Помер священник УГКЦ отець Роман Ґаладза.

 

1 серпня після тривалої хвороби відійшов до вічності священник УГКЦ та батько посла Канади в Україні Лариси Ґаладзи. Дата смерті отця Романа збіглася з терміном завершення її дипломатичної місії в Україні, повідомляє RISU.

 

Чин похорону о. Романа Ґаладзи відбудеться 7 серпня.

 

 

Українська греко-католицька церква св. пророка Іллі у Брамтоні поблизу Торонто, Онтаріо, де служив о. Роман Ґаладза, є парафією Північно-східного деканату Території Великого Торонто (Northwestern GTA Deanery) єпархії Торонто і Східної Канади Української греко-католицької церкви. Громада дотримується новоюліанського церковного календаря і служить взірцем дотримання східного (візантійського) обряду в діаспорній УГКЦ.

 

Народився о. Роман Ґаладза 1943 року в Україні в с. Білокирниця поблизу містечка Підгайці, що на Тернопіллі. 1944 року родина, де було троє дітей, вирушає на захід. Кілька років поневірянь по таборах для переміщених осіб у Німеччині – і врешті кораблем сім’я Ґаладзів таки дісталася до США (Техас).

 

Через рік (1950) батьки о. Романа переїхали до Пенсільванії, де було багато українців й українська греко-католицька церква.

 

15-річним хлопцем Роман Ґаладза почав навчатися в духовній семінарії спочатку у Стемфорді, потім – у Вашингтоні. Він, що виріс і виховувався в Америці, вирішив прислужитися своєму народу, присвятивши життя українській Церкві, вірі християнській.

 

1969 року одружився з українкою Іриною, їм дав шлюб тоді ще парох, а потім Глава УГКЦ Любомир Гузар. Молоде подружжя перебралося до Канади. Через рік Романа Ґаладзу висвятив на священника владика Ізидор Борецький, який і благословив його на заснування парафії.

 

Так 1976 року для подальшого розвитку української громади в Брамптоні була створена самостійна парафія Святого Іллі, а її пастором став отець Роман Ґаладза. На запитання, чому саме тут, отець Роман в одному з інтерв’ю відповів: "Це Боже провидіння". 10 років служби проходили в спортзалі школи, де о. Роман працював учителем. Коли випала нагода купити землю, придбали її, за підтримки людей 1995 року звели й освятили парафіальний храм, який отець вважає своєю сьомою дитиною (власних у нього – шестеро).

 

Назвали церкву іменем святого пророка Іллі, характер якого, зі слів о. Романа, близький християнській Церкві, українському люду: наполегливий, безкомпромісний, відданий Богу, сміливий. Та й день пророка Іллі пам’ятний для о. Романа – 2 серпня 1958 року його висвятили на священника.

 

З самого початку богослужіння проводилось українською та англійською мовами, щоб прихилити і молодь, яка переважно краще володіла англійською. І велика заслуга о. Романа була в збереженні української мови в церкві, він був переконаний: молишся рідною мовою – молишся серцем.

 

02.08.2023