554-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:55 OSINT-аналітик MT Anderson опублікував нові супутникові знімки Псковського аеродрому після атаки безпілотників - на кадрах видно щонайменше два знищених Іл-76. Нагадаємо, на перших фото було видно два пошкоджених літаки. Українська розвідка повідомляла про ураження чотирьох облавків.

 

 

 

20:46 Міністри закордонних справ країн Євроунії не змогли схвалити виділення 500 млн євро для закупівлі озброєння для України, повідомив високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель за підсумками неформального засідання голів МЗС в іспанському Толедо. "Маю висловити жаль, що восьмий транш в рамках Європейського фонду миру досі блокується. Я сподіваюся, що ми зможемо розблокувати у наступні тижні. Але це проблема, яку не вдається вирішити", - сказав Боррель. Рішення про виділення коштів блокує Угорщина.

 

 

20:09 Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід першому заступникові міністра аграрної політики та продовольства Тарасові Висоцькому у формі застави розміром у 805 тис. грн. Посадовець не матиме права виїжджати з Києва без дозволу детектива, прокурора та суду; муситиме повідомляти детективу, прокурору чи суду про зміну свого місця проживання та роботи; має утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним тощо. Висоцького підозрюють у зловживанні на суму 62,5 млн грн під час закупівлі продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану.

 

 

19:25 Українські сапери знешкодили п'ять ворожих протипіхотних мін на шляху місії представників МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, повідомив командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

 

 

19:10 Вечірнє звернення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 1 ракетний та 31 авіаційний удари, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Соснівка Чернігівської області, Середина-Буда, Ромашкове, Шалигине, Нова Слобода Сумської області та Вовчанськ, Хрипуни, Караїчне, Мала Вовча, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Котлярівка Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Борова, Куп’янськ, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Чернещини Харківської області, Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Верхньокам’янське, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Білої Гори та Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Богданівка, Іванівське, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах Олександропіль, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда, Мар’їнка, Курахово, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Старомайорського Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Водяне, Богоявленка, Пречистівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Новоданилівки, Роботиного, Оріхова Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Новодарівка, Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Лобкове, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Станіслав, Велетенське, Антонівка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районам зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 артилерійський засіб на вогневій позиції та 2 радіолокаційні станції противника.

 

 

18:49 "Енергоатом" після планового ремонту підʼєднав до мережі атомний енергоблок, повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін під час пресконференції. Відремонтований енергоблок збільшив атомну генерацію на 1 ГВт – до 5,4 ГВт. У вересні планується вивести з планового ремонту ще один. "Через десять днів від сьогодні дамо ще 1000 мегават – буде 6400 мегаватів загалом. Вересень, я думаю, буде бездефіцитний", – розповів Котін.

 

 

18:16 Всесвітня продовольча програма ООН розпочала перерахування додаткових грошових виплат пенсіонерам у регіонах, які найбільше постраждали від війни. Як повідомляє Мінсоцполітики, список осіб, які мають право на виплати, на підставі наявних реєстрів формує Пенсійний фонд. Упродовж щонайменше чотирьох місяців понад 260 тисяч пенсіонерів у дев'яти прифронтових областях отримуватимуть доплати до пенсій. Право на виплати мають особи, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій; мають розмір пенсії менше 3 тис. грн; не отримували з 1 березня 2023 р. додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання для ВПО.

 

 

17:47 Служба безпеки України встановила особу російського окупанта, причетного до масових убивств під час окупації Київщини, – старшого лейтенанта Вадіма Овчиннікова, командира розвідувального взводу розвідроти 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії східного військового округу ЗС РФ. Встановлено, що його підрозділ брав безпосередню учать у захопленні селищ Северинівка, Мотижин та Копилів Бучанського району. Під час одного з "рейдів" на початку березня 2022 року Овчинніков наказав відкрити вогонь по легкових автомобілях, які рухалися назустріч російському БМП. У постраждалих авто перебувала українська родина, яка намагалася виїхати до Умані. Унаслідок обстрілу загинули чоловік з дружиною та їхня 15-річна донька. Правоохоронці також встановили імена п'яти підлеглих, причетних до злочину.

 

 

17:10 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба гостро розкритикував заяви про "повільний контрнаступ" у ході брифінгу з іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом Буено у місті Толедо, де відбувається неформальне засідання глава МЗС країн – членів Євросоюзу. "Критика повільного темпу контрнаступу рівнозначна плювку в обличчя українського солдата, який щодня жертвує своїм життям для просування вперед і звільнення одного кілометра української землі за іншим. Я би рекомендував усім критикам заткнутись, приїхати до України і спробувати самостійно звільнити один квадратний сантиметр", – заявив Кулеба.

 

 

16:39 Українського військовослужбовця врятували після того, як він 12 годин провів у відкритому морі. Відео порятунку оприлюднили на сторінці спеціального підрозділу ГУР "Артан" у Instagram. Повідомляється, що боєць із позивним "Конан" випав за борт, а українському човну довелося відступити через вогонь російської авіації. Бійця відшукав Bayraktar TB3. Побратими намагалися прорватися до "Конана" крізь щільний вогонь винищувачів, які намагалися зірвати операцію. Попри це, бійця евакуювали.

 

 

16:03 Міністерство закордонних справ Польщі повідомило у четвер про припинення роботи консульського представництва у російському Смоленську. У липні МЗС Росії склало дипломатичну ноту про відкликання згоди на функціонування польського консульства. Офіційна Варшава називає це "ще одним недружнім і незрозумілим актом, спрямованим на перешкоджання функціонуванню польських дипломатичних місій і польських консульських установ".

 

 

15:40 МЗС України закликало міжнародну спільноту не допустити налагодження Росією експорту зернових у Чорному морі без відновлення експорту українських зернових з українських портів, адже це "заохочуватиме Москву до подальших агресивних дій та посилюватиме її відчуття безкарності". Окремо МЗС звернулося до Туреччини: "У цьому контексті розраховуємо, що Туреччина, яка неодноразово підтверджувала свою непорушну позицію щодо збереження та чіткого дотримання норм міжнародного права, а також інші причетні сторони, використають свій авторитет задля запобігання спробам Росії знову порушити міжнародні зобов'язання та шантажувати світ новими продовольчими кризами". Тим часом міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що очікувана зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з російським президентом Владіміром Путіним "буде майже останньою можливістю з'ясувати, чи повернеться Росія до Чорноморської зернової ініціативи".

 

 

15:08 Новий міністр оборони Великої Британії Ґрант Шеппс назвав допомогу Україні одним зі своїх пріоритетів на посаді. "Я з нетерпінням чекаю співпраці у Міністерстві оборони з відважними чоловіками та жінками наших Збройних Сил, які захищають безпеку нашої країни. І продовження підтримки Великою Британією України в її боротьбі з варварським вторгненням Путіна", – написав Шеппс у соціальній мережі X.

 

 

14:45 Господарський суд Житомирської області повернув у державну власність пам’ятку місцевого значення – будинок-садибу Терещенка у селищі Червоне Житомирської області, котрий УПЦ МП використовувала для монастиря.

 

 

14:10 Державне бюро розслідувань розпочало слідство за фактом авіакатастрофи двох військових гелікоптерів МІ-8 на Донеччині, в котрій загинуло шестеро військовослужбовців ЗСУ. "Особлива увага буде приділена вивченню технічного стану гелікоптерів та дотриманню правил підготовки до польотів. Також вивчатиметься версія диверсії або ураження вертольотів ворогом. Профільні фахівці проведуть ретельну діагностику бортових самописців", – інформує ДБР. Попередня кваліфікація: порушення правил польотів або підготовки. Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш сказав у коментарі "РБК-Україна", що незадовго перед трагедією у небо злетів російський винищувач Су-35, а українські гелікоптери заходили на посадку, щоб убезпечитися від імовірного ураження.

 

 

13:38 Україна успішно застосувала далекобійну зброю власного виробництва Мінстратегпрому, уразивши ціль на відстані 700 км, повідомив Президент Володимир Зеленський за результатами селекторної наради.

 

 

13:08 Після завершення капітального ремонту підключено до мережі енергоблок на одній із ТЕС робочою потужністю 190 МВт, повідомили в Міненерго. Загалом уже відремонтовані та перебувають у ремонті 24 енергоблоки теплової генерації потужністю у понад 4,3 ГВт (понад 60% від загальної кількості).

 

 

12:51 Компанія BAE Systems, що спеціалізується на оборонній та аерокосмічній галузях, а також інформаційній безпеці, вирішила відкрити своє представництво в Україні. Підприємство виробляє озброєння, котре вже використовується на війні проти Росії, зокрема артилерійські системи L119 та M777 і бойову машину піхоти CV90. У середу в будівлі Офісу президента міністр з питань стратегічних галузей промисловості України та генеральний директор BAE Systems підписали угоду про співпрацю з локалізації виробництва озброєнь. Також підписано рамкову угоду про співпрацю щодо ремонту, запасних частин та виробництва нових легких гармат L119.

 

 

12:32 Активність бойових дій на Таврійському напрямку дещо знизилася, Сили оборони мають певні успіхи в напрямку Новопрокопівки, повідомив речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в етері телемаратону. Росіяни все-таки намагаються контратакувати в районі Вербового, Старомайорського, а також здійснюють безуспішні атаки в районі Мар'їнки, біля Авдіївки ЗСУ на даний час дещо "заспокоїли" ворога. Загалом ворог втратив 181 особу за минулу добу і 15 одиниць техніки, 15 одиниць пошкоджено. На Бердянському напрямку загарбники перебувають "в активній обороні".

 

 

12:16 Українські підрозділи продовжують просуватися вздовж першої позиції головного рубежу оборони росіян, розширивши фронт свого вклинення між Роботиним та Вербовим до 9 кілометрів, пише військовий аналітик Костянтин Машовець.

 

 

12:00 На посаду міністра оборони Великої Британії призначено Ґранта Шеппса (1968 року народження), який з лютого обіймав посаду міністра енергетичної безпеки та вуглецевої нейтральності. В 2019–2022 роках він займав посаду міністра транспорту, в уряді Ліз Трасс 6 діб був міністром внутрішніх справ, потім – державним секретарем з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії в уряді Ріші Сунака.

 

 

11:48 Видання "Схеми" опублікувало перші супутникові знімки після атаки українських безпілотників на аеродром біля Пскова. На кадрах видно пошкодження щонайменше двох літаків типу Іл-76. Біля одного з літаків видно два червоні автомобілі – очевидно, пожежні машини. Частину аеропорту, на якій могли стояти інші літаки, не видно через високу хмарність.

 

 

 

11:45 На Східному напрямку ведуться жорсткі бої, ворог застосовує все можливе озброєння, на Лимансько-Куп'янському напрямку, зокрема, зосереджені 110 тисяч ворожих військ, повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ капітан Ілля Євлаш у ефірі телемаратону, зазначивши, що снарядного голоду в російських окупантів немає: щодня вони випускають по позиціях наших захисників на Східному напрямку десятки тисяч снарядів. Минулої доби на Лиманському напрямку ворог здійснив 495 обстрілів та завдав 15 авіаційних ударів.

Найскладнішим залишається Лимансько-Куп'янський напрямок, оскільки тут зосереджено 110 тисяч російських військовослужбовців, які намагаються "продавити" оборону ЗСУ. На цьому напрямку за добу відбулося 13 бойових зіткнень, із них 11 – поблизу Новоєгорівки. Українські захисники завдяки успішній роботі контрбатарейних розрахунків та розвідки знищили чимало ворожих артилерійських систем. Загалом протягом доби знищено 7 безпілотних літальних апаратів, зокрема 6 дронів типу "Ланцет", а також ліквідовано 141 окупанта.

 

 

11:30 Країною продовжує рухатися потужний грозовий фронт зі шквальним вітром, через що у західних та центральних областях знеструмлено близько 100 тисяч споживачів у 263 населених пунктах, повідомили в Міненерго. Більшість із них – на Львівщині, де світла чекають більш ніж 77 тисяч людей у 152 населених пунктах.

Через нічний обстріл пошкоджено мережі у Покровському районі Дніпропетровської області та повітряну лінію 10 кВ поблизу Одеси. Залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Херсонській, Харківській, Чернігівській областях.

 

 

11:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 164 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 93 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Росіяни збільшили кількість ракетоносіїв в Чорному морі, на бойове чергування додатково виведені фрегат та ще один малий ракетний корабель, загальний залп "Калібрів" – до 24 ракет, повідомили Сили оборони півдня.

 

 

10:45 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес пішов у відставку, її вже прийняв прем'єр-міністр Ріші Сунак, повідомили на сайті британського уряду. Про цей свій намір Воллес оголосив ще в липні. Посаду міністра оборони Великої Британії він обіймав з 2019 року, весь час активно виступаючи на підтримку України.

 

 

10:35 У Чорне море на бойове чергування ворогом виведено надводний ракетоносій, малий ракетний корабель проєкту "Буян-М" може бути споряджений 8 ракетами типу "Калібр", повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

10:20 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Протягом ночі з 29 на 30 серпня 2023 року Росія зазнала до п’яти окремих ударів безпілотних літальних апаратів-камікадзе – найбільша атака на Росію з початку конфлікту. Вибухи зафіксовані в Москві, Брянську та Рязані, а також на авіабазі у Пскові поблизу кордону з Естонією. Ймовірно, в результаті атаки на Псков було пошкоджено кілька російських військово-транспортних літаків. Протягом серпня 2023 року Росія зазнала 25 окремих атак безпілотників, майже напевно здійснених БПЛА-камікадзе.

• Багато з цих БПЛА досягли своїх цілей. Це, ймовірно, означає, що російська ППО має труднощі з їх виявленням і знищенням. Росія, ймовірно, переосмислює свою позицію протиповітряної оборони в зоні між Україною та Москвою, щоб краще протистояти цим нападам.

• Попередні удари по російських військових авіабазах призвели до розосередження російських літаків по всій території Росії. Однак нещодавні удари по Сольцях і Пскову продемонстрували, що БПЛА мають значний радіус дії, що ускладнює подальше розосередження. Цілком ймовірно, що Росії доведеться розглянути питання про встановлення додаткових систем протиповітряної оборони на аеродромах, які, на її думку, перебувають під загрозою атак БПЛА.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

129,8% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  49,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

132,9% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

178,7% артилерійських систем (з них 4,7% за минулий тиждень),

  65,9% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  35,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

У напрямку Новоданилівка-Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

Противник вів безуспішні наступальні дії в районах Мар’їнки, Старомайорського Донецької області та Вербового Запорізької області. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів і військ, застосовує резерви.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському та Бахмутському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районах районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області та Кліщіївки, Курдюмівки Донецької області. Тривають важкі бої.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що українські військові під час удару безпілотників по російському аеродрому в Псковській області в ніч з 29 на 30 серпня знищили чотири російські літаки Іл-76. Представник ГУР України Андрій Юсов заявив, що ударом безпілотника, ймовірно, було пошкоджено ще два літаки, не коментуючи характер удару і не взявши за нього відповідальність. Геолокаційні кадри та російські джерела підтвердили удар і знищення принаймні двох російських літаків Іл-76. Російські мілблогери заявили, що по псковському аеродромі завдав удару понад 21 український безпілотник. Російські джерела, зокрема міноборони, стверджували, що російські системи ППО та РЕБ збивали українські безпілотники над Орловською, Тульською, Воронезькою, Рязанською, Калузькою, Брянською та Московською областями. Мер Москви Собянін заявив, що російська протиповітряна оборона відбила масований удар українських безпілотників по Центральному федеральному округу (що включає Москву) і що принаймні один із безпілотників прямував у бік Москви, – суґеруючи, що, можливо, російська влада спочатку вважала, що українські війська мають намір завдати удару по Москві чи регіону навколо неї. Можливо, російські війська зосередили свою протиповітряну оборону на прикритті Москви і таким чином пропустили незвично велику кількість українських безпілотників, які, як повідомляється, завдали ударів по аеродромі Пскова. Українські безпілотники, які російська протиповітряна оборона збила над шістьма іншими областями, ймовірно, прямували до Москви чи Псковської області і, ймовірно, не були частиною зусиль України із завдання ударів по цілях в інших областях.

• Російські пропагандисти та мілблогери критикували російські війська за їхню нездатність захистити російську територію та військові об’єкти, водночас критикуючи нещодавні заходи міноборони Росії щодо цензури. Прокремлівський російський мілблогер заявив, що український удар по аеродрому Пскова свідчить про те, що російська протиповітряна оборона не пристосована до захисту від повторних ударів українських безпілотників, на відміну від того, як адаптувалася російська ППО в Криму. Мілблогер також розкритикував російську владу за те, що вона не тримає дорогі військові літаки в ангарах. Інший відомий російський мілблогер висловив занепокоєння тим, що на заході Росії не буде безпечних місць через зростання технічних можливостей України, і припустив, що російські сили мають враховувати це під час забезпечення безпеки військових і стратегічних об’єктів. Інший мілблогер зазначив, що вимоги до російської влади щодо безпеки й оборони російських аеродромів вийшли на "якісно інший рівень" від того, що було раніше. Російські джерела також піддали критиці нещодавні заходи міноборони РФ щодо цензури, наголосивши на необхідності правдивого і чесного висвітлення українських ударів по російській території. Зокрема один російський мілблогер розкритикував офіційні російські телеканали за те, що вони не повідомляють про українські удари. Відомий кремлівський пропагандист Соловйов висловив своє обурення у відповідь на удар безпілотника та розкритикував російську еліту, яка закликає Кремль заморозити війну в Україні та вести переговори, щоб врятувати російську економіку.

• Російські війська в ніч з 29 на 30 серпня завдали широкомасштабного ракетно-безпілотного удару переважно по Києву, ймовірно, у відповідь на українські удари перед тим по Московській і Псковській областях.

• Українська легка піхота – ймовірно, розвідувальні частини – станом на 30 серпня проникла на схід від російських польових укріплень поблизу Вербового. Опубліковані вчора геолокаційні кадри показують українську піхоту на північно-західній околиці Вербового – це свідчить про те, що російський контроль над околицями населеного пункту ослаблений. Проте кадри не вказують на те, що українські сили на той час встановили контроль над територією, а російські мілблогери стверджують, що українські сили ще не прорвали лінію оборони навколо Вербового. У Генштабі України повідомляли, що українські сили досягли успіху на напрямках Новоданилівка–Новопокропівка (4–15 км на південь від Оріхова) та Мала Токмачка–Вербове (7–18 км на південний схід від Оріхова). Українські посадовці повідомили, що українські сили продовжують наступальні операції на південь від Бахмута, а геолокаційні кадри, опубліковані 28 серпня, показують, що українські сили дещо просунулися на південь від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута).

• Повідомляється, що Кремль зробив кілька спроб замовчати або спотворити повідомлення про похорон фінансиста "Ваґнера" Пріґожина, що, ймовірно, свідчить про те, що Кремль залишається стурбованим привабливістю Пріґожина в Росії та серед сил "Ваґнера" навіть після його смерті.

• Деякі російські чиновники, можливо, досліджують погляди мілблогерів щодо Пріґожина та його смерті, щоб виявити та цензурувати російських ультранаціоналістів, які явно не пов’язані з Пріґожиним чи "Ваґнером".

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров 30 серпня підтвердив свою лояльність президенту Росії Путіну, намагаючись дистанціюватися від фінансиста "групи Ваґнера" Пріґожина. Кадиров опублікував фотографію з Путіним і заявив, що він "піхотинець верховного головнокомандувача" і "готовий виконати будь-який наказ" Путіна. Кадиров неодноразово намагався наблизитися до Путіна та міноборони Росії та дистанціюватися від Пріґожина після того, як той втратив прихильність.

• Російські війська 30 серпня вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, у районі межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області та, за повідомленнями, просунулися вперед.

• Українські війська 30 серпня вели наступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту і просунулися в районі Бахмута, в районі межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області.

• Міністерство оборони Росії заборонило бійцям ПВК "Ваґнера" воювати в Україні.

• Українське кримське партизанське угруповання "Атеш" заявило, що його партизани 29 серпня успішно підірвали вибухівку в передвиборчому штабі партії "Єдина Росія" в окупованій Новій Каховці Херсонської області.

 

 

09:15 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Минулої доби російська федерація завдала чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши ракети повітряного базування та іранські ударні дрони “Shahed-136/131”. В результаті успішної бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил у взаємодії із ППО Сил оборони України було знищено 28 крилатих ракет та 15 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Протягом минулої доби ворог завдав 31 ракетний та 66 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось понад 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Волфиного Сумської області та Потихонового Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Семенівка Чернігівської області, Стара Гута, Гудове, Ободи, Хотінь, Володимирівка, Попівка Сумської області та Гатище, Вовчанські Хутори, Григорівка, Одрадне, Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Масютівка, Синьківка, Кучерівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки. Завдав авіаційних ударів в районах Надії, Твердохлібового, Новоєгорівки, Білогорівки Луганської області та Серебрянки, Спірного Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кремінна Луганської області та Кузьмине, Торське, Лиман Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Кліщіївки та Курдюмівки. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Щербинівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах Керамік, Орлівка, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда, Антонівка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Старомайорського Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Золотої Ниви Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали такі населені пункти, як Новоукраїнка, Шахтарське, Благодатне, Нескучне, Урожайне, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Вербового Запорізької області. Завдав авіаційних ударів в районах Новодарівки, Вербового, Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 30 населених пунктів, серед них Темирівка, Червоне, Гуляйпільське, Малі Щербаки, Кам'янське, Степногірськ Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, зокрема Михайлівка, Новоберислав, Миколаївка, Токарівка, Дніпровське, Станіслав Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління та 1 станцію РЕБ противника.

31.08.2023