Посадовець НАТО визнав помилковими свої слова про територіальні поступки України.

Керівник офісу генсека НАТО Стіан Єнссен наголосив, що українці мають самі вирішувати, про що домовлятися з Росією.

 

 

Керівник офісу генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен (Stian Jenssen) визнав помилковими свої слова, що одним із варіантів закінчення війни, розв'язаної Росією проти України, може стати відмова Києва від частини своїх територій в обмін на членство у Північноатлантичному альянсі. Про це він заявив у коментарі для норвезького видання Verdens Gang.

 

«Моя заява з цього приводу була частиною ширшої дискусії про можливі сценарії майбутнього України, і я не мав так говорити. Це була помилка. Українці самі повинні ухвалити рішення, на яких умовах вони будуть готові розпочинати перемовини з Росією і про що вони готові домовлятися», – заявив Єнссен. За його словами, підтримка України, яка захищається від російського вторгнення, є вкрай важливою. Він теж запевнив, що Київ має отримати гарантії безпеки у майбутньому.

 

Пропозицію про територіальні поступки голова офісу генсека НАТО озвучив 15 серпня під час публічної дискусії у норвезькому місті Орендалі. Він припустив, що Україна може набути членства в НАТО «в обмін на поступку частини території» Росії, і це може стати частиною рішення для завершення війни. «Я думаю, що рішення могло б полягати в тому, що Україна віддає територію і натомість отримує членство в НАТО», – заявив Єнссен у ході дебатів. Водночас він повторив і те, що раніше говорив голова НАТО Єнс Столтенберґ: «Україна має сама вирішувати, коли і на яких умовах вона хоче вести переговори».

 

Слова чиновника НАТО різко розкритикували у Києві. Речник МЗС України Олег Ніколенко назвав «абсолютно неприйнятними» дискусії про вступ України до НАТО в обмін на відмову від частини українських територій. «Свідома чи несвідома участь посадових осіб НАТО у формуванні наративу про можливість відмови України від своїх територій грає на руку Росії. Натомість в інтересах євроатлантичної безпеки обговорювати шляхи прискорення перемоги України й отримання нею повноправного членства в НАТО», – написав він у Facebook.

17.08.2023