521-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:15 Сили оборони сьогодні вранці успішно вдарили по Чонгарському мосту, розташованому на кордоні між Херсонською областю та Кримом, повідомили в Страткомі ЗСУ.

 

 

20:52 Сили оборони мають успіхи на південному фланзі довкола Бахмута, а також на Бердянському і Мелітопольському напрямках, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

СХІД

Сьогодні ми продовжували рух вперед на південному фланзі довкола Бахмута. Є певні просування.

Північний фланг - тривають бої без зміни положень.

На Бахмутський напрямок ворог зараз стягує додаткові сили і засоби.

У самому місті Бахмут тривають обстріли з обох сторін.

Ворог інтенсивно обстрілює в тому числі з великокаліберних кулеметів, ПТУРів, розгорнув систему спостереження.

На Куп‘янському та Лиманському напрямках ворог поводиться активно. Сьогодні було декілька спроб наступати, але зазнав невдач та поніс втрати.

На Авдіївському напрямку тривають бої. Ворог безуспішно намагається наступати. Але наші оборонці не залишають йому жодного шансу.

На Мар‘їнському напрямку ворог сьогодні збільшив штурмові дії із застосуванням техніки - танки, БМП. Але безуспішно.

Наші оборонці відбили всі штурми та відчутно знищили ворожий наступальний потенціал.

ПІВДЕНЬ

Сьогодні поступово, але впевнено просуваємось на Бердянському і Мелітопольському напрямку.

По всіх напрямках наступу тривають бої.

Наші оборонці роблять свою роботу довкола декількох населених пунктів.

Але всі деталі - тоді, коли дозволить безпека операцій.

 

 

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, не зважаючи на значні втрати. Противник продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору.

Протягом доби ворог завдав 5 ракетних, 19 авіаційних ударів та здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів. Серед них Миколаївка Чернігівської області; Стара Гута, Грабовське, Волфине Сумської області; Уди, Охрімівка, Огірцеве та Тихе Харківської області.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Дворічна, Западне, Кіндрашівка та Куп’янськ Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Богданівка, Часів Яр, Іванівське та Біла Гора.

На Авдіївському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Авдіївка, Первомайське, Карлівка, Новокалинове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка. Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Макарівки і Старомайорського та обстріляв населені пункти Одрадне, Благодатне, Макарівка, Рівнопіль і Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Оріхова Запорізької області та Антонівки на Херсонщині. Артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Новодарівка, Мала Токмачка, Білогір’я, Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Токарівка, Антонівка, Михайлівка Херсонської області. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах.

Авіація сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено один розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили один артилерійський засіб на вогневій позиції, одну станцію радіоелектронної боротьби, а також один район зосередження особового складу противника.

 

 

18:21 Переважна більшість українців (89%) хочуть будувати своє життя в Україні, свідчать дані опитування Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 5–15 червня 2023 р. з ініціативи громадянської мережі "Опора". Згідно з результатами опитування, думаючи про майбутнє держави, українці переважно відчувають надію (59%), тривогу (42%) та оптимізм (33%). Соціологи зазначають, що за час повномасштабної війни оптимізм і надія у краще майбутнє країни досягли одного з найвищих показників з часів Революції Гідності.

 

 

17:23 Президент України Володимир Зеленський пояснив, чому відхилив закон про виділення 573,9 млн грн на завершення будівництва музею Голодомору:

"Наразі першочерговим завданням та обов’язком держави є належне забезпечення національної безпеки і оборони для відсічі збройної агресії, насамперед потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань в озброєння військовій та іншій техніці, продовольстві, речовому майні, інших матеріальних ресурсах".

 

 

16:28 У Кремлі вирішили, що на виборах 2024 року російський диктатор Путін має набрати понад 80%, пише "Медуза" з посиланням на джерела в його адміністрації. Співрозмовники видання стверджують, що такий результат забезпечуватимуть різними методами: "мобілізацією реальних прихильників президента, адміністративною та корпоративною мобілізацією, електронним голосуванням". "Позитивним тлом" для цього має бути форум-виставка "Россия", яка відкриється на ВДНГ у листопаді 2023-го і яка "покликана продемонструвати досягнення останніх років". На цій же виставці Путін може оголосити про балотування на вибори.

 

 

16:07 Надзвичайники завершили пошуково-рятувальні роботи у багатоповерхівці Дніпра після влучання російської ракети напередодні. Постраждало 9 людей, серед поранених двоє дітей. Зараз на місці комунальники займаються ліквідацією наслідків російського обстрілу. 

Стало відомо, що ворожа ракета влучила у новий ЖК в центрі міста, де багато квартир усе ще були незаселеними. 

 

 

15:32 Міністерство оборони ввело для воїнів Сил спеціальних операцій ЗСУ нову нагороду – "Хрест Сил спеціальних операцій", яким нагороджуватимуть військовослужбовців та працівників ССО ЗСУ за: бездоганну службу, старанність, розумну ініціативу; високі особисті досягнення у службовій діяльності; відмінні особисті показники у бойовій підготовці; видатні заслуги та значний особистий внесок у справу розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Першим цю нагороду отримав Командувач Сил спеціальних операцій Збройних Сил України бригадний генерал Віктор Хоренко.

 

 

 

14:16 До Одеси прибула місія ЮНЕСКО для проведення комплексної оцінки шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами, здійсненими росіянами з 19 по 23 липня, повідомив міський голова Геннадій Труханов. Місія фіксуватиме наслідки атак росіян, все документуватиме.

 

 

14:00 Президент Володимир Зеленський приїхав на фронт у район Бахмута, щоб особисто привітати Сили спеціальних операцій з професійним святом.

 

 

 

13:44 Вчора близько десятої вечора в Казачій бухті окупованого Криму вибухнув склад боєприпасів окупантів, повідомили в ГУР МО України. Свідки чули два вибухи і звуки подальшої детонації боєприпасів. 

 

 

13:22 Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що групу найманців ПВК "Ваґнер" перекинули у район Сувальського перешийка, неподалік кордону Білорусі з Польщею та Литвою:

"Вже майже два роки триває постійний наступ на польський кордон – лише цього року було зафіксовано 16 тисяч спроб нелегального перетину кордону. Зараз ситуація стає ще небезпечнішою – понад сотня найманців "групи Ваґнера" просунулися до Сувальського перешийка. Це, безумовно, крок до подальшої гібридної атаки на польську територію".

 

 

12:49 Міжнародна федерація фехтування після відмови українки Ольги Харлан потиснути руку росіянці та скандалу, що виник після її дискваліфікації через це, вирішила скасувати обов'язкове рукостискання, дозволивши замінити його привітанням на відстані. Перед цим виконавчий комітет Міжнародної федерації фехтування відмінив дискваліфікацію Ольги Харлан ("чорну картку") – вона зможе виступити у команді на чемпіонаті світу.

 

 

 

12:14 Внаслідок чергової аварійної ситуації в Одеській області відключилася лінія електропередачі 330 кВ, внаслідок грозового шторму залишаються знеструмленими 73 населені пункти у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській областях, через обстріли без світла залишається частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, через технологічні порушення – у Київській та Чернігівській областях.

Поза тим, електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго.
 

 

11:33 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

За останні 48 годин на півдні України на двох ділянках фронту активізувалися бойові  дії.

На південь від Оріхова бойові дії зосереджені біля села Роботине, в зоні відповідальності 58-ї загальновійськової армії Росії.

У вісімдесяти кілометрах на схід українські війська розгромили підрозділи 247-го гвардійського десантно-штурмового полку повітряно-десантних військ збройних сил Росії і захопили село Старомайорське.

Тим часом на півночі інші підрозділи повітряно-десантних військ продовжують наступальні операції в Серебрянському лісі на захід від Кремінної, але не досягли значних успіхів.

 

 

11:06 Станом на 10:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", але без ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:39 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 90 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 31 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, поранено 17 цивільних осіб, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:05 НАТО планує побудувати поблизу Ряшева великий ремонтний і логістичний центрповідомляє The Globe and Mail із посиланням на канадських і польських посадовців.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

122,7% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

  47,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

120,8% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

155,3% артилерійських систем (з них 4,2% за минулий тиждень),

  62,7% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,6% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:56 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

07:47 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська 28 липня вели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту і, як повідомляється, просунулися в районі Бахмута. Українські військові заявили, що українські сили продовжують контрнаступальні операції на північному та південному флангах Бахмута, а заступник міністра оборони України Ганна Маляр 27 липня заявила, що українські сили продовжують просування на південь від Бахмута. Російський мілблогер заявив 28 липня, що українські сили просунулися вперед біля Курдюмівки й Андріївки. Інші російські мілблогери стверджували, що українські сили продовжують наземні атаки вздовж межі Донецької та Запорізької областей біля Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) та Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки), а деякі мілблогери визнали, що українські сили захопили Старомайорське 27 липня. Українське джерело стверджувало, що українські сили просунулися на відстань до 10–12 кілометрів від основної лінії оборони росіян на бердянському напрямку. Російські мілблогери стверджують, що російські війська відбили українські наземні атаки біля Роботиного (10 км на південь від Оріхова), Вербового (17 км на південний схід від Оріхова) та П'ятихаток (25 км на південний захід від Оріхова) у західній частині Запорізької області. Командир російського батальйону "Восток" Ходаковський заявив, що українські сили можуть завдавати удари на всю глибину оборони російських військ та що ці удари вбивають російських командирів і послаблюють російське командування й управління. Український Генштаб повідомив, що 247-й гвардійський десантно-штурмовий полк (7-ма дивізія ДШВ) відмовився вступати в бій під Старомайорським через значні російські втрати і перемоги українських військ на полі бою.

• Російські військово-морські сили в Чорному морі, ймовірно, мають на меті запровадити фактичну блокаду українських портів, не залучаючи Чорноморський флот до забезпечення морської блокади.

• Президент Росії Путін під час другого дня російсько-африканського саміту в Санкт-Петербурзі спробував запевнити африканських держав-партнерів у тому, що Росія дотримуватиметься своїх зобов’язань у сфері економіки та безпеки.

• Кремль, як і раніше, не виявляє особливого інтересу до неконкретного мирного плану, спрямованого на усунення перебоїв у міжнародній торгівлі, запропонованого главами африканських держав.

• Російська влада напередодні регіональних виборів у вересні 2023 року та виборів президента Росії в 2024 році може бути все більше стурбована тим, як російський електорат дивиться на війну.

• Politico повідомило, що перша партія відремонтованих американських танків Abrams, ймовірно, прибуде в Україну у вересні.

• Російські війська 28 липня вели наступальні дії на лінії Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута та в районі межі Донецької та Запорізької областей, на окремих ділянках просунулися вперед.

• Українські війська 28 липня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту і, як повідомляється, просунулися вздовж лінії Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута та вздовж межі Донецької та Запорізької області.

• Рада федерації РФ схвалила заходи, що дозволяють Росгвардії отримувати важку військову техніку і підвищують верхню межу призовного віку з 27 до 30 років.

• Російська влада продовжує депортувати українських підлітків до Росії під виглядом програм літніх таборів.

 

 

07:33 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

07:30 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби російська федерація завдала ракетного удару по місту Дніпро, застосувавши 2 балістичні ракети "Іскандер-М". Крім того, ворог завдав 11 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Галаганівки і Леонівки Чернігівської області та Іскрисківщини і Волфиного Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, зокрема це Івашки, Гур'їв Козачок, Уди, Стрілеча, Зелене, Охрімівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Дружелюбівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Дворічна, Западне, Синьківка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційного удару біля Григорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка. Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Побєда, Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Одрадне, Благодатне, Макарівка, Зелене Поле та Новодарівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоандріївка та Степове Запорізької області та Золота Балка, Михайлівка, Козацьке, Тягинка, Іванівка і Садове Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На тимчасово захоплених територіях триває примусова паспортизація громадян України. Так, з метою посилення морального тиску на мешканців тимчасово окупованої Горлівки Донецької області, та примушення їх до отримання громадянства рф, окупанти розіслали на місцеві підприємства всіх форм власності розпорядження щодо надання до так званого “міністерства державної безпеки днр” списків працівників, які не отримали російський паспорт. Кінцевий терміном виконання розпорядження 1 січня 2024 року. Разом з тим, окупаційна адміністрація населеного пункту Благовіщенка Запорізької області проводить заходи щодо заохочення місцевих мешканців за отримання російського громадянства. Зокрема, пропонує пенсіонерам грошову винагороду у 50 тисяч російських рублів.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 станції радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів, а також склад пально-мастильних матеріалів противника.

 

29.07.2023