477-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:20 Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що втрата бойової техніки Україною є неминучим наслідком війни. "Це війна. Тож ми знаємо, що бойових втрат зазнаватимуть обидві сторони. І що важливо, українці мають можливість відновити техніку, яка була пошкоджена, відремонтувати її, ми можемо повернути цю техніку назад у бій", – заявив Остін на пресконференції за підсумками засідання у форматі "Рамштайн". Він зауважив, що російська пропаганда у притаманній собі манері перебільшує українські втрати. "Росіяни показали нам ті самі п’ять машин, приблизно тисячу разів із десяти різних ракурсів. Але, якщо відверто, українці ще мають великий потенціал боєздатності, бойової потужності", – прокоментував Остін.

 

 

21:48 На могилі Лесі Українки на Байковому кладовищі в Києві затулили плитою пропагандистські рядки з радянської газети "Правда". Про це повідомив український історик, журналіст, військовик Вахтанг Кіпіані. З його слів, плиту прикріпила, очевидно, якась "добра душа", бо ані Мінкульт, ані міська влада не проявляли зацікавлення до усунення блюзнірського напису.

 

 

 

21:19 Ізраїль продає понад двісті танків Merkava Mk2 та Mk3 двом неназваним країнам. Ізраїльські високопосадовці відмовляються назвати ці країни, але кажуть, що одна з них розташована на європейському континенті. Сума контракту становить кількадесят мільйонів доларів.

 

 

20:47 Росіяни обстріляли місто Берислав на Херсонщині – 55-річний чоловік загинув у власній квартирі. По Козацькому завдали авіаційного удару – поранення отримала 86-річна жінка.

 

 

20:34 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку атомну електростанцію і оглянув ставок, котрий використовується для охолодження АЕС. Гроссі зауважив, що при теперішньому рівні води станція може бути безпечною протягом деякого часу. "Є випаровування, може бути деякий витік, але його потрібно підтримувати на цьому рівні", – сказав гендиректор МАГАТЕ.

 

 

19:54 Уряд Хорватії підтримав ініціативу хорватського парламенту про визнання Голодомору геноцидом українського народу, пише видання Nova. "Ми підтримуємо ініціативу фракцій хорватського парламенту", – прокоментував прем’єр-міністр Андрей Пленкович. У МЗС Хорватії зазначили, що запропонованою декларацією парламент Хорватії оцінює Голодомор як насильницький голод, що був навмисно організований комуністичним сталінським режимом в Україні.

 

 

19:29 Президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв'язку перед Федеральними зборами Швейцарії. "Я знаю, що у вас триває дискусія щодо дозволів на реекспорт зброї для захисту України. Я хочу, щоб кожен учасник і учасниця дискусії пам'ятали один факт: ми просимо у світу зброю, щоб наша українська територія знову була територією миру", – сказав Зеленський. Президент констатував, що проти агресії Росії "мир може вистояти лише силою зброї". "Ми не джерело агресії, не територія війни, не якась там зона конфліктів – ми країна, яка завжди цінувала і цінуватиме мир", – сказав Зеленський, додавши, що Україна ніколи не була джерелом будь-яких загарбницьких воєн.

 

 

19:15 Вина за агресію проти України лежить на всіх росіянах, а не лише на Путіні та Кремлі, заявив президент Чехії Петр Павел. "Я чую цей аргумент досить часто – що ми маємо розглядати це як війну Путіна, а не російську війну. Цей аргумент не витримує критики. Якщо подивитися на підтримку, яку має Путін серед російського населення, коли ми бачимо, скільки людей підтримують війну, скільки людей закликає поширити війну на інші країни, ми повинні називати цю війну російською війною", – сказав чеський президент в інтерв'ю "Радіо Свобода". Петр Павел додав, що всіх росіян, які мешкають у країнах Заходу, треба взяти під контроль. "Коли війна триває, заходи безпеки стосовно громадян Росії мають бути жорсткішими, аніж за нормальних умов. Всі росіяни, які живуть в західних країнах, мають більше бути під наглядом, порівняно з минулим. Бо вони є громадянами країни, яка веде агресивну війну", – зауважив президент.

 

 

18:53 Сили спеціальних операцій ЗСУ оприлюднили відео знищення радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки "ЗООПАРК-1" та станції РЕБ "Борісоглєбськ-2" під Бахмутом із комплексів HIMARS. "В ході вогневого ураження знищено ворожу техніку та майже всю живу силу противника. Вижити вдалося небагатьом, але не на довго", – прокоментували у ССО.

 

 

18:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби ворог завдав 5 ракетних ударів, застосувавши крилаті ракети Х-101/Х-555 та Х-59. Крім того, зафіксовано понад 40 авіаційних ударів та понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджено промислові об’єкти в Кривому Розі Дніпропетровській області, житлові будинки та адміністративна інфраструктура на Херсонщині.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України – на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по Янжулівці і Галаганівці Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Янжулівка, Галаганівка Чернігівської області; Середина-Буда, Рожковичі, Дем’янівка, Баранівка, Фотовиж, Будівельне, Стукалівка, Іскрисківщина, Яструбине, Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Алісівка, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Бочкове, Бударки, на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаударів у районах Веселого та Берестового Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Масютівка, Западне, Лиман Перший, Кислівка Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки Луганської області та Виїмки, Веселого і Роздолівки на Донеччині. Завдав авіаційного удару в районі Райгородка Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Білої Гори, Північного та Майорська Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Калинівка, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Краматорськ, Катеринівка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаударів в районі міста Авдіївка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Керамік, Орлівка, Авдіївка, Веселе, Семенівка, Водяне, Сєверне, Тоненьке, Первомайське, Яснобродівка, Карлівка, Желане Перше, Новокалинове та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки. Ворог завдав авіаційних ударів біля населених пунктів Новомихайлівка, Велика Новосілка, Малинівка, Мала Токмачка та Благодатне Донецької області. В той же час, противник здійснив артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки, Максимільянівки, Побєди та Катеринівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Благодатне, Вугледар, Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка та Новий Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару керованими авіаційними бомбами в районі Козацького Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Червоне, Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоандріївка, Преображенка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Козацьке, Ольгівка, Одрадокам’янка, Львове, Тягинка, Токарівка, Інженерне, Антонівка, Зеленівка, Степанівка, Чорнобаївка, Херсон, Зимівник, Білозерка, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також, нашими захисниками було знищено 20 іранських ударних БпЛА типу “Shahed”, а також БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс С-300, район зосередження особового складу противника, 3 склади боєприпасів та 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях.

 

 

18:07 Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко закликав до внутрішньої єдності на тлі скандалу довкола висловлювань Тараса Чорновола, котрого кинули до смітника через образу депутатки Київської міської ради Аліни Михайлової, парамедика, вдови Дмитра "Да Вінчі" Коцюбайла. "У нас є один ворог – це Путін... Я розумію, що втомилися, я розумію, що нерви. Але треба припинити срач, вибачте на слові. Треба тримати єдність аж до нашої повної перемоги", – сказав Порошенко.

 

 

17:50 США, Канада, Британія, Данія, Нідерланди, Італія, Норвегія, Німеччина під час засідання у форматі "Рамштайн" оголосили про нові багатомільярдні зобов’язання щодо посилення України, повідомив за підсумками зустрічі міністр оборони США Ллойд Остін. З його слів, Канада виділила додатковий пакет на суму $500 мільйонів, який включатиме понад 200 ракет ППО для захисту українського неба. США разом із Великою Британією, Данією й Нідерландами "зробили внесок у фінансування додаткових вкрай важливих ракет ППО для України". Він наголосив, що головний фокус уваги зосереджений на забезпеченні України більшою кількістю ефективних систем ППО з огляду на продовження жорстоких ракетних атак Росії по українських мирних містах. Італія зголосилася виділити допомогу, включно з "надзвичайно важливими засобами, які відповідають найнагальнішим потребам України для її самооборони". "Усі ці внески підкреслюють нашу єдність і підтримку України та захист міжнародного порядку, заснованого на правилах, який забезпечує безпеку всіх нас", – прокоментував Остін.

 

 

17:29 Президент України Володимир Зеленський заявив, що новини із контрнаступу "загалом позитивні, але дуже важкі". "Наш героїчний народ, наші війська на передовій стикаються з дуже жорстким опором. Тому що для Росії програш Україні в цій кампанії, я б сказав, фактично означає програш у війні", – сказав Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу NBC News.

 

 

17:05 Міністр оборони України Олексій Резніков задоволений підсумками зустрічі Контактної групи з оборони України. "Так, безумовно, тому що сьогодні я також почув дуже важливі новини про так звану коаліцію Bird Coalition, або Fighter Jet Coalition", – сказав Резніков. Зі слів міністра, Україна отримала запевнення від партнерів про початок навчання пілотів, а також про намір "разом будувати цей консорціум винищувачів". Резніков додав, що освоєння винищувачів розпочнеться з F-16 у партнерстві з Нідерландами та Данією, "до яких приєднаються інші країни", а також поінформував про можливість тестувати шведську авіацію – маючи на увазі винищувачі Gripen. Міністр нагадав, що наразі існує так звана "танкова коаліція", "коаліція ППО", Україна має сімейство артилерії та РСЗВ. "Тому я абсолютно впевнений, що у нас буде Bird Coalition для ЗСУ", – запевнив Резніков.

 

 

16:49 Бійці легіону "Свобода Росії" оприлюднили нове відео боїв у Шебекінському районі на території Росії. Антипутінські сили заявили, що Кремль "боїться справжніх патріотів" і що "тільки озброєним шляхом" можна очистити Росію. "Ми готуємось до нових завдань", – анонсували у легіоні.

 

 

16:21 Центральна виборча комісія РФ оголосила про намір провести вибори на окупованих українських територіях 10 вересня у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях.

 

 

15:42 Внаслідок удару по російській базі на Арабатській стрілці загинув заступник начальника воронезької поліції Сєрґєй Постовалов, повідомляє проєкт "Горизонтальна Росія". 10 червня українські сили завдали удару по захопленій росіянами базі в Генічеському районі, коли на ній перебували посадовці з числа російських чиновників і колаборантів. Повідомлялося, начебто будівля зазнала удару ракетою/ракетами Storm Shadow. Згідно з даними джерела, тіло Постовалова наразі не ідентифікували. Інше джерело стверджує, що росіянин вважається зниклим безвісти.

 

 

15:29 Росія перемістила у Брянську область дивізіон берегового ракетного комплексу "Бал", заявив на брифінґу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. Через це зростає загроза завдання ударів противником ракетами типу Х-35, що дозволяють уражати об'єкти на території Житомирської, Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей, застеріг Громов.

 

 

15:07 Європейський парламент закликав "союзників із НАТО виконати свої зобов'язання щодо членства України в НАТО й очікує, що майбутні зустрічі на найвищому рівні у Вільнюсі та Вашингтоні прокладуть шлях для спрямування запрошення Україні вступити до НАТО, і що процес вступу розпочнеться після закінчення війни та буде доопрацьовуватись у найкоротший термін". В рамках пленарного засідання Європарламенту за відповідну резолюцію проголосували 425 депутатів, проти – 38, 42 утримались.

ЄП закликав держави – члени ЄС, союзників із НАТО і партнерів-однодумців до тісної співпраці з Україною для розроблення "часових рамок гарантій безпеки, які мають бути реалізовані одразу після війни, допоки не буде досягнуто повного членства в НАТО. (ЄП) наголосив на тому, що інтеграція України до НАТО та ЄС зміцнить регіональну та глобальну безпеку, сприятиме стабільності та зміцнить співпрацю та спільні цінності між Україною і євроатлантичним співтовариством.

ЄП підтвердив упевненість у необхідності всеосяжного пакета відновлення ЄС для України, закликавши до всеосяжного та адекватного пакета ЄС із відновлення України, який має бути зосереджений на негайній, середньостроковій та довгостроковій допомозі, реконструкції та відновленні країни.

ЄП також висловив сподівання, що переговори з Україною щодо вступу до ЄС можуть розпочатися цього року.

 

 

14:57 У районі міста Вугледар українське військо просунулось у бік противника вперед на відстань до одного кілометра, поінформував пресцентр сил оборони таврійського напрямку.

 

 

14:33 НАБУ оголосило в розшук колишню народну депутатку від забороненої партії "ОПЗЖ" Наталію Королевську. Як свідчить розшукова картка, її підозрюють у недостовірному декларуванні. Королевська втекла за кордон акурат перед початком російського вторгнення.

 

 

14:02 Міністерство оборони оприлюднило фото бойової машини піхоти Bradley, котра витримала влучання снарядом "Града" і перебуває на ремонті. Панцеромобіль 47-ї бригади "Маґура" зазнав прямого влучання в башту під час бойового завдання та загорівся. Екіпаж успішно евакуювався, а механік вивів машину на безпечні позиції. Наслідки – легка контузія в одного з воїнів. "Цей приклад доводить, що заявлена виробником бронемашин непересічна бойова живучість – не просто слова. Бредлі допомагає зберегти найцінніше – життя військовослужбовців. А сталь завжди можна відновити. Не існує техніки, яку неможливо знищити, – існує техніка, яка рятує життя", – прокоментувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

 

  

 

 

13:45 Генеральний директор Міжнародної аґенції з атомної енергетики Рафаель Гроссі прибув на Запорізьку АЕС, повідомляє "Енергоатом".

 

 

 

13:19 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що українські пілоти вже розпочали підготовку на винищувачах F-16. "Я вітаю рішення кількох країн-членів Альянсу далі підтримувати Україну під час навчання пілотів. І також пізніше ми можемо ухвалити рішення щодо надання реактивних літаків четвертого покоління F-16", – заявив Столтенберґ напередодні засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн". "Коли конкретно це рішення [щодо передачі винищувачів] буде ухвалене, ще не відомо. Але вже ясно, що навчання почалося, і це дає нам змогу тоді надати літаки", – зауважив генсек Альянсу.

 

 

13:01 Уряд Австралії готує рішення для того, щоб запобігти зведенню дипломатичної будівлі Росії поруч із австралійським парламентом у Канберрі. Причина – загроза для національної безпеки. У 2008 році росіянам дали в оренду земельну ділянку терміном на 99 років. У серпні минулого року австралійські служби за вказівкою розвідки розірвали договір оренди, проте Росія змогла виграти справу в австралійському-таки суді. Тепер прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз закликає діяти швидко, "щоб орендована ділянка не перетворилася на офіційну дипломатичну присутність". Албаніз наголосив, що уряд "отримав дуже чіткі рекомендації щодо безпеки та ризику, який становить нова російська присутність так близько до будівлі парламенту".

 

 

12:41 У Ростові-на-Дону вчора розпочався суд над 22 бійцями "Азову", які потрапили в полон у Маріуполі. Росія звинувачує їх у причетності до "терористичної організації".

 

 

 

12:27 Розпочалася чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України. Міністр оборони США Ллойд Остін зазначив, що міністри понад 50 країн обговорять сьогодні насамперед зміцнення української ППО, що є необхідним для захисту мирного населення та критичної інфраструктури від жорстоких російських повітряних атак. Також "Рамштайн" коригуватиме завдання відповідно до нових викликів і ситуації на полі бою, а також потреб ЗСУ. На зустрічі йтиметься і про підготовку українських пілотів. Готовність розпочати підготовку пілотів на винищувачах 4-го покоління вже висловили Данія і Нідерланди – вони мають доповісти про те, як просувається справа. Німеччина з Польщею натомість ознайомлять зі станом робіт з ремонту бойових танків Leopard. Міністр подякував цим "двом коаліціям". Остін оцінив, що зустріч проходить у "критичний та історичний момент".

 

 

12:13 Міністр оборони ПАР Тенді Модісе визнала наявність російської зброї на судні Lady R. Голова оборонного відомства стверджує, що то була зброя для ПАР, законтрактована у РФ іще 2018 року, і наполягає, що в Африці на корабель нічого не вантажили. Модісе закликала припинити розслідування афери, викритої раніше послом США у ПАР. У Південноафриканському парламенті міністерці звернули увагу на те, що вона змінила сюжет у своїх виправданнях.

 

 

12:08 Росія перекидає залишки зеків-окупантів із так званих штурмових рот “z” до так званого "добровольчого корпусу", повідомили в ГУР ЗСУ: "За наказом Путіна № ПРС-563, штурмові роти “z” були сформовані із засуджених осіб для ведення наступальних дій та міських боїв під час війни проти України. На практиці окупаційні підрозділи, укомплектовані так званим «спецконтингентом», показали вкрай низьку боєздатність. Серед зеків-окупантів процвітає алкоголізм, мародерство, а також дезертирство ― зокрема й через катастрофічні втрати. Для перегрупування та доукомплектації так званого «добровольчого корпусу» засудженими особами військове керівництво Московії утворило спецкомісію, яку очолив заступник начальника штабу російських окупаційних військ в Україні генерал-майор Польгуєв. Комісії видано наказ відібрати близько 2 тисяч осіб з числа «спецконтингенту», провести з ними вишкіл на полігонах, розташованих на тимчасово окупованих українських територіях, та перекинути в зону бойових дій. Для членів спецкомісії на окупованих територіях України передбачена посилена охорона, а за дисципліною серед зеків-добровольців стежитимуть групи воєнної поліції РФ".

 

 

11:48 66% українців переконані, що діяльність УПЦ (МП) в Україні має бути повністю заборонена, ще 19% вважають, що треба встановити над її діяльністю державний нагляд, але не забороняти повністю; лише 6% вважають, що нічого робити не треба і в діяльність УПЦ (МП) втручатися не можна, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 26 травня до 5 червня.

Під час аналогічного опитування, проведеного в грудні 2022 року, заборону діяльності УПЦ (МП) в Україні підтримували 54% респондентів, за держнагляд виступали 24%, а за невтручання в її діяльність – 12%.

 

 

11:33 За минулу добу атомна генерація виробила майже половину спожитої електроенергії (вчора на одній з АЕС на 20 днів раніше визначеного терміну вийшов з ремонту енергоблок, який додав енергосистемі 1 ГВт потужності), енергосистема працює з резервом потужності, генерація повністю покриває потреби споживачів, повідомили в Міненерго.

Натомість гідрогенерація виробляє менше електроенергії, ніж планувалось, Дніпрогес-1 та Дніпрогес-2 працюють з обмеженнями; фахівці Укргідроенерго спільно з експертами Міненерго шукають технічні рішення, які дозволять забезпечувати сталу роботу цих станцій в умовах зниженого рівня води. Інші станції Дніпровського каскаду працюють у плановому режимі.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 345 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 187 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 184 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:23 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:21 На Бахмутському напрямку після заміни сил російської ПВК "Ваґнер" на регулярні сили російської армії зменшилася кількість боєзіткнень, однак посилились артилерійські обстріли й застосування ворогом авіації, розповів речник Національної гвардії Руслан Музичук в ефірі телемарафону.

 

 

10:09 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

10 червня 2023 року міністерство оборони Росії наказало членам "добровольчих формувань", таких як "група Ваґнера", підписати контракти безпосередньо з міністерством оборони, і цей крок на телебаченні 13 червня 2023 року прямо підтримав президент Путін.

Власник ПВК "Ваґнер" Євґєній Пріґожин кілька місяців різко критикував ієрархію міноборони, але визнавав авторитет Путіна.

Однак незважаючи на коментарі Путіна, 14 червня 2023 року Пріґожин заявив, що "жоден із бійців Ваґнера не готовий знову стати на шлях ганьби. Тому вони не підпишуть контракти". Риторика Пріґожина переростає в непокору ширшим верствам російського істеблішменту. 1 липня 2023 року – кінцевий термін підписання контрактів волонтерами – ймовірно, стане ключовим моментом у цій ворожнечі.

 

 

09:55 Сили оборони продовжують наступ на Бердянському та Бахмутському напрямках, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов. На Бердянському напрямку бої тривають в районі села Макарівка та в районах сіл Новоданилівка і Новопокровка Запорізької області.

На Бахмутському напрямку підрозділи ЗСУ вели штурмові дії на напрямках Роздолівка–Краснополівка та Берхівка–Ягідне, мали успіх. Там, де українські воїни обороняються, жодної позиції не втрачено.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 217 910 (+580) осіб,

танків – 3955 (+12) од.,

бойових броньованих машин – 7667 (+14) од.,

артилерійських систем – 3793 (+10) од.,

РСЗВ – 604 (+1) од.,

засобів ППО – 364 (+0) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 301 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3333 (+9) од.,

крилатих ракет – 1199 (+3) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6506 (+24) од.,

спеціальної техніки – 519 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

115,7% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  44,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

108,4% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

123,1% артилерійських систем (з них 3,0% за минулий тиждень),

  54,2% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,8% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  26,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:26 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська 14 червня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох напрямках і досягли успіхів.

• Російські джерела стверджували, що українські війська завдали удару по дивізії 20-ї загальновійськової армії (Західного військового округу) поблизу Кремінної Луганської області, коли росіяни чекали виступу командира 20-ї ООС, що викликало типове невдоволення мілблогерів щодо російських командирів.

• 14 червня російські джерела поширили суперечливі повідомлення про стан депутата російської думи та командувача відділу росгвардії Чечні Адама Делімханова. ISW не знайшло жодних візуальних доказів, які підтверджують або спростовують суперечливі заяви про стан Делімханова.

• 14 червня російські війська завдали ракетних і безпілотних ударів по території України.

• Російські війська вели обмежені наземні удари на Куп’янському напрямку та південніше Кремінної.

• Українські та російські сили продовжили наземні обстріли в районі Бахмута.

• Російські війська продовжували обмежені наземні обстріли на рубежі Авдіївка–Донецьк.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі адмінмежі Донецької та Запорізької областей і, як повідомляється, станом на 14 червня досягли успіхів у цьому районі.

• 14 червня українські війська продовжували обмежені наземні обстріли на заході Запорізької області.

• Супутникові знімки свідчать про те, що російські вертольоти, ймовірно, для оборони від українських контрнаступальних операцій на півдні України, перекинуті на аеродром у Бердянськ Запорізької області.

• Законопроєкт держдуми Росії, спрямований на підвищення призовного віку, свідчить про те, що Кремль, можливо, має на меті захистити окремі покоління від демографічних і соціальних наслідків війни в Україні.

• Російська окупаційна влада продовжує намагатися консолідувати економічний контроль над окупованими територіями.

 

 

09:18 Рівень води у річці Дніпро у районі Херсона продовжує знижуватися, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, нині зранку вода була на позначці +2,04 метра (вчора – +2,44). Підтопленими залишаються 44 населені пункти: 27 – на правобережжі (1923 будинки), 17 – на тимчасово окупованому лівому березі. 

 

 

09:05 Вночі з 00:20 по 04:30 росіяни завдали удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, а також ударними дронами «Shahed-136/131», повідомляють у командуванні Повітряних сил ЗСУ:

з Каспійського моря чотирма літаками стратегічної авіації Ту-95мс здійснено чотири пуски крилатих ракет Х-101/Х-555, одну з ракет вдалося знищити, решта влучили в промислові об’єкти в Дніпропетровській області;

з північного та південного напрямків запустили іранські «шахеди», всі 20 ударних дронів знищено силами та засобами Повітряних сил у зонах відповідальності повітряних командувань «Південь» та «Схід», із них 13 – над Одеською областю.

 

 

08:56 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Уночі, в період з 00:20 по 04:30 15 червня 2023 року, російські окупанти завдали ракетного удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, а також ударними дронами типу «Shahed».

Чотирма літаками стратегічної авіації Ту-95мс здійснено чотири пуски крилатих ракет Х-101/Х-555 з Каспійського моря. Одну із ракет вдалось знищити, решта влучили в промислові об’єкти на Дніпропетровщині.

Іранські «шахеди» противник запускав з північного та південного напрямків.

Усі 20 ударних дронів знищено.

Крім того, збито ворожий розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня на східному напрямку.

За уточненою інформацією, протягом минулої доби російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 6 крилатих ракет повітряного базування Х-22, 4 крилаті ракети морського базування “Калібр” та 7 іранських ударних дронів типу “Shahed”.

Під час атаки знищено 9 повітряних цілей: три крилаті ракети «Калібр» та шість іранських ударних дронів «Shahed».

Всього протягом минулої доби ворог завдав 38 авіаційних ударів, також здійснив близько 52 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України є дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках – протягом минулої доби відбулося 49 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаударів по населених пунктах Гірки Чернігівської області та Веселе, Стариця і Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Стара Гута, Нова Гута, Середина-Буда, Товстодубове, Бачівськ, Попівка, Атинське, Білопілля, Шпиль, Павлівка, Катеринівка, Ободи, Кіндратівка, Миропілля, Сумської області; Карповичі та Леонівка Чернігівської області, а також Одноробівка, Івашки, Гоптівка, Висока Яруга, Малі Проходи, Стариця, Красне, Гатище, Вовчанськ, Вільхуватка і Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаудару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Дворічна, Западне, Берестове Лиман Перший, Масютівка на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого. Завдав авіаудару біля Іванівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Кислівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Серебрянка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії біля Ягідного та Берхівки. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Спірне, Роздолівка, Левадне, Краматорськ, Костянтинівка та Біла Гора. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Олександропіль, Суха Балка, Нью-Йорк, Троїцьке та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Там же та біля Новобахмутівки зафіксовано авіаудари. Ворог здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Бердичі, Авдіївка, Уманське, Семенівка, Водяне, Сєверне, Первомайське, Карлівка, Новокалинове та Невельське на Донеччині.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, противник здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Багатир, Гостре, Георгіївка, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару неподалік Золотої Ниви. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Курахове, Максимівка, Єлизаветівка, Вугледар, Пречистівка, Времівка, Велика Новосілка, Вільне Поле, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Здійснив артилерійські обстріли понад 50 населених пунктів. Серед них Зелене Поле, Новопіль, Нескучне, Новий Комар і Макарівка Донецької області; Новодарівка, Левадне, Червоне, Гуляйполе і П'ятихатки Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Гаврилівка, Республіканець, Берислав, Білозерка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Противник продовжує проводити заходи щодо примусу цивільного населення до набуття громадянства рф. Так, у населеному пункті Кам’янка Запорізької області, на початку 2023 року окупанти шантажували працівників Центру первинної медико-санітарної допомоги, що у разі відмови від отримання паспорта рф, грошове забезпечення буде знижено на 60 відсотків. Оскільки більшість працівників відмовились від отримання документів, загарбники повідомили про закриття лікувального закладу.

Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 13 районів зосередження живої сили, 2 пункти управління, 3 зенітно-ракетних комплекси та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

15.06.2023