457-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:05 Росія готує провокацію на Запорізькій атомній електростанції з імітацією аварії, заявило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну", – застерегли в ГУР. Розвідка вказує на те, що для приховування провокації росіяни зірвали заплановану на сьогодні ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ. "Мета цієї акції – спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування, під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином рашисти сподіваються отримати жадану паузу, яку використають для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу", – прокоментували в ГУР.

 

 

21:12 Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель засудив передачу російських ядерних боєзарядів Білорусі, підкресливши, що цей крок призведе "до подальшої вкрай небезпечної ескалації". Боррель наголосив, що це рішення суперечить зобов'язанням, які Росія взяла на себе в Будапештському меморандумі, згідно з яким Білорусь ліквідувала всю ядерну зброю зі своєї території, і спільній заяві лідерів п'яти ядерних держав від 3 січня 2022 року щодо неможливості виграти ядерну війну і яку ніколи не можна вести. "Ми закликаємо Росію дотримуватися цих зобов'язань", – заапелював Боррель. Представник ЄС додав, що білоруський режим є "співучасником незаконної та неспровокованої агресивної війни Росії проти України". "Будь-яка спроба подальшого загострення ситуації матиме жорстку і скоординовану реакцію", – заявив Боррель.

 

 

19:24 Україна планує відкрити посольство в Мозамбіку. Про це заявив голова МЗС Дмитро Кулеба за підсумками свого візиту в Мозамбік, у ході котрого він зустрівся з президентом та міністром закордонних справ. Голова МЗС повідомив, що Україна готова включити країну до переліку держав, які отримують українське зерно в рамках ініціативи Grain from Ukraine.

 

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору. 

Загалом протягом доби противник завдав 18 ракетних ударів по  населених пунктах Київської та Дніпропетровської областей із застосуванням 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками) та, двічі за добу, застосував 8 зенітних керованих ракет С-300/С-400 по місту Дніпро. Крім того, ворог завдав 60 авіаційних ударів, зокрема, задіяв іранські ударні дрони типу “Shahed” по містах Мерефа та Ізюм Харківської області, а також застосував керовані авіаційні бомби по місту Авдіївка та селищу Нью-Йорк. Водночас здійснив близько 34 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджень зазнали медичний заклад у місті Дніпро, освітні заклади в Ізюмі та Нью-Йорку, житлові багатоквартирні та приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України є дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом відбулось 18 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби завдав авіаційного удару в районі Землянок Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка, Соснівка, Залізний Міст Чернігівської області; Сваркове, Старі Вирки,  Павлівка, Волфине, Басівка, Запсілля, Миропілля, Велика Писарівка Сумської області, а також Одноробівка, Козача Лопань, Стрілеча,  Глибоке, Нескучне, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Караїчне, Мала Вовча, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки.  Завдав авіаційних ударів поблизу Кислівки, Котлярівки, Табаївки та Райгородка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Дворічна, Масютівка, Кислівка, Кам'янка Харківської області та Стельмахівка – Луганської. 

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Там же завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Предтечиного. Завдав авіаударів в районах Григорівки та Білої Гори. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник протягом доби наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Первомайському, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаудару в районі Вугледару, здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару поблизу Степового Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське,  Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

До тимчасово захопленої Новопетриківки Донецької області прибули декілька десятків російських військовослужбовців для проведення так званих “контрдиверсійних заходів”. Загарбники обшукують приватні будинки, вилучають мобільні пристрої, незаконно заволодівають транспортними засобами місцевих жителів. А по великому рахунку, просто грабують громадян.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль противника.

 

 

18:06 Легіон "Свобода Росії" опублікував відеоролик зі своєї операції з рейдом у Бєлгородську область РФ. На кадрах зафіксовано знищення військової техніки і піхоти, як стверджують легіонери, на території російських поселень. "СР" зазначає, що російські силовики намагалися ховатися в домівках місцевих жителів, яких перед тим евакуювали.

 

 

17:45 До корабельно-катерного складу Військово-морських сил ЗСУ передали малий броньований артилерійський катер, який назвали "Буча". В офіційній церемонії, котра відбулася на березі Київського моря, особисто взяв участь Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний, який був ціллю медійних атак російської пропаганди від середини травня. На катері встановлено сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для враження цілей противника. Одна з особливостей цього катера – його низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна та теплова помітність. Він малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. "Буча" оснащена системою захисту від наведення зброї противника та системою автоматичної постановки димових і теплових завіс.

 

 

 

 

17:21 Число постраждалих унаслідок ракетної атаки по Дніпру зросло до 30. З трьома людьми, які могли перебувати у місці вибухів, досі немає зв’язку, повідомила обласна адміністрація.

 

 

16:54 Суд дав дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків у судді Олексія Тандира, якого заскочили на місці аварії під Києвом, у котрій загинув військовослужбовець Національної гвардії. Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, загиблого звали Вадим Бондаренко, йому було 23 роки. У нього залишилася дружина та троє дітей. Батько і брат Вадима воюють на найгарячіших напрямках фронту.

 

 

16:22 Спецпредставник Китаю Лі Хуей, якого офіційний Пекін уповноважив займатися "політичним врегулюванням" війни, під час поїздки Європою виступав за припинення вогню в Україні зі збереженням за Росією окупованих українських земель, пише The Wall Street Journal, покликаючись на свої джерела. У день перебування Хуея в Києві міністр закордонних справ України заявив про неприйнятність "мирних планів", які передбачали б втрату української території або заморожування конфлікту.

 

 

15:59 Російський розвідувальний корабель "Іван Хурс" таки зазнав удару від українського морського дрона в акваторії Чорного моря. Відео вибуху опублікувала Українська правда.

 

 

15:33 У Міністерстві закордонних справ Китаю гадають, що причиною війни в Україні є "проблеми з управлінням безпекою" в Європі. Про це заявила на брифінгу офіційний представник МЗС КНР Мао Нін. "Українська криза – це трагедія, якої можна було б уникнути. Але вона прийшла до того, де вона є сьогодні. Є болючі уроки, над якими мають серйозно задуматися всі сторони. Українська криза, по суті, є проявом проблем, що накопичилися в управлінні безпекою Європи", – заявила вона. Спікерка китайського МЗС підкреслила, що Пекін завжди ухвалює "власне незалежне рішення" і "стоїть на правильному боці історії".

 

 

15:08 Батько новопризначеного заступника голови СБУ Сергія Наумюка має чинний паспорт РФ. Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми", котрий має доступ до автоматизованої системи "Роспаспорт". Сам Наумюк раніше підтверджував наявність громадянства РФ у батька та брата, але запевняв, що це було "вимушене" рішення "з побутових причин", і наполягав, що його родичі від російських паспортів начебто відмовилися. У пресслужбі СБУ окремо зазначили, що перед призначенням Наумюк пройшов "усі необхідні перевірки", а його родичі нині "очікують на скасування громадянства РФ", але наразі "уповноважені органи РФ свідомо блокують розгляд відповідних заяв".

 

 

14:41 4 ескадрильї F-16 (48 літаків) – це саме те, що нам потрібно для звільнення країни від агресора, затвітило Міністерство оборони України.

 

 

14:29 За Станіславом Кравченком, обраним сьогодні головою Верховного Суду, тягнеться шлейф скандалів. Раніше Кравченко отримував негативний висновок Громадської ради доброчесності. За інформацією журналістки Наталії Соколенко, у межах “передвиборчої” кампанії серед суддів ВС пообіцяв в обмін на голоси службові квартири. У 2003 році Кравченко відпустив з-під варти вбивцю журналіста Ґонґадзе генерала Пукача. "Сигнал прийнято: судді ВС продемонстрували суспільству і міжнародним партнерам, що жодних висновків після корупційного скандалу із Всеволодом Князєвим та іншими суддями вони не зробили. Замість проведення усвідомлених виборів та обрання голови, до якого нема питань, вони поспіхом обрали єдиного серед кандидатів, хто мав висновок ГРД. Дива не сталося", – коментує фундація Dejure.

 

 

14:08 З-під завалів будівлі ветеринарної клініки у Дніпрі дістали тіло загиблого чоловіка. Загалом сьогоднішня ракетна атака забрала життя двох людей. Також загинув чоловік, який проходив повз поліклініку, коли ракета росіян ударила по місту. Шпиталізовано 21 людину. 

 

 

13:43 До Єдиного реєстру зниклих безвісти внесено інформацію про 23,7 тис. осіб, повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко, але додав, що це не означає, що всі вони зникли за особливих обставин – це автоматично внесені особи, про яких попередньо заявили родичі. За рік роботи Офісу було встановлено місце перебування близько 8 тисяч осіб, зниклих безвісти.

 

 

13:31 Пленум Верховного Суду у п'ятницю обрав головою Верховного Суду голову Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслава Кравченка, за нього проголосували 108 суддів Верховного Суду зі 148 присутніх, судді Альберт Єзеров, Наталія Коваленко, Іван Міщенко набрали 2, 13, 14 голосів відповідно.

 

 

13:01 Станом на 10 годину ранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебувало 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили  у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:40 Внаслідок російського ракетного удару по поліклініці у Дніпрі вогонь охопив 1 тис. кв. м медзакладу. Триповерхова будівля частково зруйнована. Все ще вгамовують полум’я й у сусідній споруді. Там тривають пошуки людини, яка може бути під завалами. Попередні дані: одна людина загинула, 16 поранено. Серед постраждалих хлопчики віком 3 і 6 років.

 

 

 

12:19 У 2021 році суддя Олексій Тандир допоміг судді Києво-Святошинського райсуду Дмитру Усатову уникнути відповідальності за ДТП у п'яному стані, зазначає фундація DEJURE. Водій іншого авто в тій аварії отримав тяжкі травми хребта. Дисциплінарна палата ВРП тимчасово відсторонила суддю Усатова від здійснення правосуддя, але у діях судді Тандира порушень не знайшла. Нагадаємо, Тандира минулої ночі й самого затримали на місці аварії з ознаками сп'яніння.

 

 

12:03 Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео ракетного удару по поліклініці у Дніпрі. Попередні дані: одна людина загинула, 15 поранено. "Маємо перемогти цих нелюдів безповоротно та якомога швидше",  прокоментував Зеленський.

 

 

11:31 Безпілотник атакував будівлю "Газпрому" у селищі Октябрський у Бєлгородській області. Як повідомляє телеграм-канал База, внаслідок атаки БПЛА в офісі вибито вікна, а також пошкоджено фасад і покрівлю. Частково цю інформацію підтверджує і губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков: він повідомляє про скидання боєприпасу з безпілотника на адмінбудівлю в селищі Октябрський.

 

 

11:20 Нині зранку ракетним ударом по Дніпру росіяни влучили в медичний заклад, є постраждалі, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

11:11 Влучань та пошкоджень об'єктів енергетичної інфраструктури внаслідок нічної атаки росіян ракетами та дронами не зафіксовано, повідомили в Міненерго. Через попередні обстріли також залишається без світла частина споживачів у Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях; внаслідок грозового шторму без світла тимчасово лишилася частина споживачів у Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Одеській, Херсонській та Харківській областях.

Енергетична система працює стабільно. Генерація повністю забезпечує споживання. Дефіцит електроенергії відсутній.

Експорт електроенергії на поточну добу не планується. Здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини від 45 МВт до 275 МВт.

 

 

10:44 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом щонайменше останніх 20 років у Росії спостерігається зростання кількості парамілітарних угруповань поза межами її регулярних збройних сил. Однак ця "парамілітаризація" різко прискорилася після вторгнення Росії в Україну і набула особливого значення на Кримському півострові.

Лідер окупованого Росією Криму Сєрґєй Аксьонов зіграв важливу роль у створенні кількох місцевих підрозділів, які часто заявляють про свою приналежність до козацьких традицій. Більшість із них отримали напівофіційний статус резервних підрозділів регулярної армії.

Аксьонов прагне підвищити свою патріотичну репутацію, вербуючи бійців, але він, ймовірно, також стурбований здатністю регулярної армії захистити півострів. Основна частина російського гарнізону, 22-й армійський корпус, наразі здебільшого дислокується за межами півострова та зазнає значних втрат.

 

 

10:39  У тимчасово окупованому Бердянську пролунало шість вибухів. Є інформація, що вражено склади із бойовими комплектами та склади пально-мастильних матеріалів, повідомила голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна. "Також є втрати особового складу військовослужбовців РФ. Досі горить", – зазначила посадовиця. Міський голова Мелітополя оприлюднив на своєму Telegram-каналі фото та відео вибухів у тимчасово окупованому Бердянську.

 

 

10:22 Російські військові вночі завдали по містах Мерефа та Ізюм у Харківській області ударів із використанням дронів типу «Шахед», повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. У Мерефі пошкоджене цивільне підприємство, в Ізюмі постраждала будівля закладу освіти та гараж із сільгосптехнікою. 

 

 

10:14 Вночі на блокпосту в Києві сталася дорожньо-транспортна пригода за участю голови одного з районних судів Київської області, внаслідок ДТП загинув 23-річний військовослужбовець Нацгвардії, повідомляє Державне бюро розслідувань. За даними УП, затриманий – голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир. Його затримали та доставили на огляд з метою виявлення стану сп’яніння. Від проходження огляду водій відмовився.

 

 

10:01 Внаслідок нічної атаки на Дніпро, хоч сили ППО збили над Дніпропетровською областю всі 5 крилатих ракет і 6 "Шахедів", пошкоджені приватне домоволодіння, два приватні підприємства, заправка і транспортне підприємство, постраждав співробітник заправки, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

 

 

09:53 Протиповітряна оборона збила всі ракети, запущені росіянами по Київській області, однак уламки пошкодили 7 приватних будинків, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

У самому Києві Сили протиповітряної оборони теж збили всі ворожі цілі у повітряному просторі над містом, але уламки збитої ворожої цілі пошкодили дах торговельно-розважального центру, автомобілі на паркінгу в Оболонському районі та дах і вікно приватного будинку в Шевченківському районі, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

 

 

09:41 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 25 травня оголосив, що "група Ваґнера" почала передачу своїх позицій у Бахмуті міністерству оборони Росії, і заявив, що ПВК повністю вийде з міста 1 червня. Залишається незрозумілим, чи зможе "Ваґнер" вивести весь свій контингент до 1 червня і чи зможуть війська міноборони РФ провести успішну заміну на місці.

• Росія та Білорусь підписали угоди, які офіційно просувають підготовку до розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі в рамках давніх зусиль щодо зміцнення фактичного військового контролю Росії над Білоруссю, хоча Росія ще не розгорнула ядерну зброю в Білорусі, і її можливе розгортання навряд чи може передвіщати будь-яку ескалацію з боку Росії.

• Президент Росії Путін зустрівся з лідерами країн – членів Євразійського економічного союзу та кількох інших пострадянських держав на Вищій євразійській економічній раді в Москві 25 травня, щоб розширити можливості ухилення від санкцій.

• Губернатор Бєлгородської області Вячєслав Ґладков повідомив, що російські чиновники станом на 24 травня створили сім батальйонів територіальної оборони в Бєлгородській області, ймовірно, для того, щоб демонструвати свою участь в обороні російських прикордонних районів після рейду всеросійських проукраїнських сил в Бєлгородську область 22 травня.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 24 травня провів зустріч із представниками прикордонних з Україною російських областей щодо укріплення прикордонних районів.

• ПВК "Ваґнер" та російські війська, зокрема, брали участь у попередніх заходах із укріплення прикордонних районів, і нещодавній рейд на Білгородську область виявив серйозні недоліки цих заходів.

• Російський політтехнолог Константін Долґов 25 травня заявив, що його звільнили в результаті інтерв'ю, яке він провів 23 травня з фінансистом "групи Ваґнера" Євґєнієм Пріґожиним.

• У ніч з 24 на 25 травня Росія завдала чергового масованого удару БпЛА Шахед-131/136 по території України.

• Президент Росії Путін продовжив спроби представити Росію як ефективного міжнародного посередника, ставши посередником у переговорах між прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та на південь від Кремінної.

• Російські сили продовжували обмежені наземні атаки навколо Бахмута, оскільки, як повідомляється, сили "групи Ваґнера" почали відхід із прифронтових районів міста.

• Російські війська продовжували наземні обстріли на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські джерела стверджують, що російські війська збили шість безпілотників над Кримом.

• Повідомляється, що російські війська продовжують вербувати персонал із різними захворюваннями.

• Російські окупаційні чиновники продовжують оголошувати про партнерство з різними місцевими російськими чиновниками для покращення рівня життя на окупованих територіях.

 

 

09:23 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 205 720 (+460) осіб,

танків – 3796 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 7435 (+3) од.,

артилерійських систем – 3384 (+25) од.,

РСЗВ – 570 (+0) од.,

засобів ППО – 328 (+1) од.,

літаків – 310 (+1) од.,

гелікоптерів – 296 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2910 (+3) од.,

крилатих ракет – 1015 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6161 (+13) од.,

спеціальної техніки – 446 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,1% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  42,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

102,7% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

109,8% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

  51,2% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  33,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  23,3% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:10 Чергова нічна атака росіян, що розпочалася вчора о 22:00 і тривала до 05:00, була спрямована на об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти Сил оборони України на сході, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Загалом зафіксовано пуски 17 ракет різних типів та 31 ударного дрону:

– 10 крилатих ракет Х-101/Х-555 з літаків Ту-95мс з району Каспійського моря;

– 7 зенітних керованих ракет С-300/ С-400 з району Токмака;

– 31 ударний БпЛА іранського виробництва «Shahed-136/131» з південного та північного напрямків.

Силами та засобами Повітряних сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, в зонах відповідальності повітряних командувань «Схід», «Центр» та «Південь» знищено:

– всі 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;

– 23 з 31 ударного дрону «Shahed136/131»;

Є влучання ударних БпЛА та кількох ЗКР С-300/С-400 в Харківській та Дніпропетровській областях.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового ракетного та авіаційного ударів “шахедами” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Загалом протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних ударів. Є влучання ракетою із С-300 по дамбі в районі Карлівки Донецької області. Внаслідок цього є велика загроза підтоплення інших населених пунктів, що поруч. Крім того, ворог завдав 55 авіаційних ударів. Зокрема, було застосовано 36 іранських ударних БпЛА “Shahed” – усі ці повітряні цілі були знищено. Зафіксовано і 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом минулої доби відбулось 22 бойові зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка, Сновськ, Гай, Кам’янська Слобода Чернігівської області; Бачівськ, Ходине, Володимирівка, Басівка, Олександрівка і Велика Писарівка Сумської області, а також Стрілеча, Красне, Черкаські Тишки, Лук’янці, Нескучне, Тернова, Вовчанськ, Чугунівка та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Завдав авіаударів біля Чайківки та Кислівки Харківської області. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Тут же, та біля Івано-Дар'ївки Донецької області завдав авіаударів. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області та Іванівка, Торське, Верхньокам’янське та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник продовжує вести наступальні дії в районі Бахмуту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Красногорівки. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки та Водяного. Здійснив артилерійські обстріли біля Авдіївки, Первомайського та Карлівки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Там же ворог задіяв для ударів авіацію. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Вугледар, Пречистівку та Новосілку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівського, Гуляйполя, Новоданилівки Запорізької області та Новоберислава на Херсонщині. Здійснив обстріли населених пунктів Зелене Поле, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Щербаки, Степове, Кам’янське та Степногірськ Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині (пошкоджено 7 приватних житлових будинків); Золота Балка, Новоолександрівка, Гаврилівка, Веселе, Козацьке, Львове, Висунці, Білозерка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Також, минулої доби нашими захисниками збито ворожий літак Су-25.

Українські ракетники та артилеристи уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, 2 райони зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, одну радіолокаційну станцію та два артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

26.05.2023