461-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:25 Речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік вважає некоректним порівнювати напад дронів на Москву з постійними обстрілами України російськими військами. Відповідаючи на питання російського журналіста про атаку безпілотників на столицю РФ, Дюжаррік сказав, що в ООН засуджують будь-які обстріли цивільних об'єктів. "Але жодним чином не можна порівнювати напад дронів на Москву з тими обстрілами України, що відбуваються постійно", – додав він.

 

 

21:13 Суд присудив 15 років ув'язнення із конфіскацією майна аґентові ФСБ, який коригував російські повітряні удари по Кропивницькому. Зловмисника затримали у січні в момент, коли він встановлював GPS-маячок біля електропідстанції. "За вказівкою російської спецслужби агент мав встановити GPS-трекер біля однієї з трансформаторних підстанцій в обласному центрі. За сигналами «маячка» окупанти хотіли скоригувати ракетний удар по українському енергооб’єкту", – зазначили в СБУ.

 

 

20:47 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. "Подякував за реалізацію потужного оборонного пакету на €3 млрд. Обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час мого нещодавнього візиту до Німеччини, та подальше посилення оборонних спроможностей України, зокрема нашої ППО", – поінформував Зеленський у твіттері. Шольц запевнив Зеленського, що Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну, в тому числі у військовій сфері, повідомляє прес-служба німецького уряду. Під час розмови Президент поінформував канцлера про вплив нещодавніх російських ударів на українські міста та критично важливу інфраструктуру, а також подякував уряду ФРН за військову підтримку, зокрема, у зміцненні української протиповітряної оборони. Шольц засудив російські удари по українських цивільних об'єктах і "підтвердив незламну солідарність з Україною перед обличчям агресії з боку Російської Федерації".

 

 

20:20 Кабінет Мністрів підвищив тариф на електроенергію для населення до 2,64 грн. Нові розцінки почнуть діяти із 1 червня, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна", покликаючись на джерело в уряді. Наразі тариф для населення становить 1,44 грн/кВт-год за умови місячного споживання 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год при більшому споживанні.

 

 

19:51 Експерти Міжнародного валютного фонду та представники уряду України досягли угоди на рівні персоналу щодо оновленого пакету заходів економічної та фінансової політики для першого перегляду чотирирічної Програми за механізмом розширеного фінансування (EFF). МВФ зазначає у пресрелізі, що всі кількісні критерії ефективності на кінець квітня та структурні маяки на кінець травня були досягнуті, й це відкрило шлях до розгляду Радою виконавчих директорів питання про виділення близько 900 млн доларів США (663,9 млн СПЗ). Економіка України демонструє надзвичайну стійкість, зазначається у коментарі. А останні економічні події вказують на поступове економічне відновлення у 2023 році, хоча перспективи залишаються вкрай невизначеними, оскільки зберігається надзвичайно висока невизначеність, пов'язана з війною.

 

 

19:37 Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі повторив наратив російської пропаґанди про те, начебто причиною війни Росії проти України стало НАТО. "Однією з головних причин конфлікту було розширення НАТО, бажання України стати членом НАТО", – сказав Гарібашвілі, котрого цитує Politico.

 

 

19:12 Росія оголосила в розшук Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного (при тому російська пропаганда вже тривалий час торочить, що його вбито) та командувача Сухопутних військ Олександра Сирського. Про це свідчить база розшуку МВС РФ.

 

 

18:59 Кабінет Міністрів погодив кандидатуру Олега Кіпера на посаду начальника Одеської обласної військової адміністрації. До цього Кіпер був керівником Київської міської прокуратури.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація, зазнаючи великих втрат, продовжує вести загарбницьку війну. Продовжує застосовувати тактику терору, намагаючись залякати населення України, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Протягом цієї доби російська федерація завдала чергового масованого авіаційного удару по території України, зокрема, по столиці нашої країни, застосувавши ударні БпЛА “Shahed-136/131”. 29 із 31 дронів були знищені нашими захисниками. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Загалом, протягом доби, противник завдав 44 авіаційних та 1 ракетного удару, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 11 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Цієї доби ворог здійснив невдалу спробу проникнення ДРГ через Держкордон України в районі населеного пункту Зелене Харківської області. Також, завдав авіаційного удару в районі села Уди. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка, Карповичі Чернігівської області; Середина-Буда, Фотовиж, Велика Писарівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби вів безуспішні наступальні дії західніше Масютівки Харківської області та у напрямку Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам'янка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка, Котлярівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Веселого та ракетного – в районі Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Іванівське, Біла Гора, Північне, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Сєверного, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Орлівка, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка, а також у напрямку населених пунктів Побєда та Новомихайлівка. В той же час, ворог завдав авіаційного удару в межах населеного пункту Мар’їнка, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Зелене Поле, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Степове Запорізької області; Садове, Комишани, Кізомис Херсонської області.

Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, район зосередження живої сили противника, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс, 3 склади пально-мастильних матеріалів та станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

17:34 Президент Росії Владімір Путін сприймає атаку безпілотників на Москву як "спробу викликати реакцію у відповідь". Путін сказав, що пов'язує появу безпілотників під столицею РФ із недавньою атакою, як стверджує, по штаб-квартирі Головного управління розвідки України: "Ми вже говорили про можливості завдавання ударів по штабах прийняття рішень, по центрах прийняття рішень. Зрозуміло, до цієї категорії належить і штаб військової розвідки України, по якому було завдано удару два-три дні тому. У відповідь київський режим обрав інший шлях, шлях спроб залякування Росії, залякування громадян Росії та ударів по житлових будинках", – сказав Путін.

 

 

17:18 У парку в центрі Риги демонтували пам’ятник російському поету Алєксандру Пушкіну. Наразі його перевезли на склад, а далі мали би передати до місцевого художнього музею. Пам'ятник поставили ще у 2009 році як подарунок від Москви, проте він не мав офіційного дозволу: муніципалітет не давав формальної згоди на розміщення в парку.

 

 

16:55 Речник Повітряних сил Юрій Ігнат спростував заяви міністра оборони РФ про знищення зенітного ракетного комплексу Patriot – у вівторок на пресовій конференції Сєрґєй Шойґу вкотре заявив про влучання по "Патріоту". "Звичайно, що [комплекс] цілий. Знищили ж всі ракети", – сказав Ігнат в етері національного телемаратону. Він нагадав: "Учора відпрацював комплекс Patriot, знищено всі цілі типу "Іскандер", які летіли по балістиці".

 

 

16:24 Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає оголосити у міжнародний розшук депутата Київської міської ради, якого обвинувачують в одержанні 1,39 млн грн неправомірної вигоди. САП не розголошує прізвища, проте аґенція УНІАН зазначає, що йдеться про Владислава Трубіцина, депутата "Слуги народу" (вже виключеного з фракції). Обранець 13 травня виїхав з України, місце його перебування невідоме. "У зв’язку з неявкою обвинуваченого вдруге у судове засідання та інформацією про його відсутність в Україні прокурор САП подав клопотання до ВАКС щодо міжнародного розшуку обвинуваченого", – йдеться у повідомленні САП. Також прокурори вимагатимуть скерування внесеної Трубіциним застави розміром у 10,9 млн грн у дохід держави.

 

 

16:06 Найбільша інтенсивність наступальних дій зосереджена на Мар’їнському напрямку, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. З її слів, упродовж доби українські захисники відбили 12 атак противника у районі міста Мар’їнка. На Куп’янському напрямку вороги проводять безуспішні наступальні дії. У Бахмуті росіяни не висовуються, проте продовжують обстріли та завдають авіаційних ударів. На цьому напрямку триває заміна та перегрупування ворожих військ. "Рух наших військ призупинено для виконання інших воєнних задач. Які, власне, виконуються", – додала Маляр.

 

 

15:31 Президент України Володимир Зеленський заявив, що мета Путіна – відновити СРСР, а наступна після України ціль – Білорусь. "Відновлення Радянського Союзу – це мета його життя. Домогтися цього дипломатичним шляхом неможливо. Він випробував всі види загроз і перетворення енергії на зброю... Потім він вирішив стати відкритим агресором", – заявив Зеленський в інтерв'ю південнокорейському виданню Chosun. Український Президент не вірить у рівноправні переговори із РФ. "Путін прекрасно розуміє, що його бажання захопити Україну силою очевидне. То про що він може зі мною говорити? Путін хоче просто атакувати Україну за допомогою війни і знищити українство. Наступна ціль Путіна – Білорусь", – вважає Зеленський.

 

 

15:07 У Повітряних силах ЗСУ відмовилися коментувати атаку дронів на Підмосквиння. "Те, що в небі в Росії, ми не коментуємо", – відрубав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в етері національного телемаратону. Спікер із Офісу президента Михайло Подоляк сказав: "Для нас це малоцікава подія. Але дуже важливо зрозуміти – ви ж знаєте, ми втягуємося в еру штучного інтелекту. Можливо, не всі дрони готові атакувати Україну і хочуть повернутися до своїх творців". 

 

 

14:45 В Україні після 13:28 по всій країні відбувалися відключення світла через спрацювання автоматики на енергетичній інфраструктурі внаслідок зниження частоти в об’єднаній енергосистемі України, заявили в ДТЕК. Причини зниження частоти з’ясовують фахівці. Станом на 14:32 "Укренерго" надало дозвіл на відновлення електропостачання.

 

 

14:22 Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроєкт, який передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям щомісячно виплачуватиметься додаткова винагорода від 30 тисяч до 100 тисяч гривень пропорційно часу виконання бойових. Крім того, пропонується військовослужбовцям строкової служби щомісячно виплачувати додаткову винагороду в розмірі 6 тисяч гривень. Виплати у 6 тисяч гривень на місяць також передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво), пов’язану із захистом Батьківщини під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби. Також законопроєктом передбачено збільшення терміну відпусток для військовослужбовців – в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям може надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю до 10 календарних днів.

 

 

13:52 Голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак відмовився від ступеня доктора технічних наук. Народний депутат поінформував – декілька експертиз показали, що в його науковій роботі "є часткові збіги тексту з іншими роботами". "Хоча їх всі можна пояснити, формально це є порушенням", – визнав він. Бабак констатував, що в Україні формалізовані наукові ступені часто є "необхідним аксесуаром" і "не відображають внутрішньої суті науковця". "Формування нової культури в суспільстві варто починати з відмови від старої. Це стосується і питань академічної доброчесності", – зазначив він.

 

 

13:39 Віталій Кличко закликав киян не виходити на вулицю під час повітряної атаки та роботи ППО – він заявив, що мешканка будинку в Голосіївському районі Києва загинула внаслідок летальних поранень, які отримала, коли стояла на балконі й дивилася, як збивають дрони. Зі слів Кличка, з атакованого 24-поверхового будинку евакуювали 20 мешканців; у числі жертв, окрім загиблої, ще четверо травмованих. Унаслідок падіння уламків дрона виникла пожежа, зруйновано квартири на верхніх поверхах. Загалом у Києві постраждало 11 людей. 

 

 

13:03 Розпорядник адміністрації білоруського президента Олександр Лукашенко підписав наказ про звільнення головного прикордонника Білорусі Анатолія Лапо, відправивши його в запас. Прикордонкомітет очолив Костянтин Молостов, який обіймав посаду начальника в одній із областей. Державна прикордонна служба України сміється, що відставка Лапо – то результат учорашнього жартівливого відео українців про вовтузню білорусів довкола поламаного "бобика"-УАЗа.

 

 

12:41 До України повернули тіла ще 79 полеглих захисників, повідомило Мінреінтеграції.

 

 

12:28 Після скандалу зі звинуваченням у плагіаті міністр освіти Оксен Лісовий відмовився від звання кандидата наук. "Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії", – прокоментував міністр. Зі слів Лісового, уряд затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня – і він "на собі, власне, першим і випробовував механізм відмови". "В академічному світі науковий ступінь – це про цінність та довіру, а ще про здобуття, а не отримання. Постсовєцька культура це дещо викривила, тож маємо це виправити і сформувати нову культуру академічної доброчесності, де буде місце лише для справжньої послідовної науки. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці", – зазначив Лісовий. Водночас він не коментував звинувачення у плагіаті й не виправдовувався через "отримання", а не "здобуття".

 

 

12:09 Станом на 11:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких чотири носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 34 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:00 Внаслідок російської нічної атаки "шахедами" влучань і пошкоджень об'єктів енергетичної інфраструктури не зафіксовано, повідомили в Міненерго. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Запорізькій, Херсонській, Чернігівській областях, Дніпропетровській, Сумській та Харківській областях.

Ситуація з генерацією та споживанням електроенергії стабільна та контрольована. Виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Дефіциту в системі не спостерігається.

 

 

11:39 Досвітня атака дронів на Москву, ймовірно, була націлена на резиденцію президента Росії в Ново-Оґарьово. Як зазначила юристка Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь, один із БПЛА упав у селі Роздори, за 10 хвилин їзди від маєтку Путіна. У цьому районі стоять державні дачі, особисті будинки чиновників і бізнесменів. Іще один дрон упав у селі Іллінське, за три кілометри від президентської резиденції. Російське видання "Верстка" (див. інфографіку) зазначило, що головним напрямком удару стали захід і південний захід Підмосквиння – зокрема безпліотники зауважили у районах Рубльовського й Іллінського шосе, де стоять будинки представників еліти і державні резиденції.

 

 

 

11:21 Сили територіальної оборони "Захід" проводять службове розслідування за фактом повідомлення про спалення командиром батальйону волонтерського автомобіля. Напередодні військовослужбовець ТрО з ніком Турист Тактичний написав у твіттері, що його командир підірвав гранатою машину, на яку збирали гроші волонтери. З його слів, офіцерові не сподобалося, що підлеглі поїхали на цьому авто в Лиман у потребах (паливо, пошта) – командир пригрозив їм криміналом за звинуваченням у самовільному залишенні частини. У регіональному управлінні повідомили журналістам Hromadske, що проводиться службове розслідування.

 

 

11:05 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. "Повідомив про активізацію російським агресором ракетного терору проти України. Говорили про авіаційну коаліцію, про посилення нашої ППО. Ціную лідерську підтримку Нідерландів, зокрема безпекову. Переконаний, що вона й надалі посилюватиметься", – заявив Зеленський.

 

 

10:49 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 153 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 139 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

25 травня 2023 року Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI) повідомив, що у 2022 році військові витрати Росії зросли на 9,2 відсотка – до 86,4 мільярда доларів США. За оцінками SIPRI, це становить 4,1 відсотка валового внутрішнього продукту Росії.

Справжні військові витрати Росії є дуже невизначеними через збільшення, особливо з лютого 2022 року, використання секретних статей бюджету та відсутність прозорості.

Росія лише нещодавно відновила публікацію розбивки основних видатків після призупинення цього в травні 2022 року. Майже напевно, що військові витрати залишаються високими, і це чинить тиск на російські державні фінанси.

 

 

10:05 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 207 440 (+410) осіб,

танків – 3802 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 7469 (+2) од.,

артилерійських систем – 3445 (+10) од.,

РСЗВ – 575 (+0) од.,

засобів ППО – 332 (+1) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3092 (+38) од.,

крилатих ракет – 1107 (+51) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6219 (+12) од.,

спеціальної техніки – 454 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,3% танків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  43,1% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

103,7% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

111,8% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

  51,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  23,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

 

09:54 Москва нині вранці вперше зазнала масованої атаки дронів, пошкоджено щонайменше три багатоповерхівки, мешканців двох із них евакуйовано. Повідомляють про 32 дрони, більшість із них збила ППО, деякі зачепилися за дерева і дроти, тому що летіли на надмалій висоті. Потрапляння дронів у житлові будинки може бути спричинене збоями з навігацією або активною роботою систем РЕБ.

 

 

09:42 Сили ППО вночі збили над Києвом понад 20 російських безпілотників. Внаслідок падіння уламків є жертви та руйнування в різних районах Києва:

– у Голосіївському районі виникла пожежа на двох верхніх поверхах багатоповерхового житлового будинку, одна людина загинула, три людини травмовано, пошкоджено ще один житловий будинок;

– у Печерському районі пошкоджено автомобілі;

– у Дарницькому районі загорівся приватний будинок та пошкоджено припарковані автомобілі;

– у Дніпровському районі палаючі уламки впали на зелену зону;

– у Подільському районі – на нежитлову та житлову забудову;

– у Святошинському районі – на територію одного з підприємств.

 

 

09:33 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 28 на 29 травня та вдень 29 травня російські війська завдали чергову серію ударів по Україні крилатими ракетами та безпілотниками іранського виробництва.

• 28 травня Росія розгорнула в Білорусі додаткові системи ППО С-400 (ймовірно, принаймні батарею).

• Колишній заступник міністра оборони Росії з матеріально-технічного забезпечення генерал-полковник Міхаіл Мізінцев підтвердив, що тепер він виконує обов’язки заступника командувача "групи Ваґнера".

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин спростував звинувачення колишнього російського офіцера Іґоря Ґіркіна від 27 травня в тому, що Пріґожин міг організувати військовий переворот проти Кремля, стверджуючи, що "Ваґнеру" не вистачає необхідних для цього кадрів.

• Речник МЗС Китаю Мао Нін спростував повідомлення Wall Street Journal про те, що спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей закликав європейських чиновників припинити конфлікт в Україні до його ескалації.

• Російська влада продовжує силову інтеграцію єпархій Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в окупованій Запорізькій області до Російської православної церкви (РПЦ), демонструючи невід’ємний зв’язок РПЦ з російською державою.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії СватовеКремінна.

• Темпи російських наступальних операцій у Бахмуті та навколо нього залишаються помітно низькими.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на ділянці Авдіївка–Донецьк, особливо зосереджуючись на Мар’їнці.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на заході Донецької області та розширюють укріплення в Маріуполі.

• Російські джерела стверджували, що російські сили відбили українську розвідку боєм під час військових операцій у Запорізькій області.

• Російське військове командування, схоже, запроваджує доктринальну організацію деяких своїх нерегулярних формувань.

• Президент Росії Путін 29 травня підписав закон про подальше посилення режиму воєнного стану на окупованих територіях України.

• Президент Білорусі Лукашенко станом на 29 травня, найімовірніше, не госпіталізований.

 

 

09:11 Вночі з 23:30 по 04:30 російські війська із півночі та півдня атакували Україну 31 ударним безпілотником «Shahed-136/131», 29 з них знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових ЗСУ. Майже всі дрони уражені на підступах до Києва та у небі над ним.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі ворог знову атакував територію України, застосувавши іранські ударні БпЛА типу “Shahed”. Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби російська федерація завдала два масованих ракетно-авіаційних удари по території України. Вчора вночі противник застосував крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 та іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”. Силами та засобами повітряних командувань, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 36 із 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 30 із 38 ударних БпЛА «Shahed». Вчора вдень противник застосував крилаті та балістичні ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу “Іскандер” по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури міста Києва. Силами та засобами Повітряних сил Збройних Сил України 11 з 11 ракет були знищені.

Загалом протягом минулої доби противник завдав 62 авіаційні удари та здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 27 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби авіаційного удару в районі Мілового Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина-Буда, Павлівка, Катеринівка, Шевченкове, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Тернова, Ізбицьке, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Тихе, Вовчанські Хутори, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Землянки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки, Крохмальне Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка – Луганської. Завдав авіаційного удару в районі Стельмахівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Петропавлівка, Кучерівка, Кислівка, Глушківка, Берестове та Богуславка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник наступальних дій не проводив. Завдав ракетного удару в районі Лиману та авіаційних ударів в районах Білогорівка Луганської області; Сіверськ та Спірне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Торецька Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Краматорськ, Тихонівка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.

Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Водяного. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Георгіївки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Мар’їнка та Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Гуляйполе і Мала Токмачка Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Степногірськ Запорізької області; Качкарівка, Милове, Козацьке, Бургунка, Львове, Іванівка, Антонівка, Комишани, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Противник посилив контррозвідувальні заходи у тимчасово захопленому Скадовському районі Херсонської області. Окупанти здійснюють масові рейди по будинках та квартирах місцевих мешканців. Перевіряють особисті документи та мобільні пристрої. Таким чином окупанти намагаються залякати місцеве населення та виявити тих, хто допомагає Силам оборони України.

Наша авіація за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також, минулої доби було знищено 4 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 3 засоби протиповітряної оборони та ще 3 важливі цілі противника.

 

30.05.2023