Протестні заворушення у Франції починають вщухати.

Безлад, спричинений загибеллю підлітка від рук поліціянта, тривав тиждень.

 

 

У Франції, де з 27 червня триває безлад, спровокований загибеллю в Нантері підлітка від рук поліціянта, зважаючи на все, намічається нормалізація ситуації. Про це повідомляє телеканал BFM TV. Заворушення активізовувалися переважно вночі. Проте у ніч на понеділок, третього липня, у країні у зв'язку з порушенням порядку було затримано лише 157 осіб, у тому числі 20 – у Парижі. Це значно менше, ніж у попередні ночі.

 

Наприклад, за ніч із першого на друге липня, за даними міністерства внутрішніх справ Франції, у країні було проведено 719 затримань, з них 194 – у Парижі.

 

За спостереженнями кореспондентів телеканалу BFM TV, у ніч проти 3 липня на центральній вулиці столиці, де з 27 червня поліція стежила за дотриманням порядку в посиленому режимі, напружених ситуацій зафіксовано не було.

 

У неділю вечері, другого липня, пресслужба Єлисейського палацу повідомила: «Глава французької держави Емманюель Макрон має намір розпочати ретельну та тривалу роботу, щоб зрозуміти причини, які призвели до цих подій». Відомо, зокрема, що президент Франції третього липня обговорить ситуацію навколо заворушень із спікеркою Національних зборів Яель Брон-Піве (Yaël Braun-Pivet) та головою Сенату Жераром Лярше (Gérard Larcher). А четвертого липня президент проведе зустріч на ту саму тему з мерами понад двох сотень міст країни. Крім того, Макрон доручив прем'єр-міністерці Франції Елізабет Борн (Élisabeth Borne) провести третього липня зустріч із головами парламентських фракцій.

 

Масові вуличні заворушення почалися у Франції ввечері 27 червня у зв'язку зі загибеллю від рук поліціянтів 17-річного водія Наеля М. Згідно з офіційною версією, юнак, перебуваючи за кермом автомобіля, відмовився зупинитися на вимогу правоохоронців, через що по ньому відкрили вогонь. Правоохоронці розпочали розслідування, щоби з'ясувати всі обставини події. Поліціянта, який вистрілив у підлітка, було взято під варту. Його звинувачено в умисному вбивстві.

03.07.2023