475-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:06 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. "Розповів про обстановку на фронті. На сході та півдні нашої країни тривають важкі бої оборонного та наступального характеру. Маємо певні успіхи, реалізовуємо наші плани, рухаємося вперед", – поділився Залужний. Генерали також обговорили пріоритети для українського війська напередодні засідання контактної групи з питань оборони у форматі "Рамштайн".

 

 

20:40 Велика Британія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на £92 мільйони. Обладнання підвищить здатність України захищати свою критично важливу інфраструктуру, цивільне населення та військо на передовій.

 

 

20:19 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ позитивно оцінює перші результати українського контрнаступу. "Ми мали бути готовими до того, що цей наступ буде кривавим і важким. Росіяни встигли побудувати досить складні лінії оборони, і прорвати їх – важке завдання", – заявив Столтенберґ в інтерв'ю USA Today. Він зазначив, що передбачати результати боїв передчасно. Водночас можна констатувати, що десятки мільярдів, вкладені коаліцією в оснащення та навчання українських сил, виправдовуються.

 

 

19:55 Число жертв повітряної атаки по Кривому Рогу зросло – постраждало 36 осіб; 11 людей загинули, серед них 17-річний хлопець.

 

 

19:36 США виділяють Україні новий пакет військової допомоги на суму $325 млн. До пакета, зокрема, ввійшли: 10 ББМ Stryker та 15 БМП Bradley; ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin; 105-мм снаряди, ракети, боєприпаси для стрілецької зброї, гранати тощо; боєприпаси для HIMARS і NASAMS.

 

 

18:57 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 16 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та 4 іранських ударних БпЛА “Shahed” по об’єктах критичної інфраструктури на Харківщині та житлових будинках у Кривому Розі.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних Сил України знищено 11 крилатих ракет та один ударний дрон.

Крім того, ворог завдав 29 авіаційних ударів та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, житлові будинки, іншу цивільну та адміністративну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 22 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі Чернігівської області, Нововасилівка, Середина-Буда, Атинське, Білопілля, Павлівка, Ободи Сумської області, а також Івашки, Уди, Стрілеча, Лук'янці, Ізбицьке, Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Крохмального Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп'янськ, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого та Роздолівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Білогорівка Луганської та Веселе Донецької областей. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки та Білої Гори. Завдав авіаційних ударів в районах Григорівки та Сухої Балки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 атак противника в районі міста Мар’їнка, в той же час, ворог завдав авіаційного удару в межах населеного пункту. Здійснив артилерійські обстріли в районі Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське Велика Новосілка, Сторожеве, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Малої Токмачки Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів, включаючи: Времівка, Новопіль Донецької області; Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Жереб’янки, Кам’янське Запорізької області; Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Вірівка, Інженерне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

У затопленій Голій Пристані окупанти зберігають свою присутність, здійснюють обстріли евакуаційних пунктів та звинувачують у цьому підрозділи ЗС України. В свою чергу, окупаційна так звана влада примушує місцеве населення говорити на відеокамеру слова вдячності підрозділам "мчс рф" за, начебто, порятунок та евакуацію. Хоча, весь цей час, так і не дочекавшись допомоги від окупаційної влади, люди були вимушені самотужки рятувати один одного. Після стабілізації ситуації та відходу води, повертаючись у місто, люди стають свідками мародерства та пограбувань власних осель.

Авіація сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу противника та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу противника, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, засіб протиповітряної оборони та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:33 Міністерство охорони здоров'я запевняє, що в південних регіонах холери не виявляли. "Холери ми не знаходимо в морській та річковій воді. Але в Одеській області ми вже кілька днів поспіль знаходимо ротавірус – це звичайна кишкова інфекція, вірусна інфекція, і при купанні, користуванні водоймами у разі ковтання води людина може отримати гостру кишкову інфекцію", – сказав головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в етері національного телемаратону. Раніше начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів департаменту держеконагляду Держекоінспекції Олег Павленко заявив, що на затоплених територіях внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС зафіксовано випадки холери та кишкової палички.

 

 

18:06 Портал Deepstate фіксує успіхи Збройних Сил України на захід від Кліщіївки на бахмутському напрямку. Бердянський напрямок – українські війська звільнили Макарівку; росіяни продовжують сидіти у Рівнополі. Запорізький відтинок – тривають бої північніше від Роботиного-Вербового та південніше від Лобкового. Росіяни почали підтягнути резерви по лінії Урожайне–Новодонецьке–Новомайорське.  

 

 

17:55 У паризькому Луврі відкрилася виставка ікон із Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків "Біля витоків сакрального образу". На виставці представлено п'ять образів: чотири енкаустичні ікони на дереві VI та VII століть, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай, та константинопольську мікромозаїчну ікону кінця XIII – початку XIV ст.

 

 

17:48 Російські окупанти підривають гідротехнічні споруди на територіях Запорізької та Херсонської областей, де контратакують українські війська, повідомив представник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони Владислав Дудар. "Вони зараз щодня підривають у різних населених пунктах малі гідротехнічні споруди", – сказав Дудар. З його слів, наслідки підтоплень поки що не є масштабними, від кожного такого підриву страждають сільськогосподарські угіддя одного-двох селищ, однак це відбувається регулярно.

 

 

17:21 Венеційська комісія рекомендувала переглянути низку положень закону "Про національні меншини (спільноти)". Більшість рекомендацій стосуються використання мов національних меншин, передбачених у статті 10 закону. Серед іншого, Венеційська комісія закликає поширити право на проведення заходів мовами національних меншин на всіх людей та вилучити зобов’язання забезпечувати їх український переклад "або принаймні переглянути його на основі принципу пропорційності". Також експерти просять переглянути зобов'язання, пов'язані з виданням книг мовами національних меншин, та уточнити питання перекладу "написів офіційних назв та інформації для загального ознайомлення мовою меншини", а також ухвалити методологію стосовно використання мов нацменшин в органах влади (закон передбачає, що її має розробити уряд).

 

 

16:54 Компанія "Кінокіт" звільнила сімох осіб, причетних до показу в етері телемаратону кадрів евакуації людей російськими рятувальниками на окупованій території. 9 червня у прямому етері у слоті державного телеканалу "Рада" з'явилися кадри з працівниками МНС Росії на окупованій території Херсонщини. Показ відео тривав близько 10 хвилин, на його тлі журналістка спілкувалася з головою Херсонської облради Олександром Самойленком.

 

 

16:25 Сім людей загинули у Кривому Розі внаслідок влучання росіян по складу з бутильованою водоюповідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Загалом унаслідок повітряної атаки по місту загинуло одинадцять людей.

 

 

16:02 Проби морської води в акваторії Одеси у районі пляжу "Ланжерон" показали зниження солоності у 2,7 раза, а перевищення заліза – у 4,8 раза, повідомили в міській адміністрації.

 

 

15:39 Проєкт "Хочу жити", створений за сприяння Головного управління розвідки для росіян, які не бажають воювати хочуть здатися в полон, фіксує зростання кількості бранців у Донецькій і Запорізькій областях. Автори проєкту перелічили близько двадцяти російських підрозділів, чиї вояки потрапили у полон під час української офензиви. "Якщо ваш чоловік, брат, син мав нещастя служити в одному із цих підрозділів і тепер не виходить на зв'язок – моліться, щоби він був у списку військовополонених", – ідеться в коментарі.

 

 

15:10 Учора на заходах з оказії "дня Росії" президент РФ Владімір Путін публічно погидував товариством міністра оборони Сєрґєя Шойґу – господар Кремля став осторонь від воєноначальника і повернувся спиною під час нагородження російських солдатів. "Ви не мусите бути експертом із мови тіла, аби зрозуміти, якої зараз Путін думки про свого міністра", – коментує аналітик Джиммі Раштон.

 

 

 

14:49 Російська армія обстріляла селище Білозерка на Херсонщині. Один зі снарядів розірвався на подвір'ї церкви та вбив 72-річного священника. Внаслідок російських ударів пошкоджено чотири житлові будинки, пошту, адміністративні будівлі, центральну площу, об'єкти критичної інфраструктури. Поранено 76-річну жінку.

 

 

14:25 Сполучені Штати Америки у новому пакеті військової допомоги нададуть Україні бронемашини Stryker і Bradley, які можуть замінити ті, які були пошкоджені та знищені під час українського контрнаступу, повідомляє "Голос Америки". Вартість пакета становитиме близько 325 мільйонів доларів. 

 

 

14:13 Президент РФ Владімір Путін підписав закон про денонсацію Росією договору з Україною про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки.  

 

 

13:59 Росія жадає для переговорів з Україною ще три області – член комітету з міжнародних справ ради федерації, давній кримський сепаратист Сєрґєй Цеков заявив, що українці "мають передати" Миколаївську, Одеську та Харківську області. "Це для всіх телепнів, які питають, чому Україна не готова до переговорів", – коментує у твіттері німецький експерт Сергій Сумлєнний.

 

 

13:46 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що одним із завдань Вільнюського саміту НАТО має бути чітке рішення щодо українського членства. “Питання гарантій безпеки для України зараз дискутується на найвищому рівні. Я маю сподівання, що найближчий саміт НАТО у Вільнюсі принесе Києву добру звістку про те, що членство України в НАТО є на горизонті; що світло в кінці тунелю, як часто кажуть в Україні, стосовно членства в НАТО, і яке хочуть побачити українці, з'явиться завдяки нашим рішенням, які буде прийнято у Вільнюсі”, – сказав Дуда під час зустрічі лідерів Веймарського трикутника у Парижі.

 

 

13:38 Переважна більшість російськомовних українців (81%) вважають, що в Україні немає проблем із використанням російської мови і російськомовні громадяни не зазнають утисків та переслідувань, – свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) із 26 травня до 5 червня. Протилежної думки дотримуються 13% російськомовних і 7% україномовних і двомовних громадян. Опитування проводили методом телефонних інтерв'ю (CATI) серед 984 повнолітніх респондентів з усіх регіонів України, крім окупованих.

 

 

13:13 Число загиблих унаслідок ракетного удару по Кривому Розі зросло до десяти. Поранено 28 осіб, повідомив голова міської військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул.

 

 

12:26 Прибічники загиблого командира Дмитра Коцюбайла ("Да Вінчі") та керівниці медичної служби батальйону "Вовки Да Вінчі" Аліни Михайлової кинули у смітник політичного коментатора, колишнього народного депутата Тараса Чорновола після того, як він розкритикував інтерв'ю Михайлової Яніні Соколовій на "5-му каналі", обурившись тим, що в етері забагато "подолігархічних шмар" і "зелено-ватних мразот".

 

 

 

12:00 У ході наступальної операції наші війська протягом минулої доби просунулися на бахмутському напрямку в районі Берхівського водосховища на 250 м, на торецькому напрямку – на 200 м, на бердянському напрямку – від 0,5 до 1 км, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Ворог робить усе, аби втримати захоплені ним позиції. Активно застосовує штурмову та армійську авіацію, веде інтенсивний артилерійській вогонь. Наші війська під час наступу стикаються з суцільними мінними полями, які поєднані з протитанковими ровами. Все це поєднується з постійними контратаками ворожих підрозділів на бронетехніці та масовим застосуванням ПТУРів і дронів-камікадзе", – розповіла Маляр. Наразі бої тривають у районах Мала Токмачка, Новоданилівка, поблизу Макарівки на оріхівському напрямку, Мар'їнка, Ягідне – на бахмутському, Веселе – на лиманському.

 

 

11:52 Головний сержант 47-ї окремої механізованої бригади "Маґура" Валерій Маркус закликав не поширювати російських фейків про невдалий український наступ. "Ми в наступі. Вони – в обороні. Вони мають втрати в рази більші за наші. Людям важко, але вони воюють, вигризають метр за метром", – заявив Маркус.

 

 

11:39 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено враження 75 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:27 Російські воєнкори пишуть про ліквідацію начальника штабу 3-ї загальновійськової армії збройних сил РФ Сєрґєя Ґорячева – він загинув на Запорожжі внаслідок ракетного удару по командному пункту. "Якщо це так, то Ґорячев є одним з найвищих воєначальників, які були знищені українськими військами від початку російського вторгнення", – коментує журналіст Андрій Цаплієнко.

 

 

11:24 На Дніпрі у створі поста «Херсон» рівень води +2,9 м (вчора – +3,29), повідомили в МВС. Підтопленими залишаються 31 населений пункт (3600 будинків) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території.

 

 

11:06 Внаслідок нічного обстрілу є пошкодження та відключення магістральних мереж на Дніпропетровщині, у Кривому Розі без живлення залишилися три шахти, вибуховою хвилею пошкоджено будівлю Криворізької ТЕЦ, повідомили в Міненерго. У Донецькій області через інтенсивні обстріли знеструмлено 41 населений пункт, у Дніпропетровській – 3 населених пункти. Зафіксовано пошкодження енергетичної інфраструктури в Чернігівській, Сумській, Херсонській, Харківській областях. Через попередні обстріли без світла залишається частина споживачів у Запорізькій області.

На Херсонщині та Миколаївщині триває фіксація та ліквідація наслідків повені, яка виникла через підрив окупантами Каховської ГЕС.

Були знеструмлення через негоду (Кіровоградська, Сумська та Чернігівська області). Внаслідок технологічних порушень знеструмлювалися споживачі в Одеській та Дніпропетровській областях.

Хоча через різке зниження рівня води у нижньому водосховищі Дніпровської ГЕС гідроагрегати станції працюють з обмеженнями, енергетична система працює стабільно. Триває масштабна ремонтна кампанія на атомних та теплових електростанціях у межах підготовки до опалювального сезону. Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 570 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

10:42 Звільнено 7 населених пунктів: Лобкове, Левадне, Новодарівка, Нескучне, Сторожеве, Макарівка, Благодатне, підтвердив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

За минулий тиждень наступальних дій:

на Бахмутському напрямку просування українських військ становили на лівому фланзі – півтора кілометра, на правому фланзі – три з половиною кілометри.

у Донецькому та Таврійському операційних районах просування угруповання Сил оборони України становило шість з половиною кілометрів, площа звільненої української землі на східному та південному напрямках – понад 100 квадратних кілометрів.

Станом на нині проводиться наступ на Бахмутському напрямку, наші війська продовжують штурмові дії, є успіх в районі Берхівського водосховища: просування наших військ за минулу добу тут становило 250 метрів, а на Торецькому напрямку українські війська просунулися на 200 метрів.

Наразі на напрямках, де наші війська в обороні, жодної позиції не втрачено, російські окупанти здійснюють активні артилерійські обстріли з усього спектру озброєння та завдають авіаційні удари.

Протягом минулої доби на Бердянському напрямку просунулися від 500 метрів до 1 кілометра, площа території, взятої під контроль, сянула трьох квадратних кілометрів.

 

 

10:36 Вночі росіяни із району Каспійського моря крилатими ракетами типу Х-101/555 атакували Київ, всі ворожі цілі ліквідованіповідомили в КМВА.

 

 

10:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми місяцями Росія, найімовірніше, працювала над забезпеченням довгострокових поставок великих обсягів безпілотних літальних апаратів-камікадзе. Поставляючи таку зброю, Іран продовжує порушувати резолюцію 2231 Ради Безпеки ООН.

Росія, ймовірно, перейшла від отримання невеликих поставок іранських безпілотних літальних апаратів-камікадзе повітряним транспортом до більших партій кораблями з Ірану через Каспійське море. Після вторгнення цей "міжнародний транзитний коридор північ-південь" набув значно більшого значення. Це дозволяє Росії отримати доступ до азіатських ринків, включаючи поставки зброї, у спосіб, який, як вона сподівається, буде менш вразливим до міжнародних санкцій.

Росія також працює над запуском внутрішнього виробництва безпілотних літальних апаратів-камікадзе, майже напевно за підтримки Ірану. Росія, ймовірно, інвестує в безпілотні літальні апарати-камікадзе, тому що це надає їй відносно дешевий ударний потенціал великої дальності в той час, коли вона витратила значну частину своїх запасів крилатих ракет в Україні.

 

 

10:14 Німеччина наростить поставки танків Leopard 1 Україні, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус: "Ми не зможемо замінити кожен танк, що вийшов з ладу, але з липня ми будемо нарощувати поставки Leopard 1A5". До кінця року планується поставити ЗСУ понад 100 таких танків.

 

 

10:02 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 12 червня українські війська продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту.

• За повідомленнями, 12 червня російські війська перейшли в контрнаступ після того, як 11 червня українські війська досягли тактичних успіхів на виступу поблизу Времівки на заході Донецької області.

• Російські мілблогери стверджують, що погані погодні умови змусили російську авіацію приземлитися, що ускладнило російську оборону від українських атак поблизу адміністративного кордону між Донецькою та Запорізькою областями

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 11 червня оголосив, що отримав наказ від міністерства оборони Росії підпорядкувати свої сили російському військовому командуванню. Пізніше він заявив, що після нещодавніх "провокаційних заяв про необхідність припинення існування приватної військової компанії "Ваґнера" набирають у 2,5 раза більше рекрутів, заявивши, що російські добровольці приєднуються до "Ваґнера", щоб уникнути підписання контрактів з міноборони РФ. Пріґожин звинуватив російське міноброни у використанні цієї спроби формалізації, щоби завдати шкоди ПВК "Ваґнер" на тлі поточних українських контрнаступів.

• Зусилля російського міноборони, ймовірно, спрямовані на централізацію контролю над російським нерегулярним персоналом і постачанням у відповідь на контрнаступ України, а також на обмеження незалежності Пріґожина.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров продовжує намагатися риторично приєднатися до міністерства оборони Росії та дистанціюватися від фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на південь від Кремінної.

• Українські та російські сили здійснили обмежені наземні атаки навколо Бахмута.

• Російські війська здійснили обмежені наземні удари на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські війська здійснили наземні удари в районі адмінмежі Донецької та Запорізької областей і досягли перемог станом на 12 червня.

• Російські джерела повідомляли, що українські війська вели обмежені контрнаступальні дії на південний захід від Оріхова.

• Повідомляється, що на відеозаписах, поширених у соціальних мережах 12 червня, російські загороджувальні війська стріляють по російських військах, які залишили свої позиції десь в Україні.

• Росія продовжує посилювати правовий режим на окупованих територіях України в умовах воєнного стану.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 216 650 (+470) осіб,

танків – 3935 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7642 (+6) од.,

артилерійських систем – 3766 (+20) од.,

РСЗВ – 601 (+0) од.,

засобів ППО – 363 (+1) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 300 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3309 (+2) од.,

крилатих ракет – 1171 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6473 (+2) од.,

спеціальної техніки – 511 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

115,2% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  44,1% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

107,9% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

122,2% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

  53,9% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,9% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:34 Внаслідок нічної ракетної атаки РФ по Кривому Розі загинуло щонайменше 6 людей, повідомив голова міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

 

 

09:1Вночі росіяни завдали удару зі стратегічної авіації – восьми бомбардувальників Ту-95мс з району Каспію, а також кількома ударними дронами з південного напрямку, випущено 14 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та до чотирьох БпЛА «Shahed-136/131». Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил знищено 10 крилатих ракет та один ударний дрон. У Кривому Розі ракети влучили в житловий сектор, зокрема в п’ятиповерховий будинок…

Під ранок рашисти здійснили повторну атаку з Каспійського моря трьома Ту-95мс. За попередніми даними, цього разу до України долетіла лише одна крилата ракета, яку знищено українською ППО.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергових ударів по Україні.

Попередньо, ворог застосував 14 крилатих ракет Х-101/555, з яких 10 було знищено протиповітряною обороною. Також завдав авіаційного удару 4 «шахедами», 1 знищено нашими захисниками.

Кривий Ріг. Є влучання в п'ятиповерховий будинок та інші цивільні об'єкти інфраструктури. На жаль, є постраждалі у вкрай важкому стані. Інформація уточнюється.

Протягом минулої доби російські окупанти застосували 2 крилаті ракети морського базування “Калібр” по житлових будинках на Харківщині. Крім того, ворог завдав 31 авіаційного удару та здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Білопілля Сумської області та Шевченкового Харківської області, знищено житлові приватні будинки. Також російські терористи скинули на місто Оріхів Запорізької області 3 керовані авіабомби, загинула одна цивільна людина, зруйновано приватні будинки. Внаслідок авіаудару по Авдіївці є поранені цивільні люди, пошкоджений будинок культури та житлові багатоповерхівки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжують перебувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби, що минула, ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Тимоновичі та Хотіївка Чернігівської області; Середина-Буда, Товстодубове, Сопич, Заруцьке, Гірки, Білопілля, Юнаківка, Запсілля і Степок Сумської області, а також Івашки, Ветеринарне, Висока Яруга, Стрілеча, Мороховець, Огірцеве, Гатище та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаударів в районах Мілового і Кислівки Харківської області та Новоселівського на Луганщині. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Масютівка, Лиман Перший Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого на Харківщині та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Ямпіль, Спірне та Веселе. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка на Луганщині та Ямполівка, Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Благодатне, Новомаркове, Калинівка Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Південне та Суха балка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Сєверного. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Керамік, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 ворожих атак в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаударів в районах Старомихайлівки та Красногорівки. В той же час, здійснив артилерійські обстріли Мар’їнки, Георгіївки, Максимільянівки, Побєди, Новомихайлівки та Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Благодатного. Завдав авіаційних ударів в районах Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка, Времівка та Благодатне Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів. Зокрема це Времівка, Зелене Поле і Новопіль Донецької області; Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Оріхів, Жереб’янки, Лобкове і Кам’янське Запорізької області; Новоберислав, Веселе, Козацьке, Чорнобаївка, Дніпровське, Янтарне, Берегове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Триває примусова паспортизація громадян України в Мелітополі Запорізької області. Так, окупанти активно погрожують батькам випускників щодо неможливості отримання атестатів про закінчення школи в разі відмови отримання підлітками російського паспорта.

В Херсонській області російські загарбники активно вивозять награбоване майно із затоплених населених пунктів. Зокрема, до Голої Пристані під виглядом гуманітарної допомоги прибувають пусті вантажівки, які російські військовослужбовці завантажують награбованим – побутовою технікою, меблями та іншим майном.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також наші воїни знищили ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 3 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси, район зосередження особового складу противника та 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

 

13.06.2023