471-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:38 Збройні Сили України вразили командний пункт росіян у селі Щасливцеве біля Генічеська, який раніше відвідував Владімір Путін. Локацію ідентифікував twitter-користувач Benjamin Pittet за відео "прильоту".

 

 

19:19 Венеційська комісія рекомендувала Україні відкласти імплементацію "закону про олігархів", сказав міністр юстиції Денис Малюська у відеозверненні. Зі слів міністра, дискусії щодо закону були "вкрай важкими", проте сподівання олігархів, що "закон просто похоронять", не справдилися. "Це досить детально обговорено на засіданні – [відкласти] з огляду на війну... Справа в тому, що війна істотно змінює баланс сил в Україні, істотно зменшує вплив олігархів, і це як руйнування їхніх підприємств, так і функціонування органів державної влади під час війни. Тому належним чином оцінити вплив закону про олігархів на політичну систему, на правову систему вкрай складно", – переказав Малюська.

 

 

18:54 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Повністю ігнорує Міжнародне гуманітарне право. Для досягнення своїх цілей продовжує застосовувати тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли цивільних об’єктів, зокрема і житлових кварталів.

За уточненою інформацією, в період з 00:00 ночі до 04:20 ранку, російські окупанти завдали удару по Україні іранськими ударними БпЛА типу “Shahed” та крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних Сил України у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 4 із 7 крилатих ракет Х-101/Х-555, 4 із 10 ударних БпЛА “Shahed”, “Ланцет” та 4 БпЛА оперативно-тактичного рівня (“Орлан-10” і “Supercam”).

Загалом протягом доби ворог завдав 8 ракетних ударів по цивільних будинках міста Звягель Житомирської області та по околицях Харкова.

Крім того, завдав 58 авіаційних ударів та здійснив 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні будинки, лікарню та іншу цивільну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжують перебувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, посилює склад угруповання прикриття кордону за рахунок підрозділів територіальних військ. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Леонівка, Грем’яч Чернігівської області; Хлібороб, Сорокине, Іскрисківщина, Юнаківка, Миропілля, Славгород та Велика Писарівка Сумської області, а також понад 20 населених пунктів на Харківщині, серед них Басове, Ветеринарне, Висока Яруга, Ізбицьке, Верхня Писарівка, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Бударки і Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Невське Луганської області та Ямполівка, Дронівка, Сіверськ, Спірне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Богданівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Білої Гори і Торецька Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Званівка, Никифорівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Калинівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалі спроби наступу неподалік населених пунктів Сєверне та Невельське. Завдав авіаційних ударів у районах Василівки і Первомайського. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Новодонецьке, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник зазнав втрат. В той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Георгіївка, Мар’їнка, Острівське, Курахове, Дачне, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Велика Новосілка та Благодатне Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Новоукраїнка, Золота Нива та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районі Новосілки Донецької області та Ольгівського, Гуляйполя і Степового Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них Бурлацьке, Зелене Поле, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я та Кам'янське Запорізької області та місто Херсон.

В Арапівці Луганської області дезертирували близько 90 військовослужбовців російських окупаційних військ, які самовільно залишили бойові позиції.

Авіація сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та 5 артилерійських підрозділів ворога на вогневих позиціях.

 

 

 

18:35 Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що за підривом греблі Каховської ГЕС стоїть Росія. "Греблю не бомбили (як звинувачує РФ, – ред.). Вона була знищена вибухівкою, встановленою у місцях розташування турбін. Ця територія перебуває під контролем Росії... Якщо це сталося на території, яка перебуває під контролем Росії, важко повірити, що це міг бути хтось інший", – сказав Боррель.

 

 

18:10 The New York Times пише, що супутники США зафіксували вибух на Каховській ГЕС за короткий час перед її руйнуванням інфрачервоні датчики виявили тепловий слід, що відповідає сильному вибуху.

 

 

17:56 Міністерство закордонних справ України запросило тимчасового повіреного Угорщини "для предметної розмови" через інформацію про видачу угорським службам 11 військовослужбовців із Закарпаття, полонених Росією. Речник МЗС Олег Ніколенко зауважив, що звільнення поневолених – "це завжди гарна новина", водночас додав, що угорському дипломату також наголосили "на необхідності координації взаємодії з таких чутливих питань, як звільнення військовополонених". Офіційний Київ попросив надати детальну інформацію про наших громадян і закликав забезпечити невідкладний доступ для українського консула.

 

 

17:29 Президент Росії Владімір Путін і розпорядник адміністрації білоруського президента Олександр Лукашенко анонсували розміщення ядерної зброї в Білорусі під час зустрічі в Сочі. Путін сказав, що 7–8 липня завершиться підготовка споруд, "і одразу ж розпочнемо заходи, пов'язані з розміщенням на вашій території відповідних видів зброї".

 

 

17:05 У прикордонні в Чернігівській області на міні підірвався автомобільзагинув один поліціянт, його колегу госпіталізували з травмами. 

 

 

16:31 За підсумком І кварталу 2023 року у річному вимірі зменшення ВВП становило 10,5% – це значно краще, ніж попередні оцінки Мінекономіки (-14,1%), повідомила перший віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко. "Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидшими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни", – прокоментувала Свириденко.

 

 

16:14 Київська прокуратура повідомила про підозру очільникові управління Святошинської РДА та підряднику через розкрадання 800 тисяч гривень бюджетних коштів на ремонті укриттів. Під час огляду укриттів правоохоронці зафіксували факти невиконання робіт в повному обсязі, неякісне виконання робіт і суттєве завищення їх вартості.

 

 

15:25 Сили оборони України за попередню добу просунулися на деяких ділянках на бахмутському напрямку на 1,2 кілометра, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. "Скориставшись тим, що ворог проводить ротаційні заходи, що ті підрозділи, які заходять, не до кінця знають місцевість, не провели відповідні рекогносцировки і злагодження – ми завдали удари і вже впродовж декількох днів проводимо штурмові дії", – розповів Череватий. Він уточнив, що ці дії проводяться у рамках оборонної операції; головне завдання – максимально шкодити ворогу і вибивати його бойовий потенціал. Підсумовуючи хід боїв, Череватий зазначив, що російська "надмінність" завдяки героїзму і професіоналізму наших воїнів "вже давно в минулому": "Зараз вони думають про те, як би день простояти і ніч протриматись. Тобто вони думають, звідки і як ми будемо завдавати удари".

 

 

15:09 Росіяни обстріляли лікарню в місті Гуляйполе, Запорізька область. Офіс президента повідомляє про двох загиблих працівників лікарні – молодшу медичну сестру та сантехніка. Ще двох людей поранено.

 

 

 

14:46 Наразі виробництво електроенергії забезпечує потреби споживачів, заявили в "Укренерго". Однак гідроелектростанції працюють зі зниженою потужністю, щоб зменшити наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. Триває літня ремонтна кампанія на енергоблоках теплових електростанцій. Національна енергетична компанія просить перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на ніч та день, щоби зменшити навантаження в енергосистемі та полегшити її балансування.

 

 

14:29 У неділю у Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи – 11 червня 2023 року у день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, збудованій коштом гетьмана, відбудеться богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму. "У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською Церквою. Жодна з українських Церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість у московському патріархаті «проклинати» Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено", – прокоментували у Міністерстві культури. Під час урочистостей за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а також презентовано новий проєкт – Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба" (локація – Онуфріївська вежа).

 

 

14:10 Віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн повідомив, що представники Російської православної церкви передали угорській стороні 11 українських військовополонених із Закарпаття. Раніше представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що Україна не має інформації про видачу поневолених. Українське МЗС в рамках механізмів Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими зв'язувалося з угорськими колегами й не отримало офіційних підтверджень. Юсов сказав у коментарі "РБК-Україна", що ця інформація або загалом не відповідає дійсності, або ж ішлося про певну спецоперацію чи співпрацю за участю певних неофіційних структур. Спікер ГУР припускає, що Росія могла готувати спецоперацію для відбілювання підсанкційної РПЦ. "На жаль, Російська Федерація продовжує використовувати найбільш чутливі теми, зокрема долі військовополонених, не для вирішення гуманітарних питань і виконання міжнародних зобов'язань, а для проведення окремих інформаційно-психологічних операцій", – констатував Юсов.

 

 

13:39 Через три доби після руйнації Каховської ГЕС Міністерство внутрішніх справ озвучило першу інформацію про жертви: загинуло четверо людей; 13 осіб зникло безвісти. Під час евакуації травмовано 11 людей.

 

 

13:11 OSINT-спільнота GeoConfirmed фіксує мовчанку у висвітленні українських наступальних дій на фронті з обох боків. Водночас дослідники зауважують: наразі всі повідомлення з передової є припущеннями, які базуються переважно на російських телеграм-звітах, але якщо раніше зазвичай там повідомляли "все відбито", то тепер пишуть про "важкі бої" та "відхід на резервні позиції". "Українці дотримуються суворого контролю щодо розповсюдження кадрів. Росіяни зазвичай поширюють кадри українських втрат. Але чи росіяни продовжуватимуть це робити, якщо ці українські втрати буде зафіксовано настільки глибоко за межею російських ліній?" – коментує GeoConfirmed.

 

Графіка GeoConfirmed

 

 

13:02 Швеція дозволить базувати війська НАТО на своїй території ще до офіційного вступу в Альянс. "Це рішення є чітким сигналом для Росії, а також посилює оборону Швеції", – йдеться у спільній заяві прем'єр-міністра Ульфа Крістерссона і міністра оборони Поля Джонсона.

 

 

12:35 На всіх ділянках фронту ситуація напружена, рапортує заступниця міністра оборони України Ганна Маляр:

Схід – епіцентр: Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої.
На всіх напрямках ворог завдає авіаційні удари та здійснює артилерійські й мінометні обстріли. Втім, ворогу не вдається досягти своїх цілей. Наші оборонці відбивають атаки.
На Бахмутському напрямку ворог стягує резерви і намагається утримати займані позиції. Робить спроби атакувати, але не вдається. Зараз наші оборонці ведуть активні бойові дії на декількох ділянках Бахмутського напрямку.
Південь: На Запорізькому напрямку противник веде оборонні дії. Тривають позиційні бої.

 

 

12:21 Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення про повернення "скіфського золота" Україні – суд в Гаазі повністю відмовив у касаційній скарзі окупаційній адміністрації кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яке задовольнило позовні вимоги України. Відтак музей Алларда Пірсона передасть Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”.

 

 

12:09 За вечір рівень води у Херсоні впав на 20 сантиметрів, заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Станом на 9 червня у 32 населених пунктах Херсонщини затоплено 3624 домівки. Евакуйовано 2352 людини та близько 550 тварин. Незважаючи на падіння рівня води, Прокудін закликає мешканців евакуйовуватися. "Перечекати там – не варіант. Не наражайте себе на смертельну небезпеку", – наголосив голова адміністрації.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Чорноморська зернова ініціатива 17 травня 2023 року була продовжена на 60 днів. Однак Росія майже напевно продовжує перешкоджати експорту зерна, навмисно сповільнюючи перевірки та активно блокуючи деякі судна. Зараз перевіряють лише одне-два судна на день, у порівнянні з шістьма-вісьмома восени 2022 року.

Росія, ймовірно, намагається домогтися поступок у питанні відновлення роботи трубопроводу Тольятті-Одеса, який експортує аміак з Росії через Україну. Ситуацію ускладнює те, що в останні дні трубопровід був пошкоджений і наразі не працює.

Імовірно, російська риторика та перешкоджання Чорноморській зерновій ініціативі будуть лунати за кілька тижнів до наступного кінцевого терміну її продовження 16 липня 2023 року.

 

 

11:33 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 112 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 66 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 4 особи та 41 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:22 Внаслідок нічного російського ракетно-дронового удару по території України зафіксовано пошкодження 2 об’єктів газовидобутку та лінії електропередачі в Житомирській області, а внаслідок артобстрілу є влучання в один з об’єктів оператора ГТС України у Запорізькій області, триває ліквідація наслідків, повідомили в Міненерго.

Спеціалісти Укргідроенерго застосовують оперативне регулювання (зменшують обсяги скиду води) з урахуванням необхідності забезпечення балансу енергосистеми та мінімізації наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС.

Станом на ранок рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 11,74 м, а у ставку-охолоджувачі окупованої Запорізької АЕС – 16,66 м, цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції. Експерти Енергоатому моніторять ситуацію.

 

 

11:16 Рівень води у Каховському водосховищі у районі Нікополя у ранці п'ятниці становить 11,74 м, заявили в Укргідроенерго. За добу вода впала ще на метр, а від ранку 6 червня рівень води – загалом вже на 4,7 метра. 

 

 

11:01 Пентагон нині планує оголосити про новий пакет військової допомоги для України на суму понад $2 млрдповідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. Гроші, виділені в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, підуть на закупівлю пускових установок і ракет Hawk, а також двох типів удосконалених зенітних ракет Patriot – Patriot Advanced Capability Missile-3 виробництва Lockheed Martin Corp. і GEM-T виробництва Raytheon Technologies Corp.

 

 

10:44 У російському Воронежі в багатоповерхівку врізався безпілотник. Губернатор області заявив, що є поранені. Росіяни припускають, що дрон летів у керунку аеродрому "Балтімор", але почав втрачати висоту.

 

 

10:29 Перехоплення СБУ підтверджує, що Каховську ГЕС підірвала диверсійна група окупантів: загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави – про це окупанти розповідають один одному в телефонній розмові, яку вдалося перехопити СБУ: "Там не они (українська сторона, – прим.) долбанули. Там наша диверсионная группа. Они хотели типа этой дамбой пугать. Пошло не по плану, а больше, чем они планировали".

 

 

10:07 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна провела контрнаступальні операції з різними результатами щонайменше на трьох ділянках фронту в рамках широких контрнаступальних заходів, які розгортаються з неділі 4 червня.

• Українські сили здійснили обмежену, але все ж значну атаку в західній Запорізькій області в ніч на 8 червня. Російські сили, очевидно, захищалися від цієї атаки доктринальним чином і, як повідомляється, відновили свої початкові позиції станом на 8 червня.

• Міністерство оборони Росії відповіло на українську атаку з нехарактерним рівнем злагодженості та похвалило підрозділи Південного військового округу за відбиття атаки та відновлення втрачених позицій.

• Російські джерела надали пояснення заявленим успіхам Росії під час атак 8 червня, високо оцінивши ефективне використання російськими військами систем радіоелектронної боротьби, підтримки з повітря та наземних мін проти українських сил.

• Схоже, що російські сили виконали свою офіційну тактичну оборонну доктрину у відповідь на українські атаки на південний захід від Оріхова.

• Українські атаки на західному Запоріжжі 8 червня не відображають повного обсягу українських можливостей у нинішньому контрнаступі.

• Додатково варто відзначити, що сили російського Південного військового округу, розгорнуті в цьому конкретному районі, ймовірно, є більш якісним угрупованням сил, ніж в інших частинах театру бойових дій, і їхні оборонні показники навряд чи відображатимуть оборонні можливості російських угруповань в інших місцях.

• Російські війська та окупаційна влада продовжують посилювати гуманітарні наслідки повені внаслідок прориву дамби Каховської гідроелектростанції.

• Повідомляється, що президент Росії Путін переніс свою щорічну пресконференцію з червня 2023 року на листопад або грудень 2023 року.

• Російські війська продовжували проводити обмежені наземні атаки на лінії Куп’янськ–Сватове та навколо Кремінної.

• Українські сили досягли обмежених успіхів навколо Бахмута, а російські сили здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили продовжували завдавати обмежені наземні удари по адміністративному кордону між Донецькою та Запорізькою областями.

• Міністерство оборони Росії продовжує позиціонувати себе як тверду владу над ВПК, наголошуючи на своїй здатності постачати нове обладнання на фронт.

• Повідомляється, що російська окупаційна влада вдається до каральних заходів проти цивільного населення в окупованій Україні через зменшення впливу російської окупаційної влади на цивільне населення.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 213 770 (+1010) осіб,

танків – 3901 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 7600 (+24) од.,

артилерійських систем – 3702 (+34) од.,

РСЗВ – 599 (+4) од.,

засобів ППО – 359 (+4) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 299 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3247 (+13) од.,

крилатих ракет – 1171 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6410 (+26) од.,

спеціальної техніки – 502 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

114,2% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

  43,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

106,8% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

120,2% артилерійських систем (з них 5,5% за минулий тиждень),

  53,8% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,6% засобів ППО (з них 1,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:11 У повітряному просторі Дніпропетровщини внаслідок атаки російських окупантів було збито дві крилаті ракети, уламки яких пошкодили два житлові будинки, авто, газопровід і паркан, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

 

 

09:03 Внаслідок нічної російської ракетної атаки та падіння уламків у житловому масиві приватного сектора Звягеля на Житомирщині загинула людина, троє травмовано, зруйновано один та пошкоджено 12 житлових будинків, повідомив міський голова Микола Боровець

 

 

08:37 Вночі в період з 22:00 по 04:00 російські окупанти завдали удару по Україні іранськими ударними дронами «Shahed» та крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-55 по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Пуски «шахедів» здійснювались з південного напрямку, крилатих ракет – з району Каспійського моря із чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс.

Протягом атаки запущено до 16 ударних БпЛА та шість крилатих ракет повітряного базування.

Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 4 крилаті ракети Х-101/Х-55, 10 ударних дронів «Shahed-136/131», «Ланцет» та чотири БпЛА оперативно-тактичного рівня («Орлан-10» і «Supercam»).

Також учора близько 20:00 противник завдав ударів з Чорного моря двома ракетами «Калібр» по одному з цивільних об’єктів на Черкащині.

 

 

08:34 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:30 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Цієї доби вночі російська федерація завдала чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, деталізована інформація буде оприлюднена згодом.

Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних ударів, 2 з яких – по мирному місту Умань, та 43 авіаційних удари, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є постраждалі серед цивільних людей.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначених ділянках фронту відбулось 43 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, посилює склад угруповання прикриття кордону за рахунок підрозділів територіальних військ. Протягом доби, що минула, ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Миропілля, Сінне та Северинівка Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина-Буда, Атинське, Безсалівка, Миропілля, Грабовське, Велика Писарівка та Пономаренки Сумської області, а також Красне, Мороховець, Лук’янці, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку населених пунктів Оріхово-Василівка, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Білої Гори та Торецька Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Дружба, Торецьк та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалі спроби наступу неподалік населених пунктів Сєверне та Опитне. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник зазнав втрат. В той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Великої Новосілки, здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новопіль Донецької області; Гуляйполе Запорізької області та Зміївка, Берислав, Козацьке Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Зелене Поле, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я та Кам'янське Запорізької області; Берислав, Антонівка, Дніпровське Херсонської області та міста Херсон.

У тимчасово окупованому Криму, зокрема у Сімферополі, спостерігається тенденція замовчування місцевими ЗМІ факту знищення російськими окупантами Каховської ГЕС та наслідків цієї катастрофи. Відомо, що місцева окупаційна влада занепокоєна можливою панікою серед населення.

У південно-західній частині тимчасово окупованого Донецька відзначено перебування підрозділу «ахмат». Окупанти займаються грабежем цивільного населення у згаданому районі міста, а також знімають постановочні відео про ведення бойових дій. 6 червня в результаті ефективного вогневого ураження силами оборони по району зосередження бойовиків у тренувальному таборі втрати ворога становили 56 осіб загиблими. Санітарні втрати уточнюються.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Було знищено 6 ударних та 4 розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 5 пунктів управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплекси, 8 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях та ще 2 важливих об’єкти противника.

08.06.2023