476-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:16 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українців не задовольнить підсумок Вільнюського саміту у формі Ради Україна-НАТО. "Заснувати у Вільнюсі Раду Україна-НАТО, не здійснивши рішучого кроку до членства, – все одно що надати танк без гармати. Україна потрібна НАТО як держава-член Альянсу, а не просто привілейований партнер", – заявив Кулеба за підсумками переговорів із міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок.

 

 

22:09 Політв'язень Андрій Захтей повернувся додому на Львівщину після того, як відбув шість з половиною років за ґратами у Росії за звинуваченням у "справі диверсантів". Після звільнення із в'язниці Захтея ще тримали у Центрі для іноземців у Ростовській області – а потім дозволили виїзд через Латвію. Політв'язня зустрічали дружина Оксана та донька Олександра. Доньці було лише пів року, коли батька ув'язнили. "Я почула, що тато сьогодні приїде, то я гарно раділа, аж розплакалася, так тата чекала", – сказала Олександра. Захтей планує присвятити час своїй сім'ї, його чекатимуть лікування і реабілітацію.

 

 

 

21:45 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що одне з питань, котре готується на Вільнюський саміт альянсу – посилення політичного співробітництва з Україною через створення Ради Україна-НАТО. "Але я не вдаватимусь в деталі і не оголошуватиму сьогодні будь-що. Особисто я переконаний, що це хороша дорога вперед, щоб робити з Україною ще більше і ставати ще ближче", – сказав Столтенберг у середу в Брюсселі на пресконференції. Генсек НАТО також пояснив різницю між Радою та Комісією Україна-НАТО: "Комісія – це коли союзники зустрічаються з одним партнером. У рамках Комісії Україна-НАТО 31 союзник зустрічається з Україною. Ми не виробляємо рішення, у нас немає структури: це платформа, щоб консультуватися з партнером. Якщо союзники погодяться встановити Раду Україна-НАТО, то це означає, що це буде 32 рівних: 31 союзник і Україна сидітимуть за одним столом на рівних умовах. Це буде орган, який вироблятиме рішення і матиме глибоку структуру, з підкомітетами тощо", – пояснив Столтенберг.

 

 

21:31 Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти того, щоб "якимось чином заморозити війну і узаконити російський загарбницький набіг", і підтримав надання безпекових ґарантій Україні. З його слів, ідеться також і про те, щоб бути готовими забезпечити безпеку тоді, коли війна Росії проти України вже закінчиться. "Важливо, щоб ми підтримували Україну, важливо, щоб у нас була дуже конкретна розмова про гарантії безпеки. Важливо чітко заявити, що ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно, і що ми не погодимося на нав'язаний мир. Росія має вивести війська", – сказав Шольц у ході пресової конференції.

 

 

20:56 Міністерство економіки відсторонило від виконання обов’язків директора Національного органу стандартизації ДП “УкрНДНЦ” Олега Швидкого на час проведення службової перевірки через те, що він як представник України проголосував за обрання голови підкомітету ISO з арктичних операцій кандидата від Росії – співробітника компанії “Газпром-нафта” Сєрґєя Баранова. Мінекономіки звернулось до СБУ для проведення перевірки щодо можливого вчинення дій в інтересах представників Росії. У УкрНДНЦ стверджують, що позитивне голосування було наслідком технічної помилки.

 

 

20:36 Поліція Херсонщини почала патрулювати місця обміління Каховського водосховища, щоб не допустити розкрадання історичних цінностей "чорними археологами". "Дії поліції спрямовані на те, щоб не допустити на вивільненій від води території та у прибережних зонах роботи «чорних археологів», запобігти мародерству, копачам-грабіжникам, які знищують, руйнують та пошкоджують об’єкти культурної спадщини, історичні та археологічні артефакти від давніх та козацьких часів до Другої світової війни", – йдеться у повідомленні. Обласна адміністрація повідомила, що через підрив росіянами Каховської ГЕС із землі вимиваються історичні артефакти з недосліджених курганів і зносяться потужною течією. Мешканців просять негайно передавати інформацію до музеїв.

 

 

20:11 Українські війська на фронті перебувають і у наступі, і в обороні на різних напрямках, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в етері національного телемаратону. "Фактично ми маємо дуже жорсткий двобій, коли і ми використовуємо свої зусилля по можливості якомога більше, і ворог концентрує якомога більше своїх зусиль, щоб зупинити цей наступ. Іде дуже серйозне протистояння. Ворог збільшує зараз кількість обстрілів – завдає більше артилерійських, мінометних, авіаударів і таким чином намагається зупиняти наш наступ", – заявила Маляр. З її слів, росіяни щільно замінували території і збільшують кількість обстрілів на фронті. "Наприклад, на півдні наші війська зараз стикаються із суцільним мінуванням полів, тому дуже складно просуватися. Це, можливо, повільно, якщо дивитися цифри, але це просування впевнене. Ми стикаємося і з тим, що ворог активно застосовує ПТУРи і дрони-камікадзе, намагаючись теж зупинити наш наступ і завдати різних ушкоджень", – сказала заступниця міністра.

 

 

19:41 Суд призначив покарання у вигляді 13 років позбавлення волі колаборанту з Донецької області, який під виглядом переселенця переховувався на Львівщині. Як повідомляє СБУ, засуджений передавав росіянам локації Сил оборони України на Лиманському напрямку. Після звільнення окупованих територій вирішив втекти на захід країни. Слідство встановило, що зрадник планував відновити свої контакти із російськими загарбниками, зокрема, для передачі ворогу розвідданих, зібраних уже на заході країни.

 

 

19:20 Депутати Європейського парламенту різко засудили руйнування дамби Нової Каховки в Україні, приписуючи трагедію окупаційним російським військам. У результаті повені загинули люди, під водою опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей залишилися без даху над головою. Підтоплення також обернулося екологічною катастрофою: наслідками стануть висихання сільськогосподарських угідь та середовища проживання, знищення флори і фауни, скидання забруднень у Чорне море, зазначили у ЄП.

 

 

18:53 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 6 крилатих ракет повітряного базування Х-22, 4 крилаті ракети морського базування “Калібр” та 10 іранських ударних дронів типу “Shahed-131/136”.

Всього протягом доби ворог завдав 37 авіаційних ударів, також здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках – тривають бої, протягом доби відбулося 39 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України – на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог протягом доби завдав авіаційних ударів по населених пунктах Гірки Чернігівської області та Бударки і Веселе Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Стара Гута, Нова Гута, Середина-Буда, Товстодубове, Бачівськ, Попівка, Атинське, Білопілля, Шпиль, Павлівка, Катеринівка, Ободи, Кіндратівка, Миропілля Сумської області; Карповичі, Леонівка Чернігівської області, а також Одноробівка, Івашки, Гоптівка, Висока Яруга, Малі Проходи, Стариця, Красне, Гатище, Вовчанськ, Вільхуватка та Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Дворічна, Западне, Берестове, Лиман Перший, Масютівка Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого. Завдав авіаційного удару біля Іванівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Кислівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Серебрянка – Донецької.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Ягідного та Берхівки. Завдав авіаційних ударів біля Спірного, Роздолівки, Левадного, Краматорська, Костянтинівки і Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Олександропіль, Суха Балка, Нью-Йорк, Троїцьке, Південне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаударів у районах Авдіївки та Новобахмутівки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Бердичі, Авдіївка, Уманське, Семенівка, Водяне, Сєверне, Первомайське, Карлівка, Новокалинове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Красногорівка, Багатир, Гостре, Георгіївка, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Золотої Ниви. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Курахове, Максимівка, Єлизаветівка, Вугледар, Пречистівка, Времівка, Велика Новосілка, Вільне Поле, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Зелене Поле, Новопіль, Нескучне, Новий Комар, Макарівка Донецької області; Новодарівка, Левадне, Червоне, Гуляйполе, Ольгівське, Малинівка, Залізничне, Єгорівка, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Чарівне, Білогір’я, Омельник, Степове, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Новоіванівка, Степове, Жереб’янки, П'ятихатки, Кам'янське Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Гаврилівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Ольгівка, Козацьке, Миколаївка, Новосілка, Тягинка, Іванівка, Понятівка, Новотягинка, Молодіжне, Інженерне, Зеленівка, Херсон, Зимівник, Білозерка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 районів зосередження живої сили, 1 зенітно-ракетний комплекс та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:28 Нідерланди виділяють 150 млн євро на закупівлю для України чотирьох радіолокаційних комплексів VERA-NG, повідомило Міноборони. Під час засідання "Рамштайну" Нідерланди також оголосять про виділення 40 мільйонів євро на закупівлю техніки ППО в рамках багатостороннього партнерства.

 

 

18:05 Комісія Київської міської ради підтримала перейменування вулиці гетьмана Павла Скоропадського на честь колишнього міського голови Олександра Омельченка, фіґуранта багатьох будівельних скандалів і натхненника кітчевої перебудови історичної частини Києва. Міський голова Києва Віталій Кличко натомість повідомив, що він підтримав петицію з вимогою не допустити перейменування вулиці Скоропадського на честь Омельченка. Водночас він не виключив, що Олександра Олександровича увічнять у якомусь іншому топонімі – проте лише зі згоди містян.

 

 

17:56 Райдержадміністрація Дніпровського району Києва закупила для укриттів 306 барабанів із натуральної шкіри та 153 комплекти молоточків на понад ₴890 тис., зазначено на сайті державних публічних закупівель Prozorro. На сторінці тендеру зазначено, що мета закупівлі музичних інструментів – психологічне розвантаження дітей в укриттях під час повітряних тривог.

 

 

17:33 У комітеті з міжнародних відносин Сенату США республіканець Джеймс Ріш заблокував продаж американської зброї Угорщині через те, що вона не схвалює заявку Швеції до НАТО. "Угорщина має погодитися зі вступом Швеції до НАТО, якщо хоче отримати пакет озброєння, який включає 24 батареї ракетних установок HIMARS, понад сотню ракет і капсул, а також супутні запчастини та підтримку", – йдеться у заяві Ріша.

 

 

17:20 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що український контрнаступ має змусити Росію до справедливих переговорів про мир. "Ми зустрічаємося, коли Україна здійснює масштабний контрнаступ. Це поки його перші дні, і ми не знаємо, чи це стане поворотним пунктом цієї війни. Але ми бачимо, що українці наступають та звільняють свої землі", – сказав Столтенберґ перед зустріччю міністрів оборони Альянсу. Він наголосив: що більше результатів Україна досягне зараз, то сильнішими будуть її позиції за майбутнім столом переговорів. Що більше буде здобутків у України, то більшою є ймовірність, що Путін зрозуміє, що він не може перемогти на полі бою та має долучитися до переговорів щодо встановлення справедливого миру. Столтенберґ зазначив, що на Вільнюському саміті НАТО дасть "потужний сигнал підтримки й солідарності" з Україною, і підкреслив, що майбутнє України – в НАТО. "Ми маємо переконатися – коли ця війна завершиться, будуть вжиті належні заходи для безпеки України, щоб історія не повторилася, і щоб Росія не могла відпочити, переозброїтися та розпочати нову атаку", – додав генсек НАТО.

 

 

16:58 Із новозвільнених сіл Донеччини – Благодатного, Сторожевого, Нескучного та Макарівки – евакуювали 31 людину, всіх, хто там залишався дотепер. Зі слів голови Донецької ОВА Павла Кириленка, для евакуйованих підготували місця для довготривалого перебування за межами області, бо на самій Донеччині немає жодного безпечного міста. "Не йдеться про те, хто хоче їхати, хто не хоче – всіх забираємо й евакуйовуємо. Спочатку евакуйовуємо у певний стабілізаційний пункт на території області, де їм надається допомога, і далі вже за межі області", – пояснив Кириленко.

 

 

16:35 Служба безпеки України склала підозру ідеологові "русского міра", очільникові прокремлівської міжнародної організації "Євразійський рух" Александру Дуґіну. "Фігурант є одним з ключових ідеологів агресивної політики РФ і геноциду українського народу. У своїх численних виступах, друкованих виданнях і публікаціях він уже більше 10 років заперечує існування України як суверенної держави і закликає до її збройного захоплення російськими військами... Зловмисник відкрито пропагував ідеї масового фізичного знищення українців, а також цивільної інфраструктури нашої держави", – йдеться у повідомленні СБУ.

 

 

16:18 У національній безпековій стратегії Німеччини, презентованій урядом ФРН у середу, зазначено, що сьогоднішня Росія є найбільшою загрозою миру в євроатлантичному регіоні в осяжному майбутньому. Як пояснюється у документі, РФ намагається дестабілізувати європейські демократичні суспільства, послабити Європейський Союз і Північноатлантичний альянс.

 

 

15:50 Голова Міжнародної аґенції з ядерної безпеки Рафаель Гроссі відклав заплановану на нині поїздку на Запорізьку атомну електростанцію щонайменше на декілька годин. Як пише Reuters, Гроссі переймається через можливі ризики й очікує на безпечні умови відрядження. Напередодні він зустрівся в Києві з Володимиром Зеленським.

 

 

15:31 Міністерство оборони США, виділяючи військову допомогу Україні, передбачає можливі втрати техніки, заявила на брифінґу заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх. “Тут, у Пентагоні, ми завжди будемо передбачати, що будуть пошкодження і втрати обладнання і систем, які були надані українцям. Я не знаю, чи буде заміщення [техніки] у співвідношенні один до одного, але, як ви бачите, сьогодні – оголошення про 40-й пакет допомоги Україні", – сказала Сінгх. Під час брифінгу журналісти поцікавились, чи США довіряють російській інформації про знищення в Україні 16 одиниць західної техніки. “Я бачила ці повідомлення, але я не можу підтвердити ці відео та зображення. Принаймні те, що ми бачимо від росіян, які викладають ці зображення. Ми продовжуватимемо стежити за цим”, – прокоментувала представниця Пентагону.

 

 

15:02 У Росії неподалік від Ростова-на-Дону спалахнула Новочеркаська ГРЕС. Площа займання – 200 м².

 

 

14:48 На авдіївському напрямку росіяни втрачають позиції біля Первомайського через послаблення, яке спровокувала активізація боїв на півдні, фіксує DeepState. Тривають бої біля Веселого. Бердянський напрямок – активна лінія зіткнення проходить південніше від Новодарівки, північніше від Рівнополя, південніше від Макарівки, північніше від Урожайного, північніше від Новодонецького. Запорізький відтинок – тривають бої північніше від Роботиного-Вербового та південніше Лобкового. Під Новоданилівкою вдалося відкинути ворога з його передових позицій.

 

 

14:23 Політв'язень Андрій Захтей, засуджений у Криму в справі "українських диверсантів", виїхав із Росії до країн Балтії – а звідти вирушив в Україну, повідомляють "Ґрати". У лютому Захтея звільнили з колонії, проте російська влада не дозволила йому виїхати в Україну і перевела у Центр тимчасового тримання іноземних громадян у Ростовській області. Увечері 13 червня співробітники посольства України у Латвії зустріли Захтея на прикордонному пункті Убилинка та відправили на батьківщину.

 

 

14:10 Служби безпеки України затримала російського агента, який служив в одному з гарнізонів у Дніпропетровській області і збирав інформацію про плани участі українських військ у бойових операціях на фронті. Напередодні контрнаступу ЗСУ російський агент отримав завдання від свого куратора – з’ясувати дату початку й основні напрямки українських контрударів. Також зрадник мав передати окупантам маршрути перевезення іноземного озброєння та військової техніки Сил оборони на лінію боєзіткнень.

 

 

13:42 Аґенція Reuters опублікувала репортаж зі звільненого ЗСУ села Нескучне на Донеччині. Журналісти пишуть, що в поселенні не залишилося жодної людини. Майже всі будинки знищено. Під час приїзду репортерів у Нескучному знайшли підбиту російську техніку і три трупи російських солдатів.

 

 

 

 

13:29 Руйнація Каховської ГЕС спричинила загибель червонокнижних тритонів – 149 особин, яких Дніпрова вода винесла в море, виявили мертвими на узбережжі. Природоохоронцям за добу вдалося врятувати 55 тритонів – вони не можуть жити в солоній воді, їх перевезли до Дунайського біосферного заповідника, повідомляє Міндовкілля.

 

 

13:14 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила про успіхи Збройних Сил на кількох ділянках фронту і – прикметно – почала виокремлювати маріупольський напрямок.

 

#цитата

 

"Бахмутський  напрямок – на різних ділянках пройшли вперед від 200–500 м. 

На Запорізькому напрямку пройшли вперед від 300–350 м.

Наші війська рухаються в умовах надзвичайно жорстоких боїв, авіаційної й артилерійської переваги ворога. 

На Бердянському напрямку бої тривають поблизу с. Макарівка.

На Маріупольському напрямку бої тривають в районах Новоданилівки та Новопокровська".

 

 

12:58 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. Лука застрашує, що деякі зразки потужніші за атомні бомби, які США скинули на Хіросіму і Нагасакі.

 

 

12:29 СБУ розкрила схему за участю Київського конструкторського бюро арматуробудування, яке через підставні фірми в обхід санкцій допомагало "Росатому" будувати АЕС у різних країнах. Від початку повномасштабного вторгнення бюро провело 16 експортних операцій на користь Росії на суму близько 42 млн грн. Гендиректору бюро і двом його підлеглим повідомили про підозру в пособництві державі-агресору. Їх узяли під варту.

 

 

12:12 Близький соратник Рамзана Кадирова, депутат ґосдуми РФ Адам Делімханов поранений "у зоні СВО", повідомляють російські медіа.

 

 

12:00 Станом на 10:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:48 Рівень води у Дніпрі на позначці "Херсон" становить 2,44 метра (вчора було +2,90); щогодини рівень води знижується на 1–3 см, повідомили в Міндовкілля. Підтопленими на деокупованій території залишаються 28 населених пунктів (3103 житлові будинки).

 

 

11:38 Після нічного ворожого обстрілу території України ракетами та дронами пошкоджень енергетичної інфраструктури не зафіксовано, повідомили в Міненерго.

На півдні країни триває фіксація та ліквідація наслідків повені, яка виникла через підрив окупантами Каховської ГЕС. Внаслідок технологічних порушень знеструмлювали споживачів в Одеській та Кіровоградській областях.

 

 

11:12 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 138 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 142 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:46 У кожній з ракет, якими росіяни обстріляли Одесу, є не менше 40 іноземних деталей, заявив Андрій Єрмак: "Без мікроелектроніки росія не зможе їх виробляти. Санкції необхідно посилити, зокрема проти тих, хто допомагає країні-терористу отримувати комплектуючі до озброєнь. По Кривому Рогу росіяни вдарили ракетою Х-101, яка, за попередньою оцінкою, була спродукована в РФ у квітні 2023 року, близько 50-ти компонентів у цій ракеті, переважно мікроелектроніка, вироблені в країнах вільного світу та різними шляхами поставлені в РФ".

 

 

10:26 Під ранок, о 5-й годині російська армія завдала ракетних ударів по Краматорську і Костянтинівці Донецької області, щонайменше троє людей загинуло і троє поранено, у Краматорську вщент зруйновано щонайменше п'ять і пошкоджено зо два десятки приватних будинків, у Костянтинівці зруйновано два і пошкоджено 55 будинків, пошкоджено газогін та електромережі, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

 

 

10:20 Вночі росіяни внаслідок атаки "Шахедами" влучили в об'єкт інфраструктури у Світловодську, ніхто не постраждав, повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

 

 

10:07 У Вашингтоні "змінили тональність" стосовно можливої передачі Україні далекобійних ракет ATACMS, відзначила посол України в США Оксана Маркарова: якщо до цього всі відповіді звучали як "зовсім забудьте про це", то з кінця травня можна почули, що питання обговорюється.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх двох тижнів спостерігається збільшення кількості російських тактичних бойових вильотів, особливо над півднем України. Майже напевно це було зроблено у відповідь на повідомлення про активізацію українських наступальних операцій: повітряно-космічні сили Росії намагаються підтримати наземні війська повітряними ударами.

Незважаючи на зростання, щоденна кількість вильотів залишається значно нижчою, ніж на початку війни, коли вони здійснювали до 300 щоденних вильотів.

З початку вторгнення південь України часто був більш сприятливим для російських повітряних операцій порівняно з іншими ділянками фронту. За останній рік повітряно-космічні сили Росії збільшили використання зброї класу "повітря-земля", наприклад, планеруючих бомб, які дозволяють штурмовикам залишатися на значній відстані від своїх цілей.

 

 

09:47 Колегія Вищого антикорупційного суду оголосила вирок колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу: 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати певні посади терміном на три роки, повідомила  Спеціалізована антикорупційна прокуратура України в середу. Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів у Апеляційній палаті ВАКС.

 

 

09:43 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 217 330 (+680) осіб,

танків – 3943 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 7653 (+11) од.,

артилерійських систем – 3783 (+17) од.,

РСЗВ – 603 (+2) од.,

засобів ППО – 364 (+1) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 300 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3324 (+15) од.,

крилатих ракет – 1196 (+13) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6482 (+9) од.,

спеціальної техніки – 516 (+5) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

115,4% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  44,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

108,0% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

122,8% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

  54,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  26,0% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 За останні три доби Сили оборони просунулися на деяких напрямках від 200 до 1400 метрів та визволили близько 3 км², повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

На Бердянському напрямку бої тривають в районі села Макарівка та в районі сіл Новоданилівка та Новопокровка.

 

 

09:26 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська щонайменше на трьох напрямках продовжували контрнаступальні операції і 13 червня досягли подальших обмежених територіальних здобутків.

• Президент Росії Путін зустрівся з 18 відомими російськими мілблогерами та військовими кореспондентами, щоб обговорити хід російського вторгнення в Україну 13 червня.

• Путін обговорив хід українського контрнаступу та дав зрозуміти, що, на його думку, Росія зможе пережити військову підтримку Заходу для України.

• Путін зазначив, що не бажає оголошувати другу хвилю мобілізації чи оголошувати воєнний стан, незважаючи на збереження своїх максималістських цілей в Україні.

• Путін мав на меті пом’якшити широке невдоволення в російському інформаційному просторі щодо обмежених транскордонних рейдів проукраїнських сил у Бєлгородську область, ударів безпілотників по всій території Росії та безпеки кордонів загалом.

• Путін обговорив важливість офіційного оформлення добровольчих формувань, підтримавши заходи міноборони Росії щодо централізації контролю над операціями в Україні.

• Путін, імовірно, продовжує публічно спілкуватися з прокремлівськими мілблогерами та вибирати платформи, щоб ще більше залучити цю спільноту для розширення своєї підтримки серед російських ультранаціоналістів.

• Російські джерела стверджують, що в Запорізькій області в результаті українського ракетного удару загинув начальник штабу 35-ї загальновійськової армії (Східного військового округу) генерал-майор Сєрґєй Горячов.

• 13 червня російські війська завдали ракетних і безпілотних ударів по території України.

• Російська влада продовжує висловлювати зростання стурбованості інформацією, пов’язаною з російською військово-промисловим комплексом.

• Російські війська продовжували наземні наступи на лінії фронту Кремінна, але не вели наступальних дій на лінії Куп’янськ–Сватове.

• Українські війська продовжували наступати на північному та південному флангах Бахмута, а російські війська контратакували в районі Бахмута.

• Російські війська продовжили наступ на рубежі Авдіївка–Донецьк і перекидають додаткові сили зі східного (лівого) берега Херсонської області для посилення напрямку.

• Російські війська здійснили обмежені наземні удари поблизу адмінмежі Донецької та Запорізької областей.

• Президент Росії Путін заявив, що з січня 2023 року російські військові залучили 150 тис. військовослужбовців за контрактом, а також понад 6 тис. добровольців.

• Повідомляється, що російські окупаційні чиновники на східному (лівому) березі Херсонської області продовжують зусилля з евакуації, хоча, ймовірно, відмовляють у послугах деяким мешканцям затоплених районів.

 

 

09:15 Вночі росіяни атакували Дніпропетровську область "Шахедами", ППО збила всі три БПЛА, повідомив голова військової адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак.

 

 

09:10 В Одесі внаслідок влучання російської ракети під час нічної атаки у склад однієї з торговельних мереж загинуло троє співробітників складу, 7 поранено, зруйновано 1 тис. м² приміщень.

Вибуховою хвилею внаслідок повітряного бою пошкоджено бізнес-центр, навчальний заклад, житловий комплекс, заклади харчування та крамниці в середмісті Одеси, попередньо, 6 осіб було поранено.

 

 

08:53 Вночі росіяни завдали ракетного удару по військових та інфраструктурних об’єктах України крилатими ракетами повітряного та морського базування, а також ударними дронами-камікадзе:

з акваторії Чорного моря противник завдав удару чотирма крилатими ракетами «Калібр» у напрямку Одещини. Три ракети вдалося збити, одна влучила в цивільний об’єкт.

Зі східного узбережжя Азовського моря рашисти атакували 10 іранськими ударними дронами «Shahed-136/131» на південно-східному напрямку, 9 – збито!

З Ростовської обл. окупанти завдали по Донеччині удару шістьма крилатими ракетами повітряного базування Х-22 із чотирьох дальніх бомбардувальників Ту-22М3, наслідки уточнюються.

 

 

08:41 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:30 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські окупанти атакували територію України крилатими ракетами та іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”. Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ракетно-авіаційного удару, задіявши 16 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та 4 іранських ударних БпЛА “Shahed” по об’єктах критичної інфраструктури на Харківщині та житлових будинках у Кривому Розі. Наші воїни знищили 11 крилатих ракет та один ударний дрон.

Крім того, ворог завдав 39 авіаційних ударів та здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник продовжує зосередження основних зусиль на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей – протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 28 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав авіаційного удару в районі Огірцевого Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі Чернігівської області; Нововасилівка, Стара Гута, Середина-Буда, Бачівськ, Атинське, Білопілля, Павлівка, Ободи, Кіндратівка, Миропілля Сумської області, а також Івашки, Уди, Стрілеча, Лук'янці, Ізбицьке, Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Крохмального Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп'янськ, Кислівка, Берестове на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого та Роздолівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Білогорівка Луганської та Веселе Донецької областей. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка на Луганщині та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки, Іванівського та Білої Гори. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Григорівка, Торецьк та Суха Балка. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів біля Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка, в той же час ворог завдав авіаційного удару в межах населеного пункту. Здійснив артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки, Георгіївки, Максимільянівки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районах Вугледара, Золотої Ниви та Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка, Сторожове та Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаудару в районі Малої Токмачки Запорізької області. Обстріляв такі населені пункти, як Времівка, Новопіль Донецької області; Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Жереб’янки, Кам’янське Запорізької області; Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Вірівка, Інженерне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

В Запорізькій області російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення, використовуючи для вивозу награбованого майна військовий вантажний транспорт. Так, з селища Очеретувате у напрямку міста Токмак зафіксовано рух російських автомобільних колон з награбованою побутовою технікою, меблями та іншим майном місцевих жителів.

У той же час на причалах морського порту міста Бердянськ відбувається наповнення суховантажних суден викраденими в українських фермерів зерновими культурами. В подальшому окупанти планують вивезти зерно на територію рф.

Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також нашими захисниками було знищено 2 ворожих БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 8 районів зосередження ворожого особового складу, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, 7 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 2 засоби протиповітряної оборони та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

14.06.2023