернівецькій області вимикалося 11 ліній електропередач 10 кВ, що призвело до знеструмлення більш ніж 13 тисяч споживачів у 25 населених пунктах, повідомили в Міненерго. Через обстріли на Донеччині відключилася лінія електропередачі 110 кВ, яка живила шахту поблизу Торецька, на Харківщині пошкоджено лінію електропередачі 110 кВ, на кілька годин було знеструмлено більш ніж 9 тисяч споживачів. Залишається також знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Херсонській, Чернігівській та Дніпропетровській областях.

 

 

12:15 Атаки безпілотників, здійснені РФ, не становили жодної прямої військової загрози для національної території або територіальних вод Румунії, повідомили в міноборони Румунії, зазначивши, що відповідні структури міністерства в режимі реального часу відстежували ситуацію, що склалася внаслідок атак російських безпілотників на об'єкти інфраструктури Ренійського морського порту, які були здійснені минулої ночі. Водночас міністерство продовжує впроваджувати заходи посиленої пильності в наземному, морському і повітряному просторі, а також заходи, спрямовані на зміцнення оборони і стримування на східному фланзі, відповідно до національних і союзницьких планів, а атаки на українські об'єкти та елементи цивільної інфраструктури, вважаючи їх невиправданими та такими, що порушують усі міжнародні гуманітарні норми, рішуче засуджує.

 

 

12:04 Рустем Умєров подав до Верховної Ради заяву про звільнення з посади голови Фонду державного майна – незабаром Президент зареєструє в парламенті подання про його призначення міністром оборони.

 

 

11:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 31 серпня 2023 року Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) разом із міжнародними партнерами опублікував звіт про кампанію зловмисного програмного забезпечення, спрямовану на мобільні пристрої Android, які використовують українські військові.

• Зловмисне програмне забезпечення під назвою "Infamous Chisel" ["підступне зубило"] використовувалося російською групою кіберзагроз, відомою як Sandworm. Ще раніше НКЦК пов'язував Sandworm з головним центром спеціальних технологій ГРУ генерального штабу Росії.

• Infamous Chisel забезпечує постійний доступ до зламаних пристроїв Android, збір та викачування даних із них. Це включає націленість на застосунки, що використовують українські військові.

• Infamous Chisel, найімовірніше, використовувався з метою викрадення конфіденційної військової інформації. Ця діяльність демонструє продовження використання Росією кіберпотужностей для підтримки вторгнення в Україну.

 

 

11:32 Українські сили знищили "Байрактаром" російську вантажівку на узбережжі на Херсонщині. Відео ураження поширюється на мілітарних пабліках. Це вже другий запис із роботою "Байрактара" за добу – турецькі безпілотники відновили атаки після тривалої паузи.

 

 

11:20 Вночі під час масованої повітряної атаки РФ в районі Ізмаїльського порту в Одеській області російські дрони типу Shahed впали і здетонували на території Румунії, повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко з посиланням на інформацію Державної прикордонної служби України. Ніколенко назвав це черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, а й безпеці сусідніх країн, зокрема держав – членів НАТО, і закликав партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України та суміжних держав.

 

 

 

11:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 132 населені пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 45 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинули 2 цивільні особи та 14 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

131,1% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  50,0% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

135,8% автомобільної техніки (з них 4,0% за минулий тиждень),

182,1% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

  66,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  35,8% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:45 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – Новоєгорівка продовжує бути найгарячішим місцем на всьому фронту; росіянам дали бій біля висоти 190.8, змусивши відійти на схід.

• Бахмутський напрямок – триває відсування ворога в Кліщіївці; біля Андріївки, особливо південніше, відбувалися запеклі бої.

• Авдіївський відтинок – без змін.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – тривають бої південніше Роботиного, на північних схід від Новопрокопівки та західніше Вербового.

• Таврійський відтинок – без змін.

Незважаючи на всі резерви, які ворог вводив на чотири основні ділянки Сватівського відтинку, досягнути результатів йому не вдалося. Більше того, деякі підрозділи вже перемістили під Токмак. Росіяни продовжують дотримуватися практики застосування зеків, які  присутні майже на всіх відтинках. Біля Новопрокопівки повільно, але просування йде. Наступні тижні можуть стати вирішальними для нашої кампанії на Запоріжжі.

 

 

10:30 Сили оборони мають успіхи на південному фронті, за останні декілька днів у ході ведення наступу були успіхи в районі Новоданилівка–Новопрокопівка, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Збройні Сили закріплюються на досягнутих рубежах.

 

 

10:20 Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що подав до Верховної Ради заяву про відставку:

"На виконання рішення Президента України Володимира Зеленського подав до Верховної Ради України заяву про відставку. До звіту готовий. Тримаймо стрій!"

 

 

 

10:10 Українські війська минулого тижня звільнили 3 кв. км на Бахмутському напрямку, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Бої точаться на південному і північному флангах міста Бахмут,  минулого тижня було дуже гаряче в районах Кліщіївки, Курдюмівки і Озарянівки. Усього з початку наступу українських військ на Бахмутському напрямку звільнено вже 47 кв. км.

 

 

10:00 Вночі росіяни атакували Одещину та Дніпропетровщину ударними БпЛА “Shahed-136/131” з південного та південно-східного напрямку (мис Чауда, Крим та Приморсько-Ахтарськ, рф), повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Зафіксовано пуски 32 ”шахедів”, 23 з них (72%) знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України. Застосовано винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська та підрозділи мобільних вогневих груп Сил оборони України.

Хоча над Дніпропетровською областю ПВК "Схід" ліквідувало шість БПЛА, але внаслідок влучання по інфраструктурному об'єкту виникла пожежа, повідомив голова ОВА Сергій Лисак. 

На Одещині Сили протиповітряної оборони ліквідували 17 ударних безпілотників, проте зафіксовано влучення в Ізмаїльському районі, пошкоджено складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та обладнання промислових підприємств, повідомив голова ОВА Олег Кіпер. Жертв немає.

 

 

09:45 Станом на 9:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські військові офіцери надали надзвичайно відвертий і прямий коментар щодо перспектив подальшого просування України на заході Запорізькій області та вказали, що лінії підготовлених російських оборонних позицій безпосередньо попереду та далі на південь від українського просування може бути для українських сил менш складною. Командувач української Таврійської групи військ бригадний генерал Олександр Тарнавський в інтерв'ю The Guardian обговорив контрнаступ України. Тарнавський заявив, що українські війська рішуче прорвали першу лінію оборони російських сил і що він очікує швидшого просування українців, оскільки українські війська тиснуть на слабшу другу лінію оборони. Українські війська підійшли до чергової лінії підготовлених російських оборонних позицій на окремих ділянках у районі Роботиного на заході Запорізької області, хоча багато російських джерел стверджують, що ці позиції є першою, а не другою смугою оборони в багатоешелонованій російській обороні на півдні України. Українські посадовці та російські мілблогери використовують різну термінологію для опису одних і тих же позицій. Російські джерела характеризують першу лінію позицій, які раніше прорвали українські війська, як передову лінію без порядкового номера. Тарнавський заявив, що російські війська присвятили 60 відсотків свого часу та ресурсів будівництву лінії оборонних позицій, які українські війська зараз прорвали, і лише по 20 відсотків кожній із двох наступних захисних смуг південніше. Ця прорвана лінія російських оборонних позицій складається із системи взаємопов’язаних російських окопів і бліндажів, захищених протитанковими ровами та щільними мінними полями, й інформація Тарнавського підтверджує попереднє спостереження ISW про те, що російські війська, можливо, не продовжили подібних складних приготувань на наступних смугах оборонних рубежів, зокрема в аспекті щільності мінних полів. Російські оборонні позиції неоднорідні за силою на лінії фронту на заході Запорізької області, й опис Тарнавським слабших російських оборонних позицій може стосуватися лише найближчого району Роботиного. Тарнавський також прокоментував важливість українських операцій на півдні України та сугерував, що українське просування на заході Запорізької області є оперативним пріоритетом.

• Українські військові, зокрема, відзначили, що при наступі українські сили в районах з меншою кількістю російських мінних полів можуть діяти вільніше. Речник Таврійського угруповання військ України Олександр Штупун вчора заявив, що мінні поля поблизу наступної лінії російських оборонних позицій менш щільні, ніж початкова смуга оборони, через який просувалися українські війська. Штупун і Тарнавський заявили, що українські сили розгортають більше техніки в цих районах і маневрують більшою кількістю техніки і військ до наступної російської оборонної смуги, але вони визнали, що мінні поля все ще становитимуть значну загрозу. Тарнавський зазначив, що українські війська витратили на розмінування більше часу, ніж очікували на початку контрнаступу, а постійний вогонь російської артилерії та авіації змусив українську піхоту проводити розмінування лише вночі. Штупун додав, що важкі мінні поля змусили українців прориватися вузькими стежками – саме це і є метою мінних загороджень згідно з російською оборонною доктриною. Українські сили тепер можуть мати кращі позиції для більш вільного маневру в тактичному тилу прорваної російської оборонної смуги. Опис Тарнавським російських мінних полів може стосуватися лише найближчого району Роботиного, й українські сили можуть зустріти дуже щільні мінні поля на певних ділянках наступних ліній російських оборонних позицій. Незважаючи на те, що на українські сили, безумовно, чекають подальші важкі бої, Тарнавський охарактеризував, що українські сили успішно прорвали найскладнішу російську оборону. 

• Українські військові посадовці зазначили, що потужність наступної лінії російських оборонних позицій навколо Роботиного, ймовірно, залежатиме від складу російських сил у цьому районі. Тарнавський заявив, що українські сили в районі Роботиного знищують російські підрозділи, які забезпечують прикриття російських сил при відступі, і що російські сили діють оборонними "шматками" (ймовірно, маючи на увазі опорні пункти), а не суцільною лінією оборони. Радник Президента України Олександр Роднянський теж заявив, що майбутня російська оборона не настільки добре захищена. Штупун також зазначив, що для оборони в цьому районі російські сили розгортають резерви неясної якості. Штупун, ймовірно, має на увазі передислокацію раніше виснажених підрозділів 7-ї гвардійської повітряно-десантної та 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізій у район Роботиного з інших місць на театрі воєнних дій. Тарнавський заявив, що російські сили розгортаються резерви як з України, так і з Росії, ймовірно, посилаючись на заяву начальника Головного військового управління України Кирила Буданова 1 вересня про те, що російські військові розгорнули підрозділи новоствореної "резервної армії" (25-та загальновійськова армія), щоб дозволити російським силам продовжувати латеральні передислокації для зміцнення оборони на півдні України. Тарнавський зазначив, що російські війська рано чи пізно залишаться без найкращих солдатів, що дозволить українським силам атакувати частіше. Тарнавський також визнав, що українські сили також втрачають своїх "найсильніших і найкращих", і тому повинні зосередитися на певних ділянках фронту. Штупун оптимістично зазначив, що додаткові українські успіхи дозволять українським силам перекинути більшу кількість особового складу на поточний прорив російської оборони на заході Запорізької області.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії і вчора просунулися в районі Бахмута та на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська вели наступальні дії на Мелітопольському напрямку. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 і 3 вересня, показують, що українські сили контролюють південну частину Кліщіївки. Речник Таврійського угруповання військ України Олександр Штупун заявив, що українські сили досягли невизначених успіхів у напрямку Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

• Кілька російських джерел стверджували, що українські сили продовжують діяти на лівому (східному) березі Дніпра в окупованій Херсонській області. Загалом достовірні російські мілблогери з 30 серпня постійно заявляли, що українські сили утримують позиції на лівому березі Дніпра на північний захід від Підстепного та в районі Антонівського мосту. Один мілблогер стверджував, що протягом останнього тижня українські сили змогли перекинути постачання та особовий склад на позиції на лівому березі. Інший мілблогер повідомив, що після того, як до Запорізької області відійшли неназвані частини десантників, на херсонському напрямку оборону тримають підрозділи мобілізованих і добровольців. Імовірно, мілблогер має на увазі підрозділи 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ, яких перекидали з херсонського напрямку в район Роботиного Запорізької області, як спостерігав ISW, наприкінці серпня.  

• Вчора російські війська завдали серії ударів із безпілотників по українській портовій інфраструктурі в Одеській області.

• Російські військові, схоже, проводять масштабний набір особового складу завдяки постійним зусиллям з прихованої мобілізації, хоча якість і розподіл цих нових військовослужбовців залишаються неясними.

• Президент України Володимир Зеленський вчора оголосив, що звільнив чинного міністра оборони України Олексія Резнікова і має намір замінити його на Рустема Умерова, який зараз є головою Фонду держмайна України. Зеленський заявив – він вважає, що Міністерству оборони "потрібні нові підходи та інші формати взаємодії як з військовими, так і з суспільством", і сподівається, що цього тижня Верховна Рада затвердить Умерова.

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області, в районі межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області та на окремих ділянках дещо просунулися.

• Російські правоохоронці патрулюють і охороняють "виборчі дільниці" на окупованій території України, щоб не допустити висловлювання громадянами проти виборів та фіксувати процес голосування.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні застосувавши іранські ударні дрони “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби ворог завдав 1 ракетний та 78 авіаційних ударів, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Стрілечої Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Грем’яч, Блешня Чернігівської області, Ворожба, Мезенівка, Кіндратівка, Уланове Сумської області та Уди, Вовчанськ, Вільхуватка, Гатище, Бударки, Нескучне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Дворічанське, Берестове, Колодязне, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах Чернещиної Харківської області, Білогорівки Луганської області, Спірного та Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Богданівки, Кліщіївки, Білої Гори, Озарянівки, Курдюмівки, Північного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Тихонівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Північне, Залізне, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки Донецької області. Продовжує завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах, серед них Невельське, Карлівка, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Сєверне, Новокалинове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник завдав артилерійських обстрілів по понад 10 населеним пунктам, серед них Вугледар, Водяне, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Приютного Запорізької області. Завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Новоданилівки, Роботиного Запорізької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Левадне, Малинівка, Червоне, Чарівне, П’ятихатки, Гуляйпільське, Оріхів, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Антонівки, Миколаївки та Ольгівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Микільське, Дмитрівка, Миколаївка, Білозерка Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 1 зенітно-ракетний комплекс противника.

04.09.2023