451-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:34 Ватикан підтвердив, що Папа Римський Франциск доручив кардиналові Маттео Дзуппі заопікуватися місією щодо завершення війни в Україні. Директор ватиканського прес-центру Маттео Бруні заявив, що місія "могла б посприяти послабленню напруженості у війні в Україні, в надії, яка ніколи не згасала у Святішого Отця, на те, що це зможе започаткувати мирні процеси". "Час цієї місії, як і спосіб її звершення, на даний час вивчаються", – заявив Бруні, згідно з повідомленням "Радіо Ватикану".

 

 

21:17 Міжнародний кримінальний суд назвав "необґрунтованим і невиправданим" оголошення Росією в розшук прокурора Каріма Хана у відповідь на ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна. "МКС вважає ці заходи неприйнятними. Суд залишатиметься непохитним у виконанні свого законного мандату щодо забезпечення відповідальності за найтяжчі злочини, які викликають занепокоєння міжнародної спільноти в цілому", – йдеться у заяві.

 

 

20:25 Під час поїздки на саміт G7 до Японії Президент України Володимир Зеленський мав двосторонні зустрічі з президентом Франції Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. "Ми регулярно обмінюємося поглядами на безпекову ситуацію, розглядаємо ті чи інші варіанти наших спільних оборонних і політичних дій. Так і цього разу. Змістовна розмова. Додає впевненості в нашому руху до перемоги України", – розповів Зеленський про зустріч із Макроном. "Подякував за надзвичайно вагому підтримку Німеччиною нашого захисту. Це й ППО, і можливості нашої армії на землі, і нашої економіки, і нашої політики. Обговорили з Олафом, як можемо прискорити чесний мир для України, як можемо посилити нашу спільну роботу в межах G7", – відзвітував Президент про зустріч із Шольцом.

 

 

19:12 У Грузії відбулися сутички під готелем Kvareli Lake Resort, де поселилася донька міністра закордонних справ РФ Сєрґєя Лаврова Єкатєріна Вінокурова. Протестувальники скандували гасла проти країни-агресора й кидали яйця у мікроавтобуси. Поліція намагалася захистити постояльців, відтак із правоохоронцями виникли сутички. Донька Лаврова прибула в Грузію на весілля чоловікового брата. Згодом вона нібито перебралася з готелю.

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом цієї доби противник завдав 3 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. На жаль, є загиблі та поранені мирні люди, знищено житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом цієї доби завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нестерне Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області; Голишівське, Волфине, Кіндратівка, Юнаківка, Угроїди Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Покаляне, Нестерне, Бударки, Землянки, Устинівка та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Кислівки і Котлярівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка – Луганської. 

На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Ямпіль та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Білої Гори. Завдав ракетних ударів по районах Слов'янська і Дружківки та авіаційних – по районах населених пунктів Слов'янськ, Дружківка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора і Торецьк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Новокалинового, Авдіївки, Сєверного, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаційного удару поблизу Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли неподалік населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час ворожих обстрілів зазнали Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Водночас, завдав авіаційних ударів поблизу Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли Парасковіївки, Костянтинівки, Новомихайлівки, Новоукраїнки, Вугледара та Пречистівки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Полтавка Запорізької області та Берислав і Киндийка на Херсонщині. В той же час, протягом доби, здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське,  Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Велетенське Херсонської області та місто Херсон. 

Противник продовжує використовувати цивільні медичні заклади тимчасово загарбаних територій України у власних цілях. Так, верхні поверхи Лутугинського районного територіального медичного об’єднання окупанти перетворили на військовий шпиталь, а для його прикриття на першому поверсі залишили дитяче відділення. Наразі у медичному закладі на лікуванні перебуває близько 100 російських військовослужбовців з пораненнями різного ступеню важкості. Це число є піком можливостей військового шпиталю у наданні медичних послуг. У той же час меддопомога цивільному населенню з боку персоналу військового шпиталю не надається. 

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль противника. 

 

 

16:28 На Херсонщині заборонили збирати брухт від залишків російської техніки та снарядів. "Заборона пов'язана з необхідністю документування наслідків військової агресії та злочинів окупантів", – заявили в обласній адміністрації. В ОВА також наголосили, що збір залишків військової техніки становить небезпеку для людей. Заборона діятиме до кінця воєнного стану та 30 днів після нього.

 

 

15:43 У Японії Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Президент подякував Індії за підтримку територіальної цілісності й суверенітету нашої держави, зокрема на майданчиках міжнародних організацій. Голова держави також висловив Індії подяку за надання гуманітарної допомоги Україні. "Війна принесла багато криз і страждань. Депортовані діти, заміновані території, знищені міста, зруйновані долі", – сказав Зеленський. Президент розповів про потреби України в гуманітарному розмінуванні та мобільних шпиталях та детально поінформував Нарендру Моді про українську формулу миру й запросив Індію приєднатися до реалізації ініціативи. Прем’єр-міністр Індії подякував за допомогу, надану індійським студентам під час евакуації з України у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням.

 

 

 

15:02 Керівний склад маріупольського гарнізону "Азову" перебуває на закритому режимному об’єкті в Туреччині, розповіла дружина голови бригади Дениса Прокопенка ("Редіса") Катерина Прокопенко в інтерв'ю Укрінформу. "Вони на закритому режимному об'єкті. Навіть ми не знаємо, де конкретно. Вони не на курорті і не на морі. У них є певний режим, регламентовані дзвінки, розклад. Вони не зазнають тортур, як у Росії, але, тим не менше, вони не повністю на свободі", – сказала вона. Прокопенко зауважила, що керівний склад "Азову" в Туреччині володіє поточною інформацією про російсько-українську війну.

 

 

14:10 Росія почала готуватися до війни проти України ще у 2007 році, заявив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. "Активно Росія почала готуватися до агресії проти України з 2007 року, а у 2014 році вони скористалися зручним для них моментом", – сказав Буданов в інтерв'ю Дмитру Комарову для проєкту "Рік. За кадром". З його слів, війна між Україною і Росією була неминучою. Керівник розвідки довідався про напад 23 лютого пополудні – тоді він забрав свою дружину і вони оселилися в його кабінеті. "Близько 15-ї години 23 лютого ми остаточно отримали інформацію, що завтра о 4-й ранку воно має починатися", – каже Буданов. Того вечора спецпідрозділи вирушили на оборону Гостомеля.

 

 

13:41 Президент України Володимир Зеленський мав зустрічі з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком і головою уряду Італії Джорджею Мелоні на марґінесі саміту G7 у Японії.

 

 

 

13:18 Посол України в Польщі Василь Зварич розкритикував слова речника МЗС Польщі Лукаша Ясіни про потребу в більшому каятті керівництва держави за "Волинську трагедію". "Уважно прочитав інтерв'ю речника МЗС Польщі Лукаша Ясіни на порталі Onet, де він висловив думку, що Україна і Президент України Володимир Зеленський мали б робити в контексті 80-х роковин Волині. У звʼязку з цим хотів би прокоментувати: будь-які спроби нав'язати Президенту України чи Україні те, що ми повинні робити по відношенню до нашого спільного минулого, є неприйнятними і прикрими", – зазначив Зварич, коментуючи інтерв’ю польського дипломата на порталі Onet. Зварич наголосив, що Україна пам’ятає історію, готова до діалогу і взаємного розуміння, та водночас закликає до поваги і виваженості у заявах, особливо в складній реальності геноцидної російської агресії проти українського народу. "Крім того, відома формула справжнього примирення в українсько-польських відносинах, яку взяли за основу ієрархи наших Церков, розуміючи перебіг історії і всю морально-християнську сутність наших взаємин, звучить так: "прощаємо і просимо пробачення", – підкреслив Зварич.

 

 

12:20 DeepState зазначає, що росіяни досягли успіхів у західній частині Бахмута. "Утримання залишків міста вже втратило будь-який сенс... Ситуація в місті Бахмут наближається до свого логічного завершення", – йдеться у коментарі. Напередодні ввечері заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що бої точаться вже в районі "Літак" – це окраїна Бахмута, де при в'їзді до міста стояв монумент із корпусом радянського МіГа.

 

 

 

12:09 Колишній футболіст національної команди України з футболу, захисник золотого складу "Динамо" (Київ) 1990-х Владислав Ващук вступив до бригади "Гвардії наступу" "Буревій", повідомило Міністерство внутрішніх справ. "Оркам приготуватися – удар буде потужним", – прокоментували адміністратори фейсбук-сторінки МВС.

 

 

11:47 Португалія вирішила приєднатися до "авіаційної коаліції", заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками переговорів із міністрами оборони та закордонних справ Португалії в Лісабоні. Зі слів голови зовнішньополітичного відомства, португальці зголосилися тренувати українських пілотів та механіків на бойових літаках західного типу. "Враховуючи інтенсифікацію російських ракетних обстрілів українських міст і сіл, критично важливо, аби Україна мала спроможність скинути Росію з українського неба", – прокоментував Кулеба.

 

 

11:25 Президент України Володимир Зеленський прибув у японський аеропорт Хіросіми й анонсував важливі зустрічі з партнерами на саміті лідерів G7:

"Японія. G7. Важливі зустрічі з партнерами та друзями України. Безпека й посилення співпраці для нашої перемоги. Сьогодні мир стане ближчим".

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 139 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено враження 85 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:09 Сьогодні станом на 10:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:57 Енергетична система України працює стабільно, обмеження для побутових споживачів не застосовуються, хоча у межах підготовки до нового опалювального сезону триває ремонтна кампанія об’єктів генерації та мережевої інфраструктури, повідомили в Міненерго. Внаслідок попередніх обстрілів без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, зафіксовані аварійні відключення електроенергії у Києві та Миколаївській області. Експорт електроенергії не планується. Імпорт з Молдови та Словаччини становить понад 200 МВт.

 

 

10:38 Винищувачі F-16, які Україна отримає від союзників, надаватимуть за умови, що їх не використовуватимуть для ударів по Росії, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. В наступні місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні F-16.

 

 

10:21 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні чотири дні Росія, ймовірно, передислокувала до кількох батальйонів для посилення Бахмутського напрямку.

Це сталося після того, як в середині травня українські війська здобули тактичні перемоги на флангах цього міста Донецької області, а також після публічних сумнівів щодо готовності угруповання "Ваґнера" продовжувати бойові дії в цьому секторі.

У зв’язку з тим, що Росія, ймовірно, має відносно небагато не задіяних бойових підрозділів в Україні, передислокація є значним кроком з боку російського командування.

Російське керівництво, ймовірно, продовжує розглядати захоплення Бахмута як ключову найближчу воєнну мету, яка дозволить йому заявити про певний успіх у конфлікті.

 

 

09:42 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що російські сили сконцентрували більшість наявних резервів у районі Бахмута та сповільнили українські контратаки за минулу добу.

• Українські контратаки поблизу Бахмута, ймовірно, усунули загрозу російського оточення українських сил у місті та змусили російські війська виділити обмежені військові ресурси для захисту від обмежених і локалізованих наступальних зусиль, як, ймовірно, і передбачало українське командування.

• Російські війська в ніч з 18 на 19 травня завдали чергової серії ударів ракетами та безпілотниками по території України.

• Повідомляється, що 19 травня президент Джо Байден повідомив лідерам G7, що Вашингтон підтримуватиме спільні зусилля з підготовки українських пілотів на F-16 та інших літаках четвертого покоління.

• Як повідомляється, у 2023 році Кремль витратив 3,1 трильйона рублів (приблизно 38,7 мільярда доларів) у нерозкритому розділі російського бюджету, ймовірно, на фінансування війни й утримання окупованих територій в Україні.

• Мер Москви Сєрґєй Собянін оголосив, що вперше балотуватиметься на переобрання як член партії президента Росії Путіна «Єдина Росія», що викликало критику з боку окремих російських ультранаціоналістів.

• Українське джерело повідомило, що для проведення контрдиверсійних заходів і провокацій у прикордонні райони Курської області перекинуто підрозділи двох бригад головного управління генштабу збройних сил РФ.

• Російські джерела стверджували, що російські війська продовжували наступ на лінії Куп'янськ–Сватове.

• Російські війська продовжили ведення наземних ударів у районі Бахмута та дещо посилили темпи наземних ударів на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські посадовці заявили, що російські війська готують оборону, затоплюючи поля в окупованій Росією Запорізькій області.

• Заступник голови Ради безпеки РФ Мєдведєв заявив, що з 1 січня 2023 року російські військові залучили в добровольчі формування 117,4 тис. військовослужбовців за контрактом.

• Держдума Росії прийняла в остаточному читанні законопроєкт про проведення регіональних виборів в умовах воєнного стану.

 

 

09:32 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 202 430 (+670) осіб,

танків – 3781 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7382 (+5) од.,

артилерійських систем – 3229 (+19) од.,

РСЗВ – 564 (+0) од.,

засобів ППО – 325 (+6) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2801 (+32) од.,

крилатих ракет – 1011 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6103 (+20) од.,

спеціальної техніки – 423 (+4) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,6% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  42,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

101,8% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

104,8% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

  50,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  23,1% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:23 Внаслідок падіння уламків збитих над Києвом безпілотників ніхто не постраждав, однак: у Дніпровському районі сталося загоряння житлового будинку; у Дарницькому районі пошкоджено будівлі СТО та припарковані автомобілі; у Печерському районі пошкоджені вікна житлового будинку; у Солом'янському районі пошкоджено дорожнє покриття і автотранспорт, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

 

 

09:12 Вночі росіяни атакували Київщину з північного напрямку 18 ударними дронами «Shahed-136/131», усі знищено силами та засобами Повітряних сил, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ. На східному напрямку вчора пізно ввечері знищено два ударні дрони типу «Shahed».

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового авіаційного удару “шахедами” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 62 авіаційних удари, а також здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Кривого Рогу Дніпропетровської області, населених пунктів Степногірськ Запорізької області та Берислав і Зеленівка на Херсонщині є загиблі та поранені цивільні особи, загинула дитина, знищено житлові приватні будинки, медичні установи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог продовжує застосування тактики терору.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. За минулу добу відбулось понад 80 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, найгарячіші бої велися за Бахмут, Мар’їнку та в районах Авдіївки, Степового і Новомихайлівки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних ворожих угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Глибоке, Плетенівка та Землянки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Блешня, Карповичі Чернігівської області; Малушине, Шпиль, Волфине, Олексіївка, Садки, Мотриця, Тур’я, Славгород, Верхня Пожня та Пожня Сумської області, а також Уди, Гатище, Плетенівка, Покаляне, Бударки, Землянки та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів біля Григорівки, Вільшаної та Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Петропавлівка, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новолюбівка та Діброва Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали Студенок Харківської області; Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Іванівське та Біла Гора.

Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Федорівка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Ступочки, Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Новокалинового, Степового, Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаудару біля Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли в районах Новокалинового, Бердичів , Авдіївки, Тоненького, Первомайського, Карлівки та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили понад 20 атак противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Курахове та Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог здійснив понад 10 безуспішних наступальних дій в районі Новомихайлівки. Водночас, завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Золота Нива. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Максимівка, Золота Нива та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Кізомис. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області; а також Золота Балка, Берислав, Зеленівка, Степанівка, Кізомис та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію в Каховці населення тимчасово зайнятої території Херсонської області. Щоб пришвидшити цей процес, загарбники проводять демонстративні рейдові заходи, які мають на меті залякати місцеве населення можливою мобілізацією та відчуженням майна. Зокрема окупанти здійснюють поквартирні та побудинкові обходи. Проводять перепис населення та здійснюють психологічний тиск, примушуючи до паспортизації. Також ворог погрожує українським громадянам, які відмовились від отримання російського паспорта, примусовим виселенням із власних осель та відключенням від електроенергії.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 8 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також наші воїни знищили 3 крилаті ракети “Калібр”, 18 іранських ударних БпЛА “Shahed”, 4 баражуючих боєприпаси “Ланцет” та 10 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 7 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, 6 станцій радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію ЗРК С-300.

20.05.2023