555-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:05 Прикордонний комітет Білорусі звинуватив Польщу в тому, що польський вертоліт Мі-24 порушив білоруський кордон і пролетів на 1200 метрів вглиб країни. Білоруське МЗС викликало повіреного у справах Польщі для пояснень. Речник оперативного командування ЗС Польщі Яцек Горишевський заявив, що закиди лукашенківців про перетин кордону – це "чиста брехня і провокація". Командування дослідило радіолокаційні дані й пересвідчилося, що "жодного такого інциденту не було".

 

 

21:34 Прокуратура Геттінгена розслідує як замах на вбивство напад російського мерзотника на українського хлопчину в місті Айнбек, що у Нижній Саксонії. Як пише "Німецька хвиля", 26 серпня 10-річний хлопчик перебував у районі моста з кількома іншими українськими дітьми, коли невідомий чоловік закинув дітям, що вони розмовляють українською мовою. Чоловік зажадав, щоб вони говорили російською і заявив, що Україна розпочала війну. Потім русскій потягнув дівчинку за волосся, схопив 10-річного хлопчика і перекинув його через перила в канал. Хлопчик вдарився об залізні балки, прикріплені до моста, і дістав травми голови та лівої ноги. Коли дитина лежала в каналі, нападник нібито кинув у хлопця скляну пляшку, яка влучила дитині в праве плече. Злочинця розшукують.

 

 

20:16 Державні інституції за два-три тижні встановлять імена всіх ухилянтів, які виїхали з України за підробленими довідками, й лікарів, які фальсифікували документи про непридатність до служби, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. "Якщо доводять відповідні органи, що було скоєно злочин, то всі імена і прізвища всіх цих лікарів будуть обов'язково відомими. З прізвищами тих, хто отримав від них таку "допомогу", – сказав Данілов.

 

 

19:49 Збройні Сили України завдали удару по складах матеріально-технічного забезпечення та боєприпасів росіян у Доломітному у Донецькій області. Відео ураження складів оприлюднило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

 

19:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 4 ракетні та 30 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 31 бойове зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Гута-Студенецька, Карповичі Чернігівської області, Винторівка, Ромашкове, Шалигине, Сімейкине, Волфине, Володимирівка Сумської області та Уди, Козача Лопань, Тернова, Караїчне, Хрипуни, Колодязне Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоселівського Луганської області. Завдав авіаційного удару в районі Крохмального Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Строївка, Новомлинськ, Петропавлівка, Кислівка, Піщане та Дружелюбівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Мирне, Торське, Свято-Покровське, Івано-Дар'ївка, Никифорівка та Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Курдюмівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Ступочків, Білої Гори, Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Васюківка, Григорівка, Бахмут, Біла Гора, Дачне та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Сєверного Донецької області. Продовжив завдавати артилерійських та мінометних обстрілів по населеним пунктам Керамік, Степове, Сєверне, Невельське, Мемрик Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Олександропіль, Гостре, Мар’їнка, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Великої Новосілки Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі Старомайорського Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Водяне, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне, Вільне Поле та Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малинівка Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Новодарівка, Червоне, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Малі Щербаки Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник обстріляв з артилерії понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Милове, Козацьке, Бургунка, Токарівка та Янтарне Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 склад боєприпасів та 1 радіолокаційну станцію противника.

 

 

18:55 Сьогоднішнє засідання Ставки Верховного головнокомандувача ЗСУ цілковито було присвячене фронтові, зокрема ситуації на лівому березі Дніпра на Херсонщині, повідомив Володимир Зеленський. "Робимо все, щоб дати більше сили нашим воїнам", – прокоментував Зеленський.

 

 

18:38 США помітили "відчутне просування" Збройних Сил України на запорізькому напрямку у минулі 72 години, заявив координатор стратегічної комунікації Ради з національної безпеки США Джон Кірбі на брифінґу. Він додав, що українці мають успіх уже на другій лінії російських фортифікацій.

 

 

18:16 На вільну від окупації територію повернули 11 дітей, яких окупанти незаконно утримували на тимчасово захоплених територіях Херсонщини. Серед них шестеро малюків, позбавлених батьківського піклування, а також п’ятеро неповнолітніх, які мають сім’ї. Найменшій дитині – 2 рочки, найстаршій – 16.

 

 

17:41 Волонтер Сергій Стерненко оприлюднив відео атаки по російських літаках на аеродромі в Пскові. Стерненко повідомив, що засоби ураження замовляли за донати на користь Головного управління розвідки. "Це українська розробка. Ми не звітували про цю закупівлю, поки не будемо розкривати, що це були за засоби та що вони вміють, але гарантуємо – на так званій росії буде і далі вибухати", – заінтригував Стерненко.

 

 

17:29 Польща готова "відрізати" Білорусь від Європи у випадку провокацій із "ваґнерівцями" або мігрантами, заявив міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський. "Ми дали дуже чіткий сигнал Мінську. Будь-яка провокація на польському, латвійському чи литовському кордоні з Білоруссю матиме далекосяжні наслідки для режиму Лукашенка. Сигнал був жорстким і однозначним", – заявив Камінський, нагадавши про нещодавню спільну заяву міністрів Польщі, Литви, Латвії та Естонії з вимогою вигнати найманців ПВК "Ваґнер" із Білорусі та прибрати з прикордонної території нелегальних мігрантів. "Якщо буде провокація, якщо буде критичний інцидент, негайно буде закрито всі пункти перетину кордону Білорусі з Європою, з ЄС. Ті, які поки функціонують – автомобільні, залізничні, пасажирські, вантажні. Всі. Ми повністю відріжемо Білорусь від Європи", – підкреслив голова МВС Польщі.

 

 

17:02 У п'ятницю росіяни обстріляли місто Середина-Буда у Шосткинському районі на Сумщині. Четверо місцевих мешканців зазнали осколкових поранень. Пошкоджено 16 багатоквартирних будинків, 12 приватних домогосподарств, об'єкт критичної інфраструктури, п'ять адміністративних будівель та установ, три заклади освіти, магазини і транспортні засоби, інформує Офіс генпрокурора.

 

 

16:38 Прокуратура через суд заблокувала договір про закупівлю неякісних продуктових наборів для Збройних Сил України. Згідно з висновком, законтрактовані Міністерством оборони пакунки не відповідають установленим законодавством нормам харчування для військовослужбовців. Ідеться про мільйон наборів вартістю 430 млн грн. Суд підтвердив, що укладення угоди відбулося з порушенням вимог чинного законодавства та суперечить інтересам держави.

 

 

16:10 Національне агентство з питань запобігання корупції внесло корпорації PepsiCo і Mars до переліку міжнародних спонсорів війни через продовження діяльності на території РФ. Як повідомило НАЗК, попри заяви про скорочення свого бізнесу, припинення рекламної діяльності та виробництва своєї продукції, компанії продовжують працювати в Росії, сплачуючи податки та підтримуючи економіку агресора. Крім збільшення своїх доходів у РФ у перший рік повномасштабного вторгнення, обидві компанії активно шукають нових співробітників у Росії. За інформацією зі ЗМІ, продукцію однієї з компаній було знайдено в харчових пайках російських солдатів.

 

 

15:49 Президент України Володимир Зеленський заявив, що вбивство Євґєнія Пріґожина свідчить про слабкість Владіміра Путіна. "Ви пам'ятаєте марш Пріґожина на Москву, який показав, що Путін не може контролювати свою державу? Тож, безумовно, йдеться про слабкість. Йшлося про певну вертикаль влади, побудовану для правління за допомогою терору, і коли Пріґожин пішов у бік Москви, це було явною ознакою того, що не всі сили перебували під контролем Путіна", – сказав Зеленський, виступаючи через відеозв'язок на економічному форумі в Італії, організованому Європейським домом Ambrosetti. Зі слів Зеленського, Путін "боявся Пріґожина, його влади, і тому вчинив із ним саме в тому форматі, у якому вчинив". "Він не довіряє своїй власній судовій системі, і він хотів учинити з Пріґожиним як зі зрадником, бо він не має довіри до радикально налаштованих людей РФ. Він не впевнений, що його підтримають. Він побоювався, що вони швидше підтримають Пріґожина", – сказав Зеленський.

 

 

15:12 Балкери Anna-Theresa під прапором Ліберії та Ocean Courtesy під прапором Маршаллових островів вийшли в п'ятницю з порту "Південний" і рухаються встановленим навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридором, що використовується для евакуації суден, які перебувають в українських портах "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний", повідомило Міністерство інфраструктури. На їхніх облавках – 56 тис. тонн чавуну і 172 тис. тонн залізорудного концентрату. Обидва балкери були заблоковані від лютого 2022 року.

 

 

14:41 Росіяни обстріляли житловий квартал у Херсоні. Загинув 34-річний чоловік.

 

 

14:17 МЗС України засудило запрошення послів Росії та Білорусі на бенкет з нагоди вручення Нобелівської премії у Стокгольмі. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав, що торік представників агресора на імпрезу не кликали, а тепер організатори таки вирішили залучити осіб, які не поділяють цінностей премії. "Таке рішення пояснюється [організаторами] бажанням напряму доводити свої цінності навіть тим державам, які їм протистоять. Доводити цінності гуманізму до Росії та Білорусі – сізіфова праця, зусилля, які не призведуть до результату", – заявив Ніколенко.

 

 

13:51 Унаслідок удару ракети «Калібр» по приватному підприємству на Вінниччині постраждало троє людей, повідомляє ОВА. Пошкоджено цивільні автівки та майно.

 

 

13:35 Росія перемістила з Курильських островів на український фронт зенітно-ракетні комплекси С-300, призначені для протиповітряної оборони, пише японська газета "Майніті Сімбун", посилаючись на Ю Коїдзумі з Токійського університету, який проаналізував супутникові знимки компанії Maxar Technologies островів Ітуруп і Кунашир. На свіжих знимках немає комплексів ППО, що стояли біля затоки Касатка на Ітурупі та біля Південно-Курильська на острові Кунашир. Ю Коїдзумі припускає, що ракетні комплекси могли бути перекинуті до кордонів з Україною. Він додав також, що російські військові, ймовірно, відремонтували та відправили на фронт старі танки та гаубиці, що зберігалися на військовій базі на Сахаліні.

 

 

13:18 Суд у Полтаві постановив заарештувати блогера Романа Заволоку, який ображав і плював у військовослужбовців. Як повідомляє Суспільне, йому закидають образу гідності військовослужбовця, поширення образливих матеріалів і погрозу або насильство щодо правоохоронця.

 

 

12:51 У Львівській області, де напередодні через грозу було знеструмлено більше 77 тисяч абонентів, усіх споживачів заживили, повідомили в Міненерго. Натомість у Київській області через грозу знеструмлено 43 населені пункти, а також близько 9 тисяч споживачів в Одеській, Полтавській та Чернігівській областях. У Донецькій області через обстріли було пошкоджено дві повітряні лінії 330 кВ, що призвело до розвантаження ТЕС та знеструмлення однієї з шахт, а також знеструмлено 12 населених пунктів (14 тисяч споживачів). Залишається знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Херсонській, Харківській, Чернігівській областях.

 

 

12:29 Суд заарештував офіцера, який побив солдата на Львівщині. Інцидент трапився наприкінці червня – офіцер підняв руку на підлеглого, коли побачив, що той справляє природні потреби неподалік від намету. Експертиза встановила, що потерпілий зазнав тяжких тілесних ушкоджень – у нього діагностували закритий розрив печінки та забій підшлункової залози, повідомляє ДБР. Наразі солдат уже повернувся на службу, його перевели в інший підрозділ.

 

 

12:11 Головне управління розвідки оприлюднило відео атаки російської авіації на український безпілотник уздовж західного узбережжя Криму. "На відео український БПЛА, який летить в районі мису Тарханкут, переслідують одразу два бойові гелікоптери та один літак. Попри безперервний вогонь, наш безпілотник вийшов неушкодженим з «поля бою» та успішно повернувся на базу", – ідеться у повідомленні ГУР.

 

 

12:00 У рамках літньої профілактичної кампанії в Україні вже відремонтували та запустили в роботу шість атомних енергоблоків, повідомили в НАЕК "Енергоатом". Ремонт ще трьох енергоблоків триває.

 

 

11:45 Станом на 1 вересня в Україні 4 млн 965 тис. внутрішньо переміщених осіб, їхнє число за рік збільшилося на 300 тисяч, повідомила віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемаратону, зазначивши, що внутрішньо переміщені особи – це не лише ті, хто безпосередньо перемістився, а також ті, хто втратив житло внаслідок обстрілів.

 

 

11:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 131 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 88 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 У підмосковних Люберцях горить цех із виробництва електроніки для ракет у науково-виробничому підприємстві "Томілінський електронний завод", повідомив представник ГУР МОУ Андрій Юсов. Раніше повідомляли про атаку безпілотників у цій місцевості.

 

 

11:00 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – твердження росіян про контроль над Синьківкою є брехнею. Справжня битва триває біля Новоєгорівки, ворог задіяв близько батальйону танків, частину вдалося спалити, однак противник розгортає переправи та покращує логістику своїх підрозділів.

• Бахмутський напрямок – продовжуються бойові дії в районі Кліщіївки, Андріївки та Оріхово-Василівки.

• Авдіївський відтинок – ворог мав невдалі наступальні дії біля Авдіївки та в Мар'їнці.

• Запорізький відтинок – тривають бої західніше Вербового.

• Таврійський відтинок – без змін.

 

 

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Керченська протока є вузьким місцем для військового матеріально-технічного забезпечення російських військ на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Росія дуже залежить від Кримського мосту та поромів для перетину протоки.

• Росія використовує низку засобів пасивного захисту, таких як генератори диму та підводні бар’єри, поряд із заходами активного захисту, такими як системи протиповітряної оборони, щоб посилити живучість водних переправ і мінімізувати шкоду від майбутніх атак. Ці масштабні заходи захисту зумовлює логістична важливість мосту та його символізм російської окупації.

• Станом на 29 серпня 2023 року знимки підтверджують, що Росія створила підводний бар’єр із затоплених кораблів і загороджувальних бонів для стримування атак безпілотних надводних кораблів на Кримський міст. У південній частині мосту це кілька суден, розташованих на відстані 160 метрів одне від одного. Вони розташовані в тому ж місці, де 17 липня 2023 року атакував український безпілотник "Морський малюк".

• Раніше, у вересні 2022 року, ВМФ Росії протягом кількох днів короткочасно випробував радіолокаційні приманки на баржах, які, ймовірно, будуть стримувати ракети радіолокаційного наведення. Інші контрзаходи для захисту мосту включають використання димогенераторів TDA-3, встановлених на вантажівках, навчання з їхнім використанням проводили 24 травня 2023 року. Цей дим був активований для запобігання вхідних повітряних загроз 12 серпня 2023 року.

 

 

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

130,5% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  49,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

133,5% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

179,5% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

  66,0% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  35,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Удар по аеродрому "Крести" в Пскові, в результаті якого були знищено та пошкоджено кілька літаків Іл-76, було завдано з території Росії, розповів начальник ГУР Кирило Буданов виданню The War Zone, не уточнивши, чи була атака здійснена співробітниками ГУР, чи російськими партизанами та які дрони і скільки використовувалися.

Два літаки були знищені і два серйозно пошкоджені: у верхній частині літака розташовані паливні баки вантажних літаків і важлива частина лонжерона крила, які і стали метою атаки дронів. На знимці, наданій джерелом ГУР, видно безпосередній результат одного з ударів: він потрапив у те ж місце, де два літаки отримали пошкодження. Пальне на борту, можливо, було причиною того, що два інші повністю згоріли, але можна припустити, що метою була та ж сама критична область.

The War Zone припускає, що бомби, найімовірніше, "були скинуті з дрона під місцевим диспетчерським контролем, якщо тільки джерело зображення не виступало в якості наглядового дрона для реєстрації удару, що здається малоймовірним", і зазначає: це підтверджує, що удар був завданий із території Росії, ймовірно, дуже близько до бази, а не з використанням автономних дронів дальньої дії.

 

 

 

09:45 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, у напрямку Новоданилівка–Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

Противник вів безуспішні наступальні дії в районах Мар’їнки, Новомихайлівки Донецької області та Вербового Запорізької області. Ворог зазнає значних втрат у особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів і військ, застосовує резерви.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському та Бахмутському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки. Тривають важкі бої.

 

 

09:30 Вночі росіяни завдали удару крилатими ракетами «Калібр». Зафіксовано пуски двох ракет з акваторії Чорного моря (район Феодосії). Одну ракету вдалося знищити, інша влучила в одне з приватних підприємств на Вінниччині. Пошкоджено майно, приватні автівки, потерпілим надається допомога.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 31 серпня українські війська продовжили контрнаступальні операції поблизу Бахмута Донецької області та на заході Запорізької області і, як повідомляється, просунулися на обох ділянках фронту. Генеральний штаб України та заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомили, що українські війська продовжили наступальні дії на Бахмутському та Мелітопольському напрямках і досягли неуточненого успіху на напрямку Новоданилівка–Новопрокопівка (5–13 км на південь від Оріхова) на заході Запорізької області. Маляр також заявила, що українські сили досягли неуточнених успіхів на Бахмутському напрямку. Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу Збройних Сил України бригадний генерал Сергій Баранов заявив, що українські війська вийшли на паритет із російськими військами у контрбатарейних можливостях. Баранов заявив, що надані НАТО артилерійські системи з радіусом дії від 30 км до 40 км дозволяють українським силам знищувати російські артилерійські системи та змушують російські сили відводити артилерію далі від лінії фронту. Раніше наприкінці липня українські офіційні особи робили заяви, вказуючи на те, що українська кампанія загороджувального вогню успішно знижує російські контрбатарейні можливості. З середини липня російські джерела неодноразово висловлювали занепокоєння через відсутність можливостей російської контрбатарейної артилерії, особливо на півдні України.

• Президент України Володимир Зеленський 31 серпня наголосив на вітчизняному виробництві ракет дальнього радіусу дії, що, ймовірно, є частиною скоординованої української кампанії, спрямованої на посилення ударних можливостей України по російських глибоких тилових районах. Зеленський заявив, що українська зброя великої дальності успішно вразила ціль на відстані 700 кілометрів, але не подав більше подробиць про удар чи зброю. Раніше, 26 серпня, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що 23 серпня нова, але неуточнена ракета українського виробництва вразила російську систему протиповітряної оборони С-400 в Криму, а 24 серпня начальник Головного управління військової розвідки України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що українські війська мають можливість завдати ударів по будь-якій частині окупованого Криму.

• Російська влада вчора заарештувала відомого ультранаціоналістичного російського мілблогера Андрєя Куршина (телеграм-канал "Moscow Calling") за звинуваченнями в дискредитації російської армії (не уточнивши, за який саме контент), ймовірно, як частину централізованих зусиль змусити замовкнути деяких критичних мілблогерів, не викликаючи загальної негативної реакції. "Moscow Calling" регулярно критикував президента Росії Путіна та російське міністерство оборони, зокрема багато аспектів військової поведінки Росії під час війни в Україні, одночасно підтримуючи ультранаціоналістичні цілі, що лежать в основі самої війни. Широкий російський ультранаціоналістичний інформаційний простір привітав арешт Куршина та зазначив, що він регулярно дискредитував російську армію, висміюючи смерть російських військових і висловлюючи "мерзенні" думки про російські військові зусилля. ”Mosow Calling” також постійно підтримував ув’язненого російського ультранаціоналіста Іґоря Ґіркіна. Арешти Куршина та Ґіркіна свідчать про те, що Кремль, можливо, арештовує популярні ультранаціоналістичні голоси, з якими ширша мілблогерська спільнота не солідаризується, щоб уникнути негативної реакції, оскільки Кремль посилює свої зусилля щодо довгострокового контролю над російським інформаційним простором. Арешт Куршина не обов’язково означає ширші репресії проти популярних російських мілблогерів. Кремль, ймовірно, заохочує самоцензуру, до певної міри терплячи певну критику, водночас культивуючи ключових мілблогерів і намагаючись заглушити особливо критичні голоси.  

• Російське військове керівництво нібито віддало наказ про затримання трьох російських мілблогерів, які нещодавно критикували російське міноборони – цей крок викликав негативну реакцію лише в невеликій частині російського інформаційного простору. Російські мілблогери стверджували, що командир 205-ї окремої мотострілецької бригади (49-та загальновійськова армія Південного військового округу) і, можливо, високопоставлений російський військовий віддав наказ російській військовій контррозвідці затримати трьох російських мілблогерів, які останнім часом критично ставилися до розв'язання проблем у цій бригаді. Реакція на наказ про затримання була здебільшого обмежена невеликою спільнотою, яка продовжує дискусію про цю бригаду з 25 серпня – це свідчить про те, що міністерство оборони Росії, ймовірно, обирає мішені, покарання яких не матиме значних наслідків у російському інформаційному просторі.

• Ув’язнений російський ультранаціоналіст Іґорь Ґіркін та його соратники проводили, ймовірно, марні політичні маневри, спрямовані на об’єднання в цілісну та значущу політичну опозиційну групу.

• Російські війська 31 серпня продовжували наступальні операції на рубежі Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк і безуспішно контрнаступали у районі межі Донецької та Запорізької областей та на заході Запорізької області.

• Російська окупаційна влада продовжує примусово вивозити українських дітей до Росії та русифікувати українську молодь.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби ворог завдав 1 ракетний та 44 авіаційні удари, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось понад 25 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Козачої Лопані Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, зокрема, Соснівка, Карповичі Чернігівської області, Середина-Буда, Волфине, Ромашкове, Шалигине, Нова Слобода Сумської області та Вовчанськ, Хрипуни, Караїчне, Мала Вовча, Бологівка, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Борова, Куп’янськ, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Чернещини Харківської області, Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області, Рай-Олександрівки Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Твердохлібове Луганської області та Роздолівка, Никифорівка, Верхньокам’янське, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Білої Гори та Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Богданівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Дружба, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах Олександропіль, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Орлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда, Мар’їнка, Курахово, Новомихайлівка, Катеринівка, Костянтинівка, Антонівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Старомайорського Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Водяне, Вугледар, Богоявленка, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Новоданилівки, Роботиного, Малої Токмачки, Оріхова Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Малі Щербаки, Ольгівське, Червоне, Чарівне, Гуляйполе, Лобкове, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Миколаївки та Ольгівки Херсонської області, обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Станіслав, Ольгівка, Понятівка, Велетенське, Антонівка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 14 ударів по районам зосередження особового складу та 4 — по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 артилерійський засіб на вогневій позиції та 2 радіолокаційні станції противника.

 

01.09.2023