484-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 3 аеробалістичні ракети Х-47 “Кинджал”, 3 крилаті ракети Х-22 та 4 дрони “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних Сил України 3 дрони-камікадзе було знищено.

Крім того, ворог завдав 44 авіаційні удари, здійснив близько 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Огірцевого та Плетенівки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Степне, Ворожба, Кіндратівка, Андріївка, Писарівка, Нова Січ, Славгород Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Гранів, Козача Лопань, Плетенівка, Тихе, Варварівка, Бударки, Чугунівка, Амбарне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку Синьківки та завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Одрадне, Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Невського Луганської області та Іванівки, Торського, Білогорівки, Діброви та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Богданівки, Білої Гори та Північного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Рай-Олександрівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Південне, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії в районі Сєверного та Авдіївки. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Ласточкине, Авдіївка, Карлівка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Мар’їнки та Побєди Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. В той же час здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Максимільянівка, Мар’їнка, Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного ударів біля Золотої Ниви, Великої Новосілки та Благодатного. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії, зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Намагався відновити втрачене положення в районі Макарівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Сторожевого та Макарівки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новоочеретувате, Макарівка, Сторожеве, Зелене Поле, Темирівка Донецької області; Левадне, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоандріївка, Степове, П'ятихатки, Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Дудчани, Іванівка, Садове, Молодіжне, Білозерка, Антонівка, Херсон, Дніпровське Херсонської області.

Унаслідок підриву Каховської ГЕС, в низці населених пунктів на тимчасово захопленій території Херсонської області різко погіршилась санітарно-епідеміологічна ситуація. Зокрема, через відсутність доступу цивільного населення до належного медичного забезпечення та якісної води, в домашніх осередках відзначено спалахи вірусного гепатиту А, також існує загроза поширення інших вірусних хвороб. В свою чергу російські окупанти не визнають збільшення кількості захворюваності та навпаки намагаються це приховати. Заходів зі стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації в регіоні не проводять.

Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника та 4 – по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, 2 склади боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 23 артилерійські підрозділи на вогневих позиціях, 2 засоби радіоелектронної боротьби та 2 вузли зв'язку окупантів.

 

 

18:39 Керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що вибухи на Чонгарському мосту боляче вдарять по логістиці ворога та мінімізують його можливості для поповнення ресурсів. "Ще за часів, коли формувалось звільнення правого берега Дніпра, ми говорили, що ми пам’ятаємо про те, що працюємо над визволенням України. Ми не руйнуємо інфраструктуру – ми руйнуємо плани ворога. Руйнуємо те, що не дозволить потім, у такому стані, ворогу бути проти нас. Тобто зараз логістика буде підірвана, можливості поповнювати її будуть мінімізовані. І це має вплинути не тільки на моральний стан ворога, а й на фізичний та матеріальний зокрема", – сказала Гуменюк. 

 

 

18:18 Естонія виділяє Україні новий пакет військової допомоги, що включає медичні засоби та обладнання для боротьби з дронамиповідомило Міністерство оборони Естонії. Військовий госпіталь передадуть українській армії у співпраці з Ірландією. Також до пакета допомоги увійшло медичне обладнання; обладнання для розмінування; обладнання для боротьби з дронами.

 

 

17:55 МАГАТЕ не підтверджує повідомлень української влади про мінування охолоджувачів реакторів Запорізької АЕС. В аґенції зазначили, що мін у ставку-охолоджувачі під час візиту гендиректора Рафаеля Гроссі не виявили. Натомість міни є за периметром станції, "і також у певних місцях всередині". Росіяни пояснили МАГАТЕ, що то для "оборонної мети".

 

 

17:18 Лідером за кількістю атак і артилерійських обстрілів став лимансько-куп'янський напрямок, заявив речник Східного управління військ ЗСУ Сергій Череватий. Водночас на бахмутському напрямку бої послабилися. "На бахмутському напрямку зменшилася інтенсивність боїв через те, що ворог проводив певні ротаційні заходи. Плюс підрозділи, які зайшли, – повітрянодесантних військ противника, мотострілецькі підрозділи – вони бачили, заходячи в Бахмут і околиці, своїх попередників, розбиті підрозділи ПВК "Вагнер". Вони діють акуратно", – зазначив спікер.

 

 

16:50 Європейський Союз констатує, що Україна як країна-кандидат у члени ЄС здійснила значні кроки для виконання реформ, спрямовані на виконання умов для початку переговорів про вступ. "Вражають зусилля, докладені за останній рік для проведення реформ: незважаючи на надзвичайні обставини, Україна зробила значні кроки вперед, – заявила міністр у справах ЄС Швеції Джессіка Росвалл на пресконференції після неформального засідання Європейської ради. – Це, зокрема, проєкт закону про Конституційний Суд, новий закон про медіа, закон про рекламу, реформу важливих судових інституцій, призначення нового глави антикорупційних інституцій, і цей список можна продовжити. Крім того, ми також вітаємо українські зусилля, спрямовані на ухвалення нового закону щодо декларацій про активи. Українська влада хоче робити більше, щоб підвищити прозорість і боротися з корупцією". Шведський міністр констатувала, що "Україна хотіла би просуватися вперед до переговорів про вступ". "Цілком очевидно, що це питання є важливим у допомозі Україні в продовженні реформ під час надзвичайно важкого періоду", – резюмувала Росвалл.

 

 

16:09 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом майбутній саміт Альянсу у Вільнюсі. "Ми тісно співпрацюємо з генеральним секретарем і столицями країн НАТО, щоб домогтися успіху у Вільнюсі. Ми повністю зосередилися на можливому змісті рішення НАТО щодо перспективи членства України. Україна є цінним внеском для НАТО; ми зробимо його сильнішим", – прокоментував Кулеба.

 

 

15:48 На Львівщині суди конфіскували у громадян Росії сім земельних ділянок. "Йдеться про сім ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані у Стрийському та Червоноградському районах. Загальна площа землі становила майже 4,3 га", – зазначено у повідомленні прокуратури. Правоохоронці встановили, що громадяни РФ отримали землю у спадок, але всупереч вимогам земельного законодавства не здійснили відчуження землі протягом року, що стало підставою для позовів до суду.

 

 

15:13 У Білорусі в Барановичівському районі розбився ударний гелікоптер Мі-24. Моніторингова група "Беларускі Гаюн" зазначає, що то був російський гвинтокрил.

 

 

 

14:56 МЗС Молдови викликало російського посла для пояснень через агресивні заяви очільника окупаційної адміністрації Херсонщини Володимир Сальдо.  Після удару по Чонгарському мосту Сальдо пригрозив атаками на мости в Одеській області і молдовських Джурджулештах. "Такі заяви абсолютно неприпустимі. Ми не терпітимемо схожих висловлювань у бік Молдови", – обурились у зовнішньополітичному відомстві. 

 

 

14:31 Родина начальника одеського військкомату Євгена Борисова під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомість. Про це свідчать витяги з іспанського реєстру, котрі цитує у своєму розслідуванні видання "Українська правда". Зокрема, у власності матері Борисова є вілла в Марбельї вартістю понад 3 мільйони євро, а в його дружини – офісне приміщення на головній вулиці Марбельї. Також родина чиновника володіє кількома люксусовими автомобілями. Борисов у телефонній розмові з УП спочатку запевняв, що його родина нічим в Іспанії не володіє, а після слів про витяги із місцевого реєстру заявив, що його дружина займається там роздрібною торгівлею, а він не "влазить" у ці справи.

 

 

14:02 Івано-Франківська обласна військова адміністрація заперечила повідомлення, начебто на Прикарпатті заборонили шпиталізувати чоловіків без згоди на те військових комісаріатів. Водночас заступник голови ОВА Віталій Ільчишин на брифінґу підтвердив, що на Раді оборони області справді розглядалося таке питання – накласти обмеження просив територіальний центр комплектування. "Рада оборони не приймала рішення про заборону на госпіталізацію. Було лише доручено опрацювати та підготувати своє рішення департаменту охорони здоровʼя про заборону або ні. Наразі ніяких заборон на госпіталізацію немає", – заявив Ільчишин. Він додав: є військовозобовʼязані чоловіки, які отримали бойові повістки, проте звертаються в заклади охорони здоровʼя з минулими хворобами і знаходять лазівки, щоб не йти на фронт, повідомляє "Галка".

 

 

13:22 Окупаційна адміністрація Криму закрила проїзд через Чонгар і перенаправляє транспорт на пункти пропуску "Армянськ" і "Перекоп". 

 

 

 

13:05 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про обмеження ввезення та розповсюдження видавничої продукції з Росії, Білорусі та тимчасово окупованої території України. "Вважаю закон правильним", – прокоментував голова держави. Законопроєкт перебував на підписі Президента понад рік. Через зволікання Банкової в Україні почалася акція #ЧасПідписатиКнижковийЗакон. Зеленський пояснив, що текст закону надсилали інституціям ЄС для додаткової оцінки, чи можуть окремі норми документа вплинути на виконання зобов’язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС.

 

 

12:41 Медіа BBC опублікувало мапу з чотирма системами зрошувальних каналів, котрі лишилися без доступу до води після підриву Каховської ГЕС. До початку повномасштабного вторгнення ці канали могли живити близько 5,8 тис. км кв полів по обидва береги Дніпра.

 

 

 

12:16 Європейський Союз виділив Україні ще один транш у розмірі 1,5 мільярда євро в межах програми макрофінансової допомоги на 18 мільярдів євро, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. "Ми підтримуємо держпослуги та інфраструктуру України в її відважній боротьбі за свободу. Буде більше – ми запропонували стабільну фінансову підтримку України до 2027 року. Ми працюємо на довгострокову перспективу", – йдеться у дописі.

 

 

12:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 169 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 142 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинула 1 цивільна особа та 14 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:01 Росія готує теракт на Запорізькій атомній електростанції з викидом радіації, повідомив за даними розвідки Президент України Володимир Зеленський під час екстреного відеозвернення: «На жаль, уже неодноразово мені доводилося нагадувати, що радіація не знає державних кордонів і те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру. Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам – кожному у світі».

 

 

11:49 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, дефіциту немає, повідомили в Міненерго. Пошкоджень об'єктів енергетичної інфраструктури внаслідок нічної російської атаки не зафіксовано. Вчора внаслідок масштабної аварії на лінії 330 кВ оператора системи електропередачі було тимчасово знеструмлено 268 тисяч споживачів у Києві та 116 тисяч – у Київській області, а у Львівській області внаслідок аварії на підстанції 330 кВ – тимчасове знеструмлення понад 41 тисячі споживачів. Внаслідок обстрілів без світла залишається частина споживачів у Херсонській, Харківській, Донецькій, Запорізькій, Сумській та Чернігівській областях.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 613 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

11:19 Сили оборони Таврійського напрямку продовжують вести наступальну операцію на мелітопольському та бердянському напрямках – у рамках заходів тактичного рівня (так званого вирівнювання фронту) є просування в бік ворога до 1 км, повідомив речник сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в ефірі телемарафону. Найчастіше та найбільш інтенсивно ворог атакував на сході – на Донеччині, в районі Авдіївки та Мар'їнки. Отримавши відсіч, ворог відступив. З нашого боку втрат позицій немає.

 

 

11:05 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр"попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

20 червня 2023 року держдума Росії проголосувала за створення парламентського комітету для розслідування уявних злочинів, скоєних українським урядом проти неповнолітніх на Донбасі з 2014 року.

Дума майже напевно реагує на міжнародне засудження депортації Росією дітей з окупованої України після повномасштабного вторгнення.

Цілком ймовірно, що цей крок є одночасно і формою "легітимації", і внеском у російські інформаційні операції, які використовують законодавство як зброю, намагаючись заплутати наратив навколо своїх власних брутальних дій. Повідомлення про права дітей, ймовірно, є важливою комунікаційною темою для Кремля, оскільки ймовірні депортації дітей лягли в основу ордера на арешт президента Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом у березні 2023 року.

 

 

10:39 Вночі російські війська атакували Україну з повітря ракетами Х-22, Х-47 «Кинджал» та ударними дронами «Shahed-136/131», повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ. Із бомбардувальників Ту-22м3 з акваторії Азовського моря противник здійснив пуски трьох крилатих ракет Х-22, із МіГ-31К – трьох аеробалістичних ракет Х-47 «Кинджал», зафіксовано пуски чотирьох іранських «шахедів» – три ворожі дрони знищено протиповітряною обороною.

Повідомляється, що ракети ворога не досягли своїх цілей на Дніпропетровщині.

 

 

10:20 Російські війська намагаються повернутися в Херсонській області на ті позиції, які займали до підриву Каховської ГЕС, повідомила речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону: «вони намагаються наблизитися на ті позиції, які були затоплені, але там робота ускладнена тим, що підірваний шар мінно-вибухових загороджень, які вони налаштували безпосередньо, географія мінних полів суттєво змінена. І тепер вони не дуже впевнені в тому, що просування на цих позиціях буде безпечним, тому зараз у них працюють вибухотехніки й обстежують ці позиції, чи можна на них повертатися. Але інтенсивність обстрілів збільшилася, і це говорить про те, що на ці позиції вони повернулися».

 

 

10:09 Станом на 08:00 вода на р. Дніпро у створі поста «Херсон» знаходиться на рівні +0,15 м (вчора була +0,25 м), повідомили в ДСНС. Далі залишаються підтопленими 3 населені пункти (але вже тільки 214 будинків – на 381 менше, ніж учора) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території.

 

 

 

10:03 Вночі зафіксовано ракетний удар по Чонгарському мосту, що з'єднує окуповані частину Херсонської області та Крим. На мостах пошкоджено дорожнє покриття.

 

 

 

09:58 У Кривому Розі вночі пролунали вибухи, ворог атакував стратегічними бомбардувальниками Ту-22М3 з акваторії Азовського моря, повідомив голова міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

 

 

09:52 Російські війська вночі атакували чотирма "шахедами" Одесу, три з них знищила українська ППО, проте один влучив у складське приміщення, повідомив голова Громадської ради при Одеській ОВА Сергій Братчук.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 222 650 (+650) осіб,

танків – 4013 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 7783 (+12) од.,

артилерійських систем – 3941 (+21) од.,

РСЗВ – 617 (+2) од.,

засобів ППО – 376 (+1) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 307 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3438 (+10) од.,

крилатих ракет – 1214 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6678 (+11) од.,

спеціальної техніки – 539 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

117,4% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  44,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

111,3% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

127,9% артилерійських систем (з них 4,2% за минулий тиждень),

  55,4% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,5% гелікоптерів (з них 0,7% за минулий тиждень),

  26,8% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень).

 

 

 

09:37 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 21 червня українські війська вели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські війська досягли часткового успіху в наступальних операціях на напрямку Білогорівка–Шипилівка (приблизно 10 км на південь від Кремінної на Луганщині).  Російський милблогер також стверджував, що українські сили контратакують у районах на південь і захід від Кремінної. У Генштабі України повідомляли, що українські війська продовжували наступальні операції в районі західного межі Донецької та східної – Запорізької областей на лінії Вільне Поле–Макарівка, а російські мілблогери продовжували обговорювати українські атаки в цьому районі, зокрема на південь від Великої Новосілки. Українські та російські джерела повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на заході Запорізької області як на південь, так і на південний захід від Оріхова, і що російські війська контратакують, щоб відновити втрачені позиції на цьому напрямку. Російські джерела відзначають відносно повільніші порівняно з попередніми днями темпи українських наступальних дій на заході як Донецької, так і Запорізької областей.

• Президент України Володимир Зеленський визнав, що просування українських контрнаступів відбувається повільніше, ніж очікувалося, ймовірно, через ефективну оборону Росії.

• Загалом повільніший, ніж очікувалося, темп українських контрнаступальних операцій не є показовим для ширшого наступального потенціалу України, й українські сили, ймовірно, успішно створюють умови для майбутніх головних зусиль, незважаючи на початкові невдачі. Українські офіційні особи давно сигналізували, що український контрнаступ буде серією поступових і послідовних наступальних дій, і нещодавно висловили зауваження, що поточні операції не є основним напрямом планування контрнаступу України. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 20 червня наголосила, що оцінювати успішність воєнних дій «виключно кілометрами чи кількістю звільнених населених пунктів» не варто. Заява Маляр повторює зауваження Президента України Володимира Зеленського про те, що війна – це не «голлівудське кіно», яке дасть миттєві та відчутні результати. Спостереження про те, що поточні українські операції можуть мати не просто територіальні цілі, є важливим. Можливо, українські війська проводять кілька наступальних операцій на всьому театрі, щоб поступово вивести з ладу російські сили та створити умови для майбутнього основного удару. Втрати неминучі з обох сторін, але ретельне оперативне планування з українського боку, ймовірно, має на меті пом’якшити та збалансувати цю реальність з не менш важливим зауваженням про те, що деградація російської робочої сили є важливою метою. Євґєній Пріґожин з "групи Ваґнера" висловив стурбованість тим, що російські війська внаслідок українських атак зазнають великих втрат у живій силі та техніці, особливо на півдні України. Про успіх українських контрнаступів не слід судити лише за щоденними змінами контролю над місцевістю, оскільки ширші оперативні наміри українських атак вздовж усієї лінії фронту можуть базуватися у рамках підготовки до подальших наступальних дій на поступовому погіршенні, виснаженні російських спроможностей.

• Український оборонно-промисловий конгломерат «Укроборонпром» 20 червня оголосив, що Україна побудувала та успішно випробувала безпілотник радіусом дії 1000 км, що свідчить про намір і здатність України атакувати російську військову інфраструктуру на окупованих Росією територіях і саму Росію за допомогою безпілотників українського виробництва.

• Російська окупаційна влада продовжує кодифікувати правові механізми примусової депортації з окупованих територій України.

• Російські й українські війська продовжували вести позиційні бої на лінії Куп’янськ–Сватове.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії під Кремінною.

• Російські та українські війська продовжували обмежені наземні удари в районі Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили здійснили обмежені наземні удари вздовж адміністративної межі між заходом Донецької та сходом Запорізької областей.

• Російські та українські сили здійснили обмежені наземні атаки на заході Запорізької області.

• Російське військове командування формує новий Азовський військово-морський округ у складі Чорноморського флоту РФ.

• Держдума Росії прийняла в третьому читанні закон про підвищення вікових обмежень для російських контрактників і офіцерів, що, ймовірно, дозволить зберегти на службі особовий склад, який наразі має виходити на пенсію.

• Російська окупаційна влада продовжує депортувати дітей з окупованої Луганської області в Росію під виглядом медичної необхідності.

 

 

09:24 У Києві стався вибух у багатоповерховому житловому будинку (попередньо через витік газу), спалахнула пожежа на 7-му та 8-му поверхах площею 250 м², повідомили в Київській МВА. Дві людини загинули, зруйновано 4 квартири.

 

 

 

09:15 Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на трьох напрямках: Мелітопольському, Бердянському та Лиманському, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

На напрямку Рівнопіль–Старомайорське мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Ворог застосовує резерви, намагається відновити втрачене положення. При цьому зазнає великих втрат.

На Лиманському напрямку Сили оборони України вели наступальні дії у напрямку Білогорівка–Діброва, мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах.

Українські війська продовжують стримувати наступ окупантів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Особливо важкі бої тривають на Лиманському напрямку в районах на північний захід від Діброви, біля Серебрянського лісництва та північніше Григорівки Донецької області.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетного та авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби противник завдав ракетного та 44 авіаційних ударів, зокрема, було застосовано 6 іранських ударних БпЛА “Shahed”. Усі “шахеди” знищено нашими захисниками. Також ворог здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по населених пунктах Леонівка і Миколаївка Чернігівської області та Волфине Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне, Карповичі, Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Порохонь, Ситне, Фотофиж, Нові Вирки, Волфине, Шпиль, Ободи, Дмитрівка, Кіндратівка, Локня, Степне, Велика Писарівка Сумської області, а також Одноробівка, Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Липці, Алісівка, Бугруватка, Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бочкове, Плетенівка, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Рублене, Анискине, Мілове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Синьківки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог здійснив безуспішні наступальні дії в районах Діброви і Білогорівки Луганської області та Серебрянки на Донеччині. Завдав авіаційних ударів біля Новоєгорівки і Білогорівки Луганської області та Сіверська - Донецької. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Діброва, Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Іванівського та Білої Гори. Завдав авіаційних ударів біля Дружківського, Курдюмівки та Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Дружба і Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки, Сєверного і Первомайського Донецької області. Завдав авіаударів неподалік Авдіївки, Сєверного та Первомайського. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Олександропіль, Керамік, Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог проводив наступальні дії в районі Мар’їнки, Побєди і Новомихайлівки Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару біля Красногорівки. В той же час, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Зоряне, Гостре, Мар’їнка, Георгіївка, Курахове та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії в районах Новомихайлівки та Вугледара, успіху не мав. Завдав авіаударів біля Новомихайлівки та Золотої Ниви. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Єлизаветівка, Катеринівка, Богоявленка, Благодатне, Пречистівка, Золота Нива та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Проводив безуспішні наступальні дії у напрямку П’ятихаток Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Левадного, Преображенки, Малої Токмачки, Новоданилівки та Степногірська Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новоочеретувате, Нескучне, Благодатне, Макарівка, Сторожеве, Зелене Поле, Темирівка, Новопіль, Бурлацьке Донецької області; Левадне, Червоне, Гуляйполе, Новоандріївка, Степове, П’ятихатки, Лобкове, Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Новоолександрівка, Дудчани, Качкарівка, Шляхове, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Іванівка, Садове, Придніпровське, Наддніпрянське, Молодіжне, Зимівник, Білозерка, Ромашкове, Антонівка, Херсон, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника та 6 – по зенітно-ракетних комплексах ворога. Також нашими захисниками було знищено російський ударний вертоліт Мі-24 та 7 розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, 13 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 станції РЕБ та склад боєприпасів ворога.

 

 

22.06.2023