450-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:39 Росіяни збільшили присутність військ на бахмутському напрямку на декілька тисяч осіб та намагаються використовувати перевагу у важкій артилерії і кількості снарядів, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "У місті Бахмут вони перетворюють будівлі на попіл. Залишають лише фундамент, який неможливо обороняти. Разом з тим, наші війська утримують у Бахмуті рубежі району «Літак». У передмісті Бахмута сьогодні темпи просування наших військ дещо знижені. Водночас, ворогу не вдається повернути втрачені позиції", – поінформувала Маляр.

 

 

21:48 Білий дім підтвердив, що США підтримали ініціативу із тренування українських пілотів на винищувачах четвертого покоління. Понад те, у коментарі від адміністрації президента зазначено, що Україні готуються надати й самі винищувачі. "Під час навчання протягом наступних місяців наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішить, коли фактично надавати літаки, скільки їх надамо та хто їх надасть", – ідеться у повідомленні високопосадовця Білого дому, що його наводить "Голос Америки". Тренування проходитимуть у Європі та триватимуть місяцями. "Сподіваємося, ми зможемо розпочати це навчання найближчими тижнями", – заявив високопосадовець.

 

 

21:21 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив роботу ЗРК Patriot із Марком Міллі, головою Об’єднаного комітету начальників штабів США. "Розповів про масовані атаки росіян дронами та ракетами різних типів, зокрема аеробалістичними Х-47М2 «Кинжал». Подякував за комплекси Patriot та відзначив їхню ефективну роботу. У пріоритеті – додаткові системи протиповітряної оборони задля посилення захисту нашого неба", – прокоментував Залужний. Генерал поінформував Міллі про обстановку на основних напрямках фронту, а також підготовку до подальших дій.

 

 

20:47 Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Саудівської Аравії повідомив, що він таки завітає до Японії на саміт "Групи семи". У коментарі з приводу згоди США приєднатися до "коаліції F-16" Зеленський заявив: "Вітаю історичне рішення США та президента [Джо Байдена] підтримати міжнародну коаліцію винищувачів. Це суттєво зміцнить нашу армію в небі. Розраховую обговорити практичну реалізацію цього рішення під час саміту G7 у Хіросімі".

 

 

20:18 Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий заявив, що твердження росіян про взяття Бахмута є фейком. "Це не відповідає дійсності. Ми утримуємо південно-західну частину міста, наші захисники надійно стоять там і виконують бойове завдання доти, доки командування вважатиме, що це необхідно", – сказав Череватий в етері національного телемаратону. "Ворог продовжує штурмувати в самому місті. Наші підрозділи там, де є можливість, також тиснуть на ворога і продовжують просування територією. Зокрема, за цю добу на різних напрямках до 500 метрів вдалося пройти нашим підрозділам... Можемо сказати, що є певний, скажімо, елемент того, що ми перехоплюємо в них ініціативу і намагаємося контратакувати", – заявив Череватий.

 

 

19:59 Прем'єр-міністр Великої Британії та Нідерландів Ріші Сунак і Марк Рютте підтвердили інформацію про згоду Сполучених Штатів Америки приєднатися до "авіаційної коаліції". "Я вітаю оголошення, що США погодили тренування українських пілотів на винищувачах F-16. Сполучене Королівство співпрацюватиме зі США та Нідерландами, Бельгією й Данією задля того, щоб Україна досягла тих бойових спроможностей у повітрі, котрих вона потребує. Стоїмо разом", – прокоментував Сунак. "Умови [тренувань] будуть розроблені у найближчі тижні. Україна може розраховувати на непохитну підтримку Нідерландів та міжнародних партнерів", – додав Рютте.

 

Ілюстрація з твіттера Ріші Сунака

 

 

19:45 Президент США Джо Байден на зустрічі “Групи семи” в Японії погодився приєднатися до міжнародної авіаційної коаліції на підтримку України. Як повідомляє ABC, Байден заявив, що Сполучені Штати підтримають спільні зусилля із підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, в тім числі F-16. 

 

 

19:13 Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина має "позитивні" взаємини із Росією й потребує співпраці з росіянами. "Ми не в тій точці, у котрій стали б запроваджувати щодо Росії, як це зробив Захід... Ми сильна держава і ми маємо позитивні відносини з Росією... Росія та Туреччина потребують один одного в кожній сфері", – сказав Ердоган в інтерв'ю CNN.

 

 

18:51 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат фактично підтвердив ушкодження ЗРК Patriot. "Хочу запевнити, що з Patriot все гаразд. Ну так, це війна. Іноді може попсувати з боку, але, я думаю, все вже працює і Patriot буде захищати і далі нас. Хочемо більше цих систем", – заявив Ігнат в етері національного телемаратону.

 

 

18:36 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом цієї доби противник завдав 6 ракетних та 51 авіаційного удару, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Кривого Рогу Дніпропетровської області, населених пунктів Степногірськ Запорізької області та Берислав на Херсонщині є загиблі та поранені цивільні особи, знищено житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 70 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої – за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Волфине, Славгород, Плетенівка Сумської області. Протягом цієї доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Блешня Чернігівської області та Малушине на Сумщині, а також Уди, Гатище, Плетенівка, Покаляне, Бударки, Землянки і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів поблизу Григорівки, Вільшаної та Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Також противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Іванівське та Біла Гора.

Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки та Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Новокалинового, Степового, Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаудару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли поблизу Новокалинового, Бердичів, Авдіївки, Тоненького, Первомайського, Карлівки та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Курахове та Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Водночас завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Золота Нива. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Максимівка, Золота Нива та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Кізомис.

Здійснив обстріли населених пунктів.

Серед них – Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області; а також Золота Балка, Берислав, Степанівка та місто Херсон.

За підтвердженою інформацією, російські окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне, засипавши переправу до острова піском. Це зроблено з метою більш інтенсивного використання природоохоронної території національного парку для військових потреб. Зокрема, окупанти облаштували на острові військовий полігон.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Внаслідок чого противник продовжує обладнувати цивільні навчальні заклади тимчасово окупованих територій під медичні установи. Зокрема, в населеному пункті Голубівка Луганської області, місцеву школу окупанти облаштовують під військовий шпиталь. На лікування туди доправлено близько 50 поранених загарбників.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Протягом цієї доби наші воїни знищили 3 крилатих ракети “Калібр”, 16 іранських ударних БпЛА “Shahed” та 2 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та 6 станцій радіоелектронної боротьби противника. 

 

 

18:13 Біля польського міста Бидґощ знайшли боєголовку від російської ракети, котра впала на польській території у грудні. Раніше на околицях міста виявили корпус ракети. Як повідомив керівник адміністрації польського президента Павел Шрот, боєголовка не мала вибухівки і була зроблена з бетону – очевидно, росіяни запускали оманливу ціль для спантеличення ППО.

 

 

17:49 Президент Володимир Зеленський заявив на саміті Ліги арабських держав, що частина країн реґіону заплющує очі на злочинні дії РФ в Україні. "І навіть якщо тут, на саміті, є люди, які мають інший погляд на війну, що відбувається на нашій землі, називаючи її "конфліктом", я впевнений: ми всі можемо бути єдині в тому, щоб урятувати з кліток російських тюрем наших людей. На жаль, у світі й тут, серед вас, є ті, хто заплющує очі на клітки та незаконні анексії. Я тут для того, щоб кожен дивився чесно. Хоч би як старалися впливати росіяни, але незалежність все ж має бути", – наголосив Зеленський. Президент підкреслив, що Україна запропонувала "формулу миру", щоби припинити війну – і цей план показує свою ефективність на прикладі "зернової ініціативи". Голова держави закликав лідерів "до прямої співпраці" з Україною. 

 

 

17:31 DeepState підтверджує, що урочище Ступки на південному фланзі під Бахмутом звільнено від росіян. Водночас сили РФ продовжують стояти південніше і далі вздовж каналу. Росіяни підсилюють свою присутність загонами банд терористичної організації "ДНР".

 

 

 

17:07 Міністр оборони Олексій Резніков свідомий, що Вільнюський саміт не принесе Україні членства в НАТО – проте українці чекають від Альянсу "реального сигналу". "Коли ми говоримо партнерам, що ми очікуємо від саміту у Вільнюсі реального сигналу про подальше майбутнє партнерство, то йдеться не про режим "відкритих дверей". Як каже наш Президент Володимир Зеленський: "Нам відчинили двері у 2008 році на Бухарестському саміті, тільки ніхто не знає, де ці двері розміщені", – сказав Резніков, додавши, що Україна наразі виконує функцію НАТО, "руйнуючи агресивну спроможність Російської імперії", і є "східним щитом країн Європи". "Країни НАТО, на мою думку, мають бути зацікавлені в спрямуванні своїх ресурсів щонайменше на підвищення обороноздатності України як свого східного щита. Тому питання прийняття нас до НАТО де-юре – це питання політичної волі. Ми усвідомлюємо, що це не відбудеться на саміті у Вільнюсі до перемоги, але це має відбутися після перемоги однозначно", – заявив Резніков.

 

 

16:40 Унаслідок російського удару по Юнаківській громаді на Сумщині загинуло троє людей. "Сумиобленерго" повідомило, що загиблі були працівниками компанії. Росіяни атакували їх із безпілотника. UPD. Прокуратура поінформувала, що в момент обстрілу бригада електромонтерів їхала в автомобілі польовою дорогою.

 

 

16:15 Український суд засудив двох російських солдатів, узятих у полон на бахмутському напрямку – вони отримали 9 та 10 років ув’язнення. Одним із засуджених є 23-річний чоловік, раніше судимий за зґвалтування – його рекрутували на фронт "вагнерівці". Інший злочинець – мешканець Луганщини, який до початку повномасштабного вторгнення увійшов до складу окупаційних підрозділів ЗС РФ.

 

 

15:44 Через російську атаку одна з теплоелектростанцій припинила виробництво електроенергії. Як повідомили у компанії ДТЕК, обстрілами пошкоджено магістральні лінії, які забезпечували видачу потужності станції.

 

 

15:20 Президент України Володимир Зеленський під час візиту у Саудівську Аравію зустрівся зі спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Зеленський поінформував співрозмовника про безпекову ситуацію в Україні та протидію російському агресору. Президент відзначив успішну участь Саудівської Аравії у поверненні з російського полону 10 іноземних військовополонених і висловив зацікавленість у продовженні спільних зусиль заради звільнення бранців. Голова держави подякував принцові за підтримку територіальної цілісності й суверенітету України та принципову позицію в межах міжнародних організацій. Спадкоємний принц Саудівської Аравії підтвердив зацікавленість в інвестиціях в Україну та відновлення нашої держави.

 

 

 

 

14:57 Лідери країн "Групи семи" у спільній заяві засудили російські злочини та спроби силою захопити територію України. G7 наголосила, що справедливий мир неможливий без повного та безумовного виведення російських військ та військового обладнання, і цей пункт має бути частиною будь-якого заклику до миру. "Ми закликаємо Росію зупинити триваючу агресію і негайно, повністю та безумовно вивести свої війська та військове обладнання з усієї міжнародно визнаної території України. Росія розпочала цю війну і може завершити цю війну", – заявили представники "Сімки".

 

 

14:39 Росіяни втратили під Бахмутом до 70 тисяч солдатів убитими і пораненими, за даними міністра оборони Олексія Резнікова.

 

 

14:03 Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, де візьме участь у саміті Ліги арабських держав. "Наші пріоритети – повернення усіх політичних в’язнів Криму і тимчасово окупованих територій, повернення всіх полонених та незаконно депортованих, представлення нашої формули миру, до реалізації якої необхідно залучити якомога більше держав, гарантування енергетичної безпеки наступної зими. Іще один пріоритет – захист мусульманської спільноти України. Разом з нами – Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу. Крим першим постраждав від російської окупації, і більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму, – мусульмани", – прокоментував Зеленський.

 

 

13:25 Господарський суд Київщини забрав із незаконної власності Оксани Марченко, дружини Медведчука, землі площею 9,5 га на березі Дніпра у Бориспільському районі. Їхню вартість оцінюють у 204 млн грн. Прокурори довели, що землі перейшли у приватну власність незаконно.

 

 

13:01 В аеропорті Тбілісі зібрався пікет, який зустріне протестом перший рейс із Москви після майже чотирирічної перерви. 

 

 

 

12:48 Контрнаступальні дії на Бахмутському напрямку тривають, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Генерал оприлюднив на своєму телеґрам-каналі відео штурмових дій одного зі спецпідрозділів 10-ї гірничо-штурмової бригади "Едельвейс". Заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла в етері національного телемаратону, що звільнення територій дається нелегко, бо окупанти активно намагаються повернути втрачені позиції. "Вчора ми назвали дані по обох флангах: по одному десь – 500 метрів, а по іншому – близько одного кілометра... Треба розуміти вартість цього просування. Там надзвичайно складно виконувати бойові завдання, тому що ворог сконцентрував величезну кількість своїх зусиль. І власне там кожен метр – це як десять кілометрів просування в інших умовах", – прокоментувала Маляр.

 

 

12:31 Рада національної безпеки та оборони уточнила заяву секретаря РНБО Олексія Данілова з приводу участі Президента України у саміті G7 у Японії – Володимир Зеленський долучиться до зустрічі лідерів "Групи семи" в режимі онлайн.

 

 

12:09 Вищий антикорупційний суд узяв під варту ексголову Верховного суду Всеволода Князєва з альтернативою внесення застави розміром у 107,36 млн грн. Термін дії запобіжного заходу – до 14 липня, повідомляє САП.

 

 

12:00 Українську мову офіційно внесено до системи перекладів Єврокомісії eTranslation, завдяки чому переклад законодавств країн ЄС українською і навпаки здійснюватиметься ефективніше, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України. 

eTranslation – це передовий сервіс нейронного машинного перекладу, що надається Європейською комісією для інституцій ЄС, державних адміністрацій, університетів, перекладачів-фрілансерів з ЄС, малих і середніх підприємств, європейських неурядових організацій та проєктів, що фінансуються програмою "Цифрова Європа", розташовані в країнах ЄС, Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейні або Україні. Переклад доступний з і на всі офіційні мови ЄС, а також на арабську, китайську, ісландську, японську, норвезьку, російську, турецьку та українську мови.

 

 

11:51 За оцінкою ГУР Міноборони, на даний час Росія в змозі виготовляти за місяць близько 25 "Калібрів", Х-101 – 35 одиниць, "Кинжалів" – дві одиниці

 

 

11:34  Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 126 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 166 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:27 Військові посадовці та співробітники Конгресу повідомили CNN, що українські військові в останні тижні використовували американську систему ППО Patriot для знищення щонайменше одного далекого російського винищувача. Про знищений українськими оборонцями російський об'єкт Генштаб ЗСУ востаннє повідомляв 15 квітня (штурмовик Су-25), перед цим – 8 квітня (теж Су-25, біля Марʼїнки).

 

 

11:02 На Львівщині через падіння уламків російського ударного БпЛА частково знеструмлено населений пункт, повідомили в Міненерго.  Без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, на Київщині через технологічні порушення було відключено понад 20 тисяч споживачів, переважну більшість уже заживлено. Також відновлено роботу міждержавної лінії електропередачі з Угорщиною, яка вимкнулася минулої доби. Пошкодження були виявлені на території Угорщини, ліквідацію порушень провели угорські енергетики.

Обмеження для побутових споживачів не застосовуються. Енергетична система працює стабільно. Експорт у період зниженого внутрішнього споживання електроенергії до Молдови становить від 11 до 129 МВт, до Польщі – від 95 до 195 МВт. Він відбувається у період зниженого внутрішнього споживання електроенергії, імпорт на поточну добу не планується.

 

 

10:28 Президент України Володимир Зеленський особисто відвідає саміт лідерів G7 – підтвердив у нинішньому телемарафоні повідомлення агенції Bloomberg секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Спочатку Президент України зупиниться у Саудівській Аравії для участі у саміті Ліги арабських держав. Потім Володимир Зеленський відправиться в Японію на борту американського військового літака.

 

 

10:23 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

18 травня 2023 року під Сімферополем зійшов з рейок поїзд, заблокувавши єдину залізничну колію до порту Севастополь, де базується Чорноморський флот Росії. Керівництво залізниці заявило, що це стало результатом «втручання сторонніх осіб».

Росія швидко відремонтує лінію, але інцидент призведе до переривання поставок і, можливо, також озброєнь, таких як крилаті ракети «Калібр», до Чорноморського флоту.

Будь-які диверсії в цій чутливій сфері ще більше посилять занепокоєння Кремля щодо його здатності захистити інші ключові об'єкти інфраструктури в Криму. Півострів зберігає життєво важливу психологічну та логістичну роль у забезпеченні війни Росії в Україні.

 

 

10:15 Вночі між третьою а п'ятою ПвК «Захід» знищили над Львівщиною 5 бойових дронів-«шахедів», ще один ліквідували над іншою областю на заході України, конкретизував начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Постраждалих і руйнувань у нашій області нема.

 

 

10:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська перехопили тактичну ініціативу та здобули тактично значні успіхи в районі Бахмута в контратаці 18 травня. Ці операції є продовженням локалізованих контратак, які українські сили ведуть протягом кількох днів, і не відображають початку нової великої операції. Кілька російських мілблогерів стверджували, що українські війська пройшли через російські оборонні лінії на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута) з північного заходу. Мілблогери також стверджують, що російські війська відступили з позицій на північ від Сакко і Ванцетті (15 км на північ від Бахмута) на позиції на південь від населеного пункту, але українські сили до цього населеного пункту ще не ввійшли.

• Українські посадовці зазначили, що українські війська захопили бойову ініціативу в районі Бахмута.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 18 травня визнав, що найманці "Ваґнера" не можуть оточити українські війська в Бахмуті через втрату стабільних флангів на північ і південь від міста.

• Пов’язані з Пріґожиним і "Ваґнером" мілблогери звинувачують російські регулярні сили у воєнних невдачах у Бахмуті та навколо нього.

• Намагання Пріґожина звинуватити російських військових у невдачах навколо Бахмута спонукають деяких ультранаціоналістів звинуватити його у використанні битви за місто для задоволення своїх особистих амбіцій.

• Російські війська в ніч з 17 на 18 травня завдали чергового масштабного ракетного удару по території України, вдев'яте з початку травня – по Києву.

• Кремль продовжує посилювати заходи внутрішніх репресій, які можуть сприяти самоцензурі та готувати російське суспільство до тривалої війни.

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що НАТО може обговорити можливе надання Україні західних винищувачів на червневій зустрічі міністрів оборони.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська здійснили обмежені наземні удари по лінії Авдіївка–Донецьк.

• Невідомі – ймовірно, українські партизани – атакували російську залізницю в Криму.

• 18 травня верховний суд Росії ухвалив, що російські військові, які добровільно здадуться на полі бою, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за державну зраду.

• Російська окупаційна влада продовжує оголошувати патронажні програми з суб’єктами РФ для підтримки інфраструктурних проєктів на окупованих територіях.

 

 

09:50 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 201 760 (+660) осіб,

танків – 3777 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 7377 (+4) од.,

артилерійських систем – 3210 (+12) од.,

РСЗВ – 564 (+1) од.,

засобів ППО – 319 (+1) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 294 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2769 (+10) од.,

крилатих ракет – 1011 (+21) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6083 (+10) од.,

спеціальної техніки – 419 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,5% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  42,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

101,4% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

104,2% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

  50,6% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:38 Останніми тижнями адміністрація Джо Байдена просигналізувала європейським союзникам, що США дозволять їм передавати винищувачі F-16 в Україну, повідомляє CNN з посиланням на компетентні джерела. Попри те, що кілька європейських країн виявили готовність F-16 експортувати в Україну, офіційні запити щодо експорту літаків ще не надходили.

 

 

09:32 Російські війська вночі вдарили по приватному промисловому підприємству в Кривому Розі, важко постраждала одна особа, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Суттєвих руйнувань зазнали цехи, знищене обладнання.

 

 

 

09:23 Вночі росіяни знову кількома хвилями атакували Київ ударними дронами «Shahed», всі вони були збиті силами ППО, інформація про постраждалих та руйнування відсутня, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

 

 

09:19 Вночі між 4 та 5 годинами ранку Львівську область атакували "Шахеди", ціллю був обʼєкт критичної інфраструктури Львова, повідомили начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький та міський голова Львова Андрій Садовий. Спрацювали сили й засоби нашої ППО. Постраждалих нема.

 

 

09:10 Вночі росіяни атакували Україну з північного та південно-східного напрямків ударними дронами «Shahed-136/131» та крилатими ракетами «Калібр» з кораблів у Чорному морі, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ. Було зафіксовано пуски 22 «шахедів» та шести «Калібрів». Три крилаті ракети та 16 ударних дронів знищено силами та засобами протиповітряної оборони повітряних командувань «Центр», «Захід» та «Південь» Повітряних сил ЗС.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Цієї доби російська федерація вчергове завдала масованого ракетно-авіаційного удару по Україні. Детальна інформація буде оприлюднена згодом.

Протягом минулої доби противник завдав 39 ракетних та 39 авіаційних ударів, а також здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – за минулу добу відбулось 29 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. Найгарячіші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом минулої доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Студенок, Бояро-Лежачі, Павлівка, Басівка, Миропілля, Мезенівка Сумської області, а також Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Нестерне, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам’янка, Колодязне, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне - Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Бахмут і Предтечине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник провів наступальні дії у напрямку населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мав. Протягом доби, що минула, завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка, а також атаку у напрямку Новомихайлівки. В той же час, ворог продовжує знищувати населені пункти вздовж лінії зіткнення, здійснив артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки та Побєди Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаударів поблизу населених пунктів Золота Нива та Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Зокрема це Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Новопіль Донецької області. Обстріляв населені пункти. Серед них – Бурлацьке Донецької області; Ольгівське, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області, а також місто Херсон.

У зв’язку з великими санітарними втратами, російські окупанти все більше використовують цивільні медичні заклади населених пунктів у власних цілях. Зокрема, у тимчасово окупованому Луганську, Залізнична лікарня використовується загарбниками як військовий шпиталь, де лікують поранених військовослужбовців російської федерації та найманців з ПВК «вагнер».

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника

Протягом минулої доби було знищено 21 крилату ракету, а також 8 ворожих БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс противника, 7 станцій радіоелектронної боротьби та радіолокаційну станцію.

 

 

19.05.2023