У Каїрі відбулася зустріч представників п’яти ядерних держав.

Велика Британія, КНР, Росія, США і Франція обговорили шляхи зниження стратегічних ризиків.

 

 

Представники п'яти держав, які диспонують ядерною зброєю (Велика Британія, Китай, Росія, США та Франція), провели в Каїрі робочу нараду. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters із покликом на заяву Державного департаменту США.

 

За його даними, ця зустріч, організатором якої виступив Вашінґтон, відбулася ще 13–14 червня, проте перша публічна інформація про неї з’явилася лише зараз. Зустріч проходила у рамках обговорення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

 

«Експерти з міністерств закордонних справ та оборони обговорили зниження стратегічних ризиків, а також ядерні доктрини та ядерну політику», – йдеться у заяві американського зовнішньополітичного відомства.

 

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі (John Kirby) заявив, що перемовини були частиною «звичайного постійного діалогу».

 

Від США у зустрічі взяли участь фахівці Держдепу та Пентаґону, а також Національного управління з ядерної безпеки. Хто репрезентував інші країни, не повідомляють.

 

«Делегація США привітала професійний підхід делегацій та залучення до тематичних обговорень представників оборонних відомств», – зазначається в заяві Держдепартаменту. У ній теж наголошується, що США, які головують зараз у цьому форматі, «продовжать зусилля, спрямовані на сприяння обговоренню цих важливих тем».

 

Речник Державного департаменту США розповів, що попередня аналогічна зустріч експертів відбулася в Дубаї у лютому цього року. «Ми визнали обидві багатосторонні розмови професійними та корисними», – сказав представник Держдепу.

24.06.2023