543-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:12 Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила про надання Україні 19 винищувачів F-16, при цьому вона сподівається, що до кінця року Україні буде поставлено коло шести літаків F-16, наступного року ще вісім літаків, а ще за рік – іще п'ять.

 

 

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Слава Україні! Триває п’ятсот сорок третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби ворог завдав 22 авіаційні удари та здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 22 бойові зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі південно-західніше Іскрисківщини Сумської області. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Богданове Чернігівської області; Товстодубове, Волфине, Новоолександрівка Сумської області та Ветеринарне, Ізбицьке, Гатище, Вовчанськ, Вільча Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару західніше Миколаївки. Вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Шийківки, Тернів, Пискунівки, Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Курдюмівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Веселого, Кліщіївки, Курдюмівки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Керамік, Степове, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Курахове, Катеринівка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Старомайорська Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Роботине Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 30 населених пунктів, серед них Новодарівка, Червона Криниця, Мала Токмачка, Оріхів, Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Ольгівки та Садового Херсонської області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Новодмитрівка, Берислав, Тягинка, Токарівка, Понятівка, Антонівка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління та 3 артилерійських засоби на вогневих позиціях противника.

 

 

18:42 "Яструби" в російських силових структурах пропонують Путіну змінити керівництво армії, відправивши у відставку міністра оборони Шойґу та главу генштабу Ґєрасімова, оголосити воєнний стан і почати загальну мобілізацію, повідомляє Bloomberg із посиланням на п'ять джерел, знайомих із ситуацією. Втім, наразі ознак того, що Кремль збирається зняти Шойґу і Ґєрасімова з їхніх посад, поки що немає, констатує видання.

 

 

18:11 OSINT-проєкт Ukraine Weapons Tracker опублікував знимки пожежі, що знищила російський надзвуковий стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 на авіабазі Сольці в Новгородській області понад 650 км від кордону з Україною. Вчора міністерство оборони Росії заявило, що бомбардувальник "був пошкоджений українським квадрокоптером". Телеграм-канал ВЧК-ОГПУ вчора повідомив із посиланням на очевидців, що після удару БПЛА на військовому аеродромі "Сольці" вибухнуло щонайменше два літаки, а вцілілі літаки переміщують на базу "Оленья" в Мурманській області.

 

 

 

17:44 Президент Володимир Зеленський повідомив, що після візиту до Нідерландів нині прибув до Данії, де зустрінеться із данською прем’єркою Метте Фредеріксен, із королівською родиною, із лідерами партій, членами Фолькетингу та представниками данського бізнесу.

 

 

16:53 Внаслідок вчорашнього вибуху на території експертно-криміналістичного центру МВС у с. Петропавлівська Борщагівка під Києвом загинули четверо співробітників Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС, повідомила речник поліції Київської області Ірина Прянишникова.

 

 

16:02 Російська Федерація з початку повномасштабного вторгнення випустила по Україні більш ніж 6,5 тисячі ракет і 3,5 тисячі дронів, заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

 

 

15:28 Після навчання українських пілотів та інженерів Нідерланди передадуть Україні 42 американські винищувачі F-16, оголосив Президент Володимир Зеленський.

 

 

14:51 Основна сила вибуху була в Чернігові 19 серпня спрямована саме на людей, які перебували навколо драмтеатру, розповів, за інформацією слідства, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, ОГП Юрій Бєлоусов у ефірі телемарафону:

"Росія використала ракету Іскандер-М. І є кілька налаштувань цієї ракети. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася в повітрі.

Такий вид налаштувань робиться для того, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості.

Драмтеатр, безумовно, також отримав пошкодження, але є припущення, що основна сила вибуху була спрямована на навколишніх людей".

 

 

14:22 У військовослужбовців російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території України так само процвітають міжетнічні та міжнаціональні протиріччя, як і на території РФ, зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

"Так, у Михайлівці (Запорізька область) під час знімання російського пропагандистського сюжету про високопосадовця з числа “кадирівців” військовослужбовці-дагестанці висловили невдоволення, яке переросло в сутичку. Внаслідок застосування конфліктуючими вогнепальної зброї безповоротні втрати з обох сторін становили понад 20 осіб, а санітарні – близько 40 військовослужбовців".

 

 

13:34 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що прибув до Нідерландів:

"Попереду, як завжди, предметні переговори з прем'єр-міністром Марком Рютте. Головне питання – F-16 для України, для захисту наших людей від російського терору. Стаємо сильнішими. Також на порядку денному Глобальний саміт миру, Формула миру, притягнення держави-терориста до відповідальності".

 

 

13:31 У Росії на тиждень заблоковано рух поїздів на БАМі: в Бурятії річка Холодна вийшла з берегів і частково зруйнувала дамбу, розмивши залізничні колії Байкало-Амурської магістралі. Підмито 200 метрів залізничного полотна і пошкоджено 10 опор контактної мережі. Приблизний термін завершення аварійно-відновлювальних робіт – 26 серпня.

 

 

13:04 Міністерство культури та інформаційної політики України знову закликає позбавити Росію членства в ЮНЕСКО після обстрілу центру Чернігова, оскільки внаслідок влучання російської ракети повністю знищено пам'ятку архітектури місцевого значення Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Шевченка, пошкоджено пам'ятку архітектури національного значення П'ятницьку церкву, яка віднесена до сфери відповідальності Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

 

 

12:38 Якщо українській військовій авіації вдасться здобути перевагу в повітрі, темпи контрнаступу Сил оборони будуть значно вищими, сказав генерал-лейтенант, командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук в ефірі телемарафону:

"Ми завоювали перевагу і панування в повітрі в Україні. Крім тимчасово окупованих територій – там, безумовно, панує ворожа авіація. Основна загроза, яка є, – це літаки Су-35. Аби їх знищити, достатньо ланки літаків типу F-16, Jazz 39 Gripen. І в перспективі на майбутнє – повністю завоювати перевагу в повітрі.

Зараз завдяки міжнародним партнерам наявні в України літаки модернізовані. Зокрема, Су-27 може працювати з протирадіолокаційною ракетою AGM-88 HARM; МІГ-29 – з бомбами GBU-62; Су-24 – з ракетами типу Storm Shadow/SCALP; Су-25 застосовує американські некеровані ракети типу Zuni. Але, безумовно, цього недостатньо. Це нештатні засоби озброєння, тому ефективність їх застосування значно нижча… Але ми працюємо тими силами і засобами, які є. На жаль, українські літаки за тактико-технічними характеристиками значно поступаються російським Су-35, що не дає можливості збивати їх у повітрі. Якщо радіолокатор Су-35 – до 400 кілометрів, то наш літак – це всього 80–90 кілометрів. Ми ще не побачимо, а по нас уже буде пущена ракета. Якщо взяти відповідно зону ураження літаків, то, для прикладу, літак Су-35 – це більше 200 кілометрів, а наш МІГ-29, типу Су-27 – це всього від 20 до 40 кілометрів. Тобто ми не встигнемо піднятися з аеродрому, а наш літак уже буде в зоні ураження противника. Щоразу по нашому пілоту йде від 5 до 9 літаків різних типів. Обстріли йдуть як із землі, так і з повітря. Завдяки професійній підготовці нам удається виходити з-під удару, але, на жаль, є втрати – і пілотів, і літаків. У таких умовах ми працюємо, але ми виконуємо завдання".

 

 

12:27 Перша російська місячна програма зазнала фіаско, автоматична міжпланетна станція "Луна-25" "припинила своє існування" внаслідок зіткнення з поверхнею Місяця, повідомив "Роскосмос". Зв'язок з апаратом було втрачено 19 серпня близько 14:57. Попередню станцію "Луна-24" було запущено 1976 року Радянським Союзом.

 

 

12:02 Внаслідок російського ракетного удару по центру Чернігова загинули семеро людей, включно з шестирічною дівчинкою, поранено 148 осіб, зокрема 15 дітей, повідомили в МВС України. Ракета зруйнувала драмтеатр.

 

 

 

11:29 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 142 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 245 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:02 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Керівництво Повітряно-космічних сил Росії, ймовірно, перебуває під сильним тиском щодо покращення ППО над західною Росією. За останні місяці спектр загроз, які добре проникають всередину Росії, збільшився. Удари глибоко всередині Росії є стратегічно важливими, тому що президент Путін майже напевно вторгся в Україну, припускаючи, що це не матиме значного прямого впливу на росіян.

Безпілотні літальні апарати регулярно завдають ударів по Москві. Крім того, почастішали повідомлення про те, що ракети С-200 завдають ударів по Росії. Ця 7,5-тонна зброя радянських часів довжиною 11 метрів знята з озброєння України з ППО. Однак тепер вона, очевидно, використовується як наземна балістична ракета.

Особливо тиск, ймовірно, буде стосуватися начальника штабу ПКС генерал-полковника Віктора Афзалова; головнокомандувач ПКС генерал Сєрґєй Суровікін залишається відсутнім, його підозрюють у причетності до заколоту "групи Ваґнера" в червні 2023 року.

 

 

10:30 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

127,2% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

  48,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

128,1% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

170,2% артилерійських систем (з них 4,7% за минулий тиждень),

  64,4% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  34,9% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Українські військові починають тестувати шведські бойові літаки Gripen, а України веде перемовини, щоб ці літаки "з’явилися у нашому небі", повідомив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська вдень 19 серпня завдали ракетного удару по центру Чернігова – після того, як вночі завдали серії ударів з безпілотників "Шахед".

• Російські джерела стверджують, що 19 серпня українські війська завдали удару з безпілотників по авіабазі Сольці в Новгородській області та пошкодили стратегічні літаки. Російське інсайдерське джерело стверджувало, що вогонь пошкодив щонайменше два літаки (на авіабазі в Сольцах перебувала невстановлена ​​кількість надзвукових бомбардувальників дальнього радіусу дії Ту-22М3) та що російські війська перемістили неушкоджений літак на авіабазу Оленя в Мурманській області.

• Українські війська 19 серпня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту, просуваючись на лінії Авдіївка–Донецьк і на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Бердянському та Мелітопольському напрямках. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що українські війська продовжують утримувати ініціативу на Бахмутському напрямку. Геолокаційні відео, опубліковані 16 серпня, показують, що українські сили нещодавно здійснили обмежене просування на схід від Невельського (безпосередньо на захід від міста Донецьк). Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські сили просунулися на північ від Роботиного на заході Запорізької області. 18 серпня CBS News повідомило, що анонімні офіційні особи США заявили, що українські сили просуваються в напрямку Токмака (великий російський опорний пункт на заході Запорізької області) і розмінували російське мінне поле на північ від міста. Офіційні особи США, ймовірно, мають на увазі нещодавні українські наступи на північ і схід від Роботиного (приблизно 23 км на північний схід від Токмака). Раніше ISW оцінювало, що останні українські наступи поблизу невеликих населених пунктів на межі Донецької та Запорізької та на заході Запорізької областей, ймовірно, мають тактичне значення через структуру російських оборонних ліній. Ці успіхи можуть дозволити українським силам почати діяти на менш замінованих ділянках російської лінії оборони, які, ймовірно, сприятимуть швидшому просуванню досягненням України.

• Президент Росії Путін 19 серпня в Ростові-на-Дону провів зустріч із начальником генштабу ЗС РФ, командувачем ТВД генералом армії Ґєрасімовим і старшим офіцерським складом Південного військового округу. Візит Путіна, ймовірно, є публічним жестом того, що він продовжує підтримувати Ґєрасімова та його групу командирів, незважаючи на те, що вони не змогли зупинити повстання "Ваґнера" або досягти воєнних цілей, які поставив перед ними Путін. Візит Путіна відбувся приблизно через два місяці після повстання, і він, ймовірно, намагається представити себе таким, що контролює свій режим і армію.

• Міністерство оборони Росії продовжує підготовку для можливої заміни сил "групи Ваґнера" приватними військовими компаніями, афілійованими з міноборони. Джерело, пов’язане з "Ваґнером", повідомляє про те, що тривають спроби вербувати персонал "Ваґнера" для відправлення в місії за кордоном у складі інших ПВК. Джерело стверджує, що невказана російська влада – ймовірно, посилаючись на міноборони Росії – формує нову ПВК "Російський експедиційний корпус" на базі однієї з передових бригад спецпризначенців. Джерело також стверджувало, що міноборони Росії контролює ПВК "Редут" (також відому як ПВК "Звезда"), яка зараз набирає персонал для місій в Африці, а не в Україні. Джерело припустило, що ПВК "Редут", можливо, намагалася залучити бійців "Ваґнера" до операцій "Редута" в Африці, посилаючись на заяву, яку командири "Ваґнера" опублікували 9 серпня, попереджаючи бійців про дзвінки від "другосортних" ПВК, які рекламують роботу в Африці.  Міністерство оборони Росії, можливо, намагається переманити співробітників ПВК "Ваґнера" новими можливостями роботи в підконтрольних міноборони ПВК у рамках ширшої спроби знищити ПВК "Ваґнера".

• Російські війська вчора вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької областей і просунулися на окремих ділянках.

• Прем’єр-міністр Росії Мішустін 17 серпня підписав указ про створення Донецького вищого загальновійськового командного училища при міноборони Росії, ймовірно, з метою подальшої інтеграції маріонеткових військових формувань в окупованих Донецькій і Луганській областях.

• Російські чиновники продовжують депортувати дітей з окупованої України до Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 61 авіаційний удар, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню позицій наших військ та населених пунктів. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось 32 бойові зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Степного, Костянтинівки Сумської області. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Блешня, Сеньківка Чернігівської області; Волфине, Костянтинівка, Миропільське, Попівка, Середина Буда Сумської області та Вільча, Зибине, Караїчне, Лошакове, Гатище, Охримівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кучерівка, Петропавлівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів, Веселого, Слов’янська Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка, Званівка, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах північніше Богданівки, північніше та південніше Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Богданівки, Північного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Новомаркове, Кліщіївка, Часів Яр, Біла Гора, Богданівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Карлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Гостре, Побєда, Катеринівка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Урожайного. Завдав авіаційного удару в районі Урожайного. Артилерійських обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Старомайорське, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Єгорівки, Роботине Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Степове, Новоданилівка, Кам'янське, Плавні Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Токарівка, Дудчани, Берислав, Миколаївка, Дніпровське, Зорівка, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 9 ударів по районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 1 – по зенітно-ракетному комплексу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 3 пункти управління та 3 засоби протиповітряної оборони противника.

20.08.2023