Європарламент ухвалив закон про захист від ризиків штучного інтелекту.

Головною загрозою вважають не вимирання людини

 

 

Європейська Унія планує першою в світі ввести в дію закон, який регулюватиме розвиток систем штучного інтелекту (ШІ) та захищатиме від них громадян. У середу, 14 червня, відповідний законопроєкт ухвалив Європейський парламент. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Тепер документ повинні схвалити Єврокомісія та Рада ЄУ. Його набуття чинності очікується не раніше 2025 року.

 

У законопроєкті системи ШІ поділено на групи за ступенями ризику, який вони становлять для європейських громадян і споживачів. Для кожної групи запроваджено свої обмеження та заходи контролю.

 

Цілком заборонені будуть, наприклад, системи, створені для того, щоби впливати на підсвідомість людей, а також системи біометричного розпізнавання, які працюють у режимі реального часу.

 

Системи, що створюють контент – такі, як ChatGPT, повинні, зокрема, чітко маркувати свою продукцію та не видавати її за творчість живих людей.

 

«Депутати Європарламенту хочуть гарантувати, щоб системи ШІ контролювалися людьми, були безпечними, прозорими, відстежуваними, не дискримінували користувачів і сприяли захисту навколишнього середовища», – пояснювала пресслужба Європарламенту під час підготовки законопроєкту.

14.06.2023