473-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:41 Через підтоплення, спричинене аварією на Каховській ГЕС, загинуло шестеро людей, заявив директор департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Віктор Вітовецький. Зі слів міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, 35 осіб вважаються зниклими безвісти.

 

 

21:08 Міністерство оборони Росії заявило, що вночі проти 11 червня ЗСУ атакували російський розвідувальний корабель "Приазов'я" за допомогою шести морських безпілотників за 300 кілометрів від берега. Росіяни стверджують, що судно не постраждало.

 

 

20:25 У Якимівці на тимчасово окупованій частині Запорізької області партизани підірвали залізничний міст, який окупанти використовували для постачання зброї з Криму.

 

 

19:39 Сили оборони України звільнили від росіян село Нескучне у Донецькій області, розташоване неподалік від Великої Новосілки. Про це повідомив батальйон "Арей" зі складу 129-ї обр сил Територіальної оборони. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр поінформувала про звільнення сусідської Макарівки.

 

 

19:00 Відбувся черговий обмін полоненими: Україна повернула 95 людей з російського полону, повідомив Андрій Єрмак. Серед них 93 рядових та сержантів і двоє офіцерів, зокрема, полонені з Маріуполя, ЧАЕС, острову Зміїний, з-під Бахмута, а також захисники "Азовсталі", вдалося повернути учасників спецоперації, які летіли на гелікоптері в оточений Маріуполь, на "Азовсталь".

 

 

 

18:52 Росіяни обстріляли човен, яким евакуйовувалися люди з лівого берега Дніпра у зоні підтоплення. Троє осіб загинуло. Ще десятеро дістали поранення, серед них двоє правоохоронців. Як повідомляє Херсонська обласна адміністрація, серед загиблих був 74-річний чоловік, який власним тілом прикрив жінку під час стрілянини - росіяни розстріляли його в спину.

 

 

18:30 Росіяни підірвали дамбу біля Новодарівки у Пологівському районі Запорізької області, щоб не допустити прориву своїх оборонних укріплень під час наступу українських сил, розповів в етері телемаратону речник Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень. З його слів, обидва береги річки Мокрі Яли затопило. Шершень запевнив, що дії росіян не вплинуть на перебіг контрнаступальних дій: “Ми провадимо далі”.

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового масованого авіаційного удару по Україні, застосувавши іранські ударні БпЛА типу “Shahed-131/136”. Всього, протягом доби, ворог завдав 25 авіаційних ударів. Також здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Марїнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 19 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаційних ударів по населених пунктах Білопілля Сумської області та Колонтаїв Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина-Буда, Фотовиж, Олександрівка Сумської області, а також Івашки, Ветеринарне, Стрілеча, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Кругле, Бударки, Бузове, Чугунівка, Амбарне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Берестового Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Западне, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаударів по населених пунктах Невське Луганської, а також Іванівка та Торське Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Новоселівське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаударів в районі Торецька Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Роздолівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Залізне, Північне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав, там же завдав авіаційних ударів. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 12 ворожих атак в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли поблизу Красногорівки, Гострого, Георгіївки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Золота Нива, Благодатне та Нескучне Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне і Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новоберислава та Козацькогт Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли, зокрема, населених пунктів Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Малі Щербаки, Степове та Кам'янське Запорізької області; Очаків Миколаївської області.

Останнім часом, серед мобілізованого особового складу противника відзначаються пригнічений настрій через нерозуміння завдань та цілей так званої «спеціальної воєнної операції». Також на моральний стан російських окупантів впливає невизначеність термінів залучення до бойових дій та перебування у складі збройних сил.

Російська федерація, у розв’язаній нею війні, продовжує зазнавати значних втрат у живій силі. Зокрема, через безуспішні штурмові дії та спроби покращити своє тактичне положення на Бахмутському напрямку, багато особового складу втратили підрозділи повітряно-десантних військ.

Оборонній промисловості російської федерації даються взнаки міжнародні санкції. За наявною інформацією, великі партії 122 та 152 мм артилерійських боєприпасів 2023 року виробництва, заборонені до використання через їх самодетонацію. До того ж, відзначається погіршення рівня забезпечення підрозділів окупантів озброєнням та військовою технікою.

Авіація сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та радіолокаційну станцію противника.

 

 

17:50 Воїни 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка посунули лінію фронту, захопивши ворожу позицію на Авдіївському напрямку. Атака відбулася кілька днів тому, повідомив Генштаб ЗСУ.

 

 

17:39 Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти 178 громадян Росії. Із них 81 особа має подвійне громадянство - в них були українські паспорти. У санкційному списку, зокрема, є судді Конституційного суду РФ вкупі з головою суду Валерієм Зорькіним.

 

 

17:14 Через вчорашні потужні зливи від гірських річок постраждали Дрогобицький і Стрийський райони Львівщини, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький:

• У Східниці рівень води Східничанки піднявся на 1,5 м, береги розмиті, затоплені 6 вулиць, близько 100 житлових будинків, 10 готелів, 11 магазинів, 15 автомобілів, пошкоджені 5 місцевих мостів; газо- та водопостачання, а також на ⅔ електропостачання селища тимчасово припинили;

• Через пошкодження 1 моста в с. Новий Кропивник та 2 мостів в с. Перепростиня відсутній доїзд до 16 населених пунктів.

• У Підгородцях та Уричі на Стрийщині підмило дорожнє полотно, у найбільш небезпечному місці рух перекрили.

• Дорога Східниця – Верхнє Синьовидне: є численні підмиви, руйнація асфальтобетонного покриття, водостічних труб, пошкодження пішохідних доріжок, габіонних підпірних стінок, часткове пошкодження моста в с. Підгородці та с. Урич.

• Дорога Турка – Східниця: в с. Рибник зсув ґрунту з руйнуванням габіонної підпірної стінки, рух цією ділянкою дороги ускладнений.

• Рух зі Східниці в напрямку на Новий Кропивник унеможливлений у зв’язку з руйнуванням моста через Східничанку

• Проїзд дорогою Новий Кропивник – Перепростиня наразі неможливий.

 

 

16:39 Берегова лінія Одеської області очищена від того, що принесло морем з Херсонщини, яку затопило після підриву Каховської ГЕС, повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

 

16:21 Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов записав відеоролик про режим інформаційної тиші на тлі українського наступу - усі пів хвилини, які триває сюжет, Буданов сидить у кадрі мовчки. На титрах ролика зазначено: "Далі буде… Плани люблять тишу".

 

 

15:42 У відповідь на наказ Шойґу, що зобов'язує добровольців укласти контракт для офіційного ведення служби в російській армії, Прігожин заявив, що найманці ПВК "Ваґнер" не будуть підписувати контракти з міноборони РФ.

 

 

15:14 У Всіхсвятській церкві у Києво-Печерській лаврі з нагоди 325-річчя освячення відбувся молебень за гетьмана Івана Мазепу, коштом якого було побудовано храм. Виконувач обов'язків намісника лаври архимандрит Авраамій підкреслив, що молебень є історичною для Лаври подією. "Завдяки тому, що відновлюється історична справедливість у стінах Свято-Успенської Києво-Печерської лаври з благословіння нашого предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звучатиме молитва за упокій душі ктитора - гетьмана Івана Мазепи. Це започаткує традицію, коли у повсякденних лаврських молитвах звучатимуть імена ктиторів, котрі вклалися в розбудову Лаври", - сказав він.

 

 

14:48 В Києві завершили позапланову перевірку захисних споруд, повідомляють в Київській міській державній адміністрації. Придатними є 65%, ще 21% можуть бути придатними за умови належного облаштування, 14% не відповідають технічним умовам приміщень. З цих 35% в тій чи іншій мірі непридатних укриттів 53% належить до сфери управління районних державних адміністрацій, 35% - до приватної форми власності, 11% - до державної сфери управління, 1% - до сфери управління КМВА. Під час перевірки інспекції фіксували оперативність доступу до притулків: закритими виявлено - 0,3% укриттів.

 

 

14:22 Площа затоплених через підрив РФ Каховської ГЕС територій у Херсонській області зменшилася майже вдвічі: з 139 до 77,78 км²,  повідомляє обласна військова адміністрація.  Протягом вчорашнього дня вода відійшла з трьох сіл Бериславського району – Миколаївки, Львове та Ольгівки. На правому березі підтопленими залишаються 32 населені пункти, в яких пішли під воду 3821 житловий будинок. На тимчасово окупованих територіях підтоплено 14 населених пунктів. Потроху осушуються шляхи між селами.

 

 

13:55 Президент Чехії Петр Павел зустрівся з українською дівчинкою Поліною, яку зацькували чеські школярі. Кілька днів тому під час екскурсії двоє учнів образили українку, сказавши, що "Росія найкраща". Дівчинка сказала відповідь, що "Росія – гімно", тоді один із хлопців плюнув їй в обличчя. Профільні міністерства Чехії засудили цькування дівчини; школа та батьки кривдників попросили пробачення в українки. Петр Павел заявив: "Я загалом засуджую знущання, приниження та насильство у школах. А у випадку з дитиною, якій через війну довелося покинути свою країну і друзів, і якій ми запропонували притулок, це особливо ганебно", – обурився президент Чехії.

 

 

 

13:19 Збройні Сили України підтверджують звільнення села Благодатне, що південніше від Великої Новосілки у Донецькій області, у напрямку українського контрнаступу. Відео з підняттям синьо-жовтого прапора у селі оприлюднила 68-ма окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша.

 

 

12:33 Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу зобов'язав добровольців укласти контракт для офіційного ведення служби в російській армії. Згідно з указом Шойґу, граничний термін для укладення контракту – 1 липня 2023 року. Очевидно, що йдеться і про ПВК "Ваґнер".

 

 

12:16 Вранці у неділю рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 9,35 м. За добу рівень води знизився на понад метр, а від моменту підриву – більш ніж на 7 м, заявили в Укргідроенерго. Рівень на позначці "Херсон" становить 4,18 м; за добу показник знизився на 0,54 м. Середній показник відпливу становить 4–5 сантиметрів на годину. 

 

 

12:01 Станом на сьогодні вже маємо формалізацію підтримки членства України в Альянсі з 20-ма державами-членами, заявив заступник голави Офісу президента Ігор Жовква. Для вступу до НАТО необхідна згода 31 країни.

 

 

11:37 За наявною інформацією стало відомо, що противник здійснює переміщення своїх найбільш боєздатних частин з Херсонського напрямку, це насамперед підрозділи морської піхоти, повітряно-десантних військ та 49-ї армії – повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, зазначивши:

"Тому стає очевидним мета підриву Каховської ГЕС росіянами. Так, враховуючи власні втрати та обмеженість у резервах, тим самим розуміючи нездатність стримати український наступ на різних напрямках, командування російських окупаційних військ вирішило "звузити" можливу географію активних дій ЗСУ.
Підрив Каховської ГЕС вочевидь здійснювався з розрахунку не допустити проведення наступу Силами оборони України на Херсонському напрямку та вивільнити необхідні резерви для їх перекидання на Запорізький та Бахмутський напрямки.
Також руйнуванням Каховської ГЕС російське керівництво намагається відволікти частину сил та ресурсів Сил оборони України на ліквідацію техногенної катастрофи, тим самим унеможливити звільнення окупованих територій на лівобережній частині Херсонської області".

 

 

11:26 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 73 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:07 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:56 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Руйнування Каховської дамби 6 червня 2023 року майже напевно серйозно порушило роботу основного джерела прісної води на окупованому Кримському півострові – Північно-Кримського каналу.

Північно-Кримський канал бере воду з Каховського водосховища з водозабору, що розташований вище дна водосховища. Ймовірно, до 9 червня 2023 року рівень води у водосховищі впав нижче рівня входу, і незабаром вода перестане надходити до Криму.

Це зменшить доступність прісної води на півдні Херсонської області та півночі Криму. Однак російська влада, найімовірніше, задовольнить нагальні потреби населення у воді за допомогою водосховищ, нормування води, буріння нових свердловин і доставки бутильованої води з Росії. Водночас громади на контрольованих Росією та Україною сторонах затопленого Дніпра стикаються з санітарною кризою з обмеженим доступом до безпечної води та підвищеним ризиком захворювань, що передаються через воду.

 

 

10:40 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 10 червня українські війська вели контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках фронту.

• Російські війська в Запорізькій області продовжують оборонятися від українських атак відповідно до обґрунтованої тактичної оборонної доктрини.

• Російські мілблогери продовжують наголошувати на переважаючих можливостях Росії в радіоелектронній боротьбі як на ключі до зриву українських атак.

• Російські джерела стверджували, що українські сили мають тактичні переваги у проведенні штурмів вночі завдяки наданому Заходом обладнанню з кращими системами нічної оптики.

• Російські джерела продовжують підкреслювати роль дефіцитних російських термобаричних артилерійських систем ТОС-1А на рівні військового округу в захисті від українських контрнаступальних операцій, хоча українські сили знищили принаймні дві з цих ключових систем за останні дні.

• Зараз українські сили намагаються провести надзвичайно складну тактичну операцію – фронтальний штурм підготовлених оборонних позицій, ускладнений відсутністю переваги в повітрі, і ці початкові атаки не слід екстраполювати на прогнозування всіх українських операцій.

• Глава Чечні Рамзан Кадиров встановив чітку риторичну межу між критикою міністерства оборони Росії та критикою президента Росії Путіна.

• Під час чергового ракетно-безпілотного удару по Україні в ніч з 9 на 10 червня російські війська обстріляли український оперативний аеродром.

• Російські війська незначно просунулися на північний схід від Куп’янська та продовжили наземні атаки поблизу Кремінної.

• Російські й українські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута.

• Російські війська продовжували обмежені наземні обстріли на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили продовжували обмежені наземні атаки поблизу адміністративного кордону між Донецькою та Запорізькою областями та станом на 10 червня досягли незначних успіхів у цьому районі.

• Міністерство оборони Росії 10 червня повідомило, що планує офіційно оформити організацію добровольчих формувань.

• Росія продовжує зміцнювати централізований медіаапарат на окупованих територіях.

 

 

10:15 В ООН заявили, що Росія не надає доступу до територій, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. Зі слів заступника генерального секретаря з гуманітарних питань Мартіна Гріффітса, ООН працює здебільшого через українські організації. Їм вдалося допомогти майже 30 000 потерпілим на підконтрольних Україні територіях. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця підтвердив, що Росія продовжує відмовляти ООН у доступі на окуповану територію. "Я та мої колеги у Нью-Йорку закликали Росію надати доступ для ООН. Гріффітс каже, що не отримав позитивної реакції від посла Росії в ООН, з яким він зустрічався", прокоментував Кислиця.

 

 

09:59 Офіс президента оприлюднив відео з обмілілого Каховського водосховища. "Так виглядають видимі наслідки екоциду – Каховське водосховище, якого більше немає", прокоментувала радниця Андрія Єрмака Дарія Зарівна.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 215 640 (+980) осіб,

танків – 3926 (+17) од.,

бойових броньованих машин – 7631 (+24) од.,

артилерійських систем – 3736 (+19) од.,

РСЗВ – 601 (+1) од.,

засобів ППО – 362 (+0) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 299 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3300 (+37) од.,

крилатих ракет – 1171 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6461 (+33) од.,

спеціальної техніки – 509 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

114,9% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  44,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

107,7% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

121,3% артилерійських систем (з них 5,5% за минулий тиждень),

  53,9% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,8% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень).

 

 

 

08:44 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:40 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, не рахуючись із втратами. Для досягнення своїх цілей продовжує тактику терору.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 8 ракет, зокрема 4 крилаті ракети наземного базування “Іскандер”, та 35 іранських ударних БпЛА типу “Shahed” по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 2 крилаті ракети та 20 ударних БпЛА типу “Shahed”.

Крім того, ворог завдав 92 авіаційних ударів та здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, зруйновано та пошкоджено приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 35 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Чуйківка, Харківка, Соснівка, Вовківка, Степок, Велика Писарівка, Попівка, Дмитрівка Сумської області, а також Уди, Стариця, Вовчанськ, Бударки, Нестерне та Мала Вовча на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Петро-Іванівка, Новомлинськ, Западне, Масютівка, Кислівка, Табаївка на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Невське, Ямполівка, Зарічне, Лиман, Спірне, Веселе, Роздолівка та Рай-Олександрівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Білої Гори, успіху не мав. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Біла Гора, Диліївка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Залізне та Північне.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки. В той же час ворог здійснив артилерійські обстріли в районах Гострого, Максимільянівки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви та Великої Новосілки та обстріляв з артилерії Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційних ударів в районах Новопавлівки, Гуляйполя та Оріхова Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів. Серед них Времівка, Новосілка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Степове та Кам'янське Запорізької області; Золота Балка, Садове та місто Херсон.

Через відсутність юридичної норми щодо кінцевих термінів проходження військової служби за мобілізацією у російській армії, відсутність значних досягнень на полі бою та поширення панічних настроїв щодо майбутніх перспектив, серед російських мобілізованих почастішали випадки невиконання наказів, саботажу, нестатутних взаємин, а також дезертирства. Для вирішення цих проблем начальник генерального штабу збройних сил рф прийняв рішення, згідно якого командирам з’єднань та військових частин наказано виявляти та відряджати таких осіб до штурмових рот для подальшого використання їх у так званих “м’ясних штурмах”.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також наші захисники знищили 4 ворожих розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції та ще 4 важливих об’єкти противника.

11.06.2023