470-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:30 Президент США Джо Байден зустрічається у Білому домі з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком; одна з тем розмови – підтримка України. "Я вірю, що ми матимемо фінансування, необхідне для підтримки України стільки, скільки буде потрібно... І ми просуваємося до цієї мети шляхом надання підтримки, якої потребує Україна зараз на полі бою, а також допомагаємо їм посилити їхню армію в довгостроковій перспективі", – сказав Байден. "Путін думатиме, що може почекати, поки НАТО втомиться, знесилиться і здасться, але цьому не бувати. І чим більше ми можемо забезпечити підтримку України – не лише тут і зараз, але й підтримку на майбутнє, на роки – я думаю, це надішле йому потужний сигнал, що немає сенсу чекати, ми нікуди не підемо, ми будемо тут стільки, скільки потрібно", – заявив Сунак.

 

 

22:16 Росіяни завдали ракетного удару по Умані. Як повідомило Міністерство внутрішніх справ, унаслідок влучання зруйновано приміщення автомийки та промислового об'єкту. Попередньо, постраждалио восьмеро осіб. 

 

 

 

21:22 Президент України Володимир Зеленський відбув онлайн-зустріч із представниками світової екологічної спільноти. Серед учасників розмови була Ґрета Тунберґ. "Кількість екосистем, які знищені або поставлені на межу вимирання цим російським терактом, уже обчислюється тисячами. Понад 50 тисяч гектарів лісів затоплено, і щонайменше половина з них загине. Десятки тисяч птахів і щонайменше двадцять тисяч диких тварин під загрозою загибелі. Очевидно, що Каховське водосховище перетворене на велику могилу для мільйонів живих істот", – заявив Зеленський, закликавши екоактивістів поширювати правду про трагедію.

 

 

20:39 Портал Deepstate підтверджує інформацію про втрату принаймні одного танка Leopard 2 і чотирьох БТР у ході танкової атаки Збройних Сил України у районі Малої Токмачки на запорізькому напрямку. "Кацапи готувалися і чекали удару. Наступальні дії – це не гудеріанівський бліцкриг, а важка і тривала робота... Нехай краще про це скажемо ми, ніж далі будуть казки про 88 уражених "Леопардів" від мо рф", – зазначили у Deepstate.

 

 

19:55 Служба безпеки України повідомила про підозру двом мешканкам Львівщини, уродженкам РФ, які підтримували агресію РФ. Жінки поширювали кремлівські наративи, одна з них відкрито закликала до зміни територій України на користь ворога.

 

 

19:29 Міністр оборони Олексій Резніков заявляє, що Україна має добрі перспективи виробляти власні далекобійні ракети дальністю ураження понад тисячу кілометрів. "У нас з вами офіційно існує затверджена ракетна програма. На неї офіційно вже виділяються з бюджету кошти. Виконавцями цієї програми є українські на 100% виробництва, індустрія... У нас з вами дуже хороші перспективи мати українські ракети з дальністю ураження більше ніж тисяча кілометрів", – сказав Резніков.

 

 

19:03 Рівень води у Каховському водосховищі може впасти до глибини 3 метрів – і Дніпро повернеться в давнє русло. Остуджувати Запорізьку АЕС уже неможливо, заявив голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота в етері національного телемаратону. "Рівень уже 12,5 м. Це нижче за "мертву" точку 12,7 м, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти і для ЗАЕС", – сказав Сирота. Він припускає, що падіння води зупиниться на рівні приблизно 3 м. "Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більше трьох метрів, а воно саме зменшиться в ширині з 3,5 км, як це було до підриву, до 1–1,2 км, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища", – пояснив гідроенергетик. "Якщо зараз водосховище спадає на 1 м на добу, то це триватиме ще сім-вісім днів", – передбачає Сирота. 

 

 

18:43 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести війну, повністю ігнорує Міжнародне гуманітарне право, продовжує застосовувати тактику терору, створює катастрофічні ситуації на території України.

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 27 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої за кожен квадратний метр. Протягом цієї доби на зазначених ділянках фронту відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжують перебувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, посилює склад угруповання прикриття кордону за рахунок підрозділів територіальних військ. Протягом доби ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Миропілля, Сінне та Северинівка Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Атинське, Безсалівка, Миропілля та Пономаренки Сумської області, а також Красне, Мороховець, Лук’янці, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник намагався покращити тактичне положення, вів наступальні дії у напрямку Іванівського, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Біла Гора Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалі спроби наступу неподалік населених пунктів Сєверне та Опитне. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник зазнав втрат. В той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Гуляйполя Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Зелене Поле, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я та Кам'янське Запорізької області; Берислав, Антонівка Херсонської області та міста Херсон.

У населених пунктах тимчасово захопленої території Херсонської області російські окупанти продовжують використовувати наслідки скоєного ними злочину у своїх цілях. Зокрема, людей, які евакуювались із затоплених населених пунктів, розселяють у пансіонатах та базах відпочинку, де вже розміщені військові підрозділи. Таким чином загарбники намагаються убезпечитись, прикриваючись цивільним населенням.

За наявною інформацією, російське військове керівництво має значні проблеми з речовим забезпеченням своїх військ. Військовослужбовцям, які нещодавно підписали контракт у військових частинах, що дислокуються у місті Волгоград, видали чоботи замість черевиків з високими берцями. До того ж, контрактників змушують купувати військову форму за власні кошти.

Авіація сил оборони за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 пунктів управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплекси, 8 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях та ще 2 важливих об’єкти ворога.

 

 

18:25 Станом на 18:00 у Херсонській області з затоплених районів евакуювали 2334 людини. Більшість евакуйованих – із мікрорайону Корабел і Корабельного району Херсона.

 

 

18:01 Дев'ятеро людей загинули в Олешках після підриву Каховської ГЕС, повідомив міський голова Євген Рищук. "Ми бачимо, що це не останні жертви цієї повені", – констатував він. З його слів, від початку повені минуло вже дві доби, і тіла людей, які потонули у дворах, починають спливати, а про тих, хто загинув у своїх будинках, можна буде дізнатися після того, як вода почне відходити. Рищук також повідомив, що сотні людей досі залишаються на дахах будинків. В одному із сіл Олешківської громади понад 60 людей другу добу чекають на допомогу на піщаному кургані просто неба.

 

 

17:40 Співробітники ДБР затримали власників і топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський ВПК навіть після вторгнення РФ, зокрема організатора схеми, колишнього народного депутата Партії регіонів. "З 24 лютого 2022 року ділки поставили до РФ комплектуючих щонайменше на понад 160 млн грн", – йдеться у повідомленні. Джерела стверджують, що йдеться про нардепа 3-го і 4-го скликань Григорія Дашутіна і його концерн NICMAS.

 

 

17:25 У селищі Нововоронцовка та селі Осокорівка на Херсонщині вздовж берегів річок з’являються залишки снарядів та вибухонебезпечні предмети, які принесла вода після руйнування дамби Каховської ГЕС. Тамтешня військова адміністрація наголошує, що відвідини берегової території суворо заборонені. Як повідомили в Оперативному командуванні "Південь", на берег Одещини водою винесло протидесантну міну. "Потоками також позривало мінно-вибухові загородження, які окупанти облаштовували на лівому березі. Наразі велика кількість мін дрейфує у воді за течією", – зазначили в ОК. Уздовж берегів Дніпра, Дніпро-Бузького лиману та всього чорноморського узбережжя Миколаївщини й Одещини оголосили про підвищену мінну небезпеку.

 

 

17:20 Міський голова Києва Віталій Кличко підписав наказ про звільнення директора департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександра Никоряка – його заскочили біля закладу Biarritz під час комендантської години. Видання "Українська правда" опублікувало розслідування про релакс українських чиновників уночі.

 

 

16:41 Росіяни здійснюють масований артобстріл по локаціях, де працюють рятувальники. Як повідомило Міністерство внутрішніх справ, поранено двох співробітників ДСНС – водолаза-сапера та водія-сапера з Миколаївської області. Також поранено поліцейського. Перед тим МВС інформувало, що внаслідок обстрілу Корабельної площі постраждало восьмеро осіб.

 

Фото Стаса Юрченка

 

 

16:24 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підтвердила, що Збройні Сили України здійснюють наступальну операцію в районі Оріхового. "Тривають бої за Велику Новосілку на Новопавлівському напрямку. На Запорізькому напрямку в районі Оріхова ворог в активній обороні", – написала вона у телеґрамі. Що ж до східного фронту, то на бахмутському напрямку ведуться активні дії; подекуди ворог даремно намагається перейти у наступ. На авдіївському та лиманському напрямках противник робить спроби наступати, але безуспішно. На мар’їнському тривають бої; наші захисники відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка, завдавши йому значних втрат.

 

 

15:37 Україна й ООН домовилися про евакуацію людей із затопленого окупованого лівобережжя Херсонської області, повідомило МЗС. Згідно з домовленістю, ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які направлять на постраждалі території. Від Росії чекають доступу та гарантій безпеки.

 

 

15:28 Президент України Володимир Зеленський приїхав у Миколаївську область, де відвідав насосну станцію управління каналів річки Інгулець, затоплену через руйнування Каховської ГЕС. Голові держави доповіли про заходи із забезпечення нагальних потреб населення у питній воді. У Миколаєві розгорнули пункти прийому громадян, евакуйованих із Херсонської області.

 

 

14:49 Росіяни обстрілюють місце евакуації у Херсоні.

 

 

14:24 Минулої доби Третя штурмова бригада відкинула ворога з територій протяжністю 1,8 км та на 1,2 км у глибину фронту. "Значних втрат зазнали підрозділи 57-ї бригади РФ та загони тюремників «шторм Z»: близько 30 «двохсотих» та 40 «трьохсотих» росіян. Також ліквідовано склади з російським БК, техніку, зокрема ББМ, танки та артилерію противника. Сили ворога майже повністю відкинуто за канал, де ще нещодавно були розташовані позиції окупантів", – заявили у 3-й ошбр.

 

 

14:08 Із населених пунктів Херсонщини, що опинилися в зоні підтоплення, евакуювали 2198 людей, поінформувала обласна адміністрація.

 

 

13:44 Уряд України працює над тим, щоб допомогти ООН і Червоному Хресту якомога швидше розгорнути місії у постраждалих від підриву Каховської ГЕС регіонах, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Голова МЗС спостерігає ту ж ситуацію, що й на початку війни, – проблема не у відсутності бажання щось робити, а в процедурах, які гальмують процеси. "Я думаю, що ми вийдемо на максимальне розгортання потужностей організацій структури ООН", – сказав міністр. Він додав, що з Міжнародним комітетом Червоного Хреста ще складніша історія: "Стільки правил про нейтральність, про те, щоб не скомпрометувати себе чимось, що з ними треба вести окрему розмову". "Констатуємо, що швидко у них не вийшло, але ми їх дотиснемо і допоможемо, де треба, щоб вони зʼявилися в повному обсязі", – підсумував Кулеба. Напередодні Президент України Володимир Зеленський заявив, що він "шокований" реакцією міжнародних організацій на підрив ГЕС – вони або не дали відповідь на запит України про допомогу, або відмовили "у дипломатичних формулюваннях".

 

 

13:20 У селі Василівка на Миколаївщині внаслідок підтоплення загинув 53-річний чоловік, повідомив начальник поліції області Сергій Шайхет. З його слів, напередодні цей чоловік відмовився від евакуації. Через підрив росіянами Каховської ГЕС підтоплено території Снігурівської, Широківської та Горохівської громад. Державні служби працюють у посиленому режимі та на плавзасобах патрулюють території для виявлення людей, які потребують допомоги.

 

 

12:55 Генеральний директор держкомпанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив, що на Каховській ГЕС були дуже потужні вибухи у трьох місцях. "Щоб підірвати дамбу – те, що відбулося у Каховці – потрібно в одне місце скинути щонайменше три авіабомби по пів тонни. Це неможливо зробити ударами якоїсь однієї ракети. Це був дуже потужний вибух у трьох місцях станції. При демонтажі нашої станції ми це побачимо, експертиза це доведе", – розповів Сирота в етері національного телемаратону.

 

 

12:36 Президент України Володимир Зеленський у четвер відвідує Херсонщину. Голова держави побував на пункті евакуації жителів, які постраждали від затоплення, а також на одній з точок евакуації, ознайомився з роботою рятувальників і волонтерів. Президент також провів координаційну нараду щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС, організації забезпечення життєдіяльності на затоплених територіях та відновлення екосистеми регіону.

 

 

 

12:19 Супутникові знимки від Maxar: зруйнована Каховська дамба й житло нижче по течії Дніпра.

 

 

 

12:01 Після підриву Каховської ГЕС Дніпро на тривалий час перестане бути судноплавною рікою нижче Запоріжжя, заявив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко. "Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден", – поінформував він. З його слів, рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 сантиметрів щогодини. "Допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу – 14 метрів, сьогодні на ранок фіксували 16 метрів. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки, ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі", – додав він. Цивільні судна із Каховського водосховища перебазовують до Запоріжжя, щоб вони не залишились на мілині. "Це близько 50 суден. Наше завдання – сприяти забезпеченню їх безперешкодної передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз", – зазначив Ігнатенко.

 

 

11:33 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 12 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:28 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 145 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 104 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:20 Польща та деякі інші країни НАТО можуть направити свої збройні сили в Україну, вважає колишній генеральний секретар НАТО Андерс Расмуссен: якщо Альянс на липневому саміті у Вільнюсі не зможе ухвалити рішення щодо кроків стосовно членства України та гарантій її безпеки, то "існує чітка можливість того, що деякі країни можуть вжити заходів індивідуально. Ми знаємо, що Польща дуже налаштована на надання конкретної допомоги Україні. І не можна виключити можливості, що Польща в цьому контексті залучиться ще сильніше на національному рівні, а за нею підуть балтійські країни – цілком можливо, включно з варіантом із відправленням військ на поле бою. Поляки готові всерйоз розглянути питання про те, щоб узяти ініціативу у свої руки і зібрати "коаліцію доброї волі", якщо Україна нічого не отримає на саміті у Вільнюсі".

 

 

11:13 Ворогу так і не вдалося повністю захопити Бахмут завдяки спланованій обороні з літа минулого року, повідомив речник Сил оборони України Східного напрямку полковник Сергій Череватий:

"Цьому передувала копітка і ретельно спланована оборона міста з визначенням зовнішнього і внутрішнього рубежів, план якої був затверджений ще в липні минулого року. Було вирито майже 20 000 метрів траншей та інших оборонних споруд, зроблено близько 15 000 метрів різного роду загороджувальних споруд, встановлено більше ніж 5000 мін — це злагоджена робота саперів, інженерів і командирів усіх рівнів. Ретельно спланована оборона цього відтинку фронту дала можливість у підсумку знищити на околицях і в самому Бахмуті 21 тисячу вагнерівців, ще 60 тисяч із них отримали різного ступеня поранення".

 

 

11:05 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 212 760 (+730) осіб,

танків – 3891 (+18) од.,

бойових броньованих машин – 7576 (+16) од.,

артилерійських систем – 3668 (+28) од.,

РСЗВ – 595 (+1) од.,

засобів ППО – 355 (+3) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 299 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3234 (+15) од.,

крилатих ракет – 1171 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6384 (+35) од.,

спеціальної техніки – 500 (+8) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

113,9% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

  43,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

106,4% автомобільної техніки (з них 1,9% за минулий тиждень),

119,1% артилерійських систем (з них 5,4% за минулий тиждень),

  53,4% РСЗВ (з них 1,8% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,3% засобів ППО (з них 1,4% за минулий тиждень).

 

 

 

10:37 Претендент на кандидата від Республіканської партії на посаду президента США колишній віцепрезидент США Майк Пенс заявив в ефірі CNN, що підтримує допомогу США Україні, і розкритикував Дональда Трампа за його прихильність до Путіна:

"Я знаю, що дехто в цих дебатах назвав війну в Україні територіальною суперечкою. Це не так, це було російське вторгнення, неспровоковане російське вторгнення. І я вважаю, що Сполучені Штати Америки повинні продовжувати надавати мужнім солдатам в Україні ресурси, необхідні їм для відбиття російського вторгнення і відновлення територіальної цілісності. Той, хто думає, що Владімір Путін зупиниться, якщо він захопить Україну, жорстоко помиляється. Він не має наміру зупинятися. Він чітко дав зрозуміти, що хоче відтворити стару радянську сферу впливу у Східній Європі. Ну і, відверто кажучи, коли Владімір Путін вдерся в Україну, колишній президент назвав його генієм. Я знаю різницю між генієм і воєнним злочинцем, і я знаю, хто повинен перемогти у війні в Україні, – і це народ, який бореться за свою свободу і бореться за відновлення свого національного суверенітету в Україні. Так, це не наша війна. Але свобода – це наша боротьба, і ми повинні дати народу України можливість боротися і захищати свою територію".

 

 

10:26 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

В умовах надзвичайно складної оперативної картини на багатьох ділянках фронту тривають важкі бої. На більшості ділянок ініціатива залишається за Україною.

Ймовірно, російські війська все ще отримують наказ повернутися до наступу якомога швидше: чеченські підрозділи очолили невдалу спробу взяти місто Мар’їнка поблизу Донецька, де лінія фронту мало змінилася з 2015 року.

До 7 червня 2023 року після прориву Каховської дамби рівень води в нижній течії Дніпра продовжував зростати, але, ймовірно, протягом 8 червня почне спадати. Обстріли ускладнили деякі спроби евакуації переміщеного цивільного населення із затоплених районів.

 

 

10:18 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 13 російських кораблів, серед яких є носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

09:47 Світовий банк у прискореному режимі проведе оцінку збитків від руйнування Каховської ГЕС, а також оцінить потреби України на відновлення, повідомила керуюча директорка СБ з операційної діяльності Анна Б'єрде.

 

 

09:33 Сполучені Штати покладають відповідальність за руйнування Каховської ГЕС на Росію, війська якої контролювали дамбу, водночас США продовжують оцінювати те, що сталося, заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр: "Ця дамба була під контролем Росії, і вони несуть відповідальність за руйнування, завдані цією війною. І ми зробимо все можливе, щоб підтримати народ України в цей непростий час".

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Руйнування дамби Каховської ГЕС суттєво змінює географію та рельєф їерсонської прифронтової ділянки на півдні України. Руйнування дамби ГЕС впливає на позиції російських військ на східному березі Дніпра. Повінь зруйнувала багато російських польових укріплень на першій лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українських атак. Стрімка повінь, ймовірно, змусила російський персонал і військову техніку з основних російських пунктів концентрації в Олешках і Голій Пристані відступити.

• Українські офіційні особи продовжували звинувачувати російські сили в руйнуванні – через побоювання, що українські війська висадяться на східному (лівому) березі Херсонської області – дамби Каховської ГЕС.

• The New York Times повідомила, що експерти з техніки та боєприпасів вважають: ймовірною причиною обвалу дамби Каховської ГЕС 6 червня став навмисний вибух.

• Російські війська й окупаційна влада реагують на повінь у Херсонській області дуже неорганізовано, тим самим посилюючи шкоду цивільному населенню окупованих територій.

• Окремі російські старші військові офіцери, пов’язані з "групою Ваґнера", продовжують видавати себе за ефективних командирів і, скориставшись резонансними воєнними подіями, звертаються до президента Росії Путіна. Російський мілблогер опублікував велике інтерв’ю з російським полковником «К. Залеський», в якому Залеський стверджував, що командувач ВДВ Росії генерал-полковник Міхаіл Тєплінскій зіграв вирішальну роль у здатності російських військ захиститися від українських локалізованих контратак, які тривають поблизу Великої Новосілки Донецької області.

• Інтерв'ю на підтримку Тєплінского, ймовірно, є частиною інформаційної операції, спрямованої на підрив міністерства оборони Росії.

• Реактивні піаркампанії пов'язаних з "Ваґнером" командирів можуть виявитися недостатніми для того, щоб відволіктися від реалій поля бою.

• Російські й українські офіційні особи звинуватили одне одного навзаєм у пошкодженні аміакопроводу, який проходить через Харківську область, що спричинило витік аміаку.

• Російські війська продовжували вести наземні атаки навколо Кремінної.

• Українські посадовці зазначили, що станом на 7 червня українські війська ведуть наступальні дії на Бахмутському напрямку.

• Російські війська продовжували обмежені наземні обстріли на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські джерела продовжували стверджувати, що 7 червня українські війська здійснили наземний обстріл адміністративного кордону між Донецькою та Запорізькою областями.

• Повідомляється, що російські й українські сили вступили в бойові зіткнення на заході Запорізької області.

• Російська влада продовжує обмежувати закордонні поїздки для військовозобов’язаних.

• Російські чиновники й окупаційна влада продовжують створювати програми патронату між російськими регіонами та окупованими територіями з метою інтеграції окупованих територій до Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, не рахуючись із втратами. Для досягнення своїх цілей продовжує застосовувати тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли цивільних об’єктів, зокрема житлових кварталів.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 48 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби ворог завдав авіаційного удару в районі Стрілечої Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Леонівка Чернігівської області; Нововасилівка, Волфине, Рожковичі, Вовківка, Яблунівка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Гранів, Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Гатище, Покаляне, Бударки, Землянки, Зарубинка, Чугунівка та Мілове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, противник завдав авіаційних ударів в районі Кислівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Зарічне, Ямполівка, Білогорівка, Сіверськ, Званівка, Івано-Дар'ївка, Спірне, Веселе та Никифорівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Оріхово-Василівки, Іванівського та Північного, успіху не мав. Завдав авіаударів в районах Диліївки та Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Торецьк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалу спробу наступу у напрямку населених пунктів Авдіївка та Первомайське. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка, завдавши йому значних втрат. В той же час, ворог завдав авіаційних ударів по Красногорівці, здійснив артилерійські обстріли Українська, Гострого, Максимільянівки, Георгіївки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Пречистівки, Золотої Ниви, Шахтарського. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новопіль Донецької області, Ольгівське, Полтавка Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Новоандріївка, Щербаки, Степове та Кам'янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Берислав, Веселе, Токарівка, Садове, Білозерка Херсонської області та міста Херсон.

Окупанти не були готові до наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зазнали втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці. Зокрема, в підрозділах 7-ї десантно-штурмової дивізії та 22 армійському корпусі зс рф є травмовані, загиблі та зниклі безвісті. Також у вказаних підрозділах втрачено декілька польових складів з боєприпасами та провізією, автомобільну та бронетанкову техніку, інше військове майно.

Водночас 6 червня відбулась масова евакуація цивільного населення з міста Каховка, під час якої люди використовували власний автомобільний транспорт. Разом з цивільним населенням евакуаційними маршрутами скористались російські окупанти. Під час такого переміщення загарбники використовували місцевих жителів у якості живого щита.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 23 удари по районах зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Минулої доби нашими захисниками було знищено 4 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 5 складів боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 1 радіолокаційну станцію противника.

 

08.06.2023