530-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:58 Росіяни обстріляли місто Покровськ у Донецькій області. Як повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко, били по центру міста – дві ракети пошкодили житлові будинки на дев’ять і п’ять поверхів, приватні будинки, готель, заклади, магазини та адмінбудівлі. Наразі відомо про одного загиблого і сімох поранених. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поінформував, що загиблих двоє – жінка й чоловік.

 

 

 

20:19 Воїни 47-ї бригади у понеділок знищили російський гвинтокрил Ка-52 із ПЗРК, повідомив командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський. 

 

 

19:41 Митрополита Тульчинської єпархії УПЦ МП Іонафана засудили до п'яти років ув'язнення – його звинувачували у публічному виправдовуванні російської збройної агресії проти України. Зокрема встановлено, що архієрей поширював серед вірян пропагандистські листівки, у яких закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України, а на одному із сайтів РПЦ розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

 

 

19:13 Начальникові одного з районних відділів Територіального центру комплектування оголосили підозру через те, що він побив підлеглого до втрати свідомості. Як повідомляє ДБР, військком неприязно ставився до співробітника, бо той "відкрито говорив про різні конфлікті ситуації, які були в колективі". Потерпілого побили вночі біля його будинку; у розправі брали участь іще два військовослужбовці. У жертви нападу численні забої, струс головного мозку, забійна рвана рана голови та надірване вухо.

 

 

18:55 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 2 ракетні та 33 авіаційні удари, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось близько 28 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, зокрема це Михальчина Слобода, Хрінівка Чернігівської області; Басівка, Степок, Павлівка Сумської області та Уди, Охрімівка і Нескучне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили атаки противника в районах Синьківки, північніше Іванівки Харківської області та південніше Новоселівського на Луганщині. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Кругляківки та Кучерівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Дворічна, Западне, Красне Перше, Петропавлівка, Куп’янськ Вузловий Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали населені пункти Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Андріївки, Курдюмівки та Дружби Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Оріхово-Василівка, Маркове та Часів Яр.

На Авдіївському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали Невельське, Новобахмутівка, Авдіївка, Сєверне, Новокалинове, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки. Там же ворог завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Одрадного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Гуляйпільське, Мала Токмачка та Оріхів. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Новодарівка, Левадне, Комишуваха, Оріхів, П’ятихатки Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Одрадокам’янки Херсонської області. Артилерійських обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Ольгівка, Садове, Херсон та Кізомис Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 5 артилерійських засобів на вогневих позиціях та одну радіолокаційну станцію противника.

 

 

18:29 Колишнього намісника Києво-Печерської лаври митрополита УП МП Павла Лебедя випустили з-під арешту – як повідомив адвокат Микита Чекман, за нього внесли заставу розміром у 33,3 млн грн. Павло перебував у слідчому ізоляторі з 14 липня.

 

 

18:10 Президент України Володимир Зеленський пригрозив, що Росія втратить свій флот, якщо продовжуватиме блокувати судноплавство у Чорному морі. "Якщо буде блокада, то Україна має знайти спосіб припинити блокаду наших вод. Якщо РФ продовжить домінувати в Чорному морі і блокувати його, завдаючи ракетних ударів, то Україна робитиме те саме, що є справедливим захистом наших можливостей. Якщо вони продовжуватимуть стріляти, у нас небагато зброї – але якщо вони продовжуватимуть стріляти, то до кінця війни можуть залишитися без кораблів", – сказав Зеленський в інтерв'ю латиноамериканським медіа.

 

 

17:49 Президент "Енергоатому" Петро Котін висловив стурбованість через те, що росіяни продовжують підтримувати четвертий енергоблок Запорізької АЕС у стані "гарячого зупину". "Його обладнання не ремонтується, але продовжує працювати. А працює блок на 280°C... З технічної точки зору обладнання, яке вони тримають довгий період під тиском, – це небезпечно", – заявив Котін під час пресконференції.

 

 

17:22 На зустрічі в Джидді радники голів держав і урядів обговорили підготовку першого саміту миру, повідомив на брифінгу голова Офісу президента Андрій Єрмак. "Перший саміт має прийняти за основу український мирний план", – сказав Єрмак, додавши, що після цього "відбудуться міжнародні конференції щодо кожного його пункту". "Другий саміт після цього ухвалить міжнародний документ, який фіксує закінчення війни", – поінформував керівник ОП, натякнувши на те, що остаточне затвердження плану потребуватиме участі Росії

 

 

16:52 Українські правоохоронці встановили особу російського солдата, який знущався з мешканця села Лукашівка на Чернігівщині під час окупації – суд засудив його до 12 років позбавлення волі на заочному процесі. "Встановлено, що в середині березня 2022 року під час окупації села Лукашівка Чернігівського району засуджений разом з іншими військовими країни-агресора зайшли до подвір’я, де проживала сім’я з трьома неповнолітніми дітьми. З метою отримання інформації про зброю та розташування українських військ військовослужбовець РФ, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, застосував до цивільного чоловіка фізичну силу. Він наносив йому удари прикладом автомата по голові, спині, погрожував вбивством. Потім військовий держави-агресора дізнався про грошові заощадження, цінні речі сім’ї та заволодів ними", – повідомила прокуратура.

 

 

16:29 Росіяни обстріляли з важкої артилерії Нікополь. Загинув 36-річний чоловік, ще одного мешканця травмовано. Внаслідок обстрілу пошкоджено приватні будинки, господарські будівлі, автомобілі, газопровід і лінії електропередач.

 

 

16:10 Україна виступає проти переговорів із Росією, якщо вони передбачають припинення бойових дій без виведення військ РФ, заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк. "Єдиний базовий «переговорний фундамент» – це «формула миру» Президента Зеленського. Жодних компромісних позицій на кшталт «негайних припинень вогню» та «переговорів тут і зараз», що дають Росії час залишатися на окупованих територіях, бути не може. Лише виведення російських військ за кордони 1991 року. Не треба ілюзій: будь-який «Мінськ-3» лише продовжить війну в майбутньому", – прокоментував Подоляк.

 

 

15:37 Минулої доби росіяни у районі Новоданилівки здійснили два артилерійські обстріли із РСЗВ боєприпасами, які містять хімічну речовину – ймовірно, хлорпікрин, повідомив командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський. "Росіяни намагаються робити все, щоб зупинити наш рух. Але їм не вдасться", – прокоментував генерал. Тарнавський додав, що люди не постраждали.

 

 

15:19 Українська влада готує до виконання деякі рішення Ставки Верховного Головнокомандувача ЗСУ щодо продовження "зернового коридору", повідомив Володимир Зеленський за підсумками наради у понеділок. Учасники "селектора" заслухали доповідь Головнокомандувача Валерія Залужного про ситуацію на фронті – напружені оборонні та наступальні операції. Міноборони відзвітувало про надходження техніки та боєприпасів, а також про календар постачання на близьку й середню перспективу. ГУР і СЗР поділилися даними, отриманими із Росії. Голова СБУ Василь Малюк відзвітував про боротьбу зі зрадниками в Україні.

 

 

14:52 Білоруські прикордонники допомогли чотирьом нелегалам перейти латвійський кордон. Як повідомила Прикордонна служба Латвії, білоруси зробили отвір у металевій огорожі і провели мігрантів, а потім залатали дірку. Латвійські служби все ж затримали нелегалів і повернули їх до Білорусі.

 

 

14:34 Міністерство закордонних справ Китаю прокоментувало переговори в Джидді про завершення війни в Україні: офіційний Пекін заявив, що спеціальний посланник Лі Хуей мав широкі контакти щодо політичного врегулювання, "вислухав думки та пропозиції всіх сторін і надалі консолідував міжнародний консенсус". КНР зазначає, що "всі сторони позитивно відгукнулися про присутність Лі Хуея та повністю підтримали позитивну роль Китаю у сприянні мирним переговорам".

 

 

14:11 МВС Росії оголосило українську журналістку Яніну Соколову в розшук. Москва звинувачує її у публічних закликах до вбивства росіян.

 

 

13:29 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат уточнив повідомлення про проліт повітряним простором Білорусі ракети "Кінжал" 5 серпня: "Вона була запущена з літака МіГ-31К з району Тамбова. А як вона за маршрутом летить – ви ж розумієте, перехрестя держав: Росія, Білорусь, Україна – вона зачіпає повітряний простір Білорусі".

 

 

13:02 Личаківський суд Львова обрав запобіжний захід керівнику Територіального центру комплектації із Закарпаття – тримання під вартою із правом внесення застави у 805 тис. грн. За даними слідства, підозрюваний у службовий час використовував солдатів для будівництва приватного будинку. Земельну ділянку під новобудовою він купив та оформив на родича.

 

 

12:46 Служба безпеки України затримала інформаторку спецслужб Росії, яка збирала інформацію про візит Президента України в Миколаївську область. Раніше жінка працювала продавчинею у військовій крамниці на території однієї з військових частин регіону. Вона намагалася встановити час та перелік локацій орієнтовного маршруту голови держави на території області. Жінка також отримала від росіян завдання виявити локацію систем радіоелектронної боротьби та складів з боєприпасами ЗСУ в районі Очакова.

 

 

12:31 З полону повернулися ще 22 українські воїни, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. Це бійці ЗСУ, з них два офіцери, військовослужбовці рядового та сержантського складу. Вони брали участь у боях на різних напрямках, серед звільнених є поранені. Найстаршому з наших воїнів виповнилося 54 роки, наймолодшому – 23 роки.

 

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Російські військово-повітряні сили продовжують послідовно розгортати значні ресурси для підтримки наземних операцій в Україні, але без вирішального оперативного ефекту.

Влітку російські бойові літаки тактичної авіації як правило здійснювали понад 100 вильотів на день, але вони майже завжди обмежувалися польотами над контрольованою Росією територією через загрозу з боку української системи ППО. Росія намагається подолати цю проблему, все частіше використовуючи базові бомби вільного падіння з планерним пристроями збільшення дальності. Літаки можуть випускати їх за багато кілометрів від своїх цілей, але вони ще не продемонстрували стабільну точність.

На початку південного контрнаступу України в червні 2023 року російські ударні вертольоти довели свою ефективність. Проте в останні тижні Росія, схоже, не в змозі створити ефективну тактичну авіацію на півдні.

 

 

 

11:40 Головне управління розвідки Міноборони заявило про успішну операцію на лівобережжі Херсонщини - бійці підрозділу спеціального призначення ГУР МОУ, батальйону "Шаман", під час просування вглиб окупованих територій знищили один із підрозділів російських "ракетних військ спеціального призначення" і захопили трофеї.

 

 

11:27 Вчора двічі вимикався автотрансформатор на одній із підстанцій 330 кВт НЕК «Укренерго» в Одеській області, через що двічі за добу знеструмлювали 156 тисяч споживачів, короткотерміново вимикали дві лінії електропередачі 330 кВ у Дніпропетровській та Полтавській областях, а також у Київській області – на лінії, яка частково проходить через територію Білорусі, повідомили в Міненерго.

Внаслідок грозового шторму, який пройшов країною, знеструмлені 306 населених пунктів у Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Чернігівській областях, без світла залишається 81 тис. споживачів, більшість із них – на Тернопільщині та Волині.

Внаслідок технологічних порушень за минулу добу без світла залишалася частина споживачів у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 129 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 81 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:06 Європейські дипломати заявили про "конструктивні" сигнали Китаю на переговорах про мирне врегулювання в Україні, які у вихідні відбулися в Саудівській Аравії без участі Росії, пише Financial Times. Неназваний європейський дипломат сказав виданню, що Китай "виглядав конструктивно" і "прагнув показати, що Китай – не Росія". На його думку, сама присутність Китаю показує, що Росія стає все більш і більш ізольованою. Пекін "позитивно сприйняв" ідею продовження переговорів. Раніше Китай відмовився брати участь у подібних переговорах у Копенгагені, нагадує FT, тож присутність китайських представників у Джидді сприйняли як перелом у бік Києва.

 

 

11:00 Росіяни обстріляли село Кучерівка у Куп’янському районі на Харківщині, влучили у будинок. Згідно з попередньою інформацією, загинуло двоє людей, троє поранені.

 

 

10:51 На Запорізькому напрямку загинув народний депутат IV скликання Верховної Ради Сергій Слабенко ("Наша Україна").

 

 

10:39 Під час нічного обстрілу Херсона росіяни влучили у дев’ятиповерховий будинок – загинула жінка; щонайменше семеро містян травмовано. Двоє пожежників зазнали теплового удару.

 

 

 

10:23 У російських пабліках поширюють фото моста через протоку Тонка, що з'єднує Генічеськ із Арабатською стрілкою.

 

 

 

10:10 Минулого тижня на півдні і сході українські військові знищили 340 одиниць російської техніки, зокрема: танки, міномети, гаубиці, ракетні установки, вороже ППО, більше 70 місць скупчення особового складу російської армії, близько 10 пунктів управління, 15 зенітно-ракетних комплексів, більше 60 артилерійських установок, близько 10 складів з боєприпасами та станції радіоелектронної боротьби, взяли в полон 30 осіб, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Крім того, минулого тижня було знищено 68 з 87 "шахедів", 17 "калібрів", 13 ракет Х-101 і Х-555, а також 34 "ланцети".

 

 

10:03 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

124,2% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  47,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

124,2% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

161,5% артилерійських систем (з них 4,5% за минулий тиждень),

  63,6% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  33,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Нині зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні немає жодного російського носія крилатих ракет "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

09:40 Росіяни минулого тижня збільшили кількість обстрілів на сході України, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр: понад 9 тисяч обстрілів і майже пів мільйона боєприпасів, і додала: "У такому суцільному артилерійському вогні наші бійці продовжували наступальні дії на Бахмутському напрямку".

 

 

09:26 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 6 серпня українські війська завдали ударів по двох ключових автомобільних мостах уздовж важливих російських територій, які з’єднують окупований Крим і окуповану Херсонську область, змусивши російські сили перенаправити автомобільний рух з коротших східних маршрутів на довші західні.

• Удари по мостах уздовж критично важливих російських ліній комунікацій є частиною української кампанії блокування, спрямованої на створення умов для майбутніх рішучих контрнаступальних операцій.

• Російські війська в ніч з 5 на 6 серпня завдали один із наймасштабніших ударів ракетами та безпілотниками по Україні за минулі місяці.

• Українські посадовці заявили, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року українська ППО знищила 3,5 тисячі повітряних цілей. 6 серпня речник командування ВПС України полковник Юрій Ігнат заявив, що українська ППО перехопила та знищила 3,5 тис. повітряних цілей, у тому числі 350 російських літаків і вертольотів, 1200 крилатих ракет, у тому числі 13 гіперзвукових російських ракет Х-47М2 "Кинжал", 24 балістичні ракети. Президент України Володимир Зеленський 6 серпня повідомив, що українська ППО перехопила та знищила понад 2 тис. російських безпілотних літальних апаратів (типи не уточнюються), а українські пілоти здійснили з 24 лютого 2022 року понад 14 тисяч вильотів.

• 6 серпня у Джидді (Саудівська Аравія) тривали міжнародні переговори щодо вироблення основних принципів майбутнього врегулювання війни в Україні. Дипломати з 42 країн, включаючи США, Японію, Південну Корею, Південну Африку, Велику Британію, Індію та Китай, за повідомленнями, погодилися, що майбутні мирні переговори між Україною та Росією мають ґрунтуватися на принципах міжнародного права, таких як повага до українського суверенітету та територіальної цілісності. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що українська делегація поспілкувалася з представниками кожної країни, присутньої на зустрічі. Китайські дипломати, як повідомляється, знову представили мирний план Китаю з 12 пунктів із лютого 2023 року – це спонукало європейські делегації відповісти, що безумовне припинення вогню створить заморожений конфлікт і дозволить Росії зміцнити свій контроль над окупованими українськими територіями. The Wall Street Journal повідомив 6 серпня, що більшість країн, присутніх у Саудівській Аравії, включаючи Китай, домовилися зустрітися знову в найближчому майбутньому в аналогічному форматі, який знову не включатиме Росію.

• Речник Кремля Пєсков дав нечітку та суперечливу відповідь репортеру New York Times, який запитав, чи прагне Росія завоювати більше території України за межами чотирьох частково окупованих областей, які Росія незаконно анексувала у вересні 2022 року. New York Times повідомила, що Пєсков сказав: "Ні... Ми просто хочемо контролювати всю землю, яку ми зараз записали в нашій конституції як нашу", – коли його запитали, чи прагне Росія захопити більше території в Україні. Пряма відповідь Пєскова виглядає суперечливою, розпливчастою і не відповідає на початкове запитання репортера. Російські війська не повністю окупували чотири області – Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську, – про що офіційно заявляє російський уряд. Російським військам довелося б провести значні наступальні операції, щоб захопити понад 16 тисяч квадратних кілометрів землі в цих чотирьох областях, щоб привести де-факто окуповану Росією територію у відповідність до російської конституції, як описав Пєсков. Росія також окупувала територію на північному сході Харківської області та в Миколаївській області (Кінбурнська коса) – землі, які Кремль формально не анексував. Заява Пєскова передбачає, що російські війська повинні залишити свою територію в Харківській і Миколаївській областях, але російський уряд не дав жодних ознак того, що він планує це зробити, і фактично продовжує наступальні операції з метою захоплення більшої території в Харкові. Кремль, ймовірно, прагне продовжити масштабні військові операції проти України, щоб, як мінімум, захопити решту Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, які ще не окуповані. Кремль сформулював подальші максималістські цілі в Україні, що виходять за рамки цього, включаючи зміну українського уряду і конституції. Пєсков також дивним чином заявив, що президентські вибори в Росії – це "не зовсім демократія", а радше "дорога бюрократія", і що президент Росії Путін "буде переобраний наступного року з більш ніж 90 відсотками голосів", але відмовився від цієї заяви в той же день, коли вона була оприлюднена.

• Українські війська 6 серпня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту. У Генштабі України повідомили, що українські війська вели наступальні дії на Бердянському та Мелітопольському напрямках. Міністерство оборони Росії та інші російські джерела стверджували, що російські війська відбили українські наступальні операції під Бахмутом. Начальник ГУР України генерал-майор Кирило Буданов заявив в інтерв'ю, опублікованому 5 серпня, що українські війська просуваються навколо Бахмута швидше, ніж на півдні України. Буданов також заявив, що на півдні України російські війська побудували стаціонарні, повністю обладнані, залиті бетоном оборонні пункти, що ускладнює там український наступ.

• Російські війська 6 серпня вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, у районі межі Запорізької та  Донецької областей та на заході Запорізької області, на окремих ділянках мали успіх.

• Російське військове командування нарешті дозволило особовому складу російського добровольчого батальйону «Алга», який з осені 2022 року брав участь у найзапекліших бойових діях на передовій у Донецькій області, повернутися у відпустку до Росії.

• Російська окупаційна влада в Україні продовжує налагоджувати інституційні зв’язки між російськими й українськими структурами управління та соціальними службами в окупованій Україні.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби ворог завдав 30 ракетних та 52 авіаційні удари, здійснив 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 50 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 35 населених пунктів, зокрема це Бучки, Грем’яч, Веселе Чернігівської області; Середина-Буда, Сидорівка, Студенок, Басівка, Велика Писарівка Сумської області та Гур'їв Козачок, Стрілеча, Гатище, Потихонове, Одрадне і Бологівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили атаки противника в районі східніше Петропавлівки Харківської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки та Подолів Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Фиголівка, Дворічна, Кіндрашівка, Кучерівка, Куп'янськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Спірного і Роздолівки Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали населені пункти Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Берестове і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку сили оборони стримують противника в районі північно-східніше Диліївки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали Авдіївка та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Красногорівки. Біля останньої ворог завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Старомайорського. Артилерійських обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Одрадне, Благодатне і Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки, Роботиного та Оріхова. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Левадне, Червоне, Залізничне, Павлівка, П'ятихатки та Кам'янське Запорізької області, а також Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Ольгівки Херсонської області. Артилерійських обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Михайлівка, Республіканець, Львове, Дніпровське, Велетенське та Новодмитрівка Херсонської області.

Ворог продовжує зазнавати великих втрат, які всіма способами намагається приховати. Так, в тимчасово захопленому населеному пункті Чаплинка Херсонської області, на територію моргу з Херсонського напрямку прибуло два вантажні автомобілі з тілами військовослужбовців армії рф. Тіла було захоронено на двох локаціях.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу противника та 4 – по зенітно-ракетних комплексах окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 2 райони зосередження особового складу, 2 артилерійських засоби на вогневих позиціях та одну станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

07.08.2023