447-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:17 Секретар РНБО Олексій Данілов відкинув перспективу проведення будь-яких виборів в Україні до завершення воєнного стану, коментуючи заяву президента ПАРЄ Тіні Кокса. "Я хочу наголосити, що в Парламентській асамблеї Ради Європи мають чітко розуміти, що в нас є своя Конституція і закони нашої країни, за якими ми маємо жити. А ці ПАРЄ краще б займалися іншими речами, не допускали присутності Російської Федерації у себе. Ми розберемося самостійно – згідно з нашими законами і згідно з нашою Конституцією. Коли є введення того стану, в якому ми сьогодні з вами перебуваємо, жодні вибори відбуватися не можуть. Крапка", – заявив Данілов в етері національного телемаратону.

 

 

22:49 Велика Британія і Нідерланди ініціювали створення міжнародної коаліції для закупівлі Україні винищувачів F-16. Про це повідомив британський уряд за підсумками зустрічі прем'єр-міністра Ріші Сунака з головою уряду Нідерландів Марком Рютте. Лідери домовилися, що вони "працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для забезпечення України бойовими повітряними потужностями, надаючи підтримку за всіма напрямками, починаючи від навчання і до закупівлі винищувачів F-16". "Прем'єр-міністр підтвердив свою переконаність у тому, що Україні належить законне місце в НАТО, і лідери погодилися з важливістю довгострокового надання союзниками допомоги в забезпеченні безпеки України, щоб гарантувати, що вони зможуть відбити майбутні напади", – інформує Даунінґ-стріт.

 

 

21:55 У Білому домі не дають підтверджень тому, що росіяни пошкодили систему Patriot в Українізаявив представник Ради з нацбезпеки Джон Кірбі. Він додав, що в разі, якби система зазнали ушкоджень, котрі потребували б ремонту за межами України, США з цим допомогли б. Раніше на CNN повідомили, що Patriot, вірогідно, була пошкоджена внаслідок російської атаки, проте не знищена.

 

 

21:28 Голові Верховного Суду Всеволоду Князеву оголосили підозру – йому інкримінують порушення частини 4 статті 368 Кримінального кодексу України. Як поінформували в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, керівник САП особисто повідомив про підозру голові суду та його спільникові-адвокату, яких викрито на отриманні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди.

 

 

20:04 Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс заявив, що Україна мусить провести парламентські та президентські вибори, незважаючи на воєнний стан. "Це не наше питання – вказувати, як це зробити. Але, звісно, Україна має організувати вільні та чесні вибори. Бо це ваше зобов’язання за статутом Ради Європи", – сказав Кокс в інтерв'ю "Європейській правді". Він визнає, що в Україні Конституція не дозволяє проводити вибори в умовах воєнного стану. "Вам треба розв’язати цей виклик", – закликав він. Кокс також сказав, що світова спільнота не висловлюватиме Україні претензій, "якщо вибори будуть не ідеальними", але якщо не провести виборів, "то у всіх будуть до вас запитання". Якби в Україні не було війни, то вибори мали б відбутися 2024 року.

 

 

19:40 Потенціал Росії для великих наступальних дій вичерпано, натомість армія РФ перелаштувалася на оборону, заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов. "Він (наступальний потенціал, – ред.) абсолютно вичерпаний, вони зараз мають серйозний потенціал для оборони. Оборону вони побудували ешелоновану, правильну, потужну. Але це вже не та російська армія, яка могла проводити серйозні наступальні операції", – сказав Буданов. З його слів, росіяни тримають на території України приблизно 370 тисяч воєнного компоненту, понад 20 тисяч гвардійців і приблизно 7 тисяч бійців різних видів воєнізованих формувань.

 

 

19:13 Шевченківський суд Києва наклав арешт на корпоративні права 72 компаній, пов'язаних із олігархом Вадимом Новинським. Зокрема йдеться про ПрАТ "Укргазвидобуток", ТОВ "Смарт-Холдинг", ТОВ "Аркона Газ-Енергія", ТОВ "Регал петролеум корпорейшн (Юкрейн) Лімітед", МК "Запоріжсталь", МК "Каметсталь" тощо.

 

 

18:52 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури України. Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Протягом цієї доби противник завдав 27 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. За уточненою інформацією, для завдання ракетних ударів ворог використав 6 аеробалістичних ракет “Кинджал”, 9 крилатих ракет “Калібр” та 10 ракет наземного базування (С-400, “Іскандер-М”), з яких усі було знищено нашими захисниками. Ще 2 ракети з С-300 окупанти застосували по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області.

Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу населених пунктів Дворічна, Вовчанськ та Тищенківка Харківської області є загиблі та поранені цивільні особи, знищено житлові приватні будинки, лікарня та інша цивільна інфраструктура.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 44 бойові зіткнення на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено, визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. Триває переміщення підрозділів російських територіальних військ, які проходили підготовку на полігонах білорусі у райони ведення бойових дій.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Мурав’ї Чернігівської області; Ромашкове, Іскрисківщина, Волфине, Кіндратівка, Садки, Запсілля Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Плетенівка, Бударки, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів поблизу населених пунктів Бударки, Вільшана, Кислівка, Котлярівка Табаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Дворічанське, Кам'янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Сіверськ і Червоне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське,Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Бахмут, Іванівське, Торецьк Донецької області. Від ворожих артобстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне, Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник продовжує знищувати інфраструктуру населених пунктів, завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Водяному, здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час ворожих обстрілів зазнали також Гостре, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар та Велика Новосілка. Обстріляв Новомихайлівку, Парасковіївку, Вугледар, Пречистівку та Новоукраїнку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Времівка Донецької області, Новоданилівка Запорізької області та Берислав, Кізомис і Мала Токмачка Херсонської області. Поміж тим, здійснив артобстріли населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Щербаки, Степове та Кам’янське Запорізької області, а також Токарівка, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують грабувати населення України, привласнюючи зерновий урожай мирних громадян. Так, у місті Феодосія, у тимчасово окупованому Криму, так звана російська окупаційна “влада” намагається вивезти викрадене зерно до своїх портів, завантажуючи його на підсанкційне сирійське судно “Souria”.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника. Протягом цієї доби наші захисники знищили 1 іранський ударний БпЛА “Shahed” та 2 розвідувальних дрони.

Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 5 районів зосередження живої сили, 3 станції радіоелектронної боротьби, 2 склади боєприпасів противника та 1 пункт пально-мастильних матеріалів окупантів.

 

 

18:33 Судді Верховного суду висловили недовіру затриманому на хабарі голові суду Всеволоду Князєву і достроково припинили його повноваження як голови. За таку постанову проголосувало 140 зі 142 суддів, які взяли участь у таємному голосуванні на пленумі ВС. Адміністративні повноваження керівника до обрання нового голови суду здійснюватиме суддя Дмитро Луспеник.

 

 

18:12 Офіційний Київ критикує рішення про відновлення авіаційного сполучення між Росією та Грузією. "Світ ізолює Росію, щоб змусити її припинити війну, але Грузія вітає російські авіалінії і відправляє в Москву свої. При цьому 20% території Грузії залишаються безкарно окупованими Росією. Кремль напевно зрадіє такому результату", – прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко. "Дехто, схоже, намагається не помічати ракетні обстріли Києва, знищену Мар'їнку, убитих у Бучі, Ірпені, Ізюмі, викрадення дітей... Дехто, схоже, забув трагедію в Горі. Можливо, комусь здається, що їх це не стосується. І взаємодія з терористами та вбивцями – це нормально. Хибна позиція, історія все розставить на свої місця, люди обов'язково зроблять це також", – відреагував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Історія завжди пам'ятає тих, хто робив вигляд, що не помічає геноцид, нацизм і його авторів. І ця історична пам'ять навряд чи комусь подобається. Грузія дозволила ще одній авіакомпанії виконувати прямі авіарейси до Росії. Georgian Airways, а раніше й "Азимуту", – додав Єрмак.

 

 

17:51 За кілька днів боїв українські війська звільнили від росіян на півночі та півдні бахмутського передмістя територію площею близько 20 квадратних кілометрів, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Водночас вона підтвердила, що росіянам вдається дещо просуватися у самому Бахмуті. "Тривають важкі бої з різним результатом. У цій ситуації наші війська роблять максимум і навіть більше. Те, що оборона Бахмута триває стільки місяців, та ще й на певних ділянках є просування, – це надзусилля наших бійців та високий рівень фаховості командування обороною", – прокоментувала Маляр.

 

 

17:09 "Укренерго" закликало українців ощадити електроенергію у вечірній прайм. "В енергосистемі значно знизився доступний обсяг потужності та резервів. Причина – зупинені на ремонт енергоблоки електростанцій, які зазнали масованих ракетних і дронових ударів росіян упродовж осені-весни. Також триває сезонна ремонтна кампанія на атомних електростанціях... Допомогти енергосистемі стабільно працювати може кожен з вас, зменшивши своє споживання у вечірні години – з 19:00 до 22:00. Вимкнувши декілька електроприладів або використовуючи їх вдень або вночі, ви допомагаєте зменшити навантаження на енергосистему та полегшити її балансування", – закликали в компанії.

 

 

16:48 МАГАТЕ здійснило неоголошену інспекцію в Інституті ядерних досліджень НАНУ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Мета інспекції: перевірка відсутності незаявленого ядерного матеріалу. Жодних зауважень Україні не висловлено.

 

 

16:26 Україна офіційно приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту. У вівторок біля штаб-квартири у Таллінні офіційно підняли Державний прапор України, що, як прокоментували у МЗС, відзначає офіційне приєднання України до CCDCOE.

 

 

15:55 Пленум Верховного Суду назвав затримання Всеволода Князєва "чорним днем в історії Верховного Суду". Судді ініціювали процедуру висловлення недовіри голові ВС. "У зв'язку з оприлюдненням НАБУ і САП у ЗМІ повідомлення про імовірну участь голови Верховного Суду у корупційних діяннях, що шкодить авторитету ВС та загрожує зниженням довіри до суду, ми, ініціативна група суддів Верховного Суду, на підставі статті 41 закону "Про судоустрій і статус суддів" виносимо подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду", – зачитав секретар пленуму Дмитро Луспеник.

 

 

15:36 Грузія надала дозвіл уже двом авіакомпаніям на виконання прямих перельотів до Росії: вчора – російському "Азимуту", сьогодні – своїй компанії Georgian Airways.

 

 

15:10 Спеціалізована антикорупційна прокуратура підтвердила затримання голови Верховного Суду і ще одного фігуранта корупційної схеми. "Наразі двоє осіб затримані за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Ми звертатимемося до Вищої ради правосуддя [з клопотанням про відсторонення від виконання обов'язків судді]", – сказав на брифінгу в Києві начальник відділу САП Олександр Омельченко. Відповідаючи на уточнювальне запитання, кого саме затримано наразі, Омельченко повідомив: "Наразі затримано голову Верховного Суду". Підозри готуються. "Наразі ще проводяться слідчі дії з суддями і посередниками, які виступали в цій схемі, поки що не повідомлено про підозру жодній особі", – сказав керівник САП Олександр Клименко.

 

 

14:52 Чернівецька обласна рада проголосувала за заборону діяльності УПЦ МП в регіоні. Обласна влада має проаналізувати законність використання храмів Московським патріархатом, які йому передали у безплатне користування.

 

 

14:14 Ставка Верховного Головнокомандувача обговорила графік постачання озброєння та боєприпасів від партнерів, а також розподіл амуніції по підрозділах. "Перша справа після повернення до Києва – Ставка. Заслухав керівників ОСУВів про перебіг бойових дій на їхніх ділянках фронту. Розглянули загальну оперативну обстановку й дані розвідок. Скоригували графік постачання озброєння та боєприпасів. Їхній розподіл по бойових частинах та резервах", – поінформував він. Також під час ставки заслухали результати перевірки боєготовності новостворених бригад.

 

 

13:46 Україна має критично малий запас пального, заявив заступник міністра енергетики Микола Колісник. "У разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш як 10–30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Цього критично мало. Враховуючи всю підступність ворога, з яким ми маємо справу, не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас пального", – зазначив він.

 

 

13:05 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив під час відвідин передових позицій на бахмутському напрямку, що росіяни потрапили у Бахмуті в пастку. "Вагнерівці залізли в Бахмут, як щурі до мишоловки. Використовуючи принцип активної оборони, ми вдаємося до контрнаступальних дій на деяких напрямках під Бахмутом. У ворога більше ресурсів, але ми руйнуємо його плани", – прокоментував Сирський.

 

 

12:49 На будівлю прикордонного управління ФСБ у Курській області Росії безпілотник скинув боєприпаси – п'ятеро російських прикордонників зазнали поранень, повідомляє російський телеґрам-канал Astra. Слідчий комітет РФ підтверджує інформацію про атаку дронів у реґіоні – але про прикордонників не згадує.

 

 

12:18 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи підтвердили обмежені успіхи України на полі бою під час останніх локалізованих контратак у Бахмуті та навколо нього.

• Російські мілблогери одностайно критикували пропозицію про "військову цензуру", що ще більше свідчить про високу мотивацію спільноти відстоювати своє привілейоване становище в російському інформаційному просторі.

• Міністерство оборони Росії заявило, що 15 травня вперше перехопило українську ракету Storm Shadow.

• Повідомляється, що Кремль заборонив високопосадовцям йти у відставку під час війни в Україні, ймовірно, намагаючись зберегти стабільність у внутрішніх безпекових та державних органах і російському військовому командуванні.

• Президент України Володимир Зеленський 14 і 15 травня провів зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном і прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, під час яких вони підтвердили надання додаткової військової допомоги Заходу.

• Російські джерела стверджували, що російські війська захопили Масютівку Харківської області та створили плацдарм на західному березі річки Оскіл, але ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень.

• Російські війська продовжували атакувати Бахмут і його околиці та проводили обмежені наступальні операції поблизу Донецька.

• Українська розвідка повідомила, що приблизно 152 тисячі російських військових на півдні України продовжують готувати оборону перед можливим українським контрнаступом.

• Російська влада продовжує намагатися використовувати трудових мігрантів і стимулювати іноземців до військової служби за контрактом.

• Російські чиновники й окупаційна влада продовжують готувати умови для примусового переселення українців з окупованих територій до Росії.

• Білоруський президент Лукашенко провів 15 травня нараду з білоруськими генералами після нещодавніх спекуляцій про його можливу хворобу або смерть.

 

 

12:09 Росіянам вдалося просунутися вперед у Бахмуті до перехрестя Леваневського та Ювілейної, інформує ресурс DeepState. Тривають бої в урочищі Ступки та південніше від Іванівського. Біля Оріхово-Василівки 225-й батальйон ТрО розгромив російський спостережний пункт. Водночас DeepState не підтверджує втрату росіянами Кліщіївки, незважаючи на появу перехоплення солдатів РФ про відступ: "Насправді аудіозаписам уже пару днів. Кліщіївка під контролем ворога, а подібні речі свідчать про панічні настрої в стані ворога".

 

 

11:51 Внаслідок падіння ракетних уламків у Києві виникла пожежа на території автостоянки – як повідомили у ДСНС, горіло чотири автобуси та гараж загальною площею 200 м². Розташована поряд будівля площею 200 м² зазнала руйнувань. "У решті районів [Києва] пошкодження несуттєві – у більшості виявлено падіння уламків на припарковані автомобілі, прибудинкову територію чи лісопаркову зону", – поінформували у ДСНС. На Київщині в одній із громад зафіксували падіння уламків на приватний будинок; пошкоджено дах. В іншій громаді пошкодило паркан.

 

 

 

 

11:39 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Сили «групи Ваґнера» продовжують поступово зачищати українські позиції у центрі Бахмута. Проте протягом останніх чотирьох днів українські сили досягли тактичного прогресу, стабілізувавши фланги на свою користь.

Окрім просування на півдні від міста, українські атаки відсунули російські позиції на лінії фронту на північному заході від Бахмута. Ймовірно, це дозволило українським силам відновити більш безпечне використання дороги 0506 – ключового маршруту постачання.

Україна стримує просування російських військ на захід вздовж лінії каналу "Донець-Донбас", перетворивши водну артерію на перешкоду в рамках глибокої оборонної зони навколо міста Часів Яр.

 

 

11:27 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 125 населених пунктів на території 10 областей України. За попередньою інформацією, загинуло 6 осіб і 29 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у державній зраді одному з керівників 501-го батальйону морських піхотинців ЗСУ, через якого 277 військовослужбовців потрапили до полону під час оборони Маріуполя минулої весни. Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу батальйону зрадив присягу та перейшов на бік ворога. "Зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «ДНР». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу", – повідомили у ДБР.

 

 

10:54 Підсанкційному олігархові Павлові Фуксу повідомили про підозру в масштабних фінансових махінаціях із ухиленням від сплати податків. Встановлено, що з 2018 року він незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд грн. Холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках, а потім ділки за безцінь викуповували у банківських установ "кредитні зобов’язання", що давало змогу втручатися у господарську діяльність. "Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства", – поінформували в СБУ. 

 

 

10:39 У Владивостоці затримали колишнього співробітника посольства США в Росії Роберта Шонова. Його звинувачують у "співпраці з іноземною державою або організацією".

 

 

10:25 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 199 980 (+520) осіб,

танків – 3762 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7348 (+12) од.,

артилерійських систем – 3150 (+13) од.,

РСЗВ – 562 (+0) од.,

засобів ППО – 314 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2732 (+12) од.,

крилатих ракет – 973 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6048 (+14) од.,

спеціальної техніки – 410 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,1% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  42,4% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

100,8% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

102,2% артилерійських систем (з них 3,6% за минулий тиждень),

  50,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

10:02 Енергетична система України працює стабільно, внаслідок нічного масованого обстрілу влучань в об’єкти енергетичної інфраструктури не зафіксовано, повідомили в Міненерго. Генерація повністю забезпечує споживання, ліміти споживання до операторів системи розподілу не доводились. Триває експорт електроенергії до Польщі та Молдови. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

09:44 Протягом ночі росіяни зменшили корабельне угруповання в Чорному і Азовському морях до 9 одиниць, водночас наростивши кількість ракетоносіїв: з урахуванням використаних за ніч ракет, загальний сумарний залп «Калібрів» наразі становить 15 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:33 Вночі росіяни здійснили комплексну і винятково щільну атаку на Київ: з різних напрямків одночасно із застосуванням БпЛА, крилатих ракет та, ймовірно, ракет балістичного типу випущено максимальну кількість за найкоротший проміжок часу, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко. Попередньо зафіксовано падіння уламків у Соломʼянському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах столиці. У Солом’янському районі вони викликали загоряння нежитлового приміщення та кількох одиниць автомобільної техніки, у решті районів пошкоджено припарковані автомобілі.

 

 

09:12 Вночі близько 03:30 росіяни атакували Україну з північного, південного та східного напрямків 18 ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування: з шести літаків МіГ-31К було випущено 6 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр» – з кораблів у Чорному морі та 3 ракети наземного базування (С-400, «Іскандер-М»).  Усі 18 ракет знищені силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил ЗС України. Чотири ракети «Калібр» були знищені силами протиповітряної оборони над Миколаївщиною, решта –  успішно ліквідовані в інших регіонах.

Крім того, ворог вночі атакував ударними дронами типу «Shahed-136/131», а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – «Орлан-10», “SuperCam”. Усі – знищені!

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Цієї доби противник знову завдав масованого удару по Україні, застосував ракети різних типів. Детальна інформація буде надана згодом.

Протягом минулої доби зафіксовано 2 ракетних удари по Костянтинівці Донецької області із застосуванням ворогом ЗРК С-300. Крім того російська федерація завдала 48 авіаційних ударів та здійснила більш як 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог не припиняє тактику терору.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби відбулось 49 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Медведівка і Мурав’ї Чернігівської області; Вовківка, Манухівка, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Шпиль і Степок Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Бударки, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Минулої доби вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки та Новоселівського. Завдав авіаційного удару в районі Кислівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічанське, Кам'янка, Красне Перше, Митрофанівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Макіївка та Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. До того ж, протягом доби, що минула, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Олександро-Шультине, Північне, Залізне, Петрівка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії поблизу Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці, обстріляв з артилерії Степове, Ласточкине, Авдіївку, Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог здійснив обстріли населених пунктів. Серед них  Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Вільне Поле Донецької області; Мала Токмачка  Запорізької та Станіслав і Кізомис на Херсонщині. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів Бурлацьке, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Оріхів та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області, а також міста Херсон.

Противник і надалі продовжує цинічно використовувати заклади освіти тимчасово окупованих населених пунктів у своїх цілях. Так, будівлі однієї із місцевих шкіл міста Ясинувата Донецької області, російські окупанти використовують для розміщення особового складу. У дворі школи схована військова техніка, підвальні приміщення служать як укриття.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 7  по зенітно-ракетних комплексах противника. Знищено 6 ударних БпЛА різних типів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, зенітно-ракетний комплекс, 5 станцій радіоелектронної боротьби, а також склад боєприпасів ворога.

16.05.2023