469-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:45 Росіяни обстріляли місто Українськ на Донеччині. Загинуло троє людей – двоє дорослих і дитина. Поранено трьох дітей.

 

 

 

21:56 У місті Олешки, що на лівому березі Дніпра, через підтоплення загинуло щонайменше троє людей. 

 

 

20:21 Через підрив дамби Каховської ГЕС затоплено Національний парк “Нижньодніпровський”. Підтоплення охопило території, де збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, лук, піщаних степів, степових схилів Дніпра та балок, відслонень гірських порід. “Велика вода зачепила землі Смарагдової мережі та Рамсарські угіддя, які мають світове значення завдяки унікальному біорізноманіттю. Флора й фауна ННП “Нижньодніпровський” – 120 цінних видів, що охороняються. Унаслідок російського терору на території Нацпарку гинуть тварини, а середовища їхнього існування і розмноження зникають”, – прокоментував міністр Руслан Стрілець.

 

 

19:49 Українські сили вибили росіяніз позицій біля каналу на захід від Андріївки, на бахмутському напрямку. Ворог продовжує відступати з району Берхівського водосховища, фіксує DeepState.

 

 

 

19:20 Міжнародний аеропорт "Львів" імені Данила Галицького може відновити свою діяльність як гуманітарний коридор, заявив керівник Львівської ОВА Максим Козицький після підписання програми ЄС "Механізм «Сполучення Європи»" віцепрем'єр-міністром Олександром Кубраковим та комісаром ЄС з питань транспорту Адіною Велян. "Ми обговорили можливість відкриття львівського аеропорту. Це одна з важливих речей, яку ми дуже чекаємо. Ми надіємося, що так, як наразі є зерновий коридор, може бути і гуманітарний, забезпечений Європейським Союзом", – сказав Козицький.

 

 

18:57 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 28 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На превеликий жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 21 бойове зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Стрілечої Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Леонівка Чернігівської області; Нововасилівка, Волфине, Рожковичі, Вовківка, Яблунівка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Гранів, Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Гатище, Покаляне, Бударки, Землянки, Зарубинка, Чугунівка та Мілове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів в районі Кислівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Ямполівки, Білогорівки, Сіверська, Званівки, Спірного, Веселого та Никифорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Оріхово-Василівки, Іванівського та Північного, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Диліївка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Ступочки, Олександро-Шультине, Біла Гора, Торецьк, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалу спробу наступу в районі Авдіївки. В той же час, ворог завдав авіаційних ударів в межах цього населеного пункту. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 9 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаудару в районі Красногорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Гостре, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Пречистівки та Шахтарського. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Шахтарське, Золота Нива та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новополя Донецької області та Ольгівського і Полтавки на Запоріжжі. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Новоандріївка, Щербаки, Степове та Кам'янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Берислав, Веселе, Токарівка, Садове, Білозерка Херсонської області та міста Херсон.

Російська федерація не переймається проблемами місцевого населення на захоплених територіях, здатна на будь-які злочини та масштабні руйнування. Так, після підриву російськими терористами греблі Каховської ГЕС, мешканці селища Козачі Лагері, які опинились у зоні підтоплення, не дочекались допомоги від окупаційної так званої влади та намагались самостійно виїхати з частково підтопленого населеного пункту. Проте російські військовослужбовці, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, заблокували всі можливі шляхи залишення міста та заборонили евакуацію.

У той же час у місті Гола Пристань окупанти виганяють власників двоповерхових будинків із помешкань та самі розташовуються в них. На дахах цих будівель загарбники облаштовують вогневі позиції.

Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Нашими захисниками було знищено 4 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 1 радіолокаційну станцію противника.

 

 

28 Миколаїв готується до підтоплень. Міський голова Олександр Сєнкевич повідомив про підняття рівня води на пляжах Намиву, Корабельного району, мікрорайону Соляні, у яхт-клубі, на окремих ділянках Великої Коренихи, Широкої Балки. У місті готують об’їзди та спецтехніку, береги укріплюють.

 

 

18:05 Президент Туреччини у четвер відбув телефонні переговори із Володимиром Зеленським і Владіміром Путіним – ішлося, зокрема, про вибух на Дніпрі біля Нової Каховки. Як повідомив Зеленський, він розповів турецькому президентові про гуманітарні й екологічні наслідки російського теракту на Каховській ГЕС, зокрема про ризики для ЗАЕС. Голова держави передав Анкарі список нагальних потреб України для ліквідації лиха. "Голос Туреччини важливий, коли йдеться про виведення окупаційних військ з української території. А також про повернення наших незаконно ув’язнених, зокрема кримських татар, і продовження й розширення зернової ініціативи", – прокоментував Зеленський. Офіс турецького президента зазначає, що Ердоган запропонував Зеленському та Путіну сформувати міжнародну комісію для розслідування обставин руйнації дамби. Згідно з його баченням, до складу групи мають ввійти експерти від України, Росії, Туреччини та ООН.

 

 

17:56 На Херсонщині підтоплено 29 населених пунктів: 19 – на вільній території, а 10 – під тимчасовою окупацією, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

 

 

17:40 Міноборони Росії заявило, що до підриву аміакопроводу "Тольятті-Одеса" у Харківській області біля села Масютівка причетні українські диверсанти. Російські пропагандистські ресурси публікують відео з хмарою, що вивищується над лісом. Напередодні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв про те, що росіяни відновили обстріли аміакопроводу – було щонайменше шість "прильотів".

 

 

17:01 Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі підтверджує, що бойові дії в Україні активізувались, водночас закликав не робити висновки про очікуваний контрнаступ на основі щоденних новин. "По всій окупованій Росією території України ведуться дії, і бої дещо активізувались", – сказав Міллі в інтерв’ю Associated Press. "Війна – це різний рух. В якісь дні буде велика активність, а будуть дні, коли активності буде дуже мало. Буде наступ та захист. Тож це буде затяжна боротьба", – зауважив генерал. Водночас він запевнив: "За нашими оцінками, українські військові добре підготовлені. Оберуть вони воювати в наступі чи в обороні – вони добре підготовлені".

 

 

16:39 Перед підривом росіяни підняли рівень води у Каховському водосховищі, а команда на вибух ішла з Кремля, заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю "Радіо Свобода". "Підрив дамби відбувся російськими терористами тієї вибухівкою, яка була закладена ще заздалегідь, у вересні-жовтні минулого року, скоріше за все, за вказівкою Москви. Усе це відбулося вчора, команда на цей терористичний акт видавалася з Кремля, із кабінету Путіна. На інших рівнях такі вказівки не віддаються. Це не рівень батальйону, дивізії, це не рівень навіть ситуації, пов’язаної із Шойгу", – сказав Данілов. З його слів, росіяни підірвали дамбу через страх перед українським контрнаступом. "Вони всі очікують наш контрнаступ. Більш того, вони максимально підняли рівень. Він був 18,16 метра, вони його підняли більш як на 19 метрів – накопичили свідомо, щоб більше шкоди створити під час підриву", – зауважив секретар РНБО.

 

 

16:15 Європейський Союз мобілізує допомогу для населення, яке постраждало внаслідок руйнації російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС – перед тим Україна надіслала запит про міжнародну допомогу у формі обладнання та механізмів. Німеччина виділила для України 5000 мобільних фільтрів для води та 56 генераторів, від Австрії йде 20 цистерн для води та 10 насосів для відкачування забруднених вод. Литва й Німеччина запропонували обладнання для зведення притулків, включаючи намети, ліжка та ковдри.

 

 

15:46 Верхня палата парламенту Швейцарії схвалила поправку, яка дасть змогу реекспортувати зброю в Україну. Рішення підтримало 22 парламентарі, водночас 17 висловилися "проти". Швейцарські законодавці заклали в процедуру низку застережень – реекспорт доведеться обумовлювати додатковою декларацією; також покупці братимуть на себе зобов'язання, що озброєння не піде до країн, котрі порушують права людини, й обладнання не може використовуватися проти цивільного населення. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував Швейцарії "за важливий крок, спрямований на розблокування реекспорту зброї швейцарського виробництва". "Я вдячний Швейцарії за солідарність із Україною в умовах дотримання нейтралітету", – наголосив він.

 

 

15:27 Під час руйнації Каховської ГЕС місцеві мешканці не чули обстрілів, натомість було чутно глухий звук, що йшов з-під землі, заявила Каховська міська військова адміністрація. "Жителі окупованої Нової Каховки підтверджують інформацію про те, що росіяни заклали вибухівку перед тим, як підірвати дамбу", – переказали у КМВА. Після вибуху підійнялася хвиля, яка вдарила по електростанції, і саме вона спричинила наймасштабніші руйнування.

 

 

15:11 Національну команду України з футболу очолив Сергій Ребров. "Передусім хочу подякувати Збройним Силам України за те, що боронять нашу незалежність, дають нам змогу спілкуватися про футбол та проводити чемпіонат України. Я особисто (і, вважаю, всі українці) буду продовжувати допомагати ЗСУ та людям, які постраждали від рашистської агресії. Я задоволений тим, що повернувся в Україну і працюватиму на нашу державу", – заявив Ребров – донедавна тренер клубу "Аль-Айн" із ОАЕ.

 

 

14:58 Станом на вечір 6 червня внаслідок підтоплення на Херсонщині постраждали культурні об'єкти – ансамбль споруд Центральної площі у Новій Каховці та забудова історичного центру міста; затоплено палаци (будинки) культури у Новій Каховці та селах Корсунка і Дніпряни. У зонах ризику – пам’ятки археології національного значення Білозерського та Голопристанського районів: Львівське поселення села Львове (IV століття до нашої ери – IV століття), Бургунське поселення у селі Миколаївка (ІІ–V століття), місце фортеці Тягін у селі Тягинка (XIII–XVII століття), городище "Понятівське" у селі Понятівка (IV століття до нашої ери – IV століття). Під загрозою музеї в Новій Каховці, Олешківський краєзнавчий музей, будинок, в якому жив Остап Вишня у селі Кринки, будинок-музей Поліни Райко в Олешках та ін.

 

 

14:34 Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відвідав центр Superhumans на Львівщині. Після спілкування із захисниками, які проходять реабілітацію та протезування, Клеверлі поділився враженнями від центру: "Це демонструє енергію рішучості цієї країни та народу. Українці неймовірно витривалі та дуже сильні". Британський міністр зізнався, що під час візиту він багато чого усвідомив, і поділиться своїми думками на міжнародній конференції з питань відновлення України, яка відбудеться 21–22 червня у Лондоні. "Ми обговоримо, що нам потрібно зробити, щоб підтримати вашу країну, коли вона оговтується від жахливої війни, яку принесла Росія", – сказав Клеверлі.

 

 

14:20 Президент України Володимир Зеленський звинуватив російські сили у провалі евакуації на лівому березі Дніпра. "Евакуація на лівому березі повністю провалена окупантами. Будемо звертатися до міжнародних організацій", – заявив Зеленський за підсумками селекторної наради на тему наслідків підриву Каховської ГЕС. Учасники засідання, зокрема, обговорили хід евакуації, термінове забезпечення питною водою, а також довготривалі рішення для населених пунктів, які живилися із водосховища, та оцінку збитків і екологічної шкоди.

 

 

14:08 Вояки 406-ї бригади зафільмували на камеру дрона сім'ю, яка сховалася від великої води на даху будинку в окупованих Олешках і молила про допомогу. Пізніше безпілотник повернувся і передав людям пляшку води – більшого вантажу дрон узяти не може. 

 

 

 

13:59 У селі Марʼянське на Дніпропетровщині фіксують масовий мор риби через падіння рівня води.
 

 

13:45 Сили оборони прораховували російський сценарій із підривом дамби Каховської ГЕС, заявила очільниця об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. "Ми усвідомлювали, що може бути така ситуація, і говорили про те, що треба підготувати, в тому числі, й населення. Але все ж таки відбулося це досить раптово. Ми відчували, що ворог нервується, що ворог не знає, звідки вже чекати того контрнаступу, і може вдатися до найбожевільніших кроків, як і сталося", – сказала Гуменюк. Відповідаючи на питання про стан ворожого угруповання на тимчасово окупованих територіях у прибережжі, Гуменюк повідомила: "Вони відійшли на різну відстань, в залежності від розливу води – від 5 км до 15 км повідтягували свої позиції. Але не припинили обстрілів правого берега – і безпосередньо під час евакуації та роботи груп поліцейських, рятувальників з місцевим населенням гатили по тих районах Херсона, які позаливало".

 

 

13:21 Суд присудив 15 років позбавлення волі зрадникові, який підіймав російський прапор над містом Вовчанськ Харківської області. Як повідомили у СБУ, 45-річний чоловік на прізвисько "Чиж" після тимчасового захоплення Вовчанська добровільно пішов на співпрацю з РФ і сподівався очолити Вовчанський район. "Чиж" брав участь у викраденні представників громади – встановлено, що саме за його наведенням у березні 2022 року російські загарбники вдерлися до будинку місцевого депутата та викрали його. Засуджений також забирав гроші у місцевих фермерів.

 

 

13:09 Опитані The New York Times інженерні та військові експерти підтверджують українську версію, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС є вибух зсередини. Професор Грегорі Б. Бехер пояснив, що руйнування через напір води починається з земляної частини дамби, біля берегів. А Каховська дамба була прорвана спочатку посередині, поруч з електростанцією, що примикає до берега, який перебуває під контролем Росії.

 

 

12:53 На Бахмутському напрямку наші війська перейшли з оборони в наступ, заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр: "За добу, що минула, маємо просування на різних ділянках Бахмутського напрямку від 200 до 1100 метрів. Ворог на цьому напрямку перейшов до оборони, намагаючись утримати займані позиції. Наразі ворог стягує свої резерви на цей напрямок із глибини для захисту. Вагнерівці залишаються подекуди у тилових підрозділах. Станом на зараз бойові дії веде регулярна армія РФ, задіює десантно-штурмові загони".

 

 

12:31 Будівництво нової гідроелектростанції на місці зруйнованої росіянами Каховської ГЕС коштуватиме щонайменше EUR 1 млрд, для відновлення потрібно щонайменше п'ять років, повідомив голова ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, зазначивши, що після деокупації буде перекрито Каховське водосховище для відновлення необхідного рівня води та розпочато будівництво нової гідроелектростанції на тому самому місці.

 

 

12:17 Китайська влада серйозно занепокоєна ситуацією, що склалася внаслідок руйнування Каховської ГЕС, заявив представник МЗС КНР Ван Веньбінь, зокрема "гуманітарними, економічними та екологічними наслідками" цього інциденту.

 

 

11:54 На бахмутському напрямку Сили оборони продовжують просуватися на флангах, росіяни втрачають свої позиції, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. 

 

 

11:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

6 червня 2023 року перед 3-ю годиною ночі за місцевим часом частково завалилася контрольована Росією Каховська дамба. До 12:00 усю східну частину дамби та більшу частину гідро- та комунальної інфраструктури було знесено. Рівень води в Каховському водосховищі був рекордно високим перед обвалом, що призвело до затоплення особливо великим об’ємом води нижче за течією.

Запорізька атомна електростанція, розташована за 120 км від дамби, навряд чи зіткнеться з негайними додатковими проблемами безпеки внаслідок падіння рівня води у водосховищі.

Конструкція дамби, ймовірно, ще більше погіршиться протягом наступних кількох днів, що спричинить додаткові повені.

 

 

11:08 «Укренерго» разом з «Укргідроенерго» опрацьовують сценарії подальшої збалансованої роботи енергосистеми з урахуванням наслідків руйнування Каховської ГЕС, повідомили в компанії. Змінюється режим роботи гідроелектростанцій для того, щоб зменшити обсяг води, яка поступає в Каховське водосховище, аби зменшити затоплення.

Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але через тривалі ремонти на багатьох енергоблоках ТЕС, а також деяких АЕС, в енергосистемі працює менша кількість енергоблоків, які виробляють електроенергію.

Експорт у Польщу здійснюється з 10 до 15 години, імпорт зі Словаччини – з 16 до 19 години. У вечірній пік споживання імпорт та експорт відсутні.

Внаслідок обстрілів росіян є пошкодження мереж обленерго на Сумщині. Також ворог обстріляв територію однієї з електростанцій на Донеччині, станція працює. Нових пошкоджень у магістральних мережах немає.

 

 

10:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 141 населений пункт на території 9 областей України, підтверджено ураження 75 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 5 цивільних осіб та 2 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:21 Терактом на Каховській ГЕС Росія продемонструвала, що захоплені землі їй не належать, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу. "Це терористичний акт проти об'єктів критичної інфраструктури України, метою якого є спричинення якомога більшої кількості жертв серед цивільного населення та максимальних руйнувань. Вдаючись до тактики випаленої землі, або в цьому разі до тактики затопленої землі, російські окупанти фактично визнали, що захоплена територія їм не належить і вони не в змозі утримувати ці землі", – сказав Кислиця. Дипломат звернув увагу на те, що теракт на Каховській ГЕС раніше активно обговорювався на рівні окупаційних військ у Херсонській області, пропагандистів на російському телебаченні та в МЗС РФ, і це свідчить про те, що він був спланований заздалегідь. У відповідь на закиди постпреда Росії при ООН Васілія Нєбєнзі, який звинувачував Україну в підриві греблі, Кислиця зауважив, що ця заява є "передбачувано брехливою". "Ми спостерігаємо той самий прийом – звинувачення жертви у власних злочинах. Мало шансів, що країна, яка відчайдушно заперечувала свої воєнні злочини в Маріуполі, Бучі, Ізюмі, на Запорізькій АЕС, визнає відповідальність за сьогоднішню техногенну катастрофу", – вказав постпред. 

 

 

10:13 У місті Нова Каховка, розташованому впритул до зруйнованої ГЕС на Дніпрі, вода почала спадати

 

 

 

 

09:59 Станом на ранок на правобережжі Херсонщині затоплено 1852 будинки, повідомляє обласна адміністрація. З осель евакуювали 1457 мешканців (на 06:00), зокрема з мікрорайону Корабел – 1286 осіб. Евакуація проводилась і вночі – люди чекали порятунку просто на дахах будинків та автівок.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 212 030 (+880) осіб,

танків – 3873 (+13) од.,

бойових броньованих машин – 7560 (+17) од.,

артилерійських систем – 3640 (+37) од.,

РСЗВ – 594 (+4) од.,

засобів ППО – 352 (+1) од.,

літаків – 314 (+1) од.,

гелікоптерів – 299 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3219 (+7) од.,

крилатих ракет – 1171 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6349 (+17) од.,

спеціальної техніки – 492 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

113,3% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  43,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

105,8% автомобільної техніки (з них 1,8% за минулий тиждень),

118,1% артилерійських систем (з них 5,4% за минулий тиждень),

  53,3% РСЗВ (з них 1,7% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,1% засобів ППО (з них 1,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:11 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Пошкодження дамби Каховської ГЕС вранці 6 червня призвело до масового підтоплення дельти Дніпра, заболочених угідь річок, лиманів і прибережних населених пунктів Херсонської області.

• Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) і українські чиновники заявили, що падіння рівня води в Каховському водосховищі не повинно вплинути на безпеку Запорізької атомної електростанції.

• Українські чиновники заявили, що російські війська навмисно зруйнували дамбу ГЕС, але припустили, що російські військові не підготувалися до наступного затоплення.

• Російські офіційні особи звинуватили українські війська в руйнуванні дамби ГЕС і використали ці звинувачення для посилення зусиль, спрямованих на те, щоб представити українські напади в інших частинах України як невдачі.

• ISW ще не виявила чітких доказів того, що сталося на ГЕС 6 червня, і тому не може запропонувати незалежну оцінку відповідальності на момент публікації цього повідомлення. Заяви офіційних осіб США та Європи загалом узгоджуються з прогнозом ISW від жовтня 2022 року про те, що росіяни, незважаючи на пошкодження їхніх власних підготовлених оборонних позицій і сил, мають більший і чіткіший інтерес у затопленні нижньої течії Дніпра, ніж українці.

• Російські війська в ніч з 5 на 6 червня завдали чергового масштабного ракетного удару по території України.

• Російські джерела стверджували, що станом на 6 червня проукраїнські Російський добровольчий корпус та "Легіон свободи Росії" зникли з прикордонного населеного пункту в Бєлгородській області.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин продовжив прямо погрожувати міністерству оборони Росії та російському військовому командуванню, якщо вони не виконають його вимоги щодо більшої незалежної армії та політичного впливу в Росії. Він пригрозив, що ПВК "Ваґнер" "піде на Бєлгород" без чіткого дозволу російського міноборони, якщо російське військове командування не "звільнить" прикордонні райони Бєлгородської області від різних російських проукраїнських угруповань, що діють на російській території, і не покращить ситуацію в Шебекіному.

• Українські офіційні особи запевнили, що пошкодження дамби та подальше затоплення не завадять українській підготовці до контрнаступу.

• Російські війська вели обмежені наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські джерела стверджували, що українські війська продовжували наземні атаки на північ і південний захід від Бахмута, а російські сили продовжували обмежені наступальні операції вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські війська продовжили наземні обстріли на південному заході Донецької та на сході Запорізької областей.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив, що російська 72-га окрема мотострілецька бригада входить до складу 6-ї нерегулярної дивізії.

• Російські чиновники й окупаційна влада продовжують намагатися використовувати інфраструктурні проєкти для інтеграції окупованих територій до Росії.

 

 

08:33 Рівень води внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС збільшиться на метр упродовж 20 годин, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

 

 

08:25 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:20 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, не рахуючись із втратами. Для досягнення своїх цілей продовжує застосовувати тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли цивільних об’єктів, зокрема житлових кварталів.

Протягом минулої доби противник завдав 35 ракетних ударів, із застосуванням крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Усі ракети було знищено силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних Сил України. Також ворог завдав 41 авіаційного удару та здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Крім того, російські терористи здійснили черговий воєнний злочин – з метою недопущення просування наших військ підірвали внутрішні конструкції Каховської ГЕС. Внаслідок теракту близько 80 населених пунктів знаходяться в зоні підтоплення.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав авіаційних ударів в районі Огірцевого Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Кам’янка, Прогрес, Карповичі, Костобобрів, Тимоновичі, Медведівка, Галаганівка Чернігівської області; Середина Буда, Шалигіне, Волфине, Катеринівка, Ободи, Яструбине, Попівка, Басівка, Запсілля, Миропілля, Миропільське, Велика Писарівка, Грабовське Сумської області, а також Сотницький Козачок, Баранівка, Ветеринарне, Висока Яруга, Стрілеча, Гатище, Синельникове, Цегельне, Стариця, Вовчанськ, Зибине, Караїчне, Зарічне, Печеніги, Бударки, Вільхуватка, Чугунівка, Мілове, Великий Бурлук, Одрадне, Фиголівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Новомлинськ, Фиголівка, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кремінна, Білогорівка Луганської області та Берестове Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля населених пунктів Діброва, Новосадове, Спірне, Веселе, Григорівка та Іванівка на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Кліщіївки, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Білої Гори Донецької області. Від ворожих артобстрілів постраждали Васюківка, Малинівка, Тихонівка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Калинівка, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Олександро-Шультине, Озарянівка, Торецьк та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Водяне, Первомайське, Карлівка, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 13 атак противника в районі міста Мар’їнка, в той же час, ворог завдав авіаційних ударів в межах населеного пункту. Артилерійських обстрілів зазнали Гостре, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар, Богоявленка, Золота Нива та Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по Ольгівському Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль, Донецької області; Темирівка, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Степове та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Одрадокам’янка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також протягом минулої доби знищено російський штурмовик Су-25 та 4 розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 9 пунктів управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, 14 артилерійських підрозділів противника на вогневих позиціях та 18 інших важливих цілей ворога.

 

07.06.2023