464-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:18 Служба безпеки України оголосила підозру колишньому членові наглядової ради ПАТ "Укртатнафта" і бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Михайлу Кіперману за виведення з рахунків компанії в перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну 600 млн грн за підробленими документами. 24 лютого 2022 року "Укртатнафта" перерахувала на підконтрольну європейську компанію, фактичним власником якої виявився Кіперман, кошти, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти. Ця сировина вже перебувала в Одеському морському торговельному порту і мала транспортуватися на Кременчуцький НПЗ. Для реалізації махінації колишній топменеджмент "Укртатнафти" створив "договір-клон", у якому змінив реквізити одержувача платежу.

 

 

21:35 Спеціальний представник Китаю Лі Хуей закликав західні уряди припинити постачати зброю Україні. "Китай вважає, що якщо ми справді хочемо покласти край війні, врятувати життя та встановити мир, для нас важливо припинити надсилати зброю на поле бою, інакше напруженість буде тільки зростати", – сказав Лі журналістам. Під час виступу дипломат дав зрозуміти, що його нещодавня місія до Європи не принесла відчутних результатів. Пекін розглядає можливість наступних поїздок.

 

 

20:40 Поліція повідомила про підозру чотирьом людям, затриманим після трагедії із зачиненим укриттям у Києві. Першу заступницю голови Деснянської районної державної адміністрації, директора лікарні та його заступника з технічних питань підозрюють у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, а охоронця лікарні – в залишенні у небезпеці, що спричинило смерть.

 

 

20:01 Американські танки Abrams, які почали опановувати українські військовослужбовці, не будуть готові до контрнаступу, але матимуть вирішальне значення в довгостроковій перспективі для того, щоб ЗСУ повністю вибили росіян з окупованих територій, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. "Можна подивитись на Другу світову війну, й одні з найбільших танкових битв в історії фактично велися на території України. Тож танки дуже важливі як для оборони, так і для наступу, і сучасні танки, підготовка, уміння ними керувати будуть основоположними для успіху України", – сказав Міллі.

 

 

19:18 Державний секретар США Ентоні Блінкен висміяв уявлення про збройні сили Росії як "другу армію світу". "Кремль часто стверджував, що він має другу найсильнішу армію в світі. І багато хто вірив. Сьогодні багатьом очевидно, що російська армія друга найсильніша в Україні", – заявив Блінкен під час візиту до Фінляндії, додавши, що росіяни поступаються українцям і в устаткуванні, і в технологіях, і в лідерстві, і в підготовці особового складу, і в тактиці, в стратегії, і бойовим духом – що підтверджують воєнні невдачі РФ.

 

 

18:46 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну та застосовувати тактику терору щодо мирного населення України.

Цієї доби вночі противник черговий раз завдав масованого ракетно-авіаційного удару по території України, зокрема по Києву. Застосував ударні БпЛА та крилаті ракети, проте усі вони були знищені в небі.

Загалом протягом доби ворог завдав 62 авіаційних та 15 ракетних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби окупанти здійснили 15 атак, проте всі вони були відбиті підрозділами сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційного удару в районі Огірцеве Харківська область. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка, Леонівка Чернігівської області; Нововасилівка, Ромашкове, Атинське, Юнаківка Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Ветеринарне, Козача Лопань, Гоптівка, Пильна, Зелене, Верхня Писарівка, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Зибине, Рибалкине, Бударки, Землянки, Чугунівка, Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Дворічанське, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Кутьківка, Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Макіївки Луганської області та Спірного – Донецької. Завдав авіаційних ударів у районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Біла Гора та Часів Яр Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.

Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки Донецької області.

Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка.

На Мар’їнському напрямку цієї доби противник вів наступальні дії в районі міста Мар’їнка, проте, наші захисники відбили усі 8 атак противника. Орієнтовні втрати ворога склали до 10 осіб загиблими та близько 20 – пораненими. До того ж було знищено 2 одиниці ворожої автомобільної техніки. Водночас ворог продовжує знищувати наші міста і села, завдав авіаційного удару по Мар’їнці, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівське та Новоданилівка Запорізької області, а також Козацьке та Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області, а також місто Херсон.

Військовим керівництвом російської федерації прийнято рішення щодо посилення державного кордону курсантами вищих військових навчальних закладів. Так, 31 травня близько 200 курсантів ІІІ курсу, озброєних стрілецькою зброєю та гранатометами, уже відряджено до західного кордону російської федерації під приводом проходження стажування.

Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, а також 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Протягом цієї доби нашими захисниками було знищено 15 крилатих ракет та 17 ударних БпЛА противника типу «Шахед-136».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 склади боєприпасів, 2 станції радіоелектронної боротьби, радіолокаційну станцію та реактивну систему залпового вогню противника.

 

 

18:29 Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на пресовій конференції на питання про те, як суспільство зможе розпізнати і побачити контрнаступ, сказав: "Це не кіно, мені важко сказати, як ви побачите контрнаступ. Головне, щоб це побачила Росія. І не лише побачила, а й відчула", – заявив Зеленський. Він додав: деокупація українських територій – це мета контрнаступу. Коли це буде відбуватися, тоді суспільству й стане зрозуміло, що контрнаступальна операція розпочалася.

 

 

18:05 Суд засудив до 15 років ув'язнення лікаря з Черкас, який збирав та передавав розвідувальну інформацію на користь Росії. Чоловік пересилав дані про розміщення блокпостів, військових об’єктів та адмінбудівель правоохоронних органів на території міста й області. "Задокументовано, що чоловік встановив місце розташування підрозділу протиповітряної оборони Збройних Сил України. Його затримано безпосередньо під час передачі місця дислокації систем української ППО представникам спецслужби держави-агресора", – поінформували в Офісі генпрокурора.

 

 

17:50 Міністр оборони Олексій Резніков зустрівся з австралійським колегою Річардом Марслом. Резніков звернувся до Австралії з проханням розглянути можливість підготовки українських пілотів, надання транспорту для медичної евакуації, а також засобів радіоелектронної боротьби з безпілотниками.

 

 

17:38 Президент України Володимир Зеленський обговорив із лідерами Німеччини, Данії та Нідерландів перспективу постачання додаткових комплексів Patriot в Україну. "Нам точно це треба. Ми вже бачимо, без якої кількості Patriot нам буде складно... Наше завдання – не 70%, 75% ураження, а 100%. Так, це амбітна мета, вона дуже непроста", – сказав Зеленський після зустрічі з президентом Естонії у п'ятницю.

 

 

17:16 Ініціатором виїзду за кордон Владислава Трубіцина, обвинуваченого в корупції депутата Київради, були Сили спеціальних операцій ЗСУ, встановив проєкт журналістських розслідувань "Схеми". У ССО розповіли, що у січні 2023 року справді просили начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова сприяти виїзду Трубіцина та ще чотирьох осіб як волонтерів для забезпечення ССО "спеціальним обладнанням". У Силах спецоперацій "вкрай негативно" ставляться до того, що "ця особа скористалась таким приводом під час війни у своїх особистих цілях і не повернулась в Україну задля виконання процесуальних обовʼязків у суді". В ССО додали, що "характер завдання не може бути розкритим, так як містить дані, що становлять службову таємницю".

 

 

16:54 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна не є союзником Росії у війні проти України. "Ми не союзники Росії у війні з Україною. І наше почуття від цієї війни, від цього конфлікту – тривога, тому що вона прямо впливає на всі наші відносини", – сказав Пашинян в інтерв'ю CNN. Він поскаржився на те, що Захід сприймає Вірменію як партнера Росії, хоча сама Москва бачить, що Єреван не на її боці. "Виявляється, що ми нічий союзник у цій ситуації. А отже ми вразливі", – нарікає Пашинян. Він додав, що Вірменія займає теперішню позицію не "через те, що ми не маємо своєї думки", а через те, що вірменські тривоги "є більшими, ніж те, що дозволило б нам бути більш залученими". Щоправда, заявив він це ще на початку травня під час візиту до Чехії, але оприлюднив заяву тільки через місяць.

 

 

16:33 У Богодухівському районі на Харківщині неподалік від сіл Морозова Долина та Леміщине на вибуховому пристрої підірвався автомобіль, в якому їхала сім'я з трьома дітьми. 37-річна жінка загинула. Троє дітей – дівчата віком 12 та 15 років і 12-річний хлопець – зазнали важких поранень; медики борються за їхні життя.

 

 

16:05 Збройні Сили України завдали удару по порту Бердянська. "Бавовна розцвіла в порту, через який окупанти вивозили награбоване", – повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. Зі слів голови Бердянської міської військової адміністрації Вікторії Галіціної, влучання по позиціях окупантів підтверджується. З порту тікають кораблі, які нещодавно зайшли для викрадення українських зернових і металу.

 

 

 

15:40 Додаткові кошти із підвищеного тарифу на електроенергію підуть на відновлення енергосистеми, а не на прибуток постачальника, запевняє генеральний директор YASNO Сергій Коваленко. Передовсім зростуть фінансові можливості державних "Енергоатому" та "Укргідроенерго", які накопичили суттєві борги через необхідність компенсувати різницю між тарифом для населення та ринковою ціною. З його слів, ринкова ціна для Києва на червень становить 4,80 грн/кВт-год із ПДВ – тобто майже втричі більше, ніж старий тариф. "Цю різницю компенсує "Енергоатом" і "Укргідроенерго". Відповідно, якщо побутові споживачі сплачують менше (наприклад, 1,68), то виробники повинні компенсувати більшу різницю", – сказав Коваленко.

 

 

15:15 Президент Росії Владімір Путін скликав засідання радбезу РФ, щоб обговорити внутрішню безпеку. Господар Кремля нарікає на те, що недоброзичливці прагнуть "розхитати ситуацію", Путін хоче, щоб росіяни цього не дозволили "за жодних обставин".

 

 

14:56 Росіяни обстріляли селище Комишуваха в Запорізькій області. Ворог поцілив у багатоповерховий будинок. Дві жінки віком 44 і 77 років загинули. Ще четверо людей – жінки 41, 84, 87 років і 21-річний чоловік – поранені. 

 

 

14:36 Міністерство закордонних справ України розкритикувало заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про необхідність початку переговорів із Росією до початку українського контрнаступу. "Припинення вогню без виконання цієї умови призведе до заморожування статус-кво, надасть Росії можливість перегрупуватися, накопичити сили та вдатися до нової хвилі агресії. Доведено досвідом 2014–2022 років... Ми взяли до уваги твердження Віктора Орбана про те, що йому важко бути єдиним прем'єр-міністром в ЄС, який виступає за мир. Аби полегшити цю ситуацію, закликаємо главу угорського уряду почати нарешті діяти. Наприклад, засудити російську агресію, вимагати від Москви припинити війну та повернути російську армію на російську територію, долучитися до заходів міжнародної ізоляції Росії, не підривати єдність в ЄС", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

14:02 Президент України Володимир Зеленський доручив провести повну ревізію бомбосховищ в Україні. Про це йшлося на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача. Члени ставки також обговорили стан української ППО, її потреби для відбиття загроз із землі, з моря, з повітря, а також шляхи вдосконалення з урахуванням наявних ресурсів, надходжень від партнерів і власного виробництва.

 

 

13:48 Петиція на сайті Кабінету Міністрів із закликом до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля ініціювати звільнення міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів. Петицію 7 березня зареєстрував Юрій Шиян. Він закликав Шмигаля внести до Верховної Ради подання про звільнення Ткаченка через "неналежне виконання посадових обовʼязків" та "стагнацію у культурній сфері".

 

 

13:21 У Польщі розпочалася заміна дорожніх знаків із написанням Калінінграда на новий варіант – Крулевець, повідомила Генеральна дирекція національних доріг та автомагістралей Польщі.

 

 

 

13:01 Міністр оборони Британії Бен Воллес вважає, що існує реальна можливість деокупувати Крим уже цього року. Ключовим чинником успіху ЗСУ він називає брак достатнього озброєння у росіян. "Ми бачили на полі бою, що якщо вдарити по російських військах не в тому місці [де вони очікують], вони фактично розвалюються. Ви можете посилати молодих людей на смерть десятками тисяч, що вони (російське командування, – ред.) і роблять, але ви не можете начаклувати танків і систем озброєнь, які їм потрібні", – сказав Воллес The Washington Post

 

 

12:36 Внаслідок нічних обстрілів є пошкодження та технологічні порушення, були зафіксовані вимкнення кількох ліній електропередач, повідомили в Міненерго. На Донеччині внаслідок обстрілів було знеструмлено 8 населених пунктів, під удар потрапив і об’єкт генерації електроенергії – пошкоджено тепломережу;  без живлення залишилася шахта. На Харківщині через обстріли без електроенергії понад 13 тисяч споживачів. Через попередні обстріли також залишається без світла частина споживачів у Сумській, Запорізькій, Херсонській, Чернігівській областях.

Енергетична система працює стабільно. Дефіцит електроенергії відсутній.  Комерційний імпорт електроенергії – 388 МВт·год, експорт до Польщі – 1000 МВт·год.

 

 

12:30 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 160 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 93 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:10 До "коаліції винищувачів" увійшло вже вісім країн, поінформував заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква. "Оформилася основа європейської частини Коаліції за участю вже восьми країн (невдовзі буде більше): Великої Британії, Нідерландів, Польщі, Данії, Швеції, Бельгії, Португалії і Франції", – розповів Жовква "Європейській правді". Під час саміту Європейської політичної спільноти у Молдові Президент України разом із партнерами накреслили контури коаліції та домовилися про реальні кроки для прискорення підготовки пілотів і техніків для винищувачів четвертого покоління, "включаючи, але не обмежуючись F-16". Домовленості дозволяють розраховувати на конкретні рішення щодо обсягів і механізму підготовки пілотів, обслуговуючого персоналу, а також створення умов і відповідної інфраструктури для винищувачів вже під час наступного засідання Контактної групи з оборони України.

 

 

11:49 Легіон "Свобода Росії" заявив про продовження боїв у Бєлгородській області РФ – антипутінські сили повідомляють про зіткнення з російською армією на околицях села Нова Таволжанка. У легіоні визнали, що, "на жаль, є поранені легіонери – але свобода здобувається кров'ю". Силовики РФ ведуть невибірковий вогонь, обстріляли двох цивільних в автомобілі.

 

 

11:35 Суд наклав арешт на акції Оксани Марченко у семи підприємствах припортової інфраструктури на Одещині загальною вартістю 740 млн грн. Ці компанії мають стратегічно важливе значення у транспортуванні пального та інших критичних вантажів через акваторію Чорного моря, зазначили в СБУ.

 

 

11:14 Влада Смоленської області Росії заявила про атаку безпілотників на об’єкти паливно-енергетичного комплексу у селах Пересна і Диваси. Як стверджує російський ресурс Baza, дрони-камікадзе атакували нафтопереробну і газорозподільну станції. Про атаки дронів заявили також і представники влади Брянської та Курської областей.

 

 

10:51 Нижня палата парламенту Швейцарії, Національна рада, відмовилася підтримати проєкт, який надавав дозвіл третім країнам на реекспорт зброї швейцарського виробництва до України.

 

 

10:28 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Вранці 1 червня партизанські загони вдруге за десять днів атакували Бєлгородську область Росії. У складній обстановці на полі бою літаки, схожі на безпілотні літальні апарати, вдарили по Бєлгороду (35 км вглиб території Росії), а після обстрілу з боку українських військ російська влада евакуйовувала цивільних осіб із прикордонного міста Шебекіно.

Російські військові та внутрішні сили, ймовірно, досягли більшого успіху у стримуванні цього рейду, ніж попереднього разу. Однак, згідно з пресрелізом міноборони Росії, вони вдалися до розгортання повного спектру бойових засобів на власній території, в тім числі ударні вертольоти та важку термобаричну ракетну систему ТОС-1А.

Тепер російське командування стоїть перед гострою дилемою: зміцнити оборону в прикордонних реґіонах Росії чи посилити свої лінії в окупованій Україні.

 

 

10:20 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 208 910 (+540) осіб,

танків – 3819 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 7490 (+12) од.,

артилерійських систем – 3501 (+27) од.,

РСЗВ – 575 (+0) од.,

засобів ППО – 335 (+2) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3137 (+6) од.,

крилатих ракет – 1107 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6267 (+28) од.,

спеціальної техніки – 465 (+7) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,8% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  43,2% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

104,5% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

113,6% артилерійських систем (з них 2,8% за минулий тиждень),

  51,6% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  23,9% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська в ніч з 31 травня на 1 червня та вдень 1 червня завдали чергову серію ракетних ударів по Україні.

• Повідомляється, що підрозділи загальноросійського проукраїнського Російського добровольчого корпусу і легіону «Свобода Росії» 1 червня здійснили черговий рейд у Бєлгородську область. Повідомлений розмір задіяних підрозділів указує на те, що ці операції за своєю доктриною є рейдами. Згідно з доктриною армії США, рейди – це невеликі штурмові операції, що передбачають швидке вторгнення на ворожу територію з метою отримання інформації, дезорганізації сил противника або знищення об'єктів. Рейди закінчуються запланованим відходом із вузько визначеного цільового району й не мають на меті встановлення довгострокового контролю над територією.

• Реакції російських офіційних осіб і мілблогерів на обмежений рейд у Бєлгородській області свідчать про те, що в російському інформаційному просторі триває підвищена тривога щодо війни в Україні. Деякі російські мілблогери використали ситуацію в Бєлгородській області для критики російського керівництва, а інші стверджували, що обмежені рейди є передвісниками українських контрнаступальних операцій. Колишній російський офіцер і затятий націоналіст Іґорь Ґіркін стверджував, що посилення активності всередині Росії є наслідком того, що російські війська розтратили резерви восени 2022 року, російські чиновники не змогли перевести економіку на воєнний стан, а також рішення Кремля не вводити воєнний стан. Ґіркін стверджував, що ці невдачі змусили Україну зрозуміти відносну слабкість Москви, і припустив, що вони заохотили українські сили проводити операції в самій Росії. Ґіркін також стверджував, що Кремль, найімовірніше, відреагує на прогнозовані українські операції в Росії надто пізно і що до того часу підтримка у суспільстві російського керівництва зменшиться. Ще один мілблогер прямо розкритикував Путіна за те, що він робить вигляд, наче в Шебекіно все добре. Інші мілблогери стверджували, що рейди в Бєлгородській області є спробою України відвернути російські сили від важливих ділянок фронту в Україні до прикордонних регіонів перед потенційними українськими контрнаступальними операціями.

• 1 червня чеченські командири та чиновники розпочали узгоджену атаку на фінансиста "Ваґнера" Євґєнія Пріґожина, ймовірно, намагаючись підірвати привабливість його образу.

• Пріґожин відповів на нападки, заявивши, що продовжуватиме висловлювати свою думку, аж доки чиновники міноборони Росії будуть покарані за помилки в плануванні вторгнення в Україну.

• Чеченські нападки на Пріґожина можуть бути частиною зусиль Кремля з дискредитації та підриву авторитету керівника ПВК у той час, коли його війська відходять з лінії фронту.

• Російські війська вели наступальні дії на північний схід від Куп’янська та на північний захід від Сватового.

• Темпи наступальних дій Росії й України на Бахмутському напрямку станом на 1 червня залишаються низькими, російські війська завдали обмежених наземних ударів на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак на південному напрямку.

• Держдума Росії відхилила законопроєкт, який передбачав надання пільг за мобілізацією кандидатам і докторам наук.

• Російська окупаційна влада оголосила, що реґіональні вибори на окупованих територіях відбудуться 10 вересня.

• 31 травня генпрокурор України Андрій Костін заявив, що в Україні розслідують понад 2900 злочинів проти дітей, скоєних російськими військовими.

 

 

09:44 Рішення щодо конкретних обсягів і механізмів підготовки українських пілотів ухвалять на наступній зустрічі у форматі "Рамштайн", повідомив Президент України Володимир Зеленський за підсумками зустрічі в Кишиневі з президентом Франції Емманюелем Макроном.

 

 

09:38 Внаслідок нічної ворожої атаки дронами та ракетами по Київщині поранено дитину і дорослого, пошкоджено автомобілі та п'ять приватних будинків: у трьох пошкодження незначні, вибито вікна, посічено фасади; у двох виникли пожежі, які ліквідовано, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

 

 

09:25 Вночі росіяни знову атакували Київ: спершу, біля 23-ї години, – 21 дроном-камікадзе «Shahed-136/131», заходячи з південного напрямку, використовуючи рельєф місцевості та русло Дніпра, а по 3-й годині – випущеними стратегічними бомбардувальниками Ту-95мс з Каспію 15 крилатими ракетами Х-101/Х-555, що, атакуючи Київ, заходили з північного напрямку, маневрували, намагаючись ввести в оману нашу протиповітряну оборону. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил у взаємодії з ППО складових Сил оборони України усі 15 крилатих ракет та 21 ударний дрон знищено.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація, зазнаючи великих втрат, продовжує застосовувати тактику терору, намагаючись залякати населення України.

Попередньо. Цієї ночі ворог задіяв для ударів 15 крилатих ракет (тип уточнюється) та 18 іранських ударних БпЛА “Shahed” – усі ці повітряні цілі були знищені нашими захисниками. Інформація уточнюється.

Протягом минулої доби противник завдав 12 ракетних ударів із застосуванням 10 балістичних та крилатих ракет типу “Іскандер” по Києву, (знищено нашими захисниками) та 2 зенітних керованих ракет С-300 по Харкову. Крім того, завдав 46 авіаційних ударів та здійснив 107 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені мирні громадяни, серед яких діти, пошкоджено дитячу поліклініку, житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 25 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційного удару в районі Галаганівки Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Берилівка, Єліне, Містки, Хотіївка, Тимоновичі, Янжулівка, Красний Хутір та Миколаївка Чернігівської області; Середина-Буда, Атинське, Павлівка, Писарівка, Угроїди, Краснопілля, Славгород Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Гоптівка, Огірцеве, Гатище, Бугруватка, Вовчанськ, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та біля Куземівки на Луганщині. Завдав авіаційних ударів в районах Вільшана, Котлярівка, Крохмальне Харківської області та Сергіївка – Луганської. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області та Спірного на Донеччині. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки, Сіверська та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Спірне і Миколаївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів в районах Хромове, Біла Гора, Олександро-Шультине Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.

Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївка та Водяне Донецької області.

Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Роботине Запорізької області та Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Іллінка, Велика Новосілка, Времівка, Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області; Марганець та Нікополь Дніпропетровської області; Зміївка, Веселе, Іванівка, Інгулець, Садове, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення на тимчасово захоплених територіях Херсонської області. Зокрема, російська окупаційна адміністрація визначила 1 вересня цього року кінцевим терміном отримання паспорта громадянина російської федерації з обов’язковою письмовою відмовою від українського паспорта. Також, місцеві енергетичні компанії повідомляють про обов’язкове перепідписання нових договорів на постачання електроенергії тільки при наявності російського паспорта.

Усім українським громадянам, які відмовляться від отримання російських документів, погрожують припиненням постачання електроенергії, депортацією, конфіскацією майна та примусовим виселенням із власних осель.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Нашими захисниками було знищено 2 ворожих ударних БпЛА типу “Ланцет” та 1 розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 9 районів зосередження озброєння та військової техніки противника.

 

02.06.2023