546-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:49 Росавіація підтвердила, що власник ПВК "Вагнер" Євґєній Пріґожин загинув в аварії літака у Тверській області. У списку пасажирів - серед яких жоден не вижив - також фіґурує командир бойовиків Дмітрій Уткін.

 

 

22:10 Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов назвав спецоперацію з виманювання російського гелікоптера Мі-8 однією з найкращих серед проведених за всю історію України. Він підтвердив, що членів екіпажу – крім самого пілота – вбили. "Змогли знайти правильний підхід до людини, змогли створити умови, щоб вивезти непомітно всю родину, і зрештою створити такі умови, щоб він зміг перегнати це повітряне судно з екіпажем, який не знав, що відбувається. Коли вони зрозуміли, де вони сіли, вони спробували втекти. На жаль, вони були знищені – хотілося б [узяти] живими, але маємо що маємо", – сказав Буданов "Радіо Свобода". Зі слів керівника ГУР, вертоліт перебуває у Києві. Гелікоптер покажуть після оприлюднення "офіційного кіно". "Пілот чудово почувається, все в нього добре. У нього є два варіанти, але він схиляється до того, щоб бути тут [в Україні]", – розповів Буданов.

 

 

21:16 Воїни 47-ї окремої механізованої бригади встановили прапор України у селі Роботине на будівлі зруйнованої росіянами школи.

 

 

 

20:28 Росавіація повідомляє, що у списку пасажирів літака, який розбився у Тверській області, було прізвище Євґєнія Пріґожина. В аварії загинуло десять осіб

 

 

20:11 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не обміняє свої території на членство в НАТО і будь-якому союзі. "Крим – це Україна. Ми боремося за Крим та за всі інші тимчасово окуповані українські території. Ми не обмінюємо наші території на будь-яке членство у будь-якому союзі", – сказав голова держави на пресовій конференції після саміту Кримської платформи.

 

 

19:59 У Тверській області РФ зазнав аварії літак Embraer ERG 135 з бортовим номером RA-02795, який належить власнику ПВК "Ваґнер" Євґєнію Пріґожину, пише російський telegram-канал Baza. Попередньо, на облавку бізнес-джета перебувало семеро осіб – всі загинули.

 

 

19:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 9 ракетних та 49 авіаційних ударів, здійснив 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, сьогодні окупанти здійснили чергову атаку по території України, застосувавши БпЛА «Shahed-136/131». Нашою протиповітряною обороною було знищено 12 ударних дронів противника. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, портова інфраструктура, школи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 16 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Ромнів, Костянтинівки Сумської області та Довжика, Чугунівки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Блешня Чернігівської області; Іскрисківщина, Покровка, Рясне Сумської області та Огірцеве, Гатище, Красний Яр Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Шийківки Харківської області та Твердохлібового Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Гряниківка, Масютівка, Синьківка, Куп’янськ, Першотравневе, Орлянське Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали понад 30 населених пунктів, зокрема, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямпіль, Закітне, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Спірного, Кліщіївки, Андріївки, Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, серед них Никифорівка, Василівка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Малої Токмачки Запорізької області. Завдав авіаційних ударів у районах Оріхова та Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Магдалинівка, Лук'янівське, Павлівка, П’ятихатки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах Берислава, Одрадокам’янки, Львового, Херсона Херсонської області та Ізмаїла Одеської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали Херсон, Янтарне, Велетенське, Кізомис, Софіївка, Широка Балка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 1 удар по пункту управління, 10 ударів по районах зосередження особового складу та 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

 

19:25 Президент України Володимир Зеленський не виключив посилення мобілізаційних заходів в Україні. "Скажу відверто, військові до мене звернулися щодо надання можливості більше мобілізовувати", – сказав Зеленський, відповідаючи на запитання, чи буде посилення мобілізації та чи "служитимуть усі", на пресовій конференції після саміту Кримської платформи. Водночас Президент підкреслив, що в цьому питанні важливо розуміти, "хто і як це робить", а отже важливими є питання роботи військкоматів і ВЛК. "Треба пришвидшити процес, навести порядок, а потім вже починати розмову, щоб збільшувати, яким чином", – прокоментував Президент.

 

 

19:10 Європейський Союз посилюватиме допомогу для України та ніколи не визнаватиме спроби Росії змінити статус тимчасово окупованих територій України, заявив під час віртуального звернення до саміту Кримської платформи президент Європейської ради Шарль Мішель. "Точно так, як вона це зробила в Криму, Росія спробувала незаконно анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області. Це була спроба вкрасти ідентичність українських громадян, вигнати людей з рідної землі, як вони це вже робили у минулому", – зауважив Мішель. Він нагадав, що Росія продовжує вдосконалювати інструменти терору та пригноблення.

 

 

18:54 Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза закликав Росію негайно вивести війська з Криму. "Португалія не визнає незаконну окупацію Криму. Вона була використана для того, щоб напасти на Україну", – заявив португальський президент, виступаючи на саміті Кримської платформи. Марселу Ребелу де Соуза наголосив, що питання окупації Криму неможливо відділити від широкомасштабного вторгнення, а будь-які намагання це зробити – прояв непідтримки України.

 

 

18:30 Україна розробляє свій аналог російського дрона-камікадзе "Ланцет", повідомив віцепрем'єр Михайло Федоров. З його слів, БПЛА називатиметься "Перун". "Ми зараз займаємося масштабуванням, є чітке бачення щодо термінів та кількості. Сьогодні "Ланцет" – це досить ефективна зброя. Ми аналізуємо статистику застосування", – поінформував Федоров.

 

 

18:15 Президент Франції Емманюель Макрон звинуватив Росію у вмисному розпалюванні "продовольчої кризи". "Відколи в липні Чорноморська зернова ініціатива зазнала колапсу, Росія завдає ударів по основній інфраструктурі експорту зерна в регіоні, серйозно загрожуючи глобальній продовольчій безпеці. Усі ті, хто продовжує сумніватися в цьому, тепер мають докази того, що Росія ніколи не хотіла забезпечити вирішення одного з прямих наслідків цієї війни”, – сказав Макрон на саміті Кримської платформи.

 

 

17:59 Ударні дрони атакують бізнес-центр "Москва-Сіті", бо там розташовані об’єкти й установи, залучені до геноцидної війни РФ проти України, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. "Тобто це ті місця, де розташовуються відповідні спецслужби, офіси, міністерства, інші установи, які задіяні у реалізації, плануванні, контролі здійснення цієї війни", – сказав Юсов в етері телемаратону.

 

 

17:39 “Туреччина не визнає анексію Криму і від самого початку непохитно стоїть на тому, що вона є незаконною", – заявив Реджеп Таїп Ердоган у відеозверненні на саміті Кримської платформи. "Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України. Ми на всіх майданчиках, у тому числі в ООН, озвучували, що Крим є частиною України”, – сказав Ердоган. Турецький лідер висловив сподівання, що війна закінчиться встановленням справедливого та міцного миру. “Ми дуже наполегливо працюємо над тим, щоб підтримувати комунікацію відкритою, щоб зупинити кровопролиття в процесі або принаймні підготувати сторони до столу переговорів”, – сказав Ердоган.

 

 

17:12 Українські вояки пошкодили російський літак над Чорним морем, коли той намагався знищити український катер поблизу острова Зміїний, повідомило Головне управління розвідки Міноборони. "Ворожа пропаганда поширила фейк про нібито ураження та затоплення українського катера. Насправді російська ракета впала у воду та продовжила рух на зустріч із крейсером "Москва" – жодної шкоди українським військовим завдано не було. У відповідь на спробу атаки українські військовослужбовці завдали удару по літаку окупантів. Випущена з бойового катера України ракета пошкодила російський борт, який був вимушений одразу ж залишити місце події та летіти у напрямку найближчого аеродрому", – повідомляє ГУР.

 

 

16:40 Верховна Рада ухвалила заяву про пріоритетні напрями державної політики України у сфері деокупації, реінтеграції і відновлення Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Парламентарі визначили, що відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаного державного кордону, включно з деокупацією Криму та Севастополя, а також забезпечення державного суверенітету України є ключовою умовою завершення війни, розв'язаної Росією проти України. Водночас нардепи акцентують на неприпустимості будь-яких територіальних поступок для припинення війни. У заяві наголошується, що всі збройні формування РФ мають бути повністю виведені з усієї території України, а перебування Чорноморського флоту РФ на території Кримського півострова неможливе. Водночас у ВР заявляють, що після відновлення контролю над Кримським півостровом ЗСУ та інші складові сил безпеки та оборони розгортатимуться і діятимуть у Криму та Севастополі з урахуванням необхідності.

 

 

16:17 Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність зробити "все від нас залежне для того, щоб Крим знову став частиною України". "Не може бути жодних поступок Росії в цих питаннях у жодному разі", – заявив Дуда, виступаючи через відеозв'язок на саміті Кримської платформи.

 

 

15:55 Число загиблих унаслідок російського удару по школі у Ромнах зросла до чотирьох – росіяни вбили директора школи, заступника директора, секретаря та бібліотекаря, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Ще чотирьох людей травмовано.

 

#цитата

 

 

"На фото серед руїн школи – вцілілий вхід до укриття. На жаль, люди не спустилися під час тривоги в безпечне місце.

Наш ворог підступний. Знищувати мирні міста та тероризувати цивільне населення – варварська традиція російських окупантів.

Саме тому важливо дотримуватися правил безпеки: лунає сигнал тривоги – прямуйте в укриття. Бережіть себе і близьких".

 

Ігор Клименко

 

 

15:39 У Києві розпочався третій Міжнародний саміт "Кримської платформи". Він присвячений баченню України щодо майбутнього тимчасово окупованого Криму і питанням безпеки у Чорноморському регіоні. Для участі в саміті до Києва прибули президентка Угорщини Каталін Новак, президент Литви Гітанас Науседа, президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза і голова президії Боснії та Герцоговини Желько Комшіч.

 

 

15:20 Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов підтвердив інформацію про спецоперацію, у ході котрої українські служби виманили на нашу територію російський гелікоптер із пілотом. "Офіційна інформація буде. Попередньо, така інформація є. Трошки треба почекати. Ведеться робота, зокрема з екіпажем", – сказав Юсов в етері телемаратону. Видання "Українська правда" пише: спецоперація тривала понад шість місяців, українська розвідка виманила пілота Мі-8 АМТШ в Україну. Гвинтокрил здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ. Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди летить вертоліт. Мі-8 приземлився у Харківській області. У результаті спецоперації двох членів екіпажу ліквідовано. Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли із РФ.

 

 

 

 

14:49 "Місце України – на Заході, у Євросоюзі та в НАТО", – заявив прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо на пресконференції з Президентом Володимиром Зеленським у Києві. "Ми повинні мати сподівання на життя після війни, тому маємо говорити про Україну як частину євроатлантичної спільноти. Україна має самостійно визначати власне майбутнє. Україна бореться за наші спільні цінності і свободу", – сказав Орпо.

 

 

14:28 Унаслідок російської атаки по Ізмаїлу знищено 13 тисяч тонн зерна, заявив віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков. Агропродукція призначалася для Єгипту та Румунії. Пошкоджень зазнали кілька приватних зернових терміналів та складів, вантажна інфраструктура. "Лише за цю ніч на 15% була знижена експортна потужність порту Ізмаїл", – прокоментував Кубраков, нагадавши, що то вже восьма за рахунком атака на портову інфраструктуру після виходу Росії з "зернової ініціативи".

 

 

14:06 Під час бойових дій під Курдюмівкою загинув депутат Київської міської ради Сергій Ільницький (позивний "Сокіл"). Про це повідомили соратники Ільницького з партії "Європейська солідарність". "Сокіл" був першим заступником командувача Української добровольчої армії Дмитра Яроша, командиром загону "Південь" УДА у складі 28-ої ОМБр; депутатом став у квітні 2023 року.

 

 

13:35 Нині внаслідок вибуху близько 10:00 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у тимчасово окупованому Криму повністю знищено російську зенітно-ракетну систему великого і середнього радіусу дії С-400 «Тріумф», встановлені на ній ракети й особовий склад, підтвердили в головному управлінні розвідки Міноборони України. Враховуючи обмежену кількість таких комплексів на озброєнні ворога, це болючий удар по системі ППО окупантів, що матиме серйозний вплив на подальші події в окупованому Криму. Вчора керівник ГУР Кирило Буданов натякав на атаки по окупантах у Криму в найближчі дні.

 

 

 

13:11 Над Києвом здійняли державний прапор України, підписаний військовослужбовцями з усієї лінії фронту. "На ньому – особливі слова й підписи, залишені особливими людьми. Це наші воїни, наші захисники й захисниці, наші герої, які б’ються за свободу для українців, за незалежність, за Україну, наші кольори та цей прапор. Цей прапор був на позиціях наших воїнів від Чернігова до Одеси, по всій лінії захисту України, в різних бойових бригадах і підрозділах. У шпиталях, де лікують наших поранених, у руках волонтерів", – заявив Президент України Володимир Зеленський.

 

 

 

13:00 У Криму уражено береговий ракетний протикорабельний комплекс "Бастіон", що є одним із носіїв ракети "Онікс", якими росіяни завдають удари по Україні, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Також пошкоджені радіолокаційні станції, нині зранку, близько 10:30, у Оленівці, що на західному узбережжі Тарханкутського мису в Криму, пролунало близько 7 вибухів і піднявся стовп диму.

 

 

 

12:47 Командувач Об’єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв попередив про можливість застосування ворогом ракетних та авіаційних ударів на День Незалежності України:

"Що можна очікувати від ворога, який веде війну проти України? Звісно, нахабних дій, які він може вчиняти".

 

 

12:34 Росіяни скинули керовані авіабомби на дитсадок і житлові будинки в Херсоні. Постраждало шестеро людей.

 

 

12:20 У Ромнах внаслідок російської повітряної атаки на школу загинули двоє освітян, ще троє людей поранені, є інформація, що під завалами залишаються ще дві людини. Будинок школи знищений.

 

 

 

12:05 Внаслідок грозового шторму знеструмлено 119 населених пунктів у Львівській області, без світла залишаються близько 25 тисяч споживачів, повідомили в Міненерго. Через негоду знеструмлено 12 населених пунктів у Івано-Франківській області.

Через обстріли залишається знеструмленою частина абонентів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківський, Херсонській та Чернігівській областях.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 1,473 ГВт·год. Експорт відсутній.

 

 

11:45 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 131 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 40 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:30 У 2023 році прихильників візового режиму з РФ є 79% (десятьма роками раніше – лише 11%, у 2014–2022 роках – у межах 38–50%), безвізового режиму – 10% (2013 року – приблизно 70%, потім і до повномасштабного вторгнення – у межах 40–50%), свідчить травневе опитування КМІС. Прихильників об'єднання з Росією все ще є 1%.

КМІС регулярно у своїх опитування ставив запитання «Якими б Ви хотіли бачити відносини України з Росією?», де респондентам пропонувалося три варіанти відповідей:

• відносини України з Росією мають бути такими ж, як з іншими державами, – із закритими кордонами, візами, митницями;

• Україна й Росія мають бути незалежними, але дружніми державами  – з відкритими кордонами, без віз і митниць;

• Україна й Росія мають об'єднатися в одну державу.

У 1990-х роках у середньому 64% підтримували Незалежність, 32% хотіли об’єднання з Росією. У 2000-х роках у середньому 73% підтримували Незалежність і 23% хотіли об’єднання з Росією.

 

 

 

11:15 До Києва з офіційним візитом прибули президенти Литви й Португалії Гітанас Науседа та Марселу Ребелу де Соза.

 

 

 

11:00 У 2023 році до 63% зросла кількість українців, які вважають День Незалежності України найважливішим або улюбленим святом, свідчать результати соціологічних досліджень, проведених Київським міжнародним інститутом соціології. У 2013 році його називали найважливішим або улюбленим лише 12% опитаних, у 2016–2019 рр. – 16–20%, 2021 року – 37%. Під час опитування можна було обрати щонайбільше п'ять варіантів відповіді.

 

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

128,0% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  48,9% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

129,2% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

172,6% артилерійських систем (з них 4,8% за минулий тиждень),

  64,8% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  35,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

10:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Станом на середину серпня 2023 року російські війська продовжували наводити понтонні мости на пунктах пропуску «Чонгар» і «Генічеськ» на межі півдня України з окупованим Кримом. Обидва стаціонарні мости зазнали пошкоджень від українських високоточних ударів на початку серпня 2023 року.

Понтонні мости навряд чи зможуть повністю витримати потік важких транспортних засобів, що перевозять боєприпаси та зброю на фронт.

Поява вузьких місць означає, що російські війська частково залежать від тривалого обходу через Армянськ на півночі Криму. Це створює додаткові труднощі для російської логістичної мережі на півдні.

 

 

10:00 Вночі російські війська впродовж трьох годин атакували Одеську область дронами-камікадзе, є влучання по виробничо-перевантажувальних комплексах, пошкоджено і зерносховища, повідомив керівник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер. Серед цивільного населення постраждалих немає.

 

 

09:50 Українські війська продовжують наступ на Мелітопольському напрямку, мали успіх у напрямку Новопрокопівки, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов. Сили оборони завдають ураження артилерією по цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

 

 

09:40 Вночі росіяни здійснили пуски ударних БпЛА «Shahed-136/131» з південно-східного напрямку. Усього з району Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда (Крим) було випущено до 20 ударних дронів, 11 з них знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО інших складових Сил оборони України: дев’ять – в Одеській та два – в межах Запорізької області, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Станом на 22 серпня українські війська продовжували наступати в селі Роботине та його околицях на заході Запорізької області, є ознаки, що російські сили, ймовірно, обмежено присутні в населеному пункті. Геолокаційні кадри, опубліковані 21 і 22 серпня, вказують на те, що українські сили просунулися на південному сході Роботиного і на схід від населеного пункту поблизу Новопокровки (13 км на південний схід від Оріхова). Українська 47-ма механізована бригада опублікувала 22 серпня відео, на якому її військовослужбовці у супроводі українських журналістів успішно евакуюють цивільне населення з Роботиного. Ця бригада заявила, що її особовий склад прорвав багатоешелоновану російську лінію оборони біля Роботиного й увійшов у селище. Евакуація та присутність українських журналістів свідчить про те, що район Роботиного може бути відносно безпечним через ослаблення російських позицій у самому селищі та прилеглій місцевості. Російські максималістські заяви про те, що українські сили утримують позиції лише на північній околиці селища, найімовірніше, не відповідають дійсності, враховуючи відеоматеріали та рапорт 47-ї бригади, хоча більшість російських мілблогерів продовжують визнавати, що українські сили утримують позиції на більшості північної частини Роботиного і що російські сили, ймовірно, контролюють більшість позицій на південній околиці селища на цей час.

• Схоже, що російські війська зосереджують свої доступні обмежені підкріплення з інших місць на театрі воєнних дій в Оріхівському напрямку на заході Запорізької області. Український військовий журналіст Костянтин Машовець повідомив, що підрозділи російського 108-го десантно-штурмового полку (7-ї дивізії повітрянодесантних військ) станом на 16 серпня були розгорнуті біля Роботиного, а станом на 20 серпня – біля Новопокровки. Раніше, станом на 29 липня, підрозділи 108-го полку були розгорнуті біля Антонівського мосту, а добровольчий батальйон "Сокіл" 108-го полку ДШВ станом на 14 серпня діяв біля Старомайорського й Урожайного на межі Донецької та Запорізької областей. Частини 56-го полку 7-ї дивізії повітрянодесантних військ, ймовірно, беруть участь у бойових діях у безпосередній близькості від Роботиного з початку серпня. Частини 247-го полку цієї 7-ї дивізії, як видається, все ще діють на південь від Великої Новосілки на межі Донецької та Запорізької областей, хоча відомий російський мілблогер припустив, що деякі з них можуть діяти в районі Роботиного. Частини десантно-штурмових полків 7-ї дивізії можуть бути розгорнуті у двох напрямках як окремі батальйони та взводи. За попередньою оцінкою ISW, передислокація частин 7-ї десантно-штурмової дивізії в район Роботиного свідчить про те, що українські сили серйозно послабили російські сили в цьому районі, а можливе залучення частин усіх трьох десантно-штурмових полків дивізії може свідчити про подальше погіршення російської ситуації в цьому районі.

• Українські наступальні операції на інших ділянках фронту залишаються важливими, оскільки вони можуть змушувати російські підрозділи залишатися на місці та запобігти подальшому фланговому підкріпленню. Тому критика продовження зусиль України на інших ділянках фронту і заклики зосередити всі наявні резерви на одному напрямку є проблематичними. Українські наступальні операції навколо Бахмута змусили залишити підрозділи кількох російських повітряно-десантних дивізій та окремих бригад у цьому районі, як раніше зазначав ISW, що робить їх, найімовірніше, недоступними для посилення російської оборони на півдні. Українські наступальні операції на південь від Великої Новосілки, що тривають паралельно з операціями в напрямку Мелітополя, ставлять російську оборону перед численними дилемами і необхідністю вибирати, який напрямок посилити. Раціональне планування кампанії вимагає балансування між зважуванням вирішального головного зусилля і недопущенням того, щоб противник сконцентрував усі резерви на обороні одного очевидного напряму.

• Українське просування в районі Роботиного наближає українські сили до початку операцій проти другої лінії оборони, яка може бути відносно слабшою, ніж перша лінія російської оборони в цьому районі. ISW не спостерігав прибуття нових російських з'єднань або частин у західну частину Запорізької області, окрім бокового перекидання частин 7-ї дивізії ПДВ та прибуття частин батальйону "Ахмат-Юг" у серпні. За повідомленнями, підрозділи 503-го мотострілецького полку (19-та мотострілецька дивізія, 58-ма загальновійськова армія, Південний військовий округ), які раніше діяли поблизу Нестерянки (12 км на північний захід від Роботиного), прибули в безпосередню близькість до Роботиного, ймовірно, для посилення російської оборони в цьому районі, яка провалилися. Російські війська, розгорнуті на ширшому західному оперативному напрямку в Запорізькій області, обороняються від українських контрнаступів з початку контрнаступу без ротації. Російські війська, як видається, не мають вільних регулярних частин у Запорізькій області. Усі елементи російського угруповання в Запорізькій області, які ISW спостерігала в цьому районі протягом місяців, що передували контрнаступу, з того часу були задіяні в оборонних операціях на заході Запорізької області або на межі Донецької та Запорізької областей. З того часу ISW спостерігав додаткові російські підрозділи, які, ймовірно, вже перебували в цьому районі лише після того, як вони почали оборонятися від українських контрнаступальних операцій, і залишається ймовірність того, що деякі ще неспостережувані та непідконтрольні підрозділи можуть займати позиції на другій лінії оборони. Відсутність російських з'єднань і частин на других лініях оборони на заході Запорізької області може свідчити про те, що ці позиції можуть займати підрозділи частин і з'єднань, які вже беруть участь у бойових діях. Російські тактичні зведення про контратаки в районі Роботиного свідчать про те, що 22-га і 45-та бригади спецпризначенців займають позиції за першою лінією оборони і, можливо, за другою. Підрозділи 22-ї і 45-ї бригад загонів спецпризначення, як видається, відповідають за проведення контратак проти значного просування українських військ у цьому районі, і тому, ймовірно, є виснаженими. Ймовірна нестача російських оперативних резервів, разом з обмеженими фланговими перекиданнями в західну частину Запорізької області та окремими непідготовленими підрозділами на других лініях оборони, свідчить про те, що друга лінія російської оборони може бути значно менш захищеною. Однак російські з'єднання і частини, які зараз займають другі лінії оборони, наразі майже невідомі, й ISW пропонує цю оцінку з низьким ступенем достовірності.

• Російські сили, здається, стурбовані нещодавнім українським просуванням на межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області.  Супутникові знимки за листопад 2022, грудень 2022 та серпень 2023 показують, що російські війська за останній місяць помітно прискорили розширення оборонних укріплень поблизу Червоноселівки (38 км на південний захід від Великої Новосілки та 27 км від нинішньої лінії фронту) у Запорізькій області. Український полковник Петро Черник заявив, що створені всі умови для того, щоб українські війська зайшли в Північне Приазов’я та "знесли" російські позиції на півдні України та в окупованому Криму. Черник заявив, що російські війська зміцнюють свої позиції на Перекопському перешийку (приблизно 160 км на північ від Севастополя) і будують в цьому районі три лінії оборони. Черник припустив, що російські війська не будували б додаткової оборони, якби були впевнені, що зможуть утримати свої позиції на Перекопському перешийку. Начальник Головного управління військової розвідки України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що російські війська створили в Криму чотири невизначені "угруповання" в рамках підготовки до українського контрнаступу, і зазначив, що такого раніше не було. Будівництво додаткових оборонних укріплень у Запорізькій області та на Перекопському перешийку та створення цих чотирьох "угруповань" у Криму може свідчити про те, що російські війська дедалі більше стурбовані останнім українським просуванням на південному фронті.

• Президент Росії Путін під час бізнес-форуму БРІКС у Південно-Африканській Республіці 22 серпня підтвердив небажання Росії переглядати Чорноморську зернову ініціативу, поки не будуть виконані всі розширені умови Москви.

• Фінансист "групи Ваґнера" Пріґожин, можливо, намагається збільшити присутність "ваґнерівців" у Африці в рамках зусиль зберегти їх як згуртовану та незалежну організацію. OSINT-моніторингова група повідомила 22 серпня, що джерела "Ваґнера" рекламували вакансії на Близькому Сході та в Африці, пропонуючи місячну зарплату в розмірі близько 1500 доларів США для роботи на Близькому Сході та приблизно 2050–2640 доларів США для роботи в Африці. Телеграм-канал "Ваґнера" з рекрутингу з початку 2023 року постійно рекламував місячну зарплату в Україні в розмірі близько 2530 доларів США. Значне зниження зарплати узгоджується з нещодавніми повідомленнями про те, що "Ваґнер" переживає фінансові труднощі та може втрачати персонал через скорочення зарплати. ISW продовжує оцінювати, що нова спроба найму "Ваґнера" може свідчити про те, що Пріґожин намагається отримати контракт в Африці та розгорнути наявний і новий персонал з Росії та Білорусі, дії, які Пріґожин може розглядати як останній варіант "Ваґнера" зберегти свою незалежність від російського міноборони.

• Делегація міністерства оборони Росії прибула 22 серпня до Лівії, ймовірно, в рамках зусиль міноборони підготувати можливу заміну "групу Ваґнера" приватними військовими компаніями, афілійованими з міноборони.

• Твердження про те, що міноборони Росії офіційно звільнило номінального російського заступника командувача театру воєнних дій в Україні генерала армії Суровікіна з посади командувача повітряно-космічних сил Росії, викликало стриману реакцію серед російських мілблогерів. Кілька російських мілблогерів стверджували, що новина про нібито звільнення Суровікіна не є новою і нічого не змінює, оскільки російська влада усунула Суровікіна від влади відразу після заколоту Пріґожина 24 червня. 

• Повідомляється, що Кремль планує скасувати вибори губернатора в Республіці Хакасія, щоб не допустити програшу російського ветерана і забезпечити перемогу "Єдиної Росії", що, ймовірно, демонструє стурбованість Кремля внутрішньою підтримкою війни і крихкість його позірної виборчої легітимності.

• Російські війська 22 серпня вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької області, на заході Запорізької області та на окремих ділянках просунулися вперед.

• Українські війська 22 серпня вели наступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту, просувалися в районі Бахмута та на заході Запорізької області.

• Російська влада продовжує кампанію релігійних переслідувань в окупованій Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби ворог завдав 4 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Попівки Чернігівської області. Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Блешня, Карповичі, Орликівка Чернігівської області; Рожковичі, Середина-Буда, Миропільське, Рясне Сумської області та Плетенівка, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Чугунівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Берестове, Куп’янськ-Вузловий Харківської області та Твердохлібове Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема Білогорівка Луганської області та Званівка, Серебрянка, Сіверськ, Веселе, Спірне, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Оріхово-Василівка, Міньківка, Богданівка, Іванівське, Диліївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Уманське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Мар’їнка, Побєда, Єлизаветівка, Новомихайлівка, Катеринівка, Костянтинівка, Антонівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Водяного та Урожайного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Времівка, Макарівка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Єгорівки, Новоданилівки та Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір’я, Червоне, Затишшя Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Ромашкового Херсонської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали Нововоронцовка, Херсон, Білозерка, Велетенське, Комишани Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 11 ударів по районам зосередження особового складу противника та 2 - по зенітно-ракетним комплексам.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 3 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів, 1 пункт управління, 1 артилерійський засіб на вогневій позиції та 1 важку вогнеметну систему ТОС-1А противника.

23.08.2023