467-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:39 У Куп'янському районі росіяни пошкодили трубопровід із аміаком – унаслідок ворожих ударів відбулася розгерметизація трубопроводу. В області розгорнули штаб із ліквідації наслідків ситуації. Як уточнили згодом в обласній адміністрації, заміри у місті Куп‘янськ показують, що в повітрі аміаку немає. У поселеннях, розташованих ближче до кордону із РФ – Кучерівці, Синьківці, Петропавлівці – тривають заміри.

 

 

21:58 Росіяни готують масштабну провокацію з масованим обстрілом міста Шебекіно у Бєлгородській області неподалік від місця прориву антипутінських сил. Про це свідчить радіоперехоплення, котре опублікувало Головне управління розвідки Міністерства оборони. "Та такая информация, ну 50/50 как сказали, наши п#дарасы собираются сдать Шебекино… Получается, их хотят запустить в город, а потом артой расп#здячить весь город нашей... Заберите все ценное из дома… Я предупредил, то, что есть информация".

 

 

21:20 Голови районних адміністрацій Києва записали колективне звернення до міського голови Віталія Кличка через трагедію біля поліклініки у Деснянському районі. Чиновники закликали Кличка взяти на себе політичну відповідальність і відмовитися від однієї з посад – або міського голови, або очільника КМДА. Віталій Кличко у відповідь нагадав посадовцям, що від початку війни районні держадміністрації одержали 1,2 млрд гривень на облаштування сховищ. "Скільки грошей, виділених на укриття, ви освоїли? Відповім: загалом по місту – трохи більше 10%!" – заявив він. Кличко закинув представникам вертикалі бажання створити "князівства" і закликав "не сіяти вітер у серці країни".

 

 

20:48 Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив під час пресової конференції в Києві: "Найшвидший і найкоротший шлях до миру – буде виведення Путіним його військ з території України. Поки він цього не робить, найкращий шлях для України – продовжувати захищати свою землю. І Велика Британія продовжуватиме підтримувати Україну, зокрема на міжнародних платформах. Тому що ще раз наголошу – йдеться не тільки про оборону України, а про оборону ширшої глобальної структури, яка захищає нашу економіку і безпеку", – сказав Клеверлі. Британський дипломат додав: президент РФ Владімір Путін має усвідомити, що зазнав поразки під час спроби захоплення українських міст, і це має призвести до того, що "єдиний варіант для нього – це виведення військ і забезпечення миру для прекрасної країни Україна".

 

 

20:15 Командувач Сухопутних військ ЗСУ підтвердив просування українських військ на бахмутському напрямку. "Знищення ворога триває, сили оборони рухаються вперед", – зазначив Сирський.

 

 

19:57 Причиною загибелі трьох студентів-третьокурсників університету цивільного захисту на Харківщині був вибух артснаряда до САУ "Піон". Слідство прагне встановити, як бойовий снаряд потрапив у навчальний корпус на території Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування, повідомив заступник начальника поліції Харківщини Сергій Болвінов. "Встановлюють, звідки на другому поверсі навчальної будівлі взявся бойовий снаряд та осіб, причетних до цієї трагедії", – поінформував Болвінов.

 

 

19:30 Вночі на 5 червня у російському селі Нова Таволжанка вбито полковника гвардії Андрєя Стесєва, старшого оперативного угруповання "Бєлгород", повідомляє Головне управління розвідки Міноборони. Раніше Стесєв займав посаду командира 104-го десантно-штурмового полку повітряно-десантних військ РФ. Легіон "Свобода Росії" зазначає, що полковника ліквідували під час стрілецького бою.

 

 

 

19:16 Перші українські пілоти вирушили до Великої Британії для навчань, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками переговорів із державним секретарем у закордонних справах Великої Британії Джеймсом Клеверлі. Шмигаль подякував гостеві за лідерство Британії у створенні "коаліції винищувачів". Сторони обговорили питання збройної підтримки України, відбудови та інтеграції нашої держави до НАТО.

 

 

 

18:54 Антипутінські сили продовжують тримати під своїм контролем село Нова Таволжанка у Бєлгородській області РФ. "Російський добровольчий корпус" заявляє у телеґрамі, що Таволжанка, "як і раніше, не цікавить ні регіональну, ні федеральну владу", а "єдину владу" в покинутому поселенні репрезентують сили "РБК".

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, не рахуючись із втратами. Для досягнення своїх цілей продовжує застосовувати тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли цивільних об’єктів, зокрема житлових кварталів.

Протягом доби противник завдав ракетного та 19 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На превеликий жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка білорусь продовжує підтримувати російську збройну агресію – на її полігонах триває підготовка підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби ворог завдав авіаційних ударів в районах Огірцеве та Гатище Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина Буда, Баранівка, Бунякине, Волфине, Кіндратівка, Велика Писарівка, Шевченкове, Олександрівка Сумської області, а також Басове, Сотницький Козачок, Гур'їв Козачок, Уди, Ветеринарне, Висока Яруга, Глибоке, Лук'янці, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Миколаївка, Нестерне, Бударки, Зарубинка, Шев'яківка, Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Кутьківка, Дворічна, Западне, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Невське Луганської та Спірне Донецької областей. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Іванівського, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Торецьк та Біла Гора Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив невдалу спробу наступу поблизу Невельського. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Первомайське, Карлівка, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 8 атак противника в районі міста Мар’їнка, в той же час, ворог завдав авіаційних ударів в межах населеного пункту. Артилерійських обстрілів зазнали Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по Бериславу Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Преображенка, Новоандріївка, Щербаки, Степове та Кам'янське Запорізької області; Козацьке, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Продовжуючи збройну агресію, російські окупаційні війська щоденно зазнають втрат. Лише 3 червня до будівлі школи, переобладнаної під польовий шпиталь загарбників, у одному з населених пунктів Сватівського району Луганської області було доправлено двадцятьма вантажівками поранених окупантів. Також відомо, що на зазначеному об’єкті лікування вже проходять близько двох сотень осіб.

На Куп’янському напрямку противник вимушений використовувати цивільні будівлі населених пунктів Харківської області у якості моргів, але без належного обладнання.

Авіація сил оборони за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Нашими захисниками було знищено 1 ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс та 3 артилерійських підрозділи противника на вогневих позиціях.

 

 

18:29 Війська Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" проводять наступальні дії на східному фронті, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Попри жорсткий опір та спроби противника утримати займані рубежі і позиції, наші частини у ході ведення боїв просунулися вперед на декількох напрямках: Оріхово-Василівка, Парасковіївка – від 200-1600 м; Іванівське, Кліщіївка – від 100-700 м, – поінформувала Маляр.

 

 

17:35 Третя окрема штурмова бригада відновила рух уперед під Бахмутом. "Потроху просуваємось, займаємо нові позиції. Русаки нервують", – прокоментував боєць із позивним Жорін.

 

 

17:09 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підтвердила початок наступальних дій на кількох напрямках. 

 

#цитата

 

Що зараз відбувається? 

Ми продовжуємо оборону, яку почали 24 лютого 2022. 

Оборонна операція містить все, в тому числі і контрнаступальні дії. Тому на деяких напрямках ми переходимо до наступальних дій.

Зокрема епіцентром бойових дій залишається Бахмутський напрямок. Там ми рухаємось доволі широким фронтом. Маємо успіх. Займаємо панівні висоти. Ворог в обороні, хоче утримати позиції. 

На півдні ворог в обороні. Тривають бої місцевого значення. 

Чому росіяни активно запускають інформацію про контрнаступ? Тому що їм потрібно відволікти увагу від поразки на Бахмутському напрямку.

 

 

16:50 У травні сили протиповітряної оборони знищили у повітряному просторі над Києвом сім аеробалістичних ракет "Кинджал", 13 балістичних ракет "Іскандер", 65 крилатих ракет Х-101, Х-555 і "Калібр" і 169 безпілотних літальних апаратів, заявили у Київській міській військовій адміністрації. "Ніколи за історію нашої планети жодне місто жодної країни не зазнавало таких потужних повітряних атак численними гіперзвуковими аеробалістичними, балістичними, крилатими ракетами та сучасними військовими БпЛА", – прокоментували в адміністрації.

 

 

16:15 Охоронцю київської поліклініки, біля якої загинуло троє людей, готують підозру через поширення комуністичної символіки, заявила речниця міської прокуратури Наталія Максимець у коментарі "Суспільному".  З її слів, іще в лютому СБУ надала матеріали про діяльність у Києві групи людей, які "вважають себе громадянами СРСР" та друкували листівки з комуністичною символікою. Серед членів цієї групи, за даними слідства, були охоронець та його дружина.

 

 

15:39 Вищий антикорупційний суд оголосив у міжнародний розшук депутата Київської міської ради Владислава Трубіцина, обвинуваченого в отриманні хабаря. У травні він виїхав за кордон – як виявилося, за клопотанням Сил спеціальних операцій і за проханням Головного управління розвідки – і не повернувся. "Суд зважив на системні неявки обвинуваченого у судові засідання і наявність підтвердженої інформації про перетин кордону указаною особою та задовольнив клопотання у повному обсязі", – прокоментували в Антикорупційній прокуратурі.


 

15:06 Через російську агресію в Україні постраждало 1520 об’єктів культурної інфраструктури, при тому майже третину – 541 – зруйновано, повідомило Міністерство культури та інформаційної політики. За минулий місяць росіяни завдали збитків 56 об'єктам, і майже половина з них – 26 – припадає на Хмельниччину. Загалом же з моменту початку великої війни постраждало 727 клубних закладів, 571 бібліотека, 82 музеї та галереї, 25 театрів і філармоній, 115 закладів мистецької освіти.

 

 

14:42 У кількох регіонах Росії гакери зламали теле- та радіоетер і запустили фейкове звернення Путіна про введення воєнного стану в Курській, Бєлгородській, Брянській областях та загальну мобілізацію.

 

 

14:20 Електронний запис на військово-лікарські комісії вже функціонує у 90% військових шпиталів, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Вона зазначила, що розгортання електронної черги у військових госпіталях – це комплексний процес, який потребує адміністративних і технічних ресурсів з боку госпіталю та військової частини. "Потрібно провести відповідне тренування посадових осіб, забезпечити необхідну техніку та доступ до інтернету, а також мати необхідні дозволи та погодження, оскільки йдеться про особисті дані військовослужбовців", – пояснила Маляр.

 

 

13:56 У понеділок-вівторок у Києві перебуватиме спеціальний посланець Папи Франциска кардинал Маттео Дзуппі, архієпископ Болоньї. "Йдеться про ініціативу, головною метою якої є поглиблено вислухати українську владу щодо можливих шляхів для досягнення справедливого миру та підтримати жести людяності, які могли би причинитися до послаблення напруженості", – поінформували у Ватикані.

 

 

13:29 Бельгія проводить розслідування після появи інформації про використання бельгійських гвинтівок на території Росії антипутінськими силами, заявив прем'єр-міністр Александер де Кроо. "Європейське озброєння постачається до України на умовах, що воно використовуватиметься лише на території України, для захисту своєї землі", – сказав де Кроо. Напередодні The Washigton Post написала про те, що в рейді на територію РФ використовується західне озброєння.  

 

 

13:01 Видання Sky News оприлюднило фотокопію контракту між Іраном та Росією на $1 млн на продаж озброєння. Угода датується 14 вересня 2022 року. У ній ідеться про закупівлю артилерійських, танкових снарядів і ракет різного розміру. У ще одному додатку є інформація про продаж на $740 тис. 125-міліметрових стволів для танків Т-72, стволів для гаубиці Д-30 калібром 122 мм, танкових, артилерійських боєприпасів.

 

 

12:41 Україна не використовуватиме в літньому контрнаступі винищувачів F-16, пояснив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю NHK в Сінгапурі. За його словами, Україна буде готова розмістити F-16 восени або взимку.

 

 

12:18 Ситуація з генерацією та споживанням електроенергії стабільна та контрольована, повідомили в Міненерго. Внаслідок обстрілів без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Сумській. Запорізькій, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

Минулої доби відбувався експорт електроенергії до Молдови – 340 МВт·год. Комерційний імпорт зі Словаччини та Молдови становив 6187 МВт·год.

 

 

12:01 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 134 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 90 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:55 Головне управління розвідки повідомило про те, що проєкт Black Box, створений у співпраці ГУР із волонтерами "Повернись живим" та Ігоря Лаченкова, завдав росіянам збитків на понад 700 мільйонів доларів. "Результати роботи «Black Box» можна побачити на багатьох об’єктах окупантів, які знаходяться як на тимчасово окупованій, так і ворожій території. Протягом квітня-травня 2023 року результати роботи проєкту можна було спостерігати у логістичних центрах, транспортних вузлах, в місцях скупчення військової техніки і живої сили та на інших цілях", – похвалилися в ГУР.

 

 

11:39 Легіон "Свобода Росії" оприлюднив відео зі знищенням дронами двох ворожих танків, однієї БМП-3 та однієї БРДМ російської армії у районі КПП "Шебекіно". Легіонери стверджують, що зйомка велася цієї ночі.

 

 

11:12 Міністерство оборони Росії повідомило про "початок крупномасштабного українського наступу", який почався 4 червня на п'яти ділянках фронту. Натомість Центр стратегічних комунікацій ЗСУ заявив, що росіяни активізують свої інформаційно-психологічні операції, зокрема "будуть розповсюджувати недостовірну інформацію про контрнаступ, його напрямки та втрати українського війська". "Для цього заготовлені старі відео та фото, які показують підбиту техніку, загиблих та полонених. А також інші фейкові матеріали", – застерегли у Страткомі.

 

 

10:51 Засновник ПВК "Ваґнер" Євґєній Пріґожин оголосив про затримання командира російської 72-ї мотострілецької бригади Романа Вєнєвітіна – "ваґнерівці" звинувачують його в замінуванні шляхів відступу під Бахмутом і у стрілянині. Пресслужба Пріґожина оприлюднила відео допиту Вєнєвітіна; на відео в нього перебитий ніс.

 

 

10:37 Є ознаки того, що російські війська морально виснажені довготривалим очікуванням українського контрнаступу і панікують, повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону: "Рашисти не знають, на якому напрямку відбудеться наш контрнаступ, і тримають 450 км фронту на ділянці нашої відповідальності в постійному напруженні. Крім того, в окупантів викликає серйозне хвилювання те, що наші дії й пропаганда доходять до глибокого тилу в Криму. Ми постійно спостерігаємо їхні маневри — росіяни нервуються й не залишаються стало в одному конкретному місці, а також постійно укріплюють оборонні споруди, в деяких випадках вдаються до дезертирства. Це все говорить про їхню морально-психологічну розхитаність".

 

 

10:22 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом травня 2023 року Росія запустила понад 300 іранських односторонніх безпілотних літальних апаратів серії Shahed (OWA-UAV) проти України: це найінтенсивніше використання такої системи озброєнь донині.

Ймовірно, Росія запускає так багато БПЛА OWA, намагаючись змусити Україну випустити запаси цінних передових ракет протиповітряної оборони.

Навряд чи Росія досягла особливого успіху: Україна нейтралізувала принаймні 90% БПЛА, що налітали, використовуючи переважно старішу та дешевшу зброю протиповітряної оборони та засоби радіоелектронного глушіння. Росія, ймовірно, також намагається виявити і завдати удару по українських силах далеко за лінією фронту. Однак Росія залишається дуже неефективною в ураженні таких динамічних цілей на великій відстані через погані процеси цілевказання.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 210 350 (+410) осіб,

танків – 3848 (+11) од.,

бойових броньованих машин – 7523 (+1) од.,

артилерійських систем – 3567 (+12) од.,

РСЗВ – 583 (+1) од.,

засобів ППО – 349 (+5) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3189 (+14) од.,

крилатих ракет – 1136 (+4) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6312 (+7) од.,

спеціальної техніки – 484 (+5) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

112,6% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  43,4% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

105,2% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

115,8% артилерійських систем (з них 4,0% за минулий тиждень),

  52,4% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  24,9% засобів ППО (з них 1,2% за минулий тиждень).

 

 

 

 

09:12 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков відповів на вимогу РДК і ЛСР вести переговори про обмін російськими військовополоненими.

• Дисонансні російські відповіді та повідомлення про обмежений рейд у Бєлгородській області дозволяють припускати, що російське керівництво ще не вирішило, як реагувати на ці обмежені транскордонні рейди.

• Обмежені рейди й обстріли кордону в Бєлгородській області все частіше стають причиною критики російського військового керівництва.

• 4 червня російські війська знову обстріляли Україну з крилатих ракет і безпілотників іранського виробництва, що стало четвертим днем ударів по Україні.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 4 червня заявив, що українські сили, можливо, відновили позиції на південному заході Бахмута, підтверджуючи неодноразові українські повідомлення про те, що українські сили зберігають позиції на південно-західній околиці міста.

• Українські та російські сили стверджували, що досягли обмежених територіальних здобутків на лінії Куп’янськСватове.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки в районі Бахмута та Мар’їнки.

• Українські сили здійснили локальні наземні атаки та, як повідомляється, досягли обмежених тактичних успіхів у західній частині Донецької та східній Запорізькій областях.

• Міністерство оборони Росії подало проєкт урядової постанови, згідно з якою більше не потребуватиме явки особи в комісаріат для взяття на військовий облік.

• Російські чиновники продовжують використовувати схеми відпочинку й оздоровлення для депортації українських дітей з окупованих територій до Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація ціною великих втрат продовжує вести загарбницьку війну.

Минулої доби вночі противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні БпЛА “Shahed”. Силами та засобами повітряних командувань, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 4 із 6 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 6 із 8 ударних БпЛА «Shahed».

Загалом протягом минулої доби ворог завдав 14 ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед мирного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, заклади освіти, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 29 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках минулої доби ворог здійснив невдалу спробу проникнення ДРГ через держкордон України в районі населеного пункту Зелене Харківської області, також завдав ракетних ударів у районах Вовчанськ, Чугуїв та авіаційних ударів у районах Івашки, Огірцеве, Гатище Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Бруски, Атинське, Басівка, Юнаківка, Садки, Миропілля, Тур'я, Грабовське, Олександрівка, Велика Писарівка, Шевченкове Сумської області, а також Івашки, Уди, Червона Зоря, Гоптівка, Красне, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Караїчне, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби, що минула, противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Завдав авіаційного удару в районі Сергіївки Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Довгеньке, Кутьківка, Дворічна, Западне, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Іванівського, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів у районах Васютинське, Торецьк та Північне. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Біла Гора, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворог завдав авіаційного удару в межах цього населеного пункту. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Гостре, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв Вугледар, Пречистівку та Новоукраїнку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новопіль Донецької області, Ольгівське Запорізької області, Берислав та Веселе Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Вільне Поле, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам'янське Запорізької області; Козацьке, Тягинка, Іванівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження ворожого особового складу.

Нашими захисниками було знищено 6 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 4 склади боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси та 4 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

05.06.2023