459-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:41 В районі окупованого Бердянська вдень пролунало щонайменше п'ять вибухів у місцях розташування російських сил, зокрема в селах Андрівка та (тричі) Новотроїцьке, повідомляє  Бердянська міська військова адміністрація.

 

 

20:07 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що всі запуски британських далекобійних ракет Storm Shadow були влучними. "З усієї кількості пусків Storm Shadow, які вже відбулися, усі 100% влучання по цілях. 100% на 100%", – сказав Резніков в етері національного телемаратону. Міністр оборони додав, що вагання деяких країн Заходу пов'язані вже не зі страхом спровокувати Росію, а з нестачею ракет: "І те, що вони вагаються, стосується вже не страху ескалації, а того, чи будуть вони здатні стабільно і системно давати нам можливість застосовувати цю зброю".

 

 

19:11 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від планів щодо подальшої окупації нашої території, продовжує вести загарбницьку війну.

Противник не припиняє завдавати ударів, здійснювати обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

За уточненою інформацією, цієї доби вночі російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed”, 58 із 59 було знищено нашими захисниками.

Загалом протягом цієї доби противник завдав 91 авіаційний удар та здійснив близько 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 18 ворожих атак.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаційних ударів в районах Кіндратівки, Басівки, Могриці, Миропілля та Славгорода Сумської області та Плетенівки і Вовчанських Хуторів Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Тимоновичі, Залізний Міст, Мурав’ї Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Прогрес, Дем’янівка, Манухівка Сумської області, а також Липці, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Мала Вовча та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки Харківської області. Завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Ягідне Харківської області; Сергіївка, Білогорівка Луганської області; Іванівка, Спірне, Рай-Олександрівка, Веселе Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії північно-східніше Оріхово-Василівки та в напрямку Іванівського. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Предтечине, Біла Гора, Курдюмівка, Нью-Йорк, Яблунівка Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали Василівка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив.

Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки, Водяного, Первомайського. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Мар’їнки. Окрім того, ворожих обстрілів зазнала Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Вугледара. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки та Степногріськ Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

У Лисичанську Луганської області дезертирували близько 80 осіб з підрозділу “шторм-z” російських окупаційних військ. Вони самовільно залишили бойові позиції. Також, в районі Бахмута, дезертирували близько 30 осіб з ПВК “вагнер”, які також самовільно залишили бойові позиції, викравши військову техніку.

Триває примусова паспортизація громадян України у Нижньосірогозькому районі тимчасово захопленої території Херсонської області. Зокрема, російські окупанти постійно тиснуть на місцевих, погрожують депортацією та конфіскацією майна. Так, місцевим громадянам з українським паспортом, водійським посвідченням та технічним паспортом на транспортний засіб погрожують конфіскацією в разі відмови отримання документів російського зразка.

Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 – по зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, зенітно-ракетний комплекс С-300, 3 пункти управління та склад боєприпасів противника.

 

 

18:43 Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що "землетрус", котрий минулої ночі відчули у Києві, – то вібрації, спричинені рухом важкої військової техніки. "Це зброя йде до фронту. Досить потужна. І може бути вібрація, пов'язана з цим", – сказав Кличко в етері національного телемаратону.

 

 

18:16 На київському Подолі замалювали червоною фарбою погруддя російського письменника, уродженця Києва Михайла Булгакова, розміщене на фасаді музею автора. Напередодні на погрудді змінили підпис – замість "Михаил Булгаков" зробили "Михаїл Булгаков". Це спричинило невдоволення серед багатьох киян, які виступали за повний демонтаж стели.

 

 

 

17:51 F-16 можуть надійти до України у жовтні-листопаді, й Україна має дякувати Нідерландам і Великій Британії, тому що вони підштовхнули США до цього рішення, впевнений відомий американський полковник ВПС США у відставці Джеффрі Фішер. Про універсальність та доцільність F-16 свідчить масовий характер виробництва цих винищувачів, а широкий досвід багатьох країн із використання цих літаків допоможе Україні швидко підготувати для них свої аеродроми й інфраструктуру.

 

 

17:24 Ключовим чинником для завершення війни може стати запрошення України до НАТО, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак: вступ до НАТО – це не лише бажання України, а "абсолютно така реальність, яку потребує сучасний світ, сучасна Європа. І Росія нікуди не дінеться. Вона прийме це. Тому що вони змінили реальність. Це вони напали на Україну".

 

 

16:45 Росія не виконує своїх обіцянок скоротити видобуток нафти, і через це напередодні запланованої на 4 червня зустрічі міністрів членів ОПЕК+, де головним питанням стане план видобутку на друге півріччя, зростає напруженість між Росією та Саудівською Аравією, пише The Wall Street Journal. На початку квітня Саудівська Аравія та інші виробники нафти оголосили про добровільне скорочення її видобутку на 1,65 млн барелів на добу, щоб підняти ціни на нафту, але Росія продовжила постачати на ринок великі обсяги нафти, й у травні ціни впали майже на 10%.

 

 

16:22 Крім влучання в інфраструктурний об'єкт у Житомирській області, внаслідок нічної атаки безпілотників в Житомирі шиби повилітали принаймні в 26 будинках, а також закладах освіти та охорони здоров’я.

 

 

15:55 Сили оборони Таврійського напрямку підтверджують, що росіяни застосували на полі бою хімічну зброю. "Днями зафіксовано використання хімічної зброї на Донецькому напрямку фронту, біля Авдіївки. Це підтверджений факт. Був скид хімічної речовини з безпілотника", – заявив речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в етері телемаратону. Українські воїни не постраждали: "Вітер був у бік противника. З нашої сторони без втрат", – повідомив Шершень. Згідно з його інформацією, росіяни застосували гранати К-51 і хімічну речовину хлоропікрин. Попереднього разу використання хімічної зброї фіксували під час операції з деокупації.

 

 

15:13 Уряд Австрії вирішив виділити 2 млн євро для гуманітарного розмінування в Україні після тривалої дискусії щодо нейтралітету країни. Кошти підуть на користь словенської організації "Міжнародний трастовий фонд". "Все залишається, як і раніше: жоден австрійський солдат не ступить на українську землю, допоки вона є зоною бойових дій. Ми допоможемо з фінансовою підтримкою для розмінування", – прокоментував федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер. Віцеканцлер Вернер Коглер зазначив у коментарі, що Австрія дотримується "воєнного нейтралітету", але "стала на бік тих, хто зазнав нападу". Він підкреслив, що "нейтралітет не означає, що ми сидимо склавши руки і відводимо очі".

 

 

14:47 Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про санкції щодо Ірану. Проєкт передбачає запровадження спеціальних обмежень щодо Ірану на 50 років. Зокрема йдеться про повну заборону торговельних операцій, зупинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень, а також запобігання виведенню капіталів резидентами Ірану за межі України. Крім цього, пропонується заборонити передання резидентам Ірану технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності та заборонити здійснювати інвестиції в Іран.

 

 

14:02 Президент Південно-Африканської Республіки створив комісію, яка займатиметься розслідуванням можливих поставок озброєння Росії. Нагадаємо, кілька тижнів тому посол США звинуватив ПАР у відправленні боєприпасів для РФ. Перевантаженням зброї нібито займалися на одній із військово-морських баз.

 

 

13:31 Поблизу Бахмута за минулу добу відбулося лише одне бойове зіткнення, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий. За добу окупанти здійснили 250 обстрілів з різного озброєння, внаслідок наших ударів у відповідь знищено 80 осіб особового складу окупантів, 99 зазнали поранень, одного військовослужбовця РФ було взято в полон; знищено три САУ, станцію РЕБ та склад з боєприпасами.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 342 артилерійські обстріли, відбулося 2 бойових зіткнення та 3 ворожі авіаційні нальоти; у росіян 20 вбито і 52 поранено, знищило гармату Д-20.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 14 атак противника у районі міста Мар’їнка.

На Авдіївському напрямку ворог провів 4 атаки у напрямку населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мав.

 

 

13:02 Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 609 вогневих завдань, відрапортував командувач оперативно-стратегічного угруповання "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський. Втрати ворога вбитими та пораненими – більше роти, знищено та пошкоджено 8 одиниць військової техніки противника (2 танки, 3 БМП, система відеоспостереження “Муром-М”, гаубиця 2А65 “Мста-Б”) та знищено 3 склади з боєприпасами ворога.

 

 

12:33 Нічна атака росіян безпілотниками не завдала нових пошкоджень в енергетичній інфраструктурі магістральних мережповідомили, в "Укренерго". Наразі електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але у вечірні години просять споживати електроенергію економно. Експорт, як і вчора, не здійснюється. Імпорт триватиме зі Словаччини майже весь день, проте у вечірній пік споживання його обсяг незначний. Вчора для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України приймала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії, що не є комерційним імпортом, а ситуативним заходом швидкого реагування для балансування енергосистеми при недостатності загальної потужності українських електростанцій.

 

12:01 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:19 Троє людей, яких раніше вважали зниклими безвісти після ракетного удару по Дніпру, загинули. Голова ОВА Сергій Лисак повідомив, що серед жертв – 56-річний лікар, 64-річна працівниця медзакладу та 57-річний працівник ветклініки.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 139 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 242 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:42 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Останніми тижнями тон публічних дебатів у Росії перейшов від необхідності простого покарання тих, хто критикує "спеціальну військову операцію", до заохочення громадян до активної пожертви на підтримку військових зусиль.

• Російські державні засоби масової інформації та бізнес-групи звернулися до міністерства економіки з проханням дозволити шестиденний робочий тиждень для працівників з огляду на економічні потреби війни – очевидно, без додаткової оплати. 21 травня 2023 року провідна російська пропагандистка Марґаріта Сцмонян висловила думку, що громадяни повинні працювати на заводах із виробництва боєприпасів по дві додаткові години щодня після своєї основної роботи.

• Змінюваний тон розмов чітко відлунює радянським стилем відчуття суспільного примусу. Він також підкреслює, що керівництво, ймовірно, вважає економічні показники вирішальним фактором перемоги у війні.

 

 

10:12 Російська армія під час нічної атаки на Україну використала нетрадиційні маршрути для дронів Shahed-136/131, повідомила в ефірі телемарафону керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк: "Маршрути цих літальних апаратів пролягали дещо нетрадиційно. Вони намагалися максимально обійти південну ППО, доказом цього є те, що вони обходили в основному тимчасово окупованими територіями і потім розосереджувалися по Україні. Це свідчить про пошук нової тактики ворогом, вони тяжіють до русел річок, щоб приховувати напрямки руху "шахедів". А ми проводжуємо вивчати нові підходи у тактиці, щоб бути максимально ефективними".

 

 

10:00 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили (з урахуванням вчорашніх корекцій):

особового складу – близько 206 600 (+400) осіб,

танків – 3797 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7456 (+7) од.,

артилерійських систем – 3425 (+11) од.,

РСЗВ – 574 (+0) од.,

засобів ППО – 329 (+0) од.,

літаків – 313 (+0) од.,

гелікоптерів – 298 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2993 (+3) од.,

крилатих ракет – 1056 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6192 (+9) од.,

спеціальної техніки – 451 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,1% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  43,0% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

103,2% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

111,2% артилерійських систем (з них 4,8% за минулий тиждень),

  51,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  25,1% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  33,4% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

  23,5% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:46 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Схоже, що найманці "групи Ваґнера" відступають з міста Бахмут, щоб відновитися та перегрупуватися в тилу, оскільки російські наступальні операції в місті та навколо нього зменшуються.

• Можливо, російське військове командування на заміну силам "групи Ваґнера" в місті Бахмут перекидає сили "ДНР".

• Перекидання Росією підрозділів "ДНР" до Бахмута може знизити темпи наступальних дій РФ на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Однак російське військове командування, схоже, посилює фланги Бахмута регулярними формуваннями.

• Колишній російський офіцер і затятий націоналіст Іґорь Ґіркін звинуватив фінансиста "Ваґнера" Євґєнія Пріґожина у підготовці державного перевороту проти нинішнього російського керівництва. Ґіркін зазначив, що Пріґожин напередодні українського контрнаступу віддав наказ про відхід ПВК "Ваґнер" ​​на бази ​​вглиб Росії. Він також стверджував, що персонал ПВК "Ваґнер" ​​ніколи не давав присяги, обіцяючи не вступати в бойові дії проти Росії чи її військових. 27 травня Пріґожин заявив, що "Ваґнер" пізніше вирішить, чи буде він воювати в Україні чи в іншій країні, що вказує на те, що Пріґожин зберігає можливість командувати власною армією поза офіційною структурою російського військового командування. Ґіркін також нещодавно розкритикував російське військове командування за те, що воно не врегулювало відкритий і вульгарний конфлікт Пріґожина з міністерством оборони Росії, попередивши, що Пріґожин "зжере" російських військових, які "стали" за нього у прагнені посилити свою політичну владу. Член "Клубу розлючених патріотів" Ґіркіна заявив, що конфлікт між міністром оборони Росії Шойгу та Пріґожиним переростає у конфлікт між російськими військовими та ПВК, але Путін не звертає на це уваги. Критика Ґіркіна та його соратників значною мірою узгоджується з тим, що Пріґожин продовжує віддавати перевагу своїм особистим цілям над цілями міністерства оборони Росії та ширшої оперативної ситуації поблизу Бахмута. Стратегічно сумнівним є рішення Пріґожина відвести свої сили з Бахмута і, очевидно, далі від активних бойових дій напередодні контрнаступу українських військ.

• Українські посадовці спростували західні повідомлення про те, що китайський дипломат висловив зацікавленість у переговорному припиненні вогню в Україні на тлі ймовірного відновлення інформаційної кампанії Росії навколо переговорів.

• Лі Хуей відвідав Москву 26 травня, як повідомляється, щоб обговорити шляхом переговорів врегулювання російської війни в Україні. Цей візит Кремль, ймовірно, використав, щоби спробувати відновити повторювану інформаційну операцію, яка фальшиво стверджує, що Росія відкрита для серйозних переговорів. Раніше Кремль активізовував цю інформаційну операцію в грудні 2022 року, щоби спробувати відстрочити надання Україні західних танків та іншої передової військової техніки для створення умов до зимово-весняного наступу Росії в 2023 році. Кремль, ймовірно, знову запроваджує інформаційну операцію з метою послабити готовність Заходу надіслати критично важливу безпекову допомогу Україні перед потенційними українськими контрнаступальними операціями. У цій інформаційній операції Кремль встановив схему, за якою деякі російські офіційні особи висловлюють удавану зацікавленість у переговорах, тоді як інші російські офіційні особи одночасно повторюють максималістські цілі Путіна щодо війни в Україні.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп’янська та на південь від Кремінної.

• Російські війська продовжували безуспішні наступальні дії на рубежі Авдіївка–Донецьк.

• Українські війська продовжували завдавати ударів по тилових вузлах на півдні Запорізької області.

• Головне управління військової розвідки України 26 травня попередило, що російські війська готуються до масштабних провокацій для створення радіологічної небезпеки на Запорізькій атомній електростанції.

• Міністерство юстиції Росії 26 травня зареєструвало громадську організацію "Рада матерів і дружин" як іноземного агента, щоб стримати опір поточним і майбутнім зусиллям Росії з відновлення збройних сил.

• Російська влада посилює спроби представити Росію надійним опікуном українських дітей.

 

 

09:28 Внаслідок нічної атаки "шахедами" у Житомирі зафіксували пошкодження, повідомив мер міста Сергій Сухомлин. Жертв немає.

 

 

09:24 Росіяни вночі атакували Київ 40 "шахедами", всі збила українська протиповітряна оборона, повідомила пресслужба Київської військової адміністрації. Атака відбувалася в кілька хвиль, повітряна тривога тривала понад 5 годин. Внаслідок падіння уламків є жертви і руйнування в різних районах Києва:

у Голосіївському уламки влучили в 7-поверхову нежитлову будівлю, одна людина загинула, одна шпиталізована, загорівся дах одного з ТРЦ та територія одного з будівництв і підприємства, а також склади готової продукції;

у Печерському районі загорівся дах будинку.

у Дарницькому районі в одному з магазинів вибито шиби та пошкоджено двері.

 

 

09:12 Вночі росіяни з північного напрямку (Брянська область) та південного (Краснодарський край) атакували центральні реґіони України, зокрема Київщину, рекордною кількістю в 54 іранські ударні дрони «Shahed-136/131», з них 52 знищено.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні ворог знову завдав масованого авіаційного удару по Україні, детальна інформація буде оприлюднена згодом.

Загалом протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних удари, 2 з яких ЗКР С-300 по Краматорську, та 13 авіаційних ударів, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 21 ворожу атаку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. На полігони республіки білорусь прибувають визначені підрозділи збройних сил російської федерація для проведення заходів бойової підготовки перед відправкою на війну в Україну.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник, протягом минулої доби, завдав авіаційного удару в районі Вовчанська Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Блешня, Тимоновичі, Миколаївка, Залізний Міст, Чайкине, Грем’яч Чернігівської області; Заруцьке, Глухів, Бунякине, Волфине, Катеринівка, Ободи, Басівка, Миропілля Сумської області, а також Басове, Бугаївка, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Тихе та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів наступальні дії неподалік Масютівки, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне – Донецької.

На Бахмутському напрямку минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії західніше Хромового. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мав. Завдав авіаційного удару по Авдіївці, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 14 атак противника в районі міста Мар’їнка. В той же час ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Шахтарське та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по районах Червоного Запорізької області та Зміївки на Херсонщині. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Новоандріївка, Білогір'я, Мала Токмачка, Степове і Кам’янське Запорізької області та Іванівка, Садове, Антонівка Херсонської області і місто Херсон.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 3 – по його зенітно-ракетних комплексах.

Нашими захисниками протягом минулої доби було знищено 3 ворожих БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та ще один важливий військовий об'єкт противника.

28.05.2023