462-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:21 Міністерство оборони США оголосило про новий пакет безпекової допомоги вартістю до 300 мільйонів доларів. До нього входять системи ППО Avenger, додаткові боєприпаси для систем ППО Patriot та HIMARS, а також зенітні системи Stinger, засоби протитанкової боротьби та боєприпаси, включаючи десятки мільйонів боєприпасів до стрілецької зброї. На брифінгу в Білому домі координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що ця додаткова допомога є відповіддю США на російські удари по цивільних об’єктах та інфраструктурі – "даючи Україні те, що їм потрібно для кращого захисту". Відповідаючи на запитання журналістів щодо дронів, які атакували російську територію, Кірбі сказав, що з цими питаннями потрібно звертатися до України. З його слів, українські офіційні особи запевнили США, що вони не використовуватимуть американське обладнання для ударів усередині Росії.

 

 

20:14 Міжнародне право дозволяє Україні завдавати ударів по території Росії з метою самооборони, заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт на брифінґу. Водночас, Берлін виступає проти того, щоб для таких атак використовували німецьку зброю, додав Гебештрайт.

 

 

19:39 Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача в Одесі. Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Одеса" Едуард Москальов доповів про оперативну ситуацію. Командувач Військово-Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа розповів про захист узбережної інфраструктури, функціонування зернового коридору. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію на Хортиці. Крім того, важливі доповіді виголосили керівники СБУ та ГУР.

 

 

19:10 Кабінет Міністрів спростив механізм направлення військовослужбовців на лікування за кордон. Як повідомили у Міністерстві оборони, висновок про необхідність направлення воїна на лікування за кордон формуватиме медичний заклад, де він лікується або проходить реабілітацію, і резолюція не потребуватиме консиліуму військово-медичного закладу. "Цим кроком уряд суттєво скоротив бюрократичні процедури для захисників і захисниць", – прокоментували у Міноборони.

 

 

18:46 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 22 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 16 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області, Середина-Буда, Фотовиж, Гірки, Атинське Сумської області, а також Уди, Гоптівка, Липці, Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Вовчанські Хутори, Огірцеве, Мала Вовча, Варварівка, Чугунівка, Амбарне, Григорівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та у напрямках Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаційних ударів в районах Тернів та Сіверська Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове, Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівка та Біла Гора. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Карлівка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог завдав авіаційного удару, артилерійських обстрілів зазнали Курахове, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Єлизаветівка, Катеринівка, Костянтинівка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Вугледара, Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів, що межують з лінією зіткнення, в тому числі: Времівка, Вільне Поле, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Степове Кам'янське, Запорізької області; Берислав, Козацьке, Іванівка, Антонівка, Комишани, Дніпровське, Кізомис, Широка Балка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Нашими захисниками було знищено 2 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 склади боєприпасів та 2 станції радіоелектронної боротьби.

 

 

18:25 Україна має докази, що Білорусь причетна до депортацій українців, зокрема дітей, заявив на брифінґу уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. "У нас є підтвердження того, що через територію Білорусі за безпосередньої участі влади Білорусі відбувалося примусове переміщення як українських дітей, цивільних заручників, так і військовополонених", – сказав Лубінець.

 

 

18:11 Президент Франції Емманюель Макрон закликав Захід надати Україні "відчутні та надійні" гарантії безпеки. Під час свого візиту до Братислави Макрон підкреслив, що Україна "сьогодні захищає Європу", тож інтересом Заходу є захист українців. "Тому я – за. І це буде предметом колективних переговорів у наступні тижні... щоб запропонувати відчутні та надійні гарантії безпеки Україні", – заявив французький президент. З його слів, різні члени Альянсу можуть надати ці гарантії на період, допоки Україна очікує свого вступу до НАТО. "Ми мусимо створити щось [середнє] між безпекою, наданою Ізраїлю, і повноправним членством", – вважає Макрон.

 

 

17:54 Представник України в ООН Сергій Кислиця наголосив, що офіційний Київ опонує принципам безпеки, запропонованим МАГАТЕ для Запорізької АЕС, а не "планові". Про це Кислиця написав на своїй сторінці у твіттері, коментуючи заголовки іноземних медій з приводу пропозицій Рафаеля Гроссі та реакції України. Під час засідання самого Радбезу ООН Кислиця заявив: "Ми беремо до відома принципи генерального директора, спрямовані на сприяння забезпеченню ядерної безпеки на ЗАЕС... Однак ці принципи мають бути доповнені вимогою щодо повної демілітаризації та деокупації станції". З його слів, має йтися, по-перше, про виведення військ і всього іншого російського персоналу, незаконно присутнього на станції; по-друге, про гарантії безперебійного електропостачання ЗАЕС із території, підконтрольної уряду України; по-третє, про гуманітарний коридор для забезпечення ротації управлінського, експлуатаційного та ремонтного персоналу ЗАЕС з метою підтримки станції в безпечному стані.

 

 

17:28 У Бахмуті залишилося лише пів тисячі мешканців, заявив міський голова Олексій Рева. "Сьогодні Бахмут – це руїни та попіл. Складно усвідомлювати, що місто, яке ми так усі любили, окупанти просто стерли з лиця землі. Після багатьох місяців війни у Бахмуті повністю знищена вся інфраструктура, не залишилось жодної вцілілої будівлі. Ворог знищив усе!" – сказав Рева в інтерв'ю "Укрінформу".

 

 

17:05 Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило про рішення відкликати дозволи на діяльність чотирьох із п'яти російських консульств у ФРН. "Ми вирішили відкликати згоду на роботу чотирьох з п'яти російських консульств, що діють у Німеччині", – заявив у середу речник МЗС. З його слів, Росія має закрити диппредставництва до кінця поточного року. Таким чином, у Німеччині працюватиме лише посольство РФ у Берліні й одне консульство. Водночас сама Німеччина закриє свої генеральні консульства у Калінінграді, Єкатеринбурзі та Новосибірську: попередні російські обмеження на кількість персоналу означають, що консульські послуги там більше неможливі, додав речник відомства.

 

 

16:46 Міністерство закордонних справ Польщі запевняє, що закон про "комісію щодо російських впливів" не використовуватиметься для обмеження прав політиків і передбачає максимальну прозорість роботи. У такий спосіб МЗС відреагувало на стурбованість Державного департаменту США та європейських інституцій щодо можливого зазіхання на польську демократію та втручання у вільні вибори. Напередодні президент Анджей Дуда підписав закон про "комісію щодо російських впливів", одночасно відправивши його для перевірки конституційності до Конституційного трибуналу. Акт надає комісії повноваження забороняти людям, викритим у діях на користь Кремля, перебування на посадах, пов'язаних із витрачанням державних коштів. Дуда заявив, що не розуміє критиків, бо вважає, що не комісія, але російські впливи "могли би знищити польську демократію".

 

 

16:12 Депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, який не з’являється на засідання Вищого антикорупційного суду і якого звинувачують у хабарництві, виїхав за кордон за дозволом голови ДПСУ Сергія Дейнеки на підставі листа від очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова. Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми". Трубіцин начебто скористався листом на бланку ГУР Міноборони, котрим очільник ГУР звернувся до Дейнеки із проханням посприяти "безперешкодному перетину кордону" для виїзду у закордонне відрядження з 28 січня до 25 травня 2023 року п’ятьом особам.

 

 

15:36 Новим президентом Латвії стане Едгарс Рінкевичс, дотепер – латвійський міністр закордонних справ. Він здобув перемогу під час голосування у Сеймі Латвії як висуванець партії "Нова єдність", заручившись підтримкою коаліційних і частини опозиційних сил. Президент Володимир Зеленський, вітаючи Рінкевичса, назвав його "справжнім другом України", і сказав, що він налаштований "на продовження тісної й партнерської українсько-латвійської співпраці на благо наших народів, заради спільної перемоги цінностей свободи та демократії, миру для України та Європи". Зеленський також висловив пошану теперішньому президентові, Егілу Левітсу, який працює в офісі з липня 2019 року: "Високо ціную ваші сміливі візити до нашої країни під час війни, наполегливість зусиль із консолідації світової спільноти для притягнення агресора до відповідальності, дієву підтримку членства України в ЄС і НАТО".

 

Едгарс Рінкевичс і Дмитро Кулеба

 

 

15:10 Угорщина просить Європейський Союз продовжити обмеження на імпорт зерна з України до кінця 2023 року. Про це представники Будапешта заявили на зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Брюсселі, передає Reuters. "Ми зацікавлені в тому, щоб збір врожаю в Угорщині завершився безтурботно, а угорські фермери могли продавати свою продукцію", – сказав державний секретар угорського Мінагро Жолт Фельдман.

 

 

14:47 Атака дронів на Москву підриває впевненість путінського режиму в його безкарності, зазначають в урядовому Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. "Війна, розв’язана Кремлем проти України, повертається назад в Росію. Це закономірний і справедливий результат агресії. Акція у Москві та передмісті похитнула відчуття безкарності у рашистів... Кремль не має морального права заявляти про «тероризм» після розпочатої ним терористичної кампанії проти українських міст і сіл, під час якої вже загинули сотні мирних мешканців", – заявили у Страткомі.
 

 

14:25 НЕК "Укренерго" закликало українців ощадити електроенергію у вечірній час. "Наразі обсягів електроенергії, які виробляють українські електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів. Але у вечірні години, коли споживання найбільше, просимо перерозподіляти використання електроприладів на інші періоди доби. Адже через активні ремонтні кампанії на теплових електростанціях, а також на деяких енергоблоках АЕС в енергосистемі працює менша кількість енергоблоків", – зазначили в "Укренерго". Національна компанія радить зменшити навантаження на енергосистему, особливо у пікові вечірні години від 19:00 до 22:00 – "не вмикайте кілька потужних приладів одночасно та вимикайте світло, виходячи з кімнати".

 

 

13:58 Губернатор Бєлгородської області РФ Вячєслав Ґладков стверджує, що за добу у регіоні пролунало кількасот вибухів. З його слів, найбільше прильотів зафіксовано у місті Шебекіно – 49.

 

 

13:39 Міністерство закордонних справ Польщі відправило у відпустку Лукаша Ясіну, речника МЗС, який вимагав у Президента України Володимира Зеленського вибачень через Волинську трагедію. Зовнішньополітичне відомство підтвердило інформацію про вакації Ясіни, проте запевняє, що відпочинок речника є плановим, і від обов'язків його не звільнили. Натомість RMF FM зазначає, що Лукаш Ясіна пішов у безстрокову відпустку і, ймовірно, в офіс уже не повернеться. Згідно з інформацією польських журналістів, причиною є власне докір Ясіни у бік Зеленського.

 

 

13:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 109 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 89 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинула людина, 14 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:52 Росіяни підірвали кавалок дороги поблизу монумента "Три сестри", що на кордоні України, Білорусі та Росії біля села Сеньківка Чернігівської області. Відео підриву поширюють пропагандистські ЗМІ. Росіяни зазначають, що ця ділянка "танконебезпечна" і пошкоджено "шлях ворога, який він міг би колись спробувати використати для спроб атак". У Державній прикордонній службі прокоментували: "Рубрика від «Київ за три дні» до «підриваємо дороги, щоб нас не захопили»... Хоча навряд їм це допоможе".

 

 

 

12:43 Поширеність куріння з початком повномасштабної війни не зазнала істотних змін, але 40,2% респондентів зазначили, що почали палити трохи або значно більше тютюну (12,6% – трохи або значно менше), свідчать результати опитування КМІС, проведеного з 4 до 12 квітня 2023 року (дві тисячі респондентів).

На даний момент нікотинові вироби вживають 27,4% респондентів (44,0% чоловіків і 13,7% жінок), серед них щоденних споживачів – 23,0% (37,5% чоловіків та 11,1% жінок), щоденні курці викурюють 17,2 сигарети на день (чоловіки – 18,6, жінки – 12,5).

Серед респондентів із вищою освітою курців вдвічі менше середнього –14,8%.

У віковій групі 18–29 років курців 36,1%, 30–44 роки – 35,8%, 45–59 років – 29,4%, старше 60 років – 12,5%.

63,1% курців планують кинути палити.

 

 

12:22 Поліція Києва ідентифікувала ще дев’ятьох людей, які публікували у соцмережах відео роботи ППО під час російських атак. Серед порушників – сім жінок та двоє чоловіків; вік – від 23 до 49 років. Цими людьми заопікувалася СБУ.

 

 

12:09 Сили оборони України отримають від Швеції одні з найсучасніших БМП – CV-90, повідомило Міноборони. Українські екіпажі вже завершують підготовку. Раніше уряд Швеції анонсував, що Україна отримає 50 машин.

 

 

11:51 Безпілотники атакували Афіпський нафтопереробний завод неподалік від російського Краснодара. На НПЗ пролунав потужний вибух. За даними місцевої влади, загорілася одна з установок з перегону мазуту.

 

 

11:37 62% українців, які перебувають у Польщі, планують повернутися в Україну, але 50% мають намір отримати посвідку на тимчасове проживання, вказують результати соціологічного дослідження "Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики і перспективи" міграційної платформи EWL спільно із Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету. 30% втікачів від війни мають намір залишитися у цій країні. Серед причин повертатися додому українці називали хвилювання за близьких в Україні, брак грошей та проблеми з пошуком роботи, доступ до медицини і незнання польської мови. Мову не знають 25% біженців та 10% довоєнних мігрантів. Добре володіють польською мовою 35% респондентів.

На користь вибору Польщі як країни проживання називали такі фактори: друзі та знайомі в цій країні, культурна і мовна схожість, доброзичливість поляків, легший пошук роботи.

Опитування громадян України, які проживають у Польщі, проводили 4–13 березня 2023 року у понад десяти польських містах. Участь у дослідженні взяли 500 повнолітніх громадян України.

Серед опитаних було 40% біженців і 60% довоєнних мігрантів. Серед учасників опитування 67% становили жінки (92% – серед респондентів із числа біженців). Половина опитаних приїхали в Польщу з дітьми.

 

 

11:14 Енергетики повернули світло майже двом мільйонам споживачів у 12 областях України, які 30 травня залишилися без світла, повідомили в Міністерстві енергетики України. Розпочала роботу створена Держенергонаглядом комісія щодо вивчення причин розсинхронізації енергосистеми й аварійних вимкнень.
Ситуація з генерацією та споживанням електроенергії стабільна. Виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Дефіциту в системі немає. Відключення не плануються.

 

 

10:52 О 02:03 оператор мобільного зв'язку "Vodafone Україна" усунув тимчасові проблеми, через які клієнти були позбавлені можливості здійснювати дзвінки та надсилати SMS, написала PR-директорка "Vodafone Україна" Вікторія Рубан. Вчора увечері приблизно о 21:15 виникли складнощі з голосовим зв'язком у Київській і ще декількох областях, і "Vodafone Україна" повідомила, що стосовно дзвінків і SMS у мережі оператора діють обмеження: клієнтам радили в разі потреби здійснити дзвінок, скористатися месенджерами.

 

 

10:28 Виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі запропонував 5 принципів безпеки Запорізької АЕС:

1. Запорізька АЕС не повинна використовуватися як сховище або база для зберігання важкого озброєння (тобто РСЗВ, артилерійських систем і боєприпасів, танків) або військовослужбовців, які можуть бути використані для нападу з території станції.

2. Не повинно бути жодних нападів з боку станції або проти неї, зокрема на реактори, сховища відпрацьованого палива, іншу критичну інфраструктуру чи персонал.

3. Ліквідація ризику втрати зовнішнього електропостачання заводу, для чого необхідно забезпечити, щоб воно завжди було доступним та безпечним.

4. Всі конструкції, системи та елементи, необхідні для безпечної та надійної експлуатації ЗАЕС, повинні бути захищені від диверсій.

5. Не слід робити жодних дій, які підривають ці принципи.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початку травня 2023 року Росія все більше поступається ініціативою в конфлікті та реагує на дії України, а не активно просувається до власних воєнних цілей.

Протягом травня 2023 року Росія завдала 20 нічних ударів безпілотними літальними апаратами-камікадзе та крилатими ракетами в глибину території України. Росія не досягла значних успіхів у своїх ймовірних цілях нейтралізації вдосконаленої протиповітряної оборони України та знищення українських сил контратаки. Наземно вона передислокувала військові сили, щоб реагувати на партизанські напади на заході Росії.

В оперативному плані російське командування, ймовірно, намагається створити резервні сили і розташувати їх там, де, на їхню думку, відбудеться українська контратака. Однак заплановане, ймовірно, було підірвано тим, що замість цього непідготовлені сили були направлені на заповнення прогалин на лінії фронту навколо Бахмута.

 

 

09:38 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких три (два підводні й один надводний) носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 207 910 (+470) осіб,

танків – 3802 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 7472 (+3) од.,

артилерійських систем – 3460 (+15) од.,

РСЗВ – 575 (+0) од.,

засобів ППО – 333 (+1) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3124 (+32) од.,

крилатих ракет – 1107 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6230 (+11) од.,

спеціальної техніки – 454 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,3% танків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  43,1% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

103,8% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

112,3% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

  51,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  23,8% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

 

09:01 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія заявила, що Україна здійснила серію ударів із безпілотників по Москві 30 травня після того, як Росія знову спрямувала проти України безпілотники іранського виробництва Shahed.

• Президент Росії Путін намагався применшити значення атаки безпілотників на Москву, щоб уникнути викриття обмежених можливостей, які він має для відплати Україні.

• Атака безпілотників на Москву викликала різну реакцію російського інформаційного простору.

• Міністерство оборони Росії, ймовірно, намагається приховати великі втрати Росії в Україні, штучно завищуючи українські втрати у війні.

• Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Росія не вступатиме в переговори, намагаючись виграти війну.

• Російські сили здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та на північний захід від Сватового, російські джерела також стверджували, що російські війська здійснили наземну атаку на південь від Кремінної.

• Темпи наступальних дій Росії й України на Бахмутському напрямку станом на 30 травня залишаються низькими.

• Російські війська досягли незначних успіхів на тлі продовження наземних обстрілів на лінії АвдіївкаДонецьк.

• На південному напрямку російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак.

• Російські чиновники створюють внутрішні програми підтримки ветеранів, які, ймовірно, мають на меті рекламувати переваги військової служби в Росії.

• Російські окупанти продовжують депортувати українських дітей до Росії під виглядом надання педіатричної допомоги.

 

 

08:44 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:40 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація, зазнаючи великих втрат, продовжує вести загарбницьку війну. Продовжує застосовувати тактику терору, намагаючись залякати населення України, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Минулої доби російська федерація завдала чергового масованого авіаційного удару по території України, застосувавши ударні БпЛА “Shahed”. Майже всі дрони були знищені нашими захисниками. Проте, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Загалом, протягом доби, що минула, противник завдав 64 авіаційних та 1 ракетного удару, здійснив 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 22 ворожих атаки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив невдалу спробу проникнення диверсійно-розвідувальної групи через Державний кордон України в районі населеного пункту Зелене Харківської області. Також, завдав авіаційного удару в районі села Уди. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Карповичі, Янжулівка, Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Фотовиж, Атинське, Угроїди, Велика Писарівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та у напрямку Новоселівського Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Котлярівки Харківської та Стельмахівки Луганської областей. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка, Котлярівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії південніше Кузьминого, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне  Донецької.

На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Веселого та ракетного  в районі Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Іванівське, Біла Гора, Північне, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Сєверного, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Орлівка, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка, а також у напрямку населених пунктів Побєда та Новомихайлівка. В той же час противник завдав авіаційного удару в межах населеного пункту Мар’їнка, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Водяного, Пречистівки та Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Степове Запорізької області; Садове, Комишани, Кізомис Херсонської області, Херсон, а також місто Очаків Миколаївської області.

У тимчасово окупованій Ялті АР Крим російська окупаційна влада незаконно відбирає нерухоме майно у громадян України, які за період окупації півострова не прийняли російське громадянство. До таких осель заселяються військовослужбовці російських окупаційних військ.

Загарбники продовжують насаджувати російське громадянство населенню у різний спосіб. Зокрема, у Станиці Луганській, працівників однієї із бюджетних установ попередили, що у червні місяці заробітну платню зможуть отримати лише ті, хто переоформився у російському банку.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також удару по його зенітно-ракетному комплексу.

Протягом минулої доби нашими захисниками було знищено 32 ударні БпЛА типу "Shahed".

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, район зосередження живої сили противника, 4 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, зенітно-ракетний комплекс, 3 склади пально-мастильних матеріалів та станцію радіоелектронної боротьби.

 

31.05.2023