456-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:45 Данія й Нідерланди очолять коаліцію з підготовки українських пілотів на F-16, заявив міністр оборони США Ллойд Остін за підсумками "Рамштайна-12". "Ближчими тижнями мої нідерландські й датські колеги працюватимуть зі Сполученими Штатами та іншими союзниками над розробкою навчальної бази", – поінформував голова Пентагону. Остін підкреслив, що навчання українських пілотів на літаках F-16 є прикладом відданості США й інших країн зміцненню безпеки України в довгостроковій перспективі. З його слів, навчання українських пілотів на F-16, забезпечення належної інфраструктури та передачі самих літаків важливо залучити матеріальні й фінансові можливості не лише США, а й інших країн. Тож зараз обговорюються можливості спільного фінансування проєкту, зокрема, шляхом заснування фонду, "щоб інші країни могли зробити свій внесок у спільні зусилля". "Це мають бути міжнародні зусилля", – акцентував Остін.

 

 

 

21:37 Палата громад Сполученого Королівства визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Парламентарка Полін Летем заявила, що рішення депутатів – це сигнал Владіміру Путіну з приводу його вторгнення в Україну.

 

 

20:19 Росіяни зруйнували греблю Карлівського водосховища – під загрозою підтоплення опинилися довколишні села. Громади, які перебувають у зоні ймовірного підтоплення, попереджені. За потреби місцева влада проведе евакуацію населення.

 

 

19:44 СБУ повідомила про підозру командувачеві Чорноморського флоту Вікторові Соколову. Віцеадміралу інкримінують наказ обстріляти ракетами "Калібр" енергоінфраструктуру України – 10 серпня 2022 року від ракетної атаки загинули четверо людей, а ще 40 були поранені. Соколова звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу – посягання на територіальну цілісність, ведення агресивної війни та порушення законів і звичаїв війни. Йому загрожує довічне ув’язнення.

 

 

19:20 Під Мелітополем українські сили знищили російський Су-25. Пілот катапультувався над тимчасово окупованою територією. Інший ворожий Су-25 серйозно пошкодили; він пішов на аварійну посадку, повідомила Національна гвардія України.

 

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби вночі російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”. 36 із 36 було знищено нашими захисниками.

Загалом протягом цієї доби противник завдав 2 ракетних ударів із ЗРК С-300 по цивільній інфраструктурі селища Циркуни на Харківщині, внаслідок чого пошкоджено приватний будинок. Крім того, ворог завдав 48 авіаційних ударів та здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом протягом доби відбулось 17 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. 

Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Гай, Кам’янська Слобода Чернігівської області; Ходине, Володимирівка, Олександрівка, Велика Писарівка Сумської області, а також Стрілеча, Красне, Черкаські Тишки, Лук’янці,  Нескучне, Тернова, Вовчанськ, Чугунівка, Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Завдав авіаударів в районі населених пунктів Чайківка та Кислівка Харківської області. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки.  Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка Луганської області. 

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки.  Завдав авіаційних ударів в районі Білогорівки Луганської області та Івано-Дар'ївки на Донеччині.  Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Іванівка, Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник продовжує вести наступальні дії  в районі Бахмуту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Красногорівки. Завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли Авдіївки, Первомайського та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Завдав авіаційних ударів в районі Мар’їнки. В той же час ворожих обстрілів зазнали населені пункти Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв, зокрема, Вугледар та Пречистівку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгівського, Гуляйполя, Новоданилівки Запорізької області та Новоберислава на Херсонщині. Здійснив обстріли населених пунктів Зелене Поле, Ольгівське,  Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Щербаки, Степове, Кам’янське та Степногірськ Запорізької області; Золота Балка, Новоолександрівка, Гаврилівка, Веселе, Козацьке, Львове, Висунці, Білозерка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупаційні війська мілітаризували острів Джарилгач, який 19 травня з’єднано ними з тимчасово захопленою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне. Зокрема, окупанти розмістили на острові близько 300 російських військовослужбовців та 15 човнів іноземного виробництва, що були викрадені у місцевого населення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, 1 радіолокаційну станцію та артилерійський підрозділ ворога на вогневих позиціях.

 

 

18:03 Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зупинила провадження обвинуваченої в хабарництві судді Ольги Панченко через її мобілізацію у ЗСУ. Як повідомляє Судовий репортер, в кінці січня голову Харківського адмінсуду Панченко засудили до 5 років позбавлення волі, визнавши винною у передачі 3 тис. доларів неправомірної вигоди судді очолюваного нею суду за прийняття судового рішення. Панченко оскаржила вирок. Коли дійшло до апеляції, адвокат надав судові фотокопію наказу командира військової частини про зарахування Панченко до списків особового складу військової частини, де вона займає посаду санітарного інструктора. Адвокат просив зупинити розгляд справи, оскільки обвинувачена "виконує службово-бойові завдання із захисту незалежності та територіальної цілісності України". ВАКС зупинив провадження до звільнення Панченко з військової служби.

 

 

17:40 Навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління західного виробництва розпочнуться у найближчі тижні, заявив міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін на початку засідання Контактної групи з питань оборони України  ("Рамштайн-12"). "Ці нові спільні зусилля надсилають потужне повідомлення про нашу єдність і нашу довгострокову відданість самообороні України. І це знову показує нашу спільну рішучість забезпечити, аби суверенна і захищена Україна могла стримувати будь-яку майбутню агресію й обороняти себе від майбутніх атак", – сказав Остін.

 

 

17:18 Офіцер Генштабу ЗСУ Анатолій Штефан оприлюднив відео з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним на тлі спалаху повідомлень російської пропаганди про смерть, важке поранення або каліцтво генерала. "Погані новини для рашнпропаганден! Валерій Федорович почуває себе добре і продовжує планувати звільнення українських земель від російських окупантів! З Головнокомандувачем разом, і тільки вперед до нашої спільної Перемоги!" – прокоментував Штефан.

 

 

16:52 Міністр оборони США Ллойд Остін озвучив тему зустрічі у форматі "Рамштайн" – буде обговорюватися передача Україні радарів, снарядів, амуніції та протиповітряної оборони. "Реалії показують, що сьогодні для України визначальною є робота ППО. Росія продовжує використовувати гіперзвукові ракети, щоб бити по мирних містах, але завдяки системам Patriot Україна може на 100% їх збивати", – заявив Остін на відкритті засідання Контактної групи, котре проходить у режимі онлайн. Він наголосив, що Росія не зможе контролювати повітряний простір України. "Ми будемо працювати на перспективу, щоб Україна могла дати відсіч будь-якій атаці", – прокоментував голова міноборони США. Остін повідомив, що союзники підготували дев'ять моторизованих і механізованих бригад і продовжують здійснювати колективну підготовку для українських бойових підрозділів.

 

 

16:10 У мережі з'явилося відео, як морський дрон вражає розвідувальний корабель "Іван Хурс" Чорноморського флоту Росії. Відео опублікував у Telegram волонтер Ігор Лаченков. "Морський дрончик добрався до руснявого корабля "Іван Хурс". Вчора русня казала, що всі збили, – але це ж русня", – прокоментував Лаченков. На відео з камери дрона видно, як безпілотник наближається до корабля. З судна по дрону стріляють – про це свідчать бризки на поверхні, спричинені ударами набоїв. Дрон підходить до борта корабля і відео переривається – це означає, що зіткнення відбулося. Напередодні міноборони Росії звинуватило Україну в тому, що вона атакувала трьома безпілотниками корабель "Іван Хурс"; росіяни ствердили, що всі дрони знищили.

 

 

15:48 Радник керівника ОП Михайло Подоляк уточнив свою заяву з приводу початку контрнаступу: "Це не якийсь «один івент», який почнеться о конкретній годині конкретного дня урочистим перерізанням червоної стрічки. Це десятки різних дій зі знищення окупаційних військ РФ на різних напрямках, які вже відбувалися вчора, відбуваються сьогодні та відбуватимуться завтра. Інтенсивне знищення логістичного забезпечення противника – це також контрнаступ", – уточнив Подоляк.

 

 

15:29 Фінляндія надасть Україні додаткову військову допомогу на €109 мільйонів. Шістнадцятий пакет містить боєприпаси та зенітне озброєння – деталі не розкривають з міркувань безпеки.

 

 

14:56 Україна повернула з полону 106 захисників – 8 офіцерів та 98 солдатів і сержантів. Військовополонені билися на бахмутському напрямку. У Координаційному штабі уточнили, що 68 військовиків вважалися безвісти зниклими.

 

 

14:16 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що ЗСУ вже почали контрнаступальні дії. "Контрнаступ уже триває кілька днів, триває напружена війна на 1500 кілометрах кордону, дії вже почалися", – сказав Подоляк в інтерв'ю італійському телеканалу Tg1. Спікер ОП заявив, що українська сторона не хоче завдавати ударів по російській території. "Ми використовуємо зброю, яку ви нам дали, для знищення російських позицій на окупованих Москвою територіях, включно з Донбасом і Кримом", – сказав Подоляк.

 

 

14:04 Європейська Рада продовжила дію режиму безмитної торгівлі з Україною ще на один рік, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

 

13:52 На Бахмутському напрямку артилерійськими обстрілами ворог намагається зупинити наше просування по флангах, зараз він підтягує додаткові підрозділи на фланги для посилення; у передмісті Бахмута ворог замінив підрозділи "Ваґнера" на армійські регулярні загони, в самому ж місті на даний момент залишаються "ваґнерівці"; наші війська контролюють околиці міста у південно-західній частині в районі "Літак", повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Тимчасом Євґєній Пріґожин у четвер заявив, що він знімає підрозділи ПВК із Бахмута і передає позиції регулярній російській армії.

Що ж до повідомлення Ганни Маляр, то, з її слів, тривають бої на Куп'янському напрямку, ворог атакує, намагається захопити плацдарм для подальшого просування, зазнає втрат.
На Лиманському ворог минулої доби взяв паузу і наступальних дій не проводив.

 

 

13:39 Православна Церква України проситиме перенести День захисника, який нині відзначається 14 жовтня, на 1 жовтня, заявив у інтерв'ю Радіо Свобода митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко). "Моя була ініціатива звернутися до органів державної влади відповідних, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання цього питання згідно з церковним календарем за новим стилем, як ми його називаємо, відповідно тих свят, які до нього прив’язані. А це Покрова і День Державності (28 липня, – ред.). Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня – воно і так уже було оголошене державою вихідним днем", – сказав митрополит.

 

 

13:16 Служба безпеки України затримала залізничника, який готував підрив колії під Авдіївкою. Російський агент мав забрати вибухівку із заздалегідь підготовленого схрону і замасковано встановити її поблизу колій. Таким чином росіяни планували порушити логістику Сил оборони, зокрема забезпечення українських захисників пальним та боєприпасами. Колаборантові загрожує довічне ув’язнення.

 

 

12:54  Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд оголосив вирок у справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова поліціянтами. Хлопчика застрелили працівники МВС, коли розважалися зі зброєю на сусідському дворі під час п'янки. Чотири роки позбавлення волі за неумисне вбивство призначили колишньому поліцейському Івану Приходьку. Суд врахував строк перебування під вартою, тож Приходько проведе у в'язниці пів року, адже до цього три з половиною роки він перебував у СІЗО. Згідно з рішенням суду, із Приходька на користь держави стягнуть понад 135 тисяч гривень. Також він має сплатити мільйон гривень моральної шкоди родичам загиблого хлопчика. Іншому правоохоронцю Володимиру Петровцю суд призначив випробувальний термін на 2 роки – його судили за збереження набоїв.

 

 

12:23 Стосунки України з НАТО тепер такі міцні, якими ніколи не були ні з ким, заявив колишній Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав. Він сказав, що американські військові не беруть участі у плануванні українського контрнаступу, і зазначив: "Те, що я бачив в українському плануванні в цій війні, є шедевром. Ніхто в Америці не зміг би зробити це краще". На його думку, українським Збройним Силам варто передусім взяти під контроль систему постачання Криму, перекривши наземне сполучення Росією з півостровом та повністю відключивши постачання питної води, а потім знести основну частину мосту через Керченську протоку. З ізоляцією Криму зникає потреба вторгнення: весь півострів опиниться в зоні дії далекого високоточного вогню і стане непідйомним для російських військ: "Решта прийде само собою, перед наступним наступом має бути задіяний ефект блокади Криму".

 

 

12:14 Міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення ядерної зброї на білоруській території. Лукашенківський міністр оборони Віктор Хренін назвав це "відповіддю недружнім країнами", а Сєрґєй Шойґу поскаржився на "неоголошену війну" Заходу. Рішення про застосування зброї залишається за Москвою.

 

 

11:52 Україна отримала сотні "картонних" дронів Corvo PPDS від австралійського виробника SYPAQ Systems. Поставки почалися в лютому, безпілотники вже використовують на полі бою.

 

 

11:29 Станом на 11:20 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:19 Велика Британія першою розпочне базову підготовку українських льотчиків для польотів на західних літаках, зокрема американських F-16, повідомив Foreign Policy. Це буде наземна базова підготовка двох десятків українських пілотів, які потім будуть готові до більш специфічної підготовки на F-16 (або інших літаках).

 

 

11:13 В Україні готують законопроєкт про покарання для чоловіків, які незаконно виїхали під час війни, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. "Я думаю, що після закінчення війни держава зробить усе для того, аби нагадати кожному громадянину, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон. Я думаю, це буде закон", – сказав Клименко в інтерв'ю "РБК-Україна".

 

 

11:00 Внаслідок нічного масованого обстрілу уламками збитого ворожого БПлА пошкоджено мережеву інфраструктуру в Чернівецькій області, а через погодні умови знеструмлено більше 100 населених пунктів у Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській областях, через сильні грози були відключення споживачів у Кіровоградській та Запорізькій областях, повідомили в Міненерго. Через попередні обстріли також залишається без світла частина споживачів у Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Енергетична система працює стабільно, триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації та мережах.  На поточну добу планується імпорт електроенергії зі Словаччини від 20 до 110 МВт, експорт не передбачається.

 

 

10:39 Південна Корея на наполегливе прохання Вашингтону після тривалого опору направила таки через Сполучені Штати в Україну сотні тисяч артилерійських снарядів, пише Wall Street Journal з посиланням на свої джерела. Радник Південної Кореї з національної безпеки Чо Те Ен, відповідаючи в парламенті на запитання щодо можливості постачання боєприпасів в Україну, заявив, що офіційні особи ухвалять рішення після спостереження за розвитком подій, запевнивши, що уряд не планує відправляти снаряди ні безпосередньо, ні через Польщу, але не уточнив про співпрацю зі США. Чон Ха-К'ю, представник міністерства оборони Південної Кореї, підтвердив факт переговорів з Пентагоном про експорт боєприпасів, але зазначив, що у повідомленні WSJ є "неточні фрагменти", відмовившись повідомити подробиці.

 

 

10:30 Державний департамент США схвалив продаж уряду України системи ППО NASAMS та супутнього обладнання орієнтовною вартістю 285 млн доларів США.

 

 

10:22 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Аналіз Geollect вказує на те, що з 14 травня 2023 року дані автоматичної ідентифікаційної системи (AIS) комерційних суден були дистанційно підроблені, щоб створити враження 65-кілометрового російського провоєнного символу "Z" у Чорному морі, видимого за допомогою програмного забезпечення для відстеження з відкритим кодом.

 

 

AIS використовується для відстеження суден, у тому числі для забезпечення їхньої безпеки. Треки, з яких складається зображення, вказують на швидкість судна до 102 вузлів (188 км/год), це ще більше вказує на те, що вони були підробленими.

Проросійські суб'єкти, ймовірно, провели підробку як інформаційну операцію, можливо, з метою підтримати моральний дух росіян напередодні очікуваного контрнаступу з боку України.

Підробка AIS збільшує ризик морських аварій. Незважаючи на віртуальні інформаційні операції Росії в Чорному морі, її фізичний флот залишається вразливим: 24 травня 2023 року, ймовірно, був атакований розвідувальний корабель "Іван Хурс".

 

 

10:11 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 129 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 63 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 205 260 (+500) осіб,

танків – 3795 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7432 (+8) од.,

артилерійських систем – 3359 (+20) од.,

РСЗВ – 570 (+0) од.,

засобів ППО – 327 (+0) од.,

літаків – 309 (+0) од.,

гелікоптерів – 296 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2907 (+36) од.,

крилатих ракет – 1015 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6148 (+2) од.,

спеціальної техніки – 444 (+4) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,0% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  42,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

102,5% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

109,0% артилерійських систем (з них 4,8% за минулий тиждень),

  51,2% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  23,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:33 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Дискусії навколо повідомлень про втрати російських військ у Бахмуті заполонили провійськовий інформаційний простір і заглушають будь-який позитивний інформаційний ефект, що залишився в результаті захоплення міста. Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив під час інтерв’ю російському політтехнологу Костянтіну Долґову 23 травня, що в ході битви за Бахмут "Ваґнер" втратив убитими 10 тисяч новобранців та 10 тисяч штатних професійних бійців "Ваґнера". Пріґожин, зокрема, зазначив, що "Ваґнером" було завербовано 50 тис. полонених, 20% з яких загинули в боях за Бахмут. Російські мілблогери негайно вхопилися за повідомлення про втрати, тим самим перемістивши загальну російську розмову від дискусій про значення взяття Бахмута до посилення спекуляцій навколо повідомлених втрат. Націоналістична провоєнна фракція, прикладом якої є погляди колишнього російського офіцера Ігоря Ґіркіна, прокоментувала величезний масштаб зареєстрованих втрат і припустила, що реальні втрати можуть бути значно вищими. Російський політик Віктор Алксніс прямо зауважив, що радянська армія за дев'ять років в Афганістані втратила значно менше солдатів (15 051). Ґіркін заявив, що він вважає, що фактичні втрати "Ваґнера" можуть бути у півтора і більше разів вищими, ніж заявлені Пріґожиним, і зазначив, що з 50 тисяч завербованих "Ваґнером" з в'язниць 10 тисяч загинули в бойових діях, а 26 тисяч, як повідомляється, отримали помилування та повернулися до Росії, залишаються 14 тисяч, які пропали без вісти. Гіркін припустив, що значна частина з цих 14 тисяч також могла бути вбита під час бою, і стверджував, що у "Ваґнері", ймовірно, було вбито в боях більше 40 тисяч.

• Загальна реакція російського інформаційного простору на захоплення Бахмута зосередилася на покладання заслуг за його захоплення та спекуляціях на пов’язаних з цим втратах, таким чином позбавляючи російське міноборони кисню, необхідного для позитивного оформлення захоплення міста. Між фракціями в провоєнному інформаційному просторі відразу ж почалися суперечки щодо того, чи повинні ПВК "Ваґнер" та регулярні російські підрозділи і командири отримувати медалі й подяки за операції в Бахмуті. Заяви Пріґожина про втрати "Ваґнера" в Бахмуті так само стали яскравою точкою напруги в інформаційному просторі та визначили домінуючий дискурс щодо всієї кампанії Росії в Бахмуті. Спрямувавши розмову на заявлені втрати "Ваґнера", Пріґожин значною мірою зумів ще більше позбавити російське міноборони можливості заявити про інформаційну перемогу над Бахмутом і, ймовірно, продовжуватиме визначати та вести розмови щодо Бахмута в майбутньому, але ціною висвітлення величезних втрат його сил за незначну вигоду.

• Пріґожин, ймовірно, використовує свій підвищений авторитет після захоплення Бахмута, щоб посилити атаки проти російського військового істеблішменту та еліт. Він попередив, що російська еліта нагнітає ситуацію, яка може закінчитися як революція 1917 року, коли солдати та їхні близькі виступили проти російської влади. Ці дещо витончені та навмисно приховані погрози насильства з боку Пріґожина є переломними у його давній ворожнечі з російським військовим істеблішментом та обраними ним фігурами еліти. Пріґожин також використовує уявлення про те, що Бахмут захоплений силами "Ваґнера", щоб домагатися нечуваного рівня впливу на російські воєнні дії в Україні. Пріґожин повторив, що "група Ваґнера" є найкращою армією у світі, і стверджував, що звичайна російська армія є другою після "Ваґнера". Прігожин стверджував, що 6 тисяч бійців ПВК "Ваґнера" може командувати ротою, а отже "Ваґнер" здатен командувати силою чисельністю 600 тисяч, що приблизно вдвічі перевищує кількість російських військовослужбовців, які воюють в Україні. Пріґожин припустив, що раніше він просив 200 тисяч військових для командування в Україні, і стверджував, що якби він мав такі сили, то "Ваґнер" міг би просунутися від 50 до 150 км у різних напрямках. Пріґожин стверджував, що не отримав цю силу через побоювання, що це дозволить йому диктувати умови і теоретично "прийти до Москви на танках".

• Пріґожин також, ймовірно, подвоює свої спроби утвердитися як російська тоталітарна фігура, яка може досягти воєнної перемоги в Україні. Він закликав до повного воєнного стану, кількох наступних хвиль мобілізації та широкомасштабної економічної мобілізації російської промисловості для порятунку Росії. Пріґожин також припустив, що для перемоги в Україні Росія має стати тоталітарним режимом на кшталт Північної Кореї та закрити всі кордони на певну кількість років. Пріґожин регулярно створює образ, щоб резонувати з виборцями, зацікавленими в ідеології національної переваги Росії, радянської брутальної сили та сталінського тоталітарного контролю. Пріґожин, ймовірно, виступає за неймовірно радикальні політичні підходи до війни в Україні, щоб протиставити себе відносно несхильному до ризиків підходу Путіна до прийняття рішень щодо війни. ISW раніше оцінювало, що Пріґожин має серйозні політичні амбіції та хоче закріпити себе як центральну фігуру російської ультранаціоналістичної спільноти. Захоплення Бахмута, ймовірно, додало Пріґожину сміливості продовжувати ці амбіції більш явно, незважаючи на внутрішні потрясіння, які це може спричинити, або небезпеку, яку це може створити для нього з Кремля.

• Кремль продовжує намагатися показати, що Росія має значні дипломатичні партнерства.

• Російські джерела продовжували реагувати на рейд обмеженого проукраїнського Російського добровольчого корпусу і Легіону «Свобода Росії» (ЛСР) у Бєлгородську область.

• 24 травня The New York Times повідомила, що неназвані офіційні особи США заявили, що розвідувальне співтовариство США оцінює з низьким рівнем впевненості, що за атаки безпілотників на Кремль 3 травня відповідальні невідомі українські елементи з невідомими зв’язками з керівництвом України. Раніше ISW вважав, що атака 3 травня була операцією Росії під фальшивим прапором. ISW не має додаткової інформації про цей інцидент.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували обмежені наземні удари по околицях Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжують обстрілювати українські позиції на півдні України авіаційними бомбами ФАБ-500.

• 24 травня міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу заявив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підготовку пройшли понад 120 тисяч російських військовослужбовців.

• Рада федерації РФ схвалила закон про проведення виборів на територіях, в яких діє воєнний стан.

 

 

09:11 Вночі росіяни атакували Україну з північного та південного напрямків, маючи, ймовірно, на меті критичну інфраструктуру та військові об’єкти в західних регіонах держави, 36 ударними дронами іранського виробництва «Shahed», всі вони знищені підрозділами зенітних ракетних військ, винищувальною авіацією, мобільними вогневими групами у зонах відповідальності повітряних командувань «Південь», «Центр», «Захід» та протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України. Зокрема три дрони-камікадзе збито над Миколаївщиною, один – над Одещиною, один – над  Чернівецькою областю.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація, ціною великих втрат, продовжує вести загарбницьку війну.

Протягом минулої доби противник завдав 30 авіаційних ударів та здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Відбулось 28 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару по Юнаківці Сумської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Хотіївка і Янжулівка Чернігівської області; Бунякине, Волфине, Шпиль, Павлівка, Кіндратівка, Олексіївка та Юнаківка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Липці, Зелене, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаудару в районі Кислівки. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Строївка, Кам’янка, Красне Перше, Рідкодуб, Дворічна, Западне, Табаївка, Берестове, Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку минулої доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Іванівського. Завдав авіаудару в районі Білої Гори. Під ворожі обстріли потрапили Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новокалинове та Авдіївка. Завдав авіаційних ударів біля Новокалинового, Степового та Авдіївки. Артилерійські обстріли зафіксовано по районах населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворог завдав авіаударів по районах Георгіївки та Курахового. Артобстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку окупанти обстріляли Водяне, Вугледар та Велику Новосілку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка і Новосілка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоселівка, Омельник, Білогір'я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області; Михайлівка, Новотягинка і Велетенське на Херсонщині та місто Херсон.

Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Протягом минулої доби наші воїни також знищили 3 ворожі ударні БпЛА типу “Shahed” та 1 розвідувальний дрон типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 4 склади боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 4 важливі цілі противника.

 

 

08:00 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракетповідомили в Оперативному командуванні "Південь".

25.05.2023