540-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:48 Національна аґенція з питань запобігання корупції внесла китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до переліку міжнародних спонсорів війни через те, що вона продовжує працювати в Росії. "На території росії найбільшого поширення набула платформа онлайн-комерції AliExpress, якою керує дочірня російська компанія з групи Alibaba ТОВ "Алибаба.КОМ (РУ)". Власником ТОВ "Алибаба.КОМ (РУ)" є зареєстрована у Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd. Станом на 2023 рік компанія продовжує ведення справ у Росії, надаючи міжнародний майданчик для продажів закордонних товарів. Прибуток ТОВ "Алибаба.КОМ (РУ)" за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів (близько $160 млн)", – йдеться у повідомленні НАЗК.

 

 

20:12 Вищий антикорупційний суд визнав народного депутата Артура Герасимова ("Європейська солідарність") винним у недостовірному декларуванні та призначив йому штраф у 51 тисячу грн, а також позбавив права обіймати певні посади в органах державної влади на один рік. А втім, строк давності вчинення кримінального правопорушення, за яке передбачене менш суворе покарання, ніж обмеження волі, становить два роки, тож Герасимова звільнили від озвученого покарання, повідомляє Transparency International Ukraine.

 

 

19:48 Міністерство оборони Сполученого Королівства уклало три контракти на постачання Україні засобів протиповітряної оборони на суму 115 мільйонів доларів. Як пише Sky News, найбільший контракт вартістю 56 мільйонів доларів міністерство уклало з норвезькою компанією Kongsberg – вона має передати Україні системи протидії безпілотникам з можливістю їхнього пошуку, виявлення, порушення роботи та знищення.

 

 

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Протягом доби ворог завдав 4 ракетні та 37 авіаційних ударів, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулося 24 бойові зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Клюси, Єліне, Тур’я Чернігівської області; Рожковичі, Іскрисківщина, Угроїди Сумської області та Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Покаляне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківка Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки та Кучерівки Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти: Петропавлівка, Подоли, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Чернещина Харківської області та Надія Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Тернів, Ямполя, Сіверська Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, зокрема, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Ямпіль, Сіверськ, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Богданівки та Білої Гори Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Спірного та Васюківки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Кліщіївка, Біла Гора, Диліївка, Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Керамік Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Новокалинова та Авдіївки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Урожайного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Водяне, Богоявленка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Роботине Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Білогір’я, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки, Новояковлівка, Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новоберислав, Львове, Понятівка, Микільське, Садове Херсонської області та місто Херсон.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 2 по зенітно-ракетним комплексам. Також нашими захисниками знищено 2 ворожих ударних гелікоптери Ка-52.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 2 склади боєприпасів та 1 станцію РЕБ противника.

 

 

18:40 Контейнеровоз Joseph Schulte, котрий першим після вицофування Росії з "зернової ініціативи" вийшов із Одеси у бік Середземного моря, дійшов до територіальних вод Туреччини – "тобто продовжує йти по 12-мильній зоні України, Румунії, Болгарії, Туреччини, що захищені державним суверенітетом (тобто там, де його в принципі не можуть зупинити військові кораблі інших країн)", –коментує Андрій Клименко.

 

 

 

18:09 Парламент Швеції проголосував за новий пакет військової допомоги Україні на 3,25 мільярда шведських крон (274 тис. євро). Пакет, зокрема, міститиме боєприпаси та запчастини, а також транспортні засоби й обладнання для розмінування. Парламент Швеції також дозволив викуповувати для України ракети класу "повітря-повітря" типу Rb 99 для зміцнення української ППО.

 

 

17:55 Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, яким рекомендовано Головнокомандувачеві ЗСУ призначити на посади обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки осіб, які беруть участь у бойових діях. Офісу генерального прокурора разом із Національним агентством з питань запобігання корупції та Державним бюро розслідувань рекомендовано вжити додаткових заходів із протидії вчиненню посадовими особами ТЦК корупційних та інших кримінальних правопорушень.

 

 

17:39 Ресурс DeepState подає гіпотезу, чому втрати українських сил під час контрнаступу є співмірними з утратами росіян, хоча військо в атаці зазвичай зазнає кратно більших ушкоджень: "Моніторинг втрати техніки показує співвідношення 1:1, хоча в наступі з нашого боку мало бути в рази більше. Це пов'язано з тим, що кацапське командування відвело резерви техніки значно далі від фронту, а всю тяжкість боїв тримає піхота, яку їм просто не шкода. Класична червона армія 1941–1945 у всій красі".

 

 

17:13 ТОВ "Оператор ГТС України" запропонував запровадити кримінальну відповідальність для облгазів та промислових споживачів за несанкціоновані відбори газу. Про це йшлося на нараді з представниками Сил безпеки.

 

 

16:49 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ уточнив заяву керівника свого апарату щодо можливих територіальних поступок: "Його послання – і це моє головне повідомлення, яке є головним посланням НАТО – полягає у тому, що політика НАТО незмінна: ми підтримуватимемо Україну, аж доки вона переможе у війні", – сказав Столтенберґ на пресовій конференції. Генсек запевнив, що НАТО підтримуватиме Україну до її перемоги в розв’язаній Росією війні. "Саме українці – і лише українці – можуть вирішувати, коли настануть сприятливі умови для переговорів і кому приймати рішення щодо прийнятності умов під час перемовин", – резюмував Столтенберґ.

 

 

16:22 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 158 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 145 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

15:58 Понад 30 тисяч паломників-хасидів прагнуть приїхати до Умані на Рош га-Шана, попри наполегливі рекомендації максимально втриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, повідомила Державна служба України з етнополітики і свободи совісті. Першочергові питання, які наразі вирішуються, – це порядок вʼїзду та реєстрації, безпека паломників, доброустрій мікрорайону, умови проживання, харчування паломників, створення їм гідних умов для виразу своїх релігійних почуттів. Голова Умані Ірина Плетньова заявила, що убезпечити укриттями від російських обстрілів таку кількість людей, які до того ж сконцентровані на відносно малій площі, практично неможливо. "Однак і центральні, і місцеві органи влади накопичили значний досвід організації прощі й зуміли врегулювати питання, які здавалися нерозв’язними", – прокоментувала Плетньова.

 

 

15:23 Ініційоване Польщею обмеження на український аграрний експорт стало важливим уроком для України, заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. "Кейс із Польщею для нас став певним уроком з деяких причин. Перша – ми зрозуміли, що маємо відійти від якихось космічних економічних теорій і усвідомити, що маємо знайти своє місце у частині великого ринку, частині великої родини, і це буде нелегкий процес. Друге – ми розуміємо, що для всіх правила мають бути однакові, і за рахунок України ми точно не будемо дозволяти вигравати вибори, спекулювати політично або отримувати додаткові фінансові інструменти", – сказала Стефанішина. Вона нагадала, що в період кризи з українським експортом польська сторона отримала два додаткові елементи фінансування на підтримку аграріїв, а також потроївся бюджет на розвиток прикордонної інфраструктури. Водночас віцепрем’єр зауважила, що Україна не отримала "жодного євро" у зв’язку з обмеженням ринку, а в ЄС на сьогодні відсутній механізм компенсації. "Тому для нас це важливий урок у майбутніх переговорах, важливий урок стосовно доступу до фінансових інструментів ЄС до набуття повноправного членства, а також, звичайно, розуміння того, що величезна підтримка польським народом і польською владою України також може псуватись певними політичними і торговими питаннями", – цитує "Укрінформ".

 

 

15:10 Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно ватажка терористичної організації "ЛНР" Леоніда Пасічника. Йому інкримінують умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України, публічні заклики до їх вчинення за попередньою змовою групою осіб, а також участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (ч.2 ст.110, ч.2 ст.28, ч.5 ст.111-1 КК України).

 

 

14:39 Головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов оприлюднив відео збиття російського гелікоптера Ка-52 бійцями 47-ї бригади "Маґура" у районі Роботиного.

 

 

14:13 Німеччина передала Україні дві пускові установки для систем ППО IRIS-T SLS у новому пакеті допомоги, повідомляє пресслужба німецького уряду. До пакета також увійшло близько 5 тисяч димових боєприпасів калібру 155 мм; десять переносних оглядових радарів Ground Observer 12; чотири великовантажні тягачі 8x8 HX81 і 5 напівпричепів до них; вісім навантажувачів на 15 тонн.

 

 

13:44 Прем'єр-міністри Естонії, Латвії та Литви підписали спільну заяву, в котрій оголосили про підтримку гарантій безпеки, сформульованих країнами "Групи семи" на нещодавньому саміті НАТО у Вільнюсі.

 

 

13:31 Огляд ситуації на фронті станом на кінець вчорашньої доби від OSINT-видання DeepStateUA:

Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

Сватівський відтинок — тривають бойові дії біля Синьківки.

Бахмутський напрямок — без змін. Тривають бої в Кліщіївці та біля Андріївки. Ворог не перестає вводити резерви для утримання південного фасу Бахмута.

Авдіївський відтинок — без змін.

Бердянський відтинок — ворог намагається знову підійти до Урожайного, але успіху не має. В той же час фіксуємо зростання інженерно-фортифікаційних споруд за Старомлинівкою. Можливе або прибуття нових підрозділів підтримки, або інженерних підрозділів.

Запорізький відтинок — тривають важкі і кровопролитні битви біля Дорожнянки, довкола і в самому Роботиному, а також на захід від Вербового. Ситуація на ділянці максимально складна і нестійка. Посадки і хати переходять з рук в руки. Не тільки наші вводять резерви, а й ворог. В деякій мірі битву за Роботине можна назвати однією з головних у цьому році.

Таврійський відтинок — без змін.

 

 

12:48 Служба безпеки України повідомила про підозру проросійській пропагандистці, яка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври. Жінка транслювала у соцмережах власні відеотрансляції, у котрих підбурювала людей чинити спротив діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців. Пропагандистка заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні "внутрішнім громадянським конфліктом".

 

 

12:27 Бригада "Азов" відновила виконання завдань на фронті, заявив на брифінґу представник головного управління Національної гвардії Микола Уршалович. "Легендарна бригада спеціального призначення «Азов» відновилась і розпочала виконання бойових завдань у районі Серебрянського лісництва", – сказав Уршалович. З його слів, воїни "Азова" утримують займані рубежі та завдають противнику втрат у живій силі та техніці.

 

 

12:01 Контейнеровоз Joseph Schulte, котрий першим після виходу Росії з "зернової ініціативи" вийшов із Одеси у бік Середземного моря, дійшов до територіальних вод Болгарії, свідчать дані ресурсу VesselFinder.

 

 

 

11:49 Росіяни обстріляли Заоскілля в Куп’янську. Загинула жінка, ще одна мешканка зазнала осколкових поранень.

 

 

11:27 Нічна ракетна атака завдала пошкоджень енергетичній інфраструктурі в Дніпропетровській області, на деякий час було знеструмлено 10 тисяч споживачів, повідомили в Укренерго. Через обстріли були зафіксовані нові пошкодження у електромережах на Харківщині, Херсонщині та Донеччині. Загалом через бойові дії знеструмлено 429 населених пунктів.

 

 

11:25 Вчора в енергосистемі о 21:00 був зафіксований новий літній рекорд споживання, що на 0,4% перевищив попередній максимум 19 липня, повідомили в Укренерго. Через зменшення світового дня та хмарну погоду в деяких регіонах сонячні електростанції виробляли менше електроенергії у вечірні години, коли споживання було найвищим. Обсяг імпорту був недостатній для компенсації різниці між споживанням та виробництвом, тому  Укренерго брало аварійну допомогу в Румунії з 19:00 до 22:00 потужністю 400 МВт щогодини для забезпечення споживання.

 

 

11:00 Президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 діб – до 15 листопада 2023 року.

 

 

10:44 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:31 Уряд Болгарії в середу схвалив рішення приєднатися до Декларації країн G7 щодо надання довгострокової підтримки безпеки для Україниповідомила Рада міністрів Болгарії.

 

 

10:13 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії: 

Незважаючи на постійний тиск війни, зусилля України з нарощування запасів палива, ймовірно, будуть успішними і забезпечать достатній запас протягом зимового періоду, що наближається.

Україна ефективно мобілізувала свій гірничодобувний сектор на підтримку видобутку, забезпечивши безперебійне постачання вугілля для теплових електростанцій і теплоелектроцентралей взимку, а значні запаси газу є додатковим резервом.

Незважаючи на те, що російські атаки на енергетичну інфраструктуру України, ймовірно, триватимуть цієї зими, Україна продемонструвала минулої зими, що вона має кваліфіковану робочу силу і досвід, необхідні для експлуатації та обслуговування енергосистеми навіть в умовах війни.

 

 

10:00 Нині зранку українські воїни збили два російські гелікоптери Ка-52: о 6-й годині – на Бахмутському напрямку, а 07:40 – в районі Роботиного.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

126,7% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  48,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

127,5% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

167,8% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

  64,1% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  34,6% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,2% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Українські війська мали успіх південніше звільненого напередодні Урожайного, продовжуючи ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов. Українські військові завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Куп’янському та Лиманському напрямках Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ, ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Сеньківки Харківської області та Богданівки Донецької області, тривають важкі бої.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська 16 серпня продовжили контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту і просунулися в західній частині Запорізької області та на межі Донецької й Запорізької областей. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Бахмутському, Бердянському і Мелітопольському напрямках. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські війська просунулися на північний схід від Роботиного (10 км на південь від Оріхова) на заході Запорізької області та, ймовірно, досягли ширших успіхів у прилеглих районах, враховуючи тижні постійної активності українських сил у лісистих районах на північний схід від поселення. 

• Українські посадовці повідомили, що українські війська звільнили Урожайне (9 км на південь від Великої Новосілки) на межі Запорізької та Донецької областей, а 35-та бригада морської піхоти України опублікувала кадри, на яких їх особовий склад піднімає український прапор у центрі населеного пункту. Українські рапорти про звільнення Урожайного узгоджуються з попередніми заявами українських офіційних осіб про звільнення інших населених пунктів у цьому районі та нещодавніми повідомленнями російських військ про те, що російські підрозділи в цьому районі відходять. Російські заяви про українські атаки далі на південь і схід від меж населеного пункту додатково вказують на те, що українські сили, ймовірно, контролюють більшу частину населеного пункту.

• Російські джерела передчасно стверджують, що українські війська залучили всі свої "основні резерви" до контрнаступальних операцій на заході Запорізької області на підставі розрізнених спостережень за оснащеними Заходом українськими частинами, хоча поточні російські заяви про невеликі напади української піхоти в цьому районі не відповідають передбачуваним залученням основних елементів українських механізованих резервів. Російські джерела, здається, неправильно зображують українські резерви як один великий унітарний контингент, який Україна збирається залучити для участі в бойових діях як єдине ціле.

• Російські війська в ніч з 15 на 16 серпня завдали серії ударів безпілотниками по Україні, насамперед по зерновій та портовій інфраструктурі Одеської області.

• Перше цивільне судно вчора пройшло через створений Україною тимчасовий коридор для цивільних суден у Чорному морі в рамках дій України обійти спроби Росії ще більше обмежити морські перевезення.

• Російські ультранаціоналісти дедалі частіше критикують російське військове командування за неспроможність залучити та навчити ефективних військових офіцерів середнього рівня для керівництва російськими військами на передовій в Україні.

• Російські сенатори 16 серпня запропонували поправку про заборону розповсюдження фото- і відеоматеріалів, що містять інформацію про російську військову діяльність і місця дислокації – це посилює нещодавню тенденцію боротьби з публічними зображеннями війни.

• Міністерство оборони Росії може використовувати форум "Армія-2023" у Москві, щоб змусити країни відмовитися від співпраці з "групою Ваґнера" та рекламувати контрольовані російським міноборони приватні військові компанії.

• Російські джерела стверджували, що російське військове командування з початку серпня посадило під домашній арешт номінального заступника російського командувача театру воєнних дій в Україні та генерала армії Сєрґєя Суровікіна, відомого зв'язками з "Ваґнером". Повідомлене про рішення Путіна ізолювати Суровікіна може свідчити про те, що він на даний момент не вирішив його долі, – це відповідає політиці Путіна, який дозволяє опальним або неефективним командирам повертатися до нього, а не повністю їх усуває.

• Колишній командувач Східного військового округу генерал армії Геннадій Жидко помер 16 серпня від раку. Жидко виконував обов’язки головного командувача театру в Україні під час російської наступальної операції із захоплення Лисичанська та Сєвєродонецька Луганської області влітку 2022 року, перш ніж утратив обидві посади після швидкого звільнення території Україною під час харківської офензиви.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області й не досягли  жодного підтвердженого просування.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби ворог завдав 8 ракетних та 82 авіаційні удари, здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктам. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зокрема й діти. Руйнувань зазнала портова інфраструктура на Одещині, житлові будинки та інша цивільна інфраструктура Харківської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

За уточненою інформацією, в результаті успішної бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони минулої доби знищено 2 крилатих ракети Х-35/Х-59 та 16 ворожих БпЛА “Shahed-136/131”.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось 20 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Червоної Зорі, Ветеринарного, Козачої Лопані, Гатища, Рогані Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, це, зокрема, Тимоновичі, Блешня Чернігівської області; Тур’я, Степок, Грабовське Сумської області та Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Потихонове, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Куп’янська, Петропавлівки, Подолів, Табаївки, Пісків-Радьківських, Чернещиної Харківської області та Надії Луганської області. Вів безуспішні наступальні дії в районі Сеньківки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Вільшана, Петропавлівка, Чернещина Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Невського, Білогорівки Луганської області та Сіверська Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, зокрема, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Виїмка, Переїзне, Роздолівка, Пазено Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Іванівки, Привілля, Міньківки та Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Андріївка, Біла Гора, Диліївка, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники продовжують стримувати наступ російських військ в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Парасковіївка, Водяне Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Благодатного, Урожайного та Старомайорського Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Водяне, Богоявленка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Благодатне та Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Новоданилівки Запорізької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Омельник, Новоандріївка, Кам’янське, Плавні, Лук’янівське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Хрещенівка, Новодмитрівка, Миколаївка, Садове, Зеленівка, Берегове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські загарбники продовжують використання цивільної інфраструктури тимчасово окупованих населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. В населеному пункті Шевченківське Запорізької області російські військовослужбовці облаштували територію цивільного будинку під польовий шпиталь, де на лікуванні перебувають понад 30 поранених окупантів.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 1 по зенітно-ракетному комплексу. Також нашими захисниками знищено 8 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 зенітно-ракетний комплекс противника.

 

17.08.2023